Pörssien suunta (Osa 3)

Powellin mukaan tammikuun inflaatioluvut olivat korkeita, ehkä johtuen kausiluonteisista tekijöistä. Helmikuun luvutkin olivat korkeita, mutta ei hirveän korkeita. Inflaation tie kohti tavoitetta on siis pomppuinen ja keskuspankin ei pidä ylireagoida lukuihin.

41 tykkäystä

Demografia ja tuottavuus mainittu pitkän aikavälin korkonäkymän taustalla.

32 tykkäystä

Alkuvuoden inflaatioluvut puhuttavat. Powell sanoi, että tuorein inflaatiodata ei varsinaisesti lisännyt keskuspankin luottamusta mutta tarina on edelleen sama kuin aikaisemmin, ja tie on pomppuinen

33 tykkäystä

Powellin mukaan työmarkkina on normalisoitumassa kohti koronapandemiaa edeltäviä tasoja, mikä on hyvä asia epätasapainojen jälkeen. Keskuspankki seuraa irtisanomisia, mutta Powellin mukaan huolestuttavia merkkekä ei vielä ole nähty.

37 tykkäystä

Powellilta kysyttiin, mitä dataa Fed seuraa punnitessaan luottamusta inflaation hidastumiseen. Vähemmän yllättäen Powell vastaa, että seuraa inflaatiodataa. Palkkadata ei ole yhtä suuressa roolissa kuin esim. euroalueella, eivätkä palkat ole Powellin mielestä inflaation takana.

41 tykkäystä

Jahas, ja lehdistötilaisuus päättyi. Aika paljon kysymykset liikkuivat siitä, kuinka kaukana vakuuttuneista nyt ollaan inflaatiodatan suhteen, eikä niihin saatu juuri edellisestä kokouksesta eroavia vastauksia. Positiivisen puolelle jäätiin kyllä ennusteissa. Tässä kommentti korkopäätöksestä, kiitos mukanaolosta ja hyvää yötä :slight_smile:

109 tykkäystä

Kuvaajasta nähdään, että hintapaineet ovat läsnä lähes jokaisessa vuodenvaihteessa, tasoittuen myöhemmin vuoden aikana.

Miksi ammattilainen tekee numeron vuoden vaihteen annualisoiduista 3kk luvuista? Luodaan keinotekoisesti ongelmaa sinne missä sitä ei välttämättä ole. Tai sitten ei vain olla todellisia asiantuntijoita.

Powell osaa onneksi tämän huomioida.

15 tykkäystä

Tässä on vielä OP:n Jari Hännikäisen pohdinnat Fedin meiningeistä ja koroista tviittiketjun muodossa. :slight_smile:

" Kovasti hekumoidun korkokokouksen anti jäi laihaksi: Fed tyytyi potkimaan tölkkiä eteenpäin. Edelleen vihjaillaan koronlaskujen lähestymisestä, mutta aikataulusta ei suostuta antamaan edes tiedonmurusia.

https://twitter.com/JariHnnikinen1/status/1770512264031875399


@Jukka_Lepikko tuo jälleen mielenkiintoista näkökulmaa asiaan:

https://twitter.com/JukkaLepikko/status/1770533628587524568

28 tykkäystä

Treidausta harjoittavalle (eli longin ottajalle) tämä “piiloviesti” oli se illan kiinnostavin uutinen ja se sai mielestäni markkinaan positiivista liikettä sekä lisäsi permakarhujen tuskaa hieman lisää.

https://x.com/zerohedge/status/1770520651381563600?s=20

Edit: @Pika-Sissi Käytännössä vihjaisi QT:n (quantitative tightening) keventämisestä, josta moni on odottanut vihjettä yhtä paljon kuin korkojen laskemisesta. Ohessa esim. Liz Youngin arvio QT:n mahdollisesta keventämisestä ennen tämän illan Fed:n kokousta.

17 tykkäystä

Pystytkö suomentamaan kansantajuisesti mitä tuo Powellin viesti tarkoittaa.
Terminologia on täysin vierasta.
”Tasapaino-arkin poisjuoksu hidastuu melko pian” ei ihan aukene tälle boomerille.

5 tykkäystä

Ei ole tasapaino-arkki vaan tase.

Fed omistaa triljoonien edestä velkakirjoja. Tämä on käytännössä koko Fedin tase.

Velkakirjat aikanaan erääntyvät jolloin Fedin pitää päättää mitä tekee rahoilla mitkä se saa kun velkapaperi erääntyy. Se voi pitää taseen saman kokoisena sijoittamalla rahat uusiin velkakirjoihin, tai se voi supistaa tasetta jättämällä rahat uudelleensijoittamatta. Tämä poistaa rahaa kierrosta, ts. tiukentaa rahapolitiikkaa.

JPown viesti siis oli että ihan kohta tämä tiukentamistemppu alkaa hidastumaan, eli vaikka korkoja ei vielä laskettu, rahapolitiikka löysenee koska Fed pian ei enää supista tasettaan entiseen tahtiin vaan velallisilta saadut rahat sijoitetaan taas (ainakin osittain) takaisin toisiin velkakirjoihin.

(saa korjata jos meni poskelleen, en ole ihan tämän alan ekspertti… korot, velat… pah, osakkeet paljon selkeämpiä)

50 tykkäystä

Fedin nettolikviditeetti kääntyi jo 2022 syksyllä (osakkeet pohjasivat sattumalta samalla :smiley: ). Efektiivisesti QT päättyi jo tuolloin. Likviditeetti on tukenut osakkeita siitä lähtien.

Vaikka Fedin tase näyttää kutistuvan edelleen, käytännössä reverse repot (yön yli parkkipaikka rahalle) tyhjentyvät mikä balansoi tätä vaikutusta (kts. ylempi kuvaaja). Nuo alkavat olemaan loppu pian.

Myös Liittovaltio ennustaa Fedin taseen kääntyvän kasvuun, jotta se voi epäsuoraan rahoittaa paisuvia vajeita. Kävin aihetta aiemmassa Vartissa läpi. :stuck_out_tongue:

42 tykkäystä

Zombi-yrityksistä oli joskus aiemmin puhe ja nyt näyttäisi kiihtyvään tahtia yrityksiä kaatuvan eikä välttämättä ihan heti ole edes tilanne helpottamassa:

Ei silti välttämättä pidemmän päälle huono juttu, että luovaa tuhoa viimein pääsee taloudessa tapahtumaan.

8 tykkäystä

Vartti is back! :sunglasses: :sunny:

Muutama poiminta tähän ketjuun päivän pyttipannusetistä.

Momentum-osakkeet (vahvassa nousutrendissä olevat osakkeet) jyräävät suhteessa yleiseen markkinaan yhtä vahvasti, kuin vuonna 2000. Pahaenteistä? Ehkä…

Osinkopuolueen kannalta tämä käppyrä näyttää yhtä huonolta, kuin Keskustan pitkä alamäki Suomen poliittisella kannatuskentällä. Osinko-osakkeet ovat jääneet viimeisen 20 vuoden aikana ennätyksellisen pahasti jälkeen osingottomista osakkeista. Yleensä osinko-osakkeet jyräävät 0-9 % vuotuisella ylituotolla osingottomat osakkeet…

Tässä on SP500 (vasen asteikko) ja markkinaodotus Fedin ohjauskoron tasosta vuoden päästä (oikea asteikko, käänteisenä). Käytännössä osakkeet romahtivat 2022 kun inflaatio yllätti ja odotukset korkotasosta nousivat. 2023 tuo linkki hajosi. Vaikka korko-odotukset ovat jääneet korkealle (muista käänteinen asteikko), on pörssi raidannut ATH:n.

Sijoittajat palkitsevat osakkeita tuloskasvusta, mitä vahva talous tukee. Tämän takia korkeammat korot ja inflaatio eivät ole ongelma, kunhan ne eivät taas yllätä kuten 2022.

41 tykkäystä

Hyvää ironiaa näin kevään korvilla tai huumoria🤣
Houkuttaisiko tatuointi🌞

Jäin kyllä miettimään että lukeeko rinnassa
Osinko, tasinko vai pelkkä sinko?

17 tykkäystä

OP:n Hännikäinen ja koronlaskut

https://twitter.com/JariHnnikinen1/status/1770731121409397213
image
CHATGPT:
image


Nordean päälyytikon tviitti Saksan teollisuudesta ja palvelusektorista.

Tviittiin liittyen Hamburg Commercial Bankin PMI-datan mukaan Saksan talouden laskusuhdanne maltillistui hieman maaliskuussa. Palvelusektori näyttää piristyvän, kun taas teollisuus jatkoi surkeuttaan. Työllisyys laski käsittääkseni Saksassa. Inflaatiopaineet ovat hiipuneet ja käsittääkseni on annettu varoitus myös teknisestä taantumasta.

https://twitter.com/JanVonGerich/status/1770732505248784489


S-Pankin päästrategin tviitti liittyen kesäkuun koronlaskuun.

https://twitter.com/LippoSuominen/status/1770731236169842838

35 tykkäystä

@Antti_Jarvenpaa ja @Marianne_Palmu keskustelivat korkohommista. :slight_smile:

Aiheet:

00:00 Aloitus
00:51 USA puksuttaa, koroista viis
04:10 3 % on uusi 2 % USA:ssa
06:31 EKP pakkoraossa
11:12 Loppukaneetit

14 tykkäystä

Euroopan teollisuudessa ei näy toipumisen merkkejä, ja jenkeissä kiihdytetään laajalla rintamalla.

Kommenttien perusteella (liitin yhden) Atlantin toisella puolella myös inflaatiopaineet palaavat laaja-alaisemmin tulevina kuukausina.

Eurozone Mfg PMI Flash Actual 45.7 (Forecast 47, Previous 46.5)

US S&P Manufacturing PMI Flash Actual 52.5 (Forecast 51.8, Previous 52.2)
US S&P Services PMI Flash Actual 51.7 (Forecast 52, Previous 52.3)

“A steepening rise in costs, combined with strengthened pricing power amid the recent upturn in demand, meant inflationary pressures gathered pace again in March… The steep jump in prices from the recent low seen in January hints at unwelcome upward pressure on consumer prices in the coming months.”

Edit: Toinen kommentti

7 tykkäystä

2008 finanssikriisi heikensi luottamusta globaalisaatioon ja johti omalta osaltaan protektionismin kasvuun. Puheet ja innostus globalisaatioosta ovat vähentyneet, mikä vaikuttaa kauppapolitiikkaan kautta maailman. On tullut uusia esteitä kilpailulle, kuten erilaiset tullit sek sääntelyt.

Teollisuuspolitiikkassa korostuu omien tukeminen, missä Kiina ja USA ovat olleet Eurooppaa edellä. Protektionismi leviää ja heikentää monien mielestä kansainvälistä kauppaa ja kasvua.

Pakko sanoa, että on varmasti haastavaa tasapainoilla tullien ja sääntelyjen sekä avoimuuden välillä. Jossain tietynlaisissa ratkaisuissa kaikki häviävät ainakin pitkällä aikavälillä…

Tässä alla on Financial Timesissa ollut kirjoitus, joka on entisen keskuspankkiirin ja Chicagon yliopiston Booth School of Businessin rahoituksen professorin käsialaa.

The push for international openness to trade and capital flows has always been an elite project, but typically with enormous benefits to the domestic consumer, and to poor countries who develop by catering to foreign demand. But the great financial crisis of 2008 destroyed trust in the elite. One immediate casualty was globalisation. The obvious costs of inviting imports, for instance in terms of lost domestic jobs, are easy for the public to see, while the benefits often require further layers of explanation. Conversely, protectionism is an easy sell. It dominates the discourse once trust is lost, even more so if one’s primary trading partner has geopolitical ambitions.

7 tykkäystä

Huhhuh, Vanguardilta tuli semmonen ennuste, että oksat pois. Ei yhtään koronlaskuja FEDilta tänä vuonna, sen sijaan EKP laskee korot 4-6 kertaa (n. 1-1,5%). Tuo on sellainen skenario mitä en ole pohtinut sekunttiakaan. Eur/Usd laskisi roimasti ja eurooppalaiset vientifirmat hyötyisi tästä. Asuntosijoittajatkin tulisi pikkuhiljaa ulos piilopaikalta (lue: korkotili).

42 tykkäystä