Treidi ja swingi: ideoita, analyysia ja tulkintaa

Prologi:
Olen jo jonkin aikaa ihmetellyt, miksi Inderesin foorumilla ei ole treidaamiseen keskittyvää keskustelupalstaa, koska sellainen on eräässä “naapurimediassa” yksi suosituimmista palstoista. Olen aikani odotellut, että joku sellaisen perustaisi, mutta kun ei sitä ole tapahtunut, päätin perustaa itse - pitäähän se ketjunperustamisneitsyys joskus menettää :smile:

Pihvi:
Treidaajalle markkina on mahdollisuuksia täynnä, ne vain pitää löytää. Esimerkiksi viime päivien tapahtumat (Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainaan) ovat olleet karua seurattavaa, mutta sijoittamisen näkökulmasta ajankohta on tarjonnut paljon mahdollisuuksia päivätreidaukseen ja hieman pitempään swing-treidaukseen. Esimerkiksi öljy tai vehnä ovat kohonneet rajusti viime päivinä. Toisaalta, monet Venäjästä riippuvaiset yhtiöt ovat laskeneet rajusti, mikä on kuitenkin treidaajalle myös mahdollisuus: jos olisin shortannut Nokian renkaita alkuviikosta, olisin tehnyt satojen prosenttien voitot parissa päivässä. Tämä harmittaa erityisesti siksi, että juuri tuollainen suunnitelma minulla oli, kun kuulin Venäjän toimista, jotka tulisivat aiheuttamaan Nokian renkaille suuria ongelmia. Mutta sitten tuli jotain muuttujia…
Yksi tyypillinen muuttuja on tieto, erityisesti tiedon runsaus ja relevantin tiedon löytämisen haaste. Siksi ideoiden jakaminen ja kommentointi voi auttaa tunnistamaan timantit (ja välttämään iskemästä kätensä kakkaan) ja auttaa tekemään parempia ja oikea-aikaisempia osakepoimintoja.

Mitä sitten tarkoittaa otsikon treidi ja swingi (päivätreidaus ja swing-treidaus)? Wikipedia määrittää ne tälviissiin:

Day trading is a form of speculation in securities in which a trader buys and sells a financial instrument within the same trading day, so that all positions are closed before the market closes for the trading day to avoid unmanageable risks and negative price gaps between one day’s close and the next day’s price at the open. Day trading contrasts with the long-term trades underlying buy-and-hold and value investing strategies. It is made easier using day trading software. Day trading is similar to swing trading, in which positions are held for a few days.

Otsikossa on myös sanat idea, analyysi ja tulkinta, eli toivottavaa olisi, että keskustelu ei menisi sen aiemminkin jo mainitun naapuripalstan tapaan tyhjänpäiväiseksi höpötykseksi, vaan saataisiin rakentavaa keskustelua, ideoita, näkemyksiä - ja näille perusteluja, ei vain mielipiteitä.

Epilogi
Kuten kaikki varmasti tietävät, sijoitussuosituksia ei saa jakaa (ellei ole siihen riittävää pätevyyttä), joten pidetään keskustelu ideoiden jakamisessa ja kommennoinnissa, eikä jaella sijoitussuosituksia, ettei tule Finanssivalvonnan kavereille liikaa töitä :slight_smile:

8 tykkäystä

Aloitan itse Nokialla, jota tulee seurattua paljon, se kun tarjoaa usein vauhtia ja vaarallisia tilanteita, niin myös tänään: aamulla kurssi laski reilut 6%, mutta nousi sitten muun pörssin mukana ja päätyi reilun -2% miinukselle. USAn pörssissä Nokian osakkeet ovat kuitenkin lähteneet illan mittaan kovaan laskuun, kuten kävi viime viikollakin, eli ilmeisesti maariskin takia nyt jenkkisijoittajat myyvät suomalaisia osakkeita, joiden riskitason nähdään nousseen (Venäjä, Venäjä, Venäjä…). Näin ollen Nokia laskee huomenaamuna useita prosentteja Suomessakin, mutta mikäli edellispäivien kurssikäppyröitä noudatetaan, kurssi palautuu päivän kuluessa, kunnes USAn avautuminen taas näyttää suunnan kl 16:30 jälkeen.

Kurssiin toki vaikuttaa vahvasti Venäjän toimet, joten jos päivän mittaan tulee oleellisia muutoksia (hyökkäyksen laajeneminen, ydinvoimalan tuhoaminen, rauha tms) niin Nokiakin heiluu muun markkinan mukana.
Nokialla on kuitenkin vahvat fundamentit (kts esim Nokia-ketjun keskusteluja, johon jaettu paljon tietoa markkinatilanteesta), joten jossain vaiheessa kurssi kääntyy nousuun, koska se on jo lasketellut tammikuun huipuistaan lähes 25% ja yhtiö alkaa olla jo varsin edullinen, eikä sen toiminta riipu kovinkaan paljoa Suomesta (tehdas Oulussa, asiakkaat ja työntekijät valtaosin muualla kuin Suomessa). Ehkä tämä maariskin poistuminen vaatii kuitenkin Nato-jäsenyyden, mikä ei välttämättä ole kovinkaan kaukana… eli stay tuned, Nokia voi olla kevään kovimpia nousijoita :slight_smile:

Kyllä treidaus-ketju löytyy jo, ei ole vsin kovin aktiivinen ketju.

Joo tuota olen kyllä seurannut, mutta aika pintapuolista keskustelua siellä ollut. Ja todella vähän keskustelua ylipäätänsä.
Vai onkohan niin, että treidaamiskeskustelu ei vain kiinnosta Inderes-yhteisöä…?

Kyllä treidaaminen aina kiinnostaa :grinning:

Ei näköjään synny treidaamisesta analyyttista keskustelua…

Näin retrospektiivisesti omaa Nokia-tekstiä tarkastellessa voi todeta, että ajoitus osui ns. lankulle: Nokia on noussut kommenttini jälkeen 14%. Ostamani johdannaiset ovat nousseet useita satoja prosentteja. Osa jo myyty ja uusia ostettu tilalle, mutta maltillisemmin, koska suurin nousupotentiaali lienee jo käytetty, mutta Nokia on ilman muuta edelleen nousujohteinen osake pitemmällä tähtäimellä.

Viime viikolla ostin mm Plug powerin bull-johdannaisia johtuen Venäjän hyökkäyksen vauhdittamasta energiamurroksesta, joka saanee kierroksia lisää jahka EU-päättäjät saavat päätettyä konkreettisesti, mihin lisämiljardeja laitetaan. Vedyn lisäksi ainakin tuulivoima (esim tanskalainen Vestas, Suomesta mm. Enersense hyötyy tuulivoimaprojekteista) ovat potentiaalisia hyötyjiä.

1 tykkäys

Moi!

Ideat ja ajatukset ovat hyvinkin tervetulleita vasta jonkkn aikaa sitten aloittaneelle treidaajalle. Olen jonkin aikaa harjoitellut Forex treidaamista demo-ohjelmilla ja nyt voisin alkaa treidaan oikeasti. Käytän MT5:ta ja sillä jatkan, koska se on selkeä ja helppo. Luontevaa jatkaa sillä nyt oikealla tilillä. Mutta mutta, osaatteko suositella luotettavaa välittäjää, joka tukee MT5 alustaa?

Kiitän kovasti vinkeistä :pray: