Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Treidausbuumi on monin tavoin sukua 2000-luvun alun pokeribuumille. Silloin taksikuskit ja kotiäidit ryhtyivät pokeriammattilaisiksi. Pieni osa heistä (ahkerimmat ja älykkäimmät) menestyi, mutta suurin osa ei. Mediassa ei tietenkään haastatella rahansa menettäneitä, vaan survivor bias johtaa siihen että vain huiput pääsevät esiin, mikä innostaa yhä uusia kokeilijoita. Näinhän se on mennyt treidauksen suhteenkin.

En vastusta treidausta, eihän se ole pois minulta millään tavalla. Yhteiskunnalle koituva hyöty tai harmi on kohtuullisen mitätön. Mutta en voi olla hymyilemättä, kun taas nähtiin miten historia toisti itseään treidaushypen kohdalla.

16 tykkäystä

Hämärästä tulee heti mieleen tämä, että VW:n edistyksellinen teknologia tunnistaa katsastusmiehen läheisyyden jopa kilometrien päästä :smiling_face:.

“Volkswagen-dieselautojen päästöhuijauksessa oli kyse autoon asennetusta tietokoneohjelmasta, joka mittaustilanteessa alentaa moottorin päästöjä ja myrkyllisiä kaasuja. Autojen päästöt olivat todellisuudessa 35–40 kertaa ilmoitettuja suuremmat. Väärennöksessä ovat kyseessä dieselmallit Jetta, Beetle ja Golf vuosilta 2009–2015 ja Passat vuosimallia 2014–2015 sekä myös Audi A3 -malli vuosilta 2009–2015. Volkswagen on Saksan liikenneministerin mukaan manipuloinut myös paketti- ja avolava-autojensa päästötestien tuloksia. Volkswagen joutui myöntämään, että 11 miljoonassa sen valmistamassa dieselautossa oli päästöjä väärentävä laite.”

En tunne Volkkaria sen tarkemmin, enkä siis arvostele Volskua sijoituscasena :smiling_face:.

7 tykkäystä

Ja muun muassa tästä johtuen ainakin itse omissa kirjoituksissani olen yrittänyt korostaa treidaamisen vaikeutta! Siinä on syynsä miksi treidaajista vain pieni osa menestyy. Suurimmalla osalla homma kuivuu kasaan motivaation puutteeseen kun jossain vaiheessa tuotot ei tulekkaan niin helposti, vaan joutuu todella systemaattisesti ja pitkään kehittämään itseään tuottojen saamiseksi.

27 tykkäystä

Itsekin takavuosina harrastin päiväkauppaa. Muutama oppikin tuosta ajasta jäi.

Kehittelin systeemeitä, joissa hyvälläkin kassanhallinnalla aina päädyin pitämään treidaamiani osakkeita :smiley: Pahin virhe oli kuitenkin lähteä turbodaxeilla vääntämään.

On kyllä hienoa, jos (EDIT: ja kun) joku tästä kunnon elantoa saa. Pelinjakaja kun tuntee koko pöydässä istuvan porukan ja näkee heidän kätensä. Aivan kuten tuo citin onneton kaveri, joka laitettiin syntipukiksi tuohon taannoiseen indeksin romahdukseen, niin tiedätte kyllä mistä kana pissii…

4 tykkäystä

Autonvalmistajat on historiallisesti aina treidannu jollain <10 P/E:llä, kun ala on megasyklinen ja vaatii helvetisti pääomaa. Kilpailukin on kovaa. En itse sijoittaisi näihin millään P/E:llä edellä mainituista syistä. Voihan tietenkin olla, että keskuspankit on “pilannut” tämänkin alan syklisyyden.

Tesla tietenkin megabumtsibumina on arvostettu kaikkien valmistajien yli vaikka sillä on ~2% markkinaosuus. :smiley: Se arvostus vielä saavutettiin mielestäni vähän kyseenalaisin CALL-optioden ostoilla. Kummasti myös pystyy katteita parantamaan, kun myy +$10k vaporwarea ja lupailemaan ihan mitä sattuu. Eikä siitä tunnu joutuvan mihinkään vastuuseen.

7 tykkäystä

Piti laittaa tämä Mikaelin listautumisaiheisen blogisarjan 4.osa tänne, koska tässä käsitellään mm. sitä, miksi firman edustajien kannattaa tulla foorumille meidän kanssa keskustelemaan. :slight_smile:

En ole törmännyt vielä yhteenkään tapaukseen, jossa yhtiö olisi joutunut ongelmiin liian avoimuuden takia. Wittedin Harri Siepille lupasin maksaa takuut, jos hän joutuu vankilaan Inderesin foorumille kirjoittamisesta. Harri ylläpitänyt loistavaa dialogia aktiivisten ja toimialaan perehtyneiden sijoittajien kanssa. Myös Norrhydro ja Fodelia ovat hienoja esimerkkejä aktiivisesta dialogista sijoittajien kanssa.

Uskon, että muutaman vuoden päästä täällä on moninkertainen määrä eri firmojen edustajia keskustelemassa aktiivisesti täällä kanssamme, koska se ollaan huomattu, että siinä kaikki voittavat. :sunglasses:

16 tykkäystä

Miljoonat sijoittajat voivat kertoa nähneensä tämän etukäteen tapahtuvan joka vuosi jo viimeiset 10 vuotta. :smiley:

20 tykkäystä

Juu! Tuolla on kaksi merkitystä.

  1. Autolle osataan tehdä paljon asioita.
  2. Tuo suorastaan salattiin ja toteutettiin. Tesla lupaa etukäteen sellaista mikä ei toteudu.
    +) Kolmantena asiana se, että tuli käytännön koulutusta johdolle ja johdon kouluttaminen ei ole koskaan halpaa.
1 tykkäys

Kyllähän sijoitusala on sellainen, että siellä hyvät voitot/betsit esitellään rinta rottingilla, koska se tuo mainetta. Pörssissä ja nousukaudella porukka harvemmin pitää kynttilää vakan alla :slight_smile: Yleensä menestyvät sijoittajat näkyvät esim verotilastoissa, kuten Taaleri markan/arvo markan ex-salkunhoitajat ym. Eipä ole ollut Lepistöllä minään vuonna juuri mitään tuloja, vaikka ollut “kovan luokan” ammattilainen ja haluaa tulla esille kokoajan.

Jos joku väittää olevansa hyvä padelissa, niin se on helppo selvittää. Pörssipelissä hieman vaikeampi jollei näytä verotietoja.

1 tykkäys

2000-luvun alussa rahan tekeminen pokerilla oli naurettavan helppoa. Esimerkiksi fixed limitissä pienin taso oli 0.5/1 dollaria ja peliä pystyit täysin pelaamaan valmiilla aloituskäsitaulukolla.

Nyt alimmat tasot peleissä ovat luokkaa 1/2 senttiä ja peleistä löytyy botteja sekä halpamaiden ammattilaisia mikrotasoilta lähtien. Mielestäni harrastelijalta tuosta ilon vei pelien kieltäminen jenkeiltä ja apuohjelmien sekä bottien yleistyminen.

1 tykkäys

Tuntematta Lepikköä tai ketään muutakaan ammattilaista, sivuhuomautan, että yhtiön kautta treidaava/sijoittava henkilö voi hillota kaikki voitot yhtiöönsä, jolloin ne eivät muodosta henkilölle tuloja, jotka näkyisivät verotuksessa.

12 tykkäystä

Joo vähän odotinkin tämä tuodaan esille ja olen tämän kuullut perusteena aikaisemmin.

Tämä on julmetun helppoa kiertää. Pienessä mittakaavassa osakesäästötili. Vakuutuskuori isoissa summissa. Ja yhtiöt vielä suuremmissa. Ja tosi kiertäjille veroparatiisit. Vain tyhmä maksaa veroja ja minä maksan mielelläni.

2 tykkäystä

Siinä hakukentässä on optio “In this topic”, kun avaat haun samassa ketjussa (esim. Qt), jonka jälkeen tulee kaikki tulokset siitä ketjusta :slight_smile: “Lisää” napista näkyy sitten vielä lisää tuloksia:

image

2 tykkäystä

Verneri on tykätty mies, alla on siitä todistetta. Millaiset “100 000 :heart:” -bileet meinaat järjestää? :thinking:
image
Näytät niin onnelliselta ja ylpeältä. :cowboy_hat_face:

48 tykkäystä

Alennusmyynnit eli nyt eurolla saa jo 0,96 senttiä :slight_smile: (okei, downside ns. rajattu ja jos uskoo puulaakin pyörittäjiin niin upside hieman suurempi)

Menköön sitten vaikka “poistomyynti” -termillä :rofl:

Olisi ollut alkuperäinen strategian mukaisella toteutuksella erinomainen markkinahedge. Jos nyt ei tuottoakaan tällä ostohinnalla olisi saanut, niin olisi säästynyt ~30% YTD luvuilta. Ostohinnat toteutui kuitenkin vasta nyt :man_shrugging:

Jenkeissä California LA:ssa laivojen satamaan pääsy alkaa helpottamaan millä on vaikutus melko suoraan inflaatiopaineita helpottamaan:
image

Samalla laivauskustanukset ovat tulossa alaspäin millä on myös suhteellisen suora vaikutus inflaatiopaineiden helpottamiseen:

image

18 tykkäystä

Burnout / Työuupumus

Onko täällä burnouttiin / työuupumukseen sairastuneita? Voi tulla myös yv:llä viestiä laittamaan jos haluaa.
Syksystä asti ollut “aivosumua” työpäivän aikana jälkeen ja ajattelin että lähtee kunhan kevät ja kesä tulee ja on ohi menevää, olen lähiviikkoina älynnyt että kyseessä on luultavammin uupumusta. Perheenjäsenetkään eivät ole kuulemma mitään oireita, paitsi hiukkasen väsymystä ja vähän tummuneita silmän alusia.

Sydän tuntuu että jää hakkaamaan välillä vaikka tuntuukin ettei ole stressiä tai mitään. Väsymys ei helpota viikonlopun tai esim. viikon loman aikana, päätä särkee jatkuvasti. Fyssarilla ja hierojilla käyty yms…

Työterveyteen lähdettävä.

Muistakaa foorumilaiset, älkää tehkö liikaa töitä :slight_smile:

142 tykkäystä

Omalla kohdalla auttoi kun aloin käymään 4-7 kertaa viikossa pitkällä lenkillä iltaisin ulkona. Minimissään tunnin kävelylenkki, välillä 2 tunnin pikakävelylenkki metsäkuntoradalla siten, että tulet kotiin jalkalihakset aivan poikki ja vaatteet litimärkinä. Saa kaikki päivän huolet ja murheet ulos kehosta ja lopuksi jääkylmään suihkuun kotiin.

Patoutuneet paineet kun saa pääkopasta ulos niin auttaa kummasti. Ekat viikot fyysinen suoritus voi tuntua kauhealta, mutta pian elimistö tottuu siihen, lihakset kehittyvät ja alat haluamaan iltalenkille, siitä tulee melkein pakkomielle. Jos et pääse ulos, mieliala on tosi huono… jälkeenpäin taas hyvä.

31 tykkäystä