Wuhan Coronavirus (Osa 1)

Näyttäisi olevan väistämätöntä että Yhdysvalloissa rajoitetaan taloudellista toimeliaisuutta, kun Biden pääsee valtaan. Tällä luulisi olevan selvä negatiivinen vaikutus pörssiin. Markkinat ovat toki toistaiseksi vielä eri mieltä.

2 tykkäystä

Taitaa tapahtua reilusti 2021 puolella kun rokotteet jo jaossa.

5 tykkäystä

Aika paljon olen Bideninkin kommentteja lukenut ja ei niistä tuollaista johtopäätöstä voi tehdä. Pitkälti parannusehdotukset ovat liittyneet selkeisiin ja yhteisiin ohjeistuksiin osavaltioille ja ihmisille. Esim. maskien käytön suositus liittovaltion ja presidentin toimesta olisi jo iso muutos Trumpin hallinnon tekemisiin.

Osavaltioiden valtahan ei muutu miksikään. Ne tekevät edelleen itsenäisiä päätöksiä. Ja onhan uuteen presidenttikauteen vielä aikaakin. En usko (toistaiseksi) isoon muutokseen pörsseissä ainakaan tästä syystä. Pandemian kiihtyminen ja tilanne, missä lockdownit voivat olla siitä syystä välttämättömiä, kuten New Yorkissa keväällä, onkin sitten toinen juttu.

7 tykkäystä

Tässä tilanteessa taitaa kummatkin vaihtoehdot olla huonoja vaihtoehtoja. Tilanne on sen verran nopeasti eskaloitunut, että synkältä näyttää tämä tuleva talvi.

2 tykkäystä

Tämä koronan toinen aalto saattaa oikeasti sataa Bidenin pussiin. Äänestystulos saattaa olla tämän johdosta paljon selkeämpi kuin mitä se olisi voinut olla ilman sitä.
Uskon että Biden tekee inhimillisempiä valintoja koronan suhteen kuin Trump, mutta en enää usko täydelliseen lockdowniin.

5 tykkäystä

Lockdownit ovat väistämättömiä jos tartuntojen kasvu jatkuu nykyiseen tahtiin.
Kun sairaalat ja tehohoitopaikat ovat täynnä ei ole muuta vaihtoehtoa.

6 tykkäystä

Tämä pitää suhteuttaa case-määriin ja myös testaus-määriin IMHO. Yllättävän vähän on noussut tuo lukema mielestäni ottaen huomioon case-määrien järkyttävä kasvu.

1 tykkäys

Mun mielestä ei tarvitse, koska sen tarkoituksena on varmaan mitata sairaalapaikkojen kuormitusta. Eli sairaalat ovat teoriassa yhtä kuormitettuja kuin pandemian alussa. Järkevämpää olisi toki näyttää maantieteellinen jakauma ja miten kauan nämä sairaalapaikat on täynnä keskimäärin, eli onko vakavat tapaukset lyhytkestoisempia kuin aiemmin (jolloin hoito olisi parantunut).

7 tykkäystä

Rokoteuutiset taas edelleen lupaavia, kumpaa markkina tulee nyt katsomaan, rokoteuutisia vai tartuntamääriä:

HS: Suomeenkin suunniteltu rokote toimii myös ikäihmisillä, Britannia valmistelee rokotusten aloittamista

Oxfordin yliopiston ja lääketehdas AstraZenecan kehittämä koronavirusrokote on antanut lupaavia tuloksia ikäihmisillä, kertoo Astra Zeneca uutistoimisto Reutersin mukaan. Jo aikaisemmin sen on todettu antavan hyvän immuunivasteen 18-55-vuotiaille.

Rokote on sama, johon myös Suomella on varaus. Rokote on parhaillaan EU:n myyntilupaharkinnassa, jossa sitä käsitellään nopeutetulla menettelyllä. Tämä tarkoittaa, että asia edistyy sitä mukaa kun uusia tutkimustuloksia valmistuu.

Asiasta kertoi ensimmäisenä The Financial Times.

7 tykkäystä

Jotenkin sellainen fiilis että kun esim. tuo AZ:n rokotteen tulokset julkistetaan niin EU-maat valjastavat kaikki voimat (=muut lääkefirmat) valmistamaan sitä supernopeasti, money no object -periaatteella. Eli ei jäädä odottelemaan että AZ yksin kerkee valmistamaan.

EDIT: lainaan taas Thomas Fulleria

It is always darkest just before the Day dawneth.

Nyt ollaan siinä pimeimmässä hetkessä ja monessa paikassa ollaan jo melkein epätoivoisia. Jos AZ on se lightbringer niin siitähän syntyy kunnon fiesta monessakin paikassa, ei vähiten pörssissä tiettyjen osakkeiden kohdalla.

Mutta kyllä vähän jännittää että jos tulokset onkin huonoja niin sitten mennäänkin syvälle paniikkiin.

6 tykkäystä

Useissa lähteissä eri asiantuntijat sanovat rokotteen olevan saatavilla massarokotuksiin vasta ensi kesänä. Ja esim. Saksassa arvioidaan kestävän 4 vuotta kunnes kaikki on rokotettu. Ei tästä kovin nopeaa reittiä ulos taida olla näköpiirissä.

6 tykkäystä

Espoo +15
Helsinki +38
Hyvinkää +2
Joensuu +1
Järvenpää +2
Kajaani +1
Kirkkonummi +1
Kotka +3
Kouvola +1
Kuopio +4
Lappeenranta +1
Lohja +1
Muurame +2
Nokia +1
Närpiö +3
Oulu +4
Pori +1
Porvoo +2
Rauma +1
Riihimäki +1
Rusko uusi +2 – +6
Salo +1
Siuntio +1
Tampere +1
Turku +7
Vaasa +1
Vantaa +19
ei kuntatietoa +1

Yhteensä 122

Sunnuntain piikkiin pienet lukemat, vertailu aiempiin sunnuntaihin kertoo että määrät ovat kasvussa koska tuo luku tulee vielä varmasti muuttumaan ylöspäin seuraavina päivinä.

5 tykkäystä

tässä vielä reuters

4 tykkäystä

Minä en usko tähän aikatauluun - ihan vain siitä syystä että siihen ei ole varaa terveydellisesti tai kansantalouksien suhteen.

Rokotteen valmistaminen ei ole ihan sama kuin makaroonilaatikon tekeminen mutta ei kuitenkaan ihan mitään rakettitiedettä sinänsä, jos tulokset hyviä niin kyllä siellä aika moni tyyppi miettii (tai on jo miettinyt) miten nämä saadaan nopeammin liikenteeseen.

Hyvä muuten huomata että rokotteen teho kasvaa ekspontentiaalisesti sitä mukaa kun jengiä rokotetaan eli kun esim. 20% porukasta on rokotettu niin viruksen leviäminen hidastuu selvästi, jossain 30-40% kohdalla se tyssää käytännössä kokonaan.

7 tykkäystä

Massoja ei tarvitse rokottaa että tilanne helpottaa huomattavasti. Tärkeintä on että riskiryhmäläiset saavat rokotteen nopeasti, se alkaa avaamaan jo merkittävästi yhteiskunnan lukkoja ja luo laumasuojaa. Rokotteen valmistajia on lukuisia- olettaen että monet niistä saavat hyväksynnän - mikä myös tarkoittaa että kapasiteetti ei ole yhden yrityksen varassa. Toki maailmassa tulee olemaan kolkkia jotka saavat odottaa rokotetta ikävän kauan mutta länsimaissa päästäneen aika nopeasti tasolle jossa tärkeimmät ryhmät on rokotettu. Loppujen osalta (varsinkin nuoret) korona ei ole osoittautunut vaaralliseksi, ainoastaan levittämismielessä.

6 tykkäystä

AstraZeneca has reached an agreement with Europe’s Inclusive Vaccines Alliance (IVA), spearheaded by Germany, France, Italy and the Netherlands, to supply up to 400 million doses of the University of Oxford’s COVID-19 vaccine, with deliveries starting by the end of 2020.

Käsittääkseni tuota rokotetta on jo toimitettu eli heti kun lupa tulee niin ekat rokotukset lähtee liikkeelle.

Euroopassa on populaa se reilu 400 miljoonaa, jos kaikille tarvitaan 2 rokotetta niin 200 miljoonaa saadaan tuolla rokotettua. Se mihin mennessä tuo 400 miljoonaa dosea on kokonaan toimitettu on epäselvää.

3 tykkäystä

Kesällä sitten tauti luultavasti taas laantuu ja unohtuu. Ensi syksylle jos olisi valmiina niin hienoa juttu. Aika äärimmäisen nopeaa toimintaa pitäisi olla että saataisiin rokote tälle talvea, ehkä mahdollista mutta en laittaisi vetoa sen puolesta.

2 tykkäystä

100 miljoonaa dosea jos saadaan vaikka vuoden loppuun mennessä (hattuarvio esimerkinomaisesti) niin sillä katetaan karkeasti 12,5% Euroopan väestöstä (2 rokotetta/hlö). Jos meillä on laumasuojaa arviolta 15% väestöstä esim. Italiassa/Espanjassa niin saadaan jo vajaa 30% kokonaissuoja joka hidastaa merkittävästi taudin etenemistä siellä.

4 tykkäystä

Rokotteet ovat monien valmistajien osalta jo valmistettu ja valmiina jakeluun, odottavat vain hyväksyntää ja Phase 3 loppua. Tämä on täysin poikkeava tapa mistä kiitos monelle valtiolle koska suostuivat maksamaan valmistuksen kustannukset vaikka rokote lopulta ei toimisikaan. Tällä voitetaan huomattavasti aikaa normaaliin käytäntöön verrattuna.

7 tykkäystä

Vähän ihmetyttää, miten on alueita, joissa tautia ei saada kuriin edes mittavilla kielloilla.
Vaasan tapauksessa voidaan todeta, että kasvu oli räjähdysmäistä, mutta paluu alhaisiin lukemiin todella nopeaa.

Tautimäärät Vaasan sairaanhoitopiirissä
https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/epirapo/covid19case/fact_epirapo_covid19case
Viikko 36 - 1
Viikko 37 - 2
Viikko 38 - 6
Viikko 39 - 13
Viikko 40 - 191
Viikko 41 - 428
Viikko 42 - 155
Viikko 43 - 45
Ja tänään VSHP tiedottanut yhdestä uudesta tapauksesta (toki viikonloppuluvut).

Eikä täällä tehty kummempia kuin että baarit ovat kiinni, vähintään 95% ihmisistä käyttää maskia kaupassa ja opiskelut ovat etänä. Parissa viikossa kymmenesosaan huipusta. Tietenkin suurkaupungeissa tilanne on eri, ja ulkomailla elinolot eroavat Suomesta, mutta ei silti mene täysin tajuntaan, että ulkonaliikkumiskiellotkaan ei näytä purevan.

Lisäksi uutisointia voisi olla myös positiivisen kautta. “Vaasa sai koronan kuriin maskeilla ja maalaisjärjellä” voisi olla uutisotsikko, jolla olisi vaikutusta käyttäytymiseen ainaisen tautipelottelun sijaan.

14 tykkäystä