Raaka-aineet & luonnonvarat - Talouden primaarisektori

Litiumin kohdalla on aika vaikea ennustaa lähiaikoja, kun EV-kysynnän kasvu on rauhoittunut, mutta toisaalta akkuketjussa on peruttu investointeja ja ESS-kysyntä jatkaa vahvana. Katodimateriaalia on edelleen varastoissa paljon ja nyt näyttää, että pienet toimijat (kuten Volvo/Geely) pystyvät hyödyntämään alhaisia spot-hintoja - isoilla (Tesla, VW jne) on sopimushinnat eikä spot-markkina vaikuta tulokseen niin paljon. ESS-kysyntää tukee hyvin valtava aurinkosähkön vyöry Euroopassa ja Kiinassa, jossa on myös regulaatiota uusiutuvien varastointiin.

Litiumia kaivaa ja jalostaa vielä pienet kaivosfirmat eikä Rio Tinton tapaiset jätit ole vielä päässeet oikein vauhtiin (Jadar peruutus). Siksi ETF:t sisältävät joko muuta sähköistymisen metalleja (kupari, nikkeli jne) tai sitten ylempää jalostusketjua (katodi- ja kennovalmistusta). Ehkä paras seuraamisen kohde ovat isoimmat litium-tuottajat kuten Albemarle, SQM ja Pilbara Minerals. Tulosraportit ovat mielenkiintoista luettavaa, kun tuotot vaihtelee reippaasti. Junioreita ja disruptiivista uutta teknologiaa (DLE) on myös paljon markkinalla.

7 tykkäystä

Öljyn osalta tilanne on mielenkiintoisessa vaiheessa. Öljyn hinnat ovat riittävän korkealla, että valtaosa öljyn tuottajayrityksistä pystyy tekemään voittoa, mutta kuitenkin riittävän matalalla ettei valtavia investointeja uskalleta tehdä.

kuva

Öljyhärkien keskuudessa kiertää jatkuvasti vääriä huhuja siitä, että Yhdysvaltojen tärkeä Permianin kenttäalue olisi ehtymässä, mutta tälle ei ole olemassa mitään reaalimaailman todisteita. Öljyrigien tuottavuus jatkaa nousuaan lineaarisella käyrällä ja alhaisemmista porausmääristä huolimatta tuotanto jatkaa hitaalla kasvutrendillä. Muissakin vähemmän tärkeissä kentissä on onnistuttu tuottavuuden kasvulla hieman lisäämään tuotantoa.


Raakaöljyjen varastot ovat varsin alhaisella tasolla, mutta koska liuskeöljysektorin kiihtyvä konsolidaatio mahdollistaa pääoman allokoinnin heikompien yhtiöiden taseessa oleviin neitseellisiin maa-alueisiin, niin öljyn hinnalle on vaikea keksiä mitään valtavaa nousupainetta lyhyellä aikavälillä.

kuva

Uutta tuotantoa on tulossa erityisesti Brasiliaan ja Guyanaan ja vaikka Intian kysyntä kasvaa kovaa vauhtia ja globaali kysyntä menee jatkuvasti kohti uusia huippuja, niin Kiinan taloudellinen heikkous on öljyn kysynnän kasvun suurin este. Kuten alla olevasta kuvasta näkee, niin IEA odottaa Kiinan käytännössä yksin vastaavan öljyn globaalin kysynnän kasvusta:


(huomatkaa katkaistu Y-akseli)

On tietysti täysin mahdollista että Yhdysvallat laittaa aidot sanktiot Venezuelalle ja Iranille ja että Ukrainan lennokki-iskut Venäjälle tai Huthien lennokki-iskut Saudeihin aiheuttavat tarjontaan lyhytaikaisia, mutta merkityksellisiä katkoja jotka ajavat hinnan äkkiä pilviin, mutta mikäli näitä ei tule, niin sijoitus öljyyn on oikeastaan vain välillinen sijoitus Kiinan talouden elpymiselle. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Yhdysvallat kiskoo Euroopan ja Kiinan perässään uudelle nousukaudelle, joten joku tuollainen P/E 5 herkkupala ei välttämättä ole mielestäni mitenkään huono sijoitus, erityisesti jos vertaa millaisia valtavia hallinnollisia riskejä suora sijoittaminen Kiinan markkinoille sisältää.

Ehkä ne kaikista riskisimmät ja vivutetuimmat firmat kannattaisi kuitenkin tässä markkinassa jättää pois salkusta :sweat_smile:

32 tykkäystä

Tuollainen hintaennätys sitten tällä kertaa, tänään hinta edelleen yli 4% nousussa.

6 tykkäystä

Maakaasun hinta mörnii vuosikymmenien pohjissa viime vuosien huipputason perään. Ylipäätään raaka-aineet (paitsi kulta) ovat pakitelleet inflaation väistyessä.

"An unusually warm winter and roaring U.S. output have pushed natural-gas prices to some of the lowest levels of the shale era.

Adjusted for inflation, natural-gas futures recently hit their cheapest prices since trading began on the New York Mercantile Exchange in 1990."

https://www.wsj.com/finance/commodities-futures/natural-gas-hasnt-been-this-cheap-in-decades-95959da7?cx_testId=3&cx_testVariant=cx_170&cx_artPos=6&mod=WTRN#cxrecs_s

Some traders are betting that it could get ugly for gas producers.

“Put options, which are contracts that convey the right to sell gas at a certain price, have recently traded as low as 50 cents per million BTUs, said Charlie Macnamara, head of commodities at U.S. Bank.”

“The market is of the opinion that we could go there,” he said.

9 tykkäystä

Paitsi bulleroiden suosimissa raakaa-aineissa eli öljyssä ja uraanissa, jotka molemmat ovat suoriutuneet vuoden ajanjaksolla yllättävän vahvasti :cowboy_hat_face:

13 tykkäystä

Öljysektorilla on niin suuret rahat kyseessä että kaikki toimijat huijaavat luvuissa, mutta sijoittajalle on usein epäselvää että mihin suuntaan :cowboy_hat_face:

In its February Oil Market Report, the IEA forecast oil demand growth at a modest 1.2 million barrels daily this year, citing a deceleration in demand recovery after the pandemic lockdowns. OPEC, for its part, kept its 2024 oil demand growth forecast unchanged from previous months at 2.2 million bpd.

Oli miten oli, niin nykyisillä öljyn hinnoilla ja kysynnän kasvulla näkymät ovat tuottajille varsin suosiolliset ja jos globaali talous lähtee tästä elpymään ja Venäjän tuotanto häiriintyy, niin kyllä tässä vielä voidaan hyvinkin mennä kolminumeroisiin barrelihintoihin. Viimeksihän Biden pelasti maailman korkeilta öljyn hinnoilta ampumalla markkinoita Yhdysvaltain öljyvarastoaseella.

18 tykkäystä

Goehringilta ja kumppaneilta ( :face_with_monocle: ) mielenkiintoinen kirjoitus, kasvaako USAn shale-tuotanto enää toisin kuin väitetään. Samalla OPEC+ jatkaa tuotantoleikkauksia ja varastotasot ovat matalia…

7 tykkäystä

Raaka-ainepojut ovat aiemmin olleet todella pahasti väärässä tuosta Yhdysvaltain liuskeöljystä, toki kukapa näissä asioissa aina oikeassa olisikaan. Minusta on kuitenkin ihan selvää, että Yhdysvaltain liuskeöljytuotanto ei enää merkittävästi kasva ja siihen on varsin loogiset syyt.

Yhdysvaltain liuskeöljyn tuotanto nojaa lähes kokonaan Permianin alueeseen. Bakken ja Eagle Ford ovat jo parhaat päivänsä nähneet ja Niobara on liian pieni vaikuttaakseen kokonaisuuteen.

kuva

Tuottavuuden kehitys (vihreä viiva) on johtanut Permianissa siihen, että, jokaisesta öljykaivosta on saatu porattua enemmän öljyä per porauskalusto:

kuva

Tämän vuoksi alueen öljyn tuotanto onkin tasaisesti ja merkittävästi noussut vuosien kuluessa:

kuva

Ongelmaksi alkaa kuitenkin muodostua se, että poratut mutta viimeistelemättömät kaivot (eli ns. kaivovarastot, DUC) ovat ehtyneet:

Valmiiksi poratun kaivon viimeistely ja käyttöönotto on huomattavasti nopeampaa, kuin kokonaan uuden kaivon poraaminen. Tämä yhdistettynä porauskustannusten nousuun, porauskaluston puutteeseen, Permianiassa olevan porauskalustomäärän laskuun ja henkilöstöpulaan on johtanut siihen, että tuotantoa ei enää pystytä merkittävästi kasvattamaan, vaikka liuskeöljyn porauksen tuottavuuden kehitys jatkuisikin trendiviivalla kohti koillista.

Historiallisesti näillä hinnoilla liuskeöljyn poraajat olisivat rynnänneet kasvattamaan poraamistaan valtavasti ja sitä kautta romauttaneet hinnan, mutta jatkossa lisätuotannon täytyy tulla muualta ja tuotanto reagoi vasta huomattavalla viiveellä hintaan nyt kun Yhdysvaltain ‘nopea öljyä’ ei enää ole saatavilla. Valta on siirtynyt takaisin OPEC+ ja raakaöljyn hinta nykytasolla 80 - 100 $, näyttäisikin muodostuvan uudeksi normaaliksi. Markkina ei tosin tätä näytä vielä hyväksyneen, koska pieniä öljy-yhtiöitä saa ostettua vieläkin reilusti alle P/E 10.

Nuo IEA:n ennusteet ovatkin sitten tunnetusti ihan ideologista hölynpölyä ja aika helppo maali G&R:lle niitä haukkua. Aurinkovoiman puolella nuo “ammattilaisten ennusteet” ovat vieläkin huonompia :joy:

Nykyinen öljyn hintatason tosin vain kiihdyttää sähköistymistä ja uusiutuviin siirtymistä Länsimaissa. Uusiutuvat ja akkujärjestelmät alkavat yksinkertaisesti olemaan liian halpoja, että dinomehulla pystyisi enää niiden kanssa kilpailla. Jenkkien maakaasu on tähän hauska poikkeus, koska sitä tulee liuskeöljyä poratessa haitaksi saakka.

25 tykkäystä

Kuviin olisi hyvä liittää aina lähteet, mistä ne on peräisin, ihan jo copywriten vuoksi.

Lueskelin joskus noista liuskekivikaivoista ja niiden elinkaaresta ja mulle jäi käsitys, ettei niiden uudelleen avaaminen ole niin suoraviivaista, jos aikaa ehtii kulua edellisestä käytöstä ja/tai siitä, ettei avattua reikää lähdetty hyödyntämään. Kun en uskalla luottaa ulkomuistiini, kyselin tekoälyltä, mikä on tilanne vuoden kuluttua:

That’s a good question! Generally speaking, an oil or gas well that has been drilled but not used for an extended period of time, like a year, can still be utilized today, but there may be some challenges. Here are a few things to consider:

  • Wellbore stability: Over time, the wellbore (the hole drilled to extract oil or gas) may start to collapse, especially in certain types of rock formations. This can make it difficult to use the well without first doing some remedial work.

  • Equipment condition: If the well has been sitting idle for a year, some of the equipment used in the drilling process may need to be inspected, maintained, or replaced before the well can be put into production.

  • Fluid levels: The fluids used in the drilling process, like drilling mud, may have settled or evaporated over time, which could make it difficult to resume drilling or production without first addressing those issues.

Tämä tukisi sitä muistikuvaani, että lienee vähän tapauskohtaista, missä kunnossa valmiiksi porattu kaivo on uudelleen avaustilanteessa. Joskus luin sellaistakin, että ne voi sortua. En muista enää tietolähdettä, enkä todellakaan ole syvällä näissä.

5 tykkäystä

Iltasanomat kirjoitellut myös öljyn hinnasta. Ei mitään maata mullistavaa eikä syväluotavaavaa:

Luettelee syitä öljyn hinnan nousulle:

Yksi isohko yleinen syy lienee ainakin Yhdysvaltain, Aasian ja nyttemmin myös Euroopan aiemmin oletettua vahvempi talouskehitys ja samalla oletettua suurempi öljyn kysyntä.

Toinen yleinen syy lienee suurten öljynviejämaiden kartellin eli niin sanotun Opec+ -ryhmän tuotantorajoitukset. Viimeksi keskiviikkona kartelli päätti jatkaa tuotantorajoituksiaan ainakin kesäkuuhun asti.

Raakaöljyn tarjontaa on rajoittanut sekin, että suurimmista tuottajista ainakin Saudi Arabia on laskenut tuotantonsa muiden Opec-maiden kanssa sopimaansa tuotantokattoa pienemmäksi.

Ensimmäinen on viime lokakuussa puhjenneen Gazan sodan takia kasvanut huoli sotatoimien laajenemisesta koko Lähi-itää – ja siksi myös öljymarkkinoita – koskevaksi alueelliseksi sodaksi.

Toinen erityinen syy on joukko Ukrainan viimeaikaisia lennokki-iskuja Venäjän öljynjalostamoihin. Iskut ovat vaurioittaneet jalostamoja ja ainakin joksikin aikaa pudottaneet Venäjän öljyntuotantoa markkina-arvioiden mukaan yli puoli miljoonaa barrelia tai jopa lähemmäs miljoona barrelia päivässä.

Sekä vastavoimia

Yksi vastavoima on hintojen noususta syntyvä kysyntävaikutus, jossa korkeat hinnat ensin rajoittavat kysynnän kasvua ja lopulta painavat kysynnän – ja sitä myöten hinnatkin – laskuun.

Toinen vastavoima voi syntyä siitä, että öljyn kallistuminen sysää uutta vauhtia inflaatioon ja näin viivyttää keskuspankkien koronlaskuja – ja saa aikaan öljyäkin halventavan taantuman.

Kolmas vastavoima syntyy hintojen nousun tarjontavaikutuksesta, joka houkuttelee tarjolle uutta, alemmilla hinnoilla kenties kannattamatonta, tuotantoa, joka puolestaan hillitsee hintojen nousua tai painaa aikanaan hinnat laskuun.

Neljäs vastavoima on suurten talousmahtien, kuten Yhdysvaltain ja Kiinan, strategisten öljyvarastojen taipumus sopeutua hintavaihteluihin niin, että hintojen noustua yli “kipurajan” strategiset ostot vaihtuvat hintoja tasaaviksi myynneiksi.

Ehkä viidenneksi hintojen nousua hillitseväksi vastavoimaksi voi lukea suurimpien öljynviejämaiden pitkäaikaisen tarpeen ylläpitää öljyn kysyntä – ja omat öljytulonsa – mahdollisimman pitkään mahdollisimman suurina.

Esimerkiksi Saudi Arabian on tulkittu tavoittelevan vakaita ja korkeita – mutta ei liian korkeita – noin 80–100 dollarin barrelihintoja, jotka takaavat sille runsaat öljytulot mutta eivät tuhoa kysyntää esimerkiksi vauhdittamalla siirtymää öljystä vaihtoehtoisiin energiamuotoihin.

2 tykkäystä

Mun mielestä vähän hassua, että vaikka lähes kaiken muun hinta on noussut muutamassa vuodessa useita kymmeniä prosentteja, niin öljylle sataa dollaria pidetään edelleen jonain kriittisenä haamurajana. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden keskiarvo öljyn hinnalle on luokkaa $75/bbl. Inflaatiokorjattuna tuo on jo varmaan lähes $100 2024?

3 tykkäystä

Paha ku jenkeillä ei oo pahemmin myytävää, kun eivät täyttäneet varastoja silloin kun oli hetken halpaa.

2 tykkäystä

Jälleen yksi muistutus siitä, että kaivoksen perustaminen on vaikeaa.

Trilogy metalssilla olisi metalleja vihreään siirtymään (kuparia, sinkkiä, lyijyä, kultaa ja hopeaa), mutta vaikea rakentaa kaivosta, jos sinne ei saa tehdä tietä.

https://www.politico.com/news/2024/04/16/biden-set-to-block-mining-road-in-alaska-wilderness-00152592

6 tykkäystä

Näinhän tuo meinaa mennä nykyään. Alaskassa olisi myös maailman suurin hyödyntämätön kupariesiintymä Pebblessä, mutta kun juuri tuossa kohtaa kaikilta planeetan vesistä pitää harjoittaa kalastustoimintaa, niin eipä voida kaivosta perustaa :weary:

7 tykkäystä

Täytyy sanoa että kaivoksiin sijoittajana tällaiset päätökset ja mm aiemmin Panama yms on kyllä hyvin hyvin bullish. Niin kauan kuin ei osu omalle kohdalle😅. Jännä muuten nähdä ARIC.v avaushinta. Vuoden kurssiraketti veti klassisen rugpullin. Sisäpiiri myi häkänä etukäteen ja sitten lyödään reilulla discountilla PP😵‍💫.

4 tykkäystä

Nexansin tulospuhelussa oli mielenkiintoisia tiedonmurusia


7 tykkäystä

kuva

19 tykkäystä

Asteikko…Aika kaukana (7,9->9,4), ollaan silti vielä 15k$ tonnihinnasta, jolloin pitäisi alkaa tapahtua. 50% lisänousua tarvitaan. Rio Tintokin kehittää mielummin olemassaolevia kaivoksia, kun uusien kaivosten rakentaminen on kallistunut nelinkertaiseksi kymmenessä vuodessa.

https://www.mining.com/rio-tinto-to-favour-development-over-acquisition-of-copper-mines-exec/

https://www.mining.com/web/friedland-says-15000-t-copper-price-needed-to-spur-new-mines/

3 tykkäystä

Eikö Rio Tinton pomo puhu tuossa kyllä ihan muuta? He priorisoivat uusien kaivosten avaamista ja kehittämistä sen sijaan että ostaisivat osuuksia jo olemassa olevista kaivoksista.

Rio Tinto (ASX, LON, NYSE: RIO) will prioritize developing new copper mines over acquiring new ones to achieve its goal of producing one million tonnes of the metal annually within the next five years, copper boss Bold Baatar has said.

Despite the increasing cost and time required for project development, Baatar believes that building mines is still more cost-effective than buying existing ones

10 tykkäystä

Ei helvetin Norja. Öljyä, fosfaattia, harvinaisia maametalleja. Miten voi yhdelle maalle käydä noin paljon hyviä asioita :stuck_out_tongue:

21 tykkäystä