Osakesijoittaminen

Zwipe - Norjalaista sormenjälkitunnistusta pankkikortteihin

En löytänyt Zwipelle vielä ketjua, joten avataanpa sellainen.

Kyseessä siis norjalainen sormenjälkitunnistustekniikkaan keskittynyt yritys. Leipälajina pankkikorttien sormenjälkitunnistus. Jotkin tahot povaavat näille kovaakin tulevaisuutta ja toisten mielestä mobiilimaksaminen tappaa kaikki korttimaksutapahtumat. Mene ja tiedä, kummat ovat oikeassa.

Redeyeltä putkahti pihalle suhteellisen positiivinen rapsa: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/rdey-cms-prod/app/uploads/2020/09/zwipe-h120-pdf.pdf

Löytyykö foorumilta kyseiseen puljuun sijoittaneita? Itse lähdin alkukesästä (Tukholman pörssin puolella) 7 kruunun hujakoilla mukaan ja viime viikon perjantaimontusta otettiin vielä vähän täytettä.

1 tykkäys

Joskus otin pikaisen+15% kyydit tällä, mutta muuten aika tuntematon firma itselle.

https://www.avanza.se/placera/telegram/2020/09/07/zwipe-private-placement-motsv-25-av-kapital-lantto-tecknar.html

Osakeantia pukkaa.

Mielenkiintoinen konsepti! Kieltämättä suomalaisena ja diginatiivina ihmisenä ihmettelen, miksi korttia kehitettäisiin enää lisää? Luottokorttien alkuaikoinahan maksu hoidettiin litteroilla, joihin höylättiin kortin tiedot (siksi kohokirjaimet) ja yritys sitten lähetti nämä litterat käsiteltäviksi. Debit-kortit tulivat vasta sähköisen maksamisen ja magneettijuovan yleistyttyä. Nyt kuitenkin evoluutiossa siirrytään enenevissä määrin käyttämään mobiilimaksamista. Itsellekin huomattavasti yleisempää käyttää Google Pay:tä kuin itse korttia, käteisestä puhumattakaan. Korttihan on käytännössä pelkkä tunnistamisväline, jolla annetaan tieto, mitä tiliä veloitetaan. Mm Afrikassa on tyypillistä käyttää mobiilimaksamista kuten Mowali. Länsimaissa Google Pay ja Apple Pay yleistyvät kovaa vauhtia.

Ehkäpä tällä innovaatiolla on markkinana Yhdysvallat, tuo maksamisen takapajula? Hyvähän se on, että turvallisuus paranee (esim lähimaksua varten kortti tunnistaa käyttäjän), mutta onko fyysinen pankkikortti tosiaan lähitulevaisuudessa kuoleva konsepti?

Lisäksi mitä tämä teknologia maksaa? Pankit varmasti laskevat tarkkaan, onko halvempaa kuitata väärinkäyttötapaukset, vaiko ostaa turvateknologiaa kymmeniin miljooniin kortteihin.

Lisäys: Rapsan luettuani pitää kyllä hieman ihmetellä:

“over 50% would be willing to pay at least NOK 38 per month”

3,5€/kk (42€/v) tuntuu omaan makuun aika suolaiselta, kun puhelimessa tuo ominaisuus on ilmaiseksi. Etenkin, kun vanhempi sukupolvi ei halua käyttää lähimaksua tai koko korttia. Ehkä tässä olisi potentiaalia niihin premium luottokortteihin, jotka maksavat muutenkin useita kymppejä kuussa?

1 tykkäys

Näitä Fintech putiikkeja tulee kuin sieniä sateella. Mahdoton pysyä perässä. Olikohan NETSillä konsepti jossa maksetaan/tunnistaudutaan “sormenpään hiusverisuonilla” :laughing: kaikenlaista…

1 tykkäys

Mielenkiintoinen 2021 taitaa olla Zwipe:lla edessä. Saadaanko biometrisistä maksukorteista massamarkkina tuote? Yhtiön oma usko tähän ainakin on vahva.

2 tykkäystä

Zwipelle olikin jo perustettu ketju, en ollut edes huomannut :slightly_smiling_face:

Tänä vuonna luvassa on voimakasta kasvua, jos tavoitteisiin päästään. Suurta yleisöä Zwipen tarjoamille tuotteille saadaan erityisesti Tietoevryn ja sitä kautta OP:n asiakkaiden avulla. Lisäksi Tietoevry on yhteistyössä ja kommunikoi lukuisten muiden pankkien kanssa (jopa 200:n kanssa) tästä erinomaisesta tuotteesta. RedEyen analyytikko Viktor kutsuu tätä Tietoevryn avulla Zwipen tuotteen esille saamista megafoni-efektiksi.

Mahdollisuudet laajentua ovat erittäin suuret siis. Jo OP:n asiakkaiden alkaessa hyödyntää Zwipen tuotteita, saadaan liikevaihtoa kerättyä huomattavasti. Tästä yhteistyöstä pitäisi näkyä tuloksia vuoden toisella puoliskolla:

“At the moment over 60% of payment terminal transactions made with OP cards consist of contactless payments, which means that our customers have adopted this payment method very well. Biometric payment cards provide a secure and easy payment method which also enables contactless payments possible of over 50 euros. We are waiting to pilot this new payment method with our customers at latest during the second half of next year. We hope that the user experiences in the pilot will be good, so that we could bring this new alternative to our card portfolio,” says OP cards’ business lead Teemu Korte .

Zwipen viimeisimmästä yhtiöpresentaatiosta (joka esitettiin myös RedEyen teknologiapäivillä) poimin pari diaa, jotka tukevat biometristen korttien penetraatiota, ja näin ollen Zwipen mahdollisuutta saada tuotteensa tavallisten kuluttajien suosioon sekä täman avulla kasvaa itse kiihtyvällä tahdilla.Korttiteknologia mahdollistaa turvallisen maksamisen, sillä sormenjäljen ansiosta kukaan ei voi väärinkäyttää korttia. Täten myös yli 50 euron maksut (muutkin kuin lähimaksurajan täyttämät) olisivat mahdollisia. Maksamisesta tulee helppoa, nopeaa ja ennen kaikkea turvallista!

Lopuksi vielä RE:n arvio liikevaihdon ja tunnuslukujen kehityksestä lähivuosina - on muuten hurjaa kasvua!
image
Analyysi marraskuun lopulta kaikkien luettavissa:

2 tykkäystä

Jotenkin näkisin, että tulevaisuus on puhelimilla maksamisessa. Kortti ei oikein luo mitään lisäarvoa, päinvastoin. Vaikea varmaan saada asiakkaita maksamaan, kun pitää olla periaatteessa hieman teknologiapioneeri ja sitten vielä valmis maksamaan, vaikka vaihtoehtona on puhelin. Ehkä todellisuudessa tämä voisi vedota niihin, jotka eivät halua tai voi käyttää puhelinta.

Nykyisin hyvin vähän myyntiä ja vuoden 2022 EV/Sales n. 9 RedEyen ennusteissa. Turhan suuria kysymysmerkkejä minulle.

1 tykkäys

Itse koen kortilla maksamisen paljon nopeammaksi ja kätevämmäksi kuin esim. MobilePaylla. Erityisesti tuossa Zwipen innovaatiossa on se hyvä, että tuolla ilmeisesti pystyy maksamaan tulevaisuudessa suurempiakin ostoja lähimaksulla.

Täytyypä katsoa, jos jaksaisi perehtyä tähän keissiin vielä paremmin. Tässä voisi olla potentiaalia omaankin salkkuun.

1 tykkäys

Itsekin tänään törmäsin tähän uuteen mielenkiintoiseen tuttavuuteen :grin: voi olla että lähiaikoina livahtaa jonkinlainen positio pitkään salkkuun :thinking: tässä omia mietteitä keissiin liittyen luettuani molemmat Red Eyen rapsat aiheesta

  • sijoituskeissi näyttää etenevän odotettua nopeammin mikä on vain hyvä asia
  • kyselyt osoittaneet että kysyntää biometrisilla siruilla varustetuille pankkikorteille on vaikka markkinoita varsinaisesti vielä ole -> ajan kysymys milloin markkina syntyy
  • biometriset kortit vs mobiilimaksaminen kysymyksessä ei ole kyseessä joko tai keissi sillä molemmat tukevat maksamisen turvallisuutta. Pelkästään mobiilimaksamiseen luottavat ovat lirissä jos puhelimeen tulee ongelma kun taas biometrisissä korteissa voi aina käyttää pin-koodia jos biometrinen siru ei toimi. Lisäksi, kaikki pankit eivät tue ainakaan tällä hetkellä kaikkia mobiilimaksamisen muotoja (esim OP ei edelleenkään tue Apple Payta)
  • kuten kaikissa tekno start-upeissa on Zwipessäkin korkeat riskit. Ns, ”hillotolppa” on monen vuoden päästä mutta uskon että jos markkinakoko osoittautuu ennakoitua isommaksi ja Zwipesta tulee yksi isoista pelureista markkinoilla, voidaan hyvinkin päästä yli Red Eyen bull casen 35NOK kurssihinnan. Toki ennen sitä osake voi möyriä lähempänä bear casen 6NOK hintaa

All in all vaikuttaa suht hyvältä näin ensituntumalta mutta tod näk tämän kanssa pitää olla todella kärsivällinen ja hajauttaa ostot ajallisesti. Vaikuttaa tällä hetkellä olevan myös suht epälikvidi osake ainakin kun katsoo Nordnetin osto/myyntivolyymeja :sweat_smile:

Tänä viikonlopun aikana on tätä keissiä tullut kovasti käytyä läpi ja monia hyviä puolia onkin tullut esille, mutta alan kallistua sen suuntaan että tämä on eittämättä jäämässä mobiilimaksaminen varjoon.

Kaikki argumentit tämän puolesta siinä että tämän avulla pystyttäisiin turvallisesti maksamaan yli 50e lähimaksuja ja välttämään fyysisesti koskemasta kortinlukijaan ovat myös kilpailevassa tavassa eli mobiilimaksamisessa.

Olen sen puolestapuhuja että käteinen ei tule maailmasta vuosikymmeniin katoamaan ja uskon myös maksukorttien pysyvän ainakin tämän vuosikymmenen ajan maksuvälineenä. Tässä onkin se iso mahdollisuus jos tästä ominaisuudesta tuleekin vakio kaikkiin maksukortteihin, mutta mitä sen jälkeen? Pystyykö tämä skaalautumaan muuhun tarkoitukseen tai löytyykö tulevaisuudessa uusiin innovaatioihin kun kortteja ei mahdollisesti enää ole?

“Sovelluksen käyttäjäprofiilissa on huomattavissa kevään aikana paljon puhututtanut digiloikka, sillä MobilePayn käyttäjien keski-ikä on tasaisessa nousussa. Valtaosa uusista käyttäjistä on 35–44-vuotiaita aikuisia. Rekisteröityneitä käyttäjiä on tällä hetkellä Suomessa noin 1,4 miljoonaa ja uusia tulee keskimäärin 1 300 käyttäjän päivävauhdilla.”

Enemmissä määrin ainakin Suomessa myös mobiilimaksujen käytön keski-ikä on nousussa, joten se oma kaavailemani asiakasryhmä on myös pienentymässä.

Jos tämä myydään Premium-korttina, OP pystyy varmasti tämän asiakkailleen mukaanlukien itselleni myymään sillä verukkeella että sen voi kustantaa bonuksilla ja mahdollisesti se kerryttää itse samalla bonusta. Olisin itse ollut jopa mahdollisesti tämän ominaisuuden käyttäjä mutta kun rupesin miettimään niin pohdin miksen vain ottaisi maksuominaksuutta puhelimessani käyttöön.

Teknologia ei aina toimi toivotusti ja siksi näänkin että käteinen ja korttimaksu tulevat vielä säilymään tulevaisuudessa. Case1 puhelin ei toimi - tarvitaan vaihtoehtoinen maksuväline (kortti tai käteinen). Case2 maksupäätteet eivät toimi - pitää nostaa automaatilta kortilla käteistä. Tuleeko tähän tapahtumaketjuun jossain kohti muutos jossa fyysinen kortti tulee tarpeettomaksi?

Liikaa kysymysmerkkejä ilmassa vaikka ajureita tämän puolesta näänkin. En tiedä luotanko sen verran että olisin valmis laittamaan rahani tähän kiinni. 5v-10v aikajaksolla tässä voi hillopurkkia olla tarjolla sekä toki lyhyemmän välin kurssivaihteluja hyödyntäen.

Tässä omaa pohdintaani työpäivän jälkeisillä aivoilla.

4 tykkäystä

We reiterate our base case of NOK 20 per share. With today’s OPEX run rate, cash will suffice for at least nine months, taking into account the grants from Skattefunn and EU Horizon of in total NOK 15m.The next milestones of the pay ONE project are certifications and pilots, which we think should happen well within this nine-month range.

Riskiä näyttää olevan osakkeessa varsin paljon :slight_smile:

Samaa mieltä! Miksi kukaan maksaisi huonommasta tuotteesta ekstrahintaa? Pankkikortti on ylipäätään täysin vanhentunut tuote ja sitä käyttävät ovat jo hieman tippuneet teknologisesta kehityksestä. Nykymaailmassa ne ostokset maksetaan puhelimella tai vaikkapa älykellolla!

Tämä olisi voinut olla siisti yhtiö 10 vuotta sitten, mutta tällä hetkeltä näyttää pahasti että yritetään rahastaa FinTec ja IPO-boomilla bulleroita. Henkisesti tämä on vähän kuin lankapuhelinteknologia-IPO :smiley:

Toki kun tuo käteinenkään ei suostu millään kuolemaan niin ehkä myös niitä korttipappoja riittää vuosikymmeniksi ja jos tämä tulee vakiona kaikkiin uusiin kortteihin niin onhan mahdollista että pienentyviltä markkinoilta päästään nyhtämään ihan hyvin rahaa.

2 tykkäystä

Zwipen korteilla uusi pilotti käyntiin Ruotsissa.

Subject to a positive outcome from the pilot, Vopy aims for an initial rollout from Q4 2021, starting with 100.000 biometric payment cards by the end of this year and 500.000 cards in 2022.

1 tykkäys

Zwipe solminut 4 uutta yhteistyösopimusta. Kaikkien tarkoitus aloittaa pilotit vuoden 2021 aikana.

2 tykkäystä

Redeyeltä uutta raporttia. Base case nostettu 24 → 27 NOK.

Samsung enters the game
It was recently reported that Samsung will enter the biometric smart card market. Samsung’s
own in-house secure element solution makes it the second largest secure element player,
and a competitor to NXP, STM, Infineon and Zwipe/Idemia. However, it is also a potential
supplier of fingerprint sensors. Thus, similar to many other players in the industry, Samsung
is both a potential partner and competitor. The Samsung news is positive for the market and
all of its participants, as the competitive dynamics speeds up the market. A major tech giant
like Samsung committing resources to this space also verifies the potential of the market.
Last, it is worth noting Samsung’s strong position in mobile payments. Apparently, mobile is
not enough for Samsung that follows Apple and many other players in wanting to have its own cards. Given its knowledge of biometrics, it was only logical that Samsung then wanted
to go for biometric cards.