Planet - Kertoo muutokset maapallolla ja siten se mahdollistaa toiminnan maapallon ja sen elämän hyväksi

https://investors.planet.com/news/news-details/2023/Planet-Launches-First-Pelican-Tech-Demonstration-and-36-SuperDoves-with-SpaceX/default.aspx

Ja tämä launch’han oli onnistunut. Yhteensä 37 uutta “silmää” taivaalla.

4 tykkäystä

Hyvä homma. Kaikki projektit etenevät suunnitellusti. Voimme tässä onnitella Planetia onnistuneesta levityksestä avaruuteen! Käytännössä tämä(kin) tuo lisää sitä kuuluisaa liikevaihtoa lähiaikoinakin, niin arvelen.

1 tykkäys

https://investors.planet.com/news/news-details/2023/Planet-Reports-Financial-Results-for-Third-Quarter-of-Fiscal-2024/default.aspx

1 tykkäys

Kesti tovin että ehti lukea sijoittajapuhelun. Siitä nostot. Planetilla on Will Marshallin mukaan aito tavoite saavuttaa adjusted EBITDA positiiviseksi vuoden päästä Q4:lla. Käytännössähän tuo adjusted EBITDA positiiviseksi tarkoittaa kassavirran kääntämistä positiiviseksi. Nyt kassaa on yli 300 miljoonaa ja nykyisin kassaa palaa 60 miljoonaa vuodessa, joten uskotaan Marshallin sanomaa siitä, että nykymuotoinen toiminta ei vaadi osakeantia, ennen kuin homma kääntyy kannattavaksi.

Planet on vielä tieteen ja liiketoimintaa tekevän yhtiön sekoitus. Sanon näin, koska Planetin iso juttu on vielä edessä parin vuoden päässä. Iso juttu on se, kun AI (LLM mallit) kykenee käsittelemään Planetin monimuotoista dataa. LLM-mallit mahdollista dataan tehtävät kyselyt. Nythän dataa purkaa lähinnä julkihallintojen virastot, sellaiset joilla on geospatial osaamista. LLM mallien kautta voidaan tehdä suoraa kyselyä asiakkaan tarpeisiin, yksityinen puoli haluaa sitä.

Tänä vuonna veti kasvua julkinen hallinto, erityistä oli Euroopan ja Aasian kasvu Q3:lla 70% ja Amerikka -11% kun Q1:llä ei jatkunut yksi hanke. Johdon mukaan julkinen puoli edelleen vetää hyvin.

Ja mehän jaksetaan odottaa kun toi yksityinen herää AI:n avittamana.

Pelican on Planetin uusin ”fleetti” taivaalle. Siitä tehtiin onnistunut koelaukaisu äskettäin, ja hyvin Pelican selviää ylhäällä. Pyysin tekoälyltä vertailun nykyisen kaluston ja Pelicanin välillä, tältä vertailu näyttää:

Pelican and SkySats are two different types of Earth-imaging satellites operated by Planet Labs. Here are some of the main differences between them:

Pelican is a new line of satellites that is expected to begin launching in 2022, while SkySats have been in orbit since 20131.

Pelican will consist of up to 32 satellites, while SkySats have 21 satellites in the constellation21.

Pelican will offer higher resolution images at up to 30 cm, while SkySats have a resolution of 50 cm21.

Pelican will provide higher daily revisits, with up to 30 captures per day, while SkySats have a maximum of 10 revisits per day2.

Pelican will leverage third-party communications satellites to reduce the latency between tasking and receiving data, while SkySats rely on Planet’s own ground stations3.

Pelican is designed, built and manufactured by Planet, while SkySats were manufactured by Maxar Technologies31.

4 tykkäystä

Planet kehittää koko ajan ohjelmistoalustaansa, jotta asiakkaat/käyttäjät voisivat käyttää aikaansa enemmän varsinaisten maapallon ongelmailmiöiden ratkaisemiseen IT-nörttihommien sijaan.
Tämä viimeksi raportoitu uutinen on esimerkki rakaisusta, joka parantaa datan käytettävyyttä ja nopeuttaa saatavuutta.
https://investors.planet.com/news/news-details/2023/Planet-Adds-Planetary-Variables-Products-to-Sentinel-Hub-to-Enable-Greater-Usability-of-its-Earth-Observation-Data/default.aspx

Sitten hieman markkinasta - Planetin markkina-arvo on 700 miljoonaa ja kassassa on rahaa 300 miljoonaa. Markkina arvottaa 400 miljoonan arvoiseksi koko satelliitti laivaston, yhtiön osaamisen ja 10 vuoden ajalta kerääntyneen ainutlaatuisen data-aineiston. No kyllä ajat muuttuu vielä Planetinkin osalta, sitten kun data saadaan yritysten käyttöön joustavasti LLM-mallien kautta.

6 tykkäystä

Selailin keskustelupalstoja, ja aika kyytiä Planet saa niissä kirjoittavilta sijoittajilta. Mutta kirjoittelun taso on aika matala. Samaa tarinaa kaikki jauhaa: tehoton markkinointi, toimitusjohtaja puhuu enemmän kuin tekee jne. jne.

Planetilla on ehdolla hallitukseen Susan Wojcicki, joka toimi lähes 10 vuotta youtuben toimitusjohtajana. Planet on kuitenkin nuori yhtiö ja tullut tähän päivään asti tiede edellä, mutta haluaa selvästi kehittää liiketoimintakykyjään. Ei yhtiö ole toimitusjohtajansa varassa. Hallituksessa on vahvaa osaamista ja Susan on yksi huippuehdokas 2024 hallitukseen. Asiat ottaa aikansa Planetillakin.

https://investors.planet.com/news/news-details/2023/Planet-Expects-to-Nominate-Former-YouTube-CEO-Susan-Wojcicki-for-Election-to-the-Board-of-Directors-at-Next-Annual-General-Meeting/default.aspx

9 tykkäystä

Tuo Susan Wojcickin mahdollinen nousu Tj:ksi on kyllä mielenkiintoinen. En ole ihan tarkkaan seurannut, mutta taisi youtuben osuus Alphabetin tuloista kasvaa ihan merkittävästi tuolla ajanjaksolla? Toki tuohon liittyy paljon asioita ja liiketoimintana hyvin erilainen planetiin verrattuna. Eli olisi kiinnostavaa kuulla ajatuksiasi tältä kannalta?

Toinen merkittävä asia taitaa olla COP28 yhteydessä sovitut metaanipäästöjen vähentämiset. Ilmeisesti tarkoitus on näitä valvoa juuri satelliittien avulla ja olen ymmärryksessä että Planet saattaisi olla YK yhteyksissä hyvissä asemissa? Tässä asiassa maakaasu assetteja omistavilla tahoilla taitaa olla vahva intressi löytää nuo vuodot (sehän on rahan valumista tuuleen käytännössä), eli tuloja voisi olla tulossa? Mutta millainen mahtaa olla kilpailutilanne tältä osin? Onhan noita muitakin satelliitteja ja dataa kerääviä tahoja?

2 tykkäystä

Mun mielestä mikään muu yhtiö ei kerää yhtä kattavasti ja laajasti dataa. Juurikin mainitsemasi metaanipäästöjen valvonta olisi tyypillistä Planetia, koska tarve skannata kattaa laajoja alueita pallolla. Seeking Alpha on sillain hyvä alusta, että sieltä näkee helposti muita vastaavia yhtiöitä. Esim. SPIR, mutta olen varmaan selaillut muitakin, mutta luovuttanut koska niissä on ollut nettovelkaa. Planet sai SPACcina hyvin rahaa kassaan, ja on edelleen hyvässä kassa asemassa. Eli sekä taloudellisesti että toiminnallisesti kriteerini täyttävään en ole Planetin lisäksi törmännyt.

3 tykkäystä

Ympäristöntilan seuranta (ml. metaanipäästöt) voi olla hankalahkosti tuotteistettava käyttökohde satelliittidatalle, koska sekä ESA:lla että USGS/NASAlla on globaalit ja kenen tahansa hyödynnettävissä olevat satelliittimissiot juuri tätä varten. Landsat-mission dataa on ilmaiseksi saatavilla vuodesta 1982 alkaen, Sentinel-sarjaa vuodesta 2016 eteenpäin ja lisäksi on joukko muita vapaan datan periaatteella toimivia missioita (Envisat, Modis yms). Nämä on jo peruskauraa kaikille satelliittidatan hyödyntäjille, joten Planetin olisi kyllä tuotava kentälle jotain täysin uutta lisäarvoa.

Näin satelliittidatan loppukäyttäjän kannalta ainoa tällä hetkellä kiinnostava Planetin oma datalähde on erittäin korkean resoluution (VHR) data, jonka Planet tosin on hinnoitellut ja lisensoinut tavalla joka estää VHR-datan käytön skaalautuvasti esimerkiksi valtionhallinnon toimijoiden parissa. Tällä hetkellä ainoastaan Planetin ostama Sentinel-Hub -palvelu on tuote, josta loppukäyttäjä saa lisäarvoa.

Mutta toivottavasti myös Planet löytää uusia suuntia ja tuulta purjeisiinsa!

10 tykkäystä

Ei kerää ei, ja pitää myös muistaa, että Planetilla usean vuoden data, päivittäin koko planeetta kuvattuna, tallessa jo listautumishetkellä ja lisää tulee.

1 tykkäys

Lisää

2 tykkäystä

Hyvä uusi kanava Planetin datalle. Planetin osalta liiketoimintamallihan vielä hakee muotoaan. Kysyntää pitääkin ruokkia monilla kanavilla.

2 tykkäystä

Tässäpä jatkoa sille, mistä juuri Ionq: n ketjussa raapaistiin

3 tykkäystä
4 tykkäystä

On iso kauppa! 28.3 kuullaan tulos. Katsotaan liiketoiminnan kehitystä ja kassavirran suuntaa. Liiketoiminnan ydinhän on ainutlaatuinen data-assetti. Nyt kun yhtiön ansaintamekanismit ovat vielä aika diskreettejä kauppoja, niin katsotaan kassan tilannetta ja tuota kassavirran kehityksen suuntaa. Jos ne ovat ok, niin sittenhän täytyy vaan jaksaa istua kyydissä kuin tatit ja Marshall saa tarvittavaa aikaa parantaa ansaintaa. Mutta ihmeteellään lisää sitten 28.3.

8 tykkäystä

Ei mitään virallista horinaa, mutta silti hyvä teksti lukea

4 tykkäystä
4 tykkäystä
4 tykkäystä

Tuo Marshallin haastattelu olikin todella mielenkiintoinen. Marshallia on paljon kritisoitu sen takia, ettei hän mahdu sijoittajien odotuksiin menestyvästä yritysjohtajasta. Hän on Wall Streetille liian nörtti ja idealisti. Mutta kun kuuntelin podia niin tuntui, että hänellä ja Jensen Huangilla on paljon samaa - kumpikin on ollut yrityksensä liiketoiminnan suhteen ison kuvan löytäjä ja siitä kiinni pitäjä, ja eteenpäin puurtaja vaikka alkutaipaleet ovat aina hankalia, ja hillotolpat syntyy vuosikymmenien jälkeen.

2 tykkäystä

https://twitter.com/planet/status/1770860728796197119?t=cgC00o1pcw2Mt0cxKOnH1w&s=19

2 tykkäystä