Wuhan Coronavirus (Osa 1)

Se on kuitenkin sinänsä mielenkiintoinen, kun koko maailmassa on tainnut olla vain muutama “uudelleen” tartunnan saanut, joista osaa epäillään vain päässeen liian aikaisin kotiin eli heillä oli siis vielä alkuperäinen tartunta päällä. Ja tässä on kuitenkin aikaisimmat parantuneet olleet jo kohta puoli vuotta alttiina.

Sillä välin:
https://www.voanews.com/covid-19-pandemic/us-pay-nearly-2-billion-covid-19-vaccine-under-development

WallStreetBetsin puolelta:

1 tykkäys

Australia Sets Record for Virus Cases With Victoria Surge [“Bloomberg - Are you a robot?”]

Vaikka isommat rajoitukset laitettiin päälle taas, tapausten määrä vain kasvaa. Ausseissa on tällä hetkellä “talvi” päällä ja näyttäisi siltä että alempi lämpötila ja/tai lisääntynyt sisätiloissa oleskelu vaikuttaa tartuttavuuteen negatiivisella tavalla. Tämä ei lupaa hyvää syksyä ajatellen pohjoiselle pallonpuoliskolle. Bloombergilla oli myös maininta muistaakseni saksalaistutkijoiden tuloksista, joiden mukaan korona leviää herkiten 4 asteen lämpötiloissa.

1 tykkäys

Aamun luvut (tartunnat/kuolleet): 15,37M / 630211

Torstai on ollut ennätyspäivä aiemmin, eikä se pettänyt tälläkään kertaa. Eilen uudet tartunnat(+279800) kipusivat uuteen päiväennätykseen selvällä erolla aikaisempaan. Myös kuolemantapaukset(+7100) nousivat korkeimmilleen sitten huhtikuun alun. Brasilian uusi tartuntojen päiväennätys tuli yllätyksenä. Ero trendiin ja aikaisempien päivien tartuntalukuihin on huomattavan iso, joten luvussa voi olla mukana tilastokorjauksia. Intia sen sijaan jatkaa ennätysten tehtailua ja taustalla tuskin on muuta, kuin erittäin huono tautitilanne maassa.

Yhdysvalloissa ihmetystä on herättänyt epidemiologien ja “iskuryhmän” jäsenten Anthony Faucin ja Deborah Birxin puuttuminen presidentti Trumpin Covid-19 -tiedotustilaisuuksista. George Washington yliopiston lääketieteen professori Jonathan Reiner puki sanoiksi monen ajatuksen: “Presidentti ei halua lääkäreitä, Faucia ja Birxiä, tiedotustilaisuuteen, sillä he ovat reaaliaikaisia faktantarkistajia”, Reiner sanoi CNN:lle. “Ilman heitä presidentti voi kertoa asioita, jotka ovat harhaanjohtavia tai suorastaan valheita”, hän jatkoi. Reiner painotti, että suuri yleisö tarvitsee nyt faktat ja totuuden pandemian tilasta maassa.

Presidentti kommentoi “iskuryhmän” asiantuntijoiden puuttumista tiedotustilaisuudesta sanomalla, että tämä on ainoastaan “lyhytsanaisempi” tapa viedä tiedotustilaisuudet läpi. Presidentillä riitti kuitenkin aikaa kertoa, että hänen Meksikon-muurillaan on ollut iso rooli tartuntojen estämisessä. Samalla hän kertoi viimeviikkoisten mielenosoitusten olleen iso syy tartuntojen nousulle.

New Yorkin etumatka USA:n osavaltioiden tautitartunnoissa näytti vielä pari kuukautta sitten tavoittamattomalta. Virallisten tartuntatilastojen mukaan Kalifornian osavaltio kuitenkin ohitti New Yorkin tartuntojen määrässä eilisen aikana tehden samalla päivittäisen tartuntaennätyksensä yli 12100 päivittäisellä tartunnalla. Kaliforniassa on nyt tilastoitu 422000 tartuntaa ja tautiin on kuollut yli 8000 ihmistä.

image

Meksikon ulkoministeri kertoi eilen ohimennen, että Kiina suunnittelee miljardilainojen tarjoamista Latinalaisen Amerikan ja Karibian maille Kiinalaisen virusrokotteen hankkimiseksi. Rokotteen saaminen kaikkien saataville pitäisi olla maailmanlaajuinen yhteinen tavoite. Keinojen toivoisi olevan rehellisiä ja ilman taka-ajatuksia. Kiinan toiminta muistuttaa maan valtiotaustaista markkinoiden valloitusta vaikkapa teräksen maailmankaupassa ja sittemmin esimerkiksi mobiiliverkoissa. Aitoa hyvää tahtoa Kiina voisi kaiken tapahtuneen jälkeen osoittaa tarjoamalla köyhemmille maille rokotettaan ilman korvausta tai vuosien riippuvuussuhdetta.

WHO:n Mike Ryan taisi keventää alkuviikosta osakesalkkuaan, sillä hän kertoi eilen medialle, että Covid-19 -rokotetta ei pidä odottaa ennen alkuvuotta 2021. WHO on ollut tätä pandemiaa koskevissa arvioissaan ja ajoituksissaan väärässä monta kertaa, joten toivotaan, että näin on nytkin. Mike Ryanin esittämä arvio on kuitenkin nykytiedon valossa hyvinkin realistinen.

Ruotsin tartuntaluvut ja tautikuolleisuus jatkavat laskussa. Eilen maassa todettiin 338 uutta tartuntaa ja 21 taudin aiheuttamaa kuolemaa. THLn Mika Salminen ei ole liiemmin paistatellut otsikoissa Suomessa, mutta Ruotsin lehdistölle “Suomen Tegnell” kelpaa oikein hyvin kommenttiensa ansiosta. Eilen Ruotsissa uutisoitiin Salmisen sanoneen, että “Ruotsin virusstrategialla on myös etunsa”. Samalla hän kieltäytyi arvioimasta oliko Suomen vai Ruotsin strategia parempi. Siinäpä on Salmisella kiperä pulma pohdittavaksi.

Suomessa tilanne on rauhallinen. Eilen todettiin 11 uutta tartuntaa, mikä jatkaa viime päivinä koholla olleiden tartuntojen sarjaa. Ympäri maata on tullut tietoja THL:n pitkistä viiveistä tartuntojen tilastoinnissa. Jyväskylässä Keskisuomalainen uutisoi eilen kolmesta jo aiemmin todetusta tartunnasta, joista THL:n tilastoissa näkyi eilen vasta yksi.

Visualisointeja, käppyröitä ja uutisia:
Johns Hopkins , Worldometers , Reuters1 , Reuters2 , COVID tracker , TheBaselab , WHO1 , WHO2 , NYC tracker , COVID daily USA , THL kartta , FHM kartta (Ruotsi) , Bloomberg , rt.live (USA state tracking) , EndCoronavirus , CoronaVirusIndex(yonzzu)

53 tykkäystä

Minäkin huomasin eilen uutisen jossa kerrottiin että tulee elokuussa.

Suomessa Hesarin mukaan 10 uutta tartuntaa.

  • Espoo: 842 tartuntaa (muutos eiliseen: 3)
  • Kerava: 80 tartuntaa (muutos eiliseen: 3)
  • Helsinki: 2 768 tartuntaa (muutos eiliseen: 2)
  • Jyväskylä: 109 tartuntaa (muutos eiliseen: 1)
  • Vantaa: 903 tartuntaa (muutos eiliseen: 1)

Viikkotasolla tartunnat ovat tällaisten päivien jatkuessa nousussa.

7 tykkäystä

Aamun luvut (tartunnat/kuolleet): 15,65M / 636470

Uudet päivittäiset tartunnat(+276000) ja kuolemantapaukset(+6300) pysyivät korkealla, mutta laskivat edellisestä päivästä. Intia jatkoi tartuntaennätysten tekemistä. Mikäli Intia jatkaa nousuaan päivittäisten tartuntojen tilastoissa nykyiseen tahtiin, se on jo viikon päästä ohittanut USA:n tartuntojen päivittäisissä määrissä. Euroopassa tilanne on kääntynyt selvästi huonompaan. Paniikkiin ei ole syytä, mutta erityisesti Espanjan, mutta myös Ranskan(+1062) tartuntamäärien uusi nousu on huolestuttavaa.

USA:ssa virus tekee tuhoaan. Tautiin kuolleiden määrä on nousussa samaa tahtia sairaalahoitoa vaativien tapausten kanssa. Maan kolme väkiluvultaan suurinta osavaltiota (Kalifornia, Teksas, Florida) kertovat kaikki tilanteen huonontuvan edelleen. Vähemmälle huomiolle jääneissä, erityisesti Meksikonlahden vakiluvultaan pienemmissä, osavaltioissa tilanne ei ole sen parempi. Louisiana ohitti väkilukuun suhteutetussa tartuntojen määrässä kärkisijaa pitäneen New Yorkin. Alabamassa(+2390) tehtiin eilen uusi tartuntaennätys ja Mississippi on maan tautikuolleisuustilastoissa kärkisijoilla.

Presidentti Trump kertoi eilisessä tiedotustilaisuudessa peruuttavansa Floridan Jacksonvilleen suunnitellun Republikaanisen puolueen kokouksen. Tapahtuma siirrettiin Floridaan vain muutama viikko sitten, kun Pohjois-Carolinassa ei taivuttu Trumpin vaatimuksiin joustaa osavaltion kokoontumisrajoituksista tapahtuman ajaksi. Florida kertoi eilen 173 tautiin kuolleesta, mikä on osavaltion uusi synkkä päiväennätys. Eilisessä, asiasisällöltään nuivaksi jääneessä, tiedotustilaisuudessa Trump puhui “Kiina-viruksesta” ja kertoi etsivänsä vaihtoehtoisia tapoja kampanjoida, mm. “tele-rallies”. Selvästi sävyään virusta kohtaan muuttanut Trump sanoi, että “…aika ei vain ole oikea” suurille ihmistapahtumille.

Presidenttiä pitää varpaillaan myös presidentin ja hänen lähipiirinsä palveluhenkilökuntaan kuuluvien tartunnat. Eilen kerrottiin Valkoisen talon toimistorakennusten kahvilan ja lounaspaikan sulkemisesta niiden henkilökuntaan kuuluvan työntekijän tartunnan takia. Tänään kerrottiin presidenttiä kuljettavan merijalkaväen “Squadron one” -helikopteriyksikön sotilaan tartunnasta. Tapauksen myötä joukko presidenttiä lennättäviä merijalkaväen sotilaita laitettiin karanteeniin.

image

Espanjan tautitilanne on huonontunut nopeasti. Maassa on nyt 281 aktiivista tautirypästä, kertoi Maria Jose Sierra maan terveysministeriöstä. Puolet eilen todetuista tapauksista oli Aragonin alueella, missä palautettiin myös paikallisia liikkumisrajoituksia. Nopeasti huonontunut tautitilanne erityisesti Katalonian ja Aragonin alueella on nostanut maan tartuntamäärät korkeimmiksi sitten toukokuun puolenvälin.

Saksassa, Hannoverin eläinlääketieteellisen korkeakoulun tiedemiehet julkaisivat torstaina tutkimuksen, missä kerrottiin koirien voivan auttaa nopeassa Covid-19 -tartunnan havaitsemisessa. Vastaavanlaisia avauksia on kuultu myös mm. Suomesta ja Chilestä, mutta saksalaistutkimus on ensimmäinen laatuaan, missä on yksityiskohtaista tietoa tuloksista. Tutkimukseen osallistui 8 maan puolustusvoimien nuuhkijaa, siis koiraa, joita koulutettiin vain viikon ajan. Yli tuhannen ihmisistä otetun eritenäytteen tutkimuksessa koirien nenä ylsi 94% kokonaistarkkuuteen. Tulos ylittää monen perinteisen laboratoriotestin sekä tarkkuudessa että erityisesti nopeudessa. Tutkijaryhmä totesi koirien käytöllä tartunnan havaitsemisessa olevan “potentiaalia viedä asiaa pidemmälle”.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus (=TAG) tulistui eilen kuultuaan Isossa-Britanniassa vierailleen USA:n ulkoministeri Mike Pompeon väitteistä. Yksityisestä tapaamisesta lainsäätäjien kanssa vuotaneen tiedon mukaan Pompeo oli kertonut isännilleen, että TAG olisi “Kiinan ostama”. Kiukkuinen TAG sanoi eilen, että väite ei ole pelkästään vailla totuuspohjaa, vaan se on loukkaava ja sitä ei voi hyväksyä lainkaan.

TAG totesi eilen, että 2/3 maailman tartunnoista on todettu vain 10 maassa - ja puolet kaikista tartunnoista vain kolmessa maaassa. Suomi ei saa tautitilastojen viisaria edes värähtämään, sillä tilanne on hyvin hallinnassa. Viime päivinä jatkunut tartuntojen nousutrendi yhdistettynä ihmisten selvästi huolettomampaan asenteeseen virusvaaraa kohtaan voi kuitenkin olla huono yhdistelmä kesän kääntyessä syksyyn.

Visualisointeja, käppyröitä ja uutisia:
Johns Hopkins , Worldometers , Reuters1 , Reuters2 , COVID tracker , TheBaselab , WHO1 , WHO2 , NYC tracker , COVID daily USA , THL kartta , FHM kartta (Ruotsi) , Bloomberg , rt.live (USA state tracking) , EndCoronavirus , CoronaVirusIndex(yonzzu)

170 tykkäystä

Inderes joutais maksaa sinulle palkkaa tästä mitä teet :star_struck::angry:
Ihme ukko oot!
Sinulta saan parhaan infon mitä on.
Kiitos!
Ja Haloo Inderes!!
Edit.
@Mikael_Rautanen

47 tykkäystä

Vau, tämähän on huippu ketju tautiin liittyen. Parempi kuin lööppilehdistön otsikoiden myynti johon jo kyllästynyt.

4 tykkäystä

Pakko yhtyä kuoroon kiittämään @OldFeki n aamukatsauksia. Nämä on olleet jo kuukausia mun ykköstietolähde koronatilanteen seurantaan. Ei muuta kun Inderes-paitaa, premiumia ja tukkageeliä postiin miehelle. :handshake:

40 tykkäystä

Ykköslähde taudin seurantaan. Äkkiä premiumit henkilölle ja sassiin!

11 tykkäystä

Setä yhtyy kehuihin! Loistavaa uutisointia!

Masse-setä, FA, ei sentään ihan vielä “fantastista”, johon tarvitaan setämäiset tai Astonmaiset yli 100 peukkua :+1:

12 tykkäystä

Kuten aiemmin todettua, tämä homma karkasi täysin käsistäni. Tarkoitus ei ollut käyttää tuntia tai puoltatoista joka aamu medioiden kahlaamiseen ympäri maailmaa ja koostaa niistä tämä tiivis paketti asiaa ja toisinaan viihdettä. Mutta… eihän tätä nyt voi lopettaakaan, kun ilmiselvästi tästä Inderesin foorumilaiset pitävät. Seuraan tilannetta joka tapauksessa jokainen aamu niin miksi en juttuja jakaisi. Moni muu tekee täsmälleen samaa monessa muussa ketjussa. Sekin pitää sanoa, että romaanin verran tänne jo kirjoitelleena tuntuu, että kirjoittamisenikin on hieman kohentunut. :smiley:

Inderesin jengi on tämän “ihme ukko” -touhun keskellä olleet herrasmiehiä, kuten aina, joten kyllä kirjoitteluni on huomioitu Inderesin puolelta ilman, että sitä erityisemmin kaipasin. Erityisesti kiitos Vernerille, jonka kanssa viestejä ollaan vaihdeltu kevään ja kesän mittaan verkkaiseen tahtiin. Edelleen hämmästyttää, mutta myös lämmittää mieltä, että tästä harrastuksesta on iloa ja toivottavasti välillä hyötyäkin foorumin lukijoille.

171 tykkäystä

Tulihan se sieltä, kun vähän potkii :slight_smile:

Masse-setä, FA, tervetuloa 100+ kerhoon Feki (jos et siellä jo ollutkin, toim.huom) :heart_eyes:

2 tykkäystä

Hei, hienoa että on huomioitu!!
Hyvä sinä ja Inderes! Ilo oli kuulla tämä☺️

5 tykkäystä

Kehuja harvemmin tulee liikaa, täältäkin nöyrä kiitos ja kumarrus @OldFeki :pray:

On ihan pari, kolme, … kymmentä kertaa tullut täältä kaivettua tietoa mm. Anopille, kun koronasta alettu höpöttelemään. :slight_smile: :slight_smile:

1 tykkäys

Kiitokset täältäkin! Kyllä tähän aamukatsaukseesi on jäänyt pahasti “koukkuun”…joten loistavaa jos Indereskin on huomannut tämän ja palkinnut. Hienoa toimintaa!

2 tykkäystä

Katson nykyään aamulla tämän ketjun ennen muita uutisia :slight_smile:

Kiitos siitä kuuluu luonnollisesti @OldFeki loistavalle katsaukselle.

5 tykkäystä

Joka päivä viimeistään ruokatunnilla tulee luettua Oldfekin aamukatsaus. Kuulunut rutiineihin jo pitkän aikaa.

4 tykkäystä

Sitten kun alkaa painamaan, niin harkitse mielummin ajoissa vaan frekvenssin keventämistä kuin kertakaikkista stoppia :wink: Tuntuu, että tämän hetkisessä tilanteessa asiat liikkuu sen verran hitaasti, että 1-2 krt viikkoonkin varmaan riittäisi.

4 tykkäystä

Hmm…

9 tykkäystä