100-baggerit 10 vuodessa, matalalla riskillä

Hyvä pointti, mutta tuo riippuu mielestäni aika vahvasti siitä, millaisen sijoituksen on tehnyt. Jos ostaa korkean riskin yhtiötä, jonka bisnes joko kehittyy tai ei kehity, niin luultavasti holdaamisesta tulee todella vaikeaa siinä vaiheessa, kun markkinalle tulee positiivinen signaali ja kertoimet lähtevät kiertoradalle bisneksen tullessa hiljalleen perästä. Plug Power lienee hyvä esimerkki muutaman vuoden takaa - kertoimilla kiskottiin käsittääkseni 20-30x nousut, samalla kun voitollisuus antoi odottaa itseään.

Jos sen sijaan saa jo kannattavaa, ns. “hyvää bisnestä” ostettua halvalla, niin holdaaminen lienee helpompaa. Otan omasta salkusta esimerkin: kun ostin kesällä 2022 ensimmäiset Fairfaxin osakkeet, sain ne hintalapulla P/B 0,7. Kun tiedän, että yhtiö ei kalpene kilpailijoilleen ja keskimääräiset vakuutus-konglomeraatit treidaavat P/B 1,5:n molemmin puolin, niin voin täysin ongelmitta holdata ensimmäisen kertointen kaksinkertaistumisen läpi tietäen, ettei kyse ole kuplautumisesta. Toinenkin luultavasti vielä menisi, jos bisnes kehittyy hyvin, mutta sen jälkeen alkavat haastavat ajat preemiohinnoittelun kasvaessa jo esimerkiksi ylihintaisen Sammon tasolle. Mainittakoon, etten näe Fairfaxin 100-kertaistuvan ostohinnoistani.

100-baggereiden kohdalla on tosin se “ongelma”, että harva firma on yksinkertaisesti niin edullinen ostohetkellä, että kertointen nelin- tai viisinkertaistumiset olisivat vain korjauksia kilpailijoiden tasolle. Domino’s Pizza on hyvä esimerkki poikkeustapauksesta, kun erinomaiseksi ravintolaketjuksi kasvaneen firman osake on viisinkertaistanut arvostuksensa vastaamaan muiden isojen ketjujen tasoa (karkeasti P/E 5 → 25). Tämä on kuitenkin harvinaista, ja siksi sitä näennäistä kalleutta on opittava kestämään, mutta jos tietää sijoituskohteensa hyvin, niin se on aivan mahdollista.

On mielestäni maininnan arvoista muistuttaa, että jos kävisi niinkin kauniisti että kertoimet vaikkapa 10-kertaistuvat jo alkuvaiheessa, mutta EPS-kasvu olisi vielä alkutekijöissään, niin järkevin sijoituspäätös voi useinkin olla osakkeiden myynti. Ei se satakertaistuminen ole itseisarvo, jos riskikorjattu tuotto-odotus jää matalaksi nopean kertointen kasvun jälkeen.

51 tykkäystä

Muistetaan erityisestä tämä kohta aloitusviestistä. Tässä ketjussa on erinomaisia viestejä, joissa on kiinnostavaa tietoa ja hyvää pohdintaa, jotka tuottavat lisäarvoa. :slight_smile:

Mielellään niin ettei ketjuun tule heittoja, jotka eivät tuota erityistä lisäarvoa ja jotka ovat enemmän tai vähemmän itsestäänselvyyksiä.

Jos on mielessä jokin keveä kysymys tai heitto, niin tämä ominaisuus on hyvä opetella:

Viestejä on poisteltu ja siirrellään. Luetaan se aloitusviesti rauhassa läpi ja sen jälkeen tulleet viestit sekä käytetään aikaa ja pohdintaa, kun kirjoitetaan viestiä tähän ketjuun. Eli pidetään mielessä, että viesti sopii ketjuun eikä eksy aiheesta ja tuo lisäarvoa muille sijoittajille, :slight_smile:

Kiitos ymmärryksestä ja hyviä keskusteluja!

38 tykkäystä

Kun mietitään, miten ja minkälaiset yritykset pääsevät 100x markkina-arvoon, lienee hyvä kerrata, mistä niitä tulee ja miksi.

Jenga-tiimi (!) on tehnyt tutkimuksen, jossa 55000 globaalista julkisesta yrityksestä on etsitty yhteisiä piirteitä niistä 100x yhtiöistä
Global Outperformers - Jenga Investment Partners (jengaip.com)

Tutkimus on varsin helppolukuinen, ja kannustan tutustumaan. Tämä antanee hyvää pohjaa miettiä, miten 100x ryhmään voisi osua tulevaisuudessa, mitä aiemmista kasvavista voi oppia, ja miten neuvoisimme tikkaa heittävää apinaan tähtäämään paremmin jatkossa!

  • 55000 osakkeesta 446 palautti 100x, eli tikkaa heittävällä apinalla oli vuonna 2012 0.8% todennäköisyys osua 100x osakkeeseen globaalisti.
  • Suurin osa 446:sta oli kannattavia yrityksiä! Eli apinan ei kannattanut tähdätä niihin, jotka olivat olleet vuosia tappiollisia.
  • Liikevaihdon kasvuksi ei tarvittu 100% CAGR. 20% CAGR oli jo erittäin riittävä, että yhtiöstä tuli lopulta 100x
  • Suurin osa yhtiöistä kasvatti myös liikevoittoaan, ja useimmat enemmän kuin liikevaihtoaan
  • Suurin osa yhtiöistä oli myös EV/EBIT lähtöarvoltaan 0-15 välissä, toisin sanoen halpoja jos niillä oli 20% kannattava kasvu. Kasvusta ei maksettu liikaa!
  • Yhtiön elinkaarella ja kasvuvaiheella on väliä! Apinan kannattaa tähdätä markkina-arvoltaan alle 300MUSD yhtiöihin. Pienet yhtiöt olivat selkeästi yliedustettuina 100x 446n joukossa.
  • Yhtiön kotimarkkinalla on väliä: Intia, Ruotsi, Japani, Saksa ja Israel kasvattivat todennäköisemmin 100x yhtiön kuin Kiina, USA tai UK.
  • Suomesta kolme yhtiötä, mm. Neste ja Revenio olivat listalla 446:sta
  • Ruotsi - huippusuorittaja maana tässä tutkimuksessa - tuotti parikymmentä 100x yhtiötä

Ei liene siis lainkaan mahdotonta, että Pohjoismaista tulee seuraavan 10 vuoden aikana 100x yhtiötä ja niitä on jo listalla! Itse veikkaisin, että ilmaston ongelmaa, ohjelmistoteollisuuden tai lääketieteen alueen ongelmia ratkovien todennäköisyydet olisivat hyvä alue.

Pohjoismaiden listalla on noin 16000 yritystä. Jos tätä katsoo screenerillä: <300MEUR micro-cap markkina-arvo, 0-20 EV/EBIT, 0-30% lkv kasvu, >0% profit margin saadaan alle sadan joukko.

Niistä sitten vain poimimaan seuraavat 100x. Näillä todennäköisyyksillä listalta voisi pari 100x löytyä! Helppoa kuin mikä :smiley:

118 tykkäystä

Erinomainen ketju,mutta täysin samaa mieltä Ekan kanssa. ”Matalalla riskillä” heitto loppuun tuo ensiksi kevyen bullero fiiliksen,mutta tulkitaan nyt heitto parhain päin tarkoittamaan lähinnä, että ei etsitä mitään lottolappuja vaan radikaalisti väärinhinnoiteltua yhtiötä, jolla olisi olemassa perusteltu polku compaunderiksi.

Jälkiviisaana mikä olisi se historian kaikkein vähäriskisin 100 kertaistuja?

Amazon:

Monster beverage:

Xpel:

Microsoft:

Apple:

Vähäriskistä 100 kertaistujaa ei ole olemassa. Käytännössä on pakko ostaa vallitsevaa markkinanarratiivia vastaan, luonnollisesti tämä on hinnoiteltu kurssiin ja osaketta saa halvalla. Foorumilla pitäisi keskivertokävijällä tulla vähän oksennusta suuhun kun yhtiön nimi mainitaan. Tämänjälkeen on oltava oikeassa ja pystyttävä kestämään väkivaltaista osakkeen hinnan heiluntaa. Jos viimevuoden tärkein opetus oli, että stop lossit tulilla -20% laskussa, niin tälläisillä paperikäsillä on turha yrittää ostaa ja pitää vastaavaa osaketta.

Tällähetkellä ehkä tecnotree voisi mennä tähän kategoriaan jos saisi tulevaisuudessa yllättäen kassavirran käännettyä. Tämä on erittäin iso jos. Hankalassa taloustilanteessa liikevaihto on kuitenkin ollut koko ajan kasvava, samoin tulos (poislukien -22). Ensivuoden ennusteilla EV/S lähenee yhtä ja EV/EBIT 4:ää. Pelkkä yhtiön nimen mainitseminen saa vatsan löysälle foorumilla ja inho on hinnoiteltu kurssiin. Tähän päälle kasvuinvestointien onnistuminen, kasvun kiihtyminen ja sticky product jota on hankala asiakkaan vaihtaa.

Laitan muistutuksen 2034 jotta voin tulla nauramaan pelkälle idealle

131 tykkäystä

Jos pharmasta meinaa löytää 100-baggerin, niin ei voi kuin suositella tätä uusinta Acquired podcastia, jossa käydään läpi Novo Nordiskin matkaa todennäköiseksi 100-baggeriksi.

Noin jakson puolivälissä ja koko episodin loppupuoli käydään läpi sitä, millaisia todennäköisyyksiä vastaan pharma-lottoaja pelaa, jos aikoo löytää sieltä varhaisesta pre-faasitutkimusvaiheesta 100-bagger aihioita. Lienee helpompi löytää kultaa Lemmenjoesta kuin 100-baggeriksi breikkaava pharma-lappu.

47 tykkäystä

Tässä ketjussa ollaan aika vahvasti sitä mieltä ettei Hesulista löydy 100-baggereita, joten vedetään foliohattu päähän, kokaiinit nenään ja uidaan vähän vastavirtaan ihan huvin vuoksi. Itselleni tulee mieleen ainakin yksi Hesulin firma, joka on huipuista laskenut selvästi, joka on jollain tasolla Foorumin suosiossa, ja jolla olisi selvä kiitorata 100-baggeriksi. Hyvät naiset ja herrat,

Talenom: Eurooppalainen kirjanpitojätti

Talenomin laajassa rapsassa @Juha_Kinnunen kertoo että Talenomin TAM Suomessa, Ruotissa ja Espanjassa on noin 15 mrd. pyöristettynä. Jos ekstrapoloidaan koko Euroopan TAMia, niin se lienee tasoa 100-200 mrd. Oletetaan markkinaksi 200 mrd. ja vähän BKT:ta nopeampi markkinan kasvu (3 %) seuraavalle 10 vuodelle, ja Euroopan TAM on silloin 270 mrd. Talenomin M-A tällä hetkellä on 264 milj. 100X tästä on 26,4 mrd. eli melkein 10% TAMista, vaikka tulosta ei olla edes otettu huomioon tässä välissä. Jos oletetaan Talenomille P/Ebit 25 tuohon hetkeen hyvästä kasvun trackista ja kovasta marginaalista, niin Ebittiä pitäisi tehdä semmonen 1 mrd., mikä on ~66x 10 vuodessa tämän vuoden ennustetusta Ebitistä. Talenomin P/Ebit tällä hetkellä on noin 17, joten kertoimet nousevat vähän. Kuten sanoin, tämän harjoituksen miettiminen vaatii vähän kahvia vahvempaa kamaa, mutta sinnitelkää mukana.

Mites tämmöinen sekoilu on mahdollista? Suurin avain menneisyyteen on todistaa Talenomin Suomen menestys ulkomailla, eli painaa 20- %:n Ebittiä. Askelmerkit:

  1. Kaikki seksuaalisesti osinkoihin suuntautuneet avainhenkilöt firmasta pois. Rahat käytetään kasvuun.

  2. Ruotsissa todistetaan strategian toimivuus ja maan Ebit- % kasvaa Suomen tasolle. Tässä vaiheessa sijoittavat ymmärtävät, että Talenomin strategia toimii→kertoimet ylös.

  3. Koska Talenomilla töissä olevat kirjanpitäjät pystyvät ylläpitämään keskimääräistä enemmän asiakkaita (=keskimääräistä enemmän rahaa kirjanpitäjälle), firman maine työnantajana ja yritysten omistajana nousee. Orgaaninen kasvu on hyvää ja korkeilla kertoimilla voidaan jatkaa epäorgaanista kasvua ja dilutaatio on suht. pientä.

  4. Talenom on todistanut, että se osaa laajentua uuteen maahan, ottaa omat ohjelmistot käyttöön siellä ja painaa 20- %:n Ebittiä. Nyt tämä sama peli pitää pelata muutamassa muussa Euroopan maassa, kunnes 1 mrd. Ebit on kasassa. Tässä kasvun avainasemassa on Etelä-Euroopan kivikautiset maat. Mitä siihen vaaditaan?

Oletetaan, että kaikki Talenomin maat tekevät em. tulosta. Jotta 1 mr. Ebit tulee kasaan, tällöin liikevaihdon täytyy olla 5 mrd. (~2% koko Euroopan TAMista). Tämän vuoden ennustettu lv. on 136,8 milj. Seuraavan 10 vuotta kestävä CAGR tuohon olisi noin 43 % :face_vomiting: :face_vomiting:

Tarinan opetus:

  • Osakkeella tehtävät yrityskaupat dilutoivat omistusta, joten todellisuudessa kasvun pitäisi olla vielä tätäkin kovempaa!!

  • Osingoista tuskin päästään eroon

  • Kasvu nojaa arvostuskertoimien nousuun (osittan spekulatiivista)

  • 100-baggereissa alkukertoimien on hyvä olla matalia, jotta tavoite olisi mahdollinen

  • 10 vuotta on todella lyhyt aika tässä haasteessa. Em. mielikuvan mukaisesti Talenomilla olisi lopussa vasta 2 %:n kokoinen markkina-asema Euroopan kirjanpitokentällä. Omaan korvaan ei kuulosta liian pahalta, mutta aseman saavuttaminen 10 vuodessa taitaa olla mahdottomuus. 20 vuodessa asian pitäisi olla savutettavista CAGRin ollessa “vain” ~20% y-o-y.

Kiitos ja anteeksi.

Disclaimer: Luvut sisältävät pyöristysvirheitä

60 tykkäystä

Erittäin hieno ketju !

Kuten täällä onkin jo useaan otteeseen todettu, matala riski ja 100-bägging eivät oikein taivu yhteen, ellei sitten satu omistamaan rautaista vatsaa ja timanttisia käsiä, ja löytämään Revenio Groupin kaltaista muodonmuutostarinaa puoli-ilmaiseksi, hodlaamaan osaketta kuplan huippuihin, ja päästämään irti juuri, tai lähes oikeaan aikaan. Revenio 40 kertaistui 10 vuodessa 2011-2021 ja itsekin pääsin nauttimaan tuosta matkasta 2013-2020. Tästäkin keissistä jäi lopulta pitkäksi aikaa vain paha mieli, sillä en ymmärtänyt lisäillä matkan varrella riittävästi ja myös irtauduin positiosta liian aikaisin. Kyydissä istuminen oli muuten erittäin helppoa siihen asti, kunnes aloitin pörssin päivittäisen seuraamisen. Vuoteen 2010 asti vilkaisin salkkua ehkä kerran kuukaudessa ja luin ainostaan omistamieni ja seuraamieni yhtiöiden raportteja ja uutisia.

poistettu

Ensinnäkin, veikkaan että pohjolan pördeistä tulee löytymään yksi satakertaistuja. Tukholman kasvulistoilta löytyy paljon mielenkiintoisia, mahdollisia disruptoijia, joista tosin suuri osa on edelleen kalliita. Hesulista taas löytyy paljon erittäin halpoja ”tupakannatsoja”, joista jokin voisi tehdä Revenion kaltaiset temput ja tehdä uusia pölhönäärejä.

Oma veikkaukseni on kuitenkin ruotsalainen, takavuosien hype-osake, foorumin suosikki, ja myöhemmin inhokki: Smart Eye. Kirjoitan keissistä nyt ajanpuutteen vuoksi vain lyhyesti ja lähinnä laadullisesta näkökulmasta. Yhtiön omasta ketjusta ja maailman luotettavimman ruotsalaisen analyysitalon analyyseistä voi ihmetellä lukuja tarkemmin. Off topickina, olen miettinyt miksi talon nimi on juuri punasilmä? Luulen, että aikaisemmin mainitulla jauholla on nimen valinnan kannalta olennaisesti merkitystä, ja ko. piristeen käyttö kohtuuttomissa määrissä myös kuulunee olennaisena osana ennusteiden laatimisprosessiin.

Joka tapauksessa, sitä Smart Eyen tarinan kuuluisaa tölkkiä potkittiin kauan, mutta viimeiset vuosineljännekset kehitys on ollut ennustetun mukaista vahvaa tekemistä. Nykyiset liikevaihdon kasvukärjet ovat DMS ja myyty tutkimustyö. Molemmat perustuvat 25-vuotta kartutettuun osaamiseen ja dataan ihmisen eleiden ja erityisesti silmän liikkeiden lukemisesta. DMS jauhaa kovan bruttokatteen liikevaihtoa per asiakkaan tuotannosta ulos puskettu DMS:llä varustettu auto. Liikevaihdon kulurakenne tässä segmentissä on hyvin etupainotteinen, kun pääosa kuluista muodostuu myyntityöstä ja ratkaisun sovittamisesta kuhunkin automalliin. Tutkimuksen myynti kartuttaa paitsi kassaa, myös dataa, jota voidaan hyödyntää tuotekehitykseen ja mahdollisiin uusiin teknologisiin innovaatioihin. Regulaatio tukee maailmanlaajuisesti vahvasti DMS-ratkaisujen myyntiä. DMS:llä pystyttäisiin ratkaisemaan erilaisia tieliikenteen turvallisuusongelmia, kuten älypuhelimen käyttö ajaessa ja päihtyneenä ajaminen.

Interior sensing-teknologiasta kaavaillaan seuraavaa keihäänkärkeä, DMS:n tuottojen hyytyessä, kun siitä tullee keskipitkällä aikavälillä standardiratkaisu. Interios sensingin potentiaalia on vaikea arvioida, sen ollessa käytännössä vasta tuotekehitysasteella. itse en näe teknologiaa samalla tavalla tieliikenteen turvallisuuden kannalta “välttämättömänä” ratkaisuna, kuin DMS:ää, mutta automisen ajamisen kehittyessä teknologiasta voi tulla olennainen osa autonomisen ajamisen mahdollistamista. Uskon itse, että Smart Eyen teknologiaa tullaan tulevaisuudessa hyödyntämään enemmän ihmisen psykologian tutkimuksessa ja robotiikassa, ihmisen kanssa vuorovaikutuksessa olevien koneiden kehittyessä. En usko yhdelläkään muulla maailman yhtiöllä olevan yhtä laajaa ja “vanhaa” tietokantaa ko. datasta.

Yhtiön MCAP on perjantain kurssinoteerauksella 252,85 miljoonaa euroa, joten satakertaistuminen tarkoittaisi kymmenen vuoden päästä reilua 25 jaardia. Liikevaihto viimeisen vuoden ajalta oli 23,37 miljoonaa euroa ja EBITDA -17,6 miljoonaa euroa. Heitetään tälle P/S 5 kymmenen vuoden päähän ja liikevaihdon pitäisi olla luokkaa 5 miljardia. Jos EBIT-marginaali olisi korkea 20%, EBITtiä pitäisi tehdä luokkaa miljardi, mikä tarkoittaisi noin 750 miljoonan tulosta verojen jälkeen (oletuksella, että yhtiö olisi tuolloin velaton). Tuolloin P/E olisi noin 33. Liikevaihdon pitäisi siis noin 108 kertaistua, eli noin 1,6 kertaistua joka vuosi kymmenen vuoden ajan. Pidänkö tätä todennäköisenä, tai edes mahdollisena? No, mahdollisuus tälle on enemmän kuin nolla ja 0,1 % todennäköisyys on äärettömän paljon enemmän, kuin nolla, joten periaatteessa kyllä.

Ei sijoitussuositus ja omistan edelleen ko. yhtiön pahveja.

Edit: ylläpidon pyynnöstä poistettu tyylitön lohkaisu

39 tykkäystä

Kiitos kaikille osallistujille!

Muotoilin ketjun otsikon tarkoituksella vähän provosoivaksi. Rahoitusteorian mukaan riski ja tuotto kulkee käsi kädessä. Onnekseni en ole käynyt yhtäkään rahoituksen kurssia eikä minulla ole mitään formaalia kaupallisen alan koulutusta joten tällainen opetus ei rajaa mielikuvitustani. :smiley:

Mutta maalaisjärkeä saa ja pitää käyttää. Jos joku sijoitusmyyjä tulisi tarjoamaan riskitöntä 100-kertaistujaa, pitää epäillä tätä:

Mutta kuten ketjuun osallistujat oikein arvasitkin, haen tilanteita missä huonolla säkällä tappiot olisi rajattuja. Esimerkiksi juuri Revenio 2010-luvun alussa. Jos yhtiö olisi jäänyt monialayhtiöksi ja Icare ei olisi lentänytkään, sijoittaja tuskin olisi ottanut kauheasti duffea tyyliin kirja-arvoon ostetuilla osakkeilla.

Tällaisia tapauksia on todellakin ollut ja ne on omin silmin nähty. 100-kertaistuja kohtuullisin riskein fundamenttien puolesta (osakkeet nyt voi lyhyellä välillä aina heilua minne sattuu) ei ole mikään Loch Nessin hirviö mitä kukaan ei ole saanut koskaan kiinni. :smiley: Vaaditaan vain aikaa ja paljon, paljon… Onnea ja istumalihaksia. :smiley:

Sen sijaan @Antti_Siltanen erinomaisesti mainitsemat firmat kaikessa potentiaalissaan ovat enemmän “lottolappuhenkisiä”, eli pahassa tilanteessa duffea voi tulla ja isosti. Tätä riskiä voi tietysti rajata position suhteellisen pienellä koolla salkussa.

36 tykkäystä

Itse hakisin 100-pussittajaa Jenkeistä ja isolta alalta, jota lähdetään distruptoimaan. Mieleen tulee omista omistuksista Hims and Hers, SoFi ja Lemonade. Kaikki yrittävät distruptoida valtavia aloja - lääkäri- ja lääkepalvelut, pankki ja vakuutus digitaalisella lähestymistavalla. Lisäksi markkina-arvot riittävän pieniä kaikilla, 1-8miljardia.

Hyvin kontroversiaalina boom or bust veikkauksena heitän Carvanan. Jos ja iso jos yritys selviää veloista, kasvu käyntiin uudelleen ja positiivista kassavirtaa niin kasvuvaraa riittää valtavasti. Nyt taitaa markkinaosuus olla vain n 1% koko käytettyjen autojen markkinasta. Mitäs jos se olisikin amazonmainen 20%.

Euroopan ”Carvana” AutoGroup voisi myös olla kandidaatti. Kumpikin :oncoming_automobile:kauppiaista omaa myös optionaliteettia laajentaa liiketoimintaa jatkossa muuhunkin kuin käytettyjen autojen myyntiin.

Muilta sektoreilta kuluttajatuotteista etsisin seuraavaa Celciusta (tai Monsteria). Näitä voi kyllä hyvin vaikea Suomesta hahmottaa jos ei pääse lynchittamaan tuotteilla itse. Hieman samaa kategoriaa olisi löytää seuraava Chipotle tai Starbucks. Puuilot ja vastaavat törmäävät täällä todella nopeasti kasvun rajoihin kotimarkkinassa ja kansainvälinen menestyminen retail-markkinassa on tuskasen vaikeata, erityisesti suomalaisille.

21 tykkäystä

Heitetään villinä korttina ikuinen taaplaaja panostaja. Jos corehw omat tuotteet lyö läpi niin arvostus voi olla mitä tahansa. Se on sitten eri asia kuinka todennäköistä tällainen on.

Koko Panostajan markkina-arvo on n 23 miljoonaa.
Hyvä alku tälle baggeroinnille olisi Corehw toimarin tavoite firman kasvattamiselle. 3 vuodessa alle 10M liikevaihdosta-> 100M. Omissa tuotteissa lisäksi kate melkoinen eli skaalautuisi nätisti alariville. Alakin on aikaan sopivan kuuma…

Ei todennäköistä mutta ei mahdotontakaan.

Corehw liiketoiminta jakaantuu suunnittelupalveluihin, konsultointiin sekä omien mikropiirien ja lisensoitavien teknologioiden (IP) kehitykseen. Yhtiön asiakkaita ovat mm. verkkoyhtiöt, piirisarjavalmistajat, moduulivalmistajat sekä langattomien teknologioiden laiteyhtiöt, jotka tarjoavat IoT-ratkaisuja (Internet of Things)

Kasvupaukkuja tähän ainakin nyt lyödään. Panostaja sijoitti yhdessä Business Finlandin kanssa CoreHW:n tuotekehitykseen noin neljä miljoonaa euroa keväällä 2023. Business Finlandin rahoitus on suunnattu tuoteperheen ja -paketin loppuunsaattamiseen ja Panostajan osuus kaupallisen puolen ja kyvykkyyden kehittämiseen.

Tämä sisäpaikannusteknologia ja siihen liittyvä ensimmäinen potentiaalinen oma tuote on se minkä kaupallistamiseen satsataan. Missä tätä sitten voidaan hyödyntää?

Varastot/ logistiikka. Ratkaisut parantavat varastojen luotettavuutta ja turvallisuutta tarjoamalla reaaliaikaisen pakettien sijainnin, varastomäärän seurannan ja trukkien erittäin tarkan paikantamisen.

Lentokentät ja hotellit voivat seurata raskasta kalustoa, matkustajien matkatavaroita ja vierailijoita päivittäisen toiminnan parantamiseksi, turvallisuuden lisäämiseksi ja asiakastyytyväisyyden lisäämiseksi ja toiminnan tehostamiseksi. Pystytään algoritmeilla seuraamaan mihin ja milloin kannattaa satsata työvoimaa/resursseja.

Kulunvalvonta ja turvallisuus: Sisäpaikannusratkaisuiden avulla voidaan
seurata työntekijöiden ja vierailijoiden liikkumista ja sisäänkäyntiä missä tahansa tilassa.

Vähittäiskauppa: Kauppakeskukset hyötyvät tästä tekniikasta seuraamalla ostoskärryjä ja tarjoamalla kuluttajille opastusta ja reittiä suurissa myymälöissä. Tästä varmasti isot kauppaketjut ovat myös kiinnostuneita. Asiakkaiden pääreittien tiedostamisen avulla he voivat satsata mainonnan ja avaintuotteet reitille. Myös yksilöllinen mainonta helpottuu.

Terveyskeskukset: Tämän tekniikan avulla potilaat sekä laitteet, kuten sängyt ja pyörätuolit, voidaan paikantaa helposti. Tämä on myös turvallisuustekijä, tehokkaan toiminnan ohella.

Käyttökohteet ovat lähes rajattomat.

Corehw kehittää myös kodinvalvontaa ja älylukkoihin teknologiaa sekä autoteollisuuteen tutka ja anturiteknologiaa.

Lisäksi Corehw on monissa konsortioissa mukana. Kehittämässä eurooppaan piirilevyvalmistusta.

20 tykkäystä

Voisitko avata näitä yhtiöitä hieman enemmän, kts. ketjun aloitus:

Ja sama:

Muutoin heittoja voi heitellä tänne (tämä ketju oli hieman yllättävä avaus :smiley: ).

23 tykkäystä

Laitetaanpa itsekin foliohattu sekä pellen naamari päähän ja lähdetään myymään pyramidihuijauksia. Tai no en tällä kertaa ehkä jaksa pyramidia lähteä rakentamaan niin kuljetaan laiskana vaikka Theranosin jalanjälkiä :grinning:

Markkinoiden luominen on yleensä hidasta touhua niin kohdemarkkinan olisi oltava valmiiksi tarpeeksi suuri. Inderesin laajan raportin mukaan Nightingalen kohdemarkkinan koko olisi ollut vuonna 2021 noin 193 mrd USD ja Markkinan kasvu arvioitu noin GAGR 15% vuosille 2021-2026. Kohdemarkkinan osalta ei siis tulisi merkittäviä rajoitteita.

Nigthingalen markkina-arvo on tällä hetkellä aika tasan 70M EUR, mikä pohjautuu lähinnä nettokassaan. Jos tässä haluaisi huijata niin voisi katsoa vain liiketoiminnan markkina-arvoa, mikä helpottaisi asiaa huomattavasti, mutta ei nyt lähdetä sille tielle. 100-baggeriksi siis tarvittaisiin 7mrd EUR markkina-arvo.

Nightingalen tuote on pitkälti validoitu. Se on hinnaltaan erittäin kilpailukykyinen ja koko keissi pohjautuu kaupallisen läpimurron onnistumiseen. Testin listahinta on arvioitu 19 euroon. Laitetaan tähän oletuksena, että vuosien varrella Nightingale onnistuu laajentamaan testin tuottamaa validoitua tietoa ja onnistuu tämän myötä nostamaan listahinnan 40 euroon.

Jos yhdellä noin miljoonan maksavalla NMR-laitteella saadaan 90 tuhannen testin kapasiteetti, niin on itsestään selvää, että testauskapasiteettiin joudutaan investoimaan. On myös mahdollista, että osa laitteistosta/kapasiteetista vuokrataan tai esimerkiksi liiketoimintamallia muutetaan lisensointiin painottuvaksi. Kaupallistaminen, R&D yms. syövät myös huomattavasti pääomaa, mutta oletetaan nyt, että paketti saadaan pidettyä pääomakevyenä ja tulos kääntyy hyvissä ajoin positiiviseksi, eli “merkittävää” rahoitustarvetta ei pääsisi matkalla syntymään. Vedetään hihasta, että vaadittaisiin noin 8 mrd EUR yritysarvo. Jos otetaan hieman verrokkiryhmää korkeampi EV/S 4,5 niin liikevaihtoa tarvittaisiin 1,78 mrd EUR. 40 EUR per testi oletuksella myytyjä testejä tarvittaisiin noin 44,5 miljoonaa per vuosi. Testimäärä ei sinällään olisi täysin mahdoton, jos Nightingale onnistuu kansainvälisessä kaupallistamisessa, uusia merkittäviä asiakkuuksia ja yhteistyösopimuksia solmitaan kiihtyvällä tahdilla, lumipallo lähtee pyörimään ja sitä potkitaan vielä kansallisilla ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa kannustavalla (pakottavalla) sääntelyllä implementoitavaksi osaksi perusterveydenhuoltoa, minkä lisäksi vakuutusyhtiöt rakastuvat testin tuomiin riskienhallintamahdollisuuksiin ja ottavat sen osaksi myymiään terveysvakuutuksia. Perään vielä jos x10.

@Verneri_Pulkkinen halusi matalaa riskiä. Jos ei muuta, niin tässä nettokassa antaa ainakin hieman peliaikaa kunhan burn rate ei lähde hallitsemattomasti käsistä. Voihan ne näpit tosin polttaa pienelläkin liekillä sammakkoa keitellessä :grinning:

40 tykkäystä

Alla Paul Andreolan uusin haastattelu.
Tämä mies on yksi xpelin varhaisen vaiheen sijoittajista kun se oli 0.20 hinnoissa. Siirtäkää jos ei mielestänne kuulu tähän ketjuun.
Hänellä on hyviä ajatuksia multibaggerien löytämiseen.

20 tykkäystä

Itse valitsisin kriteerit huomioiden ruotsista acuvin. Kaikilla acuvin yhtiöllä on ihan hyvän oloinen meininki päällänsä. Mutta 100 baggeröinistä vastuun nostaisin piezo motorssin aijesopimukselle mikro moottoreiden toimittamiseen matkapuhelimien kameraoptiikkaan, PC:t, near-body-teknologia (ns. puettavat laitteet) ja autoteollisuudelle. PiezoMotorin arvio on, että noin 10 %:n levinneisyys johtaa PiezoMotorille noin 200-400 miljoonan Ruotsin kruunun rojaltituloihin vuodessa.
Yhteistyöstä saadut rojaltitulot eivät johda PiezoMotorille merkittäviin kustannuksiin. Markkinarvo yhtiöllä tällä hetkellä 189,67 milj. SEK. Sopimuksen toteutuessa ja useamman moottorin käyttö per kamera+ 10vuoden aikajänne huomioiden jonkinnäköistä potentiaalia löytyy.

12 tykkäystä

Valitettavasti “matalalla riskillä” kriteeri ei täyty, mutta Elabs on potentiaalinen 100-bagger.

Tupakkiaskilaskelma:

Jos Elabsista tulee joskus alalla “yleinen standardi” (joka on heillä selvästi tähtäimessä), niin pääsemällä tuohon yhtiön kertomaan “PC market opportunity” alarajalle (1,100milj USD):

  • 1,100 milj USD = 12,000m NOK
  • 12,000m NOK myyntiä, 50% EBITDA marginaali (yhtiön ohjeistuksen mukaan)
  • EBITDA 6,000m NOK
  • EV nyt 1,460m NOK
  • Sallitaan EV/EBITDA 20x, eli 6,000m NOK x 20 = 120,000m NOK
  • Nousuvara: 120,000m NOK / 1,460m NOK = ~82x

:smiley:

Noh tämä oli vain tälläinen huumorijuttu. Mutta kertoo hyvin, miten vaikeaa tämäkin on. Pitäisi olla erittäin aikaisessa mukana jossain hyper-skaalavassa osakkeessa, mielellään ennen kuin koko kohdemarkkina on lähtenyt liikkeelle (eli nyt). SItten pitäisi käydä satumaisia asioita: tuotteesta tulee standardi, hinnoitteluvoima säilyy kaikissa segmenteissä ennallaan ja yli ajan, jne.

34 tykkäystä

Revenio mainittu.

Katsoin huvikseni, että 30.11.2005 Done Solutions osti firman, joka omisti 57% Tiolat Oy:stä, firmasta joka siis suunnittelee, valmistaa ja myy silmälääkereille ja optikoille patentoituja iCare-silmänpainemittareita pääasiassa ulkomaan markkinoille. Em liiketoiminta oli hyvin kannattavaa, liiketulos peräti 0,8 MEUR vaivaisella 1,5 MEUR liikevaihdolla
Tuosta kaupasta meni 15 vuotta Reven 100-bäggeröintiin. Itse asiassa Done/Reve ei taida 100-bäggeriksi olla missään vaiheessa 10 vuoteen päässyt :grin: Mutta sentään 50-kertaistumista 10 vuoteen mahtuu jo useammastakin kohdasta.

Tuhkimotarinat lähtevät usein pienestä, ja kai niitä aika monella toimialalla on saavutettavissa.

Jonkinlainen moat olisi mielellään oltava, olisi se sitten patentoitua teknologiaa tai brändi-intoilua jotta kilpailijat eivät menestyksekkäästi kopioi.
Markkina saisi mielellään olla suht kehittymätön jotta siellä olisi tilaa, ja ratkaisun jollain tapaa distruptoiva jotta asiakaskunta ymmärtäisi että tätäpä juuri
Loppuasiakkaille tarve saisi olla tärkeä johon rahaa haluaa käyttää, kuten terveys. Mutta yhtä hyvin kriittistä voi olla egon ja omien mielikuvien ruokkiminen, kaikkihan muistaa Monster-energyn.
Markkinaa mielellään saisi olla valloitettavissa laajalti, ainakin valtava kotimarkkina ja mielellään maailma tarjoaa expansiotilaa

Ja taivaanmerkkienkin pitää tukea, eli matalat korkokannat, sijoittajien sallimat kertoimet, listauspaikan viehättävyys, maaniset ja uskonnolliset sijoittajakannattajat, yms.

BTW, tuosta Tiolat-kaupasta meni vajaat 3 vuotta kun Done osti Boomerang-boatsin. Ja väliin jotain muutakin, Joten ei iCare potentiaali heillekään aivan selvä ollut.

image

Done Solutions Oyj Pörssitiedote 30.11.2005 klo 16.30

DONE SOLUTIONS OSTAA OSAKE-ENEMMISTÖN TIOLAT OY:STÄ

Done Solutions Oyj on tänään allekirjoittanut sopimuksen Gateway Finland Oy:n
kanssa sen 100%:sesti omistaman Sunob Holding Oy:n osakekannan ostamisesta.
Kauppa toteutetaan osakevaihtona. Done Solutions Oyj suuntaa 10 miljoonaa uutta
osaketta 0,17 euron merkintähinnalla Gateway Finland Oy:lle. Uudet osakkeet
ehdotetaan suunnattavaksi vanhojen osakkeenomistajien merkintäoikeudesta
poiketen. Sunob Holding Oy:n osakekannan lisäksi Gateway Finland Oy luovuttaa
osakemerkinnän maksuksi 25.736,62 euron lainasaatavan sekä 1.217.599,10 euron
pääomalainasaatavan Sunob Holding Oy:ltä. Kaupan yhteydessä Done Solutions Oyj
ostaa Gateway Finland Oy:ltä sen Sunob Holding Oy:ltä olevan pääomalainasaatavan
483.840,95 euroa nimellisarvoonsa.

Kaupan toteutumisen edellytyksenä on, että Done Solutions Oyj:n koolle kutsuttava
ylimääräinen yhtiökokous 19.12.2005 tekee hallituksen esityksen mukaisen
päätöksen suunnatusta osakeannista Gateway Finland Oy:lle. Gateway Finland Oy:n
omistavat Done Solutions Oyj:n hallituksen jäsen Matti Nevalainen ja Petri
Kanervo puoliksi.

Sunob Holding Oy on holding-yhtiö. Sen 57,14%:sesti omistama Tiolat Oy on
nopeasti kasvava terveydenhoitoalan yhtiö, joka suunnittelee, valmistaa ja myy
silmälääkäreille ja optikoille patentoituja iCare-silmänpainemittareita
pääasiassa ulkomaan markkinoille. Tilikaudella 1.4.2004-31.3.2005 Tiolat Oy:n
liikevaihto oli 1,5 miljoonaa euroa ja liiketulos 0,8 miljoonaa euroa. Tiolat
Oy:n 9 kuukauden tilikauden 1.4.-31.12.2005 liikevaihdon ja -tuloksen ennustetaan
ylittävän edellisen 12 kuukauden tilikauden luvut.

Tiolat Oy:n osake-enemmistön osto on osa Done Solutions Oyj:n uutta strategiaa
kehittää liiketoimintaansa yritysostoin.

Done Solutions Oyj
Pekka Pystynen
toimitusjohtaja

27 tykkäystä

Joskus “huonot” kasvunäkymät on hyvä asia mikäli kilpailuedut ja hinnoitteluvoima kohdillaan. Sitten on jotain Savosolarin, Remedyn ja Kempowerin kaltaisia yrityksiä, jotka puskee kiinni kakkuun joka kasvaa hurjasti, mutta kilpailu kasvaa suhteessa vielä enemmän. Sitten jos miettii vielä maailman talentti poolia niin harvoinpa täältä Suomesta löytyy sellaista pitkäkestoista osaamista, että pärjätään niillä aloilla joilla kilpailu kaikista kovinta.

Olvilla mielestäni aika matalalla riskillä saavutettua kasvua viimeisen 25 vuoden aikana. Mukaan mahtuu myös virheitä kuten Valko-Venäjä. Ei mikään 100-baggeri 10 vuodessa mutta tulee olemaan jossain kohtaa kun aikajännettä pidennetään ja huomioidaan kokonaistuotto.

21 tykkäystä

Olvin oikaistusta liiketuloksesta yli 40% tulee Valko-Venäjältä mikä kannattaa ottaa huomioon yhtiön arvostusta ja tulevaisuudennäkymiä arvioidessa.

Olvin kannattavuus (jota Valko-Venäjä nostaa melkoisesti) on pikaisesti vertailtuna kokonaisuutena vähän parempi kuin Sinebrychoffin mutta huomattavasti heikompi kuin Hartwallin. Ilman Valko-Venäjää kannattavuus olisi samaa tasoa kuin Sinebrychoffilla mutta P/E luku nousisi nykykurssilla noin kuudestatoista lähemmäs kolmeakymmentä jos Valko-Venäjän liiketoiminnoille kävisi kuin Fortumin Venäjäbisneksille. :face_with_monocle:

Väitän että saa aika paljon käyttää mielikuvitusta että saisi 10-baggerin, saati 100-baggeria vaikka firman tuotteista nautinkin.

Edit: Uudemmassa viestissäni alla korjattu tämän viestin hätäisesti arvioitua P/E-vaikutusta mutta jätän sen tässä viestissä alkuperäiseen muotoon ettei tule sekaannusta.

9 tykkäystä

Tämä ei ole Olvi ketju, mutta vastaan silti. Käytin enemmän Olvia ja Altriaa esimerkkinä sen tyyppisistä yrityksistä jotka luoneet merkittävästi omistaja-arvoa. Kilpailu on vähäistä ja tuotteetkaan ei kovin muutu 50v aikana. Olvin Suomen ja Itämeren alue teki liikevoittoa noin 40milj vuonna 2023, joten laskelmasi P/E-luvusta (30) ei ole lähelläkään oikeaa lukemaa. Q1 2024 aikana Suomi ja itämeren alue paransi entisestään menoa joten rullaavana tulos verojen jälkeen on selvästi yli 30milj nettona.

Olvi tulee edelleen luomaan paljon omistaja-arvoa tulevina vuosina mikäli jatkaa samanlaista menoa. Ei tosiaan nykytasoilta mikään nopea 10-bagger, mutta aikanaan. Lähtöarvostus on kaikkien aikojen alimmalla tasolla ja ihan syystäkin.

Valko-Venäjä on optioluonteinen erä Olville josta rullataan nyt vapaat kassavirrat ulos ja se saadaan ehkä myytyä joskus.

4 tykkäystä

Suomen ja Itämeren alueen oikaistu liiketulos ennen veroja oli tosiaan yhteensä 39.5M€ ja Valko-Venäjän 28.9M€. 1.3M€ eliminointien jälkeen koko oikaistu liiketulos oli 67.1M€ eli tästä Valko-Venäjä reilut 43%.

Valko-Venäjän osuuden oikaisemattomassa liiketuloksessa pudotti kuitenkin 43%:sta 30%:iin 12.2M€ suuruinen Valko-Venäjälle maksettu sakko. Eli 54.9M€ liiketuloksesta vain 16.7M€ Valko-Venäjältä.

Olvin 2023 tilikauden tulos jonka perusteella P/E lasketaan oli 38.5M€. Tuossa luvussa on siis kaiketi 30.4% Valko-Venäjää. 30.4% poistuma tosiaan nostaisi P/E:n vain 23 tasolle. Ilman sakkoa ajatusleikin vaikutus olisi ollut P/E 28+.

Toisaalta näyttää että V-V:lle on maksettu sakkojen lisäksi myös erityisen paljon veroja (yli puolet konsernin tuloveroista) joten tuo taitaa laskea V-V:n osuutta tilikauden tuloksesta vielä lisää sakon lisäksi.

Eli P/E -kerroinvaikutuksen suuruuden osalta olin liian hätäinen.

5 tykkäystä