Witted - Uuden sukupolven ohjelmistokehitysyhtiö

Muotoilun puolesta se kyllä mielestäni pitää myös epäorgaanisen kasvun sisällään.

2 tykkäystä

No nyt meitä hemmotellaan. 20minuuttia pelkästään Wittedistä :pray:

14 tykkäystä

Wittedin tilanne vaikuttaa kyllä kovinkin huolestuttavalta. Eilen yritys on lähestynyt ulkopuolisia konsultteja viestillä, jossa yksipuolisesti ilmoitetaan Wittedin laskevan osaajiensa tuntihintoja 5%:lla ja mikäli tähän ei suostuta on seurauksena välitön toimeksiantosopimuksen irtisanominen Wittedin puolelta. Yleensä henkilövaihdokset aiheuttaa pahaa mieltä asiakkaalla, mutta osakkeenomistajana huolestuttaa eniten tällaisen tiristämisen impakti tulevaisuuden osaajarekryihin. Toki jos vaakalaudalla on yrityksen jatkuvuus, niin minkäs teet.

Valitettavasti kotimaassa scene on hyvin pieni ja Witted ison profiilin firmana saa tästä kyllä pitkäksi aikaa negatiivisen leiman etenkin freelancerien ja sopparikonsulttien puolesta. Mielenkiinnolla odotan kuoleeko kasvu lopullisesti seuraavaksi osaajapulaan jos tästä selviävät.

30 tykkäystä

5% lasku tuntihinnoissa ei kyllä ole kovin merkittävä muutos. Ehkä enemmän kyse siitä miten tuo on viestitty? Kai friikutkin ymmärtävät markkinan olevan aiempaa tiukempi ja jos onnistuu jotain muuta kautta saamaan työlleen paremman hinnan niin tietysti friikku vaihtaa sinne - oli markkina hyvä tai tiukka? Ei kai tuo verkosto ole mitenkään uskollinen siinä mielessä, että friikut haluaisivat erityisesti ottaa toimeksiannon juuri Wittedin kautta. Kunhan työstä saa korvauksen ajallaan ja luotettavasti.

Tai siis oletan että tarkoitat ulkopuolisilla konsulteilla nimenomaan Wittedin freelancer verkostoa?

3 tykkäystä

Tässä alkaa nyt devaajien kupla hiljalleen puhkeamaan. Viime vuodet vuoltu kultaa, mutta enää ei kisata tekijöistä joten ‘tiristämällä’ mennään… Mielenkiinnolla odotan mitä tulevaisuus tuo :blush: etenkin freelancereiden.

En tiedä kuinka paljon tämä lopulta vaikuttaa kasvunäkymiin kun talous alkaa vetämään. Ymmärrän pointin ja olen jokseenkin samaa mieltä, mutta kun miettii vaikka Vincitiä ja tehtyjä yritysostoja/fuusio, niin silti siellä on edelleen devaajia :stuck_out_tongue_winking_eye:

3 tykkäystä

Ihan totta joka sana. Tarkastelen itse asiaa juuri siltä kulmalta, että 5%:n lasku osaajien tuntihinnoissa ei nimenomaan pitäisi olla merkittävä muutos Wittedillekään. Toki kyseessä on viime kädessä paljon euroja ja 5%:a enemmän tulosta (noin kärjistäen), mutta jos Witted oikeasti on tässä vaiheessa yrityksen elinkaarta on tilanteessa, että freelancer/osaajaverkostolle tarvitsee aiheuttaa pahaa mieltä 5%:n pakollisilla yksipuoleisilla hinnanlaskuilla ei se lupaa välttämättä kasvun osalta kovin hyvää. Tai sitten Wittedin kassa- ja sopimustilanne on huolestuttavampi kuin annetaan ymmärtää.

Toki tällaisen mahdollistaminen on myös syy minkä vuoksi freelancereita käytetään. Täytyy kuitenkin kyllä myöntää, että Wittedin isoista puheista huolimatta hommassa on vähän sellaisen tuhnun tuoksu. Ilmeisesti tässä tavoitellaan sitä julkilausuttua “10%:n EBITA vuonna 2025”-tavoitetta keinolla millä hyvänsä. Vaikka se tällaisilla vedoilla saavutettaisiin, niin kyllä se itselläni pistää miettimään, että onkohan Wittedin bisnes ihan terveellä pohjalla ja pitkäkestoista.

En näe, että vertaus Vincitiin on ihan yksi-yhteen, mutta toki jotain samankaltaisuuksia tästä voinee hakea.

15 tykkäystä

Kun lukee tuota aiheesta tehtyä linkkarijulkaisua, niin tulee ekana mieleen Viaplayn hintojen nosto ja siitä aiheutunut kouhunta. Saapa nähä tuleeko pysyvää mainehaittaa vai jääkö väliaikaiseksi huuteluksi.

4 tykkäystä

Wittedin lisäarvohan on nimenomaan yhdistää tekijät ja asiakasprojektit. Jos yritykset pystyvät tekemään sen itse,ne ei tarvi WIttediä ja jos sillä ei ole alihankkijapoolia, niin firmalta katoaa ainoa kyvykkyys.

Freelancerithan ovat yleensä omasta halustaan freelancereita, korporaatioiden työskentelytavat lienevät juuri sitä miksi ovat freelancereita. Tälläisillä toimin Witted muistuttaa juuri sitä korporaatiopolitiikkaa, jota vastaan ovat. Tämänhän olisi voinut tehdä myös siististi. Tekemällä muutokset aina siinä vaiheessa, kun edellinen sopimus päättyy. Tämä toimintatapa sen sijaan henkii jonkinasteisesta paniikista.

6 tykkäystä

Missä tällainen linkkarijulkaisu on?

1 tykkäys

Geneerisenä viestinä kuulostaa aika perseilyltä, friikkujen joukossa on varmasti niitä, jotka voivat valita projektinsa myös huonossa taloustilanteessa. Minne tämä säästetty 5% menee? Sikäli ymmärrettävää, jos tilaaja sanoo että projekti loppuu jos hinta ei putoa 5%.

2 tykkäystä

Witted tekee super-hienoa :star2: :star2: :star2: :star2: :star2: työtä yhdistäessään osaajat ja asiakasprojektit. Se luo konkreettisia mahdollisuuksia monelle yrittäjäpolusta haaveilevalle, ja auttaa yrittäjyyden alkuun. Kannattaa tsekata alla oleva linkki, niin voitte huomata, kuinka loistavia projekteja ja kehittymisen mahdollisuuksia freelancereille on tälläkin hetkellä tarjolla. :slight_smile:

Mukavaa päivää ja hienoja hetkiä teille kaikille! :slight_smile:

1 tykkäys

Tilannehan on useimmissa tapauksissa se, Witted tuskin pystyy irtisanomaan sopimusta, vaikka friikku/alihankkija ei suostuisikaan laskemaan hintojaan. Tänä päivänä harva Wittedin kilpailema projekti on korvamerkitty tietylle toimittajalle. Sen sijaan asiakas on sitoutunut heille työskentelevään konsulttiin. Jos Witted irtisanoo alihankkijan, kyseinen projekti on useimmiten vapaata riistaa kaikille isoimmille konsulttitaloille. Vahvoilla on todennäköisesti se taho, joka kaappaa kyseisen asiantuntijan omaan talliinsa.

Joka tapauksessa tästä tulee pitkäkestoinen mainehaitta. Ilmoituskirje ei ole ollut ainakaan kaikissa tapauksissa kovinkaan sovitteleva vaan pikemminkin sävyltään uhkaileva. Markkinan piristyessä Wittedin voi olla vaikea houkutella parhaita friikkuja omiin projekteihinsa.

11 tykkäystä

Asiakashintojahan ei tuossa kai pienennetä, joten kustannusten laskeminen ei ilmeisesti ole asiakaspuolelta lähtöisin oleva vaatimus, vaan kyseessä on nimenomaan wittedin oman osuuden kasvattaminen.

1 tykkäys

Itselläni ei mitään linkkiä Wittediin, mutta mitä kuuntelin kollegoiden puheita tästä tänään niin haistattivat melkein pitkät Wittedille ja eivät suostu hinnanalennuksiin. Itse olen siis devaajana palkkatyössä ja kollegat friikkuina wittedin alihankintaketjun kautta. Pienet on IT-konsulttien piirit Suomessa, varmasti muistetaan tämä ja vaikuttaa negatiivisesti brändiin ja siihen kuinka houkuttelevaa friikkujen on Wittedin kautta tehdä projekteja. Jos omistaisin itse Wittedia, myisin kaikki pois - tosin en ole koskaan Wittediin sijoittamista vakavissani harkinnutkaan eli suolan kanssa tämä “ei sijoitussuositus”.

16 tykkäystä

Tattis!

Voi olla pienet piirit, itse en juuri muita suomalaisia tunne, ulkomaalaisia konsultteja kyllä pitempien töiden kautta.

Olen törmännyt eri projekteissa joihinkin suomalaisiin mutta en mä niitä tunne enkä näköjään kuulu pieniin piireihin. Sattumalta business-konsultteja tunnen enemmän :face_with_hand_over_mouth:

Itselläni tämä menee kategoriaan ‘joku sanoi netissä jotain’. Joku joka ei ole Wittedin alihankkija. Jo otsikon sanamuoto tuossa LinkedIn postauksessa herättää kysymyksiä, kuinka paljon viestin sanamuotoa on muutettu - sikäli kun sellaista viestiä on ollut.

1 tykkäys

Pari mielestäni hyvää poimintaa linkkarin kommenteista ja sijoitustiedon keskustelusta:

“Monissa projekteissa asiakas on sitoutuneempi asiantuntijaan kuin sitä tarjoavaan yritykseen. Jos alihankkija/freelancer kieltäytyy laskemasta hintojaan, Wittedin voi olla aika vaikea perustella asiakkaalle tekijän vaihtamista.”

“Jos olisin Wittedin alihankkija, kertoisin varmaan loppuasiakkaalle, että Witted haluaa irtisanoa sopimukseni ja kysyisin, onko heillä kiinnostusta jatkaa yhteistyötä ilman Wittediä. Alihankkijan ja Wittedin soppari tuskin voi olla sellainen, että Wittedin irtisanoessa yksipuolisesti ei alihankkija saisi tehdä sopimusta suoraan loppuasiakkaan kanssa. Loppuasiakkaan ja Wittedin soppari periaatteessa voi estää tämän, mutta yleensä ainakin isommilla loppuasiakkailla on kyllä keinot hoitaa asia jos vaan halua löytyy.”

Samanlaista huhupuhetta vähän kuulin, että jos Witted sopparin irtisanoo yksipuolisesti, friikulla ei olisi välttämättä mitään estettä jättää Wittediä välistä pois. Normaalistihan noissa on kilpailukielto-klausuulit, mutta ne ei välttämättä päde jos ne Wittedin puolesta irtisanotaan. Huhupuheita siis nämä, mutta en itsekään moiseen perseilyyn suostuisi, jos olisin friikku vaan jotenkin keplottelisin sopparista eroon ja jatkaisin samassa projektissa ilman wittediä tai vaihtaisin kokonaan projektia enkä olisi ko. firman kanssa missään tekemisissä enää.

9 tykkäystä

Hohhoijjaa, menee kyllä omissa papereissa kategoriaan “kärpäsestä härkänen”. Wittedin puolelta täysin normaalia liiketoiminnan ja kannattavuuden johtamista ja jopa kunnioitettavan ripeää reagointia. Toki hieman tyylikkäämmin tuon olisi voinut hoitaa mutta mitä todennäköisimmin tätä tapausta ei kukaan tule muistamaan parin kuukauden päästä

7 tykkäystä

Vuokratyövoiman (konsulttien) välittäminen on periaatteessa yksinkertaista ja halpaa hommaa. Kuka tahansa voi exceliin perustaa “verkoston”, joka välittää osaajia tarvitseville. Voittajaksi selviää suurimman verkoston ylläpitäjä, jolla on töitä tarjota. En näe Wittedin ympärillä vallihautaa, mitä kilpailija ei voisi ylittää ryöstömatkallaan. Näillä vaan tuntuu olevan paska maine. Yks vetkuttelee laskujen kanssa ja Witted avaa pelin yksipuolisilla hinnankorotuksilla kesken sopimuskauden

4 tykkäystä

Tuo linkkarin postaus on melkein satavarmasti totta, sanamuodoilla nyt tässä ei ole niin väliä vaan miltä se on tuntunut: eli yksipuoliselta uhkailulta; jos et suostu 5% hinnanalennukseen, soppari lopetetaan, ei voi neuvotella. Moni muukin on asian ihan samalla lailla kokenut.

En nyt tunne Wittedin liiketoimintaa niin paljon, että tietäisin paljonko tekevät tiliä friikuilla, mutta se on ihan selvää, että ottaa ison hitin imagoon friikkujen näkökulmasta. Alalla töissä olevana en aliarvioisi imagon vaikutusta siihen, mihin ihmiset haluavat mennä töihin: IT-konsulteilla on yleensä varaa valita ja vaihtaa, jos alkaa asiat ottaa päähän - etenkin niillä parhailla, joita friikut ehkä keskimääräistä enemmän ovat. Jos Wittedin kilpailuetuna on ollut läpinäkyvyys, avoimuus jne. niin ne saivat kyllä pahan kolauksen tuosta mielestäni.

5 tykkäystä

Olen urallani useita kertoja sanonut irti alihankkijoiden sopimuksia kesken kauden, mutta vain koska asiakasprojekti on lähtenyt jostain syystä alta ja tilanne on ollut sitä kautta selvä kaikille osapuolille. Sopimuskauden aikana en ole koskaan neuvotellut sopimusehtoja uusiksi, vaikka joskus siihen paineita olisi ollut. Samaa periaatetta ovat kunnioittaneet myös freelancerit. Sovituista hinnoista on pidetty kiinni heidänkin puolelta, vaikka tilaisuuksia olisi ollut viime vuosinakin kiristää makeampaa hintaa kovan kysyntäpiikin aikana.
Ei tätä millään “no biggie” letkautuksilla kuitata minun mielestäni. Witted on varmasti miettinyt asian harkiten ja tehnyt ratkaisun painavin perustein. Witted on vahvasti brändivetoinen firma, joka ottaa tästä enemmän osumaa kuin kasvottomat konsulttijätit, joiden alihankkijasopimusten ehdotkin sanelevat jo pelin hengen.

32 tykkäystä