Witted - Uuden sukupolven ohjelmistokehitysyhtiö

Luon tälle oman ketjun. Witted kertoi tänään aikeistaan listautua.

Yhtiö lyhyesti:
Witted on uuden sukupolven ohjelmistokehitysyhtiö, joka auttaa asiakkaita rakentamaan menestyviä ohjelmistokehitystiimejä ja pyrkii luomaan yhteistyötä läpi IT-toimittajakentän. Witted Megacorp -konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli 30 miljoonaa euroa. Konserni työllistää täysipäiväisesti noin 400 IT-ammattilaista, joista osa toimii itsenäisinä konsultteina ja osa työntekijöinä. Witted Megacorp -konserniin kuuluvat Suomessa sijaitsevien yhtiöiden lisäksi yhtiöt Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Yhdysvalloissa. Näiden lisäksi Yhtiö tekee projekteja useilla eri markkinoilla.

Tän päivän tiedote: Witted suunnittelee listautumisantia ja listautumista Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

Yhtiösivu on avattu: Witted | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

36 tykkäystä

Meitsin haastis tj Harri Siepin kanssa.

-Videon aiheet-

00:00 Toimitusjohtajan esittely
00:47 Miksi Megacorp?
02:20 Mitä Witted Megacorp tekee?
02:45 It-palveluala on tuttu monille sijoittajille, miten Witted eroaa muista alan toimijoista?
05:59 Kilpailuetujen kestävyys?
07:40 Witted isona
08:40 Relevantti kohdemarkkina
09:50 Wittediä on kutsuttu “sarjatuplaajaksi” nopean kasvun takia. Miten kuvailisit yhtiön strategiaa ja tavoitteita jatkossa?
16:20 Miksi suunnittelette listautumista? ​

17 tykkäystä

Foorumille tuttua porukkaa Wittedissä ankkureina.

30 tykkäystä

Kiitos @Yu_Gong :slight_smile:

Mä liityn heti päivystävänä toimitusjohtajana mukaan keskusteluun eli jos tulee mitä ikinä kyssäreitä vastaan niin täällä ollaan :wave:

Eli uusille → Oon Harri, Wittedin perustaja ja toimitusjohtaja. Junantuoma Rovaniemeläinen Lauttasaaresta sieltä Mikaelin naapurista. Mielenvikaisuus iski vajaa 6v sitten kun perustin yhtiön johon sitten ystävät houkuteltiin mukaan. Matka on ollut aikamoista haipakkaa ja työn ja vapaa-ajan yhdistelemistä, kun pikkuprinsessa eli tyttäreni Sanni syntyi about samoihin aikoihin kun tämä yrittäjyys kipinä. Oon ihan tavis tyyppi joka on nyt päätynyt hyvin epätavalliselle matkalle ja IPO-maailmaan.

Ollaan tehty tätä vähän eri tavalla eli niin avoimesti kuin osataan ja pyritty demystifioimaan IPOa kirjoittamalla siitä blogia, joka on julkaistu täällä Inderesin sivuilla ja Podcastia joka löytyy about kaikista podcast alustoista.

Meikäläinen jeesaa täällä jos tulee mieleen jotain kyssäreitä.

117 tykkäystä

Mielenkiintoinen kasvu takana, ja projektio 2021 (30 MEUR) tasosta 50-60 MEUR (2022) aina tuonne 150 MEUR (2025) asti. 2025 orgaanisesti, jota voidaan nopeuttaa yritysostoilla.

@Harri_Sieppi , kasvuambitio on huomattava, pitääkin kysyä miten liikevaihto 1Q2022 meni? Tietohan on olemassa, koska 1Q2022 on umpeutunut, Miten 2021 kasvu olis vahva, miten se jakaantuu kvarttereittain?

image

image

5 tykkäystä

Moikka @Opa,

Q1 itseasiassa pitäisi valmistua tänään, eli meillä on sellainen finasykli, että kuukauden 6:n päivän aikana kuuluisi valmistua luvut. Harmitti vietävästi, ettei saatu mukaan vielä tohon ITF tiedotteeseen Q1 lukuja, mutta eipä mitiä, me lisätään Q1 kyllä yhtiöesitteeseen mukaan, joten saadaan siitä viestittyä varmaan aika pian.

Tohon miten kasvu jakautuu kvartereittain niin Q1 kuuluu olla tosi hyvä. Q2 myös. Bisnes kasvaa käytännössä tässä bisneksessä joka kuukausi lukuunottamatta heinäkuuta (ja ehkä toi joulukuukin on hieman puolikas monesti), mutta kaikkiaan tasaisesti. Heinäkuu aiheuttaa sen että siinä tulee pieni lovi joka vuosi, mutta homma on kaikille aikalailla sama.

Lisäys: mulla on teille vinkki → kannattaa seurata konsulttifirmojen henkilömäärän muutoksia, ne on kuitenkin sellainen elementti joka kuvaa tosi hyvin sen bisneksen kehitystä kun pääosa jengistä tekee laskutettavaa duunia. Se antaa aika hyvän käsityksen myös tulevasta bisneksen kehityksestä. Meillä taisi viime kuussa aloittaa joku 25-30 henk (koko konsernissa) ja sitä tahtia on olleet nämä edelliset kuukaudet myös.

70 tykkäystä

Pistetäänhän tännekin Kauppalehden noteeraukset, ensimmäinen tosin muurin takana:

Witted operoi samalla toimialalla muun muassa Reaktorin ja Futuricen kaltaisten tunnettujen yhtiöiden kanssa. Itse Witted nimittää itseään atk-konsulttifirmaksi.

Suomen lisäksi Witted toimii Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Yhdysvalloissa, minkä lisäksi se tekee projekteja useilla eri markkinoilla.

Siepin mukaan yrityksen ympärille on syntynyt noin 4 500 hengen yhteisö, joista iso osa on läheisesti tekemisissä it-alan kanssa.

”Tämä yhteisö on ilman muuta yksi IPO:n kohderyhmä. Olemme aktiivisesti etsineet ankkurisijoittajia jotka haluavat investoida kasvuyhtiöön ja näkevät potentiaalin.”

Foorumiltakin tutut ankkurit tosiaan hienosti bongattu tuossa ylempänä @saku :n viestissä.
Muuten oli aikalailla samaa settiä, mitä Harri kertoili myös Inderesin haastiksessa.

9 tykkäystä

Kiitos!

Kiitos myös @saku noiden ankkureiden nostamisesta. Mun mielestä saatiin kyllä ihan nyt mukaan aika huippukööri. Tuttuja tyyppejä ja omasta vinkkelistä kyllä sellaisia tunnettuja mestareita myös täältä foorumin puolelta. Meillä oli oikeastaan alunperin ajatus, että ankkureiden osuus olisi ollut hieman pienempi, mutta kiinnostusta tuntui olevan eikä haluttu tästä jengistä tiputtaa ketään pois niin ankkuroitiin nyt sit tämä osuus.

Petrin ja Arimatin kohtaaminen tässä projektissa oli ihan kultaa :slight_smile: Muistan heidän miekkailut historista, kun Petri on analyytikkona ollut tekemässä rapsoja ja Arimatti toisaalta ollut niitä haastamassaa. Ihan mahtavaa, kun ovat nyt yhdessä tässä projektissa mukana.

21 tykkäystä

Miten pitkä aika menee keskimäärin/suunnilleen, että uusi työntekijä alkaa tekemään laskutettavaa työtä?

Miten selittäisit Wittedin liiketoimintaidean lähiön Salen edessä istuvalle laitapuolen kulkijalle? Pelkkä

auttaa asiakkaita rakentamaan menestyviä ohjelmistokehitystiimejä ja pyrkii luomaan yhteistyötä läpi IT-toimittajakentän”

ei vielä oikein avaa, että mitä ongelmaa on tarkoitus ratkaista. Rautalangasta vääntäen, autatte rakentamaan menestyviä ohjelmistokehitystiimejä? Mihin niitä esimerkiksi käytetään tai mitä ongelmia ne ratkaisevat? Ts. mitä lisäarvoa se tuo asiakkaalle? Millasia esimerkkejä yhteistyöstä voisi olla? Ja taas, mitäs lisäarvoa se yhteistyö sitten tuo?

Tsemppiä listautumiseen! :slightly_smiling_face:

8 tykkäystä

Tähän liittyen vielä kysymys, että kuinka suuri vaihtuvuus konsulteissa on ja kuinka kauan yksi konsultti keskimäärin teillä työskentelee? Konsulttifirmoissa ymmärtääkseni aika paljon on vaihtuvuutta, koska asiakkaat haluavat palkata konsultit jossain vaiheessa omaan yritykseensä töihin.

1 tykkäys

Vihdoinkin kiinnostava yritys IT-sektorille.

8 miljoonan annista ankkureille on varattu 4,6 miljoonaa. Yhtenä artikkeleissa ja haastatteluissa mainittuna motivaattorina on luoda yhteisöä firman ympärille.

Minkälainen tunnelma tulee olemaan piensijoittajien kesken firmaa kohtaan, jos oletetaan että piensijoittajille varatulle 3,4 miljoonalle (vai meneekö tästä vielä instikoidenkin siivu?) on kysyntää ja anti tullaan merkkaamaan reilusti ylitse leikkurin laulaessa? Luoko näin rajallinen anti edellytykset yhteisön rakentumiselle? Annissa kerätyille varoille määritellään rajat ulkopuolelta, onko ajoitus oikea vai olisiko ollut parempi kasvaa orgaanisesti vielä vuosi ja nostaa sitten enemmän fyrkkaa?

13 tykkäystä

Onko ankkureiden merkintöihin mitään leikkuria eli taataan vain 50-80% merkinnästä, jos moninkertainen ylimerkintä? Nyt Lapwallin tapauksessahan oli suurin leikkuri miesmuistiin, kun ankkurit saivat vain puolet.

4 tykkäystä

Hei @SamiK SamiK ja @Liisa

Hyviä kyssäreitä, kiitos niistä!

“Miten pitkä aika menee keskimäärin/suunnilleen, että uusi työntekijä alkaa tekemään laskutettavaa työtä?”

Kyssäri viittaa vahvasti asiantuntijoihin, joten vastaan siitä vinkkelistä. Me ollaan yritetty tehdä niin, että jengi ei aloittaisi projektissa heti ekana päivänä vaan alussa olisi parin viikon perehdytysjakso. Usein miten tämä on ollut tasapainottelua asiakkaiden toiveiden kanssa, mutta siitä ollaan haluttu pitää kiinni.

“Miten selittäisit Wittedin liiketoimintaidean lähiön Salen edessä istuvalle laitapuolen kulkijalle?
Pelkkä auttaa asiakkaita rakentamaan menestyviä ohjelmistokehitystiimejä ja pyrkii luomaan yhteistyötä läpi IT-toimittajakentän” ei vielä oikein avaa, että mitä ongelmaa on tarkoitus ratkaista. Rautalangasta vääntäen, autatte rakentamaan menestyviä ohjelmistokehitystiimejä? Mihin niitä esimerkiksi käytetään tai mitä ongelmia ne ratkaisevat? Ts. mitä lisäarvoa se tuo asiakkaalle?”

Tämä on yksi mun favorite kyssäri aina. Me ATK-firmat ollaan nyt hemmetin huonoja kommunikoimaan selväkielisesti omaa tekemistämme. Varsinkin silloin, kun ei saa käyttää ATK-termejä. 5v Tyttärelleni olen vain sanonut että isi on töissä Leipätehtaalla ja sitä hän on kertonut kavereilleen. (meidän toimisto sattuu sijaitsemaan leipätehtaalla)

Salen laitapuolen kulkijalle varmaan sanoisin, että kun avaat puhelimen tai telkkarin, niin törmäät palveluihin joita olemme olleet tekemässä. Jos käyt verkkopankissa, ostat ruokaa netistä, varaat matkoja tai lääkäriaikaa niin siellä me taas sua autetaan. Näitä projekteja tekee iso joukko ATK-ammattilaisia ja yhä useammin törmäät silloin meihin.

Salen laitapuolen kulkija ei ehkä hoksaisi meidän alan dynamiikkaa, mutta todellisuudessahan meidän alalla asiakkaat ovat jo tosi nohevia IT-palvelukehityksessä ja Asiakas johtaa näitä hankkeita niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Se on myös oikein, se paikka kuuluu heille, eikä ohjelmistokonsulteille. Siellä me IT-firmat sit yhdessä ja yhteistyössä asiakkaan kanssa rakennellaan aina kehitystiimejä uusiin tarpeisiin - projektit tulee ja menee, mutta työ vaan jatkuu. IT-alalla projekteja ulkoistaa vaan tahot, jotka eivät osaa niitä itse johtaa tai kyseessä ei ole kriittinen työ. Ympäristöt ovat usein monitoimittajaympäristöjä.

Yhtiöesitteessä me taidetaan purkaa tämä toimialoittain niin, että me tehdään:

  1. mm. musiikkipalveluita, suorotoistopalveluita kuluttajille ja käyttöjärjestelmiä matkapuhelimiin (Digital leaders -asiakkaat)
  2. verkkokauppoja ja sähköisen asioinnin palveluita yrityksille, verkkopankkeja, operaattoreiden palveluita (retail, telecom, finance)
  3. teollisuuden digitaalisia palveluita, terveysteknologiaa ja julkisen sektorin palveluita.

Yhtiöesitteen osalta me ollaan mokattu toi referenssipeli ihan huolella. Me ei olla koskaan määrätietoisesti kerätty julkisia referenssejä, koska niitä ei ole tarvittu koskaan. Kysyntää on alalla niin paljon, että asiakashankinta ei ole koskaan ollut ongelma. Samaan aikaan aina kun sä juttelet jonkun tekijän kanssa, joka on tulossa hommiin, niin tottakai voit kertoa mihin projektiin häntä tarvitaan nyt. Tämä on johtanut siihen, että meillä tämä IPO on ollut eka kerta kun me tarvitaan referenssejä kun pitää uudelle kohderyhmälle kuvata yhtiötä. Sössittiin refehomma, sori - Koitamme niitä jatkossa keräillä firman saitille. However, Newthings.co ja mavericks.fi saitilla on kuitenkin tytäryhtiöiden keräämiä ja julkaisemia refejä.

Lisäarvoon liittyen: digitaalisten tuotteiden välillä on globaalisti valtava kilpailu (esim. Wolt vs. Foodora). Jengi käyttää niitä palveluita, jotka toimivat parhaiten. Mikäli Asiakas pystyy rakentamaan killer- featureita niin toinen saattaa kopioida niitä nopeasti. Kisa kiristyy ja vauhti kiihtyy. Kaikki tämä palaa siihen, että kenellä paras ja innovatiivisin tiimi tekemässä näitä. Tällaisessa ympäristössä kun toimitaan niin meidän IT-toimittajien pitää pystyä olemaan koko ajan askeleen edellä markkinaa ja varmistamaan, että Asiakkaan kehitystiimit ovat parempia kuin kilpailijoiden vastaavat. Tällaisessa maailmassa Witted on menestynyt hyvin.

Tähän liittyen vielä kysymys, että kuinka suuri vaihtuvuus konsulteissa on ja kuinka kauan yksi konsultti keskimäärin teillä työskentelee? Konsulttifirmoissa ymmärtääkseni aika paljon on vaihtuvuutta, koska asiakkaat haluavat palkata konsultit jossain vaiheessa omaan yritykseensä töihin.

Meillä on ollut historiallisesti kyllä aika matala vaihtuvuus. Meidän matskuissa tätä ei ehkä ole avattuna, mutta julkisista lähteistä kyllä varmaan pystyy näkemään tiedon. Tuplausvauhti tosin tarkoittaa, että medium tenure näyttää lyhyeltä, mutta se johtuu siitä että puolet meidän jengistä on tullut töihin viimeisen vuoden aikana. Näin on ollut koko historian ajan - puolet on aina uusia. Talented Insights seuraa myös tätä alan dynamiikkaa myös.

Tänä vuonna on ollut vain ihan muutamia yksittäisiä lähtijöitä. Liikutaan todnäk siellä alle 5% kategoriassa. Yhtiö on aika nuori (5+ v), tytäryhtiöt monet vielä nuorempia, joten niitä suojelee hyvin se, että moni on vasta aloittanut duuneja tai ollut vasta muutaman vuoden töissä. Meitä on suojellut myös se, että työnantajabrändit ja tytäryhtiöt ovat erikoistuneet ja pyrkivät olemaan tietylle kohderyhmälle maailman parhaita työpaikkoja. Samoin meitä on suojellut se, että olemme käyneet avoimesti tätä IPO-matkaa nyt noin vuoden verran läpi ja meidän henkilökunta omistaa yhtiötä. Melkein kaikilla on omistusta ja toivottavasti tuoreimmat mukaan tulleet saadaan omistajiksi IPOn yhteydessä tehtävässä henkilöstöannissa. Idea olisi pitää tää vaihtuvuus pienenä jatkossakin :slight_smile:

Ps. Anteeksi hei pitkästä vastauksesta. Kyssärit tuntuivat vaativan hieman avaamista!

60 tykkäystä

Moro :wave: - koitin tihrustella tota ITF tiedotetta läpi ja siinä tosiaan ei mainita päivämääriä. Taitaapi olla niin, ettemme syystä y tai x vielä saa sanoa milloin esim. merkintäaika alkaa. Taitaa kuulua tähän IPO koreogragiaan tämä homma.

Eiköhän me pian saada julkaistuksi tieto seuraavista vaiheista. Pingaillaan tänne heti kun tulee OK:ta :slight_smile: eikös se yleensä ITF:n jälkeen aika nopeasti tule?

10 tykkäystä

Täsmennetääs tätä nyt vielä vähän. Tarkoitatko 1) resurssivuokrausta (T&M laskutus), 2) kokonaisvastuuta tiettyjen osien kehityksestä (kiinteä tai T&M hinta) vai, 3) johdon konsultointia (luultaaasti taas T&M).

Ja jos (kuten arvaan) kaikkia näitä, niin missä suhteessa?

Edit: Ja jatkokysymyksenä, toimitteko kehitysvaiheen tukena, operoinnin tukena vai molempia?

2 tykkäystä

Ankkureiden osalta ei yleensä ole leikkureita vaan ne ovat niitä, mitä ITF tiedotteessa mainitaan:
4,6M / 8,0M on sitä ankkuroitua instikkaa.

Toi on nyt vähän yli sen puolet, mutta hyvä niin. Voin kyllä myöntää, että kun käytiin tota instikkakierrosta ja Eurooppa räjähti sotaan niin kävi hetken kylmä hiki otsalla. Luckily, ankkurikysyntä oli tässä kohtaa kuitenkin vahvaa ja vaikka maailmalla oli aikamoinen härdelli menossa niin me saatiin ankkurit mukaan. Henk koht kyllä jännittäisi tehdä IPOa turbulenttisessa markkinassa, jos ei olisi tukea taustalla.

@Mesi toi on just sitä taitelua, jota yhtiöt joutuvat tekemään. “Mitä jos menee yli?” “Mitä jos ei mene?”. Meidän yhteisö on jo olemassa, sinne tulee joka päivä lisää jengiä ja harvoin kukaan poistuu. Meillä ei ole koskaan ennen ollut mahdollisuutta jakaa omistusta tälle porukalle, joten pienikin omistus tuntuu nyt hyvältä plussalta.

Ps. meistä toi anti on tuntunut koko ajan enempi isolta kuin pieneltä x). Tossa kasissa on maaginen raja.

15 tykkäystä

Moro Musti, pääsääntöisesti pyritään aina myymään Time and Material pohjaisesti oli kyseessä projekti, jatkuva tuotekehitys tai johdon konsultointi. Jotain caseja saattaa historiallisesti olla kiinteähintaisina, mutta ollaan pyritty sitä välttämään.

Jatkokysymykseen: kyllä meillä on roolia ollut tuotekehityksen kaikissa eri vaiheissa. Suunnittelua, toteutusta ja ylläpitoa sekä jatkokehitystä. Nytkin on hankkeita, jotka ovat ylläpidossa ja jatkokehityksessä, mutta eniten toki sellaisia jossa rakennetaan jotain uutta.

9 tykkäystä

Itse kyllä väittäisin, että nimenomaan yleensä ankkureilla on leikkurit…

2 tykkäystä

Voin olla hyvinkin väärässä tässä ja ankkureilla voi olla leikkureita. Eka IPO mulle :raised_hand_with_fingers_splayed: Meillä ei ole ollut niistä nyt keskustelua joten oletus on että ankkureiden osuus on tuo 4,6.

5 tykkäystä

Kiitokset. Jos palataan tuohon " Miten selittäisit Wittedin liiketoimintaidean lähiön Salen edessä istuvalle laitapuolen kulkijalle?" kysymykseen, niin olisiko täysin väärin kertoa näin:

Wittedin tytäryhtiöiden palkkalistoilla olevat konsultit auttavat asiakkaita rakentamaan digitaalisia ratkaisuja internettiin. Asiakkaat soittavat wittedille kun eivät joko halua tai onnistu rekrytoimaan henkilöitä muuten itselleen kyseistä tarvetta varten. Tästä syystä asiakkaat ovat valmiita maksamaan konsultista enemmän kuin omasta työntekijästä ja tästä välistä Witted tekee rahansa.

Ja sitten edistyneemmille kuuntelijoile:

  • Wittedillä ei ole omaa IPR:ää, vaan osaaminen asuu työntekijöissä?
  • Kilpailuetu muihin vastaaviin konsulttitaloihin verrattuna liittyy tytäryhtiöihin, joista jokainen toteuttaa karkeasti samaa asiakastyötä hieman eri kulmalla, alkaen rekrytoinnista. Tämä tuo kyvykkyyttä reagoida nopeasti, on erouttautumistekijä ja hajauttaa päätöksentekoa. Esimerkkinä Mavericksin avoin kuvaus palkkausmallista laskutusasteen komissioineen (esim https://mavericks.fi/careers/)

Ja jos yksinkertaistin väärin, niin korjatkaa toki. :slight_smile:

5 tykkäystä