Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Yle julkaissut kolmiosaisen sarjan Ukrainasta:

25 tykkäystä

Eli 236 kuollutta per neliökilometri. Euroopan Unionin keskimääräinen väestötiheys on 177 asukasta per neliökilometri. Koko Venäjän on 8 per km2, mutta se onkin yksi maailman harvimmin asutuista maista.

9 tykkäystä

En osaa sanoa luotettavuudesta, mutta lisäävät panoksia noihin. Mikähän ongelma aiemmissa panoksissa on ollut? Siviilejä kohtaan nuo kai on tarkoitettu ja infraan.

(Miksi en koskaan saa äxän linkkejä näkyviin esikatseluikkunana vaan tulee pelkkä linkki?)

https://twitter.com/clashreport/status/1782147057974727135?t=jmlTyo4-7jN3VkLE-UC-AQ&s=19

Suomen ja Italian ministeriöt ajavat yhdessä ehdotuksia masinoituun maahantuloon – tämä oli EU:n ministerikokouksen anti - Ulkomaat - Aamulehti

" Media kyseli EU:n ulkopolitiikan korkealta edustajalta Josep Borrellilta kokouksen jälkeen, miksi konkreettisia ilmoituksia avusta ei tule. Borrell selitti tilannetta muun muassa sillä, että avun toimittaminen vaatii koordinointia ja sen tutkimista, mitä kenelläkin on annettavana."

Yli kaksi vuotta vatuloitu ja näyttää jatkuvan. Nämä on meidän Natokumppaneita…

14 tykkäystä
  • WSJ::n video 22.4.2024 Suomen ja Venäjän suhteista

7 tykkäystä

Brittien paketti Ukrainalle, lähde Iltalehti:

Britannialta historiallinen tukipaketti Ukrainaan

Britannian pääministeri [Rishi Sunak] lupaa Ukrainalle maansa toistaiseksi suurimman tukipaketin.

Brittilehti Guardinianin mukaan tuki sisältää 400 ajoneuvoa, yli 1 600 ohjusta, neljä miljoonaa ammusta ja 60 venettä. Lisäksi Ukraina saa 500 miljoonan punnan eli noin 580 miljoonan euron edestä sotilasapua rahana.

98 tykkäystä

Kreikka voi lähettää Ukrainaan Patriot-patterin sillä ehdolla, että USA tukee heitä rahallisesti ja että saavat takuun, ettei Turkki hyökkää Kreikkaan

https://twitter.com/ukraine_map/status/1782528970476413079

Bradleyt jo odottaa “lähtölupaa” Puolassa?

https://twitter.com/ukraine_map/status/1782654465205539311

Zelenskyn ilta-adressissa vaikuttaa olevan jotain suurempaakin tekeillä. Onkohan USA:sta tulossa jotain merkittävää uutta asetta? Tai sitten merkittävästi suurempi määrä jo aiemmin tulleita?

https://twitter.com/JayinKyiv/status/1782504982463266938

40 tykkäystä

Tuolla videolla siis mainitsi, että ATACMS:n osalta kaikista yksityiskohdista on sovittu ja kiitteli Bideniä. Olisikohan nyt niin, että sitä vanhinta hämähäkin seitissä olevaa ohjusvarastoa aletaan purkamaan Ukrainaan, yksittäisten lähetysten sijaan.


“The Senate could pass the aid package, now combined back into one bill, as soon as Tuesday afternoon if senators are able to agree on the timing for a vote. If Republicans who oppose the legislation decide to protest and draw out the process, final votes would likely be Wednesday.”

10 tykkäystä

Tuotahan voi seurata nyt livenä:

Siellä on jokin juokseva äänestys (“Roll call vote”), jonka tulos on tällä hetkellä 30-35 jaa/ei, ja ääniä käsittääkseni 100 kpl eli jokaisella senaattorilla yksi, mutta en nyt tiedä mitä siinä äänestetään. Ehkä sitä, aletaanko esitystä käsitellä? Ainakin porukka maleksii siellä täällä.

The Senate votes on bills, resolutions, motions, amendments, nominations, and treaties in a variety of ways. If one-fifth of a quorum of senators request it, the Senate will take a roll-call vote. In a roll-call vote, each senator votes “yea” or “nay” as his or her name is called by the clerk, who records the votes on a tally sheet.

In most cases a simple majority is required for a measure to pass. In the case of a tie, the vice president may cast the tie-breaking vote. In a few instances, the Constitution requires a two-thirds vote of the Senate, including: expelling a senator; overriding a presidential veto; proposing a constitutional amendment for ratification by the states; convicting an impeached official; and consenting to ratification of a treaty.

Under Senate debate rules, it takes a three-fifths majority of those duly chosen and sworn to invoke cloture and end debate on a piece of legislation. Senate rules also require a two-thirds vote to invoke cloture on a measure that would amend the Senate’s rules though the measure itself requires only a simple majority vote for adoption.
U.S. Senate: About Voting


Jälleen yksi pato murtunut Venäjällä. Tällä kertaa Tyumenissa.

https://twitter.com/UKikaski/status/1782503297884013010

21 tykkäystä

Käsittääkseni äänestys meni nyt läpi äänin 80-19 ja jatkaa eteenpäin presidentin allekirjoitettavaksi?

E:
Ei vielä, mutta nyt on siis “pakko” äänestää itse läpi menoa, eikä mitään muutoksia/vastalauseita enää voi tehdä. Sitten kun seuraava äänestys menee läpi (ehkä jo tänään, USA:n aikaa), niin sitten menee presidentille.

https://twitter.com/NOELreports/status/1782845226266087527

Eli ilmeisesti jokainen 19:stä ei-äänen antaneesta senaattorista voi jutella max tunnin verran. Jokaisen puhetta haluavan jälkeen sitten äänestys? Ajatus siinä on kai se, että ei-äänestäneet voivat yrittää pyörtää jaa-äänestäneiden mielipidettä kertomalla hyviä argumentteja.

14 tykkäystä

Tsädäm! Sieltä meni senaatista läpi ja Biden aikoo allekirjoittaa tukipaketin välittömästi:

Samaan aikaan avun viivästyminen johti siihen, että myös Ocheretyne menetettiin ja Avdijivkan suunnassa Venäjä pääsi Ukrainan valmistelluista puolustuslinjoista lävitse. Ellei Ukraina pysty tekemään välitöntä vastahyökkäystä niin riskinä on, että tuolla suunnassa juoksuhaudat ja miinakentät joudutaan nyt hylkäämään, kun Venäjä pääsi niiden ohitse ilman taistelua ja kykenee hyökkäämään selustaan. Ei tuosta nyt mitään suurempia seurauksia Ukrainalle välittömästi koidu, mutta ihan turhaan taas joudutaan perääntymään ja luopumaan alueista, joissa olisi hyvät puolustusasemat.

44 tykkäystä

Kuuntelin illalla tuota senaatin juttelua ja minusta ei siellä vastustajistakaan oikein kukaan ollut Ukrainan tukea vastaan, vaan suurin osa kritiikistä oli enemmän sitä että USA:lla on sisäisiä rahaongelmia ja aseiden valmistusongelmia rahan puutteen vuoksi. Tai että Housessa jokaisesta tukipaketista äänestettiin erikseen, mutta senaatissa ne oli kaikki yhdessä äänestyksessä. Mukana oli tukipaketti Gazaan, jonka tietävät varmuudella menevän Hamasin taskuun.

Eli sitten tulevaisuudessa kun seuraavista tuista äänestetään, menisi lisätuki Ukrainalle läpi tuosta vain, kunhan paketissa ei ole mitään muita asioita.

26 tykkäystä

Luulenpa hänen viitanneen siihen että Hamas käytännössä toimii tuolla Gazassa eräänlaisena mafiana, joka ottaa osansa kaikesta mitä tuolle alueelle tulee. Eli jos tulee avustuksia, niin ottavat nämä haltuun ja myyvät sen jälkeen asukkaille. Tästä on kirjoitettu melko paljon erilaisissa lehdissä, eli ongelma on ihan oikeasti olemassa.

23 tykkäystä

Kyllä. Jenkit korvaavat kaikki ATACMS puikot uusilla PrSM ohjuksilla, joita voidaan laukaista samoilta M270 MLRS ja HIMARS alustoilta. USA:n armeija on vuoden vaihteessa ottanut vastaan ekat toimitukset uutta värkkiä. Jahka varastoa on rittävästi niin ATACMSit muuttuvat hävitettäväksi ongelmajätteeksi.

Ukrainalaiset auttanevat mielellään niiden hävittämisessä :+1:

37 tykkäystä

Joo. Ja tuo ei siis ole oma kommentti, vaan sen sanoi useampi senaattori tuossa livessä. Tuki menee Gazaan, josta sitten esim. ilmainen ruokatuki on seuraavana päivänä paikallistorilla myynnissä sopivaan hintaan ja lähetetty raha katoaa johonkin… Lähettävät silti, toivoen että edes osa menee oikeaan osoitteeseen, mutta ymmärtävät ettei niin yleensä käy.

16 tykkäystä

Shoigu on melkoinen mestari. :joy: ” Venäjä reagoi Yhdysvaltojen päättämään jättimäiseen Ukraina-pakettiin iskemällä Ukrainan asevarastoihin, ilmoittaa Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu uutistoimistojen mukaan.”

13 tykkäystä

Eilen senaatin läpi mennyt ehdotus tuesta mm. Ukrainalle, Israelille ja Taiwanille on tänään presidentin allekirjoitettavana. Heti allekirjoituksen jälkeen saa tavara lähteä liikkeelle ja nehän ovat kuvien ja videoiden perusteella jo osittain kivenheiton päässä.

https://twitter.com/POTUS/status/1782958511334330493

E:
Nimet rustattu ja kohta alkaa ilotulitus

31 tykkäystä

Paljon tehtiin taustalla Johnsonin vakuuttamiseksi. ” For months, President Joe Biden and his team pressed the case for additional aid both publicly and privately, leaning into courting Johnson – whose young speakership was under pressure from his right flank – behind the scenes through White House meetings, phone calls and detailed briefings on the battlefield impacts, administration officials said.

https://edition.cnn.com/2024/04/24/politics/white-house-ukraine-funding-push/index.html

10 tykkäystä

Viime yönä jatkettu iskuja Venäjän öljynjalostamoihin. Linkin takana 4 eri videota

https://twitter.com/NOELreports/status/1783001019699364146?s=19

Overnight, Ukrainian drones hit an oil depot in the Smolensk region. Also in the Voronezh and Lipetsk regions, similar facilities were attacked.

Venäjän apulaispuolustusministeri pidätetty:

Venäjällä apulaispuolustusministeri Timur Ivanov on pidätetty epäiltynä lahjusten vastaanottamisesta, kertoi Venäjän tutkintakomitea tiistaina.

Tutkintakomitea ei kertonut mitään yksityiskohtia tapauksesta.

Lisää aiheesta:

Venäjän apulaispuolustusministeri Timur Ivanovin pidätyksen todellinen syy on maanpetos. Asiasta kertoo itsenäinen venäläismedia iStories viitaten kahteen turvallisuuspalvelu FSB:tä lähellä olevaan nimettömänä esiintyvään lähteeseen.

Venäjän viranomaiset tiedottivat Ivanovin pidätyksestä tiistaina illalla. Hänet otettiin kiinni epäiltynä lahjuksen vastaanottamisesta. Epäilyjen yksityiskohdista ei ole toistaiseksi kerrottu tarkemmin.

– Tiedot lahjusepäilystä on tarkoitettu yleisöä varten. Viranomaiset eivät halua puhua julkisesti maanpetoksesta, koska se on suuri skandaali. Kyse on kuitenkin apulaispuolustusministeristä, yksi lähteistä sanoo.

Tässä vielä spekulaatiota Kremlin sisäisistä valtataisteluista:

Venäjän eliitti suhtautuu venäläisasiantuntija Andrei Pertsevin mukaan yhtä aikaa sekä toiveikkaasti että pelokkaasti niihin laajamittaisiin henkilövaihdoksiin, joita Vladimir Putinin odotetaan maaliskuussa järjestettyjen näennäisten presidentinvaalien jälkeen lähiaikoina toteuttavan.

– Uusi valta-asetelma saattaa lujittaa kuusikymppisten kunnianhimoisten ja suurelta osin tehokkaiden byrokraattien menestystä. Mutta on myös mahdollista, että presidentti Vladimir Putin korvaisi nämä ikääntyvät ammattilaiset nuoremmilla nelikymppisillä byrokraateilla, riippumattomassa verkkolehti Meduzassa työskentelevä Pertsev sanoo ajatushautomo Carnegien artikkelissa.

Venäjän valtaeliitti jakaantuu Pertsevin mukaan kolmeen sukupolveen. Ensimmäinen on noin 70-vuotiaiden ryhmä, jonka jäsenistä useimmat kuuluvat Putinin lähipiiriin, hallitsevat keskeisiä luonnonvaroja ja kontrolloivat turvallisuuspalveluja.

Ryhmään kuuluvat esimerkiksi Kovaltšukin ja Rotenbergin veljekset, turvallisuusneuvoston pääsihteeri Nikolai Patrušev, turvallisuuspalvelu FSB:tä johtava Aleksandr Bortnikov ja puolustusministeri Sergei Šoigu.

Toinen sukupolvikohortti koostuu hänen mukaansa kuusikymppisistä kunnianhimoisista ja pitkälti ammattitaitoisistakin byrokraateista. Tähän ryhmään kuuluvat muun muassa pääministeri Mihail Mišustin, Moskovan pormestari Sergei Sobjanin, presidentinhallinnon kakkosmies Sergei Kirijenko ja varapääministeri Juri Trutnev.

Kolmannen ja viimeisen sukupolven muodostavat nelikymppiset poliitikot ja virkamiehet.
Tähän nelikymppiset sukupolveen lukeutuvat muun muassa turvallisuusneuvoston pääsihteerin poika, maatalousministeri Dmitri Patrušev, valtapuolue Yhtenäisen Venäjän pääsihteeri Andrei Turtšak, Putinin talousneuvonantaja Maxim Oreškin ja useat aluekuvernöörit.

Ristiriidat kolmen eliittisukupolven välillä ovat Pertsevin mukaan vähitellen kärjistymässä ennen kaikkea siksi, että Putin on pitänyt tulovirrat, luonnonvarat, keskeiset valtionyhtiöt ja turvallisuuskoneiston tiukasti omien ikätoveriensa – siis vanhimman sukupolven – hallinnassa

21 tykkäystä