Nopeasti kasvavat pienyhtiöt: 2020-luvun kymmenkertaistujat Pohjoismaista ja muualtakin

Mitkä ovat 2020-luvun kasvutähdet pienyhtiöistä?

Kuuntelin YLE:n pörssipäivän jaksoa (8.6.2023) pienyhtiöistä. Ohjelmassa vieraina salkunhoitajat Jan Brännback ja Janne Lähdesmäki varainhoitotalo Schrodersilta.

Mainitsivat että viimeisen 10 vuoden aikana pohjoismaisista listatuista yhtiöistä 70kpl on kasvanut 1000% tai enemmän. Se on noin 10% listatuista yrityksistä (10v. sitten) eli aika hyvä osuus.

Nyt olisi tietysti haaveena onnistua itse löytyämään muutama tulevaisuuden kymmenkertaistuja. Kuten varmaan monella muullakin.

Olisi kiva keskustella näistä. Tässä muutama kysymys mietittäväksi:

-Miltä toimialoilta yrityksiä voisi nyt olla viisainta etsiä? Ja miltä ei?
-Millä kriteereillä tulevia kymmenkertaistujia voisi parhaiten etsiä?
-Mitä tunnuslukuja kannattaa erityisesti tutkia?
-Mitä hyvää kirjallisuutta ja muuta tietoa olet lukenut tästä aiheesta?
-Mikä on mielestäsi olennaisin kysymys tähän liittyen?

Tuossa radiohjelmassa mainittiin ainakin yrityksen ainutlaatuisuus, skaalautuvuus, vientiin suuntautuvuus tai vientimahdollisuudet, jotain aineetonta ja patentoitavaa osaamista olisi kuulemma hyvä olla. Sektoreista mainittiin ainakin Terveysteknologia, IT-ala, jopa konepajat.

53 tykkäystä

Tää oli kiva avaus, kun toki itsekin näitä miettinyt jo reilut 3 vuosikymmentä. Asiaan tuskin löytyy mitään ns lopullista vastausta mutta siitä varmaan löytyy mielipiteitä ja spekuloitavaa loppuelämäksi. Tarvitaan ainakin hyviä innovaatioita, hyvä johto, usein asiaan uskovat sijoittajat, kykyä viedä tuote tai palvelu asiakkaalle ja asiakkaan kannalta ratkaisu tai hyöty, jonka kokevat rahojensa arvoiseksi ja jopa sitoutuvat siihen pidemmäksi aikaa. Tietysti vallihaudat ja skaalautuvuus ovat eduksi nopeassa kasvussa. Ns hyvä tuurikaan ei ole pahitteeksi ja tuurille voi antaa paremmat mahdollisuudet kovalla yrittämisellä. Tää vanha sanontakin on joskus hyvä muistaa: jos olet oikeassa mutta liian aikaisin, olet väärässä. Aina markkina ei ole kypsä hyvällekään idealle tai tuotteelle. Nämä nyt on aika itsestäänselvyyksiä, mitä tässä luettelin, enkä jatka jaarittelua tämän enempää.

Kirjallisuutta en osaa suositella mutta muistaakseni Verneri teki näistä multibaggereista hyvän tiivistelmän (videopätkän) joskus vuosi sitten? Ehkä joku palstalainen muistaa paremmin oliko hän vai joku muu?

Itellä on isosti hajautettu salkku, johon olen hankkinut myös muutamia juuri tähän ketjuun sopivia yrityksiä. Voisin oikeastaan jonkin mainitakin:

Bioretec: ekana maailmassa FDA lupa biohajoavalle luukiinnikkeelle
Aiforia: tekoälypohjaista kudosnäyteanalyysiä. Kovat yhteistyökumppanit

Nämä on sikäli kiitollisia kohteita, että molemmista löytyy Inden seuranta ja hyvät raportit, joista voi sitten tehdä omat johtopäätökset.

Energiapuolella uskon vahvasti vetyalaan, missä vihreän vedyn tuotanto kasvaa erittäin nopeasti jo lähivuosina. Omasta salkusta löytyy mm Plug Power ja Bloom Energy. Samoin aurinkosähköön liittyvät järjestelmät yleistyvät maailmalla nopeasti. Sieltä Enphase salkussa. Vihreään siirtymään liittyy myös kotimainen Spinnova, jolla ainakin paperilla killerikonsepti, kunhan saavat tuotannon skaalattua riittävän nopeasti ja kuidulleen riittävästi kysyntää sopivaan hintaan.

Yllämainituista Enphase on jo vakaa ja korkealle arvostettu yritys mutta en 100% mahdottomana pitäisi senkään 10 kertaistumista, jos/kun lisäävät vielä esim kompaktin kotielektrolyyserin tarjoomaansa. 10 vuodessa ehtii tapahtumaan aika paljon…

Sen voisi vielä todeta, että tuo 10 bäggeröinti ja arvon 10 bäggeröinti ei aina mene yksi yhteen mutta varmasti hintalappukin nousee mukavasti, jos liikevaihto 10 kertaistuu ilman valtavaa liudennusta osakemäärässä. Sijoittamisen kannalta joutuu tosiaan vielä arvioimaan, mikä on järkevä hankintahinta. P/S kun voi olla lähes mitä tahansa sanotaan nyt vaikka 0,2 - 50 ja siihen vaikuttaa lukemattomat asiat, eikä vähiten vallitseva mahdollinen hypetys aiheen ympärillä.

Vielä, kun kysyit olennaisinta asiaa, niin se voisi ehkä olla pitkäjänteisyys. Se, että ylipäänsä mahdollistat 10 bäggeröinnin salkussasi. On nimittäin niin, että kun joku osake on moninkertaistunut, voi tulla vastustamaton halu ottaa välivottoja tai veivata ostaakseen halvemmalla takaisin (mikä ei sitten koskaan ollutkaan mahdollista ja jäät junasta). Näin olen itse menettänyt huimia tuottoja.
Toinen olennainen asia itselleni on se, että yrityksellä on kovat tavoitteet, tuottonäkymät ja mahdollisimman uskottava tiekartta, jolla sitten myös pysytään jodonmukaisesti. (No voihan sitäkin muokata, jos hyvät perusteet maailman muuttuessa)

Nää ei sitten ole mitään ostosuosituksia ja koko aiheen otan puolihuumorilla, koskapa tulevaisuuden ennustaminen on suht vaikeaa - kun edes menneisyydestä ei olla aina yhtä mieltä : )

34 tykkäystä

Muistaakseni Bittium mainittiin tuossa myös? Tähän asti kyllä ollut ikuinen lupaus, ja isot tilaukset/tuotot aina ensi vuonna.

3 tykkäystä

Olen sijoittanut ruotsalaisiin medtech-yhtiöihin, toiveena tietysti niihin tenbäggereihin osuminen. Oppirahojakin on tullut maksettua, mutta tällä hetkellä näyttää taas aika mukavalta.

Ruotsissa löytyy pikkulistoilta (Spotlight ja First North) jonkin uuden innovaation ympärille rakennettuja medtech- ja pharma-toimialojen firmoja ihan pilvin pimein.

Muutama matkan varrella opittu seikka:

  • junaan ehtii ja kannattaa nousta vasta aika myöhäisessä vaiheessa, oikeastaan vasta silloin, kun tuote on jo luvitettu (EU ja/tai USA), myynti käynnistynyt ja positiivinen kassavirta realistisesti näköpiirissä;

  • osakeanti merkkareilla tyypillisesti romauttaa kurssin, jopa yli 50 %, koska anti on pakko hinnoitella houkuttelevasti ja kurssi yleensä laskee hyvin lähelle antihintaa, toipuakseen sitten hieman, kun anti on saatu vietyä läpi;

  • ideaalinen entry-hetki onkin viimeisen (helppo sanoa…) merkkariannin yhteydessä, tässä siis korostuu se, että kassavirran pitää olla kääntymässä positiiviseksi;

  • ei siis missään tapauksessa tutkimusvaiheen firmoihin mukaan (ellei halua esim. tukea jonkin sairauden hoitojen kehittämistä epäitsekkäistä syistä);

  • jos sijoittaa Ruotsiin, kannattaa seurata ruotsalaisia keskustelupalstoja, esim. Avanza ja Discordin / Facebookin yhtiökohtaiset keskustelut;

  • tietysti hehkutussuodatin on pidettävä päällä koko ajan palstoja lukiessa, mutta niillä on paljon hyödyllistä tietoa, data-miningiä ja pohdintaa, kunhan oppii erottamaan asiantuntijat ja ”asiantuntijat” toisistaan.

Itse olen tällä hetkellä mukana Braincool AB ja Prostalund AB -nimisissä firmoissa (ei sijoitussuositus).

19 tykkäystä

Mainitsivat että viimeisen 10 vuoden aikana pohjoismaisista listatuista yhtiöistä 70kpl on kasvanut 1000% tai enemmän.

Eli jos osakekurssi nousee vain 2,2 % kuukaudessa niin kymmenen vuoden kuluttua se on 10-bagger.

edit:
Tämä tuli vastaan Twitterissä ja ajattelin, että sopisi tähän keskusteluun:

10 tykkäystä

Heitän pari täkyä USA:n puolelta.

Endra: FDA:n De Novo hyväksyntä prosessissa rasvamaksan toteamiseksi ultraäänellä. Rahaa oli kassassa kun viimeksi katsoin, ja jonkinlainen kimppa olisiko ollut GE:n kanssa valmiina, jos hyväksyntä saadaan.

Profound Medical: läpimurto on ihan huulilla, kuten näillä aina. TULSA-hoito eturauhassyöpään. Tällainen laite löytyy Suomestakin, ja tuttuni hoidatti syöpänsä tällä. Tästä on tehty väikkärikin Suomessa. FDA:n hyväksyntää odotellaan Q1/24 muistaakseni.

9 tykkäystä

Omakohtaisena kokemuksena voin sanoa, että salkkuuni on tarttunut jossain vaiheessa mm. seuraavia yhtiötä:

Revenio
Incap
Yleiselektroniikka (nykyinen Boreo)

Jokainen näistä oli vähintään 10x ostoni jälkeen. Vain yhtä, eli Reveniota onnistuin tosin pitämään saadakseni itse tuon >10x. Jos oisin hetken holdaillut vielä noita muita niin olisin niistäkin saanut 10x.

Anyway… Päädyin näihin firmoihin kun etsin firmoja joilla oli seuraavat ominaisuudet:

  1. Pieni market cap, tämän seurauksena on yleensä vähän seurantaa markkinoilla ja voi helpommin löytää hinnoitteluvirheitä
  2. Korkea ROE
  3. Voitollinen tulos
  4. Alhainen arvostus eli esim PE max 10

Mutuna sanoisin, että multibäggeri koostuu esim.

Firma, jolla on PE 10 onnistuu kasvattamaan reilusti tulosta esim yritysostolla/markkinat muuttuvat tai muuten vaan 100%. Markkinat alkavat hinnoitella firmaa korkeammilla arvotuskertoimilla esim. PE 25-30. Tällöin osakkeen pitäisi nousta 500-600% vastatakseen markkinoiden vaatimusta. Tuloksen ei siis tarvitse olla 10x vaan arvostuskertoimien ja tuloskasvun tulona saadaan jyrkkä markkinahinnan nousu.

Pahimmassa tapauksessa salkkuun jää erittäin tuottoisa voitollinen firma. :man_shrugging:.

Ehkä voisin Lapwallin heittää tähän kastiin. Rakennusmarkkinat ovat nyt kehnot mutta sekin sykli kääntyy jossain vaiheessa. Ei kai väliä vaikka odottaisi pari vuotta jos sillä saa 10x :slight_smile:

26 tykkäystä

Multibaggerin ominaisuuksia mielestäni ovat myös:

  • Osaava johto
  • Valtava markkina
  • Disruptoiva toimintamalli

Näitä ominaisuuksia löytyy, jos halutessaan käy katsomassa Hims & Hers Health -ketjua (NYSE:HIMS).

6 tykkäystä

Tärkeitä:
-Korkea ROI/ROE
-Matalat kertoimet
-Mahdollisuudet kasvaa kohdemarkkinoilla ja kasvavat markkinat
-Vähän pääomia sitova
-”Tylsä”, mutta vakaa liiketoiminta

Esim Viafin Service itsellä erinomaisena kandidaattina

ROE/ROI ~20%
Ev/ebit ~7
Liikevaihto 80M€ ja kohdemarkkinoiden koko ~2000M€, kohdemarkkina kasvaa noin 4% vuodessa
Sitoo vähän pääomia ja mahdollisuudet investoida ovat erinomaiset
Kassaa on yli kolmasosa markkina-arvosta ja omavaraisuusaste kohtuullisella tasolla eli voidaan keskittyä liiketoimintaan velkojen maksuun keskittymisen sijaan.

11 tykkäystä

Mielenkiintoinen aihe. Iso ongelma on mielestäni löytää nuo firmat ja myöskin omistaa ne niin kauan, että kurssi x 10.

Pelkästään Ruotsin firmojen läpi seulomisessa kestää aikansa ja melkein ne kaikki pitää käydä yksi kerrallaan katsomassa, että saa jotain yleiskuvaa edes.

Small-cap listalta ja/tai First North listalta on ainakin omasta mielestäni loogista aloittaa.

Ruotsi on kyllä todellinen aarre-aitta näiden tenbaggereiden etsinnässä. Arvostustasot ovat kaiken lisäksi viime aikoina sopivasti sulaneet ja samaan aikaan yritykset kasvavat ja kehittyvät. Ikävä kyllä meillä Suomessa on missattu tämä vireinen markkinamme suurelta osin. Itse olen panostanut mm. Bonesupportiin ja Surgical Sciensiin. Molempiin valitettavasti aika myöhäisessä vaiheessa.

7 tykkäystä

Joo Bittium mainittiin. Lisäksi mainittiin esimerkiksi Lumenradio sekä Össur, ja olisko ollut SmartOptics. Tuo Össur alkoi itseä kiinnostaa, kun näyttää olevan alallaan aika kova noissa erilaisissa raajojen tuissa ja apuvälineissä. Nivelrikot, urheiluvammat, sotavammat kasvattavat tuota markkinaa.

Nyt kun moni ala Euroopassa sakkaa, niin kaikki mikä liittyy edes etäisesti puolustusteknologiaan porskuttaa melko hyvin. Erilaisten ase-, ohjus-, hävittäjä-, helikopteri- valmistajien käyttämistä tavarantoimittajista voisi löytyä jotain pieniä firmoja joissa on suuri kasvunvara. Näistä lupaavimpien jäljille ei ole välttämättä toki aina helppoa päästä, kun kaikki tieto ei ole julkista.

Ehkä toisaalta joku ei niin päivänselvä mutta puolustusvoimien ja kriisivarustautumisen tarpeisiin liittyvä high tech - tuotteiden valmistaja. Johonkin navigointiin, ensiapuun, suunnitteluun, kuljetukseen tai muuhun sellaiseen liittyvät tarvikkeiden valmistajat.

1 tykkäys

Tätä ollut muutaman kerran salkussa Stokiksen First Northista.

Reippaasti alle 100millin (€)market cap, liikevaihto kasvanut hyvin, liikevoittokin ja marginaalit kunnossa.

Viime osarissa vaan pettymys - saadut tilaukset laski ja kassavirta kääntyi taas negatiiviseksi.

4 tykkäystä

Ruotsin puolelta löytyy kyllä kieltämättä useita mielenkiintoisia yhtiöitä, joissa voisi olla potentiaalia moninkertaistua. Itselläni löytyy BHG Groupia, joka on koronabuumin jälkeen ollut vaikeuksissa kysynnän hiivuttua hyvin paljon inflaation ja korkojen myötä aiheuttaen varastotasojen nousua. Kuitenkin nyt liiketoiminta on alkanut ottamaan askelia kohti prepandemian tasoja, ja varastoakin ollaan purettu muistaakseni 900mSEK edestä luoden kovaa rahavirtaa, joka puolestaan on alentanut merkittävästi velkaantuneisuutta. Kannattaa tutustua, BHG:llä on monia muita seikkoja, mikä tekee yhtiöstä mielekiintoisen, joka toimii megatrendin harjalla.

Toinen omasta salkusta löytyvä on Careium. Hyvää kasvua tehnyt useamman vuoden/kvartaalin, millä oli taannoin hankaluuksia kannattavuuden kanssa. Nyt tässäkin ollaan menty jo useita askelia kohti parempaan, mikä näkyykin kurssissa. Omista ostoista aikaa noin 6kk ja tuotto tähän mennessä noin 70%. Toivottavasti jatkuu, ja en ole keventämässä. Arvostus edelleen hyvin asiallinen suhteessa kasvuun. Toimivat kuitenkin mielestäni ehkä merkittävimmän megatrendin parissa eli suurien massojen ikääntymisessä.

Lisäyksenä vielä, että kirjoitushetkellä BHG:n markkina-arvo 2,27 Miljardia kruunua eilisen 20% nousun jälkeen Q4 rapsan myötä. Careiumin markkina-arvo 630 miljoonaa kruunua. Eli todella maltillisissa lukemissa pyöritään.

8 tykkäystä

Omasta osakesalkusta löytyy vain 3 firmaa kokonaisuudessaan ja kaikilla uskon olevan mahdollisuus “ten bäggeröidä” eli Optomed, Bioretec ja Faron :crossed_fingers:t2::pray:t2:
Kaikilla näistä on myös mahdollisuutena osto pois pörssistä ennen sitä mutta sekin kelpaa oikeella hinnalla :money_with_wings:

6 tykkäystä

Tässä ketjussa tähän asti mainittuja firmoja ovat nämä. Osaan annettu jopa pidempi perusteluja. Kiitos niistä!

Bittium
Bioretec
Aiforia
Plug Power
Bloom Energy
Enphase
Spinnova
Braincool AB
Prostalund AB
Endra
Profound Medical
Revenio
Incap
Boreo
Lapwall
Hims & Hers
Viafin Service
Bonesupport AB
Surgical Science
Lumenradio
Össur
Smartoptics
W5 Solutions AB
BHG Group
Careium
Optomed
Faron

Aika paljon lääketieteellisiä firmoja tuossa listassa, vaikka on firmoja muiltakin sektoreilta. Joka tapauksessa, kiinnostava lista katsella läpi ja miettiä onko kasvupotentiaalia, onko aika otollinen juuri heidän tuotteilleen, ja onko osake ostohinnoissa juuri nyt.

4 tykkäystä

Tässä yksi kovaa kasvava ja kannattava. :rocket:

Tässä nyt on viime kuukausina tullut useampi bägger/kasvajaketju vastaan foorumilla. Voisiko näitä hieman niputtaa järkevämmäksi, jotta ei keskustelu pirstaloidu useaan eri ketjuun?
Ping @Verneri_Pulkkinen

2 tykkäystä