Wuhan Coronavirus (Osa 1)

Tässä yksi esimerkki paikkansa pitävästä tutkimuksesta, josta on helppo vetää johtopäätöksiä, jotka eivät välttämättä pidä paikkaansa.

1 tykkäys

”Kirurgisista suu- ja nenäsuojaimista olisi ehdottomasti hyötyä, mutta näitä ei ole riittävästi koko väestön tarpeisiin. Tarvitsisimme jopa 15 miljoonaa tällaista suojainta päivässä, ja olisi hallitukselta täysin vastuutonta tilanteessa, jossa meillä ei tällaisia määriä ole, tällaista suositusta kansalaisille antaa”, Marin sanoi 6. toukokuuta eduskunnassa.

Näin ollen en puhuisi vääristelystä tai harhaanjohtamisesta. Asia sanottiin jo keväällä. Verkkouutiset on hieman kyseenalainen lähde tiedon etsimiseen, kun siellä tehdään oppositiopolitiikkaa ja mielipidevaikuttamista, eikä välttämättä aina aivan kaikkia faktoja kertoen.

Lähde: Sanna Marin maskit suositus saatavuus | Uusi Suomi

6 tykkäystä

Ei Sanna Marin ole henkilökohtaisesti suoranaisesti valehdellut. Mutta pääministeri tietysti on loppupeleissä aina okulaarin alla. Hän kuitenkin johtaa hallitusta ja hallintoa.

STM:n SDP:n Kirsi Varhila ja hänen tilaamansa “tieteellinen” tutkimus on se oleellinen asia harhaanjohtamisessa.

Mielenkiintoinen kysymys on, miten Kiuru ja Marin ovat mahdollisesti oheistaneet Varhilaa.

Ja kyllä voi vähintäänkin kysyä, että olisiko pääministerin viestintä asiassa voinut olla suorempaa ja rehellisempää jo keväällä.

3 tykkäystä

En ainakaan itse muista kuitenkin jo joltain ajalta yhteiskunnallista keskustelua seuranneena, että veronmaksajien rahoja ja valtion johtoa ja ministeriöitä olisi käytetty kansalaisten harhaanjohtamiseen.

Hyvä että asiaa lopultakin alettiin setvimään.

Fair enough. Toisaalta kyse oli kuitenkin paljon muustakin, kuin tästä yksittäisestä Marinin kommentista, missä hän perustelee asiaa omastakin mielestäni tavallaan järkevästi. Ennen tällaista pimentoon jäänyttä lausuntoa julkaistiin itse tilattuja “selvityksiä”, missä maskien käytöstä ei ollut hyötyä samaan aikaan, kun oikeat tutkimukset puhuivat vahvasti maskien käytön puolesta. Löytyipä lehtien etusivuille myös maininta “olisihan maskien käyttö voitu kieltääkin”.

Eniten tässä ihmetyttää edelleen se, miksi asiaa ei alusta lähtien ja johdonmukaisesti kerrottu, kuten se oli. Maskit ei riitä. Piste. Sen sijaan keksittiin ties mitä höttöä perusteluksi maskisuosituksen antamattomuudelle.

Tiedän toki Verkkouutisten taustan ja puolueellisuuden, mutta tässä tapauksessa en nähnyt sillä olevan merkitystä. Sama viesti oli kyllä kaikissa muissakin valtamedioissa. Joskin vähän myöhemmin.

8 tykkäystä

Meillä on politiikkanurkka erikseen politiikalle ja poliitikoille Politiikkanurkkaus - #355 by JK-32

:sunglasses:

12 tykkäystä

Aamun luvut (tartunnat/kuolleet): 37,11M / 1,07M

Uudet päiväkohtaiset tartunnat(+358400) tekivät uuden maailmanennätyksen Euroopan johtamana. Kuolemantapaukset(+5800) pysyivät edellispäivän tasolla. Tartuntojen top-10 -listalla Venäjä ja listalle uudestaan noussut Ranska tekivät uudet tartuntaennätyksensä. Vielä kaksi kuukautta sitten Euroopan(+110051) paluu maanosien tartuntatilaston kärkeen näytti mahdottomalta. Eilen se kuitenkin ohitti kirkkaasti Aasian (+106530) ja teki koko pandemian aikaisen tartuntaennätyksensä. USA näyttää seuraavan Euroopan esimerkkiä tartuntamäärien uudessa nousussa. Taudin ottaessa uusia kierroksia läntisessä maailmassa USA:n presidentinvaalien ja sopimuksettoman Brexitin lähestyessä, sijoittajan loppuvuodesta voi tulla mielenkiintoinen.

Presidentti Trump suunnittelee täksi päiväksi vaalitapahtumaa Valkoisen talon nurmelle. Trumpin ajatuksissa on eri lähteiden mukaan satojen tai jopa tuhansien kannattajien kutsuminen kuulemaan presidentillistä paatosta, mitä hän aikoo tarjota Valkoisen talon parvekkeelta käsin. Presidentin sekä fyysisestä että psyykkisestä terveydestä on esitetty huolta, mistä suuren osan voi pistää vaalikampanjoinnin loanheiton piikkiin, mutta on joukossa myös asiantuntijoita, jotka varoittavat presidentin mahdollisesta nopeasta terveydentilan heikkenemisestä etenkin vahvan stereoidikuurin (dexamethasone) loppumisen jälkeen. Presidentti toistaa tuntevansa olonsa “mahtavaksi”, mutta hänen yskimisensä kiinnitti huomiota eilisessä Fox Newsin haastattelussa. Samassa eilisillan haastattelussa hän kertoi lääkekuuriensa loppuneen 8 tuntia aikaisemmin. Ensi viikon vaaliväittely on nyt virallisesti peruttu ja Trumpin kampanja suunnittelee Trumpille tiukkaa vierailuaikataulua vaalien vaa’ankieliosavaltioihin alkaen jo maanantaina Floridasta.

Trump allekirjoitti eilen uuden 1800 mrd dollarin vastaehdotuksen talouden elvytyspaketista. Twitterissä hän käytti tukipaketista sanoja “go big”. Ehdotus on edelleen 400 mrd dollaria alle demokraattien viime viikolla hyväksymän tukipaketin. Kongressin puhemiehen Nancy Pelosin kerrotaan olevan haluton menemään tukipaketin koossa alle 2000 mrd dollarin. Pörssit osoittivat eilen pientä innostusta Trumpin uudesta ehdotuksesta, mutta vaikka viivan alla olevasta luvusta päästäisiinkin sopuun riittää sopimuksen yksityiskohdista erimielisyyttä. Tukidollareiden ohjaukseen liittyvien mielipide-erojen takia tukipaketin läpimeno ennen vaaleja näyttää edelleen epätodennäköiseltä.

Anonyyminä pysyneiltä liittovaltion terveysviranomaisilta saadun tiedon mukaan Valkoinen talo esti maan tartuntatautikeskuksen (CDC) viimekuisen määräyksen, missä vaadittiin kaikkia julkisten liikennevälineiden työntekijöitä ja matkustajia pitämään maskia koko USA:ssa. Valkoisen talon koronavirus “task force” kommentoi asiaa sanomalla, että USA:n hallinto jättää päätökset maskien käyttövaatimuksista aluehallinnoille. USA:n viidestäkymmenestä osavaltiosta ainoastaan Alabamassa ja Havaijilla tartuntamäärät ovat laskussa. 28 osavaltiossa tartuntamäärien trendi on nouseva ja 20 osavaltiossa se on pysynyt ennallaan.

image

Isossa-Britanniassa(+13864) maan tilastokeskus (Office for National Statistics) kertoi Covid-19 -tartuntojen tuplaantuneen viikottaisessa vertailussa. Pääministeri Boris Johnsonin hallitus on pyrkinyt rajoittamaan viruksen leviämistä paikallisilla rajoituksilla välttääkseen uuden lockdownin. Johnsonin puhemies kertoo kuitenkin pääministerin pitävän maanantaina tiedotustilaisuuden, missä kerrotaan uusista rajoituksista. “Meillä on edessä samat valinnat kuin maaliskuussa… Älkää olko hitaampia kuin pandemia.”, ohjeisti twiitissään Jeremy Farrar, joka on hallituksen hätätilanteiden tieteellisen neuvontaryhmän (SAGE) jäsen.

“Nämä ovat ne päivät ja viikot, mitkä määrittelevät sen, missä tilassa Saksa käy läpi tämän talven pandemian keskellä”, sanoi Angela Merkel toimittajille eilen. “Kesä meni kaikkinensa hienosti, mutta nyt näemme toisenlaisen tilannekuvan, mikä on huolenaihe”. Liittokansleri Merkel kertoi, että hän ja 11 Saksan suurimman kaupungin pormestaria sopivat perjantaina tiukoista rajoitteista, jos tautitartunnat ylittävät kaupungeissa 50 tartunnan rajan 100000 asukasta kohden. Merkel kertoi pääprioriteettinsa olevan talouden ja julkisen elämän pitäminen käynnissä ja kevään toisinnon välttäminen.

Monoklonaaliset vasta-ainehoidot, mitä myös presidentti Trump sai, saattavat olla tehokkaimpia koronavirustartuntojen hoitokeinoja ainakin, jos on uskominen nörttien nörttiä, miljardejaan nykyisin hyviin tarkoituksiin jakavaa “virusasiantuntija” Bill Gates:iä. Gates saattaa olla täysin oikeassa, sillä lääkeyhtiö Regeneronin hoitotulos “maailman kuuluisimmalla koekaniinilla koskaan” näyttää lupaavalta. Myös ensitiedot lääkeyhtiö Eli Lilly and Co:n kliinisistä testeistä monoklonaalilla vasta-ainelääkkeellä osoittavat 60% vähennystä sairaalahoidoissa, Gates sanoi. Hän kertoi Lilly:n toivovan pystyvänsä hoitamaan potilaita erittäin alhaisilla annoksilla laboratoriovalmisteista immuunijärjestelmän proteiinia. Kaikkia Gatesin puheita ei kuitenkaan kannata ottaa kuolemanvakavasti, sillä Gates perusti Microsoftin, minkä käyttöjärjestelmät ovat kärsineet viruksista jo viimeiset 30 vuotta ilman lopullista, parantavaa hoitoa.

Ruotsin kansanterveyslaitos (FHM) kertoi eilen, että maassa on todettu 919 uutta tartuntaa ja kaksi kuolemantapausta. Ruotsissa uutisoidaan myös, että Tukholman alueella kuoli keväällä kaksi kertaa enemmän ihmisiä vaikeaan sydäninfarktiin, kuin edellisenä vuonna. Ihmisten arvellaan hakeutuneen hoitoon liian myöhään. Suomessa tartuntamäärät pysyvät korkeina. Maassa todettiin eilen 235 uutta tartuntaa. Sairaalahoitoa vaativien tapausten määrä on tasaisessa kasvussa. Eilen sairaalassa hoidettiin 37 potilasta Covid-19 -taudin takia. Tehohoidossa potilaita oli viisi. Taudin pahimmat keskukset ovat Vaasassa(+64) ja Helsingissä(+48). Tauti leviää edelleen vauhdilla ympäri Suomen. Tartunnoista ilmoittaneita kuntia oli eilen kymmenittäin.

Visualisointeja, käppyröitä ja uutisia:
Johns Hopkins , Worldometers , Reuters1 , Reuters2 , COVID tracker 1, TheBaselab , WHO1 , WHO2 , NYC tracker , COVID daily USA , THL kartta 1, FHM kartta (Ruotsi) , Bloomberg , rt.live (USA state tracking) , EndCoronavirus , CoronaVirusIndex(yonzzu)

72 tykkäystä

Ihan vastaavasti kuin Neuvostoliitossa aikanaan ei ollut työttömyyttä, kun se oli laissa kielletty, Kiinassakin yksinkertaisesti sairastuminen koronaan on kielletty laissa.

1 tykkäys

Kaikki rahat turkiksiin, mikäs se suomalainen pörssi firma olikaan :thinking::wink:. Ei, kyllä siinä menee oma raja.

2 tykkäystä

Muistatko mistä lähteestä tämä löytyi, kiinnostaisi lukea alkuperäinen.

Taisin poimia sen Svenska Dagbladetista, mutta juttu näyttäisi löytyvän nyt monesta maksuttomastakin lähteestä.

https://www.sydsvenskan.se/2020-10-09/fler-dog-i-infarkt-under-pandemins-topp

2 tykkäystä

Politikoinnin väliin tuokiokuvia urheilusta. Suosituin urheilusarjamme, jääkiekon Liiga, on pörähtänyt käyntiin koronan varjostaessa koko kautta. Kauteen lähtiessä kaikki joukkueet ovat laskeneet alas yleisötavoitteitaan ja kaikki joukkueet ovat jäämässä jos kertaalleen lasketuistakin tavoitteistaan. Kriisijoukkueita seuranneena voin heti sanoa, että kovin moni ottelu ei saa jäädä alle budjetoidun tason, sillä yleisökeskiarvoa on erittäin vaikea saada ylös. Siksi lukemat Hämeenlinnasta ovatkin pysäyttäviä eikä tällaisia pohjanoteraauksia kurota kiinni millään:

“Katsojarajoituksia suuremmaksi huolenaiheeksi on muodostunut ihmisten jääminen kotisohville. Esimerkiksi perjantainen HPK-Lukko-ottelu keräsi Hämeenlinnaan 651 silmäparia ja lauantainen HPK-Sport 713 katsojaa.”

Vertailuksi, normaalina vuotena perjantain ottelu sarjan huippujoukkuetta vastaan olisi pitänyt kerätä yleisöä ainakin 4000 katsojaa.

Ilmeisesti nämä ennenkuulumattomat pohjanoteeraukset tapahtuivat juuri Hämeenlinnassa siksi, että seurassa oli havaittu altistumisia. Ottelutapahtuman turvallisuuskysymys ja turvallisuudentunteen markkinointi lippuja ostaville asiakkaille voi ratkaista koko kauden taloudellisen tuloksen enemmän kuin mikään muu, enemmän kuin urheilullinen tulos.

Ylen juttu kertoo urheiluseurojen vaikeasta tilanteesta.

2 tykkäystä

Poikani on käynyt varsin usein katsomassa sekä potkupallopelejä että lätkää. Nyt syyspuolella enää potkupalloa, syynä tähän on hänen mielestään lätkässä oleva hyvin välinpitämätön asenne koronan riskejä kohtaan järjestäjätasolta. Noin kuukausi sitten hän meni johonkin HIFK’n peliin, ilmeisesti joku kokeiluluontoinen 3v3-turnaus, mikä peruttiin jäädytyksen putkirikon takia. Mainoksessa painotettiin maskin käyttöä, no - portilla järjestysmiehet sanoivat painokkaasti, että mukana täytyy olla, muttei sitä tarvitse käyttää. Kun pelissä oli vielä yleisörajoitus, niin se oli toteutettu siten, että osa katsomoista oli tyhjillään ja osa sitten varsin tiiviisti käytössä. Onhan tuo tietysti tehokkuusnäkökulmasta ihan hyvä ratkaisu.

8 tykkäystä

Aamun luvut (tartunnat/kuolleet): 37,46M / 1,08M

Uudet tartunnat(+355900) pysyivät edellispäivänä syntyneen ennätyksen tasolla, mutta kuolemantapaukset kääntyivät selvään laskuun. Tartuntojen top-10 -listalla suurimman huomion vie Ranska(+26896), mikä murskasi eilen syntyneen edellisen tartuntaennätyksensä. Myös Venäjä jatkoi tartuntaennätysten sarjaansa. Eurooppa(+107289) joutui luovuttamaan maanosien vertailun kärkisijan Aasialle(+109162), mutta siirtynee kärkeen jälleen ensi viikolla. Euroopassa tartuntarendi jatkaa nousuaan myös Italiassa(+5724), missä tartuntamäärät ovat kaksinkertaistuneet vain viikossa sekä Alankomaissa(+6499), missä tartuntamäärät jatkavat tasaisessa kasvussa.

Presidentti Trump piti ensimmäisen julkisen esiintymisensä koronaan sairastumisen jälkeen. Valkoisen talon pihalle oli kerääntynyt satoja Trumpin kannattajia. Nurmelle päästäkseen he olivat täyttäneet kyselylomakkeen ja jokaiselta oli mitattu ruumiinlämpö. Maski oli pakollinen, vaikka osa nähtiinkin tapahtumassa ilman suojaa. “Voin mahtavasti!”, Trump julisti kannattajiensa iloksi. Valkoinen talo ilmoitti etukäteen esiintymisen jäävän puolituntiseksi, mutta lopulta Trump jaksoi puhua vain 18 minuuttia. Pandemiasta Trump julisti: “Se tulee häviämään. Se on häviämässä.”. Juuri nyt se ei voisi olla paljoa kauempana totuudesta, ellei Trump tarkoittanut pelkästään itseään. Maailman tartuntamäärät ovat huipussaan ja USA:n tartuntamäärien viikottaistrendi on kääntynyt selvään nousuun.

Presidentti Trumpin elvytyspaketti työnnettiin tylysti takaisin Trumpin hallinnon huoleksi myös omien taholta. Valtiovarainministeri Steven Mnuchin ja Valkoisen talon henkilöstöpäällikkö Mark Meadows saivat republikaanisenaattoreilta muistutuksen marssijärjestyksestä. Nimetön lähde kuvaili eilisessä puhelussa senaattoreilla olleen “merkittäviä huolia koskien hintalappua”. Halua neuvottelujen jatkamisesta sekä presidentin hallinnon että demokraattien kanssa on olemassa, mutta tukipaketin kaavailtu koko on este. Tieto republikaanien erimielisyyksistä koskien tukipakettia sysää tukipaketin hyväksymisen lähes varmuudella presidentinvaalien jälkeiseen aikaan.

New York City on ollut USA:n suosituin kaupunkikohde vuosikausia. Se houkutteli viime vuonna 13,5 miljoonaa kansainvälistä turistia. Los Angeles ja Orlando ovat kärsineet turistikadosta siinä missä NYC, mutta missään muualla se ei ole niin näkyvää kuin NYC:ssä. “Minulla ei ole tuloja. Ei ole saapuvia lentoja. Ei turisteja. Ihmisiä on vähemmän kaduilla.”, sanoo taksikuski Jean Metellus (71 v.). “Ei ole businestä, mutta laskut pitää maksaa.”, vuodesta 1988 oman taksin omistanut Metellus jatkaa. NYC:n saapuvat kansainväliset lennot ovat vähentyneet 93%. Hotellien täyttöaste on noin 40% ja kymmenet isot hotellit ovat sulkeneet toistaiseksi. Taksipalvelujen kysyntä on tippunut 71%. Broadway:n kuuluisat show:t päätettiin tällä viikolla pistää ensi vuoden toukokuuhun asti kestävälle tauolle. Kaupungissa on hävinnyt pelkästään ruoka- ja juomasektorilta 174000 työpaikkaa. NYC on polvillaan ja se on varmaa, että joskus palaavia turisteja osataan, ainakin hetken, arvostaa aikaisempaa enemmän.

image

Saksan(+2975) pääkaupungissa Berliinissä astui voimaan ensimmäinen ulkonaliikkumiskielto 70 vuoteen. Kaikkien liikkeiden pitää olla suljettuna klo 23-06 välisenä aikana ainakin 31. lokakuuta asti. Sääntöjen rikkojia odottaa 5000€ sakko. Baarin omistaja Salama on palvellut paikallisia 25 vuotta. “Tässä tilanteessa… luulen, että tämä on oikea tapa toimia”, hän sanoo. “Minulla kaikki on nyt ok. Mutta kaikki riippuu siitä kauanko rajoitukset jatkuvat”. Poliisi suhtautui yksittäisiin ulkonaliikkumiskiellon rikkojiin rennosti ensimmäisenä yönä rajoitusten voimaantulon jälkeen. Berliinin lisäksi tiukat rajoitukset ovat astuneet voimaan myös mm. Kölnissä, Stuttgartissa ja Frankfurtissa.

Espanjan sosialistinen pääministeri Pedro Sanchez vetosi lauantaina yhtenäisyyten sen jälkeen, kun äärioikeistolainen Vox-puolue kertoi haastavansa hallinnon oikeuteen Madridin alueen osittaisista lockdown-määräyksistä. Vox on jo kolmanneksi suurin puolue Espanjassa. Sen johtaja Santiago Abascal kertoi, että puolue vetoaa perustuslailliseen tuomioistuimeen “laittoman” hätätilan takia. Vox väittää rajoitusten tuhoavan talouden ja pääministeri puolestaan vetoaa, että taistelu “… on epidemiologinen, ei ideologinen”. Espanjalaisten kerrotaan olevan hämmentyneitä ja vihaisia poliittisesta kiistelystä. Madridin alue, millä asuu 3,8 miljoonaa ihmistä, kärsii läntisen Euroopan pahimmasta tautitilanteesta ja suurimmasta taloudellisesta kriisistä sitten sisällissodan.

Pohjois-Korean(0) johtaja Kim Jong-un puhui eilen isolle maskittomalle väkijoukolle maan pääkaupungissa, 2,7 miljoonan asukkaan Pjongjangissa. Hän kertoi olevansa kiitollinen siitä, että maassa ei ole ensimmäistäkään koronaviruksen uhria. Riippumaton raportoija toivoo, että se ei tarkoita sitä, että asiasta on “pidetty aktiivisesti huolta”. Kim näytti liikuttuneelta kertoessaan Pohjois-Korean vastoinkäymisistä, kuten taifuunituhoista. Liikutus tarttui myös kyynelehtivään yleisöön. Kim toivoi Etelä-Korean selättävän koronaviruksen ja että osapuolet voisivat “pitää toisiaan kädestä”. Kim antoi suudelmia kukkia tuoneille pikkulapsille. Kaunista.

Ruotsissa lehdet raportoivat Malmön kaupungissa löydetystä hoivakodin tartuntaryppäästä. Tartuntoja on toistaiseksi seitsemän. Jo aiemmin on kerrottu Tukholman alueella hiljan löydetyistä vanhustenhoidon koronakeskittymistä. Suomen tilanne huononee päivä päivältä. Eilen maassa todettiin 269 uutta tartuntaa. Eniten tartuntoja oli Helsingissä(+74) ja Vaasassa(+72). Tilanteen kehittymistä pääkaupunkiseudun ulkopuolella hallitsevat laajat tartuntaryppäät. Vaasan lisäksi suurista kertaluontoisista altistusmääristä on kerrottu mm. Jyväskylässä, hengellisen tapahtuman yhteydessä.

Visualisointeja, käppyröitä ja uutisia:
Johns Hopkins , Worldometers , Reuters1 , Reuters2 , COVID tracker 1, TheBaselab , WHO1 , WHO2 , NYC tracker , COVID daily USA , THL kartta 1, FHM kartta (Ruotsi) , Bloomberg , rt.live (USA state tracking) , EndCoronavirus , CoronaVirusIndex(yonzzu)

56 tykkäystä

Näin mutuna, eihän tuo jääkiekkopeli eroa konsertista jossa tartuntoja todettiin keväällä. Tosin jääkiekkopelissä katsojat huutaa joka on omiaan levittämään virusta. Vaikka seurat nyt ihmettelevät medioiden palstoilla sitä kun ihmiset eivät uskalla tulla peleihin, niin itse olen tyytyväinen huomatessani että ihmiset ovatkin suurelta osin fiksuja.

7 tykkäystä

Tämä oli aamun paras :smile::+1:. Harvalla kaverilla on näin pitkää kokemusta alalta, joten kannattaa olla korva herkkänä. Mutta ihan vakavissaan, pidän itse ainakin Gatesia osana sitä joukkoa, jolla ei ole vahvaa omaa poliittista agendaa ja hän on yleensä aika hyvin perillä asioista, ts. ei huutele vain lämpimikseen.

20 tykkäystä

Tilaisuus teki varkaan ja Gates sai jokseenkin ansiotonta arvostelua osakseen. Tasapuolisesti kaikille ™. :slight_smile: Olen siis samaa mieltä kanssasi. Jos kaikki maailman multimiljärdöörit toimisivat Gatesin tavoin olisi maailma parempi paikka. Miehen miljoonat tekevät tällä hetkellä töitä pandemian voittamiseksi. Arvostan miestä ja hänen vaimoaan paljon … mutta käytän Linuxia. :slight_smile:

15 tykkäystä

Huutavat kyllä, kun on tarpeeksi mökää ja viinaa, oli kyseessä lätkämatsi, firman pikkujoulut tai konsertti.

Ongelmallista kaikenlaisessa kokoontumisessa tällä haavaa on nimenomaan se, että oireettomama kulkeva tartuttaja levittää tautia, tehtiin tilaisuuden eteen mitä vain.

Ehkä jotkin drive-in-ratkaisut ovat “täysin” turvallisia, mutta niin kauan kuin koronaa on, on jokainen kokoontuminen tietyllä tapaa riski.

Oma elinkeinoni riippuu aika suuresti tälläisestä kokoontumisesta, joten en sano kepein mielin että kokoontuminen olisi jotenkin vastuullista tässä kohtaa. Etenkin kun epidemia on kiihtymistvaiheessa.

Tämä ei kaikki ollut sulle @enska tartuin vaan tuohon lauseeseen kun siitä oli aika hyvä jatkaa.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Riskillä rokotteeseen asti vai Rajut Rajoitukset™? En osaa vastata. Ehkä joku keskitie säkällä voi toimia. Ja tarkoitan säkällä sitä ettei voida täysin tietää, onko jollain lähikontaktilla korona vai ei, oltiin ruokakaupassa tai tikettijonossa.

4 tykkäystä

THL::n viikkoraportti poiminnat (7.10):

Tautitapausten ilmaantuvuus on jyrkässä nousussa ja positiivisten näytteiden osuus testatuista on jatkanut kasvuaan. Yli puolessa uusista tautitapauksista tartunnanlähde jää epäselväksi.
Alueet ovat sairaanhoitopiirien johdolla antaneet 7.10.2020 oman kokonaisarvionsa epidemiatilanteesta viikolla 40. Arvioiden mukaan tilanne on heikentynyt viidellä alueella. Omien arvioidensa mukaan Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueet ovat epidemian kiihtymisvaiheessa. Vaasan sairaanhoitopiiri on raportoinut olevansa leviämisvaiheessa.

Viikolla 40 noin viidennes koko maan uusista tapauksista todettiin jo karanteenissa olevilta henkilöiltä.

Eri puolilla Suomea raportoitiin viikolla 40 yhteensä 149 joukkoaltistumista. Näistä yli puolet tapahtui oppilaitoksissa, päiväkodeissa tai vapaa-ajan harrastuksissa ja noin 10 % ravintoloissa, baareissa ja yökerhoissa. Vaikka kouluissa, päiväkodeissa ja oppilaitoksissa on tapahtunut runsaasti isoja joukkoaltistumisia, jatkotartunnat ovat olleet yksittäisiä.

Viikolla 40 tartunnanlähde jäi epäselväksi noin 60 %:ssa tautitapauksista. Näitä suurin osa on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella, jossa noin 75 %:ssa tapauksista tartunnanlähde jäi selvittämättä. Koko maan tartunnoista, joista tartunnanlähde saatiin selvitettyä, noin 40 % oli peräisin perhepiiristä tai työpaikalta ja noin 10-15 % ravitsemisliikkeistä.

Nuorten ja nuorten aikuisten osuus todetuista koronavirustapauksista on nyt suurempi kuin keväällä. Viikolla 40 yli 70 % todetuista tartunnoista todettiin alle 50-vuotiailla, ja miltei puolet alle 30-vuotiailla.

Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 1,45-1,65 (90 % todennäköisyysväli), mikä on samaa tasoa kuin edellisellä viikolla.

Viikolla 40 todetuista tartunnoista ylivoimaisesti suurin osa oli kotoperäistä. Vain alle 5 % tartunnoista on saatu ulkomailta eivätkä nämä tartunnat ole aiheuttaneet juurikaan lisätartuntoja Suomessa.

Viimeisen seurantaviikon aikana (viikko 40, ajalla 28.9.-4.10.) tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 1013 uutta tapausta, kun edellisellä viikolla (viikko 39, ajalla 21.9.-27.9.) niitä oli 706. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 18,3 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun edeltävällä viikolla luku oli 12,7. Viikolla 40 ilmaantuvuus nousi 12 sairaanhoitopiirin alueella verrattuna edelliseen viikkoon.

Viimeisen kahden viikon seurantajakson (viikot 39-40, ajalla 21.9.-4.10) yhteenlaskettu tapausmäärä oli 1719 uutta tapausta, kun niitä edellisten kahden viikon aikana oli 817. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 31,0 tapausta 100 000 asukasta kohden ja sitä edeltävällä kahden viikon jaksolla 14,7.

Laboratorioiden testauskapasiteetti on tällä hetkellä noin 20 000 näytettä päivässä. Koronavirustestejä on tehty edelleen väestöön suhteutettuna paljon, vaikka testimäärät ovat hieman laskeneet. Viikolla 40 analysoitiin päivittäin 9 000-13 000 koronavirustestiä. Positiivisten COVID-19-tapausten osuus testatuista näytteistä on noussut jo kuukauden ajan: viikolla 40 näitä oli 1,4 %.

Koko Suomen yhteenlaskettu tapausmäärä 7.10.2020 oli 11 049 tapausta. Kuolemia on raportoitu 346. Parantuneita arvioidaan olevan noin 8 500, mikä on noin 75 prosenttia todetuista tartuntatapauksista.

Sairaalahoidossa oli 7.10.2020 yhteensä 31 potilasta, joista viisi oli tehohoidossa.


Laitetaan tähän perään myös tiedot huomenna (12.10) voimaan astuvista uusista karanteeni määrityksistä:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeen muutos koskee sekä omaehtoista karanteenia että tartuntatautilääkärin määräämää karanteenia.

Karanteeni tarkoittaa terveen, mutta yleisvaaralliselle tarttuvalle taudille altistuneeksi epäillyn henkilön liikkumisvapauden rajoittamista.

  • Omaehtoinen karanteeni lyhenee 14 päivästä 10 päivään.
  • Tartuntatautilääkärin määräämää karanteeni lyhenee 14 päivästä 10 päivään.

”Tiedämme tutkimukseen perustuen, että vain osa tartunnalle altistuneista sairastuu. Yli puolet näistä sairastumisista tapahtuu viiden päivän sisällä altistumisesta ja lähes kaikki 10 päivän sisällä. Vain hyvin harva sairastuu enää tämän jälkeen”, kertoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen .

”Jos koronaan viittaavia oireita ilmenee 10 päivän jälkeen altistumisesta, kannattaa silti tehdä oireiden arviointi Omaolo-palvelussa tai ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.”

Lievissä koronavirusinfektioissa, jotka eivät johda sairaalahoitoon, eristysaika kotona lyhenee 14 päivästä seitsemään päivää.

Kotieristys voidaan kuitenkin lopettaa vasta, kun oireet ovat olleet poissa kaksi päivää. Haju- tai makuaistin muutos tai lievä ärsytysyskä ainoana oireena ei vaadi eristyksen jatkamista.

”Koronavirusinfektioon sairastunut henkilö on tartuttavimmillaan pari päivää ennen oireiden alkua ja muutama päivä sen jälkeen. Tämän jälkeen erityisesti lievissä infektioissa tartuttavuus vähenee nopeasti, vaikka osa oireista jatkuisikin”, Puumalainen sanoo.

Vakavissa sairaalahoitoa vaativissa infektioissa eristysaika on edelleen vähintään 14 päivää.

8 tykkäystä

Tämä maskicase on edelleen todella kummallinen juttu. Tässä muutama linkki, pohjalla viimeisenä tuore haastattelu.

Henkilökohtainen mielipiteeni on, että asia olisi hyvä selvittää. On mahdollista, että proffa itse oli niin vahvasti sitä mieltä, ettei maskeista ole hyötyä, että antoi siksi väärän/vääristyneen lausunnon.

Asiaan olisi hyvä saada selvyys, koska asian viestiminen kansalaisille olisi sitten helpompaa. Onko niistä hyötyä, vai ei? Miksi keväällä kerrottiin, että ei ole hyötyä, ja miksi nyt niistä on sitten hyötyä?

2 tykkäystä