Purmo - Sisäilman mukavuusratkaisuja

Vähän odottelinkin että tässä käydään pikku tanssit ennenkuin asia etenee. On tää niin vedätystä, “Huomattavasti myöhemmin” oli jossain tiedotteessa jo lokakuussa ja jos vetää mutkia suoraksi niin vuotuisena tuottona ero tarjousten välillä on helposti yli 50% niin silti kehdataan sitä vanhaa suositella. Sanamuodot tiedotteessa on jo sellaiset että on varmasti muistettu hallitusvastuut kun päätöksiä on tehty ja vähän vaikuttaa ettei ihan yksimielisiä ole asiasta oltu. Toivottavasti ja vähän vaikuttaakin siltä että Heier alkaa asiasta painostamaan.

5 tykkäystä

Arttu on antanut kommenttinsa näistä persoonallisista tapahtumista. :slight_smile:

4 tykkäystä

" Hallitus pitää suosituksensa Project Grand Bidcon ostotarjoukselle, sillä tällä hetkellä Haierin ostotarjoukselle ei ole riittävää tukea suurilta osakkeenomistajilta"

Tämän nyt voi ymmärtää kukin näkökulmansa mukaan mutta ajetaanko tässä nyt kaikkien omistajien etua?

8 tykkäystä

En omista Purmoa mutta tätä saagaa on ollut mielenkiintoista seurata. Jälleen uusi surullinen esimerkki siitä miten osakkeenomistajien yhdenvertaisuudella pyyhitään hanuria kun pääomistajien etu niin edellyttää. Tässä olisi lainsäädännöllisesti petrattavaa jos Suomeen halutaan sitä paljon puhuttua kansankapitalismia. Muutoin on todellisena riskinä Hesapörssin näivettyminen.

7 tykkäystä

Kiitos kun naulasit “riippumattoman” hallituksen jäsenten nimet kuvineen kaikkien nähtäville. Toivottavasti edes nyt ymmärtävät hävetä ja toivottavasti tällaisten tapausten sinnikäs läpikäyminen myös auttaa tervehdyttämään pikkupörssiämme.

11 tykkäystä

Aki Pyysingin ajatukset asiasta:

Tätä voisi kyllä mediat vähän enemmän pöyhiä.

17 tykkäystä

Isohkoja kauppoja 11,45 tasolla. Onkohan jollakin tietoa vai onko kyseessä usko, että kyllä se Purmon hallitus ja suuromistajat muuttavat vielä mieltään :thinking:

Tämä muistuttaa täysin Caverionin ostotarjouskilpailua, jossa Bain Capital ja Triton Partners kilpailivat. Myös tällöin pääomistajat tekivät yhdessä Bain Capitalin kanssa ensimmäisen tarjouksen ja yhtiön hallitus teki konsortion kanssa yhdistymissopimuksen. Paremman tarjouksen tullessa julki hallitus edelleen suositteli huonompaa tarjousta perustelemalla sitä viranomaistarkastuksilla ja pidemmällä toteutumisajalla. Hallituksessa istui tällöin Ehrnrooth, jonka suku oli myös ostajana kuten tässäkin tapauksessa.

Caverionin hallitus ei ollut edes ilmoittanut Tritonille Bainin tarjouksesta vaikka Tritonin mukaan he olivat lähestyneet Caverionin hallitusta jo aikaisemmin ostotarjouksen kanssa mutta hallitus ei ollut halukas keskustelemaan Caverionin myynnistä. Herää kysymys, onko hallitus tehnyt kaikkensa osakkeenomistajien edun ajamiseksi jos he eivät edes yritä saada tarjousta kiinnostuneelta ostajalta. No myöhemmin selvisi että yhdistymissopimuksessa oli 10meur sakko Caverioille, jos siitä vetäytyy ja Bain konsortion keskinäisen sopimuksen sisältöä ei ole ikinä paljastettu. Eiköhän sielläkin ollut jotain sanktioita kuten vasmasti myös Purmon tapauksessa.

Tilannehan ratkesi vasta, kun Triton nurkkasi Caverionia, eläkeyhtiöt siirtyivät sen puolelle ja Ehrnrooth jäävättiin hallituksen päätöksenteosta. Lopulta Triton voitti tarjouskilpailun ja kilpailuviranomaisen hyväksyntä saatiin helposti joten sekin oli hallitukselta suoranaista valehtelua perustella sillä halvempaa ostotarjousta.

Toivottavasti viranomaiset ottavat nämä tutkintaansa, koska Helsingin pörssin ollessa näin alhaalla, pääomistajat käyttävät tätä häikäilemättömästi hyväksi piensijoittajien kustannuksella ja ostavat yhtiöt alle niiden käypien arvojen pois pörssistä.

PS. Jotain kertoo myös se, että hallitus suosittaa hyväksymään ostotarjouksen vaikka pääomistaja ei ole itse valmis hyväksymään yli 20% korkeampaa tarjousta.

17 tykkäystä

Kommentti / Pörssiyhtiöstä tehty ostotarjous on usein kuin lottovoitto, mutta nyt piensijoittaja jää heittopussiksi

6 tykkäystä

Punaisen varoitusvalon olisi pitänyt alkaa vilkkua jo siinä vaiheessa kun ostaja ja myyjä alkoivat häärätä samalla puolella pöytää: odotettavissa oli kähmintää. Tallaisissa tapauksissa hinnanmuodostus vääristyy, hinta ei muodostu aidosti markkinoilla. Purmon tapauksessa tämä näkyy somasti siinä, että nyt väen vängällä yritetään estää parhaan tarjouksen voittaminen. Toimivassa ja reilussa markkinataloudessa näin ei saa menetellä.

10 tykkäystä

Mielenkiintoinen yksityiskohta:
Grand Bidcon taloudellinen neuvonantaja on Advium. Adviumin tj on Janne Larma ja hän on myös Adviumin omistavan eQ:n hpj. Näiden lisäksi Larma istuu Rettigin hallituksessa ja on merkittävä Purmon osakkeenomistaja (Chilla Capital). Rettig on eQ:n toiseksi suurin osakkeenomistaja ja Tomas istuu eQ:n hallituksessa.

17 tykkäystä

Mitä sijoittajan sitten kannattaisi tässä tapauksessa tehdä?
Täysin selvää on vain se mitä EI kannata tehdä: Missään tapauksessa ei ainakaan kannata myydä Grand Bidcolle heidän tarjoamaansa hintaan 11,15. Pörssistäkin saa heti käteen enemmän, Heierin tarjouksen mahdollisesta toteutumisesta puhumattakaan. Siispä kipin kapin perumaan mahdolliset sitoumukset Grand Bidcolle. Kenenkään ei kannata jättää tätä tekemättä.

Seuraava sijoittajalle suosiollinen tapahtumakulku on vielä mahdollinen, vaikka en uskalla arvioida sen todennäköisyyttä; Sitoumuksien peruutuksia tulee eri tahoilta riittävästi niin ettei Grand Bidco saa lunastettua Purmoa pörssistä. (Tosin pelkään, että Rettigit &Co paraikaa ostavat pää märkänä lisää osakkeita suoraan pörssistä.) Pattitilanne ei ole hyödyksi Rettigeillekään, joten lopuksi hekin päättävät hyväksyä Haierin korkean tarjouksen. Näin tilanne laukeaisi kaikkien kannalta onnellisesti. Aika näyttää, kovin optimistinen en ole, mutta silti en toistaiseksi tee osakkeilleni mitään.

7 tykkäystä

Rettigit eivät osta pörssistä tällä hetkellä, koska kurssi on yli heidän tarjoushinnan ja mikäli ostaisivat, niin koko tarjoushintaa tulisi nostaa

6 tykkäystä

Tässä on vielä Artun kommentit tuoreisiin uutisiin liittyen:

6 tykkäystä

Joo, totta, Critter1.ltä hyvä huomio. Rettigit eivät saa ostaa pörssistä yli tarjoushintansa. Kiinnostaisi kuitenkin tietää, mihin osakkeet reippaasti nousseilla päivävaihdoilla päätyvät: epäilen etteivät piensijoittajalta toiselle, vaan joillekin sellaisille tahoille joilla on lusikkansa syvemmällä tarjoussopassa.
Hallituksen suositus myydä Grand Bidcolle on joka tapauksessa, paitsi röyhkeä, koska sillä pyritään torppaamaan korkein tarjous, myös yksinkertaisesti järjenvastainen, koska pörssistä sijoittaja saisi heti paremman hinnan.

7 tykkäystä

Suomalaisella pörssiyhtiöllä on pöydällään kaksi ostotarjousta; huonompi tarjous matalampaan hintaan ja parempi tarjous korkeampaan hintaan.
Pörssiyhtiön hallitus pitää suuren määrän kokouksia kantansa muodostamiseksi ja lausuu yksimielisesti osakkeenomistajille:
Suosittelemme teitä hyväksymään huonomman tarjouksen, koska huonomman tarjouksen tekijä pitää sitä parhaana tarjouksena.

Saapa nähdä meneekö tämä läpi lauantai-illan hauskana vitsinä.

18 tykkäystä

Kolleegat oli tätä hyvin kommentoinut kun olen lomailemassa. Haluaisin kuitenkin vielä korostaa että ei ehkä ole kovin suuri yllätys ettei Rettig tässä vaiheessa tue Haierin tarjousta kun he ovat itse vielä mukana voimassa olevassa grand bidcon tarjouksessa. Oletettavasti heitä myös jonkinlainen sopimus sitoo tämän tarjouksen edistämiseen niin kauan kuin se on voimassa. Tämä ei ainakaan omasta mielestäni tarkoita lainkaan sitä, etteikö Rettig voisi hyväksyä Haierin tarjousta jos Grand bidcon tarjous ei toteudu (ja pidän tätä edelleen todennäköisenä). Tietysti Rettigin omakin osallistuminen grand bidcon tarjoukseen näillä tiedoilla näyttää järjettömältä.

Hallituksen päätös suosittaa edelleen grand bidcoa on sen sijaan yksinkertaisesti käsittämätön ja ansaitsee kaiken kritiikin jota täällä ja meidän kommentissa on esitetty.

32 tykkäystä

Ja kun kritisoimme hallituksen käsittämätöntä suositusta, niin tuntuisi käsittämättömän sinisilmäiseltä olettaa hallituksen tehneen tuollainen päätös täydellisessä eturistiriidattomassa kuplassa ilman Rettigin vaikuttamista tilanteessa, jossa tämä käsittämätön päätös mahdollistaa Rettigille oman konsortionsa tarjouksen toteuttamisen.

Toivottavasti Haier neuvottelujen jatkuessa, ulkoinen paine tai jotkut muut tekijät saisivat Rettigin lopulta päätymään Haierille myyntiin. Hyvällä lopputuloksella saisivat osan mainevahingostakin paikattua jos sillä jotain arvoa heille on.

3 tykkäystä

Miten itse tulkitset tuon, että Grand bidcolla on uusittuja hyväksyntöjä yli tarjouksen vähimmäismäärän ja ei muita ehtoja? Itse tulkitsen asian niin, että nuo uusitut sitoumukset on tehty Haierin tarjouksen jälkeen. Tämän lisäksi grand bidcolla on n.10% muita sitoumuksia, joita ei ole uusittu. Käsittääkseni grand bidco ei edes saisi jättää tarjousta toteuttamatta jos saavat 80% kasaan.

Ilman suurta sitoumusten määrää hyväksyä Grand Bidcon tarjous ei Rettig käytännössä olisi voinut edes hallituksen suosiollisella avustuksella onnistua näin röyhkeässä tempussa, mutta nyt kaikki kortit on pelattu Rettigin käsiin: he saavat oman konsortion tarjouksensa toteutettua nykyisillä ehdoilla (ja siinä tapauksessa toivottavasti pitkät oikeustaistelut kaupan päälle) ja heillä on myös mahdollisuus muuttaa mielensä Haierin tarjouksen kannalle, jolloin hallitus pistetään taas töihin kirjoittamaan uutta suositusta.

Vaikka Rettig tarinan pahis onkin, niin ehkä tässä voisi olla oppimisen paikka kaikille omistajilla: mahdollinen riski pääomistajan talutusnuorassa kulkevasta hallituksesta kannattaa huomioida kun sitoumusten antamisesta päätetään.

1 tykkäys