Hei @Bjorninen SamiK ja @Liisa
Hyviä kyssäreitä, kiitos niistä!
“Miten pitkä aika menee keskimäärin/suunnilleen, että uusi työntekijä alkaa tekemään laskutettavaa työtä?”
Kyssäri viittaa vahvasti asiantuntijoihin, joten vastaan siitä vinkkelistä. Me ollaan yritetty tehdä niin, että jengi ei aloittaisi projektissa heti ekana päivänä vaan alussa olisi parin viikon perehdytysjakso. Usein miten tämä on ollut tasapainottelua asiakkaiden toiveiden kanssa, mutta siitä ollaan haluttu pitää kiinni.
“Miten selittäisit Wittedin liiketoimintaidean lähiön Salen edessä istuvalle laitapuolen kulkijalle?
Pelkkä auttaa asiakkaita rakentamaan menestyviä ohjelmistokehitystiimejä ja pyrkii luomaan yhteistyötä läpi IT-toimittajakentän” ei vielä oikein avaa, että mitä ongelmaa on tarkoitus ratkaista. Rautalangasta vääntäen, autatte rakentamaan menestyviä ohjelmistokehitystiimejä? Mihin niitä esimerkiksi käytetään tai mitä ongelmia ne ratkaisevat? Ts. mitä lisäarvoa se tuo asiakkaalle?”
Tämä on yksi mun favorite kyssäri aina. Me ATK-firmat ollaan nyt hemmetin huonoja kommunikoimaan selväkielisesti omaa tekemistämme. Varsinkin silloin, kun ei saa käyttää ATK-termejä. 5v Tyttärelleni olen vain sanonut että isi on töissä Leipätehtaalla ja sitä hän on kertonut kavereilleen. (meidän toimisto sattuu sijaitsemaan leipätehtaalla)
Salen laitapuolen kulkijalle varmaan sanoisin, että kun avaat puhelimen tai telkkarin, niin törmäät palveluihin joita olemme olleet tekemässä. Jos käyt verkkopankissa, ostat ruokaa netistä, varaat matkoja tai lääkäriaikaa niin siellä me taas sua autetaan. Näitä projekteja tekee iso joukko ATK-ammattilaisia ja yhä useammin törmäät silloin meihin.
Salen laitapuolen kulkija ei ehkä hoksaisi meidän alan dynamiikkaa, mutta todellisuudessahan meidän alalla asiakkaat ovat jo tosi nohevia IT-palvelukehityksessä ja Asiakas johtaa näitä hankkeita niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Se on myös oikein, se paikka kuuluu heille, eikä ohjelmistokonsulteille. Siellä me IT-firmat sit yhdessä ja yhteistyössä asiakkaan kanssa rakennellaan aina kehitystiimejä uusiin tarpeisiin - projektit tulee ja menee, mutta työ vaan jatkuu. IT-alalla projekteja ulkoistaa vaan tahot, jotka eivät osaa niitä itse johtaa tai kyseessä ei ole kriittinen työ. Ympäristöt ovat usein monitoimittajaympäristöjä.
Yhtiöesitteessä me taidetaan purkaa tämä toimialoittain niin, että me tehdään:
- mm. musiikkipalveluita, suorotoistopalveluita kuluttajille ja käyttöjärjestelmiä matkapuhelimiin (Digital leaders -asiakkaat)
- verkkokauppoja ja sähköisen asioinnin palveluita yrityksille, verkkopankkeja, operaattoreiden palveluita (retail, telecom, finance)
- teollisuuden digitaalisia palveluita, terveysteknologiaa ja julkisen sektorin palveluita.
Yhtiöesitteen osalta me ollaan mokattu toi referenssipeli ihan huolella. Me ei olla koskaan määrätietoisesti kerätty julkisia referenssejä, koska niitä ei ole tarvittu koskaan. Kysyntää on alalla niin paljon, että asiakashankinta ei ole koskaan ollut ongelma. Samaan aikaan aina kun sä juttelet jonkun tekijän kanssa, joka on tulossa hommiin, niin tottakai voit kertoa mihin projektiin häntä tarvitaan nyt. Tämä on johtanut siihen, että meillä tämä IPO on ollut eka kerta kun me tarvitaan referenssejä kun pitää uudelle kohderyhmälle kuvata yhtiötä. Sössittiin refehomma, sori - Koitamme niitä jatkossa keräillä firman saitille. However, Newthings.co ja mavericks.fi saitilla on kuitenkin tytäryhtiöiden keräämiä ja julkaisemia refejä.
Lisäarvoon liittyen: digitaalisten tuotteiden välillä on globaalisti valtava kilpailu (esim. Wolt vs. Foodora). Jengi käyttää niitä palveluita, jotka toimivat parhaiten. Mikäli Asiakas pystyy rakentamaan killer- featureita niin toinen saattaa kopioida niitä nopeasti. Kisa kiristyy ja vauhti kiihtyy. Kaikki tämä palaa siihen, että kenellä paras ja innovatiivisin tiimi tekemässä näitä. Tällaisessa ympäristössä kun toimitaan niin meidän IT-toimittajien pitää pystyä olemaan koko ajan askeleen edellä markkinaa ja varmistamaan, että Asiakkaan kehitystiimit ovat parempia kuin kilpailijoiden vastaavat. Tällaisessa maailmassa Witted on menestynyt hyvin.
Tähän liittyen vielä kysymys, että kuinka suuri vaihtuvuus konsulteissa on ja kuinka kauan yksi konsultti keskimäärin teillä työskentelee? Konsulttifirmoissa ymmärtääkseni aika paljon on vaihtuvuutta, koska asiakkaat haluavat palkata konsultit jossain vaiheessa omaan yritykseensä töihin.
Meillä on ollut historiallisesti kyllä aika matala vaihtuvuus. Meidän matskuissa tätä ei ehkä ole avattuna, mutta julkisista lähteistä kyllä varmaan pystyy näkemään tiedon. Tuplausvauhti tosin tarkoittaa, että medium tenure näyttää lyhyeltä, mutta se johtuu siitä että puolet meidän jengistä on tullut töihin viimeisen vuoden aikana. Näin on ollut koko historian ajan - puolet on aina uusia. Talented Insights seuraa myös tätä alan dynamiikkaa myös.
Tänä vuonna on ollut vain ihan muutamia yksittäisiä lähtijöitä. Liikutaan todnäk siellä alle 5% kategoriassa. Yhtiö on aika nuori (5+ v), tytäryhtiöt monet vielä nuorempia, joten niitä suojelee hyvin se, että moni on vasta aloittanut duuneja tai ollut vasta muutaman vuoden töissä. Meitä on suojellut myös se, että työnantajabrändit ja tytäryhtiöt ovat erikoistuneet ja pyrkivät olemaan tietylle kohderyhmälle maailman parhaita työpaikkoja. Samoin meitä on suojellut se, että olemme käyneet avoimesti tätä IPO-matkaa nyt noin vuoden verran läpi ja meidän henkilökunta omistaa yhtiötä. Melkein kaikilla on omistusta ja toivottavasti tuoreimmat mukaan tulleet saadaan omistajiksi IPOn yhteydessä tehtävässä henkilöstöannissa. Idea olisi pitää tää vaihtuvuus pienenä jatkossakin 
Ps. Anteeksi hei pitkästä vastauksesta. Kyssärit tuntuivat vaativan hieman avaamista!