Podcastit: kun milleniaalin keskittymiskyky ei riitä kirjoille

Bogleheads On Investing Podcastissa tällä kertaa kansantajuisesti indeksien perusteista.

2 tykkäystä

Sijoituskästin (@Kevin ja Teemu Liila) tentissä oli Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich. :slight_smile:

Tämän viikon vieraana Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich. Jaksossa käsitellään mm. inflaatiota, Suomen, Euroopan ja Yhdysvaltojen taloustilannetta sekä ninja-harrastusta.

Aiheet:

0:00 Intro ja lämppäkysymykset 7:16 Inflaatio ja rahapolitiikan väärinkäsitykset 22:28 Deflaatio 27:02 Eurooppa vs USA 46:40 Missä Eurooppa voittaa USAn? 51:12 San Fransiscon kodittomat 56:03 Miten FED ja EKP eroavat tällä hetkellä? 1:12:06 Tulisiko korkotilanteesta olla huolissaan? 1:17:25 Mielipide kryptovaluutoista

9 tykkäystä

Linkki uusimpaan @m_jylha:n Pörssipäivä-jaksoon olisi tässä alla. Vieraana oli Ilmarisen varatoimitusjohtaja Mikko Mursula. :slight_smile:

11 tykkäystä

Bill Perkins puhuu kirjastaan Die with Zero, eli #YOLO. Aiheena mm. se kuinka hyvistä muistoista ja kokemuksista irtoaa osinkoja myöhemmin elämässä.

William O. Perkins III (born February 2, 1969) is an American hedge fund manager, film producer, author, and high stakes poker player. Perkins manages Skylar Capital, an energy trading hedge fund that had approximately $500 million in assets under management as of 2023.
Bill Perkins on myös yleisesti positiivisuuden puolestapuhuja. Auttoi mm. erästä ylipainoista pokerinpelaajaa laihduttamaan ja tarjosi tälle loman Karibialla.

4 tykkäystä

@m_jylha:n Pörssipäivässä oli taas kovia vieraita; Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto ja S-Pankin päästrategi Lippo Suominen.

En ole ehtinyt kuuntelemaan, mutta tiedän, että laadukasta kuunneltavaa on tiedossa, kuten aina. :slight_smile:

Aiheet:

00:27 Helsinki vihdoin nousu-uralle?
09:02 Inflaatio, korot, talouskasvu
24:18 Suom. pienyhtiöt, ostotarjoukset
26:55 Danske osakeylipainoon, Japani
45:22 S-Pankki odottavalla kannalla
52:36 Vai sittenkin Etelä-Amerikkaan?
55:12 Suomalaisten kv. hajauttaminen
1:04:08 Eurovaalit? Tuloskautta kohti

17 tykkäystä

Tähän aiheeseen Ernest Scheyderin kirja on mielenkiintoinen (vielä lukematta), mutta alla olevasta podcastista saa tiivistelmän.

Kakkonen Karon Grillin vieraana

Kyösti Kakkosen julkinen pörssisalkku näyttää siltä, että siihen on koottu komea valikoima Helsingin pörssin surkimussarjaa. Monia yhtiöitä yhdistää se, että ne ovat tai ovat olleet pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa.

Eikä tämä ole sattumaa. Kyösti Kakkonen metsästää käänneyhtiöitä.

”Näihin keskisuuriin yrityksiin olen aika usein mennyt mukaan siinä vaiheessa, kun on ollut suunnattuja osakeanteja tai yhtiön tilanne muuten on ollut sellainen, että olen nähnyt niissä käänteen”, hän sanoo.

”Mielelläni arvioin näitä käänneyhtiöitä, koska jos oikeaan aikaan lähtee mukaan, niissä voi muodostua merkittävää arvonnousua.”

Grillissä käydään läpi Kakkosen pörssisalkun keskeiset yhtiöt. Puheenaiheena muiden muassa Endomines, Incap, CapMan, Afarak, Herantis Pharma, Optomed…

Marinadi-osiossa käsittelyssä Seitsemän rohkeaa yhtiötä (Magnificient Seven). Ovatko ne yliarvostettuja, S-Pankki USA:n salkunhoitaja Antti Raappana?

15 tykkäystä

Pörssipäivässä keskustelemassa yksityissijoittajat Peter Friis, Svenne Holmström ja Esa Juntunen. Toimittajana Mikko Jylhä.

00:56 Kohteina Suomi ja Yhdysvallat
12:09 Kehittyvät maat eivät houkuta
14:43 Tuotto-odotukset Helsingissä
25:50 Talenomin kasvuvaikeudet
31:14 Talouskuva ja sijoitusinnostus
49:09 Firettäminen ei ole kadonnut
53:32 Kevään yhtiökokoukset
59:07 Yhteenveto osakesalkuista
1:09:52 Peter ja maratonkeräily

22 tykkäystä

Tämä sarja on ollut ketjussa aiemmin esillä, mutta ansaitsee tulla nostetuksi esiin useamminkin, kun näkyy muutkin podcast-sarjat olevan moneen kertaan. Nicolai Tangen on Norjan öljyrahaston johtaja, ja rahasto omistaa huomattavan siivun huomattavan monista yhtiöistä. Tangen haastattelee rahaston omistamien yhtiöiden johtajia, ja haastateltavien lista on komea. Tangen on skarppi äijä ja sanavalmis haastateltaviensa haastaja, ja haastateltavat vastaavat haasteisiin vakuuttavasti. Viime aikojen haastateltavista mainittakoon esim. Elon Musk ja Jack Ma.

Linkki johtaa Apple Podcasteihin, mutta sarja löytyy muiltakin alustoilta, esim. Youtubesta.

In Good Company with Nicolai Tangen.

4 tykkäystä

Listaa podeista twitterin puolelta

https://twitter.com/RikuVirtanen_/status/1779819790351171717?t=JrWNKNCurtXslAcddHuMcQ&s=19

2 tykkäystä

Lisäsin jakson kuvaukseen tiedot Kyösti Kakkosen julkisesta salkusta, kun siitä tuli kysymyksiä.

25 tykkäystä

Tämä oli kova :finland:. Pitääpä kuunnella kun kerkiää, oletettavasti dippiä kvanttisettiä tiedossa. https://fxtwitter.com/markku_kurtti/status/1782623430296113254?s=46

2 tykkäystä

@Karo_Hamalainen haastatteli Juha Varista. Molempia kannattaa seurata Twitterissä/Äxässä. :slight_smile:

En ole vielä kuunnellut haastattelua loppuun, mutta hyvältä vaikuttaa ainakin alun perusteella.

S-Pankki Fennon salkunhoitaja Juha Varis seuraa Helsingin pörssin ja First Northin yhtiöitä laajasti, vaikka rahastosalkun suurimmat omistukset ovat useiden miljardien arvoisia firmoja.

”Tälläkin hetkellä [salkusta] löytyy alla sadan miljoonan euron markkina-arvolla olevia yhtiöitä”, Varis sanoo.

”Ihan pienimpiä yhtiöitä on kuutisen prosenttia salkusta. Alle kahden miljardin arvoisia yhtiöitä on kaksikymmentä prosenttia salkusta”, hän valottaa.

Tällaiset valinnat ovat yksi keino pyrkiä voittamaan rahaston vertailuindeksi.

”Jos näen, että yhtiössä on tarpeeksi tuottopotentiaalia – eli pitäisi nähdä vaihtoehto, että kurssi tuplaantuu tai kolminkertaistuu –, puolenkin prosentin painolla saa ihan kivan tuottolisän salkkuun.”

Variksella on itse itselleen asettamana rajana juuri puolen prosentin osuus salkusta. Sitä pienempiä sijoituksia hänen ei kannata tehdä. Puoli prosenttia salkusta tarkoittaa rahaston nykyisellä pääomalla reilun miljoonan euron panostusta.

Miksi Nokia ja Fortum eivät mahdu Fennon suurimpien omistusten joukkoon? Millaista omaa analyysityötä salkunhoitaja tekee ja kuinka sosiaalinen media voi olla siinä avuksi? Miksi Helsingin pörssi on pärjännyt viime aikoina huonosti? Juha Varis kertoo myös, kuinka hän on tehnyt osuudenomistajilleen rahaa toimitusjohtajanvaihdoksilla.

12 tykkäystä

Mikko Jylhän vieraana sijoittaja ja sijoituskirjailija Petri Ukkola:

00:35 Aluksi
02:30 Syklit ja pitkät laskumarkkinat
06:38 Nykyisen syklin huippu 2025?
15:44 Markkinoiden eritahtisuus
32:35 Korkomuutokset ja osakkeet
43:21 VIX, RSI, liukuvat keskiarvot
54:37 Wall Street ja presidentinvaalit
1:01:19 Kesäsijoittajan heikot tuotot
1:06:49 Petri osakemarkkinoilla
1:11:44 Muista ainakin tämä!

14 tykkäystä

@m_jylha:n tuoreimmassa Pörssipäivässä oli teemana Q1/2024. :slight_smile:

15 tykkäystä

Olen kuunnellut jo hyvän matkaa tätä ja kuuntelu jatkuu; @Karo_Hamalainen haastatteli Alexander Ehrnroothia.

Viiden pörssiyhtiön suuromistaja Alexander Ehrnrooth sanoo, että Suomen pörssin alakulo vaikeuttaa yhtiöiden kehittämistä.

"Oman pääoman ehtoista pääomahuoltoa on mahdoton tehdä ja hakea kasvua sitä kautta. Lainarahaa ei voi ottaa ihan loputtomasti”, hän sanoo Karon Grillissä.

Matala arvostus johti osaltaan siihen, että Ehrnroothin orkestroiman Virala Acquisition Companyn kautta pörssiin tullut Purmo päätyi lunastustarjouksen kohteeksi. Rettig ja Apollo-pääomasijoitusyhtiö ovat tarjoutuneet ostamaan Purmon muut osakkaat ulos. Ehrnroothin ja hänen veljensä Virala myy osakkeensa.

Helsingin pörssin aneemisuuden vuoksi merkintäoikeusantien järjestäminen ei Ehrnroothin mielestä toimi. Siksi esimerkiksi YIT:ssä päädyttiin tekemään muutamille vanhoille suuromistajille suunnattu osakeanti, jossa nämä saivat merkitä uusia osakkeita antitiedotetta edeltänyttä pörssikurssia vastanneeseen hintaan 1,60 eurolla.

Kun rahoituspaketista kerrottiin, YIT:n kurssi nousi. Suunnattuun antiin osallistuneet valitut suursijoittajat ovat saaneet parissa kuukaudessa yli 20 prosentin pikavoiton. Idean isäksi tunnustautuva Ehrnrooth on vakuuttunut siitä, että toteutettu ratkaisu oli paras myös piensijoittajien kannalta.

"Jos olisi tullut kuponkianti, kurssi olisi ollut yksi, ja sitten se olisi ehkä noussut 1,2:een”, hän heittää.

Jaksossa puhutaan paljon siitä, miksi private equity eli pörssin ulkopuoliset omistukset ovat suosiossa ja miksi Ahlstrom-Munksjökin piti vetää pois pörssistä. Entä pitäisikö Ehrnroothien sukuyhtiö Fiskars pilkkoa?

Marinadissa käsitellään sitä, kuinka sijoittaja voisi parantaa inhimillisyydestään aiheutuvia virheitä osakkeiden myymisessä.

”Ei siihen oikein auta muu kuin oman itsetuntemuksen jatkuva parantaminen, oman sijoitustoiminnan jatkuva analysointi ja sitoutuminen sijoitusprosessiin. Prosessi määrittää, mitä tietoa katsotaan, miten se analysoidaan ja miten toimitaan analyysin perusteella”, S-Pankin osakesijoituksista vastaava johtaja Seppo Kurki-Suonio miettii.

9 tykkäystä

Uutta Teerenpeliä. Vieraana Osuuspankin pääanalyytikko Antti Saari

19 tykkäystä

Bloombergin Master in Business by Barry Ritholtz podcastia olen kuunnellut viimeaikoina.
Erilaisia finanssialan vaikuttajia vieraana.

Kuuntelin myös vanhempia jaksoja, esim eilen kävelylenkillä 10-vuoden takaisen jakson, jossa vieraana Robert J. Schiller.
Hauskaa kun mainitsi jaksossa, että hän uskoo että 10 vuoden päästä on markkinoilla pilleri joka ratkaisee lihavuusongelman, sekä taksikuskeja jää työttömäksi kun taksit ajaa itsekseen.

Löytyy Spotifystä ja Apple podcasteista.

12 tykkäystä

@m_jylha:n Pörssipäivässä oli teemana Metsäteollisuus ja siellä oli OP:N Parkkisen kanssa keskustelemassa @Antti_Viljakainen. :slight_smile:

12 tykkäystä

Alokas haastattelee -ketjusta tuttu @Heikki_Keskivali oli Kaisa Kivipellon ja Jasmin Hamidin vieraana. :slight_smile:

Osakkeita ja yhtiöitä on tuhansittain – miten ihmeessä niiden joukosta voi löytää aidosti hyvät sijoituskohteet ilman yhtiökohtaista tuntikausien taustatyötä… joka pahimmassa tapauksessa saattaa olla ajan hukkaa?

Sijoituskirjailija, yksityissijoittaja ja sijoittamisen valmentaja Heikki Keskiväli kertoo jaksossa osakesijoittamisen saloista selkeästi ja erinomaisia konkreettisia esimerkkejä hyödyntäen. Parhaiten hänet tunnetaan kuitenkin Alokas haastattelee -ketjusta

Keskivälin mukaan yhtiöiden laatua voi arvioida osin niiden tunnusluvuista; taseesta, hyvästä kassavirrasta sekä kestävästä velkamäärästä. Niiden lisäksi on kuitenkin olemassa muita, ehkä hieman vaikeammin havaittavia, mutta joissain tapauksissa yllättävän paljon vaikuttava asioita, joita osakesijoittajien voisi olla kannattavaa pitää silmällä.

Osakesijoittaminen voi olla harrastuksena todellinen aikasyöppö, mutta tässä lajissa menestystä ei kuitenkaan mitata käytettyjen tuntien lukumäärän perusteella vaan siten, miten fiksusti ajan käyttää. Siksi Heikin jaksossa jakamat vinkit sopivien yhtiöiden löytämiseen kannattaa kuunnella tarkkaan.

Jaksossa puhutaan myös hinnoista: mistä tietää, onko osakkeen hinta sopiva entä mitä kaupankäyntikuluista pitäisi ajatella? Lisäksi kurkistetaan monelle suomalaiselle osakesijoittajalle tuttuun Helsingin pörssiin: mitä ihmettä sen tilasta pitäisi ajatella? Onko

Kuten kuvausteksti kertoo, jakso tarjoaa paljon vinkkejä ja tietoa jokaiselle osakesijoittajalle ja sellaiseksi haaveilevalle.

7 tykkäystä