Wuhan Coronavirus (Osa 1)

tää viruslive mitä oon seurannu päättyi tänään jostaki syystä…

([LIVE] Coronavirus Pandemic: Real Time Counter, World Map, News) ([LIVE-ENDED] Coronavirus Pandemic: Real Time Counter, World Map, News - YouTube)

Onko jollaki heittää korviketta?

Helppohan sitä Suomen hyvää varautumista ja taustalla tehtävää työn määrää on toistella. Vasta kun joku oikeasti avaa mitä tuo varautuminen ja taustatyö on konkreettisesti pitänyt sisällään ja kenties hyödyttänyt tässä nykytilanteessa, on näillä lausumilla jotain tosiasiallista merkitystä. Nykyisellään nämä lausumat jäävät kyllä vielä tyhjänpäiväisen poliittisen lätinän tasolle.

2 tykkäystä

Sama taisi tapahtua viime sunnuntaina myös. Huomenna varmaan toimii taas :slight_smile:

2 tykkäystä

Etkö laita väriä jo liikaa negapensselillä? Pikatesteillä saadaan 5-10 minuutissa selville onko rajaa ylittävä henkilö X viruksen kantaja tai ei. Jos on, ohjataan hänet eristykseen riittävän pitkäksi ajaksi. Tarvittaessa toimenpide tehtävä lentokentillä molemmissa päissä kenttää. Ei kätevää ja hankaloittaa matkustamista, mutta 100% rajat kiinni -ratkaisu ei minun nähdäkseni ole tarpeellista?

4 tykkäystä

NYn pelätyt “nyt kuolee kaikki” päivät peruttu?

3 tykkäystä

Tanskasta lukuja: Kööpenhaminan verenluovuttajien verestä 27/1000 sisälsi koronan vasta-aineita. Eli vaivaiset 2,7%, mikä ei tue väitettä oireettomien suuresta hiljaisesta joukosta.

I hovedstadsregionen har 1.000 donorer afgivet blod fra 1. til 3. april, og her har 27 dannet antistoffer mod coronavirus.

Toisaalta, tuo 2,7% olisi täysin oireettomien osuus populaatiosta, koska verta ei saa luovuttaa edes lievästi flunssaisena tai hiljattain sairastaneena (puhumattakaan influenssasta ym.). Oletan, että jokainen vähänkin flunssaa tai sen kaltaisia oireita sairastanut on jättänyt luovutuskeikan väliin näissä oloissa. Jopa tarkemmin kuin normitilanteessa. Joten luvuista ei voi päätellä moniko sairasti koronan lievänä ja on jäänyt koronatestien ulkopuolelle.

Ja loppuun disclaimer: otoskoko on erittäin pieni eikä verenluovuttajien otos vastaa koko populaation tilannetta jne. Suuntaa antavia lukuja, mutta testauksen laajetessa saamme lisädataa jo parin viikon sisällä useista Euroopan maista.

16 tykkäystä

Mielenkiinnolla odotan huomista, tuleeko se moneen otteeseen mainittu lentokone suojainlasteineen kiinasta.

Ja ne loput kymmenen millä aikavälillä.

Kiinasta on tullut eurooppaan jo toimimattomia testikittejä sekä muistaakseni epäkurantteja maskeja.

Odotan mielenkiinnolla kiinan kamojen toimintakokemuksia kentältämme.

2 tykkäystä
3 tykkäystä

Otoskoko 1000 on Tanskan kokoisen maan väestölle itse asiassa hyvinkin riittävä edustamaan maan populaatiota, eikä suinkaan erittäin pieni. Kunhan otos itsessään on edustava. Äkkiseltään en lisäksi keksi, miksi verenluovuttajista koostuva otos ei olisi edustava, ts. miksi ryhmään olisi valikoitunut bias. Mieleen tuli, että jos verenluovuttajat ovat keskimääräistä terveempiä ja ovat siksi keskimääräistä useammin oireettomia, mutta aika lonkka-ammunnaksi menee.

Mitä implikaatioita sillä sitten on, jos 2.7% oireettomista on kantajia + lieväoireiset päälle?

Mikäli oireeton voi tartuttaa, ainakin se, että eristämisestä ei ole hyötyä, ellei voida täsmällisesti eristää vasta-ainetestin perusteella. Sitten tässä tuli myös informaatio, että myös “parantunut” voi yhä tartuttaa uusia ihmisiä ja muuttua uudelleen koronapositiiviseksi. Tällöin vasta-ainetestikään ei takaisi onnistunutta karanteenia. Silloin se alkaisi muistuttaa HS:n taannoin julkaisemaa “vuotava karanteeni” -tilannetta.

Käytännössä siis niin, että tehtäisiin voitavamme hidastamaan tartuntoja, mutta yhteiskunta pidettäisiin auki muuten. Paitsi siis ne, jotka testin perusteella määrätty karanteeniin? Näin kai E-Korea tekee.

Tiedä sitten, miten hyvin se toimii oikeasti. Viikko sitten OldFekin viestissä mainittua, on pitänyt paikkansa tähän päivään. Saksa on useita kymmeniä prosentteja tartuntaluvuissa jäljessä Italiaan ja Espanjaan suhteessa väkilukuun, hieman suhteessa Ranskaankin. Sehän on erittäin hienoa siinä mielessä, että Saksassa kuolee paljon vähemmän väkeä. Silti ei puhuta mistään monikerroista, mikä viittaisi estävään/hidastavaan vaikutukseen, kuten yllä arvioin.

Joka tapauksessa on alkanut käydä ilmeiseksi, ettei ole rahkeita olla talous seis kuukausia.

Todennäköisimpänä pidän asteittaista rajoitusten poistamista ensi kuusta alkaen ja niiden vaihtamista suosituksiin yhdessä laajaan testaamiseen perustuvan täsmäkaranteenin kanssa. Tämä kuitenkin vuotaa, mutta tauti pysyy hallinnassa, kuolleisuus kuosissa, eikä talous ei hirtä täysin kiinni koska ei laajoja rajoituksia vaan vain täsmäeristys.

3 tykkäystä

Tästä innostuneena tutkin Suomen hakutuloksia. Käyttämällä hakusanoja: vilunväreet, ripuli, kuume, makuaisti, hajuaisti tulee samoja maakuntia (esimerkiksi Uusimaa ja Pirkanmaa), missä myös paljon varmistettuja tapauksia. Kuntatasolla taas löytyy paikkoja, missä ei ole vielä raportoituja tapauksia.

3 tykkäystä

Kunpa Linkolan Pentti olisi ehtinyt vielä tämän nähdä :two_hearts:

Masse-setä, FA, Ihmisiä on vain liikaa, :dancing_men: :dancing_men: :dancing_men: :dancing_men: :dancing_men: :dancing_men: :dancing_men: :dancing_men: :dancing_men: :dancing_men: :dancing_men: :dancing_men: :dancing_men: :dancing_men: :dancing_men: :dancing_men: :dancing_men: :dancing_men: :dancing_men: :dancing_men: :dancing_men: :dancing_men: :dancing_men: :dancing_men:

2 tykkäystä

Virus todettu hänellä 10 päivää sitten. Ettei vaan olisi hiukan kaunisteltu lausunto.

Britannian pääministeri Boris Johnson on viety sunnuntaina sairaalaan sitkeiden koronavirusoireiden vuoksi, kertoo Reuters. Downing Streetin mukaan kyse on varotoimesta sekä kokeiden tekemisestä.

3 tykkäystä

Toisaalta tuohon aikaa THL:n mukaan vain sairastava voi tartuttaa, eli sikäli olisi voinut olla perusteltua. Ei siitä suoranaista haittaa kyllä olisi vieläkään jos vaikkapa lääkintämiesvarusmiehet tai vastaavan koulutuksen saaneet siviilipalveluksen suorittaneet menisi mittaamaan tulijoilta kuumeet ja ohjaamaan kuumeiset omaan jonoon. Ehkäpä sillä saataisiin muutama kuumepotilas testeihin. Lentoemäntiäkin lienee tällä hetkellä vailla töitä ketkä voisivat EA kurssin suorittaneina tehdä mittauksen.

1 tykkäys

Näin voisi ajatella, joskin eräs köhäinen kaverini kyseli testataanko verenluovutuksessa korona. Arveltiin että ehkäpä ei niin hän jätti menemättä. Olisi ollut helppo tapa päästä ilmaiseksi testattavaksi…

1 tykkäys

Kun niitä eri maiden käppyröitä katselee niin suurimmasta osasta euroopan maista voi optimistinen olla jo näkevinään laskevaa trendiä tai lakipistettä. Eri mailla käppyrät ovat kovin erimuotoisia riippuen ainakin siitä kuinka nopeasti virukseen on reagoitu ja kuinka hyvin se on saatu rajattua tietylle alueelle.

Vaikka näin olisi niin kyllähän tässä vielä sairastuneita ja kuolleita paljon tulee ennenkuin kaikki rajoitukset on purettu ja siitä huolimatta tilastot pysyy kurissa.

Siinäkin vielä riittää pähkäiltävää mille tasolle tartuntamäärät malttaa eristämisillä laskea ennenkuin rajoituksia alkaa purkamaan.

Jos näistä kaikista rajoitustoimista huolimatta tartunta ja kuolleiden määrät jatkaisi voimakasta kasvua, niin kyllähän se tekisi tilanteesta toivottoman.

Lähti todnäk eläimestä ja nyt tarttuu ihmisestä eläimiin?

Löytyykö tälle mitään vahvistusta?

2 tykkäystä

Aamun luvut (tartunnat/kuolleet): 1276219 / 69533

Päivittäiset tartunnat ja kuolemantapaukset olivat sunnuntaina selvässä laskussa. Uusien tartuntojen määrä tippui lähes 14000 edellisestä päivästä. Syystä tai toisesta tämä tartuntamäärien lasku koski lähes kaikkia maita. Tartuntalistan kärkikymmeniköstä kasvua tartuntatapauksissa oli ainoastaan Iso-Britanniassa ja Turkissa.

USA:ssa koettiin toistaiseksi suurin päivittäinen lasku tautimäärissä. Syy uusien tapausten laskuun ei ole selvillä. Oletettavasti viikonlopulla on asian kanssa tekemistä, vaikka testausmäärät tekevät uusia ennätyksiä (139000/pv). Presidentti Trump kertoi näkevänsä jo tunnelin päässä valoa. Tätä hengennostatusta himmensi hieman kansallisen tarttuvien tautien instituutin johtaja Anthony Fauci. Hän kertoi aiemmin sunnuntaina, että tauti ei ole hallinnassa ja USA:lla on vaikeuksia saada se hallintaan. Taudin taloudelliset vaikutukset ovat vähitellen realisoitumassa arjessa. Tutkimuksen mukaan epidemian alussa tilanteesta kärsivät eniten heikoimmassa asemassa olevat eli nuoret, vähemmistöt ja köyhät.

Espanjassa ja Italiassa päivittäisten tautitapausten ja kuolleiden määrä on laskussa. Italiassa verkkaisesti laskeva päivittäisten tartuntojen trendi on jo totta, mutta myös Espanjan jo muutaman päivän laskenut uusien tartuntojen määrä herättää toiveita.

Iso-Britanniassa kuolleisuus (10,32%) nousee edelleen. Taudin ilkeästä luonteesta myös työikäisten keskuudessa saatiin eilen muistutus. Pääministeri Boris Johnson joutui sairaalaan puolitoista viikkoa sen jälkeen, kun hän kertoi saaneensa tartunnan. Maassa todettiin eniten tartuntoja heti USA:n jälkeen.

Aasiassa tilanne kehittyy nyt päivä päivältä. Japanissa pelätään edelleen epidemian karkaamista käsistä. Vaikka luvut ovat Eurooppaan ja Amerikkaan verrattuna vielä pieniä, päivittäisten tartuntojen määrän merkittävä kasvu viikon aikana kertoo, että pelko on aiheellinen. Myös Singaporessa on jouduttu kiristämään rajoituksia uudelleen, vaikka tilanne on vielä hyvin hallinnassa.

Ruotsissa valmistaudutaan kiristämään rajoituksia maalle hyvin poikkeuksellisella tavalla. Maan terveydenhuolto on saavuttamassa kestokykynsä rajat. Kehotuksista ollaan siirtymässä käskyihin, mikäli taudin nopeutunutta leviämistä ei saada kuriin.

Visualisointeja, käppyröitä ja uutisia:
Johns Hopkins , Worldometers , Reuters1 , Reuters2 , COVID tracker , TheBaselab, WHO1 , WHO2 , BNO News , NYC tracker , COVID daily USA , THL kartta , FHM kartta (Ruotsi)

39 tykkäystä

IHME-mallin ennusteet paivitettiin.

Parempaan pain ollaan menossa, ja numerot laskeneet aika paljon edellisesta paivityksesta 1.4. Matalammat huiput ja aikaisemmin kaikissa seuraamissani joukoissa; USA, California, Florida, New York, Texas.

Paha tilanne toki edelleen, mutta se huonoin vaihtoehto nyt vahemman huono kuin viime viikolla.

7 tykkäystä

Verenluovutukseen mennessä täytetään terveyskysely, jossa selvitetään mm. onko luovuttaja terve ja oireeton, onko hän käyttänyt lääkkeitä viimeisen 2 viikon aikana, onko hän ollut lääkärin hoidossa tai seurannassa lähiaikoina, matkustellut lähiaikoina jne.

Suurin osa verenluovuttajista on ns. vakkareita, eli he tietävät jo verenluovutukseen lähtiessään mitä heiltä kysytään ja jättävät menemättä, jos epäilevät omaa luovutuskelpoisuuttaan. Näin ollen he ovat ainakin omasta mielestään sekä terveitä luovutukseen mennessään, että ovat pärjänneet ilman kipu- ja muita lääkkeitä useampia viikkoja.

Muutaman viikon sisällä esim. kuumeilusta kärsineet eivät pääsääntöisesti mene verenluovutukseen. Toki poikkeuksia on, mutta heidän osuutensa on todennäköisesti pieni. Lievistä oireista kärsineet siis tuskin menevät verenluovutukseen, mutta kokonaan oireettomina pysyneet tietysti menevät jotakuinkin normaalisti.

10 tykkäystä