Witted - Uuden sukupolven ohjelmistokehitysyhtiö

Tuo linkkarin postaus on melkein satavarmasti totta, sanamuodoilla nyt tässä ei ole niin väliä vaan miltä se on tuntunut: eli yksipuoliselta uhkailulta; jos et suostu 5% hinnanalennukseen, soppari lopetetaan, ei voi neuvotella. Moni muukin on asian ihan samalla lailla kokenut.

En nyt tunne Wittedin liiketoimintaa niin paljon, että tietäisin paljonko tekevät tiliä friikuilla, mutta se on ihan selvää, että ottaa ison hitin imagoon friikkujen näkökulmasta. Alalla töissä olevana en aliarvioisi imagon vaikutusta siihen, mihin ihmiset haluavat mennä töihin: IT-konsulteilla on yleensä varaa valita ja vaihtaa, jos alkaa asiat ottaa päähän - etenkin niillä parhailla, joita friikut ehkä keskimääräistä enemmän ovat. Jos Wittedin kilpailuetuna on ollut läpinäkyvyys, avoimuus jne. niin ne saivat kyllä pahan kolauksen tuosta mielestäni.

5 tykkäystä

Olen urallani useita kertoja sanonut irti alihankkijoiden sopimuksia kesken kauden, mutta vain koska asiakasprojekti on lähtenyt jostain syystä alta ja tilanne on ollut sitä kautta selvä kaikille osapuolille. Sopimuskauden aikana en ole koskaan neuvotellut sopimusehtoja uusiksi, vaikka joskus siihen paineita olisi ollut. Samaa periaatetta ovat kunnioittaneet myös freelancerit. Sovituista hinnoista on pidetty kiinni heidänkin puolelta, vaikka tilaisuuksia olisi ollut viime vuosinakin kiristää makeampaa hintaa kovan kysyntäpiikin aikana.
Ei tätä millään “no biggie” letkautuksilla kuitata minun mielestäni. Witted on varmasti miettinyt asian harkiten ja tehnyt ratkaisun painavin perustein. Witted on vahvasti brändivetoinen firma, joka ottaa tästä enemmän osumaa kuin kasvottomat konsulttijätit, joiden alihankkijasopimusten ehdotkin sanelevat jo pelin hengen.

32 tykkäystä

Mutta eikös firmalla ollut joku vajaa 10 miltsiä rahaa tilillä listautumisen jälkeen ja kulurakenne on nimenomaan freelancer verkon johdosta aika joustava? Ihmettelen siis että mikä paniikki tässä olisi yhden kvartaalin aikana puskenut päälle, joka ei vielä Q1 aikana olisi nostanut päätään? :sweat_smile:

4 tykkäystä

Wittedin osakkeen shorttaamisesta oli puhuttu pariinkin otteeseen esim. tuon LinkedIn-julkaisun kommenteissa: ehkä vähän pilke silmäkulmassa että “ota shortti 5% hinnanalennusta vastaavalla määrällä ja saat sen pian takaisin”, mutta kuitenkin joku voinee tuon ottaa ihan vakavasti. Itsekin vakavissani mietin, että shorttaisinko, kun tästä asiasta ensimmäiseksi kuulin. Osalle ilmeisesti ei ole selvää (kuten ei ollut itsellenikään), mitä kaikkia yhtiöitä voi shortata. Osa täällä uskoo Wittedin tarinaan ja osa ei. Voiko siis Wittedin osakekurssin laskusta rahallisesti hyötyä shorttaamalla?

Käsittääkseni Wittediä ei pysty shorttaamaan. Näin ainakin Nordnetin shortattavat osakkeet listalla on mainittu Wittedin osalta. Ei näköjään mitään muutakaan First North Suomi -listan osaketta pysty shorttaamaan - samalta listaltahan löytyy myös esim. Vincit ja Inderes. Liekö liian pieni vaihto tms. First Northin osakkeilla, että shorttia ei pysty toteuttamaan.

Enpä tiedä, minusta vaikuttaa että jostain yhdestä LinkedIn postauksesta on tehty täällä foorumilla ns. kärpäsestä härkänen / myrsky vesilasissa :grinning: Kukaan ei ole esittänyt tuota viestiä - lähinnä referoitu postausta ja sitä miltä muutamasta freelancerista on tuntunut? Oma ymmärrys on tähän asti ollut, että Wittedin verkosto on ollut freelancereille vain positiivinen asia ja nytkin siellä näkyy useita positioita avoinna.

Markkina on vaikea se on näkynyt muidenkin IT-palveluyhtiöiden katsauksissa. Kuvittelen, että pörssiyhtiö ei tekisi toimia joita se ei sopimusteknisesti kykenisi tekemään ja siltä osin turvaamaan selustansa.

8 tykkäystä

Nyt olisi aika kova jos @Harri_Sieppi itse kommentoisi tätä asiaa ettei jää huhuilujen varaan asia.

Jos tuo viesti on oikeasti lähtenyt kuvaillussa muodossa niin se on kyllä aika jäätävä teko luottamuksen suhteen joka varmasti vaikuttaa friikkujen houkutteluun jatkossa. Vaikea uskoa että tuollaista viestiä kukaan on oikeasti lähettänyt koska se rapauttaa luottamusta rankasti.

14 tykkäystä

100% täyttä totta.

Freelancer-sopimukset tehdään määräajoiksi eikä niitä neuvotella kesken sopimuskauden uusiksi. Joskus aikanaan olen muutaman freelancerin palkkiota korjannut ylöspäin kesken sopimuskauden, arvostuksen osoituksena, ja jotta pystyin pitämään heidät myös sopimuskauden loppuessa.

Sopimuksia voidaan tottakai irtisanoa sopimusehtojen puitteissa. Palkkion alentaminen kesken sopimuskauden? – ei koskaan. Uhkailu sopimuksen irtisanomisella, jos palkkion alentamiseen ei suostu? – ei koskaan.

Suurilta toimittajilta pienten (esim. 10%) alennusten pyytäminen “hankalissa paikoissa” määräajaksi ei ole mitenkään tavatonta. Kyse on silloin yritysten välisestä yhteistyöstä ja joustoista, jotka eivät vaikuta kenenkään palkkoihin tai korvauksiin.

Omituista ja hyvin lyhytnäköistä touhua Wittediltä, jos tämä on totta kuvatulla tavalla.

11 tykkäystä

Moro Keisari,

Ilman muuta kommentoidaan asiaa. Meillä on vielä muutaman päivän verran päällä hiljainen periodi, joka rajaa viestintää etenkin sijoittamiseen liittyvissä asioissa, jollaiseksi Inderesin foorumiviestintä menee. Näissä joudumme olemaan tiedotuspolitiikan kanssa tosi kieli keskellä suuta, vaikka haluamme saada myös oman näkökulmamme esille.

T. Harri

33 tykkäystä

Tarkoituksena minkä tahansa yritysviestinnän, myös some-viestinnän, välttämisessä hiljaisen periodin aikana on osakkeen hintaan tai yrityksen maineeseen liittyvien spekulaatioiden tai epäselvyyksien välttäminen.

Tässä taidetaan olla tilanteessa, jossa viestinnän välttäminen hiljaisen jakson aikana lisää spekulaatioita ja epäselvyyksiä entisestään. :slight_smile:

Pääasia tietenkin, että oman näkökulman esittäminen on valmisteilla.

6 tykkäystä

Olen nähnyt friikulle lähetetyn viestin ja sitä on referoitu täällä aivan oikein. Käytännössä vaatimusta hinnan alennukseen perustellaan muuttuneella markkinatilanteella ja varoitetaan sopimuksen purkamisella ellei uuteen hintaan suostuta. Minulle on myös kerrottu erään yrityksen saamasta viestistä ja siinä sanamuodot eivät olleet yhtä diplomaattisia. Osassa näitä tapauksia sopimusta olisi ollut jäljellä enää kolme kuukautta.

Lienee paikallaan myös avata markkinadynamiikkaa näissä Wittedin kilvoittelemissa projekteissa. He eivät käsittääkseni tee lainkaan ns oman vastuun projekteja, joissa suuri asiakas tilaa jonkun uuden tietojärjestelmän ja jossa toimittaja vastaa alusta loppuun hankkeen johtamisesta ja toteuttamisesta. Sen sijaan suurin osa heidän bisnestä on tarjota yksittäisiä konsultteja osaksi asiakkaan tiimejä, jotka toimivat asiakkaan ohjauksessa.

Näissä hankkeissa suurilla asiakkailla on tyypillisesti useiden (yleensä vähintään kymmenen) puitetoimittajien pooli, joille kaikille lähtee tarjouspyyntö uudesta konsulttitarpeesta. Vielä vuosi sitten harvalla toimittajalla oli penkillä vapaana asiakkaan tarpeeseen sopivaa asiantuntijaa, vaan kaikki aloittivat raivokkaan etsinnän sopivan henkilön löytämiseksi. Käytännössä kaikilla alan toimijoilla on oma friikku- ja kumppaniverkosto, joilta nämä isommat puitetoimittajat kyselevät tarpeeseen matchaavaa osaajaa. Lopulta asiakkaan valinta perustuu pelkästään tarjotun konsultin pätevyyteen eikä suinkaan tarjoavan yhtiön brändiin, latuun ym seikkoihin.

Näin ollen, jos Witted irtisanoo edellä kuvattuun projektiin saamansa friikun sopimuksen, todennäköisyys keikan pysymiselle heillä itsellään on todella pieni. Lisähaittana tulee tästä aiheutuva härdelli asiakkaan päässä, kun friikut alkavat kyselemään voivatko jatkaa projektia suoraan tai jonkun toisen toimittajan kautta entisillä ehdoilla. Mun näkemyksen mukaan tämä ei voi mitenkään olla Wittedin kannalta positiivista pitkällä tähtäimellä.

30 tykkäystä

Kun faktat ovat hataria, ohessa spekulatiivinen analyysi tilanteesta. Vertailen tätä sitten viralliseen tarinaan, kun Wittedin oma versio saadaan kuuluviin. :slight_smile:

  • Markkinatilanne on kiristänyt kilpailua, ja yritykset, jotka hankkivat konsultteja Wittediltä, ovat voineet vaatia hintojen alentamista.
  • Hintojen alennuspaine voi johtua myös konsulttivälityksen ja aktiivisten toimeksiantojen vähenemisestä eli liikevaihdon hupenemisesta.
  • Witted pyrkii siirtämään ainakin osan alennuksesta, tai mahdollisesti koko alennuksen, konsulttien tuntipalkkioihin.
  • Painostus, jolla yritetään saada freelancer-konsultit hyväksymään alennetut palkkiot sopimusten jatkumisen uhalla, on luonut jännitteitä. Tällä voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia maineeseen yhteistyökumppanina.
  • Wittedin lähettämä viesti alihankintayritykselle ei ole kertomuksen mukaan ollut yhtä diplomaattinen kuin konsulteille lähtenyt viesti. Kiire ja suorasukaisuus viittaa siihen, että yritys ei ole käsitellyt tilannetta asianmukaisesti ja/tai tilanteella on ollut odottamattoman suuri vaikutus yhtiön kannattavuuteen.
  • Yritys ei ole kommunikoinut työllistämiensä konsulttien ja alihankkijoiden kanssa parhaalla mahdollisella tavalla.

Yhteenveto:

Muuttuneessa markkinatilanteessa Wittedillä on haasteita hinnoittelussa ja konsulttisopimusten hallinnassa. Kiristynyt kilpailutilanne ja projektien luonne vaikuttavat yrityksen toimintaan ja maineeseen. Ajankohtaiset haasteet pitää käsitellä huolelllisesti, jotta Witted voi ylläpitää positiivista suhdetta freelancer-konsultteihin ja asiakkaisiinsa. Mahdollisten kannattavuushaasteiden ja siihen löydettyjen ratkaisujen pidempiaikaisten vaikutusten vuoksi tilanne on sijoittajan näkökulmasta haastava.

9 tykkäystä

Lisäisin @OldFeki :n hyvään listaan vielä sen, että ajoituksesta päätellen (juuri ennen osaria, hiljaisen jakson aikana) ilmeisesti tarve radikaaliin toimintaan on joko tosiaan tullut yllättäen (ei voitu lykätä parilla viikolla), tai sitten yhtiö ei ole osannut ollenkaan arvioida kommunikaation merkitystä. Kumpikaan vaihtoehto ei ole mairitteleva johdon ennustekyvyn suhteen.

Vähän laajemmalla perspektiivillä katsottuna on mielenkiintoista nyt nähdä miten Witted osaa toimia aivan erilaisessa markkinatilanteessa kuin missä se on kasvunsa luonut. Vaatii melkoisen erilaista osaamista taistella kutistuvassa ja kiristyvässä markkinassa kuin kasvaa markkinan mukana. Tämä sama kaava on nähty moneen kertaan IT-palvelualan yrityksissä (mm. Vincit, Nixu).

Mielenkiintoista on myös nähdä, rauhoittuuko freelancer toiminta ylipäätään kun parhaat premium-hinnat katoavat hintakilpailun myötä ja alkaako (vaki)palkkatyöt kiinnostamaan laajemmin osaajia? Jos jollakulla on tästä hyviä faktoja/numeroita esittää niin mielelläni kuulisin. Pitkällä aikavälillä osaajatarve tuskin kuitenkaan mihinkään katoaa, mutta markkinadynamiikka varmasti elää.

14 tykkäystä

Ai tämmönenkin on, Älykäs Miljoonayhtiö. Yeah baby!

Luin tuon linkkaritekstin, se on tietyllä tapaa häiritsevä, tietyllä lailla hyvä. Vaikea uskoa että tuollaista kirjettä oikeasti kaikille olisi lähetetty, pikemminkin kaikkein kalleimmille, tai sellaisille jotka ovat jossakin projektissa josta syystä tai toisesta Witted haluaa pois.

Se jää kuultavaksi kun yhtiö tätä kommentoi.

Freelancerit ovat kyllä saaneet (ainakin osaavat) tässä viime vuosina aika ruhtinaallisia tuntihintoja jotka alkavat ykkösellä, nyt sitten vaikeampana aikana hinnat voivat tuntua ylikovilta, hämmentävää nyt kuitenkin että jostain viidestä prosentista homma olisi kiinni. Vai onko tässä käynyt niin että Witted on myynyt urakkaa vs. läpilaskutusta, jolloin tietysti homma voi mennä pahastikin kuralle yhtiön kannalta. Mutta urakkahan menee vielä hankalammaksi jos ihmiset lähtee. (vai lukeeko yhtiö markkinan niin vaikeaksi ettei korvaavaa työtä lähellekään samaa hintaa saa, joten voi vähän bluffata)

Velkaa oli ainakin osarissa vielä maltilliset 14 miljoonaa, joten kiinnostavaa kuulla mitä yhtiö sanoo kun avaa sanaisen arkkunsa. Voi tulla kovaa liikettä jompaan kumpaan suuntaan. Otetaan tämäkin nyt seurantaan - enemmän toki yleisen kulukehityksen kannalta.

2 tykkäystä

TJ:n kommentit maksaville asiakkaille. Referaatti kahvihuoneessa

3 tykkäystä

Kaffehuoneelta lainattua @Alituotto viestistä!

3 tykkäystä

Ilmeisesti hiljainen periodi ei koske tilannetta, jossa lehdistö, tai TiVi, kysyy asiasta. :slight_smile:

Toinen asia taustalla on, että yhtiö on solminut joidenkin yrittäjäkumppaniensa kanssa aikaisemmin toimeksiantosopimuksia, joissa on ollut nykyistä markkinatilannetta korkeampia tuntihintoja.

Hinnanalennusvaatimukset eivät hänen mukaansa ulotu kaikkiin sen Suomessa tekemiin toimeksiantosopimuksiin vaan koskevat vain ”osaa”.

Ihmetystä on herättänyt myös Wittedin uhkaus purkaa yksipuolisesti sopimus, jos kumppani ei suostu alennukseen. Mahdollisuus sopimuksen purkamiseen perustuu Siepin mukaan kuitenkin konsulttien kanssa solmittuun sopimukseen.

“Nykyistä markkinatilannetta korkeampia tuntihintoja?”. Hinnathan määräytyvät kuitenkin asiakkaiden kanssa tehtyjen sopimusten perusteella, joista Witted vie osansa välistä…

Mutta hinnanalennukset koskevat vain osaa sopimuksia Wittedin mukaan. Oletan, että hinta loppuasiakkaalle ei laske, vaan Witted paikkaa tällä omaa kassaansa.

Tällaisen sopimuksenhan voi aina tosiaan purkaa. Kyse on enemmänkin etiikasta, jos sopimuksen purkamisen perusteena on pyrkimys sopimuksessa sovitun korvauksen alentamiseen.

No, reaktio on ainakin selvä. Eihän tämä kovin hyvältä vaikuta. Osake tosin korjasi vielä tätäkin alempaa.

image

Edit.

Hötkyily ei ainakaan kannata. Markkinatilanne on mikä on. Jos yhtiö selviytyy suhdanteesta yli, kolhimatta itseään teho-osastolle, näillä tuppaa olemaan noususuhdanteessa toinen suunta.

9 tykkäystä

Kyllähän tämä saa itsenikin miettimään. Turpaan on osakkeesta tullut ja paljon, mutta luottavainen olen tähän aikaisemmin ollut. Yritys on kuitenkin edennyt kiitettävästi.

Mutta vaikka se olisikin kuinka tyhmää maksaa liikaa, niin eihän sitä nyt noin voi ilmoittaa friikuille. Varsinkin näin pienessä maassa, kuin Suomi on, niin sana kyllä leviää nopeasti piireissä. Vaikka tässä osaajien kysyntä-sota tulisikin takaisin, niin mainehaitta voi vaikeuttaa kasvun uralle palaamista.

Itse odotan Harrin kommentteja ensi viikolle, ja tuloksen läpikäynnin, ja sitten teen päätökset positioni suhteen.

11 tykkäystä

Tuon tivin perusteella, onko ajatus siis se että kun omalla palkkalistalla on väkeä liipasimella YT:ssä, ja ulkopuolinen laskuttaa enemmän kuin oman väen palkkakulut, niin pyritään välttämään oman väen irtisanomiset ainakin siltä osin kun ulkopuolelta ostetaan kalliimmalla tekijää?

1 tykkäys

”TIEDONANTOVELVOLLISUUS
Pörssiyhtiöillä on toiminnassaan tiedonantoon liittyviä velvoitteita:

Jatkuva tiedonantovelvollisuus kattaa pörssiyrityksen jatkuvan ja ajantasaisen tiedonannin, joka liittyy erityisesti sisäpiiritiedon julkistamiseen. Sisäpiiritiedolla viitataan julkaisemattomaan ja täsmälliseen tietoon, joka todennäköisesti huomattavasti vaikuttaisi arvopaperin arvoon tai sijoittajien päätöksiin, mikäli tieto tuotaisiin julki. ”

Yhtiö ei tiedota itse mitään ja viittaa hiljaiseen periodiin, mutta TJ antaa haastattelua lehdelle asiasta? Artikkeli vielä hienosti maksumuurin takana, niin ei edes pääse lukemaan, vaikka artikkelista on tietoinen.

Pörssikurssista voisi spekuloida, että tämä tietä vaikuttaisi sijoittajien päätöksiin…

16 tykkäystä

Tämä jupakka on mielenkiintoinen varsinkin sitä taustaa vasten, että yhtiö on kertonut arvoissaan lähtevän myös työntekijöiden ja konsulttien hyvinvoinnin ja osaamisen kehittymisen ylläpitämisestä.

5 tykkäystä