Pörssien suunta (Osa 3)

Pörssilampun henki sanoo minulle, että huhti-toukokuulla ollaan indekseissä selvästi ylempänä kuin nyt vuoden vaihteessa.
Olen seurannut käppyröiden ”laulua” 19 vuotta ja tämä näyttää sen luoman intuition perusteella vahvalta härkäkeväältä.
Kesällä ja sen jälkeen saattaa laulun korkeusasema muuttua, mutta sinne ei ole vielä tarpeeksi ihokosketusta, että voisi vielä veikata suuntaan tai toiseen.

28 tykkäystä

Tässä on Kauppalehden juttu EKP:n koronlaskuodotuksista, jossa on lainattu FT:n kyselyä. Ei maksumuuria.

Viesti on lupaava suomalaisellekin asuntovelalliselle.

”Hidastuva inflaatio saa EKP:n aloittamaan koronlaskut viimeistään toisella vuosineljänneksellä”, Financial Timesin (FT) jutussa summataan ekonomistien odotukset.

Tarkemmin vajaa puolet kyselyyn osallistuneesta 48 ekonomistista odottaa ensimmäisen koronlaskun tapahtuvan toisella neljänneksellä, eli huhti-kesäkuussa.

Alaotsikot:

  1. Ekonomistit EKP:tä optimistisempia
  2. Moni pelkää EKP:n jo ylikiristäneen

Suomen Yrittäjien pääekonomistin optimistinen tviittiketju. :slight_smile:

Kopsasin kokonaan, koska ketju ei ollut kovin pitkä.

21 tykkäystä

Näin vahvalla pörssinousulla on ollut tapana jatkua. Etenkin 6-12kk tuotot historiassa aivan poikkeuksellisen kovat ja 18/19 havainnosta plussalla.

105 tykkäystä

Ylläoleva lainaus olisi vain vilahtanut tässä ketjussa jos olisi pörssilampun henki sanonut että indeksit olisivat selvästi alempana huhti-toukokuulla kuin nyt vuodenvaihteessa (minä uskon tähän).Vähintään olisi siirretty kahvihuoneeseen ja oltu perusteluja vailla.

Tämä vähän valmisteluna ettei joku innokas liputa alla olevaa juttua mistä olen samaa mieltä, toimittaja jättää vain pörssit mainitsematta. Sama ilmiö on myös pörsseissä. Suosittelen kaikkia tämän erinomaisen jutun lukemaan, jossa käsitellään nollakorkojen vaikutusta.

Juttu on maksumuurin takana.

16 tykkäystä

Tviitti vuoden 2023 koskeneisiin ennustuksiin ja miten ne menivätkään. :slight_smile:

Charlien tviitti korkohommista ja mitä markkina ennustaa.

Ja tässä oli vielä kiinnostavaa historiallista dataa viissatasesta.

41 tykkäystä

Zombeja on kuin .com-kuplassa. :thinking:

Saksan teollinen tuotanto menee tuolleen, mutta kommenteissa yksi huomauttaa, että DAX on ATH.

15 tykkäystä

Tässä on @Marianne_Palmu:n eka makrokommentti vuoteen 2024. :slight_smile:

28 tykkäystä

Aika paljon on optimismia ilmassa ja Sauli & Juha lupailivat jo pohjien jääneen taakse ja nyt eikun kaupoille!

Samaan aikaa Jenkeissä ja Saksassa ollaan ATH ja arvostuskertoimet ovat venyneet. Nasdaqin ennustettu pe on 25. Shillerin pe/luku on erittäin korkealla. Historiallisesti inflaatio yleensä yllättää eikä siitä päästä helpolla eroon. Vaihtoehtoinen sijoitustuotto on noin 4 %. Jenkeissä täystyöllisyys. Markkinat hinnoittelevat jo lukuisia koronlaskuja, mutta tuleeko niitä?. U.S Osakemarkkinoiden riskipreemio on noin nolla, eli osakkeisiin sijoittamalla et saa mitään riskilisää. Analyytikot odottavat yli 10 % tuloskasvua tälle vuodelle, mikä historiallisesti harvinaista. AI-hype näyttää muodostaneet FOMO:n markkinoille ja SPY tekikin joulukuussa kaikkien aikojen inflow-ennätyksen. FOMO on niin vahva, ettei se enää välitä korko- ja osakemarkkinoiden kausaliteetista.

Bloomberg: Decade-Long S&P 500 Bull Surge Is Running Into a Valuation Wall - Bloomberg

Economist: American stocks are at their most expensive in decades

Tässä toisenlaista näkemystä siihen onko nyt hyvä hetki sijoittaa osakkeisiin:

“Stars must align in order to see an encore of last decade’s equity market performance,” Brooks said. “After long periods of outperformance, valuations are typically rich, which results in weaker forward-looking expected returns.”

34 tykkäystä

Tässähän kyse on paljon siitä mihin verrataan. Kun mietitään sitä, että Jenkit ovat enempivähempi siellä ATH lukemissa on aika helppo päätelmä ajatella kurssien ennemmin laskevan kuin nousevan. Tämähän taitaisi olla myös se todennäköisin skenaario jos ajatellaan vuotta 2024 keskivertovuotena.

Nyt meillä kuitenkin kursseja on nostanut internetin teollistuminen, jonka yhtä osaa kutsutaan myös AI-hypeksi. Eli meillä on nyt juuri käynnissä täysin poikkeuksellinen vaihe ihmiskunnan historiassa ja yksi niitä ajanjaksoja joita joskus taidetaan nostaa historian kirjoihin “kolmanneksi teolliseksi vallankumoukseksi”. Tämä toki on alkanut jo hyvän aikaa sitten, mutta niinhän tämän kokoluokan muutokset kestää ja vauhti tuntuu olevan ennemmin nouseva kuin laskeva vaikka lyhyellä aikavälillä olisikin yksittäisiä kuplia muodostunut.

Tämä korostaa sitä perusongelmaa mikä historiaan vertaamisessa jo valmiiksi on. Historia harvoin toteutuu sellaisenaan ja sopivan vertailukohdan löytäminen muuttuu kokoajan haastavammaksi kun maailman muutosvauhti nopeutuu ja muutoksen aiheuttaa täysin uusia innovaatioita.

Totta kai tulevaisuuden uhat ovat aiheellisia. Itse en kuitenkaan näkisi merkittävänä asiana tuleeko ne koronlaskut maalis-, touko- vai elokuussa? Ne lienee kuitenkin tänä vuonna tulossa ja nostanee kursseja vuonna 2024. AI taas kerännee lisää vauhtia, internetin teollistumisen seuraava vaihe lähenee ja ne suurimmat riskit ainakin itse näen geopoliittisissa tapahtumissa. Sitten jos katsotaan vähän pidemmällä aikavälillä niin makrohommissa esimerkiksi demokratian kyvyttömyys toteuttaa itseään varallisuutensa rajoissa voi koitua länsimaille ihan oikeaksi haasteeksi tulevaisuudessa.

15 tykkäystä

Toi kuvaaja näyttää pysähtyvän vuoteen 2020. Lokakuussa tuo luku näyttää laskeneen 11,5%:iin. Silti reilusti yli keskiarvon ja vaara-alueella.
https://www.morningstar.com/news/marketwatch/20231031850/zombie-companies-already-make-up-115-of-us-listed-stocks

7 tykkäystä

Siitä puhutaan, miten USA:n taloustilanne murenee, kun budjettivajeet paisuvat ja liittovaltion velan odotetaan nousevan reippaasti bruttokansantuotteesta seuraavan vuosikymmenen aikana.

Erityiseksi ongelmaksi on kai koettu, että kuka sitoutuu ostamaan valtavan määrän joukkovelkakirjoja ja sitten toisaalta tuntuu siltä mielikuvien mukaan, että ajan kanssa asiat hoituvat jollain tavalla; USA voittaa tai pärjää aina tms.

Tässo on USA:n “velkaa” verrattu muihin maihin:

Tässäkin pohditaan sitä taseen “pienentämisongelmaa.”

Tämä on ihan kiinnostava ja kuvaava tviitti USA:sta sekä sen veloista:

16 tykkäystä

Vuoden eka Päiväkauppaiden kerhon jakso, jossa kerholaiset @Tuomas_Tuominen ja parasta Marimekkoa päällään kantava @Jukka_Lepikko kertovat, miten tällä kertaa kaikki on toisin.

Its Different This Time Things Are Different GIF - Its Different This Time Things Are Different Worried - Discover & Share GIFs

Talous on muuttunut vuosikymmenten saatossa. Esimerkiksi USA:n taloudessa taantumat ovat paljon harvinaisempia kuin aiemmin, mikä vaikuttaa myös osakemarkkinoihin vahvasti. Mitä tämä talouden resilienssin kasvu tarkoittaa osakesijoittajan näkökulmasta? Entä mihin yksityissijoittajan kannattaa suunnata kiikarinsa vuonna 2024?

0:00 Intro 4:36 Pörssit nyt 14:06 Sijoittajan vuosi 2024 35:49 Kurkistus salkkuihin

33 tykkäystä

Olisiko sinulla hetki aikaa keskustella tammirallista…?

https://twitter.com/JuhaVaris/status/1742551265979031736/photo/1

@Antti_Jarvenpaa ja tammikuuILMIÖ

Googlen Bard kertoo:

29 tykkäystä

SuomisLippo Twiittasi isojen pankkien S&P 500 ennustuksista. (Toiv. linkit ja taulukot sekä kuvaajat aukeavat)

Miika Vuorensola ystävällisesti muistuttaa Charlie Bilellon avulla miten viime vuoden ennustukset osuivat.

Aika huonosti näyttävät osuvan, joten sinänsä melkoista nollatutkimusta.

Shillerin PE näyttää tältä

Ja taaksepäin katsova S&P 500 P/e tältä

Lähde: https://www.multpl.com/

Vaikka ennustaminen on vaikeaa ja tällaiset kyselyt ehkä turhiakin, kysytään silti foorumilta (anonyymisti), mikä on S&P 500-indeksin tuotto vuonna 2024?
Viime vuodelta en löytänyt tätä kummempaa kyselyä. Toki erittäin mielenkiintoinen sekin näin jälkikäteen katsoen.

  • Alle -20%
  • -20% - -10%
  • -10% - 0%
  • 0% - 10%
  • 10% - 20%
  • Yli 20%
0 äänestäjää
20 tykkäystä

“Ennustaminen on vaikeaa, erityisesti tulevaisuuden ennustaminen” - Ahti Karjalainen (et al.)

Osakkeiden pitkän aikavälin tuotot ovat jokseenkin arvattavissa, koska ne muodostuvat tulevaisuuden talouskasvusta plus osingoista (ml. omien netto-ostot). kertoimet tuskin venyvät loputtomiin ja sama koskee yritysten voittojen osuuden kasvua. Mutta yksittäiset vuodet heittelevät villisti, koska sekä kertoimet, että voittojen osuus vaihtelevat. Haastavaksi tilanteen tekee tällaiselle amatöörisijoittajalle tietysti se, että kuten tunnettua, pitkällä aikavälillä olemme kaikki kuolleita ja lyhyen aikävälin heittelyt saattavat tuntua kovin ikäviltä. varsinkin jos ne laskukaudet sijoittuvat oman elämäntilanteen kannalta huonoon saumaan.

Kun kertoimet ovat korkeita, kuten mielestäni ne ovat postaamiesi kuvioiden perusteella, tulevaisuuden tuotot jäävät matalammiksi kuin historialliset. Mutta sitä en osaa tietenkään sanoa, tulevatko ne matalammat tuotot tänä vuonna vai joskus myöhemmin.

13 tykkäystä

Vuoden ensimmäinen “Keskuspankkikapitalismi” -uutiskirje on julkaistu. Jussi Ahokas jakaa siinä näkemyksiään tulevasta vuodesta.

“Yleinen arvaukseni onkin, että vuodesta tulee keskuspankkikapitalismissa ehkä tylsempi kuin monet ovat viime viikkoina odottaneet. Yhdysvallat jatkaa mukavassa korkeasuhdanteessa ja Euroopassa mennään tasaisessa matalasuhdanteessa. Työttömyys esimerkiksi Suomessa ja euroalueella saattaa kasvaa jonkin verran, mutta suurtyöttömyys ja iso romahdus täälläkin vältetään. Korkea inflaatio alkaa läntisissä talouksissa olla muisto vain, mutta deflaatiotakaan ei tarvitse pelätä. Tuloksena on pehmeä laskeutuminen pysyvään matalasuhdanteeseen Euroopassa ja Yhdysvalloissa johonkin vähän parempaan aktiivisemman finanssipolitiikan myötä.”

8 tykkäystä

Nordean pääekonomistin tviitti inflaatioluvuista. Saksan pohjainflaatio on jatkanut laskemista.

Saman miehen graafi parin päivän takaa koskien Euroalueen yritysten ja kotitalouksien lainakysyntää.

Tiivistys Fedin kokouksesta:

32 tykkäystä

OP:n Hännikäinen ja Fedin joulukuun pöytäkirjat. Aihetta olikin täällä hieman jo aiemmin sivuttu. :blush:

24 tykkäystä

Rahtihinnat kovassa nousussa, toki heiluvat myös hurjasti , sitaatti Henrik alexilta seeking alphasta, liittyen ZIMiin.

The Drewry World Container Index has increased by 61% in the past week alone, with spot freight rates from China to certain European destinations increasing by over 100%.

Itselle ollut ainakin yllättävää että öljyn hinta ei ole reagoinut ylöspäin juurikaan, vaikka puhutaan että Iran on näitä huthi-iskujakin masinoimassa.

Meneekö nämä ihan vaan olankohautuksella ja tilapäisenä häiriönä? Ainakin US korot ovat nousseet tässä vaihteeksi taas. Niitä toki tukee myös tiukentunut työmarkkina.

14 tykkäystä

Täälläkin varmaan syytä noteerata asia, vaikkei inflaatio selvästikään ole ongelma - jo senkin perusteella ettei täälläkään lukemia ole näkyvillä vaikka ovat olleet ulkona jo klo 12, eli melkein 2 h sitten. :sweat_smile:

Lukemat siis napsun alle odotuksen.

43 tykkäystä