Raaka-aineet & luonnonvarat - Talouden primaarisektori

Goehringilta ja kumppaneilta ( :face_with_monocle: ) mielenkiintoinen kirjoitus, kasvaako USAn shale-tuotanto enää toisin kuin väitetään. Samalla OPEC+ jatkaa tuotantoleikkauksia ja varastotasot ovat matalia…

7 tykkäystä

Raaka-ainepojut ovat aiemmin olleet todella pahasti väärässä tuosta Yhdysvaltain liuskeöljystä, toki kukapa näissä asioissa aina oikeassa olisikaan. Minusta on kuitenkin ihan selvää, että Yhdysvaltain liuskeöljytuotanto ei enää merkittävästi kasva ja siihen on varsin loogiset syyt.

Yhdysvaltain liuskeöljyn tuotanto nojaa lähes kokonaan Permianin alueeseen. Bakken ja Eagle Ford ovat jo parhaat päivänsä nähneet ja Niobara on liian pieni vaikuttaakseen kokonaisuuteen.

kuva

Tuottavuuden kehitys (vihreä viiva) on johtanut Permianissa siihen, että, jokaisesta öljykaivosta on saatu porattua enemmän öljyä per porauskalusto:

kuva

Tämän vuoksi alueen öljyn tuotanto onkin tasaisesti ja merkittävästi noussut vuosien kuluessa:

kuva

Ongelmaksi alkaa kuitenkin muodostua se, että poratut mutta viimeistelemättömät kaivot (eli ns. kaivovarastot, DUC) ovat ehtyneet:

Valmiiksi poratun kaivon viimeistely ja käyttöönotto on huomattavasti nopeampaa, kuin kokonaan uuden kaivon poraaminen. Tämä yhdistettynä porauskustannusten nousuun, porauskaluston puutteeseen, Permianiassa olevan porauskalustomäärän laskuun ja henkilöstöpulaan on johtanut siihen, että tuotantoa ei enää pystytä merkittävästi kasvattamaan, vaikka liuskeöljyn porauksen tuottavuuden kehitys jatkuisikin trendiviivalla kohti koillista.

Historiallisesti näillä hinnoilla liuskeöljyn poraajat olisivat rynnänneet kasvattamaan poraamistaan valtavasti ja sitä kautta romauttaneet hinnan, mutta jatkossa lisätuotannon täytyy tulla muualta ja tuotanto reagoi vasta huomattavalla viiveellä hintaan nyt kun Yhdysvaltain ‘nopea öljyä’ ei enää ole saatavilla. Valta on siirtynyt takaisin OPEC+ ja raakaöljyn hinta nykytasolla 80 - 100 $, näyttäisikin muodostuvan uudeksi normaaliksi. Markkina ei tosin tätä näytä vielä hyväksyneen, koska pieniä öljy-yhtiöitä saa ostettua vieläkin reilusti alle P/E 10.

Nuo IEA:n ennusteet ovatkin sitten tunnetusti ihan ideologista hölynpölyä ja aika helppo maali G&R:lle niitä haukkua. Aurinkovoiman puolella nuo “ammattilaisten ennusteet” ovat vieläkin huonompia :joy:

Nykyinen öljyn hintatason tosin vain kiihdyttää sähköistymistä ja uusiutuviin siirtymistä Länsimaissa. Uusiutuvat ja akkujärjestelmät alkavat yksinkertaisesti olemaan liian halpoja, että dinomehulla pystyisi enää niiden kanssa kilpailla. Jenkkien maakaasu on tähän hauska poikkeus, koska sitä tulee liuskeöljyä poratessa haitaksi saakka.

25 tykkäystä

Kuviin olisi hyvä liittää aina lähteet, mistä ne on peräisin, ihan jo copywriten vuoksi.

Lueskelin joskus noista liuskekivikaivoista ja niiden elinkaaresta ja mulle jäi käsitys, ettei niiden uudelleen avaaminen ole niin suoraviivaista, jos aikaa ehtii kulua edellisestä käytöstä ja/tai siitä, ettei avattua reikää lähdetty hyödyntämään. Kun en uskalla luottaa ulkomuistiini, kyselin tekoälyltä, mikä on tilanne vuoden kuluttua:

That’s a good question! Generally speaking, an oil or gas well that has been drilled but not used for an extended period of time, like a year, can still be utilized today, but there may be some challenges. Here are a few things to consider:

  • Wellbore stability: Over time, the wellbore (the hole drilled to extract oil or gas) may start to collapse, especially in certain types of rock formations. This can make it difficult to use the well without first doing some remedial work.

  • Equipment condition: If the well has been sitting idle for a year, some of the equipment used in the drilling process may need to be inspected, maintained, or replaced before the well can be put into production.

  • Fluid levels: The fluids used in the drilling process, like drilling mud, may have settled or evaporated over time, which could make it difficult to resume drilling or production without first addressing those issues.

Tämä tukisi sitä muistikuvaani, että lienee vähän tapauskohtaista, missä kunnossa valmiiksi porattu kaivo on uudelleen avaustilanteessa. Joskus luin sellaistakin, että ne voi sortua. En muista enää tietolähdettä, enkä todellakaan ole syvällä näissä.

5 tykkäystä

Iltasanomat kirjoitellut myös öljyn hinnasta. Ei mitään maata mullistavaa eikä syväluotavaavaa:

Luettelee syitä öljyn hinnan nousulle:

Yksi isohko yleinen syy lienee ainakin Yhdysvaltain, Aasian ja nyttemmin myös Euroopan aiemmin oletettua vahvempi talouskehitys ja samalla oletettua suurempi öljyn kysyntä.

Toinen yleinen syy lienee suurten öljynviejämaiden kartellin eli niin sanotun Opec+ -ryhmän tuotantorajoitukset. Viimeksi keskiviikkona kartelli päätti jatkaa tuotantorajoituksiaan ainakin kesäkuuhun asti.

Raakaöljyn tarjontaa on rajoittanut sekin, että suurimmista tuottajista ainakin Saudi Arabia on laskenut tuotantonsa muiden Opec-maiden kanssa sopimaansa tuotantokattoa pienemmäksi.

Ensimmäinen on viime lokakuussa puhjenneen Gazan sodan takia kasvanut huoli sotatoimien laajenemisesta koko Lähi-itää – ja siksi myös öljymarkkinoita – koskevaksi alueelliseksi sodaksi.

Toinen erityinen syy on joukko Ukrainan viimeaikaisia lennokki-iskuja Venäjän öljynjalostamoihin. Iskut ovat vaurioittaneet jalostamoja ja ainakin joksikin aikaa pudottaneet Venäjän öljyntuotantoa markkina-arvioiden mukaan yli puoli miljoonaa barrelia tai jopa lähemmäs miljoona barrelia päivässä.

Sekä vastavoimia

Yksi vastavoima on hintojen noususta syntyvä kysyntävaikutus, jossa korkeat hinnat ensin rajoittavat kysynnän kasvua ja lopulta painavat kysynnän – ja sitä myöten hinnatkin – laskuun.

Toinen vastavoima voi syntyä siitä, että öljyn kallistuminen sysää uutta vauhtia inflaatioon ja näin viivyttää keskuspankkien koronlaskuja – ja saa aikaan öljyäkin halventavan taantuman.

Kolmas vastavoima syntyy hintojen nousun tarjontavaikutuksesta, joka houkuttelee tarjolle uutta, alemmilla hinnoilla kenties kannattamatonta, tuotantoa, joka puolestaan hillitsee hintojen nousua tai painaa aikanaan hinnat laskuun.

Neljäs vastavoima on suurten talousmahtien, kuten Yhdysvaltain ja Kiinan, strategisten öljyvarastojen taipumus sopeutua hintavaihteluihin niin, että hintojen noustua yli “kipurajan” strategiset ostot vaihtuvat hintoja tasaaviksi myynneiksi.

Ehkä viidenneksi hintojen nousua hillitseväksi vastavoimaksi voi lukea suurimpien öljynviejämaiden pitkäaikaisen tarpeen ylläpitää öljyn kysyntä – ja omat öljytulonsa – mahdollisimman pitkään mahdollisimman suurina.

Esimerkiksi Saudi Arabian on tulkittu tavoittelevan vakaita ja korkeita – mutta ei liian korkeita – noin 80–100 dollarin barrelihintoja, jotka takaavat sille runsaat öljytulot mutta eivät tuhoa kysyntää esimerkiksi vauhdittamalla siirtymää öljystä vaihtoehtoisiin energiamuotoihin.

2 tykkäystä

Mun mielestä vähän hassua, että vaikka lähes kaiken muun hinta on noussut muutamassa vuodessa useita kymmeniä prosentteja, niin öljylle sataa dollaria pidetään edelleen jonain kriittisenä haamurajana. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden keskiarvo öljyn hinnalle on luokkaa $75/bbl. Inflaatiokorjattuna tuo on jo varmaan lähes $100 2024?

3 tykkäystä

Paha ku jenkeillä ei oo pahemmin myytävää, kun eivät täyttäneet varastoja silloin kun oli hetken halpaa.

2 tykkäystä

Jälleen yksi muistutus siitä, että kaivoksen perustaminen on vaikeaa.

Trilogy metalssilla olisi metalleja vihreään siirtymään (kuparia, sinkkiä, lyijyä, kultaa ja hopeaa), mutta vaikea rakentaa kaivosta, jos sinne ei saa tehdä tietä.

https://www.politico.com/news/2024/04/16/biden-set-to-block-mining-road-in-alaska-wilderness-00152592

6 tykkäystä

Näinhän tuo meinaa mennä nykyään. Alaskassa olisi myös maailman suurin hyödyntämätön kupariesiintymä Pebblessä, mutta kun juuri tuossa kohtaa kaikilta planeetan vesistä pitää harjoittaa kalastustoimintaa, niin eipä voida kaivosta perustaa :weary:

7 tykkäystä

Täytyy sanoa että kaivoksiin sijoittajana tällaiset päätökset ja mm aiemmin Panama yms on kyllä hyvin hyvin bullish. Niin kauan kuin ei osu omalle kohdalle😅. Jännä muuten nähdä ARIC.v avaushinta. Vuoden kurssiraketti veti klassisen rugpullin. Sisäpiiri myi häkänä etukäteen ja sitten lyödään reilulla discountilla PP😵‍💫.

4 tykkäystä

Nexansin tulospuhelussa oli mielenkiintoisia tiedonmurusia


7 tykkäystä

kuva

19 tykkäystä

Asteikko…Aika kaukana (7,9->9,4), ollaan silti vielä 15k$ tonnihinnasta, jolloin pitäisi alkaa tapahtua. 50% lisänousua tarvitaan. Rio Tintokin kehittää mielummin olemassaolevia kaivoksia, kun uusien kaivosten rakentaminen on kallistunut nelinkertaiseksi kymmenessä vuodessa.

https://www.mining.com/rio-tinto-to-favour-development-over-acquisition-of-copper-mines-exec/

https://www.mining.com/web/friedland-says-15000-t-copper-price-needed-to-spur-new-mines/

3 tykkäystä

Eikö Rio Tinton pomo puhu tuossa kyllä ihan muuta? He priorisoivat uusien kaivosten avaamista ja kehittämistä sen sijaan että ostaisivat osuuksia jo olemassa olevista kaivoksista.

Rio Tinto (ASX, LON, NYSE: RIO) will prioritize developing new copper mines over acquiring new ones to achieve its goal of producing one million tonnes of the metal annually within the next five years, copper boss Bold Baatar has said.

Despite the increasing cost and time required for project development, Baatar believes that building mines is still more cost-effective than buying existing ones

10 tykkäystä

Ei helvetin Norja. Öljyä, fosfaattia, harvinaisia maametalleja. Miten voi yhdelle maalle käydä noin paljon hyviä asioita :stuck_out_tongue:

23 tykkäystä

Joko on aika ostaa Litium kaivoksia? Viime viikon Lepikon showssa oli kontra/raakis Jarmo joka mainitsi ottaneensa pienen palan Albemarlea.

Teknisesti tohon voisi tulla triple bottom ja tästä kohti taivasta.

Jos joku raakis guru jaksaisi sanoa jotain viisasta niin arvostaisin.

Edit: Koitin etsiä Redditstä ja Twitteristä mielipiteitä. Hiljaista oli kuin huopatossutehtaalla. Se lienee hyvä merkki.

5 tykkäystä

Hyvä kysymys. Litium-spekuloinnissa toivutaan vielä vuoden 2023 järkytyksestä. Kovassa syöksyssä oli tietenkin sulateltavaa, mutta enemmän bull-porukkaa järkytti se, että vuonna 2022 loppuvuonna jokaisessa podcastissa haukuttiin Morgan Stanleyta, joka ennusti (oikein) marraskuussa 2022, että litium-markkina laskee reippaasti vuonna 2023. Monen litium-gurun mukaan pankit, kuten MS, eivät ymmärtäneet tuotannon elinkaaresta mitään ja investoinnit kaivoksiin ovat niin surkeita, että kovan kysynnän ja tuotannon joustamattomuuden kautta hinta pysyy vähintään 60k$/tonni yläpuolella. Sitten tapahtui mitä tapahtui.

Jotkut ovat nyt nöyrästi myöntäneet olleensa väärässä (kuitenkaan kehumatta Morgan Stanleyta) ja tästä revittelystä oppineena ovat olleet aika hiljaa ennustusten suhteen. Ongelmahan ennustuksessa on se, että sähköautojen voittokululle on tullut mutkia matkaan ja huippukysyntää ei nyt ole. Markkina on contangossa ja kaivostuotantoon on tullut paljon skaalausta lisää kun samalla teollinen prosessi kennovalmistuksessa on parantunut huomattavasti.

Itse veikkaan, että ilman pakottavaa globaalia regulaatiota (siis liikenteen päästökauppaa) tuskin kysyntä nousee huippuun lähiaikoina, kun tuotantokin on nykyään tehokasta ja joustavaa.

8 tykkäystä

Trumpilaisen propagandakanavan kohteeksi X:ssä näyttää päätyneen suomalaisille ja minun salkulleni (köh, aina saa hävetä ja kärsiä) tuttu firma, Jervois Global.

Jervois on mielenkiintoinen firma sikäli, että heidän Suomessa omistama kobolttin jalostustoiminta on laadukasta ja kannattavaa. Koboltti taas on näitä kriittisiä mineeraaleja jonka kysynnän odotetaan kasvavan vihreän siirtymän edetessä ja jonka maailman tuotanto on enimmäkseen Kiinan hallussa, mm. Kongon riistokaivoksien muodossa (joista suoraan sanoen uskon Suomen kobolttin olevan peräisin ihan täysin, vaikka tj:n mukaan se tulee “kaikkialta maailmasta” yksilöimättä kuitenkaan mistä kaikkialta se tulee ja millä suhdeluvuilla…

Jervois on kuitenkin vaikeuksissa ja umpikujassa, sillä koboltin hinta syöksyi alas ja maailman kobolttivarastot ovat kasvaneet, joten näkymää kannattavuuteen ei näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa oikein ole. Siksi tämä ei ole sijoitussuositus vaan varoitus.

Miksi kuitenkin yhtiö on ollut salkussani mikropanoksella, niin syy on ollut Kiina-riskin tasapainottamisessa. Minulla on mm. TSCM salkussa ja jos ajatellaan Kiina-Taiwan konfliktin eskaloitumista ja kauppasotaa, uskon Jervoiksen osakkeen reagoivan vastakkaisesti tuon pääomistukseni kanssa ja kenties tätä kautta tasoittavan hieman osumaa salkussa. Koska olen parantumaton holdaaja, niin pyrin tekemään tasapainotusta salkussa pikemmin kuin luotan nopeaan myyntisormeeni.

Jervoiksen umpikuja kiteytyy USA:n Idahon kaivokseen, joka on harvoja kobolttikaivoksia maailmassa Kiinan hallinnan ulkopuolella ja ainoa merkittävä Yhdysvalloissa. Potentiaaliakin siis olisi, jos kobolttin hinta lähtisi laukalle tai maailmanpalo syttyisi. Nyt kuitenkin tilanne on se, että kaivoksen ylläpito aiheuttaa raskaita juoksevia kuluja eikä kaivostoiminnan aloittaminen näillä hinnoilla ole yhtiölle taloudellisesti mahdollista vaan se olisi tappiollista. En muista break even -hintaa, mutta se oli ihan mukavasti nykytasoa korkeammalla, että näillä korteilla yhtiö on matkalla kohti 0 arvoa, ellei mikään muutu.

Jervois oli siis ajanpeluunsa ohessa varmasti senkin tosiasian edessä, että kaivoksesta saattaisi olla pakko luopua tai yhtiö myydä. Silloin apuun ilmestyi Trumpilaisten propagandan mukaisesti rahoittajana Department of defense. Jervoiksen toimitusjohtaja lyheni pituutta 10 senttiä tuon tapaamisen jälkeen ja sai ainoastaan änkytettyä ulos, että “Valtio ottaa kriittiset mineraalivarantonsa hyvin vakavasti”. Siinäpä se informaatio tämän asian tiimoilta sitten oikeastaan olikin.

Nyt uusimmat väitteet kuuluvat, että Jervoiksen omistajana olisi 200 yhdysvaltalaista poliitikkoa. Väitetään, että se haluaa laajentaa Idahon kaivosta ja tätä tehdään manipuloimalla vedenjuoksutusta maanviljelysalueille, että nämä kuivuneet pellot voitaisiin sitten ostaa tai pakkolunastaa tms kaivoksen yhteyteen ja että rahoja tähän kaikkeen siirretään Ukraina rahasosta. Kuulostaakin kokonaispakettina Trumpilaiselle propagandalle, mutta olen myös taipuvainen uskomaan, että on olemassa jokin totuuden siemen, josta tämä kaikki on muotoiltu…mutta mikä.

Pidän yhtiön salkussa loppuun asti koska :popcorn:

3 tykkäystä

Litiumilla viime vuonna rahaa hävinneenä voinen tulla jakamaan oppeja :smiley:

Litium ei varsinaisesti ole harvinainen metalli, sitä on maat ja mannut täynnä, mutta meille tuli pari vuotta sitten haasteeksi ettei maailmassa ollut tarpeeksi tuotantoakapasiteettia. Koska yhtäkkiä tuli buumi Teslan, Kiinan sähköautopanostuksen, vuokrasähköpotkulautojen ja sen sellaisten aiheuttaman kysynnän äkillisen lisäyksen vuoksi, niin aiemmilla kulutuksen kasvukäyrillä pelättiin että litiumpula vain pahenee kunnes aikaisintaan joskus vuonna 2027 alkaen meille alkaa tulla riittävästi tuotantoa kattamaan tarpeen. Kysyntä ei kuitenkaan osoittautunut kestäväksi, joten nyt meillä on valtavasti ylikapasiteettia akkutuotannossa ja iso määrä litiumkaivosprojekteja menossa maaliin, painaen sekä akkujen, että litiumin hinnan pohjamutiin. Tämän vuoksi litiumin hinta tuskin enää tällä vuosikymmenellä nousee merkittävästi, ellei kysyntä jotenkin poikkeuksellisesti lähde vuosikymmenen loppupuolella vetämään. Tällä hetkellä kysyntänäkymät ovat suoraan sanottuna surkeita.

29 tykkäystä

Onko kukaan ikinä törmännyt firmaan nimeltä TETRA Technologies. Yksi maailman suurimpia kalsiumkloridin valmistajia ja lisäksi muuta toimintaa.

Törmäsin sattumalta tähän twiittiketjuun ja hurjiin tavoitehintohin.

https://x.com/CorneliaLake/status/1805326639855026353

2 tykkäystä

** Piper Sandler cuts PTs on lithium miner Albemarle ALB to $95 from $122, Arcadium Lithium ALTM to $3.75 from $5

** Cites “continued deterioration in supply/demand dynamics, as seen through weakening lithium prices” for the PT cuts

** “Volumes will rise as capacity comes online to lower average selling prices. Due to the nature of their contract structures, we see realized prices moving lower in Q3 vs. Q2 and reaching lows in Q4” - Piper Sandler

** ALB down marginally in early morning trading, ALTM down 0.9% at $3.29

** ALB shares down ~35% YTD

11 tykkäystä