Osakesijoittaminen

Wuhan Coronavirus (Osa 1)

4 tykkäystä

Pitkästä aikaa. :slight_smile: Ajattelitko, että nyt on oikea ajankohta vähätellä pandemiaa? :smiley:

Noh, näkökulma tämäkin. Kuolleista näyttää tosin puuttuvan kuolemantapaukset, mitkä ovat tulleet heinäkuun jälkeen. Pandemia ei myöskään ole ohi, joten tästä pandemiasta voi helposti tulla pahin myös kuolleisuudeltaan yli sataan vuoteen - myös Ruotsissa.

Itse jättäisin pois nuo 1800-luvun pandemia-arviot. Niiden relevanssi ei oikein istu enää 2000-lukuun, eikä lukuihin voi myöskään luottaa.

17 tykkäystä

2 tykkäystä

Jatkat siis klassisen disinformaation tiellä käyttäen kuolleisuusstatistiikkaa, mikä lähtee 1700-luvulta? :rofl:

Tässä on niin monta asiaa pielessä, että ei oikein jaksaisi kommentoidakaan. Mutta yksi kommentti sentään: Aspiriinin teollinen valmistaminen aloitettiin vuonna 1897.

18 tykkäystä

3 tykkäystä

“You don’t have to work hard to recognize disinformation or a troll.”

22 tykkäystä

Vaikka kaaviot ovat hienoja ja historia aina lähellä sydäntä, onko tässä jokin argumentti taustalla? Suomen pitäisi ottaa Ruotsin tie?

Käsittääkseni Ruotsin BKT on tippunut tänä vuonna enemmän kuin Suomen. Covidiin kuolleita ollut Ruotsissa selvästi enemmän kuin Suomessa. Laumasuojaa ei tunnu Ruotsissa olevan tai ainakin sen merkitys verrattuna Suomeen on mitätön jos katsoo nykyisiä tartuntamääriä.

Ruotsissa myös tällä hetkellä jo olemassa olevat ja suunnitteilla olevat toimenpiteet ovat samat tai jopa rajoittavammat kuin Suomessa. Kyllä kai edes osan tuosta Suomen tämän hetken hyvästä kehityksestä verrattuna Ruotsiin voi laittaa sen piikkiin, että Suomessa saatiin tauti keväällä niin hyvin kuriin.

12 tykkäystä

Seuraavaksi voitkin laittaa vierelle syntyvyys- ja BKT/per capita-luvut 1700-luvulta lähtien. Yksittäiset ihmiset ovat taloudellisessa mielessä tuhottaman paljon arvokkaampia yhteiskunnalle johtuen syntyvyyden romahtamisesta ja tuottavuuden räjähdysmäisestä kasvusta. Kuinka montaa kymmentä, sataa tai tuhatta vanhan ajan pienviljelijää sinun työpanoksesi vastaa? Sitten voidaankin vielä huomioida paljonko yhteiskunta nykyään panostaa enakkoon ennen kuin nettosaaja kääntyy nettomaksajaksi.

9 tykkäystä

Ei tullut erikseen tulkintaa, niin muodostin oman: graafeistahan nähdään (etenkin tokasta), että käsillä on pahin kiertotauti sataan vuoteen. Myös kuolleisuus on noussut, vaikka taudin leviämistä on pyritty hallitsemaan suosituksin ja joiltain osin myös rajoituksin. Vertailu yli 100 vuoden päähän on kuin vertailisi nykyruotsia Afrikan maihin - niin hygienian, lääketieteen kuin taloudenkin suhteen.

10 tykkäystä

Sekin voisi olla mahdollista että joku heistä olisi saanut tartunnan ja tartuttanut matkalla/opistolla loputkin. Jos testi tehty 3vrk ennen reissua niin olisi ennemminkin ihme jos noin isosta porukasta kukaan ei olisi matkan aikana millään tavalla altistunut.

Olipa se testitulos väärä tai altistuminen tapahtunut testin jälkeen, niin lopputulemana sama eli lähtömaatestaus ei automaattisesti tarkoita etteikö maahan tulisi sairastuneita.

2 tykkäystä

Espoo +43
Hamina +1
Helsinki +76
Hyvinkää +4
Imatra +1
Jyväskylä +2
Järvenpää +2
Kemi +5
Kemiönsaari +1
Kirkkonummi +1
Kokkola +2
Kontiolahti uusi +1 – +5
Kotka +2
Kouvola +1
Kruunupyy +3
Kuopio +1
Lahti +2
Lappeenranta +3
Liminka +2
Lohja +1
Loppi +1
Loviisa +1
Mikkeli +53
Naantali +1
Nurmijärvi +3
Oulu +7
Parainen +1
Pedersören kunta +2
Pieksämäki +10
Pietarsaari +2
Pori +1
Porvoo +2
Raisio +1
Rauma +2
Salo +1
Sodankylä +2
Sotkamo +7
Tampere +3
Tervola +1
Tornio +4
Turku +19
Vaasa +1
Vantaa +31
Vihti +3
Vöyri +1
ei kuntatietoa -2

Yhteensä 316

Aijaijaijajai…Mikkeli rumentaa tilastoja aika isosti.

8 tykkäystä

Suomi vs. Ruotsi. Poliittisesti väärin sammutettu?

Risteilyalukset lasketaan erikseen. Eikö ulkomaalaisten urheilijoiden kuplia voisi samalla logiikalla laskea erilliseen reservaatti-kiintiöön pois muuten hyvin pärjänneiden kuntien ja maakuntien lukuja pilaamasta? Viittaus Ukrainaan ja Vuokattiin.

Koetko siis, ettei tämä “panikointi” ole johtanut mihinkään, mikä johtaisi leviämisen hidastumiseen tai pienempään kuolleisuuteen? Vai onko kaikki ollut turhaa, ja tilanne näyttäisi samalta, vaikka kaikki olisimme jatkaneet elämäämme normaalisti?

Samaa logiikkaa seuraten pitäisi kaikki rokottaminen lopettaa: eihän ne taudit ole enää kenellekään kuolemaksi, ja tämä nähdään viime vuosien tilastoista.

11 tykkäystä

En kyllä muista 90-luvulta vastaavaa pandemiaa, ja Suomessa on aika vähän panikointia näkynyt.

1 tykkäys

Tein myöskin data-analyysiä.

Luvut Ruotsin tilastokeskukselta. 2020 oma arvio (keskimääräinen vuosi + tähänastiset korona-kuolemat).

Sitten kannattaa huomata, että Ruotsissahan kuolleita on loppujen lopuksi tullut aika vähän. Monessa Euroopan maassa tilanne paljon huonompi.

Toisaalta, Ruotsissahan on esim. tiukemmat rajoitukset päällä kuin Suomessa. Se “vapaus” on osin harha siinä mielessä.

Edit. Tuo punainen pylväs tulee siis vielä olemaan korkeampi. Vuotta on vielä jäljellä.
Edit 2. Parempi kuitenkin unohtaa tuo punainen pylväs ehkä kokonaan. Se voi olla myös alempi esimerkiksi muusta alentuneesta kuolleisuudesta johtuen. Palataan siis asiaan ensi vuonna, kun tiedetään, paljonko se oikeasti oli.
Edit 3. Ne aiemmissa käyrissä olleet viimeiset luvut oli siis myös arvottu. Siksi arvoin myös tähän jotain. Ja varmaan saman suuntaisia.

5 tykkäystä

Valitettavasti tässä vaiheessa on muuten osoitettu, että tämä koronakin on ilmeisesti aika vuodenaikariippuvainen. Kesä tarjosi hengähdystauon pohjoiselle pallonpuoliskolle. Ja nyt mennään huikeaa nousua.

Ruotsi: se paljon puhuttu laumaimmuniteetin kehittyminen ei valitettavasti vaikuta vielä olevan merkittävässä roolissa hidastamassa tartuntojen leviämistä. Päivä päivältä tilanne onneksi paranee nopeasti :open_mouth:

2 tykkäystä

Jenkeissähän oli piikki kesälläkin. En ole ekspertti tosiaankaan, mutta voisiko olla että ilmastointilaitteiden käyttö kuumalla ilmalla liittyisi asiaan :thinking: Virukset kai tykkää kylmästä :snowflake:

3 tykkäystä

Kyllä se vaikuttaa.

Pääasia on toki se, että kun kyseessä on uusi neitseellinen pandemia, leviää se kaikissa oloissa hyvin nopeasti, jos sen leviämistä ei estetä. Ympäristötekijät vaikuttavat jossain määrin leviämisherkkyyteen/nopeuteen.

Tarkoittaa sitä, että on hankala sanoa, liittyikö kesän piikki miten paljon ilmastointilaitteisiin, ja miten paljon sitten muihin tekijöihin. Pelkästään ilmastointilaitteille sitä ei voi jyvittää, mutta ainakin jonkin osuuden.

1 tykkäys

Kuivajää vaikuttaa onneksi kohtalaisen toimivalta. Ainakaan sen määrästä ei pitäisi tulla pullonkaula, jos säilytyssysteemit ovat edes kohtalaisen eristäviä.