100-baggerit 10 vuodessa, matalalla riskillä

Osakesalkkua voi kasvattaa yleistä markkinaa seuraavia indeksirahastoja nopeammin a) veivaamalla jatkuvasti voimakkaasti noussseita ja tuottopotentiaalinsa käyttäneitä osakkeita tai b) istumalla pitkään vaivalla löydettyjen moninkertaistujien kyydissä.

Ensimmäinen tyyli on haastava ajoittamisen takia.

Tämä ketju on omistettu jälkimmäisten metsästämiseen. Joka on myös haastavaa, koska tällaisten tapausten etsiminen on kuin etsisi neulaa heinäsuovasta. Eikä edes se ole hyvä vertaus: hutiosumat syövät salkun tuottoja. Tämä on kuin etsisi neulaa heinäsuovasta, jossa on seassa sormia viiltäviä teriä.

Meillä on ainakin yksi samankaltainen ketju foorumilla, pohjoismaiden kymmenkertaistujat, mutta tässä alustus ja tavoitteet poikkeavat hieman.

Kukapa ei haluaisi löytää sen uuden NVIDIAn tai Microsoftin alkuvaiheessa? Haasteena on, että yhtiön pitäisi olla suhteellisen pieni yhtiö (mcap korkeintaan 30 miljardia dollaria: jos sellainen 100 kertaistuu se on tämän päivän Microsoftin arvoinen). Kun yrittää löytää ”long shottia”, tulee ottaneeksi herkästi liikaa riskiä. Sen lisäksi tällaisten supervoittajien kyydissä istuminen on vaikeaa. Viimeisten vuosikymmenien supervoittaja, energiajuomayhtiö Monster on laskenut muutamaan otteeseen yli 70 %. Teslalle yli 50 % korjaukset alaspäin ovat arkipäivää.

Rahan häviäminen on kallista, siksi riskit pitää olla maltillisia.

Inflaation ja yleisen talouskasvun mukana osakemarkkina on tuplannut keskimäärin 7-10 vuoden välein.

10 % vuosituotolla markkina satakertaistuu noin 49 vuodessa. Sen takia otsikossa on provosoivan lyhyt aikaväli, 10 vuotta. Toki se saa tuosta venyä hieman pidemmäksi käytännössä.

Säännöt:

Liiketoiminnan pitää olla ymmärrettävää ja omata suuren kasvupotentiaalin joko disruptoimalla olemassaolevaa markkinaa tai luoden uutta markkinaa. Jos liiketoiminta ei ole ymmärrettävää, on vaikea arvioida sen todellista potentiaalia ja riskejä.

Yrityksen johdon pitää olla rehellisiä ja erinomaisia työssään (tekemiset vastaa sanomisia, hyvä pääoman allokaatio) ja pääomistajat myös osaavia.

Yhtiön tulisi olla voitollinen tai sellaiseksi uskottavasti pian muuttuva.

Osakkeen pitää olla halpa: P/E (tai kassavirtakertoimet) 20x max, mielellään lähempänä kymppiä (kts. 11-baggers tutkimus Vartissa).

Jatkaen alun yhtiöesimerkeistä. Microsoft listautui 1986 35,50 dollarin osakekohtaiseen hintaan ja paisuneella osakekannalla tilikauden 1987 (päättyi kesäkuussa) EPS oli 1,30. P/E oli siis 27x.

Ketjun avaushetkellä silmiä hivelevän arvostuksen saanut (markkina-arvo 1,5 biljoonaa, liikevaihto 45 miljardia dollaria) NVIDIAa sai takavuosina 2010-luvun alkupuolella alle P/E 20x.

Todellakin, moninkertaistuminen yleensä vaatii halvalla ostamista.

Tottakai, emme ole P/E-multippelin orjia. Esimerkiksi Amazon on oli takavuosina hyvää kassavirtaa tekevä teknojuggernautin poikanen, jonka kirjanpidollinen tulos oli mitä oli. Ja tietysti tiedostamme, mistä multippelit juontavat: kasvusta, sen kannattavuudesta (ROIC/RONIC) sekä tuottovaateesta (heitetään sofistikoituneesti hihasta).

Alue: koko maailma, mutta suuret markkinat Yhdysvallat, Eurooppa (ml. Suomi) ja Intia lienevät potentiaalisemmat. Välttelisin vaikeasti tavoitettavia tai poliittisesti riskisiä alueita, kuten Kiina tai monet muut kehittyvät maat.

Toimialarajoituksia ei ole. 2010-luvulla missaamani 100-kertaistuja (jonka onnistuin myymään paniikissa tappiolla) XPEL tekee suojapinnoitetta autojen maalille. Mutta yleensäottaen tällaiset yhtiöt ovat mieluummin pääomakeveitä ja jokseenkin skaalautuvia. Huomatkaa kuitenkin, että esim. Tesla ei ole mikään pääomakevyt bisnes ja se toimii alalla jota perinteisesti pidetään omistaja-arvon luomisen kannalta… haastavana.

Pidetään siis mieli avoinna!

Havaintoja, ideoita, omaa tutkimusta, pohdintaa, vastaväitteitä voi laittaa tähän ketjuun. Jos ja kun firmoja löytyy ja niistä keskustelu on aktiivista, voidaan ne spinnata omiksi yhtiöketjuikseen.

Ketjun aloittajana toivon, että jokainen kommentti on analyyttinen ja punnittu. Foorumille on toivottu asiapitoisempaa sisältöä, ja kun starttaan itse ketjun kehtaan vieläkin enemmän vaatia sisällöltä.

Haaste on nyt heitetty.

Hauskaa 100-kertaistujan etsimistä, treenatkaa istumalihaksia ja tehkää hyviä osakepoimintoja!

296 tykkäystä

Erinomainen avaus!

Olisi mielenkiintoista kuulla hyvien perustelujen kanssa onko Helsingin pörssissä tällä hetkellä yhtiöitä, joilla olisi teoriassa mahdollisuuksia 100-kertaistua. 10 vuotta on myös armottoman pitkä aika, koska yhtiöt kehittyvät ja monet nykyiset Hesulin yhtiöt ovat todennäköisesti aivan eri näköisiä yhtiöitä 10 vuoden päästä. 100-kertaistuminen ja pitkä aikaväli tuo mukanaan hieman lottoelementtiä ja jokaiseen keissiin, joka otetaan keskusteluun mukaan, liittyy hyvin monta ‘jos’- ja ‘mutta’-sanaa. Jotta nopea tuloskasvu olisi mahdollista, pitäisi liiketoimintamallin olla mieluiten pääomakevyt, joka tarkoittaa suomeksi sitä, että yhtiön ei tarvitsisi investoida isoja summia esim. tehtaisiin tai ylläpitoinvestointehin, jotta liiketoimintaa voidaan kasvattaa tai ylläpitää nykyistä tuotantoa. Skaalautuva liiketoimintamalli mahdollistaisi investoinnit mm. myynnin kasvattamiseen tai yritysostoihin. Myös markkinan täytyy olla tarpeeksi iso ja mieluiten globaali, jotta tällä tulevalla 100-kertaistujalla olisi realistiset mahdollisuudet vallata markkinaa. Suomen kotimarkkina taitaa olla liian pieni, jotta nykyisillä yhtiöllä olisi realistisia mahdollisuuksia tuottaa 100x. Kotimarkkinayhtiöt ovat tosin olleet erittäin hyviä sijoituskohteita, vaikka näillä ei olisi merkittävää liiketoimintaa ulkomailla (Case: Admicom ja Talenom muutama vuosi sitten).

Takapeiliin katsottuna kaikista lähimpänä tätä saavutusta on Qt, jonka osake seilasi keväällä 2016 4,2€ tuntumassa ja nykytasoilta osakkeen pitäisi nousta “vain” 6,2x 2,5 vuoden aikana, jotta Qt pääsisi tälle listalle. 100-kertaistumisen jälkeen Qt:n markkina-arvo olisi 10,7 miljardia euroa, joka on suomalaisittain iso summa, mutta maailmalla vielä aika pieni. Inderesin nykyennusteilla PE-luku vuodelle 2026 olisi 120x ja on varmaan turvallista sanoa, että nykyennusteilla tämä ei ole mahdollista vaan kasvun pitäisi kiihtyä, jotta tähän huimaan saavutukseen päästäisiin.

Onko Helsingin pörssissä muita hevosia, jotka voisivat tähän päästä? Ohjelmistosektorilla tämä on varmasti “helpointa”, kun liiketoimintamalli ei sido kiinteää pääomaa. Hesulin nykyiset softayhtiöt ovat sen verran väsähtäneitä kasvun suhteen, etten nykytiedoilla uskalla tästä kategoriasta laittaa yhtään nimeä prospektilistalle Qt:n lisäksi kuin ehkä Aiforian, jonka markkina-arvo oli vuosi sitten 80M€. Aiforia on startup-yritys, mutta on kilpailullisesti ehkä yhdessä parhaassa asemassa Hesulin softayhtiöistä hyvien referenssiensä ansiosta uudella markkinalla ja luo uutta markkinaa omalla alallaan. En tunne Aiforiaa kovin syvällisesti, mutta itseäni hankaa tässä tähtitieteellinen arvostustaso suhteessa liikevaihtoon (EV/S >20). Vaikka kaikki menisikin erionomaisesti, niin osa tästä menestyksestä on jo leivottu osakekurssiin. Osakemäärä tulee myös todennäköisesti kasvamaan, koska kassa ei kovin kauaa nykyisiä tappioita kestä.

Jotta kymmenessä vuodessa 100-kertaistuneiden osakkeiden listalle pääsisi, pitäisi katseet kohdistaa todennäköisesti pien- ja käänneyhtiöihin, joilla olisi jokin tuote, joka pystyisi lyömään isosti läpi disruptoimalla tai tekemällä uutta markkinaa. 10 vuotta on kovin lyhyt aika 100-kertaistumiseen, joten osaketta pitäisi saada ostettua naurettavan halvalla.

Nurminen Logistics

Itse tuon esille prospektina Nurminen Logisticsin, jonka osake maksoi 0,25€ kesällä 2020 (osakemäärä on kasvanut). Yhtiöllä olisi siis “aikaa” 6,5 vuotta saattaa liiketoiminta sellaiseen asentoon, että osake nousisi 19,5x, jolloin markkina-arvo olisi 1,95 miljardia euroa. Mikäli oseketta hinnoiteltaisiin 6,5v päästä PE 20x, pitäisi tilikauden tuloksen olla 97,6M€. Nurmisen vuoden 2023 ennustettu tilikauden tulos on 9,2M€, jolloin tilikauden tuloksen tai paremminkin osakekohtaisen tuloksen pitäisi kasvaa 10,6x eli 44% vuosittain. Tässä tapauksessa kertoimista saataisiin vetoapua, mutta voittajaosakkeita auttaa yleensä aina arvostuskertoimien nousu. Nurminen saa poikkeuksellista apua arvostuskertoimista, koska vuoden 2024 ennustetulla tuloksella PE on 8x ja kassavirtapohjaisesti vielä halvempi.

Nurmisella on monta liiketoiminta-aluetta, mutta kansainvälisissä rautatiekuljetuksissa on suurin merkitys sijoituskeissin kannalta. Nykyisellä Trans-Kaspian rautatiereitillä on suurin potentiaali, kun Venäjän läpi kulkeva Kiinan-konttijuna on tällä hetkellä jäähyllä. Käsitykseni mukaan Trans-Kaspian reitillä Nurmisen asiakkaita ovat enimmäkseen Pohjoismaiset yhtiöt.

Nurmisen liiketoiminta ei sido käyttöpääomaa ja capexin suhde operatiiviseen rahavirtaan on pörssin pienimpiä. Yhtiöllä on isot poistot vuositasolla (5M€) mutta capexia menee vuositasolla vain 1M€, kun operatiivnen rahavirta on hyvin lähellä käyttökatetta (27M€ vuodelle 2024). Mielestäni liiketoimintamalli mahdolloistaa tämän “megavoittamisen”. Minun omissa bullerolaskelmissani yhtiö paisuu tulevina vuosina kuin pullataikina, kun tämä vuosittain kasvava rahavirta käytetään yhtiön kehittämiseen mm. yritysostoin. Yritysostot voivat olla käytännössä mitä tahansa globaalin logistiikkamarkkinan sisällä, kuten helmikuussa 2023 klousattu North Railin hankinta oli.

Kelataan kolme vuotta eteenpäin: Rahavirtaa on käytetty mm. yritysostoihin, joilla on laajennettu kansainvälisesti mielenkiintoisiin taskuihin, joilla pystytään kehittelemään uusia palveluita ja saamaan jakelukanavia olemassaoleville palveluille. Trans-Kaspian reitin volyymit ovat kasvaneet uuteen kokoluokkaan tai Ukrainan sota päättynyt ja naapurin “Onnelassa” on johtaja vaihtunut, jolloin Venäjän läpi kulkeva juna on takaisin pöydällä, jota voidaan hyödyntää kasvaneen asiakaskunnan kanssa. Monet yhtiöt, jotka käyvät kauppaa Kiinan kanssa, hyötyisivät junayhteydestä. Lisäksi huomattava osa Kiinan kaupan arvosta muidenkin maiden kuin Suomen osalta kuljetettaisiin Nurmisen järjestämien junien kautta, kuten nähtiin jo vuonna 2021. Nurminen voi hyödyntää myös tytäryhtiönsä North Railin vetureita Suomen puolella olevassa liikenteessä.

Nurmisen toimitusjohtaja on isosti ns. skin in the game ja vaikuttaa hyvin pragmaattiselta ihmiseltä, jonka puheet vastaavat tekoja ja osoitti myös hyvää pääoman allokointia North Railin ostolla (21,5M€ opo hankittiin 9,2MEUR:lla)

En sano, että Nurmisen osake tuottaa 100x, mutta ajattelin hieman jatkaa keskustelua ja antaa oman viisisenttiseni. Aiheesta on kirjoitettu myös hyvä kirja, jota suosittelen kaikille 100-kertaistujia jahtaaville:
100 Baggers: Stocks that Return 100-to-1 and How to Find Them

148 tykkäystä

100-bagger 10 vuodessa on ajatuksenakin jo niin hurja, että sitä lienee syytä pilkkoa avauksen hyviä esimerkkejä laajemmin numeroiksi.

Kun osakkeen kehitys satakertaistujaksi voidaan laskea liikuttavan helposti kaavalla:

(liikevaihdon kasvu x marginaalin kasvu)^10 x arvostuksen kasvu = 100

…niin ensimmäinen askel on luonnollisesti siivota yksinkertaisempi osa eli arvostus tuosta pois. Alla olevassa taulukossa näkyy, miten arvostuskertointen kasvu syö tuloskasvun tarvetta.

Arvostuskertointen muutos Vaadittu EPS-kasvu (CAGR) 10 vuodessa
ei muutosta 58,5 %
2x 47,9 %
3x 42,0 %
4x 38,0 %
5x 34,9 %
6x 32,5 %

Mielestäni tämä havainnoillistaa parhaiten sen, miten järjettömästä saavutuksesta puhutaan. P/E 10 > 60 -tähtiloikankin jälkeen tuloksen pitäisi kasvaa yli 30 prosenttia vuodessa, jotta tavoitteeseen voi päästä. Toisessa päässä taas näkyy, että ilman kertointen laajentumista on turha toivoa saavuttavansa 100-baggerin statusta. Veikkaan myös, että vaikka joku teoreettisesti tuossa voisikin onnistua, niin ostopaine kyllä seuraisi 50 prosentin EPS-kasvua.

@Verneri_Pulkkinen mainitsi aloituksessa P/E 10:n hyväksi hinnaksi - itse näkisin, että tällaisella aikataululla halutaan ostaa tapauksia, joissa 5-6x vipu kertoimista on realistista. Siinä luultavasti vaaditaan ostamista lähempää P/E 5:n tasoja. Edes ne maailman parhaimmat, tehokkaimmat ja ihaillummat compounderit, joilla on kenties jo 100-kertaistuminen takana, eivät juurikaan treidaa 40x yläpuolella - eli jos lähtökohtasi on P/E 15, niin kertoimista on hyvin vaikea saada isoa vetoapua mitenkään.

Sitten siihen EPS-kasvuun. Kasvun merkityksen ymmärtää jokainen, mutta millaista sen pitää olla? @Iikka :n linkkaaman kirjan laatinut Chris Mayer puhuukin kasvusta sananparrella “growth in all dimensions”, millä viitataan erityisesti marginaalien kasvuun liikevaihdon ohella. Muistaakseni Mayer on tuonut julki tiettyä hienovaraista kritiikkiä hyperkasvaville firmoille, joiden liikevaihdon raketointi hukkuu tappiolliseen kasvuun ja kutistuviin marginaaleihin.

Seuraavassa taulukossa on erotettu yläriville 10 vuoden aikana saavutettava nettomarginaalin kasvu, ja vasemmanpuoleiseen sarakkeeseen taas arvostuskertointen laajeneminen. Jätin skenaarion “arvostus ei nouse” pois, koska se ei ole realistinen vaihtoehto 100-baggerille. Taulukko näyttää, paljonko liikevaihdon täytyy kasvaa vuositasolla eri skenaarioissa, jotta satakertaistuminen saavutetaan.

Arvostuskertointen kasvu / Marginaalien kasvu 1,2x 1,5x 2x 2,5x 3x 4x
2x 45,2% 42,0 % 38,0 % 35,0 % 32,5 % 28,8 %
3x 39,4 % 36,4 % 32,5 % 29,6 % 27,2 % 23,6 %
4x 35,5 % 32,5 % 28,8 % 25,9 % 23,6 % 20,1 %
5x 32,5 % 29,5 % 25,9 % 23,1 % 20,9 % 17,4 %
6x 30,1 % 27,2 % 23,6 % 20,9 % 18,7 % 15,3%

Viimeistään tässä kohtaa pitäisi jokaisen nähdä, miten brutaali tuo 10 vuoden aikaikkuna on. On ehkä kyseenalaista laittaa taulukkoon sarake, jossa nettomarginaali nelinkertaistuu - onhan se 10 vuoden jaksolla ihan törkeä loikka - mutta se kertoo myös siitä, mistä tässä metsästyksessä on kyse: pitää kyetä välttämään ne törkeitä marginaaleja jo valmiiksi tekevät tähdet ja aloittaa se kaksin-, kolmin- tai nelinkertaistuminen ihan pohjamudista. 2% → 8% on täysin eri pallokentällä oleva muutos kuin 15 → 60 %, vaikka vaikutus olisikin sama. Yleensä vahva kasvu johtaa jonkinlaiseen marginaaliparannukseen ihan automaationa, kun määrätyt kiinteät kulut jakautuvat isommalle liikevaihdolle, mutta kyllä niistä prosentin kymmenyksistä täytyy taistella verissä päin joka saralla.

Foorumin lempilapsi, 2021 huipuilla satakertaistunut Evolution on poikkeustapaus liittyen kannattavuuden lähtökohtiin: listautuessa 25 % nettomarginaali, nyt 10 vuotta myöhemmin yli 58 %. 133 % nettomarginaalin kasvu 9 vuodessa aloittaen hyvän softafirman marginaaleista - ei hassummin. Mutta kun täälläkin ymmärretään se operatiivinen vipu, mikä Evon bisnekseen kuuluu, sekä Evon positio ja vallihaudat toimialalla, niin lapsikin näkee ettei 25 %:n lähtötasosta ihan kuka tahansa pysty parantamaan samaan malliin.

Sitten pitäisi vielä huomioida osakemäärän vaikutus (minkä arvon osinkopuolueen pj kätevästi unohti avauksesta :grin: ). Tässä olisi kieltämättä tilaisuus taas yhteen kaoottiseen monologiin buybackien ja osinkojen suhteen, mutta nyt ei ole sen aika. Jos halutaan 100-kertaistua 10 vuodessa, niin voidaan yleistäen todeta, että kaikki mahdollinen pääoma pitää saada ammuttua tuloskasvuun. Osingot eivät luonnollisesti mahdu tähän yhtälöön, mutta buybackitkin ovat vähän siinä ja siinä. Jos osakekantaa saa alennettua etenkin kymppivuotisen alkuvaiheessa, niin se toki laskee rimaa tuloskasvulle, mutta ei taida olla kovin tyypillistä, että säännölliseen voitonjakoon käytettäisiin tässä profiilissa suurta osaa kassavirroista. Siispä tiivistetään tämä kriteeri siihen, että diluutiota ei saisi tulla, ja buybackit ovat plussaa.

Samaan hengenvetoon voidaan lisätä kriteeriksi vahva tase: velka ei saa syödä kassavirtoja kasvuvaiheessa, ja tarvittaessa pitäisi löytyä kapasiteettia investoida uuteen kasvuun. Toiset firmat tarvitsevat tätä enemmän, toiset vähemmän - valitse siitä sitten mieluisampi vaihtoehto. Tämä on toki aika kansantajuinen asia, mutta jos lähtökohtaisesti ostat firmoja yksinumeroisilla kertoimilla, niin putipuhtaita taseita ei varmasti ole jonoksi asti tarjolla. :wink:

Tämän pohjalta voidaan laatia räikeästi yksinkertaistetuja esimerkkifirmoja, jotka 100-kertaistuvat:

Esimerkki 1: matala arvostus ja buybackit

Vuosi 0: liikevaihto 100 miljoonaa, nettomarginaali 4 %, arvostuskerroin P/E 6, 1M osaketta
Vuosi 10: liikevaihto 800 miljoonaa (8x, 23,1 % CAGR), nettomarginaali 10 % (2,5x), arvostuskerroin P/E 24 (4x), 800k osaketta (1,25x, n. 2 % CAGR) = 100x.

Esimerkki 2: vauhdikas kasvu

Vuosi 0: liikevaihto 100 miljoonaa, nettomarginaali 6 %, arvostuskerroin P/E 12, 1M osaketta
Vuosi 10: liikevaihto 1500 miljoonaa (15x, 31,1 % CAGR), nettomarginaali 15,6 % (2,6x), arvostuskerroin P/E 30 (2,5x), 1M osaketta (1x) = 100x.

Esimerkki 3: hyperkasvu

Vuosi 0: liikevaihto 100 miljoonaa, nettomarginaali 3 %, arvostuskerroin P/E 20, 1M osaketta
Vuosi 10: liikevaihto 2700 miljoonaa (27x, 39,0 % CAGR), nettomarginaali 7,5% (2,5x), arvostuskerroin P/E 30 (1,5x), 1,01M osaketta (0,99x) = n. 100x.

Mielestäni oikea vastaus on “ei lähelläkään”. Nuo kasvuvaatimukset ovat niin hurjia, että lähes kaikilla homma kaatuu rajallisiin markkinoihin niin kotimaassa kuin kenties kansainvälisilläkin firmoilla. Jokin Goforen kaltainen yritys voisi ehkä sinnitellä liikevaihdon puolesta mukana, mutta valitettavasti marginaaleista ei ole tulossa riittävää vetoapua suoritusta varten. Lisäksi pitää muistaa, että Helsingin osinkoja ihannoivalle yrityskatraalle on matemaattinen mahdottomuus rahoittaa tarvittavaa kasvua, kun kaikki liikenevä on totuttu jakamaan pois yhtiöistä. Ei tämä peli kaikille ole tarkoitettu, ja suurimmalle osalle voitonjako on parempi kuin rakettikasvu, mutta se on silti hyvä mainita erikseen.

Toisaalta voidaan sanoa, eipä tehokkaalla markkinalla pitäisikään olla 100-kertaistujia saatavilla 10 vuoden säteellä, mutta niin vain joku aina yllättää. Ehdottamasi Nurminen vaikuttaisi ainakin lähtevän sellaiselta arvostustasolta, että mahdollisuuksia voisi olla. :slight_smile:

126 tykkäystä

Vaikka Verneri hienosti rajasi keskustelun aiheen, niin haluan hieman silti opponoida tämän harjoituksen järkevyyttä. Kymmenessä vuodessa satakertaistujan löytäminen korkealla riskillä varustettuna olisi ihan tehtävissä oleva asia. Sinulla olisi käytettävissä mm. konkurssikypsät käänneyhtiöt, sykliset osakeyhtiöt syklin pohjalla, spekulatiiviset lääkeyhtiöt ja juniorikaivosyhtiöt jne. Kymmenessä vuodessa satakertaistuja yhdistettynä matalaan riskiin taas on niin harvinainen taruolento, että erityisesti nykyisillä historiallisen korkeilla arvostustasoilla sijoittaja ei välttämättä edes törmää sellaiseen, vaikka seuloisi osakkeita koko vuoden ajan 8 tuntia päivässä. Eikö paljon mielekkäämpää olisi pyrkiä pääsemään samaan lopputulokseen löytämällä kymmenen vuoden ajan kerran vuodessa osake, mikä nousee +58,5%? Tämäkään ei ole mikään läpihuutojuttu, mutta vajaa kuusikymmentä prosenttia seuraavan yhden vuoden aikana nousevien osakkeiden määrä on niin valtava, että sijoittaja voi etsiä ja löytää niitä muutenkin kuin tuurilla.

Meillä on koko pörssi keskittynyt niin vahvasti osinkojen maksuun, että tämä lienee käytännössä mahdoton tehtävä. Kaikki pääomat pitäisi kyetä allokoimaan 10 vuoden ajan kasvuun tai omien osakkeiden ostoon, eikä sellainen kasvukeskeinen ajattelumaailma oikeastaan kuulu meidän pörssikulttuuriin. Jos nyt pitäisi kuitenkin ase ohimolla valita joku kotimainen ‘matalan riskin yhtiö’, millä voisi olla mahdollisuus satakertaistua, niin valitsisin itse Nexstimin.

Nexstim on 17 miljoonan euron markkina-arvon lääkintäteknologiayritys, joka on kehittänyt ei-invasiivisen aivojen stimulaatioteknologian nimeltä SmartFocus®. Se on 3D-navigaatiolla varustettu navigoitu transkraniaalinen magneettistimulaatio (nTMS) -tekniikka, joka tarjoaa TMS:n kohdistamisen tietylle aivojen alueelle. Tekniikka on tarkoitettu vaikean masennuksen ja kroonisen neuropaattisen kivun hoitoon, mikä on aivan massiivinen ja alipalveltu markkina. Yhtiö on palaamassa kovan ja kiihtyvän kasvun tielle ja on pian myös kääntymässä voitolliseksi.

kuva

Yhtiön liiketoimintamalli on pääomatarpeiltansa sinänsä kohtuullisen kevyt ja onnistuneen monetisaation seurauksena erittäin kannattava.

17 M€ x 100 = 1700 M€, mikä oli Revenion markkina-arvo 2021 syklin huippuhetkinä. Pitäisi siis vain toistaa tuo Revenion huikea tarina, missä muutaman kymmenen miljoonan euron markkina-arvon terveysteknologiayhtiö lyö globaalisti läpi huipputuotteellansa ja toivoa, että 2030-luvun alkuun osuu uudet kuplamarkkinat. Tavoite olisi huomattavasti helpompi, mikäli tuo Nexstimiltä 24H1 odotettu osakeanti toteutuu ja sijoittajien luottamus menetetään täysin ja kurssi lyödään pohjamutiin. Esimerkiksi 10 M€ x 100 = 1000 M€ eli markkina-arvoa tarvittaisiin satakertaistumiseen 700 miljoonaa euroa vähemmän, mikä on lukuna lähellä Revenion nykyistä markkina-arvoa :smiley:

115 tykkäystä

Kiitos ajatuksia herättävistä kommenteista! =)

On fiksua, että haravoiminen aloitetaan omalta pihalta. Ja, kieltämättä mietin melko samaa katrasta.

Qt voi olla 100-baggeri, jos lähtökohdaksi otetaan 4 euroa. Mutta 400 euroon nousu (ei muuten huono tuotto nykyiseltäkään tasolta) tosiaan vaatisi yhtiön menestymistä transformaatiossa yleiseksi työkalutaloksi devaajille jotka häärivät erilaisten näyttöjen ja sulautettujen systeemien parissa. Ei realistinen 10 vuodessa kenties, mutta jos yhtiön nälkä ei hiivu en sanoisi mahdottomaksi vähän pidemmälle aikavälillä. Mutta, vaatii aika paljon optimismia ja uskoa.

Nurminen on palveluyritys viime kädessä. Ehkä 100-kertaistuminen tosiaan tuolta senttiosastolta voisi pidemmän päälle mahdollista jos yhtiö saa uusia reittejä auki, kannattaa ja osake ajautuu vielä sopivasti kuplaan tai yrityksen avainhenkilöt päättävät eläköityä myymällä yritys ylihintaisena kansainväliselle logistiikkajätille.

@Antti_Siltanen ja @Antti_Luiro biofirmat ovat kieltämättä ilmeisiä kandidaatteja, mutta niitä on todella vaikea ymmärtää. Kun ehditte, olisi hauska lukea teiltä lyhyet esseet esimerkiksi Aiforian, Nightingalen, Nexstimin tai Markku Jalkasen (piti kirjoittaa Faron :smiley: ) satakertaistumisen mahdollisuuksista lyhyemmällä aikavälillä, kuin 49 vuotta. :smiley:

Validi näkemys, mutta nuo tapaukset menee ketjun alustuksessa mainittuun kategoriaan 1 jossa veivataan tavaraa sisään ja ulos muutamien vuosien aikajänteellä. Sekin on hyvä (ja vaikea) strategia, mutta tämä ketju keskittyy rakettien kyydissä sormet ristissä istumiseen.

62 tykkäystä

Ketjun avattuani ryhdyin tuumasta toimeen ajamalla osakescreenerin läpi seuraavanlaisin kriteerein:

-Alle 10 mrd $ markkina-arvo
-Viim. 5v EPS ja liikevaihdon kasvu vähintään 10 % per annum
-Yli 50 % bruttomarginaali
-Yli 15% ROI
-Ja P/E max 30x.

Näillä kriteereillä sain pällisteltäväksi vain 15 yhtiötä, mutta jostain se pitää aloittaa. Joukkoon mahtui mm. jo foorumilla oman ketjun omaava Inmode.

Ehkä tämä linkki toimii niin että mielivaltaiset rajaukset tulevat mukaan muillekin. Huom. ei tällaisilla multibaggereita kauheasti etsitä, mutta jostain pitää aloittaa. :smiley:


Koska möhisin viime Vartissa varainhoitoalasta, päätin käyttää eilen aikaa joukkoon eksyneen Patria Investmentsin (kaupankäyntitunnus rauhaisa PAX) hutkimiseen.

Nopeat havainnot ja perään hieman omaa pohdintaa.

Potentiaalinen 100 kertaistuja 10 vuodessa :x:
Mahdollisesti mielenkiintoinen muutoin :ballot_box_with_check:
Vaikeaselkoinen :exploding_head:

Kyseessä on tosiaan nopeasti kasvava, Cayman saarille rekisteröity varainhoitaja joka keskittyy sijoituksissaan latinalaiseen Amerikkaan. Ydintiimi on puuhastellut keskenään jo 80-luvulta alkaen. Firma listattiin pörssiin 2021. Cayman saarilla olevilla firmoilla on omat vekkulit piirteensä, kuten osakkeenomistajien totaalinen vallattomuus, rikollisen alhainen veroaste ja turruttavan pitkät SEC-raportit. Yhtiöllä on kaksi osakesarjaa, joten tuulipukuomistajan on täysin turha valittaa johdolle yhtään mistään. :smiley:

Markkina-arvo on reilu pari miljardia. Nopeasti tuomittuna tuntuu hyvin epätodennäköiseltä, että juuri tämä firma olisi maailman isoimpien varainhoitajien joukossa 200 miljardin markkina-arvolla. Voisiko tämä olla 20 miljardin firma joskus jos kova kasvu jatkuu, ehkäpä.

Yhtiö keskittyy erityisesti private equityyn (ostetaan rahastoon kokonaisia firmoja ja jalostetaan niitä kunnes ne kaupataan eteenpäin tai listataan), infrastruktuuriin (esim. ostetaan vesivoimaloita) ja credittiin (vipataan rahaa firmoille).

Yhtiö on omien sanojensa mukaan yksi johtavia latinalaiseen Amerikkaan keskittyviä alttitaloja, mutta olen niin turtunut sanaan “johtava” ettei se oikein tarkoita mitään. :smiley:

Varainhoitajat tekevät rahaa keräämällä rahaa sijoittajilta, veloittamalla jonkin %-osuuden hoidettavasta varallisuudesta sekä tuottopalkkioilla näin yksinkertaistettuna. Mitä isompi hoidettava varallisuus (AUM, assets under management), sitä kivempaa.

Yhtiön AUM on kasvanut vakuuttavasti sekä orgaanisesti että yritysostoin, tosin en ole ehtinyt tai välttämättä osaakaan arvostella onko ostot olleet kuinka kannattavia. :smiley:

Koska sijoitukset keskittyvät E-Amerikkaan, on maanosan taloudella jos jonkinsorttinen rooli PAXin houkuttelevuudessa. Maanosa on iso ja kasvava, joskin poliittisesti epävakaa paikoitellen. PAX on onnistunut siellä saamaan erinomaisia tuottoja ihan dollareissakin mitattuna (paikalliset valuutat ovat ns. “pehmeitä” valuuttoja), mutta nehän ei ole tae tulevasta.

P/E toteutuneella tuloksella 18x ja osinkotuotto päälle 5 %. Jäädään miettimähän.

Lisäys: kirjoitin aloitusviestiin sanan ”havaintoja”. Kuten totesin tämä tuskin on mikään 100-kertaistuja parin tunnin perehtymisen perusteella, mutta kun voi jakaa muille havaintonsa eri firmoista se kannustaa kahlaamaan F-20 ja parit esitykset läpi. Näin myös nopeasta perehtymisestä voi olla iloa muillekin. Toki jos firma olisi selkeä konkurssikandidaatti voisi viestin jättää välistä tai kuitata parilla lauseella. :joy:

80 tykkäystä

Tuperruttavan monologin uhallakin haluan nostaa vielä yhden seikan, miksi tällainen pohdiskelu on hyödyllistä: se saa keskittymään oleelliseen.

Valtava määrä sijoittajien ja (etenkin) analyytikoiden aikaa menee seuraavan kvartaalin EPSin ja veroasteen arvailuun. Mutta ne eivät aja pitkän aikavälin tuottoja.

Tämä 100X -projekti (kait tätä voisi kutsua sellaiseksi) pakottaa miettimään pitkän aikavälin ajureita yhtiölle.

-Onko yhtiön tuotteet kuinka potentiaalisia ja kilpailukykyisiä (ROIC > WACC)?
-Ja, kestääkö nämä kilpailuedut niin että yhtiö pärjää myös 10 vuoden päästä ja pidemmällekin?
-Onko yhtiöllä rakenteet kunnossa skaalautua monta kertaa isommaksi?
-Panostaako yhtiö jo seuraaviin tuotteisiin/palveluihin, koska yksittäisten tuotteiden markkinapotentiaali ei ole rajaton?
-Onko yhtiön johto sellainen, jolla on kyvykkyys ja taito kasvattaa firma monta kertaa suuremmaksi omistaja-arvoa luoden (kuka vaan voi kyllä ostaa loputtomasti liikevaihtoa rahoittamalla ostot osakeannein)?
-Onko osakkeen arvostus riittävän halpa, jotta @Hades loistavasti esiinnostama kertoimien moninkertainen nousu on mahdollista suhteellisen realistisin odotuksin?
-Mitä kaikkea en ymmärrä yhtiössä, ja mikä voisi mennä 10v säteellä pieleen?

Hauskaa 100-kertaistujan etsimistä!

110 tykkäystä

2 viestiä yhdistettiin ketjuun: Kysy & vastaa -ketju sijoittamisesta

Okei, spekulaatiohattu päähän siis :guardsman:, kaikki mahdolliset disclaimerit voimaan ja menoksi:

TLDR-tiivistys: nostaisin kärkikolmikkoon matkalla 100x kohti omasta portfoliosta BBS:n, Bioretecin ja Faronin. Koska riski myös syytä huomioida niin Bioretecillä se on nähdäkseni näistä alhaisin.

BBS 100x = 930 MEUR. Tässä ilmeinen verrokki on Bonesupport, joka noin 20 vuodessa, muutaman tuotteen FDA-hyväksynnällä ja noin 50 MEUR LTM myynnillä päässyt yli 1 mrd valuaatioon. Tuonne pääsy vaatisi, että BBS:n tuote osoittautuu suorituskyvyltään selvästi kilpailijoita paremmaksi, tuoteportfolion kasvattamista, myyntilupien saamista ennen kaikkea USA:ssa ja erinomaista onnistumista myynnissä ja markkinoinnissa globaalisti. Hidastetta multibäggeröintiin tuo oletettavasti useampi edessä oleva dilutoiva rahoituskierros. Myös organisaatiossa on paljon rakennettavaa myynnin ja markkinoinnin vahvistamiseksi kun yhtiö on vasta siirtymässä kaupalliseen moodiin. Bonesupporttia kiinnostavampia verrokkeja on muuten minusta Ossdsign ja Kuros Biosciences, jotka molemmat päässeet mainioon alkuvaiheen lentoon, mutta ei niistä tässä enempää.

Biohit: 100x = 2900 MEUR. Sata-bäggeröinti vaatisi liikevaihdon kasvua nykyiseltä n 10 MEUR tasolta nopeasti karkeasti 300 MEUR tasolle, jolloin 10x P/S kertoimilla päästäisiin 100x:n nopean kasvun oikeuttamana. Nykyisellä tuoteportfoliolla tämä tuskin onnistunee, joten Biohit pitäisi osua TK-kultasuoneen. Maha-suolikanavan markkinan koko on noin 5 mrd, eli tämä edellyttäisi Biohit nousemista alan jättien joukkoon ja/tai erittäin onnistunutta laajenemista uusille diagnostiikan alueille. Diluutio ei ole todennäköistä.

Bioretec 100x = 4,8 mrd. Bioretecillä on varsin selkeä kasvupolku uudella teknologialla, jolla ainakin paperilla on erittäin selvät edut olemassa oleviin tuotteisiin nähden. Yhtiöllä on myös etulyöntiasema USA:ssa ensimmäisen markkinoilla, FDA-hyväksynnän luomia vallihautoja ja todisteita vanhan tuoteportfolion myynnin kasvattamisesta. Kelpo lähtökohdat siis. Heikkouksina matkalla 100x on näytön puutteet remeos-tuotteiden todellisesta markkinakysynnästä ja investointitarpeet, jotka voi merkitä vielä yhtä rahoituskierrosta. Jos Bioretec pääsisi omiin tavoitteisiinsa eli 62 MEUR:n liikevaihto, niin tuolla kasvulla kertoimet voisivat hyvinkin olla luokkaa 15x P/S ja markkina-arvo siten 1000 MEUR. Siitä sitten eteenpäin, tuoteportfolion pitäisi edelleen kasvaa 2030-luvulle mentäessä ja markkinoita riittää valloitettavaksi.

Faron 100x = 24 mrd. Jonkunlainen verrokki matkalla kohti 100x voisi olla Bioarctic, joka saanut hyviä Ph3-tuloksia alzheimerin tautiin, FDA-hyväksynnän viime kesänä ja sen myötä 2 mrd EUR markkina-arvon. Tämä siis isolla ja vähän kilpaillulla indikaatiolla. Faronilta vaadittaisiin siten suotuisia faasi 3 tuloksia lähivuosina verisyövissä ja niiden pohjalta FDA/EMA-hyväksynnät, joiden tukemana voitaisi päästä kohti 10x-valuaatiota. 100x kohdi vaaditatisi lisensointidiili, jolla saataisi kiinteisiin kasvaimiin BEXCOMBO-Ph2 käyntiin ja myöhemmin Ph3-läpivietyä mieluusti laajalla joukolla eri indikaatioita. Näistä pitäisi tulla erittäin suotuisia tuloksia, joiden avulla laaja läpilyönti eri kiinteiden kasviamien indikaatioissa ja voila 100x on valmis. Riskipuolella järkevää lisensointidiiliä ei synny ja ratkaisevat Ph3-tutkimukset viipyy tai jää tekemättä rahoituksen puuttuessa. Tulokset voivat luonnollisesti olla tukematta markkinoille pääsyä ja TK-riski on jokatapauksessa korkea. Diluutio edelleen kohtalaisen todennäköistä.

Nexstim 100x = 1700 MEUR. Kolmen listatun TMS-valmistajan LTM liikevaihto on noin 100 MEUR. Markkina kokonaisuutena listaamattomat mukaan lukien voisi olla karkeasti luokkaa 300 MEUR. Markkinoiden kasvun arvioisin olevan high single-digits. Nexstim voi saada TMS-laiiteistojen ohella lisäkasvua -ja markkinoita investoimalla lisenssituottoja klinikoiden palveluyhtiöihin, mikä toisi defensiivistä, mutta vähemmän skaalautuvaa liiketoiminta laitteistojen rinnalle. Nexstimin raketointi edellyttäisi tietysti markkinaosuuksien voimakasta ottamista kilpailijoilta, mistä selviä merkkejä ei minusta ainakaan vielä ole nähty. Osakekanta voi vielä laimentua, annin tarve on 50-50.

Nexstimiin viitattiin yllä. Meidän kasvuennusteissa kannattaa muistaa, että ennusteissa on 5-vuotinen lisensointikausi, joka tuo ison osan lähivuosien 2024-2029 kasvusta. Ennustettu kasvu ei siis ole kokonaan orgaanista ja nyt tiedossa oleva lisensointisopimus loppuu 5-v jälkeen.

Modulight 100x = 4600 MEUR. Verrokkina noin 5 mrd vaihtava globaali laserjätti Coherent corp, jonka market cap 7,2 mrd USD. Coherent toimii enemmän tai vähemmän kaikilla laser-markkinoilla. (Minusta järkevämpi verrokki Lumibird SA, liikevaihto noin 200 MEUR ja market cap 240 MEUR). Modulightin kasvupolku vaatisi tietysti ylärivin kasvuun saamista, mikä nojaa vielä tuntemattomiin uusiin avauksiin. Positiivisessa keississä Modulightin alkaa saada lasereitaan nopeasti erilaisten syöpien ja muiden laserhoitoja tarjoavien klinikoiden käyttöön merkittäviä määriä. Yhtiö saa myös hoitokertaperusteisen hinnoittelumallinsa ripeästi käyttöön ja alkaa saada huomattavia luokkaa 10 k€ korvauksia/annettu hoito. Tämä on luonnollisesti huomattavan skaalautuvaa ja oikeuttaa nykyarvostukertoimien merkittävän venymisen. Riskipuolella uuden liiketoimintamallin toimivuutta ei vielä ole milelestäni osoitettu ja kasvun sijasta liikevaihto on ollut laskukäyrällä. Tulevat uudet avaukset voivat olla indikaatioina pieniä ja lasereiden käyttö niiden hoidossa jäädä marginaaliseksi ja/tai hitaasti kasvavaksi. Diluutio ei tällä hetkellä näköpiirissä.

Orion 100x = 620 mrd. Orionin satakertaistuminen tarkoittaisi nousua globaalisti suurimmaksi lääkeyhtiöksi. Polku tätä kohti voisi syntyä, jos Orion investoisi tulevina vuosina Nubeqasta tulevat tuotot uusiin lääkekehityshankkeisiin, joista syntyisi pidemmän ajan kuluessa johonkin kategoriaan yllätysmenestyksiä, jotka vertautuisivat nykyiseen laihdutuslääkebuumiin.

138 tykkäystä

Hyvä pointti, mutta tuo riippuu mielestäni aika vahvasti siitä, millaisen sijoituksen on tehnyt. Jos ostaa korkean riskin yhtiötä, jonka bisnes joko kehittyy tai ei kehity, niin luultavasti holdaamisesta tulee todella vaikeaa siinä vaiheessa, kun markkinalle tulee positiivinen signaali ja kertoimet lähtevät kiertoradalle bisneksen tullessa hiljalleen perästä. Plug Power lienee hyvä esimerkki muutaman vuoden takaa - kertoimilla kiskottiin käsittääkseni 20-30x nousut, samalla kun voitollisuus antoi odottaa itseään.

Jos sen sijaan saa jo kannattavaa, ns. “hyvää bisnestä” ostettua halvalla, niin holdaaminen lienee helpompaa. Otan omasta salkusta esimerkin: kun ostin kesällä 2022 ensimmäiset Fairfaxin osakkeet, sain ne hintalapulla P/B 0,7. Kun tiedän, että yhtiö ei kalpene kilpailijoilleen ja keskimääräiset vakuutus-konglomeraatit treidaavat P/B 1,5:n molemmin puolin, niin voin täysin ongelmitta holdata ensimmäisen kertointen kaksinkertaistumisen läpi tietäen, ettei kyse ole kuplautumisesta. Toinenkin luultavasti vielä menisi, jos bisnes kehittyy hyvin, mutta sen jälkeen alkavat haastavat ajat preemiohinnoittelun kasvaessa jo esimerkiksi ylihintaisen Sammon tasolle. Mainittakoon, etten näe Fairfaxin 100-kertaistuvan ostohinnoistani.

100-baggereiden kohdalla on tosin se “ongelma”, että harva firma on yksinkertaisesti niin edullinen ostohetkellä, että kertointen nelin- tai viisinkertaistumiset olisivat vain korjauksia kilpailijoiden tasolle. Domino’s Pizza on hyvä esimerkki poikkeustapauksesta, kun erinomaiseksi ravintolaketjuksi kasvaneen firman osake on viisinkertaistanut arvostuksensa vastaamaan muiden isojen ketjujen tasoa (karkeasti P/E 5 → 25). Tämä on kuitenkin harvinaista, ja siksi sitä näennäistä kalleutta on opittava kestämään, mutta jos tietää sijoituskohteensa hyvin, niin se on aivan mahdollista.

On mielestäni maininnan arvoista muistuttaa, että jos kävisi niinkin kauniisti että kertoimet vaikkapa 10-kertaistuvat jo alkuvaiheessa, mutta EPS-kasvu olisi vielä alkutekijöissään, niin järkevin sijoituspäätös voi useinkin olla osakkeiden myynti. Ei se satakertaistuminen ole itseisarvo, jos riskikorjattu tuotto-odotus jää matalaksi nopean kertointen kasvun jälkeen.

51 tykkäystä

Muistetaan erityisestä tämä kohta aloitusviestistä. Tässä ketjussa on erinomaisia viestejä, joissa on kiinnostavaa tietoa ja hyvää pohdintaa, jotka tuottavat lisäarvoa. :slight_smile:

Mielellään niin ettei ketjuun tule heittoja, jotka eivät tuota erityistä lisäarvoa ja jotka ovat enemmän tai vähemmän itsestäänselvyyksiä.

Jos on mielessä jokin keveä kysymys tai heitto, niin tämä ominaisuus on hyvä opetella:

Viestejä on poisteltu ja siirrellään. Luetaan se aloitusviesti rauhassa läpi ja sen jälkeen tulleet viestit sekä käytetään aikaa ja pohdintaa, kun kirjoitetaan viestiä tähän ketjuun. Eli pidetään mielessä, että viesti sopii ketjuun eikä eksy aiheesta ja tuo lisäarvoa muille sijoittajille, :slight_smile:

Kiitos ymmärryksestä ja hyviä keskusteluja!

38 tykkäystä

Kun mietitään, miten ja minkälaiset yritykset pääsevät 100x markkina-arvoon, lienee hyvä kerrata, mistä niitä tulee ja miksi.

Jenga-tiimi (!) on tehnyt tutkimuksen, jossa 55000 globaalista julkisesta yrityksestä on etsitty yhteisiä piirteitä niistä 100x yhtiöistä
Global Outperformers - Jenga Investment Partners (jengaip.com)

Tutkimus on varsin helppolukuinen, ja kannustan tutustumaan. Tämä antanee hyvää pohjaa miettiä, miten 100x ryhmään voisi osua tulevaisuudessa, mitä aiemmista kasvavista voi oppia, ja miten neuvoisimme tikkaa heittävää apinaan tähtäämään paremmin jatkossa!

 • 55000 osakkeesta 446 palautti 100x, eli tikkaa heittävällä apinalla oli vuonna 2012 0.8% todennäköisyys osua 100x osakkeeseen globaalisti.
 • Suurin osa 446:sta oli kannattavia yrityksiä! Eli apinan ei kannattanut tähdätä niihin, jotka olivat olleet vuosia tappiollisia.
 • Liikevaihdon kasvuksi ei tarvittu 100% CAGR. 20% CAGR oli jo erittäin riittävä, että yhtiöstä tuli lopulta 100x
 • Suurin osa yhtiöistä kasvatti myös liikevoittoaan, ja useimmat enemmän kuin liikevaihtoaan
 • Suurin osa yhtiöistä oli myös EV/EBIT lähtöarvoltaan 0-15 välissä, toisin sanoen halpoja jos niillä oli 20% kannattava kasvu. Kasvusta ei maksettu liikaa!
 • Yhtiön elinkaarella ja kasvuvaiheella on väliä! Apinan kannattaa tähdätä markkina-arvoltaan alle 300MUSD yhtiöihin. Pienet yhtiöt olivat selkeästi yliedustettuina 100x 446n joukossa.
 • Yhtiön kotimarkkinalla on väliä: Intia, Ruotsi, Japani, Saksa ja Israel kasvattivat todennäköisemmin 100x yhtiön kuin Kiina, USA tai UK.
 • Suomesta kolme yhtiötä, mm. Neste ja Revenio olivat listalla 446:sta
 • Ruotsi - huippusuorittaja maana tässä tutkimuksessa - tuotti parikymmentä 100x yhtiötä

Ei liene siis lainkaan mahdotonta, että Pohjoismaista tulee seuraavan 10 vuoden aikana 100x yhtiötä ja niitä on jo listalla! Itse veikkaisin, että ilmaston ongelmaa, ohjelmistoteollisuuden tai lääketieteen alueen ongelmia ratkovien todennäköisyydet olisivat hyvä alue.

Pohjoismaiden listalla on noin 16000 yritystä. Jos tätä katsoo screenerillä: <300MEUR micro-cap markkina-arvo, 0-20 EV/EBIT, 0-30% lkv kasvu, >0% profit margin saadaan alle sadan joukko.

Niistä sitten vain poimimaan seuraavat 100x. Näillä todennäköisyyksillä listalta voisi pari 100x löytyä! Helppoa kuin mikä :smiley:

111 tykkäystä

Erinomainen ketju,mutta täysin samaa mieltä Ekan kanssa. ”Matalalla riskillä” heitto loppuun tuo ensiksi kevyen bullero fiiliksen,mutta tulkitaan nyt heitto parhain päin tarkoittamaan lähinnä, että ei etsitä mitään lottolappuja vaan radikaalisti väärinhinnoiteltua yhtiötä, jolla olisi olemassa perusteltu polku compaunderiksi.

Jälkiviisaana mikä olisi se historian kaikkein vähäriskisin 100 kertaistuja?

Amazon:

Monster beverage:

Xpel:

Microsoft:

Apple:

Vähäriskistä 100 kertaistujaa ei ole olemassa. Käytännössä on pakko ostaa vallitsevaa markkinanarratiivia vastaan, luonnollisesti tämä on hinnoiteltu kurssiin ja osaketta saa halvalla. Foorumilla pitäisi keskivertokävijällä tulla vähän oksennusta suuhun kun yhtiön nimi mainitaan. Tämänjälkeen on oltava oikeassa ja pystyttävä kestämään väkivaltaista osakkeen hinnan heiluntaa. Jos viimevuoden tärkein opetus oli, että stop lossit tulilla -20% laskussa, niin tälläisillä paperikäsillä on turha yrittää ostaa ja pitää vastaavaa osaketta.

Tällähetkellä ehkä tecnotree voisi mennä tähän kategoriaan jos saisi tulevaisuudessa yllättäen kassavirran käännettyä. Tämä on erittäin iso jos. Hankalassa taloustilanteessa liikevaihto on kuitenkin ollut koko ajan kasvava, samoin tulos (poislukien -22). Ensivuoden ennusteilla EV/S lähenee yhtä ja EV/EBIT 4:ää. Pelkkä yhtiön nimen mainitseminen saa vatsan löysälle foorumilla ja inho on hinnoiteltu kurssiin. Tähän päälle kasvuinvestointien onnistuminen, kasvun kiihtyminen ja sticky product jota on hankala asiakkaan vaihtaa.

Laitan muistutuksen 2034 jotta voin tulla nauramaan pelkälle idealle

128 tykkäystä

Jos pharmasta meinaa löytää 100-baggerin, niin ei voi kuin suositella tätä uusinta Acquired podcastia, jossa käydään läpi Novo Nordiskin matkaa todennäköiseksi 100-baggeriksi.

Noin jakson puolivälissä ja koko episodin loppupuoli käydään läpi sitä, millaisia todennäköisyyksiä vastaan pharma-lottoaja pelaa, jos aikoo löytää sieltä varhaisesta pre-faasitutkimusvaiheesta 100-bagger aihioita. Lienee helpompi löytää kultaa Lemmenjoesta kuin 100-baggeriksi breikkaava pharma-lappu.

46 tykkäystä

Tässä ketjussa ollaan aika vahvasti sitä mieltä ettei Hesulista löydy 100-baggereita, joten vedetään foliohattu päähän, kokaiinit nenään ja uidaan vähän vastavirtaan ihan huvin vuoksi. Itselleni tulee mieleen ainakin yksi Hesulin firma, joka on huipuista laskenut selvästi, joka on jollain tasolla Foorumin suosiossa, ja jolla olisi selvä kiitorata 100-baggeriksi. Hyvät naiset ja herrat,

Talenom: Eurooppalainen kirjanpitojätti

Talenomin laajassa rapsassa @Juha_Kinnunen kertoo että Talenomin TAM Suomessa, Ruotissa ja Espanjassa on noin 15 mrd. pyöristettynä. Jos ekstrapoloidaan koko Euroopan TAMia, niin se lienee tasoa 100-200 mrd. Oletetaan markkinaksi 200 mrd. ja vähän BKT:ta nopeampi markkinan kasvu (3 %) seuraavalle 10 vuodelle, ja Euroopan TAM on silloin 270 mrd. Talenomin M-A tällä hetkellä on 264 milj. 100X tästä on 26,4 mrd. eli melkein 10% TAMista, vaikka tulosta ei olla edes otettu huomioon tässä välissä. Jos oletetaan Talenomille P/Ebit 25 tuohon hetkeen hyvästä kasvun trackista ja kovasta marginaalista, niin Ebittiä pitäisi tehdä semmonen 1 mrd., mikä on ~66x 10 vuodessa tämän vuoden ennustetusta Ebitistä. Talenomin P/Ebit tällä hetkellä on noin 17, joten kertoimet nousevat vähän. Kuten sanoin, tämän harjoituksen miettiminen vaatii vähän kahvia vahvempaa kamaa, mutta sinnitelkää mukana.

Mites tämmöinen sekoilu on mahdollista? Suurin avain menneisyyteen on todistaa Talenomin Suomen menestys ulkomailla, eli painaa 20- %:n Ebittiä. Askelmerkit:

 1. Kaikki seksuaalisesti osinkoihin suuntautuneet avainhenkilöt firmasta pois. Rahat käytetään kasvuun.

 2. Ruotsissa todistetaan strategian toimivuus ja maan Ebit- % kasvaa Suomen tasolle. Tässä vaiheessa sijoittavat ymmärtävät, että Talenomin strategia toimii→kertoimet ylös.

 3. Koska Talenomilla töissä olevat kirjanpitäjät pystyvät ylläpitämään keskimääräistä enemmän asiakkaita (=keskimääräistä enemmän rahaa kirjanpitäjälle), firman maine työnantajana ja yritysten omistajana nousee. Orgaaninen kasvu on hyvää ja korkeilla kertoimilla voidaan jatkaa epäorgaanista kasvua ja dilutaatio on suht. pientä.

 4. Talenom on todistanut, että se osaa laajentua uuteen maahan, ottaa omat ohjelmistot käyttöön siellä ja painaa 20- %:n Ebittiä. Nyt tämä sama peli pitää pelata muutamassa muussa Euroopan maassa, kunnes 1 mrd. Ebit on kasassa. Tässä kasvun avainasemassa on Etelä-Euroopan kivikautiset maat. Mitä siihen vaaditaan?

Oletetaan, että kaikki Talenomin maat tekevät em. tulosta. Jotta 1 mr. Ebit tulee kasaan, tällöin liikevaihdon täytyy olla 5 mrd. (~2% koko Euroopan TAMista). Tämän vuoden ennustettu lv. on 136,8 milj. Seuraavan 10 vuotta kestävä CAGR tuohon olisi noin 43 % :face_vomiting: :face_vomiting:

Tarinan opetus:

 • Osakkeella tehtävät yrityskaupat dilutoivat omistusta, joten todellisuudessa kasvun pitäisi olla vielä tätäkin kovempaa!!

 • Osingoista tuskin päästään eroon

 • Kasvu nojaa arvostuskertoimien nousuun (osittan spekulatiivista)

 • 100-baggereissa alkukertoimien on hyvä olla matalia, jotta tavoite olisi mahdollinen

 • 10 vuotta on todella lyhyt aika tässä haasteessa. Em. mielikuvan mukaisesti Talenomilla olisi lopussa vasta 2 %:n kokoinen markkina-asema Euroopan kirjanpitokentällä. Omaan korvaan ei kuulosta liian pahalta, mutta aseman saavuttaminen 10 vuodessa taitaa olla mahdottomuus. 20 vuodessa asian pitäisi olla savutettavista CAGRin ollessa “vain” ~20% y-o-y.

Kiitos ja anteeksi.

Disclaimer: Luvut sisältävät pyöristysvirheitä

57 tykkäystä

Erittäin hieno ketju !

Kuten täällä onkin jo useaan otteeseen todettu, matala riski ja 100-bägging eivät oikein taivu yhteen, ellei sitten satu omistamaan rautaista vatsaa ja timanttisia käsiä, ja löytämään Revenio Groupin kaltaista muodonmuutostarinaa puoli-ilmaiseksi, hodlaamaan osaketta kuplan huippuihin, ja päästämään irti juuri, tai lähes oikeaan aikaan. Revenio 40 kertaistui 10 vuodessa 2011-2021 ja itsekin pääsin nauttimaan tuosta matkasta 2013-2020. Tästäkin keissistä jäi lopulta pitkäksi aikaa vain paha mieli, sillä en ymmärtänyt lisäillä matkan varrella riittävästi ja myös irtauduin positiosta liian aikaisin. Kyydissä istuminen oli muuten erittäin helppoa siihen asti, kunnes aloitin pörssin päivittäisen seuraamisen. Vuoteen 2010 asti vilkaisin salkkua ehkä kerran kuukaudessa ja luin ainostaan omistamieni ja seuraamieni yhtiöiden raportteja ja uutisia.

poistettu

Ensinnäkin, veikkaan että pohjolan pördeistä tulee löytymään yksi satakertaistuja. Tukholman kasvulistoilta löytyy paljon mielenkiintoisia, mahdollisia disruptoijia, joista tosin suuri osa on edelleen kalliita. Hesulista taas löytyy paljon erittäin halpoja ”tupakannatsoja”, joista jokin voisi tehdä Revenion kaltaiset temput ja tehdä uusia pölhönäärejä.

Oma veikkaukseni on kuitenkin ruotsalainen, takavuosien hype-osake, foorumin suosikki, ja myöhemmin inhokki: Smart Eye. Kirjoitan keissistä nyt ajanpuutteen vuoksi vain lyhyesti ja lähinnä laadullisesta näkökulmasta. Yhtiön omasta ketjusta ja maailman luotettavimman ruotsalaisen analyysitalon analyyseistä voi ihmetellä lukuja tarkemmin. Off topickina, olen miettinyt miksi talon nimi on juuri punasilmä? Luulen, että aikaisemmin mainitulla jauholla on nimen valinnan kannalta olennaisesti merkitystä, ja ko. piristeen käyttö kohtuuttomissa määrissä myös kuulunee olennaisena osana ennusteiden laatimisprosessiin.

Joka tapauksessa, sitä Smart Eyen tarinan kuuluisaa tölkkiä potkittiin kauan, mutta viimeiset vuosineljännekset kehitys on ollut ennustetun mukaista vahvaa tekemistä. Nykyiset liikevaihdon kasvukärjet ovat DMS ja myyty tutkimustyö. Molemmat perustuvat 25-vuotta kartutettuun osaamiseen ja dataan ihmisen eleiden ja erityisesti silmän liikkeiden lukemisesta. DMS jauhaa kovan bruttokatteen liikevaihtoa per asiakkaan tuotannosta ulos puskettu DMS:llä varustettu auto. Liikevaihdon kulurakenne tässä segmentissä on hyvin etupainotteinen, kun pääosa kuluista muodostuu myyntityöstä ja ratkaisun sovittamisesta kuhunkin automalliin. Tutkimuksen myynti kartuttaa paitsi kassaa, myös dataa, jota voidaan hyödyntää tuotekehitykseen ja mahdollisiin uusiin teknologisiin innovaatioihin. Regulaatio tukee maailmanlaajuisesti vahvasti DMS-ratkaisujen myyntiä. DMS:llä pystyttäisiin ratkaisemaan erilaisia tieliikenteen turvallisuusongelmia, kuten älypuhelimen käyttö ajaessa ja päihtyneenä ajaminen.

Interior sensing-teknologiasta kaavaillaan seuraavaa keihäänkärkeä, DMS:n tuottojen hyytyessä, kun siitä tullee keskipitkällä aikavälillä standardiratkaisu. Interios sensingin potentiaalia on vaikea arvioida, sen ollessa käytännössä vasta tuotekehitysasteella. itse en näe teknologiaa samalla tavalla tieliikenteen turvallisuuden kannalta “välttämättömänä” ratkaisuna, kuin DMS:ää, mutta automisen ajamisen kehittyessä teknologiasta voi tulla olennainen osa autonomisen ajamisen mahdollistamista. Uskon itse, että Smart Eyen teknologiaa tullaan tulevaisuudessa hyödyntämään enemmän ihmisen psykologian tutkimuksessa ja robotiikassa, ihmisen kanssa vuorovaikutuksessa olevien koneiden kehittyessä. En usko yhdelläkään muulla maailman yhtiöllä olevan yhtä laajaa ja “vanhaa” tietokantaa ko. datasta.

Yhtiön MCAP on perjantain kurssinoteerauksella 252,85 miljoonaa euroa, joten satakertaistuminen tarkoittaisi kymmenen vuoden päästä reilua 25 jaardia. Liikevaihto viimeisen vuoden ajalta oli 23,37 miljoonaa euroa ja EBITDA -17,6 miljoonaa euroa. Heitetään tälle P/S 5 kymmenen vuoden päähän ja liikevaihdon pitäisi olla luokkaa 5 miljardia. Jos EBIT-marginaali olisi korkea 20%, EBITtiä pitäisi tehdä luokkaa miljardi, mikä tarkoittaisi noin 750 miljoonan tulosta verojen jälkeen (oletuksella, että yhtiö olisi tuolloin velaton). Tuolloin P/E olisi noin 33. Liikevaihdon pitäisi siis noin 108 kertaistua, eli noin 1,6 kertaistua joka vuosi kymmenen vuoden ajan. Pidänkö tätä todennäköisenä, tai edes mahdollisena? No, mahdollisuus tälle on enemmän kuin nolla ja 0,1 % todennäköisyys on äärettömän paljon enemmän, kuin nolla, joten periaatteessa kyllä.

Ei sijoitussuositus ja omistan edelleen ko. yhtiön pahveja.

Edit: ylläpidon pyynnöstä poistettu tyylitön lohkaisu

37 tykkäystä

Kiitos kaikille osallistujille!

Muotoilin ketjun otsikon tarkoituksella vähän provosoivaksi. Rahoitusteorian mukaan riski ja tuotto kulkee käsi kädessä. Onnekseni en ole käynyt yhtäkään rahoituksen kurssia eikä minulla ole mitään formaalia kaupallisen alan koulutusta joten tällainen opetus ei rajaa mielikuvitustani. :smiley:

Mutta maalaisjärkeä saa ja pitää käyttää. Jos joku sijoitusmyyjä tulisi tarjoamaan riskitöntä 100-kertaistujaa, pitää epäillä tätä:

Mutta kuten ketjuun osallistujat oikein arvasitkin, haen tilanteita missä huonolla säkällä tappiot olisi rajattuja. Esimerkiksi juuri Revenio 2010-luvun alussa. Jos yhtiö olisi jäänyt monialayhtiöksi ja Icare ei olisi lentänytkään, sijoittaja tuskin olisi ottanut kauheasti duffea tyyliin kirja-arvoon ostetuilla osakkeilla.

Tällaisia tapauksia on todellakin ollut ja ne on omin silmin nähty. 100-kertaistuja kohtuullisin riskein fundamenttien puolesta (osakkeet nyt voi lyhyellä välillä aina heilua minne sattuu) ei ole mikään Loch Nessin hirviö mitä kukaan ei ole saanut koskaan kiinni. :smiley: Vaaditaan vain aikaa ja paljon, paljon… Onnea ja istumalihaksia. :smiley:

Sen sijaan @Antti_Siltanen erinomaisesti mainitsemat firmat kaikessa potentiaalissaan ovat enemmän “lottolappuhenkisiä”, eli pahassa tilanteessa duffea voi tulla ja isosti. Tätä riskiä voi tietysti rajata position suhteellisen pienellä koolla salkussa.

34 tykkäystä

Itse hakisin 100-pussittajaa Jenkeistä ja isolta alalta, jota lähdetään distruptoimaan. Mieleen tulee omista omistuksista Hims and Hers, SoFi ja Lemonade. Kaikki yrittävät distruptoida valtavia aloja - lääkäri- ja lääkepalvelut, pankki ja vakuutus digitaalisella lähestymistavalla. Lisäksi markkina-arvot riittävän pieniä kaikilla, 1-8miljardia.

Hyvin kontroversiaalina boom or bust veikkauksena heitän Carvanan. Jos ja iso jos yritys selviää veloista, kasvu käyntiin uudelleen ja positiivista kassavirtaa niin kasvuvaraa riittää valtavasti. Nyt taitaa markkinaosuus olla vain n 1% koko käytettyjen autojen markkinasta. Mitäs jos se olisikin amazonmainen 20%.

Euroopan ”Carvana” AutoGroup voisi myös olla kandidaatti. Kumpikin :oncoming_automobile:kauppiaista omaa myös optionaliteettia laajentaa liiketoimintaa jatkossa muuhunkin kuin käytettyjen autojen myyntiin.

Muilta sektoreilta kuluttajatuotteista etsisin seuraavaa Celciusta (tai Monsteria). Näitä voi kyllä hyvin vaikea Suomesta hahmottaa jos ei pääse lynchittamaan tuotteilla itse. Hieman samaa kategoriaa olisi löytää seuraava Chipotle tai Starbucks. Puuilot ja vastaavat törmäävät täällä todella nopeasti kasvun rajoihin kotimarkkinassa ja kansainvälinen menestyminen retail-markkinassa on tuskasen vaikeata, erityisesti suomalaisille.

21 tykkäystä

Heitetään villinä korttina ikuinen taaplaaja panostaja. Jos corehw omat tuotteet lyö läpi niin arvostus voi olla mitä tahansa. Se on sitten eri asia kuinka todennäköistä tällainen on.

Koko Panostajan markkina-arvo on n 23 miljoonaa.
Hyvä alku tälle baggeroinnille olisi Corehw toimarin tavoite firman kasvattamiselle. 3 vuodessa alle 10M liikevaihdosta-> 100M. Omissa tuotteissa lisäksi kate melkoinen eli skaalautuisi nätisti alariville. Alakin on aikaan sopivan kuuma…

Ei todennäköistä mutta ei mahdotontakaan.

Corehw liiketoiminta jakaantuu suunnittelupalveluihin, konsultointiin sekä omien mikropiirien ja lisensoitavien teknologioiden (IP) kehitykseen. Yhtiön asiakkaita ovat mm. verkkoyhtiöt, piirisarjavalmistajat, moduulivalmistajat sekä langattomien teknologioiden laiteyhtiöt, jotka tarjoavat IoT-ratkaisuja (Internet of Things)

Kasvupaukkuja tähän ainakin nyt lyödään. Panostaja sijoitti yhdessä Business Finlandin kanssa CoreHW:n tuotekehitykseen noin neljä miljoonaa euroa keväällä 2023. Business Finlandin rahoitus on suunnattu tuoteperheen ja -paketin loppuunsaattamiseen ja Panostajan osuus kaupallisen puolen ja kyvykkyyden kehittämiseen.

Tämä sisäpaikannusteknologia ja siihen liittyvä ensimmäinen potentiaalinen oma tuote on se minkä kaupallistamiseen satsataan. Missä tätä sitten voidaan hyödyntää?

Varastot/ logistiikka. Ratkaisut parantavat varastojen luotettavuutta ja turvallisuutta tarjoamalla reaaliaikaisen pakettien sijainnin, varastomäärän seurannan ja trukkien erittäin tarkan paikantamisen.

Lentokentät ja hotellit voivat seurata raskasta kalustoa, matkustajien matkatavaroita ja vierailijoita päivittäisen toiminnan parantamiseksi, turvallisuuden lisäämiseksi ja asiakastyytyväisyyden lisäämiseksi ja toiminnan tehostamiseksi. Pystytään algoritmeilla seuraamaan mihin ja milloin kannattaa satsata työvoimaa/resursseja.

Kulunvalvonta ja turvallisuus: Sisäpaikannusratkaisuiden avulla voidaan
seurata työntekijöiden ja vierailijoiden liikkumista ja sisäänkäyntiä missä tahansa tilassa.

Vähittäiskauppa: Kauppakeskukset hyötyvät tästä tekniikasta seuraamalla ostoskärryjä ja tarjoamalla kuluttajille opastusta ja reittiä suurissa myymälöissä. Tästä varmasti isot kauppaketjut ovat myös kiinnostuneita. Asiakkaiden pääreittien tiedostamisen avulla he voivat satsata mainonnan ja avaintuotteet reitille. Myös yksilöllinen mainonta helpottuu.

Terveyskeskukset: Tämän tekniikan avulla potilaat sekä laitteet, kuten sängyt ja pyörätuolit, voidaan paikantaa helposti. Tämä on myös turvallisuustekijä, tehokkaan toiminnan ohella.

Käyttökohteet ovat lähes rajattomat.

Corehw kehittää myös kodinvalvontaa ja älylukkoihin teknologiaa sekä autoteollisuuteen tutka ja anturiteknologiaa.

Lisäksi Corehw on monissa konsortioissa mukana. Kehittämässä eurooppaan piirilevyvalmistusta.

17 tykkäystä

Voisitko avata näitä yhtiöitä hieman enemmän, kts. ketjun aloitus:

Ja sama:

Muutoin heittoja voi heitellä tänne (tämä ketju oli hieman yllättävä avaus :smiley: ).

21 tykkäystä