Osakesijoittaminen

Zwipe - Norjalaista sormenjälkitunnistusta pankkikortteihin

En löytänyt Zwipelle vielä ketjua, joten avataanpa sellainen.

Kyseessä siis norjalainen sormenjälkitunnistustekniikkaan keskittynyt yritys. Leipälajina pankkikorttien sormenjälkitunnistus. Jotkin tahot povaavat näille kovaakin tulevaisuutta ja toisten mielestä mobiilimaksaminen tappaa kaikki korttimaksutapahtumat. Mene ja tiedä, kummat ovat oikeassa.

Redeyeltä putkahti pihalle suhteellisen positiivinen rapsa: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/rdey-cms-prod/app/uploads/2020/09/zwipe-h120-pdf.pdf

Löytyykö foorumilta kyseiseen puljuun sijoittaneita? Itse lähdin alkukesästä (Tukholman pörssin puolella) 7 kruunun hujakoilla mukaan ja viime viikon perjantaimontusta otettiin vielä vähän täytettä.

Joskus otin pikaisen+15% kyydit tällä, mutta muuten aika tuntematon firma itselle.

https://www.avanza.se/placera/telegram/2020/09/07/zwipe-private-placement-motsv-25-av-kapital-lantto-tecknar.html

Osakeantia pukkaa.

Mielenkiintoinen konsepti! Kieltämättä suomalaisena ja diginatiivina ihmisenä ihmettelen, miksi korttia kehitettäisiin enää lisää? Luottokorttien alkuaikoinahan maksu hoidettiin litteroilla, joihin höylättiin kortin tiedot (siksi kohokirjaimet) ja yritys sitten lähetti nämä litterat käsiteltäviksi. Debit-kortit tulivat vasta sähköisen maksamisen ja magneettijuovan yleistyttyä. Nyt kuitenkin evoluutiossa siirrytään enenevissä määrin käyttämään mobiilimaksamista. Itsellekin huomattavasti yleisempää käyttää Google Pay:tä kuin itse korttia, käteisestä puhumattakaan. Korttihan on käytännössä pelkkä tunnistamisväline, jolla annetaan tieto, mitä tiliä veloitetaan. Mm Afrikassa on tyypillistä käyttää mobiilimaksamista kuten Mowali. Länsimaissa Google Pay ja Apple Pay yleistyvät kovaa vauhtia.

Ehkäpä tällä innovaatiolla on markkinana Yhdysvallat, tuo maksamisen takapajula? Hyvähän se on, että turvallisuus paranee (esim lähimaksua varten kortti tunnistaa käyttäjän), mutta onko fyysinen pankkikortti tosiaan lähitulevaisuudessa kuoleva konsepti?

Lisäksi mitä tämä teknologia maksaa? Pankit varmasti laskevat tarkkaan, onko halvempaa kuitata väärinkäyttötapaukset, vaiko ostaa turvateknologiaa kymmeniin miljooniin kortteihin.

Lisäys: Rapsan luettuani pitää kyllä hieman ihmetellä:

“over 50% would be willing to pay at least NOK 38 per month”

3,5€/kk (42€/v) tuntuu omaan makuun aika suolaiselta, kun puhelimessa tuo ominaisuus on ilmaiseksi. Etenkin, kun vanhempi sukupolvi ei halua käyttää lähimaksua tai koko korttia. Ehkä tässä olisi potentiaalia niihin premium luottokortteihin, jotka maksavat muutenkin useita kymppejä kuussa?

1 tykkäys

Näitä Fintech putiikkeja tulee kuin sieniä sateella. Mahdoton pysyä perässä. Olikohan NETSillä konsepti jossa maksetaan/tunnistaudutaan “sormenpään hiusverisuonilla” :laughing: kaikenlaista…

1 tykkäys

Mielenkiintoinen 2021 taitaa olla Zwipe:lla edessä. Saadaanko biometrisistä maksukorteista massamarkkina tuote? Yhtiön oma usko tähän ainakin on vahva.

2 tykkäystä

Zwipelle olikin jo perustettu ketju, en ollut edes huomannut :slightly_smiling_face:

Tänä vuonna luvassa on voimakasta kasvua, jos tavoitteisiin päästään. Suurta yleisöä Zwipen tarjoamille tuotteille saadaan erityisesti Tietoevryn ja sitä kautta OP:n asiakkaiden avulla. Lisäksi Tietoevry on yhteistyössä ja kommunikoi lukuisten muiden pankkien kanssa (jopa 200:n kanssa) tästä erinomaisesta tuotteesta. RedEyen analyytikko Viktor kutsuu tätä Tietoevryn avulla Zwipen tuotteen esille saamista megafoni-efektiksi.

Mahdollisuudet laajentua ovat erittäin suuret siis. Jo OP:n asiakkaiden alkaessa hyödyntää Zwipen tuotteita, saadaan liikevaihtoa kerättyä huomattavasti. Tästä yhteistyöstä pitäisi näkyä tuloksia vuoden toisella puoliskolla:

“At the moment over 60% of payment terminal transactions made with OP cards consist of contactless payments, which means that our customers have adopted this payment method very well. Biometric payment cards provide a secure and easy payment method which also enables contactless payments possible of over 50 euros. We are waiting to pilot this new payment method with our customers at latest during the second half of next year. We hope that the user experiences in the pilot will be good, so that we could bring this new alternative to our card portfolio,” says OP cards’ business lead Teemu Korte .

Zwipen viimeisimmästä yhtiöpresentaatiosta (joka esitettiin myös RedEyen teknologiapäivillä) poimin pari diaa, jotka tukevat biometristen korttien penetraatiota, ja näin ollen Zwipen mahdollisuutta saada tuotteensa tavallisten kuluttajien suosioon sekä täman avulla kasvaa itse kiihtyvällä tahdilla.Korttiteknologia mahdollistaa turvallisen maksamisen, sillä sormenjäljen ansiosta kukaan ei voi väärinkäyttää korttia. Täten myös yli 50 euron maksut (muutkin kuin lähimaksurajan täyttämät) olisivat mahdollisia. Maksamisesta tulee helppoa, nopeaa ja ennen kaikkea turvallista!

Lopuksi vielä RE:n arvio liikevaihdon ja tunnuslukujen kehityksestä lähivuosina - on muuten hurjaa kasvua!
image
Analyysi marraskuun lopulta kaikkien luettavissa:

2 tykkäystä

Jotenkin näkisin, että tulevaisuus on puhelimilla maksamisessa. Kortti ei oikein luo mitään lisäarvoa, päinvastoin. Vaikea varmaan saada asiakkaita maksamaan, kun pitää olla periaatteessa hieman teknologiapioneeri ja sitten vielä valmis maksamaan, vaikka vaihtoehtona on puhelin. Ehkä todellisuudessa tämä voisi vedota niihin, jotka eivät halua tai voi käyttää puhelinta.

Nykyisin hyvin vähän myyntiä ja vuoden 2022 EV/Sales n. 9 RedEyen ennusteissa. Turhan suuria kysymysmerkkejä minulle.

1 tykkäys

Itse koen kortilla maksamisen paljon nopeammaksi ja kätevämmäksi kuin esim. MobilePaylla. Erityisesti tuossa Zwipen innovaatiossa on se hyvä, että tuolla ilmeisesti pystyy maksamaan tulevaisuudessa suurempiakin ostoja lähimaksulla.

Täytyypä katsoa, jos jaksaisi perehtyä tähän keissiin vielä paremmin. Tässä voisi olla potentiaalia omaankin salkkuun.

1 tykkäys

Itsekin tänään törmäsin tähän uuteen mielenkiintoiseen tuttavuuteen :grin: voi olla että lähiaikoina livahtaa jonkinlainen positio pitkään salkkuun :thinking: tässä omia mietteitä keissiin liittyen luettuani molemmat Red Eyen rapsat aiheesta

  • sijoituskeissi näyttää etenevän odotettua nopeammin mikä on vain hyvä asia
  • kyselyt osoittaneet että kysyntää biometrisilla siruilla varustetuille pankkikorteille on vaikka markkinoita varsinaisesti vielä ole -> ajan kysymys milloin markkina syntyy
  • biometriset kortit vs mobiilimaksaminen kysymyksessä ei ole kyseessä joko tai keissi sillä molemmat tukevat maksamisen turvallisuutta. Pelkästään mobiilimaksamiseen luottavat ovat lirissä jos puhelimeen tulee ongelma kun taas biometrisissä korteissa voi aina käyttää pin-koodia jos biometrinen siru ei toimi. Lisäksi, kaikki pankit eivät tue ainakaan tällä hetkellä kaikkia mobiilimaksamisen muotoja (esim OP ei edelleenkään tue Apple Payta)
  • kuten kaikissa tekno start-upeissa on Zwipessäkin korkeat riskit. Ns, ”hillotolppa” on monen vuoden päästä mutta uskon että jos markkinakoko osoittautuu ennakoitua isommaksi ja Zwipesta tulee yksi isoista pelureista markkinoilla, voidaan hyvinkin päästä yli Red Eyen bull casen 35NOK kurssihinnan. Toki ennen sitä osake voi möyriä lähempänä bear casen 6NOK hintaa

All in all vaikuttaa suht hyvältä näin ensituntumalta mutta tod näk tämän kanssa pitää olla todella kärsivällinen ja hajauttaa ostot ajallisesti. Vaikuttaa tällä hetkellä olevan myös suht epälikvidi osake ainakin kun katsoo Nordnetin osto/myyntivolyymeja :sweat_smile: