Pörssien suunta (Osa 3)

Markkinat hinnoittelee aina tulevaa. Niin korkojen kuin osakkeidenkin osalta. Koska vaikkapa sen lainansa voi sitoa pitkään korkoon, ei kyse ole mistään puolitosissaan ennustamisesta, vaan päivän markkinahinnasta. Totta kai näkemys muuttuu ajan myötä. Ihan samaten kuin vaikkapa käsitys Nokian osakekurssista on todennäköisesti vuoden päästä eri kuin tällä hetkellä.

1 tykkäys

Tuossahan juuri sanoo, että mielestään 12kk euribor on yli 3% ainakin 10 vuotta. Eli ei mistään pitkästä korosta ole kyse, mielestäni ihan yhtä hyvin voisi ennustaa (eli arvata) vaikka kullan hintaa tai S&P 500 indeksin arvoa 10 vuoden päähän.

13 tykkäystä

Markkinat hinnoittelee pitkissä koroissa arvioitua tulevaa korkokehitystä. Koska korkonoteeraukset elävät joka päivä, voimme olla kohtuullisen varmoja että tämän päivän ennusteet eivät tule sellaisenaan toteutumaan.

Itse olen ihan mielelläni asettunut markkinanäkemystä vastaan korkosuojaamalla lainani silloin, kun yleisen näkemyksen mukaan korot eivät nouse koskaan. Mutta niin rohkea en ole, että lähtisin ottamaan jyrkästi toiseen suuntaan menevää korkonäkemystä markkinoiden kanssa. En esim. ostaisi asuntoa 20 vuoden muuttuvakorkoisella lainalla sillä uskomuksella, että korot kohta romahtaa.

12 tykkäystä

Päivän Vartin pääaiheena on likviditeetti, Euroopan talouden flirttailu taantuman kanssa ja Yhdysvaltain megateknojen tuloskautta lisäaiheina. :coffee:

Taas “kuvaajarikoksena” rinnastus Helsingin pörssin ja Saksan Ifo bisnesluottamusindeksin välillä. :smiley:

Euroopan ostopäällikköindeksit vihjailevat taantuman suuntaisesti, vaikka konsensus ennustaa euroalueen välttävän taantuman. Ei ihme että koronnostot näyttävät jääneen tähän.

Megateknoista pieni huomio. Näiden megayhtiöiden paino SP500:ssa on tyyliin viidennes. Esimerkiksi Microsoft on pystynyt kasvattamaan pilviliiketoiminnoistaan (Azure + muut cloud sörsselit) nyt vuositasolla yhtä ison liiketoiminnan, kuin koko mastodontti oli vuonna 2019! Kuvaajassa kvartaalitason liikevaihto joka oli Q1:llä (poikkeava tilikausi) 30 miljardia. Vuositasolla 120 miljardia dollaria…

Näistä gorilloista SP500 saa melkoista ajuria jo yksin. Toki nuo syövät hieman toisiaan ja pienempiä pörssiyhtiöitä.

Pääaihe: likviditeetti. Kävin läpi keskuspankkien (ja jossain määrin valtioiden mitä Kiinaan tulee) tukitoimia läpi maailman Kiinassa, Japanissa, euroalueella, Iso-Britanniassa sekä tietysti päämarkkinalla Yhdysvalloissa.

Pääpointti on, että huolimatta kireästä rahapolitiikasta Kiina elvyttää ja roiskii menemään. Ja mikä tärkeintä, Fedin nettolikviditeetti ei ole surkastunut enää yli vuoteen. Siihen löytyy selitys, ja pian nähdään jatkuuko virallinekin taseen supistuminen vai ei.

Isoja osakkeita likviditeetti tukee jo päätellen SP500 kehityksestä. Samoin rahalle herkät kulta ja bitcoin ovat kimmonneet. Saa nähdä milloin helpotus näkyy täällä asti. :smiley:

Lisäysksenä pieni korjaus: yön aikana Japanin keskuspankki muutti videolla mainittua korkokontrollia niin, että 1 % raja heitettiin mäkeen mutta jonkinlainen raja korkotasolle silti säilyy. https://tradingeconomics.com/japan/interest-rate

31 tykkäystä

Inflaatio rauhoittuu hieman odotuksia nopeammin euroalueella,

48 tykkäystä

Olen viimeisen parin päivän aikana päivittänyt omaa näkemystä talouden suunnasta pureksimalla ison läjän erilaisia juttuja ja artikkeleita ja läpikäymällä muutaman merkittävän yhtiön tilanteita. Tarkoituksena oli yrittää nähdä jotain sumun läpi ja ennustaa taantuman pituutta Suomessa ja Euroopassa.

Maailmantalouden markkeriksi kutsuttu BASF julkaisi tänään tuloksensa. Saksalainen kemianteollisuuden yhtiö kertoi alentavansa investointejaan sen jälkeen, kun sen tulos valahti kolmannella kvartaalilla miinukselle. Yhtiö kertoi samalla, että se ei odota helppoa alkua myöskään vuodelle 2024. Energian korkea hinta on edelleen kaiken taustalla.

Chemical production slowed considerably in Europe due to lower demand as a result of high inflation, increased interest rates and a rise in natural gas prices. There was also a slowdown in consumer spending, BASF said, which added that chemical production on the continent declined by 6.6% on year while energy prices were around 40% higher than their average between 2019 and 2021.

Suomen osalta ennustaminen on helppoa – meitä odottaa taantuma, jonka pituus ei ole käsissämme. On mahdollista, että Helsingin pörssi laskee tasaisesti edelleen, mutta omissa tuumailuissani pidän sitä epätodennäköisenä ellei Euroopan taantuma pitkity tai syvene ja vedä Helsinkiä vielä alemmas.

Pidän Helsingin pörssiä ison laskun vuoksi edelleen houkuttelevana. Monia tulevan nousun menestyjiä saa kohtuulliseen hintaan ja jopa halvalla.

Euroopassa inflaatio on hieman odotuksia nopeammassa laskussa. Samaan aikaan Bloomberg kertoo TV-lähetyksessään, että Euroalueen bruttokansantuote kutistui odotusten vastaisesti edellisestä kvartaalista. Talous taantuu edelleen.

image

Inflaatio pienenee lähes odotetusti. Inflaatiolukujen pohjalta ei voi odottaa korkojen kääntymistä laskuun ennen loppukevättä tai ensi kesää. On kuitenkin pieni mahdollisuus, että euroalueen ennakoitua nopeampi talouden supistuminen nopeuttaa korkojen laskua, jos talouden suunta jatkuu taantuvana viimeisellä kvartaalilla. Mitään jättiyllätystä tuskin on tulossa ellei geopolitiikka tuo peliin jälleen uusia yllätyksiä. Sen riski on valitettavan korkea.

72 tykkäystä

Hieman ikävämpää tilastoa länsinaapuristamme. Ruotsissa tehtiin lokakuussa tämän vuosituhannen konkurssien kuukausiennätys.

(Bloomberg TV)
image

Uutinen on ikävä, mutta käännän sitä hieman ylösalaisin, vaikka en mikään ylioptimisti olekaan. Synkkää todellakin on, mutta en näe syytä olla uskomatta ekonomistien lupaamaan talouden hitaaseen elpymiseen ensi vuoden aikana (ilman uusia geopoliittisia kriisejä tai nykyisten pahenemista), joten tulkitsen tällaiset uutiset merkkinä mahdollisen pohjan lähestymisestä tai jopa saavuttamisesta. En myöskään olisi yllättynyt, jos Suomen tilastot seuraisivat myöhemmin Ruotsin perässä.

Riksbankin johtaja Erik Thedéen totesi eilisessä Dagens Industrin haastattelussa, että “pään pitää pysyä kylmänä”. Ruotsissa taloustilanne on huonontunut nopeasti, mutta Thedéenin mukaan ohjauskorkoa on välttämätöntä pitää korkealla. Heikko kruunu on hänen mukaansa edelleen yksi maan suurimmista ongelmista.

32 tykkäystä

Työllisyysluvut alle odotuksien.

37 tykkäystä

Hmm, Indeksit pomppaa, 10-vuotisen yieldi laskee. Liittynee kenties näihin US Treasuryn ilmoituksiin. Joku fiksumpi saa selittää jos osaa :smiley:

9 tykkäystä

Kaverit @Tuomas_Tuominen ja @Jukka_Lepikko juttelivat mm. tuloskauden hurjista liikkeistä. :slight_smile:

Tuloskausi on kääntymässä ehtoopuolelle, mutta vielä löytyy mahdollisuuksia hyötyä rajuistakin kurssireaktioista. Jukka Lepikkö ja Tuomas Tuominen luovat jälleen katsauksen markkinaan ja kertovat viimeisimmistä liikkeistä omissa salkuissaan

0:00 Intro 1:45 Pörssit nyt 11:37 Markkinakatsaus 22:44 Kurkistus salkkuihin

20 tykkäystä

Teollisuuden ISM PMI indeksi todella heikkona.

Toki pidemmälle katsoen lukemia tulee ja menee:

Korot laskevat ja Nasdaq💸

41 tykkäystä

No niin, hyvää iltaa kaikille! Saa nähdä, kuullaanko tänään niitä kauhutarinoita Halloweenin kunniaksi vai jotain pliisumpaa. Luonnollisesti nyt kiinnostavat Powellin näkemykset talouden tilasta ja korkojen tulevasta suunnasta, kun nostoja ei mitä todennäköisimmin enää tehdä ja ennusteitakaan ei tällä kertaa julkaista. Korkopäätös siis julkistetaan kellojen siirron vuoksi jo 20.00.

41 tykkäystä

Ennallaan pysyi ohjauskorko

72 tykkäystä

Itse päätöksen muotoilu lähes identtinen syyskuun korkopäätöksen kanssa, mutta ensimmäiseen kappaleeseen ollaan saatu toteamus talouden vahvasta suorittamisesta Q3:lla. Talouskasvu oli toden totta vahvaa ja työpaikkadatan mukaan työmarkkinan jännitteet eivät ole ihan heti hellittämässä (alla esimerkiksi luvut uusista työpaikoista). Yksimielinen päätös, eli enää ei olla niin jännän äärellä kuin koronnostosyklissä.

51 tykkäystä

Mitä todennäköisimmin keskuspankki jatkaa haukkamaista paussiaan, eli Powell kertoo valmiuden ohjauskoron nostoille olevan edelleen vahvasti läsnä. Varsinaista tarvetta tälle tuskin on, sillä rahoitusolot ovat syyskuun jälkeen Yhdysvalloissa kiristyneet, mikä “korvaa” koronnostoja.

55 tykkäystä

Siitä seuraamaan puhetta

10 tykkäystä

Powellin mukaan pysyvämmin kiristyneillä rahoitusoloilla voisi olla vaikutuksia rahapolitiikan suuntaan. Tästä juuri on kyse, kun rahoitusolot tekevät työt keskuspankin puolesta eli hidastavat taloudellista aktiivisuutta.

44 tykkäystä

Ja sieltä tuli puheet valmiudesta myös nostaa tarvittaessa korkoja. Vähemmän yllättäen kaikki ovet siis avoinna siihen asti, kunnes saadaan lisää datapisteitä taloudesta.

52 tykkäystä

Powellin mukaan avomarkkinakomitea ei harkitse eikä ole puhunut ohjauskoron laskuista. Rahapolitiikkaa pidetään kiristävänä siihen asti kun inflaatio on osoittanut kulkunsa kohti tavoitetta.

52 tykkäystä

Powellin mukaan on ollut poikkeuksellista ja tervetullutta, että Yhdysvaltain talous on kestänyt koronnostot näin hyvin. Jo tehtyjen koronnostojen vaikutuksia on nähty, mutta epävarmuus rahapolitiikan viipeistä on suuri. Siksi prosessia hidastettiin kovien koronnostojen jälkeen; jotta nähtäisiin lisää, minkälaisia vaikutukset talouteen ovat.

52 tykkäystä