Arm - Pörssipaluu suoraan teknologiayhtiöiden kuumimpaan ytimeen monopoliasemassa

Sijoittajapuhelusta muutamia nostoja. Analyytikot nostivat esille sen, että IPO:n matskuissa yhtiö puhui Armin kasvun olevan 10% tasoa. Nyt tj. Haas sanoi, että mennään lähivuosina yli 20% tason. No, tämä selittää sitä, miksi jo IPO:ssa kalliina pidetty Arm on kuitenkin venyttänyt arvostustaan vielä kalliimmaksi.

Mutta jos jätetään osakkeen hinta nyt taakse, ja katsotaan yhtiön numeroihin ja palveluihin, niin aika mallisuoritus Arm on. Operatiivinen kassavirta menneen vuoden jaksolla oli n. 1 mrd. plussalla. Kassan koko pyörii 2-3 mrd. tienoilla, velkojen jälkeen. Velkaa ei juurikaan tainnut olla.

Takuuvarmaa rahavirtaa yhtiö saa pitkäaikaisista sopimuksista:

Myöskin tilauskanta (RPO), joka kääntyy liikevaihdoksi, on koko ajan vahva:

Arm kertoo Arm9:n olevan fixummin rakennettu rojaltien näkökulmasta kuin aiemmat arkkitehtuurit. Eli Arm9 tuottaa arvioni mukaan lisenssimaksua, jatkuvaa maksua (ACV), ja rojalteja, jotka heijastavat loppukäyttäjien suunnalta tulevaa kassavirtaa.

Sirualustojen (SoC) suunnittelussa Armin tj. Haas kehuu, että he ovat ainut toimija, joka pystyy toimittamaan ratkaisut moninaisiin ja vaativiin CPU GPU AI LLM kokonaisuuksiin:

“if you’re trying to develop an SoC that’s going to fit in the server and it needs to run Linux and it needs to run cis on Kubernetes, et cetera, et cetera, there’s really only one choice, ARM.
If you’re trying to build an SoC to run Windows, there’s only 1 choice, it’s ARM. If you’re trying to build an SoC to run Android or Gemini, there’s only 1 choice, it’s ARM. So the confidence we have in terms of licensing happening is extremely high.”

Seuraava Armin oma tekemä vertailu kertoo siitä, että Arm kovalla itseluottamuksella sanoo olevansa kehittyvien päätelaitteiden (mobiilit ja PC:t), sulautetut järjestelmän (autot ja IoT) ja AI/LLM konesalit eli kaikentyyppisten tarpeiden ratkaisuarkkitehtuuri.


Yhtiö sopii minun sijoittajaprofiiliini, koska olen pikkuhiljaa tottunut elämään pomppuisten ja korkealle arvostettujen yhtiöiden kanssa. Tänäänkin tullaan lujaa alas. Kova substanssi vaatii veronsa, se näkyy osakkeen kovana volatiliteettina. Jos salkussani saisi olla vain 1 osake, se olisi Arm.

kalvot täältä:
4f2fc46b-34a5-4bc5-94af-f13fbc348f0e (arm.com)

11 tykkäystä

No nyt heräsi kiinnostus! Osaatko sanoa, mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Lueskelin tämän wikipedia artikkelin, mutta omiin silmiini ei osunut tietoa tuosta: ARM9 - Wikipedia

1 tykkäys

Arm itse kertoo asiasta tuosta noissa kalvoissa, joita jaoin edellä. Esim. yllä näkyvistä kalvoista toiseksi alimmasta kalvosta löytyy:
“Armv9 is expected to replace most of the Armv8-based chips in smartphones, servers,
consumer electronics and most automotive applications”
“Chips based on Armv9 can command a substantially higher royalty per chip
than previous generation architectures”

Oma bull näkökulmani pohjautuu siihen, että taannoin tässä ketjussa jaoin listaa yrityksistä, jotka käyttää Arm arkkitehtuuria. Se on vaikuttava lista. Käytännössä lähes kaikki pilviyhtiöt alkaa tuottaa tasaista lisenssimaksua kun Arm leviää keskitettyihin pilvikonesaleihin (Amazon, Microsoft, Nvidia, Oracle, Google). Edellinen on jo iso juttu. Mutta Armilla on hyvä ansaintamekanismi siihen, kun esimerkiksi Qualcomm vahvana mobiili ja IoT siruvalmistajana vie Arm sirujaan AI-kännyköihinsä, autoihin, sulautettuihin järjestelmiin. Rojaltit tarkoittaa muutamaa ropoa per käyttäjä. Mutta ilmeisesti Arm on rakentanut Armv9 arkkitehtuurin niin, että se pystyy ulottamaan laskutuksen ihan sinne loppukäyttäjään asti. Eli AI ja AI-siru viedään edgeen, eli käyttäjälle asti. Ei autonomiset autot tai robotit voi kokoajan liikennöidä pilven kanssa, vaan niissä itsessään on oltavat siru, joka tekee AI-päätelmiä.

Eli Arm on jo ihan ok firma kun kaikki hyperskalerit rakentelee omia datacenter-sirujaan Armiin pohjautuen. Mutta itse arvelen, että bonuksena Arm saa eksponentiaaliset rojalti myöhemmin 2020 luvulla, kun kiinalaiset ja monet muutkin innolla käyttää AI:ta kännykkä ja Windows PC laitteissa, joissa sisällä on Qualcommin Arm pohjaiset sirut. Jos/kun Arm saa rojalteja per käyttäjä, niin pienistä puroista tulee joki. Ja kaikki tasaista tulovirtaa antavien lisenssimaksujen päälle.

Kannattaa selailla kalvosettiä, jonka edellä jaoin. Ja miettiä asioita vasten Armin asiakaskuntaa, jossa on maailman parhaat siru- ja pilviyhtiöt.

8 tykkäystä

Edelliseen tarinaani hieman yksityiskohtaisempaa uutista. Liikkeellä on huhu, että Apple on pääsemässä OpenAI:n kanssa diiliin ChatGPT:n viemisestä Applen kännykkään. Alimpana linkki artikkeliin, joka käsittelee asiaa, siitä poimin yhden kohdan:

“Apple will try to power some of its less intensive AI features using on-device processing, choosing to avoid sending data to the cloud wherever possible. There are a couple of good reasons to go that route, not least the fact that handling the processing of data on-device can make for a snappier experience. Performance is just part of the equation here, however, with Apple likely to tout the privacy implications of keeping a user’s data on their iPhone rather than using a cloud server to process it.”

Eli Apple tulee taiteilemaan sen suhteen, mitkä käyttötapaukset prosessoidaan kännykässä ja miltä osin kännykkää keskustelee pilven kanssa. Ja siinä hommassa tarvitaan vahvaa sirusuunnittelua, eli System-on-a-chip SoC osaamista. Apple käyttää Arm-arkkitehtuuria. Apple tarvii Armin lisenssejä, jotta se saa suunniteltua omat custom sirunsa näihin uusimpiin AI vaatimuksiin. Ja sitten joskus 2025 kun Apple lanseeraa nää ChatGPT kännykät, niin niistä alkaa juosta rojalteja Armille. Ja arvelen, että sirut on uusinta Armv9 - tasoa, joista Arm saa rojalteja enemmän kuin vanhemmista Arm-ratkaisuista.

Apple’s nears deal to bring Open AI’s ChatGPT generative AI to IOS 18 (tweaktown.com)

7 tykkäystä

Ei saa.

Apple on Erikoistapaus. Kannattaa tutustua Armin ja Applen väliseen liikesuhteeseen ettei lähde homma lapasesta liian härkämäisesti. Apple on alle 5% Armin liikevaihdosta.

Tuossa vaikka yksi lyhyt juttu. Googlella löytyy lisää

https://9to5mac.com/2023/11/29/apple-arm-licensing-revenue/

Apple oli yksi Armin perustajista ja omistaa edelleen siivun. Eikä Armilla ole oikein paukkuja muuttaa diiliä koska Apple on liian tärkeä menetettäväksi. Arm yritti jo kerran, Tim Cook sanoi “nope” ja homma kuivui kasaan ja Arm tyytyi nykyiseen diiliin joka on viimeisen kädenväännön jälkeen voimassa vuoteen 2040.

5 tykkäystä

Lisäksi nuo uudet AI featuret tulevat ios18 mukana ei uuden puhelimen.
Serverillä kuitenkin meinaavat käyttää omia M2 chippejään.

Bloomberg had also suggested that Apple would turn to cloud-based processing for the more advanced AI features, however. To facilitate that, it’s believed that Apple will use its own chips to power the servers that handle its AI capabilities. More recently it’s been suggested that Apple will use M2 chips in its data centers, similar to those that are already used in the Mac Studio and Mac Pro.

Tämä minusta kertoo että aikovat ajaa AI softaa luurin perus chipeillä ja siirtää raskaammat operaatiot cloudiin jossa yhtenevä arkkitehtuuri.

3 tykkäystä

Laitetaanpas tämä tännekin:

X:ssä oli kirjoittaja nähnyt vaivaa ja jäsentänyt puolijohdeyhtiöiden rooleja koko tuotantoketjussa. Ei hullumpi jäsennys, minusta. Tuostahan jokainen voi ottaa runkoa oman näkemyksensä pohjaksi.

Kuva otettu täältä:
Shay Boloor X:ssä: “Here’s a roadmap showing how top semiconductor companies are driving production in the new digital economy :point_down: 1. $ARM provides the blueprint for processors. 2. $CDNS & $SNPS enhance the speed and integrity of chip designs by offering EDA tools. 3. $QCOM designs all premium…” / X (twitter.com)

5 tykkäystä

Tänään saatiin SoftBank & Arm uutisia, jotka minusta tuovat aika paljon uutta dynamiikkaa sirumarkkinoille (ja lisää volaa Armin arvostukseen, entistä vaikeampi rasti)

Kysyin Copilotilta: onko Arm aloittamassa AI sirujen valmistuksen?

Vastaus: Kyllä, Arm Holdings suunnittelee AI-piirien valmistuksen aloittamista. Yhtiö aikoo perustaa uuden AI-piiriyksikön ja tavoitteena on saada prototyyppi valmiiksi keväällä 2025. Massatuotannon odotetaan alkavan syksyllä 2025, ja tuotannon hoitavat sopimusvalmistajat12. Arm Holdings, joka on tunnettu arkkitehtuurinsa toimittamisesta piirinvalmistajille kuten Nvidia, laajentaa toimintaansa AI-piireihin, mikä on osa SoftBankin strategiaa muuttua merkittäväksi AI-teknologian toimijaksi34.

8 tykkäystä

COMPUTEX 2024:ssä Jensen julkisti NVIDIAn uuden Rubin arkkitehtuurin, Blackwellin seuraajan. Olennaista tänne on se, että NVIDIA jatkaa alustoissaan CPUn osalta Arm-arkkitehtuurissa. Tämän CPUn nimi on Vera.

Ote keynote blogista Nvidian sivuilta:
More’s coming, with Huang revealing a roadmap for new semiconductors that will arrive on a one-year rhythm. Revealed for the first time, the Rubin platform will succeed the upcoming Blackwell platform, featuring new GPUs, a new Arm-based CPU — Vera — and advanced networking with NVLink 6, CX9 SuperNIC and the X1600 converged InfiniBand/Ethernet switch.

Lisää Rubinista NVIDIA ketjussa ja esim. täältä:
Nvidia Rubin revealed as Blackwell successor, powerful Vera CPU coming too | Tom’s Hardware (tomshardware.com)

5 tykkäystä

Tuolta linkistä ja sen takana olevasta videosta löytyy aika mielenkiintoista tarinaa.
Kyse on siitä, että Arm ei ainoastaan myy arkkitehtuuria (lisenssi- ja rojaltitulot) vaan suunnittelee Arm Compute Subsystems (CSS) for Client, eli blueprintin (konsepti) jossa CPU ja GPU saadaan suunniteltua suoraan piilastulle asti, jolloin sirun tuotannon läpimeno nopeutuu vuoden tms. Näistä on Arm kertonut jo aiemminkin. Uutta on CSS for Client eli mobiiliin ja PC:hen. Lisäksi Arm julkisti uuden AI ja AI Computer Vision kehitystä helpottavan Arm Kleidi -ohjelmistokirjaston. CSS for Client ja Arm Kleidi olivat siis uusia julkistuksia ja videossa todettiin, että niiden tuotoksia nähdään jo muutaman kuukauden päästä asiakkailla, CPU ja GPU tarpeisiin. Kyllähän Arm tässä nyt paaluttaa omaa tulevaisuuttaan ihan kunnolla. Eli luo työkalut jolla esim. Apple, Microsoft Windows, Android maailma saa omat tulevat tarpeensa nopeasti markkinoille ja sitten Arm nauttii kaupan päälle perustuloa arkkitehtuurilisensseistä ja rojalteista. Eli yhtiöllä on kaksoisrooli, jolla nopeuttaa toimialan kehitystä kirjastoilla ja CSS systeemeillä ja saa asiakkaat nopeammin omaan lisenssimaailmaansa. Onhan tässä NVIDIA-tyylistä otetta. Varsinkin jos Arm vielä aloittaa oman sirutuotannon.

Redefining Mobile Experiences with AI-Optimized Arm CSS for Client and New Arm Kleidi Software - Arm Newsroom

9 tykkäystä

Jäin odottamaan tämänkin kanssa kurssin laskua, mutta juhannuksen jälkeen tätäkin löytyy sitten salkusta Nasdaq 100:n ansiosta.

1 tykkäys

Varmasti hyvä perusratkaisu altistua Armille. Ja kyllähän tuohon portfolioon Arm kuuluu. Olen yrittänyt vähän penkoa mitä Armille oikein kuuluu. Näyttää siltä, että Arm omaa aika paljon ohjelmisto-osaamista, ja luo/tukee kehittäjäverkostoja. Siitä yksi esimerkki alla:
Add sentiment analysis on Graviton using Hugging Face - Infrastructure Solutions blog - Arm Community blogs - Arm Community
Esimerkkinähän oli sentimentin päättely tekstistä, ja ehkäpä multimodaalisesta datastakin. Nämä esimerkit ovat sillain rentouttavia tutkiskella, koska aivot meinaa välillä uupua, jos vain ylätasolla näitä siruyhtiöitä tutkii. Siis tuo linkin artikkeli kertoo siitä, miten uusilla arkkitehtuuriratkaisuilla saadaan piilastusta enemmän irti ja vähemmällä teholla. Ja arkkitehtuuri on enemmän ohjelmistoa kuin HW:ta. Ja Arm on tietysti hyvin sisällä siinä, miten SW ja HW käy rajanvetoa keskenään.

@Roope_K jakoi mielenkiintoisen VTT -artikkelin Nvidia ketjuun. Flow Computing on taas uusi mielenkiintoinen lisä koko laskentaverkostoon.

Jos palataan Armiin. En pysty ymmärtämään mitä markkina oikein sen kanssa nyt touhuaa. Onko kyseessä short squeese sen takia, että Softbank pitää osakkeet itsellään ja ns. float eli osakkeiden markkinamäärä on pieni? Pelaako hedge fundit osakkeella heille tuttua lyhytaikaista peliä. Mutta miksi pelaisivat noin korkealle arvostetulla hinnalla. Koska lyhyellä aikajänteellä kurssin luulisi taas valuvan lähemmäs sataa.

Toisaalta NVIDIA pitää tiukasti kiinni ARM CPU strategiastaan ja sijoittaa Armia uusiin ratkaisuihinsa. Hyvin määrätietoisesti, eli ei CPU ole minneen kuolemassa. Sitten listattiin “Arm-backed Raspberry Pi” kovalla tohinalla Lontoo pörssiin. Broadcom ja Qualcomm ovat jonkummoisessa AI nosteessa, käyttävät Armia, kohta AI PC:t tulevat ja Qualcommissa on Arm-pohjaiset sirut.

Tosi vaikea on hahmottaa Armia sijoittajan näkökulmasta. Tuntuu että erilaisia Arm-lähtöjä on nyt paljon ilmassa. Mutta onko niin, että mistään ei tule valtavaa boostia aika vakaaseen lisenssi- ja rojaltivirtaan. Eli nytkin olisi menossa vain taas innostuskupla ja tuloksen 7.8. jälkeen innostus lässähtää kun Arm ohjeistaa konservatiivisesti vastoin nykyistä kurssia?

Kuten nyt huomaatte, itse olen pää pyörällä Armin suhteen. Mutta koska kyseessä oli Jensenin isosti haluama yhtiö, niin ajattelen, että Jensen näki jo 2020 10-vuotta eteenpäin, mikä Armin arvo on IoT:ssa, edgessä, mobiilissa, hän näki palvelinpuolen hyödyt CPUista.

Ja sittenhän meillä on jo tiedossa se, että Softbank laittaa Armin tekemään eli valmistamaan AI siruja. Ja onhan Armilla oma GPUkin.

Summa summarum. Ihan mahdoton sanoa muuta kuin että Arm ilmeisesti jatkaa AI maailman kuumassa ytimessä, ja pyrkii myös itse kasvattamaan omaa liikevaihtoaan ja tulostaan.

Edellä kertomaani vasten tuo Nasdaq100 altistus tuntuu ihan hyvältä perusratkaisulta. Mutta itse jatkan suoralla osakealtistuksella, koska tulevaisuus näyttää hyvin mielenkiintoiselta ja tuo yllätyksiä kummiskin.

8 tykkäystä

Jaan tämän saman ”videokoosteen” sekä Arm, että Nvidia ketjuun. Tässä on kyse henkilöstä nimeltään Masayoshi Son. Hänen videossaan esittämät visiot, toteutuessaan edes vähäisessä määrin, määrittelevät niitä uusia polkuja, jotka singauttavat AI:n merkityksen aivan uudelle tasolle. Tämä kooste pohjautuu youtubesta löytyvään videoon Softbankin yhtiökokouksesta 21.6.20204 (SoftBank Group Corp. The 44th Annual General Meeting of Shareholders - June 21, 2024). Kiinnostavimmat jutut 26 minuutin kohdalta alkaen.

Masayoshi Son on perustanut japanilaisen SoftBankin 1981. Masa on siis yrittäjä ja Japanin rikkaimpia henkilöitä. Seuraava kuva antaa pääpiirteittäisen kuvan Masan ja SoftBankin historiasta. SoftBank löytyy mm. Yahoon ja Alibaban takaa. Masa on tunnettu siitä, että hän teki yhtiönsä kanssa maailman isoimmat tappiot dot.com -kuplasta (1999-2002). Kuvasta voi päätellä sen, että SoftBank pysyi hengissä 2002 lähinnä pankkien hyvän tahdon ansiosta.

Videolla Masa kertoo, kuinka pari vuotta sitten hän oli epätoivoinen, koska ei ollut saanut mitään kunnollista aikaiseksi.

Nyt, 21.6.2024, hän paljasti, että vuosi sitten 11.6.2023, hän ymmärsi, että ASI, Artifical Super Intelligence, on se tarkoitus, johon hän on yhtiönsä perustanut. Kaikki tähän asti on ollut lämmittelyä tätä varsinaista tarkoitusta varten.

Videolla Masa käy läpi omaa ajatteluaan ASI:n osalta. AGI (Artifical General Intelligence) on vaihe, jossa tekoäly vastaa ajattelultaan viisaita miehiä ja naisia. Se saavutetaan muutaman vuoden kuluessa.

AGI:t verkottuvat ja syntyy ASI (Keinotekoinen Superäly). Se auttaa ihmisiä, se on hyödyksi.

Alla oleva kuva on kokonaisarkkitehtuurisesti kymppi. Kuva kertoo, kuinka Superäly laitetaan hommiin, eli tuottamaan konkreettisia asioita.

Eikä se ole kovin kaukana, 10 vuotta enintään.

SoftBank kertoo olevansa ASI-evoluutiossa keskeinen toimija Armin kautta

Koska Arm-arkkitehtuuri on juurikin AGI:hin ja ASI:hin sopiva

Edellisen johdosta en yhtään enää ihmettele, miksi SoftBank on puhunut, että Arm alkaa itse valmistaa siruja. Niitä nimittäin menee ja paljon, kun AGI viedään reunalle

Kumppanit ovat jo löytyneet

Seuraava kalvo on tärkeä – Masan mukaan kaikki toimijat tarvitaan yhteistyöhön.

Videosta käy ilmi, miten varma Masayoshi Son on visiostaan. Huomatkaa Masan tahtotila alla olevasta kuvasta. Sehän kertoo, että nyt mennään eikä meinata! SoftBank ja Masayoshi Son ovat olemassa tuottamaan Superälyn, yhdessä kumppaniensa kanssa. Kaikki mitä SoftBank on tähän mennessä tehnyt, on ollut lämmittelyä tätä seuraavaa vaihetta varten.

5 tykkäystä

Vähän nostalgiaa - Nokia oli Armille lottovoitto päästä näyttämään kykynsä energiatehokkaassa prosessoinnissa. Ja matopelihän oli ensimmäisiä mobiilipelejä. Ja ketkä meistä käytti 2000 luvun vaihteen Nokia kännyköitä, niin niissähän akku kesti tunnetusti hyvin :slight_smile:

Arm’s IP lent itself perfectly to the smaller form factor and more consumer-friendly designs of the new GSM-powered mobile phones. In the mid-90s, Nokia was advised to use Arm-based designs by Texas Instruments, a significant Arm silicon partner at the time, for the company’s new GSM mobile phone. This led to the first Arm-powered GSM phone, the Nokia 6110, which was a big commercial success. The 6110 paved the way for the iconic Nokia phones of the late 90s and early 00s, such as the 3210 and 3310. These adopted a similar but smaller brick-style form factor. It was on these phones that mobile gaming was first introduced to the world through 'snake, the original game for mobile. This era signaled the start of the mass-market ‘mobile revolution.

Lisää voi lukea vaikka täältä:
History of the Mobile Form Factor - Architectures and Processors blog - Arm Community blogs - Arm Community

3 tykkäystä

Armin tulos ja ennuste saadaan heinäkuun lopussa. Edelleen on yhtiöstä vaikea saada kokonaiskuvaa tästä hetkestä eteenpäin. Tai kun tarkemmin mietin, mitä juuri sanoin, niin otankin uuden asenteen Armiin. Faktahan on, että tällä hetkellä kukaan maailmassa ei tiedä Armin tilauskantaa vuosille 2026 ja eteenpäin. Koska AI markkina muotoutuu ja elää koko ajan. Olen lukenut eri lähteitä ja sen pohjalta voin omana mielipiteenäni nyt todeta, että Arm on nyt kaikkien kaveri ja kaikki haluavat olla Armin kanssa ja Arm on jokaiselle AI yhtiölle tärkeä, myös AMD:lle ja Intelille. Ja Qualcomm ja Arm ovat keskenään oikeudessa, mutta yleensä fixut yhtiöt hakevat taustalla kiistoihin rationaaliset ratkaisut.

Arm on AI maailman Visa. Molemmat ovat toimialoillaan merkittävän markkinaosuuden omaavia toimijoita, jotka eivät ole rakentamassa toimialansa perusinfroja, mutta tuovat arvoketjuun merkittävää lisäarvoa, ja siksi ne voivat ottaa merkittävän myyntikatteen, Visa 97% ja Arm lähes 96%.

Yhden arvion Armista haluan jakaa tänne, koska siinä on minusta avattu hyvin Armille aukeavaa AI maailmaa. Näitä kokonaiskuvia ei eteeni ole tullut aiemmin. Linkki on sellainen “lahjalinkki”, että sen pitäisi aueta jokaiselle, ilman maksumuuria.

https://seekingalpha.com/article/4699519?gt=5bf3556fc2309861

6 tykkäystä

Onko kellään tarkempaa käsitystä mitkä tekijät ovat osakkeen kesäkuukausien aikana tapahtuneen nousun takana?

1 tykkäys

Varmaan pieni noste tuli pääsystä Nasdaq100-indeksiin. Mutta edellä tätä asiaa itse asiassa avasin. Arm on mukana palvelinpuolella, reunalla, AI PC:issä, IoT:ssa, käytännössä kaikkialla missä on AI. Markkina ottaa nyt etukenoa 31.7. julkaistavaan tulokseen. Lähinnä silloin katsotaan loppuvuoden ennustetta ja markkina olettaa lisenssimyynnin ja rojaltien lähteneen kiihtyvään kasvuun.

Lisäksi Semiconductor Industry Association (SIA) julkaisi 6.6. ennusteen (linkki alla) puolijohdemarkkinan kasvusta; olennaista on se, että puolijohdemarkkina notkahti 2023 ja on nyt kääntynyt selkeään kasvuun. Jotkin analyytikot ovat osoittaneet, että Armin rojaltit lähtevät kasvuun isommalla kulmakertoimella kuin puolijohdemarkkina kasvaa.
Global Semiconductor Sales Increase 15.8% Year-to-Year in April; New Industry Forecast Projects Market Growth of 16.0% in 2024 - Semiconductor Industry Association

6 tykkäystä

Nyt kun Arm on päässyt laajempiin otsikoihin Nasdaq 100 indeksin kautta, alkaa tulla myös tuoretta analyysiä ja markkinaennustetta saataville. Laitan tässä jakoon toisen Seeking Alphan pohdinnan, joka pitäisi taas olla tässä jaettuna kaikkien lukijoiden saatavilla ilman maksumuureja. Vaikuttaa siltä, että analyytikot ovat ostaneet The Information Network -tutkimuslaitoksen analyysiennusteet ja siltä pohjalta mm. Bank of America on nähnyt Armille merkittävää kasvua lähivuosille.

Kannattaa katsoa alimpana olevan linkin takaa Seeking Alphan artikkelin sisältä ainakin noita The Information Networkin taulukoita. Noita taulukoita tuskin saa mistään muualta (paitsi ostamalla).

Lisäksi poimin linkin takana olevasta artikkelista seuraava tekstin, joka kuvaa hyvin sen, että Arm on kaikkialla:

"As noted above Qualcomm with its Snapdragon series, Samsung with its Exynos chips, and MediaTek with its Dimensity processors all use ARM’s advanced cores.

Investors and readers of this article should not consider an investment in ARM as an alternative to NVDA, as they are not direct competitors and instead, their business models are complementary as noted above with the Nvidia Grace CPU built on ARM’s Neoverse architecture. Nvidia has also used ARM architecture in its Tegra processors.

Indeed, ARM’s architecture has been centered on its use in mobile devices, but is increasingly found in data centers. However, the synergy in collaborative ventures between the two companies, manifested in the Nvidia Grace CPU serves as a trend in the industry between the two companies."

Eli täältä katsomaan ainakin taulukot, niin saadaan osviittaa siitä, miksi markkina tykkää Armista juuri nyt:
https://seekingalpha.com/article/4702993?gt=aa2775b75c0bd419

6 tykkäystä

Alla on linkki Fujitsun julkaisemaan uutiseen Fujitsun ja Armin yhteistyöstä. Kiteytettynä kyse on siitä, että Fujitsu rakentaa Japaniin maailman kärkitason supertietokoneita/datacentereitä. Tässä alla yksi roadmäp kuva, eli FUJITSU-MONAKA on Arm teknologiaan nojaava AI CPU, joka vauhdittaa Supercomputer Fugakua:

Tää on iso juttu. TSMC on ilmoittanut pystyttävänsä tehtaan Japaniin. Mulla on sellainen tunne, että SoftBank juonii tällä hetkellä jotain, mistä kuullaan jossain vaiheessa. Se voi olla merkittävää Armin kannalta. On erittäin hyvä juttu koko AI:n kehityksen kannalta, että Japanissa nyt tähän AI:hin panostetaan myös. Ja Armihan on nyt ihan loistavassa tilanteessa/asemassa, koska se on käytännössä mukana kaikissa uusissa datacenter CPU/sirujulkistuksissa (Google, Amazon, Microsoft, Fujitsu, Nvidia…)

In pursuit of energy efficiency: How Fujitsu and Arm are shaping AI’s tomorrow : Fujitsu Global

4 tykkäystä

Fujitsun FUJITSU-MONAKA kalvoissa on paljon kiinnostavaa, kalvot saat täältä:
Next Arm Processor FUJITSU-MONAKA and Its Technologies

Pari kalvoa nostan tähän. Tämä ensimmäinen kalvo kertoo siitä, että Armista on tullut ns. standardi, joten sitä vasten halutaan rakentaa uudet systeemit, sitä Fujitsukin perustelee tässä kalvossaan - Arm software ecosystem.

Seuraava kalvo sisältää mielenkiintoisen teknisen specificaation → MONAKAlle riittää ilmajäähdytys! Näin Arm disruptoi Supermicroa :slight_smile:

5 tykkäystä