Pörssien suunta (Osa 3)

Tässähän kyse on paljon siitä mihin verrataan. Kun mietitään sitä, että Jenkit ovat enempivähempi siellä ATH lukemissa on aika helppo päätelmä ajatella kurssien ennemmin laskevan kuin nousevan. Tämähän taitaisi olla myös se todennäköisin skenaario jos ajatellaan vuotta 2024 keskivertovuotena.

Nyt meillä kuitenkin kursseja on nostanut internetin teollistuminen, jonka yhtä osaa kutsutaan myös AI-hypeksi. Eli meillä on nyt juuri käynnissä täysin poikkeuksellinen vaihe ihmiskunnan historiassa ja yksi niitä ajanjaksoja joita joskus taidetaan nostaa historian kirjoihin “kolmanneksi teolliseksi vallankumoukseksi”. Tämä toki on alkanut jo hyvän aikaa sitten, mutta niinhän tämän kokoluokan muutokset kestää ja vauhti tuntuu olevan ennemmin nouseva kuin laskeva vaikka lyhyellä aikavälillä olisikin yksittäisiä kuplia muodostunut.

Tämä korostaa sitä perusongelmaa mikä historiaan vertaamisessa jo valmiiksi on. Historia harvoin toteutuu sellaisenaan ja sopivan vertailukohdan löytäminen muuttuu kokoajan haastavammaksi kun maailman muutosvauhti nopeutuu ja muutoksen aiheuttaa täysin uusia innovaatioita.

Totta kai tulevaisuuden uhat ovat aiheellisia. Itse en kuitenkaan näkisi merkittävänä asiana tuleeko ne koronlaskut maalis-, touko- vai elokuussa? Ne lienee kuitenkin tänä vuonna tulossa ja nostanee kursseja vuonna 2024. AI taas kerännee lisää vauhtia, internetin teollistumisen seuraava vaihe lähenee ja ne suurimmat riskit ainakin itse näen geopoliittisissa tapahtumissa. Sitten jos katsotaan vähän pidemmällä aikavälillä niin makrohommissa esimerkiksi demokratian kyvyttömyys toteuttaa itseään varallisuutensa rajoissa voi koitua länsimaille ihan oikeaksi haasteeksi tulevaisuudessa.

15 tykkäystä

Toi kuvaaja näyttää pysähtyvän vuoteen 2020. Lokakuussa tuo luku näyttää laskeneen 11,5%:iin. Silti reilusti yli keskiarvon ja vaara-alueella.
https://www.morningstar.com/news/marketwatch/20231031850/zombie-companies-already-make-up-115-of-us-listed-stocks

7 tykkäystä

Siitä puhutaan, miten USA:n taloustilanne murenee, kun budjettivajeet paisuvat ja liittovaltion velan odotetaan nousevan reippaasti bruttokansantuotteesta seuraavan vuosikymmenen aikana.

Erityiseksi ongelmaksi on kai koettu, että kuka sitoutuu ostamaan valtavan määrän joukkovelkakirjoja ja sitten toisaalta tuntuu siltä mielikuvien mukaan, että ajan kanssa asiat hoituvat jollain tavalla; USA voittaa tai pärjää aina tms.

Tässo on USA:n “velkaa” verrattu muihin maihin:

Tässäkin pohditaan sitä taseen “pienentämisongelmaa.”

Tämä on ihan kiinnostava ja kuvaava tviitti USA:sta sekä sen veloista:

16 tykkäystä

Vuoden eka Päiväkauppaiden kerhon jakso, jossa kerholaiset @Tuomas_Tuominen ja parasta Marimekkoa päällään kantava @Jukka_Lepikko kertovat, miten tällä kertaa kaikki on toisin.

Its Different This Time Things Are Different GIF - Its Different This Time Things Are Different Worried - Discover & Share GIFs

Talous on muuttunut vuosikymmenten saatossa. Esimerkiksi USA:n taloudessa taantumat ovat paljon harvinaisempia kuin aiemmin, mikä vaikuttaa myös osakemarkkinoihin vahvasti. Mitä tämä talouden resilienssin kasvu tarkoittaa osakesijoittajan näkökulmasta? Entä mihin yksityissijoittajan kannattaa suunnata kiikarinsa vuonna 2024?

0:00 Intro 4:36 Pörssit nyt 14:06 Sijoittajan vuosi 2024 35:49 Kurkistus salkkuihin

33 tykkäystä

Olisiko sinulla hetki aikaa keskustella tammirallista…?

https://twitter.com/JuhaVaris/status/1742551265979031736/photo/1

@Antti_Jarvenpaa ja tammikuuILMIÖ

Googlen Bard kertoo:

29 tykkäystä

SuomisLippo Twiittasi isojen pankkien S&P 500 ennustuksista. (Toiv. linkit ja taulukot sekä kuvaajat aukeavat)

Miika Vuorensola ystävällisesti muistuttaa Charlie Bilellon avulla miten viime vuoden ennustukset osuivat.

Aika huonosti näyttävät osuvan, joten sinänsä melkoista nollatutkimusta.

Shillerin PE näyttää tältä

Ja taaksepäin katsova S&P 500 P/e tältä

Lähde: https://www.multpl.com/

Vaikka ennustaminen on vaikeaa ja tällaiset kyselyt ehkä turhiakin, kysytään silti foorumilta (anonyymisti), mikä on S&P 500-indeksin tuotto vuonna 2024?
Viime vuodelta en löytänyt tätä kummempaa kyselyä. Toki erittäin mielenkiintoinen sekin näin jälkikäteen katsoen.

  • Alle -20%
  • -20% - -10%
  • -10% - 0%
  • 0% - 10%
  • 10% - 20%
  • Yli 20%
0 äänestäjää
20 tykkäystä

“Ennustaminen on vaikeaa, erityisesti tulevaisuuden ennustaminen” - Ahti Karjalainen (et al.)

Osakkeiden pitkän aikavälin tuotot ovat jokseenkin arvattavissa, koska ne muodostuvat tulevaisuuden talouskasvusta plus osingoista (ml. omien netto-ostot). kertoimet tuskin venyvät loputtomiin ja sama koskee yritysten voittojen osuuden kasvua. Mutta yksittäiset vuodet heittelevät villisti, koska sekä kertoimet, että voittojen osuus vaihtelevat. Haastavaksi tilanteen tekee tällaiselle amatöörisijoittajalle tietysti se, että kuten tunnettua, pitkällä aikavälillä olemme kaikki kuolleita ja lyhyen aikävälin heittelyt saattavat tuntua kovin ikäviltä. varsinkin jos ne laskukaudet sijoittuvat oman elämäntilanteen kannalta huonoon saumaan.

Kun kertoimet ovat korkeita, kuten mielestäni ne ovat postaamiesi kuvioiden perusteella, tulevaisuuden tuotot jäävät matalammiksi kuin historialliset. Mutta sitä en osaa tietenkään sanoa, tulevatko ne matalammat tuotot tänä vuonna vai joskus myöhemmin.

13 tykkäystä

Vuoden ensimmäinen “Keskuspankkikapitalismi” -uutiskirje on julkaistu. Jussi Ahokas jakaa siinä näkemyksiään tulevasta vuodesta.

“Yleinen arvaukseni onkin, että vuodesta tulee keskuspankkikapitalismissa ehkä tylsempi kuin monet ovat viime viikkoina odottaneet. Yhdysvallat jatkaa mukavassa korkeasuhdanteessa ja Euroopassa mennään tasaisessa matalasuhdanteessa. Työttömyys esimerkiksi Suomessa ja euroalueella saattaa kasvaa jonkin verran, mutta suurtyöttömyys ja iso romahdus täälläkin vältetään. Korkea inflaatio alkaa läntisissä talouksissa olla muisto vain, mutta deflaatiotakaan ei tarvitse pelätä. Tuloksena on pehmeä laskeutuminen pysyvään matalasuhdanteeseen Euroopassa ja Yhdysvalloissa johonkin vähän parempaan aktiivisemman finanssipolitiikan myötä.”

8 tykkäystä

Nordean pääekonomistin tviitti inflaatioluvuista. Saksan pohjainflaatio on jatkanut laskemista.

Saman miehen graafi parin päivän takaa koskien Euroalueen yritysten ja kotitalouksien lainakysyntää.

Tiivistys Fedin kokouksesta:

32 tykkäystä

OP:n Hännikäinen ja Fedin joulukuun pöytäkirjat. Aihetta olikin täällä hieman jo aiemmin sivuttu. :blush:

24 tykkäystä

Rahtihinnat kovassa nousussa, toki heiluvat myös hurjasti , sitaatti Henrik alexilta seeking alphasta, liittyen ZIMiin.

The Drewry World Container Index has increased by 61% in the past week alone, with spot freight rates from China to certain European destinations increasing by over 100%.

Itselle ollut ainakin yllättävää että öljyn hinta ei ole reagoinut ylöspäin juurikaan, vaikka puhutaan että Iran on näitä huthi-iskujakin masinoimassa.

Meneekö nämä ihan vaan olankohautuksella ja tilapäisenä häiriönä? Ainakin US korot ovat nousseet tässä vaihteeksi taas. Niitä toki tukee myös tiukentunut työmarkkina.

14 tykkäystä

Täälläkin varmaan syytä noteerata asia, vaikkei inflaatio selvästikään ole ongelma - jo senkin perusteella ettei täälläkään lukemia ole näkyvillä vaikka ovat olleet ulkona jo klo 12, eli melkein 2 h sitten. :sweat_smile:

Lukemat siis napsun alle odotuksen.

43 tykkäystä

OP:n Jarilta taas mainio tviittiketju, tällä kertaa inflaatiosta hyvien kuvaajien kera. :slight_smile:

35 tykkäystä

Handelsbankenin pääekonomisti USA:n työmarkkinoiden uusista luvuista:

Nordean Antti Saari jatkaa samalla teemalla:

30 tykkäystä

:point_down:

image

42 tykkäystä

Henri Huovinen ja viissatasen arvostushommat.

Kopsasin tviitin loppuosan äxättömiä varten:
image


Mielestäni kiinnostava tviittiketju USA:sta ja koroista. Tuli itselleni uutta asiaa (“yllätys”) ja ketjussa oli ihan mielenkiintoisia kuvaajia. Ihan kaikkea en ymmärtänyt täysin, mikä mulle on ihan normaalia. :slight_smile:

19 tykkäystä

Henri Huovisen tviitti viissatasesesta ja EV/EBITDA :slight_smile:

Tässä on mielenkiintoinen tviitti globaalista ostopäällikköindeksistä, mikä osoittaa ilmeisesti, että 16 kuukautta putkeen se on ollut supistumassa.

Osin siksi kai korkoja enemmin lasketaan kuin nostetaan ja haukat ei syöksyile niin pal.

18 tykkäystä

Muutamia indikaattoreita USA:n talouskehityksen arviointiin:

Explore the reliability of the Conference Board Leading Index, a recession indicator with a flawless track record spanning six decades. This video delves into the current -7.5% growth rate, compares it with other indicators, and challenges the optimistic narrative driven by recent stock market performance, emphasizing the importance of staying vigilant to potential economic downturns.

Samalta kaverilta tviittiketju työvoimatutkimusten luvuista:

9 tykkäystä

Tässä vähän Saksan luvuista:

image


USA:n tämön viikon jännittävät:

37 tykkäystä

The broader CSI 300 index fell 1.2% by early afternoon trading, weighed down by property stocks.

4 tykkäystä