Wuhan Coronavirus (Osa 1)

Onkohan jossain asukaslukuun suhteutetut luvut? Kun PK-seudulla kuitenkin asuu 20 % suomalaisista, niin pakostakin määrät ovat muuta maata suurempia :slight_smile:

1 tykkäys

Akaa +3
Alajärvi +8
Asikkala +2
Askola +1
Aura +2
Espoo +51
Hamina +1
Hattula +2
Hausjärvi +1
Heinola +1
Helsinki +102
Hollola +2
Hyvinkää +2
Ii +1
Janakkala +3
Joensuu +1
Jyväskylä +21
Jämsä +1
Järvenpää +3
Kangasala +1
Kauniainen +3
Kaustinen uusi +1 – +5
Kemi +1
Kerava +4
Kirkkonummi +3
Kittilä +1
Kotka +1
Kouvola +2
Kruunupyy +1
Kuopio +1
Lahti +27
Lappeenranta +1
Lempäälä +5
Loimaa +2
Loppi +4
Loviisa -1
Luumäki uusi +1 – +5
Masku +2
Mustasaari +3
Mäntsälä +2
Nokia +3
Nurmijärvi +4
Orimattila +1
Oulu +10
Parainen +1
Pedersören kunta +1
Pietarsaari +6
Pirkkala +1
Pori +1
Porvoo +5
Pöytyä +1
Raisio +2
Rauma +4
Riihimäki +7
Savonlinna +1
Seinäjoki +1
Siuntio +1
Soini +2
Sotkamo +1
Tampere +52
Tornio +3
Turku +12
Tuusula +3
Vaasa +7
Vantaa +44
Vihti +2
Vöyri +1
Ylöjärvi +1
ei kuntatietoa +2

Yhteensä 461

Mukana 180kpl aikaisempia caseja eli vähän vääristää tuo luku.

19 tykkäystä

00-10 +21
10-20 +63
20-30 +107
30-40 +77
40-50 +82
50-60 +48
60-70 +32
70-80 +21
80- +10

Yhteensä 461

Tuossa kanssa 180 vanhaa mukana, olisin odottanut että 10-20 osuus olisi suurempi, ehkä se nousee vielä

4 tykkäystä

Aika vähän tuolla kerrottiin miten Helsingissä reagoidaan eri väestöryhmien tartuntatilanteeseen. Asun tässä pahimman tartuntakeskittymän vieressä ja iso ongelmahan oli varsinkin alkuvuodesta se, ettei toimia ja tiedotteita julkaistu esim. somalin kielellä, eikä tietoa jaettu esim. yhteisöjen johtajien kautta

Vaikka aihe on poliittisesti arka, niin toivon että kulissien takana tapahtuu ja tietoa pyritään levittämään erityisesti pahiten tartunnoista kärsivissä ryhmissä. Vantaan kaupunginjohtaja sanoi, että heillä panostetaan tähän, mutta mites Helsingissä?

Ei noi rajoitukset vielä mitään lockdown tasoa ole ja ihan hyvä niin. Jonkun sortin elämää pitäisi tässä samalla pystyä elämään ja kovat toimet kohdistaa korkean riskin paikkoihin. Onkohan jossain tilastotietoa siitä missä tartuntoja syntyy eniten? Mutuna yökerhot ja muut ahtaat paikat jossa heilutaan humalassa ovat pahimpia paikkoja. Seuraavaksi ehkä keikat/tapahtumat/uskonnolliset tilaisuudet joissa hengaillaan tiiviisti. Kuntosaleilta ei taida montaa tartuntaketjua ole lähtenyt? Luin, että tartunnat leviävät kotona eniten, mutta se lienee väistämätöntä ja sinne on (onneksi) vaikeaa kohdistaa rajoitteita. :sweat_smile:

6 tykkäystä

Totta turiset noista ryhmistä. Hiukan karkeasti arvioiden tietyissä väestönosissa suojaudutaan (maskit, kaulaillaan, ollaan isossa ryhmässä ja tiiviisti) vähemmän kuin toisissa. Toisaalta ei voi täysin yleistää. Ja ikäkin voi olla yksi selkeä tekijä. Kaikissa ryhmissä ja ikäluokissa löytyy sekä asian tiedostavia ja sitten hällä-väliä ei koske mua tyyppejä.
-nämä siis omien havaintojen pohjalta PKS

2 tykkäystä

Eihän Halla-Ahon Jussille ole vaan kukaan kertonut, että tartuntatilanne on paha maahanmuuttajilla? Jos olis, niin se olis sama kuin laittais bensaa liekkeihin palopesäkkeessä nimeltä “Haittamaahanmuutto”… Huh, huh…

Sannakin tuossa jo Financial Timesissa kerkesi toteamaan, että pitkittyvä korona päästää populismin valloilleen :cold_face:

Masse-setä, FA, Pitääkö olla huolissaan???

5 tykkäystä

Pitäisi nähdä myös alkuperäislähde onko nuo 34 kuollutta nuorta ollut Tukholman alueella vai koko Ruotissa. Vaikka lääkäri on Tukholman alueen lääkäri.

1 tykkäys

Odotettu ilmoitus tälle päivälle.

4 tykkäystä

which will potentially enable use of the vaccine in high-risk populations in the U.S. by the middle to end of December 2020.

Ja varmaan suht sama aikataulu Euroopassa & muualla.

Pence taisi jo aamulla huudella, että rokotteet on sairaalassa/jaossa 24 tunnin kuluessa, kun lupa saadaan. Eli siellä on rekat lastattuina sairaaloiden lähellä odottamassa lupaa.

Lähdettä ei just löydy, pahoittelut.

Edit. Taisi olla hölynpölyä tuo Pencen lausunto, koska en löydä uutista enää mistään

1 tykkäys

Näähän vaatii sen -80 C varastoinnin, joten ei varmaan ihan kirjaimellisesti ole lastattuna. Mutta saavat lastattua melkein saman tien ja ovat perillä 24 h sisällä missä vain jenkeissä.

1 tykkäys

Meinasin kirjoittaa, mutta ajattelin ettei ymmärretä viittausta säilytyslämpötilaan.
“Eli siellä on rekat lastattuina, koneet käynnissä sairaaloiden lähellä odottamassa lupaa.”

Pääkaupunkiseudulla on ollut lähes poikkeuksetta yli puolet Suomen kaikista tartunnoista, vaikka alueella asuu vain noin 25% suomalaisista. Epidemian kannalta viruksen leviäminen Suomen tiheimmin asutulla alueella on myös muuta Suomea vakavampaa.

THL-kartassahan on nimenomaan nuo väkilukuun suhteutetun luvut. Pääkaupunkiseutu erottuu siinäkin vertailussa.

3 tykkäystä

Ja yksi toinen alue :smiley: Niistä taitaa olla suurin osa Ruotsin puolelta tuliaisia.

Hohhoijaa. Eikö tähän oikeasti saada mitään fiksumpaa ratkaisua, kuin “laitetaan kaikki kiinni”. Alkaa nimittäin vähän kyllästyttää tuo ettei saa harrastaa. Ehkä kuolen sitten liikalihavuuteen, enkä tuohon hemmetin viirukseen.

En kyllä oikein ole vakuuttunut tästä hallituksen toiminnasta. Aluksi fiksu varmasti on perua kaikki, mutta siinä välillä voisi miettiä jotain kestävämpää toimintatapaa.

Voisiko tästä ennustaa nyt. 3vkoa kaikki kiinni…sitten 1kk normaalia ja taas kaikki kiinni jne…

EIhän tähän toki helppoa ratkaisua ole, mutta onko sekään nyt kauhean järkevää 1,8milj testiä ja 20k tapauksia. Eikä loppua näy. Eikös siitäkin ole sanonta “on hulluuttaa tehdä samaa asiaa ja odottaa eri lopputulosta”. Suurin osa kuolleistakin on 70v+…noh mitäpäs minä tiedän…menköön kaikki kiinni.

5 tykkäystä

Jos kiinnostaa näitä laskeskella Ruotsin kansanterveyslaitos tarjoaa xls-tiedoston, mistä löytyy lähes kaikki tarvittava.

https://www.arcgis.com/sharing/rest/content/items/b5e7488e117749c19881cce45db13f7e/data

Taulukosta selviää mm. että aamukatsauksen Björn Eriksson puhui Tukholmassa kuolleista alle viiskymppisistä. Koko Ruotsissa Covidiin on kuollut 79 ja tehohoidossa on ollut 607 alle viiskymppistä.

3 tykkäystä

WHO:n julkaisu johon viitataan löytyy google haulla Yoannides WHO. Paperi on lyhyt, ‘tarkistettu’ ja viralliseksi mieltämälläni WHO-sivustolla julkaistu eli siis lienee jotain ei-liputettavaa.

Lisäksi Mainzin yliopiston emeritusprofessori Bhakdin haastattelulinkki Saksasta.

Aamun luvut (tartunnat/kuolleet): 57,9M / 1,38M

Sekä uudet tartunnat(+659863) että kuolemantapaukset(+11089) jäivät vain vähän uusista ennätyksistä. Päiväkohtaisia tartuntaennätyksiään tekivät eilen mm. USA(+201083), Venäjä(+24318) ja Ukraina(+14575). Euroopan(+260622) tartuntatilanne on tasaantunut selvästi. Tartuntoja tilastoidaan edelleen tasaisesti ja paljon, mutta monessa maassa tartuntahuiput näyttävät jääneen taakse, eikä kuolemantapaustenkaan(+5243) määrä enää kasva. Maanosan tartuntatilaston kärjessä jatkaa Italia(+37242), missä on myös eniten kuolemantapauksia(+699).

USA tilastoi ensimmäisen kerran yli 100000 tartuntaa päivässä 4. marraskuuta. Lukua pidettiin valtavana ja merkkinä viruksen leviämisestä valtoimenaan. Nyt, kaksi ja puoli viikkoa myöhemmin, USA ylitti 200000 tartunnan rajan. Covid-19 on jo noussut maan kolmanneksi suurimmaksi kuolinsyyksi sydäntautien ja syövän jälkeen. Uutiset rokotteista ovat positiivisia, mutta vielä hyödyttömiä. Maassa ennustetaan yli 300000:a kuollutta vuoden loppuun mennessä. Sairaaloissa on nyt ennätykselliset yli 82000 Covid-potilasta. “Meillä tulee olemaan rankkaa ainakin helmikuun loppuun saakka.”, sanoo Columbia University:n epidemiologian professori Dr. Jessica E. Justman. “Sen kehityksen muuttaminen näyttää vaikealta.”

Virus leviää kautta Yhdysvaltojen hälyttävällä nopeudella. Tartuntamäärät olivat eilen kasvussa 47:ssä osavaltiossa ja koko maa on “punaisella alueella”. Valkoisen talon “task force”:n koordinaattori Dr. Deborah Birx sanoi eilen, että maan tautitilanne on synkempi kuin aiemmin. “Kun katsotaan mitä nyt tapahtuu, tartuntojen kasvunopeus eroaa dramaattisesti aiemmasta.”, Birx sanoi. “Se on nopeampaa. Se on laajempaa. Ja mikä huolestuttaa minua, se voi kestää pidempään.”. Birx korosti yhteistä vastuuta viruksen leviämisen vastaisessa taistelussa ja kertoi itsekin tekevänsä henkilökohtaisia uhrauksia päättämällä mm. olla tapaamatta vanhempiaan ja raskaana olevaa tytärtään.

Synkkien numeroiden takaa löytää nopeasti arkielämän haasteita. Teksas(+13943) jatkaa maan tartuntatilaston kärjessä. Eilen osavaltiossa kuoli 190 ihmistä ja tautiin kuolleita on nyt yhteensä yli 21000. “Kaikkien hakijoiden pitää pystyä nostamaan 45-180kg, avustuksella”, luki Texas Tribunen uutisoimassa työpaikkailmoituksessa. “Työ ei ole pelkästään fyysisesti vaativaa. Se voi olla myös henkisesti vaativaa.”, varoitti ilmoituksen teksti. El Pason piirikunnan tuomari Ricardo Samaniego kertoo, että töitä tarjotaan korvaamaan piirikunnan vankilan asiakkailta saatua väliaikaista apua ruumiiden siirtämiseen. Myös lievempiä rangaistuksia kärsivät vangit jatkavat töissä, kunnes tarjolla olevat työpaikat on täytetty. “Kaikki eivät pysty tähän. Meillä on ollut ihmisiä, jotka ovat kestäneet tunnin tai 30 minuuttia.”, Samaniego sanoo.

image

Euroopan tilanne on edelleen huono, mutta monissa maissa on merkkejä tilanteen parantumisesta. Ranskassa(+22882) tartuntamäärät ovat laskeneet jyrkästi lockdownin alettua. Joskin maan terveysministeri Olivier Véran kertoi eilen, että edeltävän 24 tunnin aikana maan sairaaloiden teho-osastoille tuli uusi Covid-potilas joka neljäs minuutti, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Ison-Britannian terveysministeri Matt Hancock kertoi “rohkaisevista merkeistä” tartuntamäärien tasaannuttua. EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoivat eilen, että Pfizer/BioNTech:n ja Moderna:n Covid-19 -rokotteet voivat saada hyväksynnän Euroopassa joulukuun puolivälissä.

Ruotsalaisten viikonloppu käynnistyi vähemmän tyylikkäästi, kun kuplivan ja Rose-viinin tarjoilu lopetettiin ravintoloissa ja pubeissa jo kello 22. Moni Tukholman ravintola kertoi kuitenkin avaavansa uudestaan puoli tuntia sulkemisen jälkeen tarjoillen ruokaa ja alkoholittomia juomia. Uppsalan yliopistosairaalan tehohoitoyksikön johtaja Dr. Rafael Kawati kertoo lääkäreiden olevan turhautuneita kovempien rajoitusten puutteeseen, sillä ruotsalaiset eivät noudata annettuja suosituksia. “Jos ihmiset toimisivat suositusten mukaan, se olisi riittävää, sillä meillä olisi enempi vähempi lockdown.”, hän sanoi. “Mutta koska olemme nyt tässä tilanteessa – Ei, se ei ole riittävää.”

Kanadan(+4965) tartuntamäärät ovat olleet vaatimattomia eteläiseen naapurimaahan verrattuna, mutta maassa on tilastoitu kasvavia tartuntalukuja jo syyskuun puolivälistä alkaen. Perjantaina maan pääministeri Justin Trudeau sanoi, että maan sairaaloiden kantokyky on vaarassa, sillä sairaalahoitojen määrä voi nelinkertaistua vuoden loppuun mennessä. Samaan aikaan maan suurin kaupunki, Toronto, valmisteli lockdown-määräyksiä. Trudeau pyysi ihmisiä pysymään kotona niin paljon kuin mahdollista. Moni Kanadan provinssi on asettanut tai asettamassa rajoituksia liikkumiselle tai busineksille. “Tapaukset ovat massiivisessa kasvussa ympäri maata … olemme todellisessa vaarassa sairaaloiden kapasiteetin loppumisesta tapausmäärien noustessa.”, selvästi kuohuksissa oleva Trudeau sanoi.

Ruotsissa todettiin eilen ennätykselliset 7240 uutta tartuntaa ja 66 kuolemantapausta. Tehohoidossa hoidetaan 182:a potilasta. Maassa on käytössä myös kovia rajoituksia. Hautajaisten osallistujamäärän rajoitusta tosin höllennettiin uskonnollisten ryhmien paineen alla. Nyt hautajaisiin saa osallistua kahdeksan sijaan 20 ihmistä. Rajoituksia on myös julkisissa palveluissa, kuten kirjastoissa ja moni kunta ja kaupunki, myös Tukholma, on kieltänyt vierailut vanhusten hoitolaitoksiin. Suomessa tilanne on kriittinen. Maassa todettiin eilen 461 tartuntaa. Vertailua vaikeuttaa se, että lukuun oli lisätty tartuntoja taannehtivasti. Pitkäaikaisen kärkikolmikon rikkoi Tampere(+52), mikä kiilasi tartuntalistan toiselle sijalle. Tampereella tartunnat ovat levinneet teekkareille ja poliisiopiskelijoille tutussa monikulttuurisessa ja tiiviisti asutussa Hervannassa. Kaupunki kertoi eilen avaavansa monikielisen koronainfo-kioskin kaupunginosan terveysaseman yhteyteen. Kuntien ja kaupunkien tartuntalistan kärjestä löytyy Tampereen lisäksi tutut kaupungit: Helsinki(+102), Espoo(+51) ja Vantaa(+44).

Visualisointeja, käppyröitä ja uutisia:
Johns Hopkins , Worldometers , Reuters1 , Reuters2 , COVID tracker 1, TheBaselab , WHO1 , WHO2 , NYC tracker , COVID daily USA , THL kartta 1, FHM kartta (Ruotsi) , Bloomberg , rt.live (USA state tracking) , EndCoronavirus , CoronaVirusIndex(yonzzu)

67 tykkäystä

Missäköhän kohtaa tilanne Jenkeissä eskaloituu entisestään sen takia, että lääkärit ja sairaanhoitajat palavat henkisesti ja fyysisesti loppuun eivätkä voi tehdä töitä kunnolla? Pahin on siellä vielä edessä ja voisin kuvitella, että sairaaloiden työntekijät ovat aivan finaalissa jo nyt! Voiko ihminen kestää tuollaista rasitusta pitkään?

5 tykkäystä

En jostain syystä saa tuota linkkiä auki:

"Jos kiinnostaa näitä laskeskella Ruotsin kansanterveyslaitos tarjoaa xls-tiedoston, mistä löytyy lähes kaikki tarvittava.

https://www.arcgis.com/sharing/rest/content/items/b5e7488e117749c19881cce45db13f7e/data"