WSB - kansankapitalismia vai pörssiterrorismia?

Asia ei itseäni kosketa case Nokian osalta, mutta kävin pistämässä kysymyspatterin Nordnet aspaan mihin toi nopea muutos perustuu. Välittäjän luotettavuus näkökulmasta. Muistin positiivistakin palautetta antaa. Vero ja merkintähommat on mun kohdalla ainakin sujunut moitteetta tähän asti. Noin 10 vuotta.

En odota saavani mitään vastausta taaskaan (Nordnetilta).

2 tykkäystä

Jenkkinokiaa en omista tahi yrittänyt ostaa, mutta Suomiversiota löytyy vähäsen ja kyllähän tällainen puljailu harmittaa. Ajoitus Nordnetiltä oli täysin väärä tällaisen rajoituksen laittamiseen, vaikka selitys sinällään olisikin totta. Etenkin jos ostot on aiemmin onnistunut ongelmitta.

1 tykkäys

Kun osa välittäjistä on perustellut kaupankäynnin rajoittamista yksityissijoittajan suojelemisella riskeistä, niin olisi hyvä tehdä sitovat säännöt yksityissijoittajien (pl tietysti erikseen valitut) toiminalle.

Ensiksi voitaisiin määritellä millä hintahaarukalla yksityissijoittajat saavat ostaa osakkeita tai johdannaisia ja kuinka paljon. Toiseksi voitaisiin määritellä millä hinnalla ne saa myydä.

Mikäli nämä rajoitukset eivät tuota haluttua lopputulosta, niin otetaan seuraava askel, jossa määritellään millä hinnalla yksityissijoittajan on pakko ostaa ja myydä tietty määrä osakkeita tai johdannaisia.

7 tykkäystä

Muistakaa että Nordnet ei ole mikään ketterä IT-firma. Ennen tätä episodia miksi kukaan olisi halunnut ostaa jenkkilästä Nokiaa kun siitä tulee suuremmat välityspalkkiot, valuuttakulut ja 100 euron konversio maksu. Nordnet omassa IT kömpelyydessään ei osannut tehdä muuta kuin kieltää tämän kaupankäynnin. Kaikki foliohattuteoriat että Nordnet suojelisi tässä jotain muita tahoja kuin tietämättömiä piensijoittajia on aivan naurettavia ja vailla pienintäkään perustelu että miksi? Nokiaa ei ole shortattu ja vaikka olisikin millä ilveellä se liittyisi Nordnettin? Kyllähän se ärsyttää että yhden osakkeen osto yhdeltä markkinalta kiellettiin ja asia olisi pitänyt viestittää paremmin. Mutta ei tässä kannata Nordnettia verrata Robinhoodin minkä toiminta ja vaikuttimet niihin eivät kestä päivän valoa.

Ps. Noihin ADR lappuihin voisi laittaa vaikka sellaisen Tietämys testin mitä Nordnet tykkää harrastaa. Jokainen kysymys voisi olla ”Tiedätkö varmasti 100e konversio kulusta?”

26 tykkäystä

Tää on hauska lyhyt klippu siitä, ketkä saa mellastaa ilman tutkintaa ja ketkä ei. The Gamestop Stock Situation - YouTube

5 tykkäystä

Siis mistä voit nähdä Nokian ADR osaketta ostaessasi että siihen tulisi 100€ konversiokulut? Ainakaan minulla ei missään tuosta mainuttu, kun ostin Nokiaa usan pörssistä viime keskiviikkona ja torstaina. Lisäksi toimeksianto laskelmassa ei mainita mitään tällaisista kuluista. Tälläkään hetkellä Nordnetissa ei ole tuosta konversiosta mitään mainintaa. Tai ainakaan en itse sellaista löytänyt. Esim. jos menee Nordnettiin, valitsee Nokian ADR osakkeen (NOK), klikkaa osta, klikkaa peruuta-napin alapuollella olevaa “katso kustannusten jakauma”-linkkiä, niin ei siellä ole mitään mainintaa konversiokuluista. Kyllä ne tuolla pitäisi näkyä.

22 tykkäystä

Juuri tämän takia ne sen oston estivätkin kun sitä ei lue missään. Mitään informaatiota netistä en löytänyt. Case Adapteo on hieman erillainen kun siinä sai osakkeita osingoiksi.

Edit: löysinpäs. Shareville

6 tykkäystä

Onko sinulla antaa lähdettä, ettei suomalainen voisi omistaa usa-listattua nokiaa. Adapteo ei kelpaa esimerkiksi, koska adapteon isin on Fi-alkuinen, nokian usa-adr isin on us-alkuinen.

Jos Nordnetin maajohtajan sana ei kelpaa niin sitten ei ole tähän hätään. Netistä varmaan löytää mutta ei minulle ole intressejä epäillä hänen sanomaansa.

3 tykkäystä


Twitterissä eilen illalla Tuppurainen vastannut kysymykseen koskien Nordnetissä myytävää Nokian $ osaketta.
:popcorn::cocktail:

5 tykkäystä

Olet varmastikin oikeassa asiassa. Tiedottaminen petti pahasti. Ja asiaa ei auttanut toisen yhtiön edustajan aiempi päivän kommentti ettei kaupankäyntiä tule rajoittaa.

Mutta tiedämmekö varmasti kuinka shortattu Nokia on Helsingin Pörssissä? Tiedämme periaatteessa yli 0,5 % ylittävät positiot. Tätä pienemmät kuinka paljon niitä on ja kuinka monella taholla? Tämä ei siis ole tarkoitus sanoa foliohattumielessä vaan ihan tosissaan. Toki korjatkaa jos olen väärässä. Ja kyllähän yksittäiset esimerkiksi 0,4 % short positiot tekevät jo melko paljon osakkeita. Ja onhan niitä erikseen myös ADR puolella.

Taisi tulla myrskyä hieman tosiaan tyhjästä, siis Nordnetin suhteen. Mutta. Paremmalla valmistelulla ja toteutuksella tämä olisi estetty, siinä on peiliin katsomisen paikka. Aika on hyvin arka ja ajoitus meni hyvin pieleen.

5 tykkäystä

Vaikka juristi en olekaan, mun mielestä tuo Nordnetin tulkinta ei ole juridisesti lainkaan yksiselitteinen Nokian ADRn osalta.

Tuolla aiemmin oli ilmaistu, “suomalainen sijoittaja ei voi omistaa sellaisen suomalaisen yrityksen osakkeita, jonka osakkeet on listattu muulle markkinapaikalle”. Nokiahan on tuon perusteella hyvin ongelmallinen tapaus, senhän osake on listattu Euroopassa Pariisiin, saako sitä sitten Suomessa omistaa? Toisekseen NYSEssä on noteerattu Nokia ADR, siellä suomalainen sijoittaja ei omista Nokian osaketta vaan talletustodistuksen, talletustodistuksen säilyttämistä AOT’lla ei liene kielletty lainsäädännössä. Lakien tulkinnassa ensisijaista on lain sanamuoto.

11 tykkäystä

Kuinkakohan monella suomalaisella on Nordeaa Ruotsin pördestä ostettuna? Onkohan Nordnet konvertoinut näitä kuinka paljon?

24 tykkäystä

Huh huh, aina niin lainkuuliainen Juurikki huomaa tehneensä rikoksen, kun osti Talvivaaraa Lontoon pörssistä, eikä ollut kuullutkaan mistään konvertoinnista vaan möi voitolla Helsingin pörssistä ihan kuin ne olisi olleet suomalaisia osakkeita. Osuuksia firmasta ne varmaan oli, vaikkeivat koskaan osingoilla kiusanneetkaan.

Onneksi rikos on jo vanhentunut. Ja jos välittäjä nappasi satasen välitä, ei Juurikki huomannut, eikä ainakaan olisi välittänyt, sillä välittäminen on välittäjien hommia.

9 tykkäystä

Mutta sähän olit rosvo jo silloin kuin omistit Lontoon noteerattua Talvivaaraa.

1 tykkäys

Hallintarekisterilakia ei tuolloin ollut, joten oli ihan luvallista omistaa muissa pörsseissä listattuja suomi-yhtiöitä. Tarina siitä että lontoosta ostettuja olisi voinut myydä suoraan suomessa ei voi pitää paikkaansa.

Jos kaupat on toteuttanut esimerkiksi meklariliiikkeen kautta, on varmaan mahdollista et on voitu konvertoida tuolla tavoin. Ei varmaan kuitenkaan itse pysty toteuttamaan.

Nordnet ei kuitenkaan ole blokannut muita osakkeita, kuten GameStop? Sen perusteella Tuppuraisen selitys Nokian konvertoinnista voi olla ihan oikea syy. Nokia on tässä jupakassa kuitenkin vain pienessä sivuroolissa, koska se ei ole erityisen rankasti shortattu lappu, eikä kovinkaan potentiaalinen squeeze uhka hedgeille.

Silti, jos asiakas haluaa maksaa sen konvertoinnin ja ostaa jenkkilappua, niin kai siihen oikeus pitäisi olla. Eli kaksipiippuinen juttu. Mutta kun muita osakkeita ei ole blokattu, niin ei Nordnet vielä RH-leirissä ole. Toistaiseksi - seurataan mitä tuleman pitää.

6 tykkäystä

Voisikohan tuota ostaa puhelintoimeksiannolla?

WSP mainosti perjantaina että nornetista voi ostaa

3 tykkäystä