Wuhan Coronavirus (Osa 1)

Aamun luvut (tartunnat/kuolleet): 4,18M / 283868

Uusien tartuntojen(+79900) määrä ja kuolemantapaukset(+3500) olivat selvässä laskussa. Viikonlopun vaikutus näkyy luvuissa, mutta siitäkin huolimatta Euroopan tilanne näyttää päivä päivältä valoisammalta. Italiassa, Ranskassa ja Saksassa päädyttiin alle tuhannen tartuntalukuihin saman päivän aikana ensimmäistä kertaa lähes kahteen kuukauteen. Intiassa vuorokauden aikana todettuja tartuntoja(+4353) oli jo neljänneksi eniten maailmassa. Venäjä ja Brasilia jatkavat taudin pahimpina keskuksina.

USA:ssa oli vuorokauden aikana vähiten kuolemantapauksia(+750) lähes puoleentoista kuukauteen. Myös tartuntojen määrä oli selvässä laskussa. Presidentti Trumpin taloudellinen neuvonantaja Kevin Hassett antoi uutiskanava CBS:lle sunnuntaina haastattelun, missä hän kertoi pelkäävänsä töihin menemistä. Hän kertoi Valkoisen talon olevan “ruuhkainen paikka” ja puntaroi töihin menoa, sen riskiä ja palvelusta maalle CBS:n “Face the nation” -ohjelmassa. Varapresidentti Mike Pence näytti jälleen esimerkkiä ja kertoi, ettei aio asettaa itseään karanteeniin avustajan tartunnasta huolimatta.

Viimeisimmät ennusteet osoittavat, että tautiin kuolleiden määrä nousisi USA:ssa lähes 140 tuhanteen elokuun alkuun mennessä. Tauti- ja kuolemantapaukset ovat ennustetta nopeammassa laskussa mm. New Yorkissa, New Jerseyssä ja Michiganissa, mutta kasvavat nyt ennustettua nopeammin läntisessä USA:ssa. Kaliforniassa tautitilanne on ennusteista huolimatta pysynyt viime päivät lähes ennallaan. Mielenosoituksiinkin johtaneet rajoitukset ovat pääosin voimassa ja osin jopa tiukentuneet. Los Angeles määräsi tästä päivästä lähtien maskit pakollisiksi kaikissa L.A. Metron linja-autoissa ja junissa matkustaville.

image

Saksassa pieni nousu taudin tartuttavuudessa herätti samantien huolta ja aiheutti otsikoita. Tilanne maassa näyttää kuitenkin hyvin rauhalliselta rajoitusten purkamisesta huolimatta. Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson kertoi, että maa pitää rajoitteet pääosin voimassa kesäkuun alkuun, sillä “aika ei ole oikea rajoitteiden purkamiselle”.

Aasiassa tilanne kehittyy edelleen huolestuttavaan suuntaan Intiassa ja Pakistanissa. Kiinassa(+17) ja Etelä-Koreassa(+35) viikonlopun aikana todetut tautiryppäät pitävät maiden tartuntamääriä koholla.
Kiinan kohdalla on huolestuttavaa, että viisi maassa todetusta kymmenestä, maan sisäisesti levinneestä, tartunnasta todettin Wuhanin kaupungissa. Tartunnat olivat ensimmäiset Wuhanissa yli kuukauteen. Toinen Kiinan tautirypäs on maan koillisosassa Shulanin kaupungissa.
Etelä-Koreassa ainakin 85 ihmisen kerrotaan saaneen tartunnan Soulin kaupungin yökerhoista. Maassa kerättiin yli 5500 tartuntoja levittäneen yökerhon asiakkaan tiedot, joista 2000 on tavoitettu. Soulin pormestari Park Won-soon kertoi, että seuraavat kolme päivää ovat kriittisiä. Hänen mukaansa “jos Soul kaatuu, koko maa kaatuu” ja “puolustuksen laskeminen hetkeksi voi johtaa räjähdysmäiseen taudin leviämiseen”.
Vielä on kuitenkin epätodennäköistä, etteikö taudin jo tukahduttaneet maat saisi pidettyä tartuntoja kurissa.

Tilanne maailmalla jatkuu värikkäänä. Toukokuussa ei tulla näkemään taudin taianomaista hiipumista, mutta positiivisia merkkejä on sentään nähtävissä. Tauti on ja pysyy vaarallisena. Vielä on vaikea nähdä, että esim. kokoontumisrajoitteita voitaisiin purkaa ennen toimivan hoidon tai rokotteen valmistumista.

Visualisointeja, käppyröitä ja uutisia:
Johns Hopkins , Worldometers , Reuters1 , Reuters2 , COVID tracker , TheBaselab , WHO1 , WHO2 , NYC tracker , COVID daily USA , THL kartta , FHM kartta (Ruotsi) , Bloomberg , rt.live (USA tate tracking) , EndCoronavirus

59 tykkäystä

Ravintola- ja varsinkin yökerhotoiminnan kannalta niihin liittyvät leviämisuutiset muistuttavat kuoliniskua. Vaikea uskoa, että yökerhoja voisi (nykymuotoisena) avata lainkaan ennen toimivaa hoitoa, niiden business kun perustuu ruuhkaisen tilan “ylläpitoon”. Ruokaravintolat/baarit voisi mahdollisesti avata rajoitetuin asiakaspaikoin tyyliin sisään vain pöytävarauksella, pöytiintarjoilu ja henkilökunnalla maskit/suojavarusteet. Tällä mallilla ravintoloitsijat voisivat ehkä saada kulunsa katettua. Suomella on siinä hyvä tilanne, että voimme seurata miten tilanne etenee meitä edellä olevissa maissa.

6 tykkäystä

Tässä lienee yksi esimerkki siitä, että yökerhot ja muut massatapahtumat ovat pahimipia leviämisen kannalta.

3 tykkäystä

Vähän mutupuhetta ilman numeroita. Yleiskuva viime aikoina lukemistani uutisista on, että rajoitusten höllääminen tietää tapausmäärien nousua kaikissa maissa ja tapausmäärät reagoivat avauksiin yllättävän nopeasti, jopa ennakoivasti. Siellä missä on tukahdutettu, uusia ituja lähtee versolleen.

Intia on mielenkiintoinen. Valtiolla ei ole varaa pitää rajoituksia yllä. Avausohjelmaa aiotaan viedä suunnitelman mukaan läpi tapausmäärien noususta huolimatta.

3 tykkäystä

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/virus-pitaa-maailmalla-pintansa-kiinassa-suljettiin-uusi-kaupunki-saksassa-tarttuvuusluku-nousi-taas-yli-kriittisen-rajan/6b4e16d8-7365-40ea-aba5-1f264496a267

2 tykkäystä

Massen vappu ennustukset eivät olisi voineet enempää persiilleen mennä. Sanoit, että vappuna ei kukaan enää puhu koronasta. Täällä se Massekin vain edelleen pyörii corona ketjussa.

Oma ennustukseni oli tuossa jokin aika sitten, että pian herätään siihen, että ongelma ei kadonnutkaan parin kk rajoitteilla. Siellä se on edelleen ja alkaa taas levitä kun rajoitteita kevennetään. E-korean esimerkki osoittaa, että juottolat tulevat olemaan totuuden edessä piakkoin. Niitä ei voida avata ja edessä on sieltä masiivinen konkurssiaalto. Noita juttoloita on oikeasti todella paljon. Kyse on merkittävästä liiketoiminnasta globaalisti. Sama pätee risteilyyn… Vaikea nähdä siitä tulevan yhtään mitään niin pitkään kuin Covid pyörii kuvioissa.

11 tykkäystä

Saksan osalta voi aika hyvällä varmuudella sanoa, että keskiviikkona tehdyt avaukset eivät näy tartuntojen kasvuna vielä saman viikon viikonloppuna taudin itämisajan ollessa 1-2 viikkoa. Kyse olisi siten jostakin muusta.

1 tykkäys

Juu, setä pyytää anteeksi. Puhetta koronasta kyllä riittää, joskin vanhan sedän puolustukseksi on todettava, että Uudenmaan ulkopuolella potilaat alkavat olla katoavaa kansanperinnettä :laughing:

Masse-setä, FA, ei aina oikeassa, mutta siltikin kiusallisen usein :face_with_hand_over_mouth: :face_with_hand_over_mouth: :face_with_hand_over_mouth:

11 tykkäystä

MIksi reppana liputat aina sedän korona-puheenvuorot? Nytkin se oli pelkkää asiaa: yliopistosairaaloista on korona-potilaat viimeisimmän tilaston mukaan lähes loppuneet (pl. HYKS). Mikä sai sinut tästä niin pahalle mielelle, että tartuit liputukseen?

Masse-setä, FA, Yu vois lopettaa koko liputuskäytännön ja tilalle reilusti alapeukku ja sitä myöten peukuttaja esille

22 tykkäystä

Tays:iin pitää pian ruveta rekrytoimaan corona potilaita muualta.

6 tykkäystä

Vertaisarvioimaton artikkeli vasta-aineista.

Tutkittiin taudin todennetusti sairastaneita ja siitä toipuneita. Kaikilla ( n=175) todettiin spesifisti SARS-CoV-2 neutraloivia vasta-aineita, tosin 30% ne olivat hyvin matalalla tasolla. Neutraloivat vasta-aineet ovat golden standard osoittamaan aiempaa infektiota juuri kyseiselle taudinaiheuttajalle. Eivät esimerkiksi neutraloineet aiempaa SARSia aiheuttavaa SARS-CoV-1 virusta.

THL:n kaksivaiheisessa väestötutkimuksessa neutraloivia vasta-aineita todettiin vain osalta niistä, joilla oli ylipäätään koronavirusvasta-aineita. Jatkotestiin valitun otoksen 27 näytteestä 3 on ollut positiivisia myös neutraloivien vasta-aineiden osalta. THL:n tutkimusasetelmassa on mahdollista, että vain niiden lukumäärä on merkityksellinen, joilla todetaan neutraloivia vasta-aineita, kun arvioidaan oireettomien/ ei-tunnistettujen tapausten määrää väestössä.

THL:n sivulta: "Neutralisaatiotestillä todettujen vasta-ainepositiivisten suhteellinen määrä on noin kolminkertainen Tartuntatautirekisterin varmistettuihin tautitapauksiin (positiivinen hengitystienäyte) verrattuna. "

Tähänastisia vasta-ainetutkimuksia pitäisi ehkä arvioida sen perusteella, mitä testejä on tehty.

Ei kannata vielä lukita vastausta, mutta omissa silmissä tämä jäävuori on sulanut pohjan puolelta koko loppukevään ja alkanut kellua pikemmin ongenkohon tapaan jo jonkin aikaa.

4 tykkäystä

Pikkasen alkaa jo mietityttää missä vaiheessa elintärkeät toiminnot kuten esim. globaalin ruoantuotannon tuotantoketjut häiriintyvät siihen malliin, että ruokapula alkaa näyttäytyä länsimaissakin? Jenkeissähän esim. Wendy’s joutui vetämään burgerit listoilta kun eivät saaneet enää pihvejä. Köyhemmissä maissa tuotanto- ja toimitushäiriöt aiheuttavat nopeammin ja pahemman kriisin, kun sapuska loppuu kesken. Siinä ei enää paljoa yksi virus paina, jos jengi alkaa nähdä nälkää. Vai riittääkö lähi-Prismassa nötköttiä kaikille kaikesta huolimatta? Vielä ei ole hinnat nousseet, mutta kun se tapahtuu, niin tekeekö joku tällä kunnolla fyffeä? Ja miten siihen kannattaisi sijoittaa? :money_mouth_face:

2 tykkäystä

Ihan vaan havaintona, että Ilta Lehdessä ei ole ainakaan sovelluksessa suoraan koronasta vaan välillisesti. AInoa juttu on Ruotsin rajavalvonnasta, mutta kuolemat ei loista otsikoissa, ei ole korona tänään ja korona Suomen tilanne.

3 tykkäystä

Ei varsinaisesti liity ketjuun, mutta otin tämän vastikään seurantaan juurikin tämän pihvicasen takia. Osakekurssi on nyt jo melkein ATH-lukemissa vaikka dippasi maaliskuussa syvästi, uskomatonta. Wendy’s on omasta mielestä yksi parhaita jenkkilän hamppariketjuista. Kauas jää silti kärjestä, jos kaikki syömäni burgerit laittaisin listalle järjestykseen😄

2 tykkäystä

Lapsien piti olla turvassa, mutta nyt kymmeniä lapsia Usa:ssa ja muuallakin sairastunut vakavaan tulehdustautiin…Osa kuollut.
Tämäkin tulehdus ikään kuin jälkitautina kk viiveellä.
https://www.nytimes.com/2020/05/10/nyregion/coronavirus-new-york-update.html?action=click&module=Top Stories&

Lähde, olkaa niin hyvä. :slight_smile:

1 tykkäys
5 tykkäystä

Suomessa todettu eiliseltä ainoastaan 22 uutta tartuntaa. Voisiko jo vähitellen sanoa että tämä oli sitten tässä ja taputeltu?

Riippuu varmaan mitä tarkoitat taputtelulla. Tuskin ne tapaukset nollaan menee kun paikkoja avataan ja ihmiset ovat enemmän sosiaalisessa kanssakäymisessä keskenään.

1 tykkäys

Itse lasken taputelluksi kun päästään se 14 päivää nollilla joka on se virallinen “karanteeniaika”. Ja sen jälkeen edelleen rajalla pidetään tiukkaa linjaa ettei tule liikaa uusia tautipiikkejä.

Ja niitä tasan tulee, ks. miten kävi Etelä-Koreassa kun ilmeisesti yksi jamppa veti yökerho-baarikiekan ja tartutti kymmeniä ellei satoja ja niitä nyt sitten jäljitetään kissojen ja koirien kanssa.

16 tykkäystä