YIT sijoituskohteena

YIT ja liettualainen kiinteistökehitys- ja sijoitusyhtiö SBA Urban ovat allekirjoittaneet pääurakkasopimuksen Urban HUB Kaunas -nimisen toimisto-, kauppa- ja logistiikkahankkeen toisen vaiheen rakentamisesta Liettuan Kaunasiin. Sopimuksen arvo on noin 10 miljoonaa euroa, ja se kirjataan vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen tilauskantaan. Työt käynnistyivät vuoden alussa ja urakka valmistuu vuoden 2024 loppuun mennessä. Tiedotimme ensimmäisestä vaiheesta toukokuussa 2023.

5 tykkäystä

Sanoinko näihin tälläisiin uutisiin liittyen jotain kk sitten? Eli vaikka Suomen asuntomyynti on erittäin heikossa hapessa, niin hienoa, että tätä muun puolen kauppaa näyttää syntyvän. Kyllä YIT vielä nousee tästä!!

4 tykkäystä

Asuntojen hintahuippu nähtiin alkukesällä 2022, joten pian takana on kahden vuoden mittainen laskumarkkina. Tässä ajassa hinnat ovat tippuneet noin kymmenen prosenttia.

Nordea odottaa, että lasku jatkuu vielä vuoden ensimmäisellä puolikkaalla. Nordea ennustaa asuntojen hintojen jäävän tämän vuoden lopussa reilun prosentin viime vuoden lopun tason alapuolelle.

Vuoden jälkipuoliskolla hinnat kääntyvät jo nousuun, arvioi myös OP. Rakennusalalla pahin ei ole OP:n mukaan ohi, vaan sekä konkurssit että työttömyys nousevat nykytasolta tämän ja ensi vuoden aikana.

00:30 Menneet vuodet asuntomarkkinoilla
09:15 Nordean ja OP:n markkinanäkemykset
27:33 Rakentamisen ahdinko
37:28 Energiatehokkuusdirektiivi, kiinteistövero
47:04 Vuokrakehitys hidasta PK-seudulla
53:19 Miten pandemia muutti asumista?
57:02 Liike- ja toimitilojen tarve
1:02:24 Lopuksi

8 tykkäystä

Jussi Halme on tehnyt videon paljon puhutusta YIT:n osakeannista. :slight_smile:

Suomen suurin rakennusyhtiö YIT julkisti mittavan rahoitusratkaisun, sisältäen muun muassa 33,5 miljoonan euron suunnatun osakeannin ja 36 miljoonan euron vaihtovelkakirjalainan. Osana tätä rahoitusratkaisua YIT järjesti suunnatun annin instituutio- ja ammattisijoittajille.

Tämä ratkaisu on herättänyt ihmetystä, erityisesti sen takia, koska alle puoli vuotta sitten YIT maksoi osinkoa, vähentäen kassaa 19 miljoonalla eurolla.

Mitä järkeä tässä oli? Miksi piensijoittajia kohdeltiin taas näin?

6 tykkäystä

Pyysäri YIT:n annista:

7 tykkäystä

YIT tuo asuntomarkkinoille uudenlaisen Asu&Osta-mallin, jossa kodin oston voi aloittaa vuokralla asuen. Asunnon ostamisesta tehdään ensin käsirahallinen esisopimus ja kahden vuoden sisällä vuokra-ajan alkamisesta ostaja voi ostaa asunnon omakseen. Asunnon hinnasta vähennetään asuntokauppojen yhteydessä käsiraha sekä maksetut vuokrat. Asunnosta maksettava käsiraha on 1 % asunnon velattomasta hinnasta.

Mikäli ostaja ei haluakaan ostaa Asu&Osta-kotia omakseen vuokra-asumisen päätteeksi, voi siitä muuttaa pois yhtä helposti kuin vuokra-asunnosta. Tällöin käsirahaa ja maksettuja vuokria ei palauteta.

YIT:n näkökulmasta haetaan maksajia kulumassalle jonka heidän myymättömien asuntojen paljous aiheuttaa.

Mielestäni myös kuluttajan näkökulmasta ihan kohtuullinen tarjous. Mutta en siltikään ole vakuuttunut että tällä tempulla hatusta nousee kani.

12 tykkäystä

Minusta YIT:llä on nyt hyviä ja innovatiivisia keinoja, joilla he yrittävät parantaa myymättömien asuntojen tilannetta (tämä vuokralle omaan kotiin yms. muut edellä mainitut kampanjat). Lisäksi sisäpiiri on ostanut hieman, rahoitustilanteeseen saatu parannuksia ja kurssi on osoittanut virkeyttä. Tulin YIT position kanssa alas koko laskun viime vuonna ja myin muutamia kuukausia takaperin. Nyt uskalsin palata omistajaksi.

4 tykkäystä

Olen kanssasi samaa mieltä, ja olen myös viime viikkoina merkittävästi lisännyt panostuksia.

  • YIT:n innovatiivisuus on ollut kivaa seurattavaa, mutta en kuitenkaan usko niiden merkityksen olevan kovin suurta. Kuitenkin tämä kertoo osaltaan nykyjohdon aktiivisuudesta myös muihin asioihin.
  • Uskon korkojen tulevan merkittävästi alas, ja tämän uskon nyt olevan suurin ajuri. Samoin pieniä merkkejä kuulen jo muutamilta asunnonvälittäjiltä että pelkästään korkojen tasaantuminen on jo vaikuttanut myönteisesti viime viikkoina.
  • Rahoituksen varmistuminen oli hyvin oleellista. Nyt johto ei joudu tekemään epämiellyttäviä valintoja sillä pakko saada kassaan lisää rahaa.
  • Tosiaan omien ostot eivät pahaa tee.

Uskon että Suomen vahvin rakentaja tulee tästä voittajana ulos. Mihin asti se sitten riittää? Sektoritasolla (tonttien hinnat kasvukeskuksissa ja jne) on paljon ongelmia, ja ennen kaikkea suomalaisen kuluttajan maksukyvyssä. Eli valitettavasti markkinat säilyvät Suomessa vähintään lievästi alavireisinä, mutta jospa kv-puoli hieman avittaisi. Mutta uskon kyllä että tästä saadaan vielä yli tuplahinta - ei kuitenkaan sijoitussuositus. Jokainen tehkoot omat tutkimuksensa ja päätöksensä.

8 tykkäystä

YIT on sopinut TA-Asumisoikeus Oy:n kanssa Asumisoikeus Oy Espoon Viilivati 2 -nimisen asuinkerrostalon toteuttamisesta Espoon Keran alueelle. Kauppaan sisältyi myös tontin myynti. Yhtiöön rakennetaan 54 asumisoikeusasuntoa ja urakan laajuus on noin 3 900 kerrosneliömetriä. Urakan arvo noin 13 miljoonaa euroa ja se kirjataan vuoden ensimmäisen neljänneksen tilauskantaan.

8 tykkäystä

Ilkka Sinervä on tehnyt jutun YIT:stä, jutussa on lainattu Hannu Angervuota.

Nykyistä 1,75 euron kurssitasoa voi ilmaista pilkkahinnaksi sitä taustaa vasten, että YIT:n osakekurssi kiri jo 28 euroon vuoden 2007 alussa.

Alaotsikot:

  1. Eläkeyhtiöt varman päälle
  2. Herlinit nosti eniten osuuttaan
  3. Kahden prosentin siivu Ahlströmille
  4. Jyrkkä pudotus pörssiarvossa
  5. Pörssin ex-tähtiyhtiö
    https://www.salkunrakentaja.fi/2024/03/angervuo-yit/
4 tykkäystä

Keskuspankkiireilta jääkylmä suihku asuntovelallisille – Tästä syystä korkeisiin korkoihin on pakko tottua | Talouselämä.

Ovatko työläiset valmiita velkaantuvan entistä pidemmiksi ajoiksi. Tähän lisättynä vielä hallituksen lupaamat työelämän heikennykset. Reaaliansioden heikentyminen lisättynä korkeammilla koroilla on varmasti myrkkyä rakentajille, vaikka toki tämä koskettaa myös montaa muuta alaa.

2 tykkäystä

Ihmiset joutuvat, tai oikeastaan pääsevät asumaan rakennuksissa tulevaisuudessakin. Se on varmaan valmiuskysymys silloin jos vuokralla asumisen hinta ei nouse asunnon omistamisen hinnan mukana. Silloinhan kaikkien kannattaa asua vuokralla eikä kenenkään omistaa mitään. Jos olisin vuokranantaja, tuskin harrastaisin hyväntekeväisyyttä sen enempää kuin kukaan haluaa maksaa isompaa korkoa. Vaikka olisi kyseessä duuniemme veteraani.

Tuloveroprosentti on laskenut. Epäilen vahvasti asunnon ostajan olevan työelämässä, en työttömyysturvan varassa johon hallituksen leikkaukset ensisijaisesti osuvat. Reaalipalkat kohoavat vähitellen:

Vielä vaikuttaa asuntojen hintojen pudotus, eli niiden suhteen reaalipalkat ovat jo nousseet.

Korot toki vaikuttavat ja siksi ihan hyviä vetoja YIT on tehnyt tarjoamalla korkoturvaa.

7 tykkäystä

YIT solmii suunnittelukumppanuuksia parantaakseen toimintansa laatua, kustannustehokkuutta sekä hiilijalanjälkeä. Kumppanuusmallilla YIT tavoittelee kustannus- sekä päästösäästöjen lisäksi entistä syvempää yhteistyömallia, digitaalisuuden edistämistä, suunnittelun laadun parantamista sekä hankkeiden läpimenoajan lyhentämistä. Näihin tavoitteisiin on tarkoitus päästä hyödyntämällä entistä tiiviimmin jo vakiintuneita suunnittelijakumppanuuksia, jolloin projektista toiseen oppiminen tehostuu, tuotteistettuja ratkaisuja voidaan kehittää ja ne voidaan ottaa käyttöön aikaisempaa sujuvammin.

Siirryttäessä kohti teollisempaa rakentamista korostuu yksittäisten hanketoteutusten sijaan prosessimainen toiminta, jossa edellisistä hankkeista opitaan ja digitaalinen tieto jalostuu prosessivaiheiden välillä. Suunnittelukumppanuuksia hyödynnetään jo muilla toimialoilla, mutta rakentamisessa toimintatapa on toistaiseksi ollut harvinaisempaa.

Ensivaiheessa YIT:n suunnittelukumppaneiksi on valittu seuraavat suunnittelutoimistot, jotka edustavat kattavasti arkkitehti-, rakenne- sekä talotekniikkasuunnittelulajeja: Arco Architecture Company Oy, Arkkitehtipalvelu Oy, Granlund Oy, Sitowise Oy ja Sweco Finland Oy. Kumppanuudet kattavat YIT:n kaikki Suomessa toimivat liiketoimintasegmentit, joita ovat Asuminen, Toimitilat ja Infra.

9 tykkäystä

YIT järjesti tänään sijoittajapuhelun ennen hiljaista aikaansa. Laitan aamariin lyhkäisen kommentin aiheesta, mutta halukkaat voivat myös itse käydä puhelun kuuntelemassa YIT:n sivuilta:

YIT sijoittajat | YITGROUP.COM

Summattuna puhelussa ei ollut merkittävästi mitään uutta ja markkinatilanne on edennyt Q4-raportin mukaisesti. Puhetta oli myös rahoituspaketista, asuntomarkkinoista ja Triplan myynnistä.

12 tykkäystä

Tässä on Ollin kommentit YIT:n sijoittajapuhelusta. :slight_smile:

7 tykkäystä

Strategiahan se on tuokin. Haalia tilauskantaan kohteita ja rakentaa sitten kun on kannattavammat ajat :smile: (maksumuuri)

Rakennusliike YIT:llä on Oulussa peräti kymmenen keskeytettyä tai kokonaan aloittamatta jäänyttä hanketta, joiden aikatauluista, sanktioista tai sopimuksen purkamisesta se neuvottelee kaupungin kanssa.

YIT:n toimitiloista ja asumisesta Pohjois-Suomessa vastaava johtaja Marko Palonen perustelee tilannetta markkinatilanteella.

”Markkina on ollut ennennäkemättömän haastava. Olemme kuitenkin tehneet kaikkemme, että hankkeet olisivat edenneet. Kohteet ovat olleet ennakkomarkkinoinnissa ja osa on edelleen”, Palonen sanoo.

5 tykkäystä

Ollin ennakkokommentit, kun YIT julkistaa Q1-tuloksensa ensi viikon tiistaina. :slight_smile:

YIT julkistaa Q1-tuloksensa tiistaina 30.4.2024. Odotamme liikevaihdon laskeneen selvästi vertailukaudesta heikosti edelleen sujuvan asuntomyynnin vuoksi. Tulostason näemme kuitenkin parantuneen säästötoimien avustamana. Kausiluonteisesti heikon Q1:n tulosluvuilla ei kuitenkaan ole YIT:n kannalta isoa merkitystä. Mielenkiinto kohdistuu markkinoiden piristymisen aikatauluun, yhtiön taloudellisen tilanteen parantumiseen, säästötoimien vaikutuksiin ja pääomien myyntisuunnitelmiin.

7 tykkäystä

Juhana Brotherus - Asuntorakentamisessa tilastohistorian synkin startti vuoteen ikinä. Uusia asuntoja aloitettiin vain reilut 1500. Samaan aikaan heikoille asuntomarkkinoille valmistuu yhä kohtuullisesti uusia, mutta käänne käsillä. Kohta tarjonta sulaa ja nopeasti. Rakentamisen käänne kestää.

https://twitter.com/JuhanaBrotherus/status/1782639046583320832?t=IAvncMFvsrTxwQtsrReclA&s

12 tykkäystä

YIT Oyj: YIT rakentaa modernin maatilakompleksin Agrokoncernas-konsernille Liettuaan

YIT Oyj Sijoittajauutinen 25.4.2024 klo 8.00

YIT ja Agrokoncernas Group, yksi liettualaisten maanviljelijöiden suurimmista maatalousalan yhteistyökumppaneista, ovat solmineet sopimuksen Radviliškisin alueelle rakennettavasta modernista lehmätilakompleksista.

Sopimuksen arvo on noin 53 miljoonaa euroa ja se kirjataan vuoden 2024 toisen vuosineljänneksen tilauskantaan. Tilojen kokonaispinta-ala on noin 78 000 neliömetriä.

Maatilakompleksin rakentaminen alkaa toukokuussa 2024, ja sen odotetaan valmistuvan syyskuussa 2026. 53 hehtaarin tontille rakennettava kokonaisuus sisältää rakennuksia sekä infrastruktuuria, ja se varustetaan nykyaikaisilla teknisillä ratkaisuilla.

Tilalle suunnitellaan myös biometaanilaitoksen rakentamista. Laitokseen syötetystä lannasta syntyy raaka-ainetta vihreän energian tuotantoa varten. Suunnitellun voimalaitoksen kapasiteetti on 1,77 MW.

Maatilan tiloja lämmitetään energiaa säästävillä, tehokkailla ilma-vesilämpöpumpuilla. Lisäksi työntekijöiden käyttöön asennetaan sähköautojen latausasemia.

8 tykkäystä