Treidi ja swingi: ideoita, analyysia ja tulkintaa

Laitanpa tännekin kommentin, jonka kirjoittelin kahvihuoneelle (niin saadaan ketjua vähän nostettua, jos joku sattuisi kiinnostumaan niin paljon, että osallistuisi keskusteluun :slight_smile:

Tänään tuli taas uusia inflaatiolukuja USA:sta, ja olin itse varautunut tähän availemalla ruudulle Nasdaqin ja Russell2000 -indeksin viputuotteija, joita sitten valikoisin ostoon sen perusteella, mitä inflaatioluvut ovat. Nyt kun jäätiin alle ennusteiden, voi kohtuullisella varmuudella odottaa, että indeksit nousevat pitemmän aikaa (koska FEDin korkokäänteen todennäköisyys nousee selvästi), ja vaikka tänään kl 15:30 inflaatiolukujen tultua julki indekseissä tapahtui nanosekunneissa prosentin-puolentoista nousupyrähdys, voi hyvillä mielin ostaa viputuotteita, koska historia on osoittanut, että vastaavissa tilanteissa nousu jatkuu luultavasti pitempäänkin.Tai ainakaan indeksit eivät pahasti romahda :smile:
Ja niinhän siinä kävi, nousu on nyt jatkunut reilut pari tuntia, ja olen 4000 euroa varakkaampi, kun menin myymään puolet kl 15:30 ostamistani viputuotteista.

Tällaisina päivinä on paljon mahdollisuuksia, mm. paljon parjattu ja shortattu Plug power olisi ollut mainio viputuotteen kohde, mutta valitettavasti sen viputuotteet ovat jo massiivisen laskun takia knokanneet arvottomiksi, joten piti tyytyä pelkkään osakkeen ostoon, kun se oli USAn avauksessa 6% nousussa. Eli kovasti nousi heti avauksessa, mutta nyt se on jo 15% nousussa. Miksi? Plug on kovasti shortattu, ja tällaisessa inflaatiotilanteessa (ts. korot lähtevät laskuun) on suuri mahdollisuus, että tapahtuu ns short squeeze, kuten nyt näyttää Plugin kanssa käyneen.
EDIT: Plugia nostanee myös firman TJn optimistiset kommentit Plugin jatkosta, näistä löytyy tekstiä mm. Plugin Facebook-keskusteluryhmästä.

Summa summarum: mainio treidipäivä :grin:

3 tykkäystä

Treidipäivä todellakin olisi ollut mainio. Olisi voinut heittää aamulla tikkaa ja ostaa koko stackillä jotain lappua Russell2000:sta, helppo 10% tuotto. Mutta jälkikäteenhän on aina helppo sanoa mitä olisi pitänyt tehdä. Sen sijaan pelasin pikku betseillä ja onnistuin tekemään vain $1100 koko päivän aikana. Noh, treidauspäiväkirjaan on taas tullut uusia merkintöjä miten tehdä ensi kerralla kun markkinat tarjoilee tällaista mannaa.

Onneksi uusia paikkoja tulee jatkuvasti, treidipaikat eivät lopu koskaan. Silti kyrsii.

6 tykkäystä

Tällaisia nousupäiviä tapahtuu harvoin, eikä niitä pysty suoraan TA:n avulla hyödyntämään. Et voi mistään nähdä SS:n voimaa etukäteen.
Näistä hyötyy parhaiten swingit ja pitkän salkun omistajat. Mikäli salkussa oli punaisia lappuja, ne voisi eilisen perusteella melkeinpä poistaa.
TA astuu peliin tämän jälkeen hakemaan ns. Backburn treidejä tai toppeja shortteja varten.
Joku oli cnbc:llä arvellut santaclaus-rallin olleen suurelta osin tässä - pitää sitäkin miettiä, kuinka todennäköistä. Yhtiöissä on kuitenkin paljon ns. laggard liikkujia, joten näitä etsimään.

7 tykkäystä

Zillow short 1000kpl @39.40. Insider saleseja iso pino ja hourlyssa kunnon meltdown. Jätän position hautumaan viikonlopun yli ellei nyt yhtäkkiä rallaile viimeisen puoli tuntia.

E: älytön piikki heti tän postauksen jälkeen ja stoppiin. Noh, $900 taskuun :).

3 tykkäystä

Shorttina AMAT, mutta ei oikein etene. Harkitsen viikonlopun yli jättämistä, koska uutiset/osari ei puolla nousua.

2 tykkäystä

Täällähän olikin tälläinen ketju. Katsotaan saisiko tänne vähän lisää keskustelua. Ajattelin tänne laittaa silloin tällöin jotain omia havaintoja ja seurantalistaa. Olen siis muutaman vuoden treidannut jenkkimarkkinaa ja ajattelin jos tätä kautta saa aikaiseksi kaikille hyödyllistä keskustelua, ideoita ja lisää rakennetta omaan treidaamiseen. Tapanani on vähän ns. räiskiä menemään, eli jos tälläinen omien ideoiden ja treidien satunnainne julkiseksi tuominen hieman pakottaisi olemaan valikoivampi :sweat_smile:

Aloitetaan tämän hetken positioilla, ostettu pe 1.12:
ACLX, sanoin vaimolle, että valitse kuratoimaltani listalta yksi osake :smile:
CVNA, squeeze kandidaatti, tehnyt mukavaa “basea” pari viikkoa, lähti lentoon perjantaina.
FL, power earnings gapin (PEG) jälkeen uudet huiput ja siitä osto. Muutenkin retail ja apparel olleet vahvoja pitkän konsolidaation jälkeen
IOT, PEG
VSCO, ostettu 30.11, PEG

Tämän päivän/lähitulevaisuuden fokuksessa:

  • Bitcoin/crypto-osakkeet (esim. COIN, MARA, MSTR, RIOT). Näihin olisi tosin pitänyt ostaa jo aikasemmin, alkaa olemaan “extended”. Ehkä seuraavaa ostopaikkaa silmälläpitäen seurannassa. COIN:ia on jo pidemmässä salkussa
  • AI, “shitcos squeezing” teemalla.
  • ARM, en ehtinyt mukaan perjantaina, mutta jos vielä pari pävää mennään vielä sivuttain niin ehkä saadaan seuraava askel ylöspäin.
  • BYND, sama kuin AI edellä, ehkä vähän myöhässä jos tänään ostaa.
  • CELH, kovaa kasvua, alkaako iso raha palaamaan tähän? Hyvän ostopaikan löytäminen hankalaa.
  • DKNG, breakout potentiaalia.
  • JBL ja UBER otetaan mukaan SP500:een, katsotaan miten reagoivat (ehkä pidempään salkkuun).

Stop lossina yleensä n.0,1 % koko salkun arvosta per osake

Voin laittaa jotain käppyröitäkin tänne jos kiinnostaa. Antoisaa viikkoa, olkaa varovaisia :wink: !

8 tykkäystä

Hienoa, Kerviel! Jos saan pyytää, voisitko vähän avata taustoja noissa kaupoissasi?

Ja samaan syssyyn omaa päivän toimintaa: perjantaina alkoi ilmetä huhuja, että Nokialla on vaikeuksia, eritoten USAn suurimpiin operaattoreihin kuuluva AT&T on huhujen mukaan vaihtamassa Nokian pois 5G RAN-toimittajistaan ja suosimassa Ericssonia, joten peliliikkeinä turboshorttia Nokiaan ja vastaavaa longia Ericssoniin.Tällä hetkellä näyttää oivalliselta liikkeeltä, kun Nokian osake syöksyssä (ja siten shortti rajussa nousussa), Ericsson taas +3,5% nousussa (longi vielä paljon enemmän).

Vastaavia pelipaikkoja avautuu jatkuvasti, näistä pitäisi vain saada kollektiivisesti tietoa, kun kaikkea ei ehdi itse selvittää, kun on muutakin elämää :slight_smile:

En näitä kaikkia tässä avaa mutta otetaan muutama esimerkki. Ohessa taustoja Victoria´s Secret (VSCO) ostosta ja PEG:stä, näistähän käytetään monta nimeä (esim. EP, episodic pivot, earnings gap up, gap and go, jne…). Ensinnäkin tärkeimpänä on tietenkin yleinen markkinoiden lämpötila, eli jonkun aikaa jatkunut hyvä myötätuuli yleisellä tasolla. Toiseksi olen muutaman kuukauden ajan seuraillut näitä vaaatekauppoja (esim., Abercrombie & Fitch, GAP) ja todennut, että nämä ovat jo pohjanneet sen verran pitkään, että sektori alkaa olemaan kiinnostuksen kohteena. Seuraavaksi kaupan eksekuutio. Tuloksen jälkeisenä päivänä (tulos tuli markkinoiden sulkemisen jälkeen, ) totesin, että osake ”gäppää” ylös avauksessa → potentiaalinen oston paikka. Näissä tilanteissa pyrin ostamaan ensimmäisen 5-15 minuutin aikana jos näyttää siltä, että osake ei lähde heti valumaan alle avaustason ja laitan stop lossin day low:hun, ellei se ole liian kaukana. Ohessa VSCO päivätasolla ja 5 min. Ostot tein hintaan 25.60. IOT samalla periaatteella, tosin toisella yrittämällä.

Carvanaa (CVNA) olin seuraillut jonkun aikaa sillä idealla, että se jonakin päivänä markkinoiden euforinen meno tarttuu siihenkin ja osake likkuu tarvittaessa nopeasti. 31 USD oli selvästikin lyhyen aikavälin tukitaso ja osake oli liikkunut kohtuulllisen tiukassa putkessa. Viime perjantai oli sitten sellainen päivä, että tikkaa heittämälllä olisi voinut ostaa osakkeita ja totesin että voisinpa ostaa jotain spekulatiivista kuraa. Ensimmäisenä työkalupakissa oli mielessä Carvana. Osto keskiviikon avauksen ylittäviltä tasoilta n. 33 USD ja stop loss sillä hetkellä reilu 1% alempana. Päivä ja 15 min. käppyrät. Kuten näkyy yritin ensimmäisen kerran ostaa 29.11, mutta lähti valumaan.


Kaiken kaikkiaan tämä touhu on kaukana mistään tarkasta tieteestä vaan enemmänkin mutuilua, soutamista ja huopaamista, varpaillaan olemista, pettymysten sietämistä, omien sääntöjen noudattamista ja pakan kasassa pitämistä.

5 tykkäystä

Siirrän tuolta teknisen analyysin puolelta ostopaikkahaisteluni tänne.

Acuvi.
Tämä case vaikuttaisi etenevän edelleen ennakoituun suuntaan.
Leveän ja laakean maljan pohja vaikuttaisi olevan takana ja alamme lähiviikkoina nähdä lisääntyvässä määrin vihreitä kynttilöitä.
Jos maljasta muodostuu symmetrinen, vapun tienoilla ollaan 9 kruunussa.

Taustaa miksi tämä ei ole teknistä analyysiä vaan”ostopaikkojen haistelua”:

Itse en ole koskaan tutustunut teknisen analyysin ”sääntöihin”.

Lähes 20 vuotta käppyröitä ihmeteltyäni olen oppinut näkemään Bull-kuvioita paljaasta käyrästä ikäänkuin intuitiivisesti. Ostopaikat pomppaavat silmille graafilta ilman apuvälineitä tai viivojen piirtelyä. Olen oppinut näkemään graafin muodosta mitä seuraavaksi on oletetettavissa. Oppikirjasäännöistä minulla ei ole mitään käryä.

Tietenkään tämä ei ole mikään luotettava metodi, mutta on auttanut usein huomaamaan ostopaikan yrityksessä joka on muutenkin kiinnostanut. Kun olen tämän huomaamisen kohdannut, toki sen jälkeen katson paria indikaattoria, antaako ne tukea havainnolle.

Myyntipaikkojen oikea-aikainen tunnistaminen on ollut aina paljon haastavampi rasti.

Edit: en siis käy lainkaan treidausta/päiväkauppaa, ostokseni hankitaan tyypillisimmin useaksi kuukaudeksi tai vuosiksi, jopa eläkkeelle. Tietysti jos meni hutiin, myynti tapahtuu nopeasti.

Yleensä lähestyn ostopaikan arviointia vuosien yli ulottuvalta graafilta. Jos se kertoo, että älä koske, kiinnostus loppuu siihen.

6 tykkäystä

Tuottoisin lopputulos saavutetaan, kun yrityksen jota haluaa omistaa, valitsee fundamenttien perusteella ja hankintahetken päättämiseen käyttää teknistä analyysiä.

Päätöksenteon järjestys:

  1. Yritysvalinta: Yritysanalyysi ja markkina-analyysi
  2. Ostohetki: Tekninen analyysi.

Ensimmäisessä minulla on vielä paljon oppimista.

4 tykkäystä

Eikös Acuvilta tule ensi viikolla osari? Tähän nähden lienee yleisellä tasolla hankala mallintaa suuntaa ennen sitä. Eikö tämän ostaminen nyt olisi enemmänkin osarilottoa😇

1 tykkäys

Osareita tulee 4 kertaa vuodessa.
En koskaan ajattele niitä, jos olen päättänyt hankkia aloitusposition yrityksestä.
Pyrin hankkimaan sen optimaalisesta paikasta kun sellainen eteen tulee, ja Acuvilla se on hankintapäätökseni jälkeen ollut käsillä noin viikko sitten.

Osari tuo uutta dataa, mutta se on tiedossa vasta osarin jälkeen. En voi käyttää sitä nyt kun hankintatilanne oli akuuttina päällä.

Tätä ostellaan vielä useita eriä tulevaisuudessa.
Minun swingini voi kestää vuosia.

Nokian renkaiden swingin aloitin viime joulukuun ensimmäisenä päivänä, tiedostaen, että se kestänee todennäköisesti 8-16 kuukautta. Toki olen tankkaillut sitä lisää matkan varrella.

3 tykkäystä

Tulee vähän William O’Neil ja Nicolas Darvas mieleen.

1 tykkäys

En tunne miehiä, mutta tätä toimintatapaa kohti olen aktiivisesti pyrkinyt.

1 tykkäys

Oma tyyli, jossa käsittääkseni voi vielä algot päihittää on viikoista kuukausiin tai jopa vuosiin vievät swingit. Tärkein ohjenuora on asymmetrinen tuottosuhde ja nähtävissä oleva katalyytti (sekä riskienhallinta, joka on viime aikoina toteutunut heikosti). Helsingin pörssi on mielenkiintoisessa asemassa melko pohjilla ja korkojen laskuja odotellessa. Tämän hetken betsit lyhyesti ydinteeseillä:

  • Intrum: markkina epäilee jopa konkurssia tai vähintään antia, mutta yhtiö itse viestii selviävänsä velvoitteistaan. Korot alas, niin tämä singahtaa ylös. Rakennejärjestelyt myös mahdollisia.

  • Enento: laadukas bisnes ja mahdollinen yritysostokohde. Hieman kallis, mutta toisaalta kannattava ja ”pohjilla”.

  • Fortum: Downside pieni ja upside kohtuullinen etenkin kun vihreän siirtymän investoinnit saadaan taas käyntiin.

  • Nokian renkaat: Downside pieni ja upside vaikuttaa hyvin todennäköiseltä loppuvuodesta kun uudet tehtaat lähtee rullaamaan ja henkilöautomyynti piristyy.

Kanditaattilistalla myös F-Secure (melko huokeasti hinnoiteltu kuuman alan yhtiö, mutta toisaalta Siilasmaan iso omistus ehkä rajoittaa yrityskauppojen mahdollisuutta), Oriola (tulos lähtee virkoamaan ja mahdollisia rakennejärjestelyjä) sekä Neste (voimakas viime ajan lasku ja hyvä uusiutuvat bisnes , mutta toisaalta isot kilpailijat tulee Nesteen uusiutuville markkinoille).

Jos tämä on vähän vapaampi ketju, niin avaan hieman omaa treidaustyyliäni ja keistä olen ottanut mallia. Idoleitani ovat Yhdysvalloissa aktiivisesti seuratut treidaajat William O’Neil (RIP) oppipoikineen ja hänen perustamansa Investors Business Daily, sekä tälläkin foorumilla haukuttu Mark Minervini (Upstart-idiootti). Ruotsista taas löytyy mielenkiintoinen kaveri, n. 30-vuotias treidaaja Qullamaggie eli Kristjan Kullamägi, joka treidasi muutaman tuhannen euron aloituskassan 80 miljoonan euron pääomaksi 10 vuodessa. Olen itse asiassa ollut yllättynyt, miten vähän Suomessa tätä treidaustyyliä tunnetaan verrattuna ulkomaihin.

Kaikkia kolmea yhdistää keskittyminen breakout-treidaamiseen. Jokainen myös harrastaa välillä shorttaamista, ja Qullamaggie lisäksi gap upien ostamista. Erot tulevat esiin strategian yksityiskohdissa, Qullamaggien sijoitushorisontti on intradaysta muutamiin päiviin tai viikkoihin, Mark Minervinin pitoaika on päivistä viikkoihn tai kuukausiin, ja O’Neil tykkäsi pitää sijoituksensa viikoista kuukausiin. Qullamaggieta voi pitää breakout-treidauksen moderneimpana tekijänä. Itselläni sijoitushorisontti on pysynyt päivistä viikkoihin, aika harvaa osaketta olen tainnut yli kahta kuukautta pitää salkussa.

Breakouteissa ideana on ostaa kasvuosakkeita, jotka ovat jo ottaneet yhden nousupyräyhdyksen ylöspäin. Tämän jälkeen tulee tauko, base, konsolidaatio, jossa osake menee sivuttaissuunnassa aikansa. Kun suuren nousun tuomat voitot on sulateltu, osake aloittaa uuden nousuvaiheen, johon on tarkoitus hypätä mukaan. NVDA ja SMCI ovat tämän vuoden puolelta esimerkkejä tällaisista tapauksista. Breakoutit eivät aina kuitenkaan toimi, joskus breakout pakittaa takaisin, josta sivuttaissuunta jatkuu, tai jopa seuraa romahdus. Strategian yleistyttyä breakout-failuret ovat myös yleistyneet.

Stop-loss on tärkeä osa strategiaa. Jos ostamisen jälkeen osake putoaa 4-7%, myydään positio kokonaan pois. Price target on 3R eli position euromääräinen riski kertaa kolme, sen jälkeen aletaan etsimään myyntipaikkaa. Riskillä tarkoitan tällä esim. 4% kertaa position koko, 1000 euron position riski on 40 euroa 4% stop lossilla. 15%-20% nousu on hyvä hetki kotiuttaa voittoja. Pitämällä tappiot pienenä ja ostamalla oikeita osakkeita, ei voitollisia treidejä tarvitse olla kuin 30-40% treideistä. Strategia ei toimi joka markkinatilanteessa, karhumarkkinoissa on tärkeää olla käteispositiossa. Tällöin jatkuvat 4% tappiot syövät pääomaa, kun breakoutit eivät onnistu. Myös jotkut nousukaudet ovat huonoja breakouteille, kun suurin osa osakkeista menee sivuttaissuunnassa ilman selvää trendiä.

Aloitin tämän swing-treidaustyylin seuraamisen marraskuussa 2022. 2023 oli muutama hyvä kuukausi, mutta jäin virheiden myötä lopulta tappiolle. Huonojen entryjen ja väärän positioiden suuruuden hallinnan vuoksi tappioita tuli liikaa verrattuna voittoihin. Tämä vuosi on ollut paljon parempi, treidisalkku on nyt 27% plussalla YTD ilman marginia. Jos maltan ryhtyä pienentämään positioiden suuruutta kun markkinassa alkaa tulla heikentymistä, saatan jopa pystyä pitämään suurimman osan voitoista. Strategiassa on tärkeää ymmärtää, koska pitää lopettaa treidien ottaminen.

Jos kasvuosakkeet ja tekninen analyysi kiinnostavat, suosittelen lukemaan William O’Neilin kirjan How to make money in stocks, se on treidaustyylin klassikko. Myös Mark Minervinin kirjat ovat loistavia. Qullamaggie on striimannut käytännössä koko treidausuransa Twitchiin ilmaiseksi, joten hänen videoitaan seuraamalla pääsee myös hyvin liikkeelle.

EDIT: Tärkeä asia mikä unohtui, treidaan vain jenkkimarkkinaa, paljon enemmän likviditeettiä ja potentiaalisia yhtiöitä.

16 tykkäystä

Tunnistan tuon toimintamallin helposti, koska olen hoksannut ja käyttänyt sitä itse kun paikka kohdalle osuu.

Olen ”kutsunut” sitä mielessäni ponnistamiseksi ensimmäiseltä askelmalta.

Eli odotetaan trendikäänteen ensimmäinen vahvistus (break out) ja odotetaan vielä ensimmäisen askelman muodostumiseen, jossa kasataan positio.
Kuvassa positio kasataan siis 1. askelmaa kuvaavassa laatikossa. Sen jälkeen nautitaan kyydistä, jos sellainen on tarjolla. (tässä esimerkkitapauksessa sitä kyytiä riitti yli 5 vuotta tuon ensimmäisen portaan jälkeen)

4 tykkäystä

Muuten täysin samaa analyysia, mutta itse käytän myös volumea. Parhaassa tapauksessa tuossa “ensimäisessä askelmassa” osakkeen vaihto laskee mahdollisimman pieneksi, ja kun uusi nousu starttaa niin se tapahtuu suurella vaihdolla. Basen/pullbackin aikana hiljentyvä volume vihjaa myyntipaineen laskemisesta, ja nousun aikana tuleva suuri vaihto taas kovasta ostopaineesta. Jos isot rahastot haluavat ostaa osaketta, se näkyy volumessa ostopiikkeinä.

4 tykkäystä

Tämä on mielenkiintoinen tyyli, josta ei ole oikein suomeksi löytynyt keskustelua. Qullamaggien lisäksi Kris Verma taitaa olla tämän tyylin tekijöitä. Lisäksi suomalainen Jeppez jakaa Twitterin puolella samalla tyylillä matkaansa päivittäin treidaustilin kehityksestä ja muista asioista (päivätreidausta).

Tarvitaan käsittääkseni osakkeita, joissa löytyy vauhtia ja isoja liikkeitä. Tämä taitaa viedä pääosin jenkkimarkkinoille. Onko täällä joku tällä break out tyylillä treidaava, joka käyttää suoria osakkeita vai meneekö se käytännössä aina johdannaiset/CFD yms.?

Kiitti O’Neilin kirjavinkistä ja mulla se löytyikin kirjahyllystä lukemattomien kirjojen joukosta :slight_smile:

1 tykkäys

Itse treidaan aina suorilla osakkeilla. Pitää löytää vain oikea välittäjä, etteivät kaupankäyntikulut ole liian korkeita. O’Neilin hitaampi tapa syntyikin tätä kautta, koska ennen internetiä välityspalkkiot olivat paljon suurempia. 90-luvun jälkeen Minervini ja kumppanit pystyivät siirtymään nopeampaan kaupankäyntiin kulujen pienennyttyä. Johdannaiset taas ovat liian riskisiä, että uskaltaisin niihin vielä koskea näin lyhyellä treidaushistorialla.

Osakkeiden löytämiseen tarvitaan screener-työkalu. Parhaat maksavat, kuten Marketsmith, IBD:n oma screener, Deepvue tai TC2000. Ilmaisiakin on, kuten Finviz, mutta niissä pitää nähdä enemmän vaivaa jotta tulokset ovat tarpeeksi hyviä. Myös tradingviewissä on screener, mutta oman kokemukseni mukaan se on hyvin rajoittunut.

Kiitos sinulle Jeppezín twitter/X-tilin vinkkauksesta, pitää tarkastaa.

2 tykkäystä