Wuhan Coronavirus (Osa 1)

Trumpin syytökset Kiinaa kohtaan tuntuvat omien virheiden peittelyltä, mutta eivät ne täysin perusteettomia ole. Kiina on toiminut käsittämättömällä tavalla myös viruksen levittyä Eurooppaan. Bloombergillä on mielestäni hyvä artikkeli aiheesta.

image

3 tykkäystä

THL:n Salminen saa nyt sitten avoimesti Ruotsin lehdistölle kehumansa “Ruotsin mallin” käyttöön. Ei tarkoitustakaan päästä eroon taudista - eikä tietenkään yritystä.

Iltalehdessä Päijät-Hämeen anestesia- ja tehohoidon ylilääkäri Risto Kuosa hämmästelee asiaan liittyen sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen linjaa maskeista. Hän uskoo maskipakon puutteen johtuvan siitä, ettei niitä ole tarpeeksi.

Kuosan mukaan ratkaisujen pohjavire viittaisi siihen, että Suomen koronastrategia ainakin osin nojaa laumaimmuniteettiin.

– Toivoisin, että THL muuttaisi strategiaansa. Laumaimmuniteetti on kallis, pitkä ja epäeettinen tapa hoitaa koronaepidemia. Pitäisi ainakin pyrkiä vahvasti pandemian sammutukseen, vaikkei se täysin onnistuisikaan.

7 tykkäystä

Maskiasia vaatii tieteellisen tutkimuksen, koronastrategia on otettu oppikirjoista. Riskinä on valita väärä virus malliksi.

“Hän kertoo, että johtopäätöksen taustalla on kansainvälisten tartuntalukujen ohella niin sanottu oppikirjatieto ja muu tutkimus siitä, miten vastaavat epidemiat kehittyvät. Lisäksi se perustuu oletuksiin muiden maiden harjoittamista rajoitus- ja eristystoimenpiteistä sekä arvioon, jonka mukaan toimivan rokotteen kehittämien kestäisi kahdesta kolmeen vuotta.”

THL:n tietämäni mukaan viimeisin arvio koronaviruksen vaarallisuudesta yksilölle. Perustuu olennaisesti ajatukseen huomattavasta täysin oireettomien ja hyvin lieväoireisten tartunnansaaneiden joukosta.

image

Ylläoleva oppikirjatiedolla muista eri viruksista ja laskentamalleilla. Joitain vasta-ainetuloksia myös huomioitu.

IRL: New York Cityssä ikäryhmässä 45-65-vuotiaat on tähän mennessä raportoitu 4000 koronakuolemaa. Eli koko ikäryhmässä jo tähän asti 0.2% kuolleisuus.

THL:n ikäryhmät menevät vähän eri jaolla, mutta jos 0,005% sovelletaan NYC:n 2,15 miljoonaan 40-60 vuotiaaseen, saadaan 107 kuolemaa siinä vaiheessa kun kaikki ikäryhmästä ovat saaneet tartunnan.

Vaikka otetaan mitä korjauskertoimia niin mallit ja todellisuus eivät ihan tuossa kohtaa.

Vaikuttaako tämä näkemykseni kantaani hallituksen toimenpiteistä: Ei merkittävästi, yhteiskuntaa täytyy alkaa avata.

Vaikuttaako tämä omaan haluuni lähteä etujoukoissa avaamaan taloutta: Jossain määrin. ( +55 ikäryhmä)

Vaikuttaako tämä näkemykseeni, koska tämän pandemian aiheuttama haitta on ohitse: Melko paljon.

Pitäisikö tukahduttamisstrategia paikallisesti ja globaalisti arvioida uudelleen: Ehkä pitäisi.

7 tykkäystä

Tällä ei ole mitään tekemistä maan avaamisen kanssa. Se täytyy tehdä.

Mutta onneksi asiantuntijat taistelevat THL:n linjaa vastaan siitä, miten se tehdään.

12 tykkäystä

New yorkin lisäksi Islannista ja Tsekeistä alkaa saada kohtuu hyvää väestötason kuolleisuusdataa. Noin 0,5%-0,6% huitteilla pyöritään.

3 tykkäystä

Linkkaanpa tähän maski-keskusteluun tuonne kahvihuoneen puolelle teettämäni “tutkimuksen”:

TL;DR: ei se huivi mitään auta.

Selitys:
Viruksen kunnolliseen torjuntaan tarvitaan N95-tyypin maski, mikä taas vaatii sovitustestin saavuttaakseen sen 95% tehokkuuden. Tämän artikkelin mukaan partikkelien pysähtymistehokkuus esim. t-paidalla on 10%, kaulahuivilla 10-20%, kangasmaskilla 10-30%, ja mitä artikkelissa kutsutaan “medical maskiksi” oli vain 55% tehokkuus (tosin monta eri tuottajaa ryhmitetty tässä ja jotkin maskit pääsi 98% asti). Jos joku yskäisee sun naamalle, niin se yskäys tulee 80 km/h vauhtia ja lähettää n. 3000 yksittäistä pisaraa sun naamalle - jos maski suojaa vain 10% tehokkuudella, niin saat kyllä niitä pisaroita hengitystiehen. Aivastus on vielä huonompi, kun se lähtee 160 km/h vauhdilla ja lähettää 100,000 pisaraa (lähde). Tähän päälle se, että ihmiset koskettelee asioita, maskit kostuu hengityksestä ja pitää virukset elossa pidempään ja auttaa niitä tulemaan sen maskin läpi pikku hiljaa, ja ihmiset jättää noudattamatta tätä social distancingia “kun mulla on maski”. Niin, ja sitten vielä päälle se, että luonto on nyt kaljapullojen ja muoviroskan sijaan täynnä maskeja (täällä Lontoossa ei tarvii kävellä montaa metriä kun näkee kadulla maskin - eikö sen pitänyt olla jonkun naamassa, eikä maassa?).

2 tykkäystä

1.2RO muuttuu 30%lla 0.9ään. (tiedän että tämä on yksinkertaistus eikä toi ole ainoa tapa miten tauti tarttuu mut pointtina on se, että pienilläkin prosenteilla voi olla merkittävä vaikutus).

Ja ei kukaan ollut väittämässä, että kun sulla on kangasmaski niin voit aivastella miten sattuu. Pointti oli nimenomaan et ihan normaalit käytännöt plus maski yhtenä pienenä palasena. Ihan hyvin voisi samantien todeta, että ei se kyynärtaipeeseen aivastaminen estä 100% viruksista leviämästä niin miksi turhaan vaivautua.

Nythän mun mielestäni tehdään mielestäni päinvastainen eli kun EI suositella niin käytännössä sanotaan, että ei kannata käyttää, mikä johtaa siihen, että niitä ketä käyttää niin katsotaan kuin kummajaisia et miksi te käytätte kun ei tosta ole mitään hyötyä.

8 tykkäystä

Samoilla linjoilla. Belgiassahan avattiin ensimmäisinä non-essential -liikkeinä kangaskaupat, jotta kansa pääsi askartelemaan omia maskejaan. Kaupan myyjä oli haastattelussa jo varsin tietoinen siitä, mitkä kankaat ehkäisevät pisaratartuntoja (vastaus: tiheimmät kudokset) ja antoi vinkkejä siitä, miten ja millaisia maskeja kannattaa askarrella.

Hallituksen perustelut eivät vain mene omaan jakeluun. Muutama mahdollinen selitys:

  1. Onko THL ja hallitus mennyt liian sisälle tähän tilaus-malliin, jossa kansa ei enää osaa tehdä mitään itse ja kaikki pitää tilata Kiinasta? Tässä tapauksessa on irtauduttu hieman liikaa todellisuudesta.
  2. Vai onko se suurin pelko kuitenkin se, että suositus saisi liian monet liikkeelle, kaupat ruuhkautuisivat tämän seurauksena ja virus pääsisi leviämään kaupoissa? Tämäkin kuulostaa hieman kaukaa haetulta.
  3. Vai pelätäänkö tässä sitä, että suomalaisten Amazon/Alibaba-maskitilaukset menisivät jotenkin valtion tilauksien edelle? Samaan aikaan kuitenkin puoli Eurooppaa tekee näitä tilauksia, joten tästäkään tuskin on kyse.

Tai sitten se kaikista loogisin vaihtoehto: perustelut (maskien riittävyydestä ja käytön osaamisesta) ovat valkoisia valheita, koska kukaan ei uskalla sanoa ääneen sitä, että maskeja käyttämällä virus ei leviäisi tarpeeksi.

2 tykkäystä

Mielenkiintoinen keissi tänään Taiwanissa. https://focustaiwan.tw/society/202005070009?fbclid=IwAR0rZ7lCVx8KG--8JubEC5QxzfrzsBvSgDN31RLLVB47VSCy8Ze7W18jL8Y

Lyhyesti:

  1. Sairastui Qatarissa ja todettiin positiiviseksi Maaliskuun 10 päivä
  2. Todettiin terveeksi Huhtikuun 8 päivä, edelleen Qatar:ssa
  3. Lensi Taiwaniin Toukokuun 3:s päivä ja ilmoitti, että on jo parantunut viruksesta. Testattiin, tulos negatiivinen. Lähetettiin kotiin karanteeniin
  4. Toukokuun viides sairaustui ripuliin, testattiin uudestaan, tulos positiivinen.

Kauan kestää parantua tai siten voi sairastua uudestaan. Tai sitten testitulos on väärä.

3 tykkäystä

Jos kuolleiden mediaani-ikä on 86, voi aina kysyä, mihin asti kannattaa tässä taistelussa mennä.

6 tykkäystä

Sairastuneiden tai teho-osastopotilaiden keski-ikä ei ole 86. Olivat laskeneet, että tukahduttaminen olisi ylivoimaisesti halvin vaihtoehto Suomelle. Eipä ole laskelmia liiemmin näkynyt suuntaan tai toiseen, mutta taivun itse sille kannalle, että mitä vähemmän tautia, sitä enemmän businestä.

4 tykkäystä

Eikös näitä ole ollut useitakin tällaisia uusiutumiskeissejä, muistaakseni Koreassa noin sata tapausta. Yksi mahdollinen selitys on, että virus on mennyt “horrokseen”, ihminen toipunut taudista ja koronatesti negatiivinen, kunnes virus on herännyt uudestaan. Tai sitten tosiaan virheellinen testitulos.

Korean tapaukset meni testausvirheen piikkiin, ja myönsivät sen viime viikolla. Muualla vastaavat tapaukset ovat olleet yksittäisiä (kuten tämäkin).

1 tykkäys

En tiedä kuinka paljon tässä on kyse semantiikasta ja ovatko asiantuntijat edes kovin eri mieltä asioista. Mutta jos tässä on kyse kuolleisuuden vähentämisestä, voidaan saavuttaa parempia tuloksia panostamalla esim. liikenneturvallisuuteen. Sairaalassa ja teholla varsinkin on toki ikävä olla, mutta riski sairastua on osa elämää. Olemme eläneet tuberkuloosin kanssa ja aikoina turvavyöpakkoa vastustettiin, samoin kuin nopeusrajoitusten alentamista. Tämä korona ei kokonaan häviä maailmasta vähään aikaan, meidän on opittava elämään sen kanssa ja hyväksyttävä riskit.

1 tykkäys

Vaikuttaisi siis todennäköiseltä, että nämä yksittäistapauksetkin lienevät testausvirheitä. Joko niin, että on virheellisesti tullut välillä negatiivinen, tai sitten virheellisesti myöhempi positiivinen.

1 tykkäys

Liikenneturvallisuus ja turvavyöt tästä keskustelusta on vielä puuttunutkin. Toistan ainoastaan tämän: Business ei todistetusti voi hyvin, jos ihmiset pelkäävät. Jos nopein ja talouden kannalta paras keino sopeutua mahdollisesti pitkäänkin kestävään haittaan on taudin jatkuva tukahduttaminen, sitä kannattaisi kokeilla etenkin Suomen tilanteessa. Sen toimimisesta maailmalla on myös todisteita. Jos strategia siinä samalla säästää ihmishenkiäkin, se ei kai ketään sentään haittaa.

8 tykkäystä

Mutta kun sitä viruksen tarttuvuutta ei lasketa siitä, että kuinka monta pisaraa on ihmisen aivastuksessa tai yskähdyksessä, joten tuollaista laskutoimitusta ei voi tehdä. Vaikka se viruksen tarttuvuus laskettaisiinkin noin, niin tuo 30% tehokkuus jossain huonossa maskissa / huivissa on lähinnä yhtä tyhjän kanssa ja muuttaisi tuota tarttuvuutta varmaan joitain yksittäisiä prosentteja eikä 30%.

Se kyynärtaipeeseen aivastaminen estää sen viruksen leviämisen pidemmän matkan päähän - siinä se sun kädessä silti lepää. Ja jos aivastat niin, että suu on täysin kiinni siinä, niin ollaan varmaan lähempänä 100% kuin 80%.

Koska ei siitä ole oikein mitään hyötyä jossei maski ole oikeanlainen :joy:

Tuoreimpien tutkimusten mukaan testitulokset ovat todennäköisesti seurausta siitä, että koronan poteneiden keuhkoista irtoaa kuolleita soluja, WHO kertoo.

3 tykkäystä

Viidessä viikossa olisi mahdollista tukahduttaa virus. Nyt on kuitenkin valittu linja jossa saadaan pelätä virusta siihen asti kunnes rokote tulee.

4 tykkäystä

Tuossahan on who esittänyt pelkän olettaman.
Korealainen arvostettu asiantuntija, joka myös hoitaa näitä potilaita sanoi haastattelussa, että nämä potilaat olivat parantuneet oireistaan ja sitten olivat antaneet negatiiviset näytteet. Muutamaa vkoa myöhemmin nämä kotiutuneet potilaat OLIVAT SAANEET UUSIA OIREITA, jonka jälkeen heiltä testattiin positiiviset näytteet! ELi tämä tekee tyhjäksi sen, että kyse olisi kuolleita soluista ja blaa blaa blaa. Kuolleet solut eivät aiheuta uusia oireita ja osa uudelleen sairastuneista olivat jopa kuolleet!

Kannattaa muistaa, että nyt yhteiskuntaa pyritään avaamaan, joten kaikkea dataa pyritään myös manibuloimaan tukemaan omaa agendaa. Suodattimet lukemaansa kohtaan on syytä pitää nyt mukana ja käyttää sitä kuuluisaa arkijärkeä.
Tämä asiantuntija oli sitä mieltä, että he eivät käytönnässä sairastuneet uudelleen, vaan tosiasiassa he eivät koskaan edes parantuneet kokonaan. Viruspitoisuudet vain putosivat alle sen rajan minkä testerit havaitsee, kunnes kk myähemmin tauti alkoi kasvaa uudelleen. Potilaat saivat uudet oireet ja antoivat positiivisen näytteen. Tämä viittaa paremminkin siihen, että tässä on se mahdollisuus, että virus jää elimistöön piiloutuneena. Asiantuntija sanoi, että vaikka sitä ei sillä hetkellä ole keuhkoissa, niin sitä saattaa olla edelleen vaikkapa sydämmessä. Virus vaikuttaa useissa elimissä ympäri kehoa.