Witted - Uuden sukupolven ohjelmistokehitysyhtiö

  • Tietyt WIP Asset Management Oy:n hallinnoimat varat, Coeus Invest GRIT Erikoissijoitusrahasto, Twin Engine Oy ja Jukka Rannila sekä Mikko Rannila edustamiensa yhtiöiden kautta (”Ankkurisijoittajat”) ovat kukin erikseen antaneet merkintäsitoumuksia Tarjottavien Osakkeiden merkitsemisestä Instituutioannissa tietyin tavanomaisin ehdoin ja edellytyksin yhteensä noin 4,61 miljoonalla eurolla.

Witted Megacorp Oyj julkistaa suunnitellun Nasdaq First North Growth Market Finland -listautumisannin merkintähinnan ja yhtiöesitteen | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

3 tykkäystä

Mitä tuossa nyt pikaisesti kahvitauolla silmäilin laajaa raporttia, niin mikään Inderesin skenaario ei tainnut olettaa että tuohon tavoitteeseen päästään. Ei siis edes se positiivinen case, jonka mukaan osakkeen tavoitehinta voisi olla jossain 6,8€:ssa. Että jos tuohon 150m liikevaihtoon päästään niin kaikki, paitsi firman omat, ennusteet on lyöty.

4 tykkäystä

Coeus katosi omistajalistalta helmikuussa eli isoa myyntipainetta sieltä suunnalta ei pitäisi olla. Tammikuussa oli 13. noin 180 000 osakkeella.

5 tykkäystä

Yksi asia joka tulee vielä mieleen, että olisi kiva kuulla minkälaisilla parametreilla / ansaintakriteereillä yhtiö suunnittelee osakepalkkioita? Pahoittelut jos tämä on jossain jo ollut mainittuna. Tässä huhtikuun tiedotteessa oli vain ylätasolla kommentoitu perinteisiä talouden mittareita ja työyhteisön tyytyväisyyttä. Sidotaanko nämä palkkiot läpinäkyvästi yhtiön kommunikoituihin liikevaihto ja kannattavuus tavoitteisiin? Aina näitä ei toki avata, mutta toivottavaa olisi.

Yhtiötiedote 28.4.2023 klo 13.30

Witted Megacorp Oyj:n hallitus on päättänyt pitkän aikavälin suoriteperusteisesta osakepalkkiojärjestelmästä avainhenkilöilleen. Järjestelmän tarkoituksena on sitouttaa ja motivoida avainhenkilöt yhtiön strategisten tavoitteiden saavuttamiseen. Päätös on ehdollinen sille, että yhtiön tulevat yhtiökokoukset valtuuttavat hallituksen päättämään osakeanneista osakepalkkioiden maksamiseksi.

Järjestelmän ansaintajakso on 2023–2025. Järjestelmän mukaisia palkkioita voidaan kuitenkin maksaa jo ansaintajakson aikana ansaintakriteerien toteutumisen perusteella. Perinteisten taloudellisten ansaintakriteerien, liikevaihdon ja liikevoiton lisäksi myös henkilöstön tyytyväisyys tulee olemaan kriteeri palkitsemisessa. Suoritusperusteista osakepalkkiojärjestelmää tarjotaan laajennetulle johtoryhmälle. Järjestelmän alkaessa kohderyhmään kuuluu 12 osallistujaa.

Ansaintajakson aikana voidaan palkkioina maksaa yhteensä enintään 320 000 palkkio-osaketta. Lisäksi perustettiin erillinen osakepalkkiojärjestelmä yhtiön kahdelle avainhenkilölle, jonka perusteella voidaan palkkioina maksaa yhteensä enintään 20 000 osaketta.

2 tykkäystä

Inderes ei taida ottaa huomioon epäorgaanista kasvua yrityksillä (pois lukien jotku sarjayhdistelijät). Ja Harri Sieppi kommentoi helmikuussa tuosta vuoden 2025 tavotteesta näin:

Ja lisäksi on myös sanottu, että aikovat kasvaa sekä orgaanisesti että yritysostoin. Ja tässä markkinaympäristössä alkaa ostokohteita löytymään houkuttelevaan hintaan. Ehkä me kuullaankin jostain yrityskaupasta jo tämän vuoden puolella :slight_smile:

2 tykkäystä

Witted on kirjoittanut näkymistään [1] liikevaihdon ja EBITA-liiketuloksen osalta seuraavasti:

Tilikauden 2023 näkymät

  • Liikevaihdon arvioidaan kasvavan markkinaa selkeästi nopeammin
  • EBITA-liiketuloksen arvioidaan olevan positiivinen

EBITA ohjeistus on selkeästi mitattava, sillä positiivinen EBITA on selkeästi määritelty (EBITA > 0€). Hienoa, että tavoite on tämän osalta kirkas.

Kuitenkin liikevaihdon ohjeistuksen osalta pohdin tässä, että mikä on se markkinan kasvu, johon tuossa viitataan. Viitataanko siinä johonkin tilastoon, jossa on koostettu IT-palvelumarkkinan keskimääräinen kasvu? Missä tuo markkina on tarkemmin määritelty?

Karkean arvion tuosta markkinan kasvusta saattaisi saada esimerkiksi tarkastelemalla Goforen, Digian, Siilin, Vincitin, Netumin ja Wittedin yhteenlaskettua liikevaihtoa. Toisen arvion saisi lisäämällä mukaan myös Tietoevryn Pohjoismaiden liikevaihdon jollakin painotuksella. Kolmannen arvion saisi ottamalla mukaan pörssin ulkopuoliset yhtiöt. Niiden tilinpäätökset tosin julkaistaan kaupparekisteriin vasta myöhään ensi vuonna, joten niiden liikevaihtolukemat eivät ole vertailua varten käytettävissä.

Olisi mukava tarkemmin ymmärtää, mihin tuossa ohjeistuksessa tarkalleen ottaen viitataan. Olisi super-hienoa, mikäli tätä selvennettäisiin esimerkiksi Q2 tulosjulkistuksen yhteydessä. :slight_smile:

[1] Näkymät ja ohjeistus, Witted

14 tykkäystä

Liikevaihdon ja liiketuloksen osalta ohjeistuksessa pitäisi ehdottomasti käyttää vain numeerisia arvoja.

5 tykkäystä

Tässä on samaa epäselvyyttä kuin Iivo Niskasen rasvaprosentissa. Entä jos Iivo lihoo, minkä päivän rasvaprosenttiin pitäisi luottaa?

Meni varmaan näsäviisasteluksi, mutta miksei vain viestitä selkeämmin. Johdolla on varmaan tarkemmatkin mittarit käytössä.

1 tykkäys

Harri on tähän kommentoinut aiemmin, että markkinan kasvun benchmarkkina on käytetty pörssilistattuja verrokkeja eli niitä, jotka ovat meidän katsauksissa mukana.

6 tykkäystä

Kiitos @Frans-Mikael_Rostedt. Tuo linkkaamasi analyytikkokommentti olikin jäänyt minulta huomaamatta, ja näytti sisältävän paljon yksityiskohtaista asiaa, ja enemmän verrokkeja, mitä omassa listassani oli. Super-hienoa työtä! Mainiota! :slight_smile:

Sitä vielä jäin miettimään, että viitataanko ohjeistuksessa liikevaihdon orgaaniseen kasvuun vai huomioidaanko siinä myös yrityskaupat. :slight_smile:

1 tykkäys

Muotoilun puolesta se kyllä mielestäni pitää myös epäorgaanisen kasvun sisällään.

2 tykkäystä

No nyt meitä hemmotellaan. 20minuuttia pelkästään Wittedistä :pray:

14 tykkäystä

Wittedin tilanne vaikuttaa kyllä kovinkin huolestuttavalta. Eilen yritys on lähestynyt ulkopuolisia konsultteja viestillä, jossa yksipuolisesti ilmoitetaan Wittedin laskevan osaajiensa tuntihintoja 5%:lla ja mikäli tähän ei suostuta on seurauksena välitön toimeksiantosopimuksen irtisanominen Wittedin puolelta. Yleensä henkilövaihdokset aiheuttaa pahaa mieltä asiakkaalla, mutta osakkeenomistajana huolestuttaa eniten tällaisen tiristämisen impakti tulevaisuuden osaajarekryihin. Toki jos vaakalaudalla on yrityksen jatkuvuus, niin minkäs teet.

Valitettavasti kotimaassa scene on hyvin pieni ja Witted ison profiilin firmana saa tästä kyllä pitkäksi aikaa negatiivisen leiman etenkin freelancerien ja sopparikonsulttien puolesta. Mielenkiinnolla odotan kuoleeko kasvu lopullisesti seuraavaksi osaajapulaan jos tästä selviävät.

30 tykkäystä

5% lasku tuntihinnoissa ei kyllä ole kovin merkittävä muutos. Ehkä enemmän kyse siitä miten tuo on viestitty? Kai friikutkin ymmärtävät markkinan olevan aiempaa tiukempi ja jos onnistuu jotain muuta kautta saamaan työlleen paremman hinnan niin tietysti friikku vaihtaa sinne - oli markkina hyvä tai tiukka? Ei kai tuo verkosto ole mitenkään uskollinen siinä mielessä, että friikut haluaisivat erityisesti ottaa toimeksiannon juuri Wittedin kautta. Kunhan työstä saa korvauksen ajallaan ja luotettavasti.

Tai siis oletan että tarkoitat ulkopuolisilla konsulteilla nimenomaan Wittedin freelancer verkostoa?

3 tykkäystä

Tässä alkaa nyt devaajien kupla hiljalleen puhkeamaan. Viime vuodet vuoltu kultaa, mutta enää ei kisata tekijöistä joten ‘tiristämällä’ mennään… Mielenkiinnolla odotan mitä tulevaisuus tuo :blush: etenkin freelancereiden.

En tiedä kuinka paljon tämä lopulta vaikuttaa kasvunäkymiin kun talous alkaa vetämään. Ymmärrän pointin ja olen jokseenkin samaa mieltä, mutta kun miettii vaikka Vincitiä ja tehtyjä yritysostoja/fuusio, niin silti siellä on edelleen devaajia :stuck_out_tongue_winking_eye:

3 tykkäystä

Ihan totta joka sana. Tarkastelen itse asiaa juuri siltä kulmalta, että 5%:n lasku osaajien tuntihinnoissa ei nimenomaan pitäisi olla merkittävä muutos Wittedillekään. Toki kyseessä on viime kädessä paljon euroja ja 5%:a enemmän tulosta (noin kärjistäen), mutta jos Witted oikeasti on tässä vaiheessa yrityksen elinkaarta on tilanteessa, että freelancer/osaajaverkostolle tarvitsee aiheuttaa pahaa mieltä 5%:n pakollisilla yksipuoleisilla hinnanlaskuilla ei se lupaa välttämättä kasvun osalta kovin hyvää. Tai sitten Wittedin kassa- ja sopimustilanne on huolestuttavampi kuin annetaan ymmärtää.

Toki tällaisen mahdollistaminen on myös syy minkä vuoksi freelancereita käytetään. Täytyy kuitenkin kyllä myöntää, että Wittedin isoista puheista huolimatta hommassa on vähän sellaisen tuhnun tuoksu. Ilmeisesti tässä tavoitellaan sitä julkilausuttua “10%:n EBITA vuonna 2025”-tavoitetta keinolla millä hyvänsä. Vaikka se tällaisilla vedoilla saavutettaisiin, niin kyllä se itselläni pistää miettimään, että onkohan Wittedin bisnes ihan terveellä pohjalla ja pitkäkestoista.

En näe, että vertaus Vincitiin on ihan yksi-yhteen, mutta toki jotain samankaltaisuuksia tästä voinee hakea.

15 tykkäystä

Kun lukee tuota aiheesta tehtyä linkkarijulkaisua, niin tulee ekana mieleen Viaplayn hintojen nosto ja siitä aiheutunut kouhunta. Saapa nähä tuleeko pysyvää mainehaittaa vai jääkö väliaikaiseksi huuteluksi.

4 tykkäystä

Wittedin lisäarvohan on nimenomaan yhdistää tekijät ja asiakasprojektit. Jos yritykset pystyvät tekemään sen itse,ne ei tarvi WIttediä ja jos sillä ei ole alihankkijapoolia, niin firmalta katoaa ainoa kyvykkyys.

Freelancerithan ovat yleensä omasta halustaan freelancereita, korporaatioiden työskentelytavat lienevät juuri sitä miksi ovat freelancereita. Tälläisillä toimin Witted muistuttaa juuri sitä korporaatiopolitiikkaa, jota vastaan ovat. Tämänhän olisi voinut tehdä myös siististi. Tekemällä muutokset aina siinä vaiheessa, kun edellinen sopimus päättyy. Tämä toimintatapa sen sijaan henkii jonkinasteisesta paniikista.

6 tykkäystä

Missä tällainen linkkarijulkaisu on?

1 tykkäys

Geneerisenä viestinä kuulostaa aika perseilyltä, friikkujen joukossa on varmasti niitä, jotka voivat valita projektinsa myös huonossa taloustilanteessa. Minne tämä säästetty 5% menee? Sikäli ymmärrettävää, jos tilaaja sanoo että projekti loppuu jos hinta ei putoa 5%.

2 tykkäystä