Pörssien suunta (Osa 2)

Tärkeämpiä taitaa olla näkymät kuin itse tulokset. Vaikka ennusteet voitettu niin monissa pre marketissa tullaan alas.

4 tykkäystä

Miten tuo Revenue rivi vertautuu vuotta aikaisempaan? Eli kuinka paljon reaalista kasvua?
Jossain vaiheessa kustannuksista voi tulla painetta tuoksiin?

1 tykkäys

Saksan talouden piti räjähtää (tai jäätyä :smiley: ), mutta se jaksoi kasvaa 1,9 %:ia 2022.

61 tykkäystä

Mikä taantuma?

50 tykkäystä

"## Pääkohdat

  • Joulukuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten sähkön hinnan, asuntolainojen keskikoron ja kulutusluottojen korkojen nousu sekä dieselin hinnan nousu."

Ironista, että tämä inflaatio laskee korkojen laskiessa.

6 tykkäystä


S&P 500

Missä kohdassa sykliä arviot olevamme tällä hetkellä?
Itse arvioisin että Complacency-vaiheessa

  • Euphoria
  • Complacency
  • Anxiety
  • Denial
  • Panic
  • Capitulation
  • Anger
  • Depression
  • Disbelief

0 äänestäjää

6 tykkäystä

No olit kyllä kuvaajan hakenutkin juuri sillä aikajanalla, joka sopii agendaasi ja tuohon alla olevaan kuvaan…:blush:

16 tykkäystä

Nousumarkkinat ja laskumarkkinat ovat aina erilaisia ja eri tekijöistä johtuvia, mutta ihmispsykologia ei muutu. Ihmispsykologia on se, joka tuon samantapaisen kuvion ainakin osittain aiheuttaa. Karhumarkkinarallit ja toivot uudesta nousumarkkinasta, kunnes todellisuus paljastuu ja optimismi lopulta taittuu.

5 tykkäystä

Totta. Vaikea vain nähdä kasvuosakkeiden varsinkin enää ottavan tukkaan jo nyt nähtyjen -70-90% laskujen jälkeen.

7 tykkäystä

@Santtu3 Pointtisi on paikallaan, mutta tyypillisesti ensin spekulatiiviset ja pienyhtiöt laskettelevat ja lopulta myös vakaat suuremmat yhtiöt.

6 tykkäystä

S&P500:n 30-vuotista käyrää logaritmisella asteikolla tarkasteltaessa, complacency vaihe näyttää ilmeisemmältä. :grinning:

18 tykkäystä

Mitä logarytminen asteikko kertoo? Juurikki ei ole koskaan älynnyt, miksi maapallon pyöreyden oivaltamisen soveltaminen johtaa tälläiseen visuaalisen presentaation stignafuuliaan. (Kaveri käski käyttää näitä termejä). :smiling_face:

Ainoa selitys sen käytölle on aiemmin ollut kalliiden paperilehden palstamillimetrien säästäminen? Mihin me sitä enää tarvitaan?

Totta. Joskus suhteuttamiselle on peruste. Ei aina.

Pörssien suunnan kannalta tällä huomautuksella on paljonkin tekemistä. Visuaalisesti maailman hahmottavia ihmisiä, kuten Juurikki on niin helppo huijata valitsemalla aina kuhunkin tilanteeseen sopiva käppyrä.

Screenshot_20230114-022326_Google

Meille lineaaris-aritmaattisesti ajatteleville ihmisille (99,999 %) tulisi esittää asiat niin, että tavan Juurikitkin älyää.

Hyvää yötä.

21 tykkäystä

Logaritmisen asteikon hienous on siinä, että jokainen 100% nousu näkyy kuvassa saman kokoisena harppauksena millimetreinä mitattuna.

Esimerkiksi nousu pisteluvusta 100 pistelulukuun 200 on logaritmisella asteikolla saman kokoinen kuin nousu 2000 → 4000. Molemmissa nousuissa sijoittaja on voinut tuplata sijoituksensa.

Lineaarisella asteikolla kymmenien vuosien takaiset 100% kurssinousut ja 50% kurssilaskut näyttisivät mitättömiltä viime vuoden 20% kurssilaskun rinnalla.

Logaritminen asteikko siis auttaa hahmottamaan pörssien suuntaa eri vuosina useiden vuosien tai vuosikymmenien tarkastelujaksolla.

116 tykkäystä

Miten Kultakutri tähän liittyy? Ei kai vaan Marianne salaa odota näyttämölle seuraavaksi kolmea karhua?

3 tykkäystä

Viitannee englannin kielen sanan Goldilocks merkitykseen 2:

(used attributively) A happy medium or optimal point between two extremes.

En ole ilmaisuun aiemmin törmännyt suomeksi.

Ks myös Goldilocks economy

5 tykkäystä

Hieman valtavirrasta poikkeava näkemys inflaatiosta ja sen vaikutuksesta osakemarkkinaan.

127 tykkäystä

Aika lailla saman suuntainen on myös oma näkemykseni - ei pidä tuijottaa tuota y/y headline numeroa koska se johtaa vahvasti harhaan.

Enemmänkin alkaa jo vähän huolestuttamaan kuinka iso “dippi” deflaation puolelle saadaan tässä vielä aikaan. Miksi ostaa jotain ei-välttämätöntä juuri nyt kun sen saa muutaman kuukauden päästä halvemmalla? Esim. työn puolesta seuraamani tietokonekomponentit ovat juuri ottamassa tuplaosumaa - euro vahvistuu taalaan nähden, joka laskee hintoja ja ostajat ovat odottavalla kannalla koska “kaikki tietävät että hinnat tippuvat”, varsinkin kun joissain segmenteissä tapahtui vahvoja ylilyöntejä syksyn uutuuksien osalta jotka hinnoiteltiin viime vuoden inflaation hengessä taivaisiin.

Ja mitä tekevät keskuspankit jos yhtäkkiä saadaan pitempikestoista deflaatiota joka alkaa selvästi näkymään kysynnässä laaja-alaisesti? Ei taida hirveästi löytyä historiasta esimerkkejä mihin verrata. Teoriassa tietenkin hommaa voi yrittää fiksata helposti, Brrrrr-printterit vaan käyntiin, mutta jo aiemminkin on tuskailtu kuinka nuo temput eivät suoraan vaikuta reaalitalouteen, tai ainakin on viivettä.

47 tykkäystä

En usko tämänkään viestin/twiitin vanhenevan hyvin.

Defensiiviset pajat on vasta alkaneet ottaa osumaa (odotetusti) ja ilmoittaneet muutosneuvvotteluista ym.

Nousu vaatii keskuspankkien tukipakettia ja sitä ei taida olla ihan heti luvassa?

Lisäksi vaikutusvaltaiset some heebot uskottelevat euroopan olevan veturina. Täällä on sota käynnissä, muistutuksena.

@Alex_af_Heurlin1

12 tykkäystä

Täh? Ei ainakaan täällä ole sota käynnissä, täällä Suomessa. Apu Ukrainaan toki maksaa, mutta se samalla kasvattaa bkt:ta. Lisää apua Ukrainaan, niin Euroopan talous elpyy.

18 tykkäystä

Kiva kun tuut kertomaan jokaiseen mun näkemykseen, ettet usko sen vanhenevan hyvin.

Oon nyt monta kuukautta (syys-lokakuun vaihteesta) hyvin johdonmukaisesti esittäny näkemyksiä siitä, miksi uskoin osakemarkkinoiden pohjaavan lokakuussa ja miksi uskon karhumarkkinan todennäköisesti päättyneen, tai vähintäänkin kuukausia kestävään nousuralliin.

Tähän mennessä tämä näkemys on ollut melko erinomainen, etenkin vielä kun se on annettu ennen pohjan syntymistä osakemarkkinoilla sekä samaa narratiivia toistettu siitä eteenpäin.

Monet isot indeksit molemmilla puolin Atlanttia ovat muuten pohjanneet juuri ennusteen mukaisesti ja nousseet jo määritelmän mukaisesti uuteen härkämarkkinaan.

146 tykkäystä