YIT sijoituskohteena

Hei

En sattunut löytämään täältä omaa YIT-ketjua, joten avataan sellainen tänne aamun uutisella.

Helsingin kaupunki ehdottaa YIT:n ja A-Kruunu Oy:n konsortiota Kalasataman Nihdin laatukilpailun voittajaksi

Helsingin kaupunki esittää Kalasataman Nihdin asemakaava-alueella sijaitsevan neljän asuinkerrostalotontin (ns. Lukki-asuinkortteli) varaamista YIT:n ja A-Kruunu Oy:n muodostamalle konsortiolle.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee kaupungin esitystä 29.9.2020 järjestettävässä kokouksessaan. Nihdin asemakaava on valmis ja lainvoimainen. Rakentaminen alueella voi alkaa aikaisintaan vuoden 2022 alussa.

Koko uutinen luettavissa täältä.

5 tykkäystä

YIT OYJ Uutinen 5.10.2020 klo 10:00

YIT ja Nordisk Renting Oy ovat solmineet viiden vuoden jatkosopimuksen viiden, pääasiassa valtion virastojen käytössä olevan hallintorakennuksen ylläpidosta. Kiinteistöt sijaitsevat eri puolilla Suomea ja niiden kokonaislaajuus on noin 42 000 m2.

Sopimus on elinkaarimallinen kokonaispalvelusopimus ja se sisältää kiinteistöjen ylläpidon, mihin kuuluvat energiavastuiden lisäksi huolto- ja korjaustoimenpiteet sekä kiinteistöjen ja ulkoalueiden hoito. Myös kiinteistöjen kunnossapito vuosikorjauksineen ja PTS-toimenpiteineen kuuluvat sopimukseen. Osapuolet eivät julkista sopimuksen tarkempaa sisältöä tai arvoa.

”Olemme iloisia kiinteistöt omistavan Nordisk Rentingin YIT:tä kohtaan osoittamasta luottamuksesta. Viiden vuoden jatkosopimus on meille merkittävä, ja uskomme vahvasti, että laaja kokemuksemme elinkaarihankkeiden palvelukokonaisuuksien hallinnasta edesauttaa tämän sopimuksen laadukkaassa toteuttamisessa käyttäjien ja omistajan eduksi”, toteaa Kari Pekkanen , YIT:n kiinteistöpalveluista vastaava johtaja.

3 tykkäystä

YIT Oyj Lehdistötiedote, 14.10.2020 klo 08:00

YIT voittanut useita infrarakentamisen urakoita Liettuassa

YIT on solminut sopimukset useasta infrarakentamisen urakasta Liettuassa. Urakoiden yhteenlaskettu arvo on yli 20 miljoonaa euroa ja ne on kirjattu kolmannen vuosineljänneksen tilauskantaan.

YIT rakentaa muun muassa kaksitasoisen liittymän, huoltaa sorateitä, peruskorjaa Skuodas-Plungė kaupunkien välistä tietä ja 30 kilometriä Liettuan päävaltatietä, A1.

”Vilna–Kaunas–Klaipėda välillä kulkeva A1-valtatie on yksi tärkeimmistä yhteyksistä Liettuassa. Keskimääräinen liikennemäärä tiellä on noin 13 000 autoa päivässä. Peruskorjattavan tieosuuden pinnassa on syviä uurteita ja vaurioita, jotka täytyy korjata, jotta tiellä ajaminen on turvallista ja miellyttävää”, kertoo YIT Liettuan johtaja Kęstutis Vanagas .

2 tykkäystä

Tämä ei ollut omissa odotuksissa, vaikka itsessään myönteistäkin sisältää kun kerrotaan asuntomyynnin sujuvan. Oikaistu liikevoitto-ohjaus taitaa jäädä Inden ennusteista mutta olisiko aika lähellä konsensusta (keskiväli 100 M)?

Edit:

Varan mukaan konsensus (Adjusted operating profit) onkin 117,6 M, eli paljon ohjausta korkeampi. Onkohan tämä täysin vertailukelpoinen nyt kerrotun kanssa? Eli tulisko tähän ottaa nyt huomioon tuo -25 M luku… 125 M versus 117,6 M ?

Edit 2: Äkkiseltään katsoin q3 kuitenkin meni hyvin jos ei huomioida tuota toimitilojen -25 M euron kirjausta. Jos oikein tulkitsen, tämä huomioiden olisi tulos +41 M. Varan konsensus +37,6 M.

image

Hiukan tarraan asiaan, eikös @Olli_Koponen ohjaus ole 90-110 MEUR? Twiitti sisältää lienee virheen. Samalla kysymys miten tuo toimitilojen -25 M erä tulkitaan? Tuo laskee tulosta, vaikka ilmeisen kertaluonteinen… onko siis vanha konsensus täysin vertailukelpoinen?

Olihan tämä tulosvaroitus, muttei pelkästään pahaa. Näkymiä ja kertaeriä avattiin sijoittajille aika avoimesti tässä vaiheessa. Hyvä jos taloja valmistuu ja kauppa käy.

Jos nyt kuitenkin avautuisin kahdesta asiasta.
Ensinnäkin on tämä suomalaisten yhtiöiden ohjeistaminen kohtuullisen huvittavaa. 2,5 viikkoa sitten loppui edellinen kvartaali ja nyt annetaan negatiivinen tulosvaroitus Q2 osalta :smiley: . Vuodesta on takana 80 % ja nyt jo(!) uskalletaan palauttaa kuluvan vuoden ohjeistus, toki 20 miljoonan euron haarukalla…

Avautuminen 2:
Ovat nämä rakennusyhtiöt kyllä melkoisia **skakasoja. Kohteliaammin sanottuna arvoansoja. Jos ostaa rakennusyhtiöitä, kun niiden PE<10, PB<1 ja P/S < 0,4 niin vuoden tai kahden päästä kurssi on puolittunut tuloksen romahtaessa huonosta surkeaksi ja siitä jos vielä odottaa vuoden, niin osakeantia pukkaa. Tämä tuntuu koskevan siis jokaista suomalaista rakennusyhtiötä.
Kun katsoo näitä kuvia, niin ei voi kuin lyödä päätä seinään ja kysyä miksi en ole vain laittanut silmiä kiinni ja ostanut vaikka IT-yhtiöitä pelkästään…

image

image

3 tykkäystä

image

Tässä VaraResearch lähteenä suosituksia ja targetteja ennen tämänpäivisiä uutisia.

1 tykkäys

Hyvä huomio ja se on myös korjattu! 100 MEUR tosiaan ohjeistuksen keskiväli, mistä 118 MEUR:n konsensus jäi aika selkeästi.

Tuo 25 MEUR kuuluu oikaistuun liikevoittoon, mutta toinen 25 MEUR (Venäjän tonttien alaskirjaus 13 MEUR, Norjan infran 12 MEUR) ei kuulu oikaistuun liikevoittoon.

Eli YIT:llä oli yhteensä 50 MEUR ns. kertaluonteista Q3:lle, joista puolet oikaistaan.

Ilman tuota 25 MEUR:n Toimitilojen negatiivista vaikutusta, yhtiön Q3 tulos olisi ollut 41 MEUR, joka oli myös meidän ennusteemme ennen tiedotetta.

2 tykkäystä

Tampereen valtuusto väitteli ratikasta yöhön asti ja hyväksyi lopulta ratikan kakkosvaiheen selvin luvuin (56-11).

Hankkeen arvo on yhteensä yli 112 miljoonaa euroa, josta YIT:n osuus on noin 62 miljoonaa euroa. Raitiotielinjan toinen vaihe koostuu kahdesta osasta, joista ensimmäinen, YIT:n osalta noin 25 miljoonaa euroa, kirjataan vuoden viimeisen neljänneksen tilauskantaan hankkeeseen liittyvän kahden viikon valitusajan päätyttyä. Toinen osa, YIT:n osalta noin 37 miljoonaa euroa, kirjataan tilauskantaan sopimuksessa vaaditun vesistön täyttöluvan tullessa lainvoimaiseksi arviolta vuoteen 2022 mennessä.

YIT;n tiedoite kokonaisuudessaan täällä.

2 tykkäystä

OP jätti targetin ennalleen.

4 tykkäystä

OP:n Q3 Pre-kommentista poimittua

1 tykkäys

Kruunuvuorenrannan keskustakorttelin asemakaava ja kiinteistökauppa etenevät

YIT OYJ Lehdistötiedote 20.10.2020 klo 12:00

YIT:n ja Helsingin kaupungin Kruunuvuorenrannan keskustakorttelin suunnittelua ja toteutusta koskeva kiinteistökaupan esisopimus ja asemakaavaehdotus ovat etenemässä kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn 20.10.2020. YIT valittiin keskuskorttelin osalta Helsingin kaupungin neuvottelukumppaniksi vuonna 2017 järjestetyn ilmoittautumis- ja neuvottelumenettelyn kautta. Kaupunki ja YIT ovat yhteistyössä kehittäneet projektisuunnitelmaa ja asemakaavaa.

Merellinen Haakoninlahdenkatuun, Varisluodonkatuun ja Pitkäluodonkatuun rajautuva keskustakortteli Kruunis on asumista ja palveluita yhdistävä kokonaisuus koulu- ja päiväkotikorttelin naapurissa, hyvien julkisen liikenteen yhteyksien äärellä. Vuonna 2026 valmistuva Kruunusillat-raitiotie tulee kulkemaan korttelin vierestä yhdistäen Kruunuvuorenrannan ja kantakaupungin toisiinsa. Keskustakortteli muodostuu kolmesta rakennusryhmästä ja niiden väliin jäävästä jalankululle varatusta kaupunkitilasta.

Koko juttu löytyy täältä.

2 tykkäystä

YIT:lle useita suuria linjasaneerausurakoita pääkaupunkiseudulla

YIT OYJ Lehdistötiedote 21.10.2020 klo 10.30

YIT Talon Tekniikka on heinä-syyskuun aikana voittanut linjasaneerausurakat kuudessa kohteessa Helsingin, Espoon ja Vantaan alueella. Urakoiden yhteenlaskettu arvo on noin 23 miljoonaa euroa ja saneerattavia huoneistoja on yhteensä 497. Osa hankkeista on jo käynnissä ja loputkin käynnistyvät lähikuukausina.

Kaikissa kohteissa tehdään niin sanottu perinteinen linjasaneeraus, eli niiden kaikki talotekniikka uusitaan ja märkätilat saneerataan. Myös taloyhtiöiden yleiset tilat kunnostetaan. Saneeraushankkeet kestävät rakennusten koosta, käytettävästä tekniikasta ja saneerauksen laajuudesta riippuen 8-16 kuukautta.

Koko juttu luettavissa YIT:n sivuilta.

1 tykkäys

Kyllä nyt tulee YIT:eeltä paljon hyviä uutisia! Hienoa!

3 tykkäystä

Toimitusjohtaja vaihtuu.

2 tykkäystä

Miten pörssi yleensä reagoi tälläiseen? Onko hyvä asia että TJ:lle annetaan kenkää vai antaako tämä signaalin että yhtiössä on paniikkinappula pohjassa?

@Thomas, alla Olli Koposen kommentti asiaan

1 tykkäys

Yleensä jos yhtiö on vahvasti aliperformoinut on tällainen myönteinen asia. Ja varsinkin jos tilalle saapuu meritoitunut toimitusjohtaja. Näin kävi esimerkiksi Nokian Renkaissa.

Nyt en kuitenkaan odota merkittävän positiivista reaktiota.

Edit:
Vielä lisään että en odota merkittävää positiivista reaktiota sillä tosiaan uudesta toimitusjohtajasta ei ole vielä tietoa. Mutta onhan tämä hieman alisuorittanut, vaikka ei lähellekään yhtä pahasti kuin sektorin monet muut toimijat. Hiukan itse ehkäpä siitä syystä yllätyin päätöksesta.

Edit 2:
image

Aika huvittavaa, että analyytikon kommentti on hyvinkin neutraali ja poliittisesti korrekti kun taas yhtiön kommentti on hyvinkin suora. Normaalisti TJ vaihtuessa yhtiön tiedotteessa kiitellään vuolaasti ja toivotellaan hyvää jatkoa, vaikka TJ olisi käytännössä saanut kenkää. Nyt tiedotteessa käytännössä syytetään vanhaa TJ koko konsernin huonosta tuloskehityksestä.

Uusi TJ on uusi mahdollisuus ja hänen mukanaan voi tulla fokusta, uusia ajatuksia ja toimintamalleja. Vanhaa organisaatiota saatetaan ravistella ja suojatyöpaikkoja karsia ja johtopaikoille saada kovia tekijöitä. Nyt TJ irtisanotaan välittömästi ennen kuin uutta on ehditty edes rekrytoida! Tämä on aika kova epäluottamuslause vanhaa TJ kohtaan ja jättää yhtiön epävarmuuden aikaan. Organisaatio jää odottamaan uutta TJ ja sijoittajat joutuvat nyt odottamaan, että onko seuraava TJ rekry heidän mielestään hyvä vai ei. Markkinat harvoin tykkäävät epävarmuudesta…

2 tykkäystä

Väliin heittona jotain positiivisempaakin uutista. Helsingin yliopiston peruskorjaushanke on valittu vuoden työmaaksi 2020, taisi kuvasta päätellen olla Karin viimeinen virallinen tilaisuus YIT:n palveluksessa :thinking::

1 tykkäys