USA:n presidentinvaalit 2024

Taisi olla vielä niin, että Trump ei liiemmälti pahoitellut iskua hra Pelosia vastaan - vilpitöntä empatiakykyä tosin tuskin kukaan Trumpilta odottaakaan.

3 tykkäystä

Syitä äärimmäisille teoille löytyy varmasti monia, mutta media on ehdottomasti ollut yksi merkittävimpiä tekijöitä, joka on vaarallisilla ja liioitelluilla ulostuloillaan jo vuosikausia lietsonut ihmisten polarisaatiota ja radikalisoitumista.

Tuoreen esimerkin tällaisesta pelottelusta tarjoaa alla suomalainen media, joka tosin monesti jäljittelee CNN:n ja NYTimessin kaltaisia vasempaan kallellaan olevia yhdysvaltalaisuutistaloja (lukemattomia muitakin esimerkkejä löytyy):

IS: Yhdysvaltain kohtalo senteistä kiinni – koston­himoinen Trump on entistä vaarallisempi
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010563425.html

Toki vaarallinen retoriikka ei rajoitu pelkästään mediaan, vaan siihen syyllistyvät yhtä lailla poliitikot, julkkikset ym. julkisuuden henkilöt puolin ja toisin.

Bidenin ulostulo alle viikko sitten:

I have one job, and that’s to beat Donald Trump. I’m absolutely certain I’m the best person to be able to do that. So, we’re done talking about the debate, it’s time to put Trump in a bullseye.

Dan Goldman (edustajahuoneen jäsen) viime vuoden lopulla:

He is not only unfit, he is destructive to our democracy, and he has to be eliminated.

Lukuisia muita esimerkkejä:
https://x.com/libsoftiktok/status/1812325538620420349

27 tykkäystä

Jep, tuon Wiki-artikkelin “Reactions” -kappaleessa on hyvä kooste lähdeviitteineen miten tuohon hyökkäykseen reagoitiin puolin ja toisin. Eipä tarvii ihmetellä että miksi tuo jenkkien meno alkaa lähteä lapasesta… Toivotaan että tämän Trumpin murhayrityksen myötä senaattorit ja muut vallankäyttäjät alkaisivat viimein tajuamaan miten vaarallista toi vihan lietsominen retoriikalla on.

13 tykkäystä

Melkoisen vahva väite, vaikka mahdollisuus onkin suurempi kuin nolla.

Onko jossain vahvistettu, että SS agentit katsoivat juuri tätä ampujaa? Olen nähnyt videoita joissa katselevat, kuten heidän kuuluu, ympäristöään. Lisäksi putken läpi näkökenttä on melkoisen kapea.

Tehtiinkö mitään, en tiedä. Enkä usko että sinäkään. Sen tiedämme, ettei tarpeeksi.

En ole turvallisuusalan ammattilainen, mutta uskon, että tässä casessa mokattiin todella pahasti valvonnan suhteen, kaikki lienevät samaa mieltä. Miksei häntä ammuttu heti? Koska myös tekijä on ihminen. Myös SS agentit ovat ihmisiä. Taistele, pakene - tai jäädy. Kaikki normaaleita reaktioita, joita treenaamisella yritetään saada mahdollisimman vähäiseksi vaikuttamaan omaan tekemiseen. Mitä jos katolla olisikin ollut vain hullu makaamassa, ja hänet olisi ammuttu aseettomana? Puhutaan kuitenkin ihmishengestä, eikä kaikkea voida vain ampua ilman 100% vahvitustusta uhkasta. Tässä ilmiselvästi epäonnistuttiin, mutta tästä syystä ylempänä kirjoittelin, että annetaan tutkijoiden tutkia mitä siellä on käynyt.

Yleensä nämä tunteisiin menevät tragediat ovat niitä, joissa jokaisesta huushollista löytyy kotoa se tarkka-ampuja joka olisi heti kättelyssä pudottanut pahiksen. Ihmiset epäröi, tekee virheitä ja mokaa. Tässä ikävä kyllä erittäin näyttävässä ja kriittisessä tilanteessa.

Mahdollinen inside job tulee kyllä ilmi jos on tullakseen, täältä Suomen maalta käsin hyvin vaikea tutkia parin videon kuvamateriaalista käsin. Uskon silti, että alan parhaat sen tutkivat, ja kukaan meistä, ihanista foorumilaisista, ei tähän ryhmään kuulu. Ei siis levitetä höpöpuheita ilman jotain oikeaa näyttöä.

39 tykkäystä

Jos on sekopää lone wolf, näiden taitotaso ei aina ole sitä parasta A-ryhmää.

Ja jos taas oli joku isompi juoni, sen liipasimen käyttäjän löytäminen voi olla haastavaa koska tiedossa on että hengenlähtö on käytännössä 100% varmaa vaikka onnistuisi teossa. Eli joka tapauksessa ampujalla pitää olla latva jonkin verran laho vaikka miten olisi salajuonta pelissä. Mahdollinen juoni korkeintaan helpottaisi teon mahdollistamista ja salaisen palvelun tumpeloinnit, vaikka todennäköisesti olivat tumpelointia, eivät auta asiaa kun höyrypäisemmät leimaavat tämän laajemmaksi salajuoneksi poistaa Trump.

Selvää on että Trumpin kannattajat latovat tämän jonoon tapahtumia jossa Trump yritetään pelata ulos ensin esivaalien kautta, sitten oikeusistuimien kautta (kannattajat tietenkin katsovat että syytteet olivat heppoisia ja täysin poliittisesti motivoituneita) ja kun edelleenkään ei homma onnistunut ja D-leirin ehdokas vielä “sulaa käsiin” vanhuuttaan, on sitten siirrytty varasuunnitelmaan C, kenties vielä kiireellä jotta saataisiin Bidenin haparointi pois otsikoista… Eikä oikeastaan ole mitään väliä mikä on hommassa lopulta totuus, koska luotto mediaan ja viranomaisiin on sen verran heikkoa.

Ja varmuudeksi: En ota kantaa siihen mikä on mahdollinen koko tarina, ja on hyvin todennäköistä että emme saa koskaan varmuudella tietää. Vain sillä on lopulta merkitystä miltä homma näyttää kannattajille ja miten kuvio kenties vaaleissa keikauttaa epävarmoijen äänestäjien mielipiteitä. Voi vain hiljaisesti toivoa ettei jenkkien tilanne vajoa vielä kauheammaksi.

2 tykkäystä

Todella oksettavaa on mielestäni suomalaisten toimittajien retostelu jollain Trumpin “kostolla”, kun salamurhayrityksestä ei ole kulunut kuin muutamia tunteja. Mielestäni tämä on pahinta henkilön demonisointia ja dehumanisointia, mitä media voi tehdä. Mies oli järkyttävän rikoksen uhri, mutta toimittajat jo kirjoittavat lennokaita teorioita siitä kuinka Trump nyt kostaa. Trumpin ollessa järkyttävän rikoksen uhri hänestä leipotaan entistä julmempaa ja ikävempää kuvaa.

Eiköhän Trump ja koko suuri osa yhdysvaltalaisista ole vain huojentuneita ja vilpittömän kiitollisia, että laukaus oli juuri sen muutaman sentin ohi. Riippumatta siitä, mitä mieltä on miehen politiikasta. Hyökkäys Trumpia kohtaan oli hyökkäys koko Yhdysvaltoja ja sen poliittista järjestelmää vastaan.

43 tykkäystä

https://x.com/sulkahattu/status/1812471104700616983?t=2-sZ4vBqSYajX_7QANA6cQ&s=19

Aku Saarelaiselta ihan hyvä läpikäynti aseteknisestä puolesta.

TLDR; Taitavan ampujan näkemyksen mukaan noin taitavasti ei ammuta ‘tahallaan ohi’.

Itse vaaleista, uskon edelleen, että Trumpin suosio vain nousee mitä lähemmäs pääpäivää mennään. Momentum on suuri ja media-aikaa saa rajattomasti, pahimman kilpailijan edustaen lähinnä erilaisia blooper- pätkiä.

5 tykkäystä

Ei oo tullut kertakaan vastaan näitä boldattuja valtamediassa vastaan ainakaan itsellä. Trump ja erilaiset hörhöporukat kyllä hehkuttaa väkivaltaa, mut ei kyllä ole nyt mitään käsitystä mitkä mediat ja vaikutusvaltaiset henkilöt tuommoista levittävät.

Voisitko avata asiaa ja taustoja hieman? Kiinnostaisi nimittäin tsekata.

18 tykkäystä

Itselleni muistuu lähinnä mieleen, että Trumpin kannattajat halusivat tammikuun 2021 vallankaappausyrityksensä yhteydessä hirttää väistyvän varapresidentin Mike Pencen, koska hän ei taipunut Trumpin tahtoon.

7 tykkäystä

En jaksa alkaa tekemään tästä vastakkain asettelua kun Itse en arvosta Trumppia enkä Bideniä, molemmat joutaisivat… noh jonnekki muualle kuin Presidentiksi. Mutta onhan tuo median ja poliitikkojen ja julkkisten jatkuva maalittaminen erittäin huolestuttavaa ja valitettavasti se malli on levinnyt Suomeenkin muttei noin agressiivisena… vielä. Trumpin vertaileminen Hitleriin yms. sontaa, on kuitenkin aika raaka vertaus ja joku voi vielä ottaa tosissaan kuten nyt nähty on. Mainitsemasi “Trump” ja “hörhöporukat” samassa lauseessa varmaan viittaa Trumpin kannattajiin vaikkakin taktisesti kirjoititkin hieman erilleen… nuo sinun mielestäsi “hörhöporukat” käsittää sitten suurimman osan Amerikan asukkaista kun kerran Trumppia suurinosa heistä kannattaa…

Etsivä löytää jos vähänkin jaksaisit mutta tässäpä esimerkiksi Demokraattien kongressiedustaja Dan Goldman sanoo MSNBC haastattelussa että Trumppi on eliminoitava.

https://x.com/ArthurSchwartz/status/1812471779773800807

Tuossa jälleen yksi vassari tahtoo luodin Trumpin otsaan TV ohjelmassa:

https://x.com/CultureWar2020/status/1812483495203102877

Onhan näitä… jatkuvaa uhkailua ja väkivaltaan lietsomista niin medialta, päämiehiltä ja muiltakin isoilta hahmoilta mm. menestyneet laulajat, näyttelijät etc…

https://x.com/CultureWar2020/status/1812492734168494528

11 tykkäystä

He tarkkailevat ympäristöä kiikareilla. Sitten siirtyvät tähtäimeen kun löytävät jotakin. Näin itse tulkitsen asian.
Salainen palvelu oli katse tähtäimessä 42 sekuntia.
https://twitter.com/AlexBarnicoat_/status/1812481479986880677
Ampuja oli maastoutunut kattoon. Katto ei ollut tasakatto vaan siinä oli pieni kohouma. Ampuja ampui tämän kohouman takaa.
TMZ:n hankkimalla videolla on mielenkiintoinen elementti. Nainen huutaa “Crooks, get down, what are you doing”. Se vahvistaa että kyseessä todella on Crooks ja paikalliset tuntevat hänet.
https://twitter.com/YayAreaNews/status/1812340464516731336

1 tykkäys

Nyt tulee eetteriin enemmän “minä olen ollut töissä salaisessa palvelussa ja kerrony nyt teille oman kantani”, kuin laki sallii, mut törmäsin pariin omasta mielestä järkevään, joita en enää löydä twitteristä. Kuitenkin SS:n henkilöt on vastatarkka-ampujina, mutta paikallinen poliisi huolehtii alueen yleisestä vartioinnista. Oletus on, että noin lähelle ei pitäisi päästä kenenkään, jonka takia tarkka-ampujat katselee enemmän todella kauas, että jos joku yrittää tyyliin tarkkuuskiväärillä jostain oikeasti kaukaa ja jossa ei ole samanlaista valvontaa, kuin noin lähellä.

Toinen juttu on tietty se, että noissahan ei oletettavasti käy ikinä mitään ja jantterit tähtäilee tyhjiä kattoja harva se päivä. Toi ei ole mikään avoimen sodan taistelukenttä, jossa jos jonkun näkee, niin se on automaattisesti vihollinen. Se olisi melko iso ja ikävä juttu, jos SS ampuu jonkun harmittoman janarin niin, että tommosessa tilanteessa ei ole ihme, jos tyyppi ei ammu heti, kun näkyy liikettä, vaan koittaa varmistas ensin tilanteen. En tiedä kuinka monta sekuntia ampuja oli näkyvissä ja tuskin se nyt suoraan tähtäimeenkään hyppäsi.

Oletus siis näiden analyysien perusteella, että poliisin valvonta on pettänyt. Voi johtua ihan siitä, että kamppanjatilaisuuksia ei varmaan suunnitella ihan yhtä kauaa, kuin presidentin vierailuja. Ja sitten tarkka-ampuja on halunnut varmistaa ensin, että onko tyypillä ase ja joku kertoi videosta, että vaihtaa näkymää aika paljon alemmas, eli on vissiin katsellut paljo kauemmas aluksi.

3 tykkäystä

Goldman tosiaan käyttää sanaa eliminoiminen, ei nyt väkivalta oikein välity.

“Vassari” luotia toivomassa on kylläkin pitkän linjan republikaani, konsultti ja strategi republikaaniselle puolueelle ja yrityskonsultti, joka erosi puolueesta 19 vuoden jälkeen, ja kirjoitti kirjan everything trump touches dies, en kyllä millään logiikalla keksi miten tuosta saa vasemmistolaisen väännettyä.

Tuo selkäsaunaretoriikka taas on melko normaalia jenkeissä, siinä ei kyllä mitään väkivaltaan yllyttämistä ole. Kärjistynyttähän kaikki on.

Kuten sanottua, en ole huomannut että maailman vaikutusvaltaisimmat mediat ja ihmiset puhuisivat suoraan kansalle Trumpin eliminoimisesta, enkä mitään verisiä nukkeja tms. Yksittäisiä kommentteja melko nevöhöödeiltä lähinnä.

10 tykkäystä

Republican National Convention alkaa ensi viikolla ja vaikkakin ovilla varmasti normaalia enemmän turvallisuustarkastuksia, kokous etenee ilman muutoksia ja todennäköisesti Trump ilmoittaa virallisesti varapresidentistään.

Jännäksi menee tämäkin kilpailu. Rubio olisi puolueelle sopiva ehdokas, kuten myös Burgum ja Vance, mutta Trumpin fanien piirissä näillä ei kovinkaan suurta kannatusta. Trumpilla on nyt kaikki kortit käsissään, voitto jo lähes varma ja voi melko vapaasti valita kenet haluaa. Jos Trump todella haluaa räjäyttää kaikkien tajunnan niin valitsee faniensa suosikin eli Tucker Carlsonin.

1 tykkäys

Salaliittoja joka puolella näkevät kaverit tästäkin vaikuttavat riehaantuvan. Täälläkin on juuri samaa esim valtamediaa tai koronaa arvostelevaa porukkaa epäilemässä jokaista yksityiskohtaa ja jakamassa kaikenmaailman disinformaatiota, joka ei onneksi kovin kauaa ketjussa vanhene. Nyt kaivetaan väkisin jotain vastapuolen vaalikampanjoita, joissa sanotaan, että Trump täytyy pysäyttää keinolla millä hyvänsä. Laittakaa mieluummin 24h viestirajaksi, poislukien Kale.

On jotenkin uskomatonta ajatella kuinka pienestä elämä on kiinni. Luoti vähän eri kohtaan niin Trumpin vaiherikas elämä olisi päättynyt rajulla tavalla ja koko presidenttipelissä olisi saattanut vaihtua molemmat kisailijat. Nyt tulikin vielä lujempi ote vaalivoitosta. Onhan tuo materiaali Trumpin tuulettelusta tapahtuneen jälkeen aika “miehekästä” katseltavaa, vaikka kuinka ihmistä muuten halveksisikin. Hatunnosto siis Trumpille tästä episodista. Näköjään empatiaa voi löytyä sellaisille tyypeille, joille ei ihan heti hyvää toivo. Varmaan sama homma monella äänestäjällä…

26 tykkäystä

Kun ihminen käy lähellä kuolemaa, se adrenaliini ”humaus” aivoissa syrjäyttää pelon. Eipä tuo yleisökään juurikaan kilju juoksien ympäriinsä vaan huutaa ”USA! USA!”

Mutta moni Trumpin kannattaja onkin patriootti aka isänmaan ystävä. :+1: Trumpista itsestään en tiiä…

1 tykkäys



Mielenkiintoisin poiminta ketjusta:

:thread:
https://twitter.com/LtTimMcMillan/status/1812383801139437664

3 tykkäystä

Tapahtumien kulku alkaa selvitä.

  • Ampuja paikallinen asukas Thomas Matthew Crooks
  • Ampuma-ase AR-556 jonka isä omistaa
  • Crooks oli vakavasti koulukiusattu ja syrjäytynyt. Ei tiettävästi läsnä sosiaalisen median palveluissa. Oli töissä vanhainkodissa avustajana.
  • Crooksin autossa oli räjähteitä ja lisää löydettiin autotallista.
  • Näyttää siltä että paikallispoliisi ryssi tapahtuman. Oletetaan että vasta-sniperit (3x 2kpl tiimiä) seurasivat kauempaa etäisyyttä ja lähietäisyysen turvaaminen delegoitiin paikallispoliisille.

Local law enforcement was alerted to a suspicious individual by attendees but could not locate Mr. Crooks before he climbed onto the roof and opened fire, according to US Secret Service Spokesman Anthony Gugliemi.

Mr. Guglielmi tells Fox News the first time Secret Service agents saw the gunman he was already on the roof firing.

The Associated Press reported on Sunday afternoon that a local officer climbed up to the roof of the structure where Thomas Matthew Crooks, 20, was stationed. The officer reportedly engaged Crooks, who pointed his rifle at him.

When the officer retreated and Crooks fired shots at Trump, Secret Service agents shot Crooks, according to the report. The Associated Press reported that an official shared the details on the condition of anonymity.

  • At that point, “ a Secret Service Counter Sniper neutralized him,” Guglielmi said. Tämän voidaan olettaa olleen yksi tappava laukaus.
  • Omaan korvaan kuulosti siltä että Crooks ampui 3 laukausta puoli-automaatilla ja loput 4 nopeampaan tahtiin. Sen jälkeen kuultiin 2 yksittäistä laukausta jotka oletetusti tappoivat ampujan.

Tämä alkaa vaikuttaa yhä enempi lone gunmanilta ja täydelliseltä turvallisuuden ryssimiseltä. Ampuminen tapahtui Pennsylvanian maaseudulla, jossa ihmiset metsästävät ja ampuvat harrastuksena.
Medialta kesti 30min saada ensimmäiset artikkelit ulos tapahtuneesta. En usko itse että tämä olisi ollut koordinoitu salamurhan yritys.

11 tykkäystä

Ampujan täytyy olla todellinen amatööri, kun kuvittelee onnistuvansa saamaan edes yhden laukauksen vain reilun 100m päästä (eli lähes tapahtumien keskipisteestä) rakennuksen katolta, josta kaikki näkevät sinut.

99,99% kerroista tästä jää kiinni ennen kuin olet edes ehtinyt katolle.

Tosin, tällä kertaa tapahtuman turvallisuuskoneisto näytti olevan vielä amatöörimäisempi, kun tällainen olikin mahdollista.

1 tykkäys

Herättää kyllä ihmetystä että miten epäilty pääsi räjähteiden ja aseiden kanssa tapahtumapaikalle.

Nathan Ryber, a Trump supporter who has been to four rallies, said protocol for this rally was the same as it had always been.

To get into the rally, Paulson said, there was a long line to go into tents where security would check bags. There were also about 10 metal detectors and after walking through one, security used additional handheld metal detectors. He also noted that there was a large police presence.