Pörssien suunta (Osa 3)

Tässä vielä HS:n uutinen inflaatioluvuista. Odotetaankohan Core CPI tuntuvasti lähemmäs 2% ennen kuin aletaan laskea korkoja?

Suomi tällä menolla pian deflaatiossa.

28 tykkäystä

En olisi yhtään yllättynyt, jos jo joulukuun kokouksessa EKP laskisi ohjauskorkoa. Tosin tuskin korkoja lasketaan vielä joulukuun kokouksessa, mutta kyllä se on mahdollista. Vain kahden euromaan kohdalla ennakoidaan, että marraskuussa hinnat nousee kuukausitasolla. Täytyy kuitenkin muistaa, että ohjauskoron muutokset eivät välity välittömästi realitalouteen, jolloin keskuspankkien tulee ennakoida inflaation liikkeitä. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että inflaatio laskee erittäin nopeasti kuukaudesta toiseen ja jos toimia ei tehdä, niin pian deflaatio kolkuttelee ovea.

28 tykkäystä

Hienoa olla näin bullerona asiantuntijakonseksukseen nähden enemmän oikeassa siitä tulevasta korkokehityksestä. Olen ollut koko ajan sitä mieltä, että korot tulevat nopeammin ja tehokkaammin alas suhteessa sihen mitä pankkien sedät ja tädit meille kerta toisensa jälkeen ovat yrittäneet viestiä. Erityisesti euroalueella näin on pakko tapahtua ja viimeaikaiset FED:nkin puheet ovat kääntyneet kyyhkyilympään suuntaan.

Tämä tarkoittaa pienyhtiöille kovaa rallia. Saa käyttää, mutta ei ole pakko. Mistään en tiedä minäkään mitään, vaikka joskus erehdyn luulemaan niin. Asiantuntijoidenkin arvioihin kannattaa suhtautua kriittisesti - ihan vain referenssienkin perusteella.

30 tykkäystä

:point_up_2: eipäs ekstrapoloida! :blush:

Vielä on tekijöitä jäljellä jotka saattaa pienen takatalven tehdä. Sekä niitä pitkän aikavälin trendejä kuten demografiset tekijät, mutta myös lyhyen tähtäimen osalta esim. energian hinnat on jatkuvassa spekulaatiossa.

1 tykkäys

image

image

Epäilen itse ettei tarvitse odottaa loppukesään asti. Deflaation ja taantuman yhdistelmä tulisi välttää, joten koronlaskuilla taitaa olla jo kiire. Riski kasvaa että kiristystoimet olivat liian nopeat ja jyrkät.

71 tykkäystä

Jep. 12 kk inflaatio on aika jälkijättöinen mittari. Kuukausitasolla ollaan jo deflaatiossa mutta 12 kk tasolla yli 2% inflaatio tavoitteen melkein joka maassa. Maalaisjärkeiltynä minustakin koronlaskulle saattaa tulla kiire, jos deflaatio halutaan välttää, koska koronmuutosten vaikutusta talouteen joudutaan jälleen kerran odottamaan. Systeemi on vähän kuin autolla ajaminen, joka reagoi ratin kääntämiseen tuskallisen hitaasti. Riskinä on että auto heittelehtii puolelta toiselle, kun epätoivoinen kuski ei saa autoa hallintaan väännellessään rattia ääriasentoihin.

Jos tulkitsin oikein, niin pohjainflaatiokin on jo pakkasella kuukausitasolla.

34 tykkäystä

Tätä @Jukka_Lepikko:n mainitsemaa asiaa vähän muutkin olivat ihmetelleet.

(Twiitit ei aukea, joten otin kuvakaappaukset, Lepikön uudessa tviitissä hän on lainannut omaa tviittiään, joka tuli kahdessa osassa, toinen puolisko vähän isommalla :slight_smile:)

https://twitter.com/JukkaLepikko/status/1730464193738911798


image


S-Pankin kaveri:

https://twitter.com/LippoSuominen/status/1730212484613562671

EDIT:

Tungen vielä tämän OP:n Hännikäisen tviitin tähän:

https://twitter.com/JariHnnikinen1/status/1730470533651730501

36 tykkäystä

@Sfinski vinkkasi mulle tästä kiintoisasta tviitistä, joka on mielestäni hyvä laittaa tänne. :slight_smile:

Tviitti on Mikael Sarwen (Head of Nordea Equity Strategy & Quant).


15 tykkäystä

Kuukausitason inflaatiota on hyvä seurata siinä mielessä, että 12kk luvut reflektoivat paljon alan termein ilmaistuna “base effectiä” eli missä oltiin 12 kuukautta sitten. Mutta toisaalta kuukausitasolla heittelyä on valtavasti.

Tässä euroalueen koko historian ja vähän pidemmällekin kuukausitason inflaatio oranssilla ja pandemia- sekä muun aikakauden keskiarvo punaisella viivalla.

Tässäkin inflaatio myrskyssä on käyty välillä pakkasella.

Suunta on siis ihan oikea ja inflaatio vetäytyy, mutta maltti on valttia. :stuck_out_tongue:

Tuo Sarwe on aina pessimisti, mutta hyvää muistuttelua miten inflaatiolla on ikävä tapa pomppia.

22 tykkäystä

Osaako kukaan enää piirtää käyrää liukuvasta keskiarvosta? Minä en

Välillä on hyvä muistella vanhoja.

16 tykkäystä

Powell Keeps Rate Hikes on the Table. But He Shifted His Tone in One Subtle Way.

By Megan Leonhardt

Follow

Updated Dec 01, 2023 4:53 pm EST / Original Dec 01, 2023 1:00 am EST

Federal Reserve Chair Jerome Powell said that while the central Friday bank has made significant progress on bringing inflation down to its 2% target, it’s still prepared to tighten monetary policy further if needed.

  • “We are prepared to tighten policy further if it becomes appropriate to do so,” Powell said in a speech at Spelman College ahead of a fireside chat with Spelman College President Helene Gayle focused on the challenges of the post-Covid economy in the U.S.

  • It would be premature to conclude that the Fed Has achieved a sufficiently restrictive monetary policy stance—or to speculate on when rate cuts may start, Powell said. Especially when the Fed’s preferred inflation gauge, released Thursday, still shows inflation at 3.5% in October when calculated excluding the more volatile food and energy prices.

  • ”We have to restore price stability because price stability is really the bedrock of the economy,” Powell told attendees.*

Powell said he and his fellow Fed policy makers are proceeding carefully, making decisions on a meeting-by-meeting basis based on the “totality of the incoming data” and the balance of risks.

  • That’s due, in part, to the fact that while Powell said he believes the 11 rate hikes the Fed has implemented so far have shifted monetary policy “well into restrictive territory,” the full effects of rate hikes have likely not yet been felt.

Roach said he believes that Fed watchers latched onto a slight change in Powell’s tone.

  • A few weeks ago, Powell said ’policy was restrictive.’
  • Today, he noted policy was ‘well into restrictive territory,’a subtle, but perhaps key, shift.

The next Federal Open Market Committee meeting is set to take place Dec. 12-13. Markets are pricing in another pause.

  • After Powell’s remarks, there was a 99.6% probability that officials will keep the benchmark rate steady at the conclusion of the meeting, according to the CME FedWatch Tool.
8 tykkäystä

Kehittyvien maiden osakkeet vs USA:n osakkeet

https://twitter.com/Barchart/status/1730789879280193714

Tässä mielenkiintoinen tviitti Saksaan liittyen:
https://twitter.com/Schuldensuehner/status/1730857944760094937

17 tykkäystä

Kiina taitaa olla n. puolet kehittyvistä markkinoista ja taitaa selittää aika paljon tuosta erosta Yhdysvaltoihin.

4 tykkäystä

@Heikki_Keskivali:n tviitti, johon Mäkinen vastaa… mielenkiintoisia havaintoja. :thinking:

https://twitter.com/hkeskiva/status/1731288114612576591

https://twitter.com/Mikko_M_Makinen/status/1731306177504403717

image

35 tykkäystä

Tässä on tällainen ketjun tunnelmaa piristävä tviitti. :cowboy_hat_face:

https://twitter.com/GameofTrades_/status/1731312331584622965

USA ja likviditeetti

https://twitter.com/joosteninvestor/status/1729169251137913134

image

17 tykkäystä

Tuore video jenkkikuluttajien velkaantumisesta ja kuinka omista eläkerahastoista varojen vetäminen on alkanut lisääntymään. Yli puolet ihmisistä elää “paycheck to paycheck”-elämää, eli mitään ei jää säästöön.
Asuntojen/asumisen hinta pitäisi saada laskuun jotta inflaatio taittuisi ja keino tähän olisi asuntojen hintojen aleneminen. Ainoa millä tämä tässä tilanteessa onnistuu on työttömyyden lisääntyminen, tämä ilmeisesti pakottaisi ihmisiä myymään asuntojaan ja se myös hillitsisi niiden kysyntää.

Tämä siis vajavaisella englannin taidolla vapaasti suomennettu yo. videosta. Korjatkaa jos tuli käännöskukkaisa :slightly_smiling_face:

13 tykkäystä

Muutama poiminta päivän Vartista. Jos nyt tällä viikolla tämä olisi ainoa… :slight_smile:

Huomenna on 1917 itsenäistyneen Suomen tasavallan itsenäisyyspäivä :finland:.

Perinteen mukaisesti kävin lyhyesti läpi Helsingin pörssin historiallisia tuottoja. Päivitin hieman viimeisen +15 vuoden laskelmia perustuen HEXin kokonaistuottoon (inhorealistinen indeksi koska Nokia painoi siinä liiankin paljon 2010-luvun alkuun asti). Vaihdoin myös inflaation YKHIin eli eurooppalaiseen tyyliin laskea inflaatio. Aiempi data pohjaa Nybergin ja Vaihekosken tutkimukseen.

Ei nuo laskelmat kauheasti muuttuneet: 5,8 % reaalituotolla pörssi on maailman kärkijoukossa 1917–2023. Tämä on sitäkin vaikuttavampaa kun miettii, minkälainen kehitysmaa Suomi oli 1917. Matkaan mahtuu kaksi maailmansotaa, yksi maailman suhteellisesti verisimmistä sisällissodista, inflaatiomyrskyjä, vaaran vuosia, kovaa verotusta, päätöntä yritysjohtamista, 90-luvun todella raju romahdus ja lama jne.

Näistä huolimatta Suomessa on kasvanut lukuisia menestyviä firmoja Wärtsilästä Harviaan, jotka ovat sopeutuneet ja palkinneet omistajiaan.

Ylpeyden aihe!

Viimeisen 33 vuoden reaalituotto ajalta, jota voi pitää relevantimpana sijoittajalle pörssin modernisoituessa (esim. ulkomaalaisten vapaus ostella osakkeita tapahtui vasta 1992!) on noin 8,4 %. Se itseasiassa päihittää SP500:sen (noin 7,3 %. :smiley: ) vastaavalla ajalla.

Mutta harvempana vuotena on saatu 8 % tuottoa: Helsingin pörssi on heiluva ja jonain vuosina se on puolittunut, it-kuplassa 1999 nousua tuli peräti +160 %! Tässä valossa viimeisen parin vuoden kusetusmarkkina ei ole kummoinen.


Muutama muu huomio. Korkotason lasku ja korko-odotusten lasku on ollut todella nopeaa. Vaikka seuraan näitä viikottain, on muutos yllättänyt itsenikin. EKP:n ohjauskoron odotetaan olevan enää päälle 2 % parin vuoden päästä. Huom. markkinaodotus on paras arvaus, vaikka sekin menee yleensä pieleen.

Suomen taloudelle, joka laski Q3:lla 0,9 %, korkojen lasku on helpotus.

Pörssinousulla on ollut kapeat hartiat. Vain neljännes SP500 firmoista on päihittänyt indeksin viimeisen 12kk aikana. Tällaista tuppaa tapahtumaan huipuissa… joten ollaan varovaisia. Mutta kuten Vartissa muistutan, joka markkinassa on voittajansa. Esim. teknokuplan alkaessa kosahtaa lähtivät perinteiset mörnijäosakkeet nousuun. Nyt sijoittajien huomio on tekoälyssä, kun muualla mörnitään. Kenties pöydät kääntyvät?

44 tykkäystä

Danskelta on tullut katsaukset kylmän pohjolan tilanteesta ja mm. Suomesta. :slight_smile:
https://twitter.com/Pasi_Kuoppamaki/status/1731905443184751010

Tässä on Pohjoismaiden katsaus:

It looks like we can get inflation down with only a modest increase in unemployment in the US, the euro area and the Nordic countries.

The scene is set for rate cuts during 2024 and 2025, as central banks can gradually release the pressure.

However, uncertainty is very high, and there is significant risk of both deeper crisis and re-emerging inflation over the coming years.

https://research.danskebank.com/research/#/Research/article/b0b0fbe3-5632-4823-a75a-e83717ae6006/EN

Ja tässä ois katsaus Suomesta. :slight_smile:

Suomen talous on taantumassa, mutta inflaation laskun tukema yksityinen kulutus ja vientikysynnän asteittainen piristyminen nostavat talouden kasvuun 2024 kuluessa.

Työmarkkinat pysyvät kohtuullisen vakaina, vaikka muutamilla toimialoilla vähennetään työvoimaa. Monet yritykset kokevat edelleen työvoimapulaa ja palkat nousevat viime vuosia nopeammin.

Asuntomarkkinat pysyvät normaalia hiljaisempina, mutta korkojen lasku ja patoutuneen kysynnän purkautuminen kääntävät asuntomarkkinat nousuun 2024. Asuntojen rakentaminen piristyy merkittävästi vasta 2025.

Hallitus jatkaa sopeutustoimia julkisen talouden tasapainottamiseksi, mutta alijäämä pysyy suurena ja velkasuhde nousee.

https://research.danskebank.com/research/#/Research/article/af26c262-a17b-4781-9094-5fda239a139c/FI

15 tykkäystä

Tässä on tviitti Intian osakemarkkinoista. :slight_smile:

Karhumaisuus on dropannut. :bear:

17 tykkäystä