Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Eisenbeineriltä varmaan löytyy vaatekaapista Stahlhosen…

Tämä menee toki melkeinpä filosofiseksi pohdinnaksi mutta kuulin muistaakseni John Cochranelta jossakin rational reminder podcastissa seuraavaa joka jäi mieleen.

Siinä mietittiin, että jos olisi yhtiö, joka ei ikinä jakaisi osinkoa ja tämä tiedettäisiin. Omistajille ei ikinä jaeta latiakaan. Mikä olisi tuollaisen yhtiön arvo teoriassa? Nolla. Ei kukaan maksaisi siitä mitään koska rahoja ei voi saada ulos.

Siksi osinkojen pitäminen arvon pohjana ei ehkä ole niin hölmöä kuin ajattelisi.

Toki käytännössä ei tuollaista tilannetta tule ja omien ostot on parempi keino palkita toimivilla markkinoilla.

5 tykkäystä

Eikö Berkshire ole tällainen yhtiö? Tietenkin ajatus on melko teoreettinen, koska ei mikään takaa, etteikö joskus tulevaisuudessa mikään yhtiö muuttaisi osinkopolitiikkaansa. Jos olisi olemassa yhtiö, joka on paaluttanut tiukasti uudelleensijoittavansa kaikki voittovarat, niin tulevaisuudessa voi johto vaihtua. Itse näkisin siksi, että on olemassa aina mahdollisuus osingonjakoon tulevaisuudessa. Toinen vaihtoehto olisi yritysosto, jossa osinkoa jakava yhtiö ostaa osinkoa jakamattoman ikikasvajan. Tämäkin olisi mahdollisuus osinko-ovien avautumiselle.

2 tykkäystä

Joo. Ei tuo em. varmaan liene oikeasti mahdollinen tilanne. Mutta ihan mielenkiintoista ajatella - eikö minkä tahansa yhtiön arvo lopulta nojaa siihen että sijoittajan on mahdollista saada sieltä euroja tilille. Olkoonkin että osinkoja ei jaeta niin mielestäni oletus siitä on tavallaan perusta arvolle ylipäätään.
Vaatisi toki varsin kummallisen pääomistajan, joka ei ikinä suostuisi missään tilanteessa jakamaan varoja ulos yhtiöstä sijoittajille, koska hän toki itsekin omistaa osaketta :grin:

1 tykkäys

Nordnetin sivulle on tullut hieno linkki, josta me paremmat ihmiset näemme etumme :sunglasses:
image

4 tykkäystä

YouTuben etusivu yllätti positiivisesti.

Osingot

Osinkopuolueen suosio jatkaa vahvassa nousussa. Verneri teki vahvan kampanjan presidentinvaaleissa, jonka ansiosta saatiin omaa agendaa vahvasti esiin. Kuka olisi vielä vuosi sitten uskonut, että saamme näin näyttävästi omat teemat esiin valtakunnan parhaassa talk show’ssa Heikkilä & Vilénissäkin?

Osinkopuolueella on katto korkealla ja seinät leveällä. Tänne mahtuu kaikki mukaan, eikä koskaan ole liian myöhäistä kääntyä turmion tieltä. Joskus minäkin olin nuori ja radikaali, ja uskoin hedonistiset tarinat kasvavista bisneksistä, sijoitetun pääoman tuotosta ja omien osakkeiden ostamisesta. Vaan en enää, sillä olen herännyt ja nähnyt osinkojen voiman.

Herätkää tekin veljet ja siskot! Herätkää juhlimaan sitä ilosanomaa, että osinkotuottosi on aina oleva positiivinen. Iankaikkisesti!

P.S. Teen kaikkeni, jotta voin lykätä editointiurakan aloittamista

81 tykkäystä

Osinkoväittelyssä eri osapuolilla on eri tulkinta siitä mitä “yhtiö joka ei maksa osinkoa” tarkoittaa. Ne, joiden mielestä yhtiön arvo perustuu jossain mittakaavassa osinkoihin ajattelevat tuon argumentin niin, että mainottu yhtiö ei koskaan missään tilanteessa maksa osinkoa. Tällaisen yhtiön arvonmääritys perustuu greater fooliin, koska vaikka yhtiö kasvaisi pitkään ja investointikohteiden loputtua ostaisi omia osakkeitaan, joskus jokaisen yhtiön kilpailuedut murenevat. Vaikka yhtiö lopettaisi liiketoimintansa juuri ennenkuin se kääntyy tappiolliseksi ja jäisi istumaan nettokassan päälle, minkä arvoinen on raha yrityksen tilillä, jos omistajalla ei ole käyttöoikeutta siihen (etäisehkö vertaus Nokiaan, jonka nettokassa vaikuttaa olevan ikuisesti jumissa taseessa)?

Osinkokriitikoilla on puolestaan tulkinnassa hiuksenhieno ero, eli tällainen yhtiö saisi ylläkuvatussa tilanteessa kuitenkin loppuvaiheessaan alkaa jakamaan osinkoa, jolloin yhtiön arvo olisi ~nettokassan verran (jos se jakaisi koko kassan välittömästi osinkoina).

Paljonkos tämän sote-uudistuksen tuli tuoda säästöjä? Ei ollut yllätys että puihin meni…

14 tykkäystä

Tässä mennään mielestäni oikeaan suuntaan, kun mietitään mistä lisäeuroja voisi valtion kassaan kilisyttää. Jos nykymallilla jatketaan ja ihmisiä ei hienovaraisesti rahapussin kautta pakoteta terveelliseempään elämäntapaan on meillä käsissä 10-20v sisällä valtava pommi, kun isot ikäluokat tukottaa sairaalat. Ja sitä nuoremmat perässä.

Voittoa tulee pitkäjänteisesti varmasti: Joko suuremman verokertymän myötä tai alentuvien sairaanhoitokulujen myötä pitkällä aikavälillä. Me likes! :+1:

30 tykkäystä

Voitonjakoa voi tehdä omien ostoilla. Siinä rahaa siirtyy firmasta omistajille. Tämä ei eroa osingoista oikeastaan niin suuresti.
Firma joka ei koskaan eikä missää tapauksessa harrasta voitonjakoa omistajille on arvoton tässä ajatusleikissä mutta osinko ei ole ainoa työkalu.

3 tykkäystä

Juurikin noin. Minusta maantieteellinen hajautus niin, että sijoittaa myös Eurooppaa dynaamisempaan talousalueeseen, eli USAan, on ihan viisasta. Tässä vielä pääkohdat miksi kannattaa mennä merta edemmäs kalaan:

  • IT yhtiöissä on ihan sama tutkiiko niitä Kotkassa vai Utahissa. Ja samalla tavoin copilotit toimii meillä ja muualla.
  • Yhdysvaltojen keskuspankin pivot eli kääntyminen koronlaskuihin on vielä tekemättä
  • Yhdysvaltain keskuspankin päätavoite on täystyöllisyys, eli perheiden menestyminen. EKP:n tavoite on hintavakaus, eli hallinnollinen asia.
  • En nyt osaa enempää perustella, mutta se, että finanssi- ja rahapolitiikkaa arvioidaan kansalaisen ostovoiman kautta (USA), on hyvä juttu
  • Viimeisin Q4 GDP luku on 3,3% vuodessa
  • Inflaatioluvut maltillisia
  • Kuluttajien ostovoima paras kuin koskaan
  • Sota ja rauha asia. Kukaan ei sotaa halua, mutta vakavimmissa kriiseissä USA:n yritysten ja koko maan kestokyky lienee parhaimpia
  • Tämä oli minusta tärkeä asia sanoa teille näin ihan suoraan, kiitos @TeemuK nostosta
9 tykkäystä

Mitä jos tehtäisiin välillä toisinpäin ja tiputetaan niiden “terveellisten” elintarvikkeiden verotusta ja parannetaan kansanterveyttä niin. Nyt kun tuppaa olemaan että sillä heikompituloisella kansanosalla ei vaan ole varaa ostaa niitä terveellisempiä
ja monipuolisempia ruoka-aineita. Ei sitä korjata niin että nostetaan myös ne epäterveellisemmätkin sinne saavuttamattomalle tasolle :thinking:

feyresmaid (1)

16 tykkäystä

Eli mitä sieltä valmis, jne ruokapuolelta karsiutuu pois? Et suinkaan pakastepizzoja, karkkeja, virvoitusjuomia, suklaata sipsejä jne. laske tällaisiksi elintarvikkeiksi jotka pitäisi jättää?

Yritäppä nyt sitten kauppabudjettia laskea näillä tiedoilla: Ota 3, maksa 4 ja edullisin ilmaiseksi.

26 tykkäystä

Suomalaisten hyvinvointia pitäisi niiden mukaan tukea muun muassa sokeri-, suola- ja rasvaveroilla.

Kyllä minä ehdotan tuoteselosteveroa. Verotus selosteen pituuden mukaan.

5 tykkäystä

Juu toki. Lähinnä hain että eikö rahoitusinstrumenttien arvo ole diskontattu nykyarvo. Jos konkreettista rahaa ei ikinä tule, on assetti arvoton. Vähän kuin perpetuaali nollakuponkibondi. Lopulta osinko on ainoa konkreettinen kassavirta omistajalle.

Mutta menee ihan semantiikaksi. Olen itse kyllä hyvin vahvasti team-buyback käytännössä :grin: Etenkin jos niitä osataan tehdä fiksusti.

Ketkä ovat myyjinä kun yritys ostaa omia osakkeita?
Viiden pisteen vihje. Alkaa o:lla.

2 tykkäystä

No kappas, sattuipa sopivasti. Täällähän puhutaan osingoista ja ajattelin tulla mainostamaan kyselyäni tänne. Oikeasti :smiley: En ole käynyt täällä kaffetuvan puolella pitkään aikaan ja just on keskustelut aiheesta.

Käykäähän vastaamassa kyselyyni tuolla OSINKO-KETJUSSA. Kiinnostaa niin kovasti.

1 tykkäys

Kyllä noita listaamiasi sietääkin verottaa vaan näiden verotettavien tuotteiden kohdentaminen on vaikeata. Itse ainakin pidän esimerkiksi jogurttia suhteellisen terveellisenä tuotteena. No sehän sisältää suhteellisen paljon kuitenkin rasvaa eli rasvavero rankaisee tätä, mutta ei se mitään otan sitten kevyt version - enpä voikkaan kun se sisältää nelinkertaisen määrän sokeria perusversioon nähden - sokerivero rankaisee. Tämä sama pätee hyvin moneen tuotteeseen josta on olemassa ns. Kevytversio". Kumpi sitten on terveellisempi näistä kahdesta niin olisi sitä mieltä että se missä on vähempi sokeria.

Juu olet näin tarkemmin miettien oikeassa. Toki tulevia takaisinostojakin voi diskontata ja pelkkiä takaisinostoja (nettona positiivisia) tekevällä firmalla on yhtä lailla nykyarvo perustuen tuleviin odotettuihin takaisinostoihin.

Laajemmin voitonjako määrittää lopulta arvon.

2 tykkäystä