Inderesin kahvihuone (Osa 9)

Vertailujaksolla 1.1.2020 - 18.6.2024 700 prosentin nousija oli DroneShield (2023 lv 23M$, eli aika nakkikiska vielä). Muita suuria nousijoita olivat sitten vähän isommat firmat kuten Rheinmetall, Hanwha Aerospace, SAAB, AeroVironment, ATI , Leonardo, GE Aerospace ja Hensoldt.

Muuten jutussa kerrotaan alan yleisestä kehityksestä, puolustusmenoista ja siitä, että monet rahastot vastoin joitain oletuksia kyllä voivat näihin sijoittaa (jutussa haastatellaan S-Pankin ja Ilmarisen edustajia). Molemmat myös näkevät, että suuret sijoittajat mieluummin lähitulevaisuudessa ovat näihin sijoittamisen kannalla kuin alkaisivat niitä karsastamaan.

2 tykkäystä

Ei ole lukuoikeutta. Mutta ei se ole vaikeata arvata, koska listattuja aseyhtiöitä ei oo paljon. Koetaan nyt: Leonardo, Kongsberg, Saab, Dassault Aviation, Rheinmetall, Lockheed Martin, General Dynamics - kahdeksan tuli. Kaikki myös noussut aika lailla jo

Oi, oi, Rahapodin jatko on epävarmaa. Toki Martinin (ja Suomen) puolesta hyvä juttu että fiksu tyyppi pääsee eteenpäin.

Jos vain Luukkosen Miika jatkaisi yksin tai vaihtelevan kaverin kanssa niin kuuntelisin mielellään jatkossakin. 2015-2023 ehtivät vetää yhdessä. Omissa kuunteluissa ollut kirkkaasti Suomen paras podi.

40 tykkäystä

Hieno lausunto Paul Maurice. Tästä opittavaa meille kaikille.

" I DIDN´T WIN THE STANLEY CUP TONIGHT. I GOT TO SHARE IT "

Vastaus, kun häneltä kysyttiin mitä opit tänään.

13 tykkäystä

Aamulla kuuntelin viimeisimmän rahapodin ja vähän enteilin tätä, kun vitsailivat jakson oleva päätösjakso (ainakin kevään).

1 tykkäys

Rahapodi oli minulle merkittävä tekijä elämässä, ja olen herroille ikuisesti kiitollinen sen vetämisestä. Hattu päästä🎩

Tutustuin Rahapodiin, kun aloitin vakityöt ja rahaa jäi säästöön. Olin kuullut sijoittamisesta, mutta en ollut siihen sen enempää tutustunut, joten googlettelin, onko Nordnet luotettava pankki ja miten homma toimii käytännössä.

Jäin Rahapodiin välittömästi koukkuun. Muistan edelleen valtavan mielihyväryöpyn, jonka ensimmäisistä jaksoista sain. Oli olemassa viihdettä, joka ei ollut pelkkää massoille suunnattua roskaa, vaan se oli älyllisesti stimuloivaa ja sivistävää. Sen jälkeen olen osannut metsästää vastaavaa sisältöä enemmänkin ja erilaisiin asioihin liittyen.

Rahapodin innoittamana aloitin sijoittamisen ja sillä tiellä olen edelleen. Samoin vaimo. En tiedä, mihin humputukseen (onhan Rush Factorykin aikamoinen humputus…) olisin rahat muuten tunkenut.

Jossain vaiheessa lopetin Rahapodin kuuntelun ja siirryin uudenlaisten sisältöjen pariin. Niin kuin usein menestyville puhujille käy, jutut alkavat jossain vaiheessa kiertämään kehää ja siirtymään politiikkaan. Silti herroilla on ikuinen paikka oman elämäni kunniagalleriassa💪

80 tykkäystä

Mitähän sitä nyt kuuntelee pyörälenkkien ja kuntosalitreenien ohella :sweat_smile:

Kiitokset Martinille Paasauksesta sillä niin minäkin aloitin aikoinaan säästämään pitkäjänteisesti kustannustehokkaisiin osakeindeksirahastoihin ja hyvinhän tuo on mennyt. Ilman niitä en kirjoittelisi täälläkään. Kiitos Martin ja Miikka ja kaikkea hyvää :saluting_face:

21 tykkäystä

Parinkin prosentin alituotto tekee karua jälkeä koko sijoitustaipaleen aikana. Esimerkiksi 5% REAALITUOTTO versus 3%. Sijoittaa 20 vuotta 1000€/kk, jonka jälkeen vielä holdailee 20 vuoden ajan myymättä mitään. Salkut lopussa 40 vuoden jälkeen:
5% —> 1,08 miljooonaa euroa
3% —> 591 000€
Jos sijoitustaival on pidempi (esim 55 vuotta), ero vain suurenee (esim ikävuodet 25 - 80).

Ei siis kannata leikkiä osakepoimijagurua.

9 tykkäystä

Tämä on tilastollisesti täysin totta👍 mutta tässä unohdetaan motivaatio ja psykologia. Itse yrittänyt indeksisijoittamista, mutta jostain syystä se ei motivoi ja sitovoi, kun suorat yhtiöt. Tykkään omistaa yhtiöitä joita jopa osaa käytän arkielämässä. Tiedostan sen, että häviän indeksille, mutta uskon, että tämä motivaatio omistaa tuo suuremman salkun, kuin se, että sijoittaisin indeksiin ja motivaatio lopahtaisi pian ja myisin koko indexi salkun pois…

26 tykkäystä

Veikkaan, että monella osakepoimijalla motivaatio loppuu kunnon laskumarkkinassa, kun indeksi tulee alas -50% ja oma salkku tulee -80%.

3 tykkäystä

Aika seiskamainen esimerkki. Kait se Lehdoilla ja Pallas Aireilla voi onnistuakin :smile:

Yleensä tuottoja ei kannata vertailla kuin syklin ylitse. Ei ne nousumarkkinan stonksit lämmitä laskumarkkinassa, kun arvostustasot ja bisnes sulavat alta. Jokin konservativiisempi salkku voi hyvinkin tuottaa mukavasti hieman pitemmällä aikajaksolla

Sinänsä melkeinpä kaikkien kannattaisi keskittyä indekseihin. Eri asia miten saa motivoitua itseä tähän ”tylsyyteen”, mutta todennäköisesti mikä tahansa keino, joka saa pysymään markkinoilla on pitkällä tähtäimellä se paras skenario.

Eivät kaikki ole sataprosenttisen rationaalisia ajattelijoita, joten mennään eteenpäin tämä mielessä

18 tykkäystä

Oma esimerkki sijoittaa tasaisesti vakaisiin suhkot isoihin yhyiöihin (hajauttaen) ja ei haeta pikavoittoja…

1 tykkäys

Yksi mielestäni hyvä ratkaisu on hajauttaa suurin osa laajasti indekseihin ja jättää sitten joku puuhasalkku tmv.

Ei tavallaan optimaallista mutta pääseepä kokeilemaan poimintaa. Ja saa korkoa korolle kuitenkin käyntiin.

Varallisuudella vaarallista on ”harjoitella” liian pitkään. Vaikkapa 10v on pitkä aika kasvaa korkoa korolle, jota ei saa ikinä takaisin jos sen ns. sössiii kokonaan.

Esim. voi hyvin olla että tuo EUNL 12,5% CAGR oli yksi historian parhaita jaksoja sijoittaa osakkeisiin joka tuskin sellaisenaan toistuu. Missed opportunity. Toki minkäs sille mahtaa. Turha surkutella liikaa.

Hankalaksi tämän tekee toki se että liian lyhyt aika ei myöskään riitä kertomaan sijoitustaidosta :grin:

8 tykkäystä

Piti vielä lisäyksenä sanoa, että näin laatu/ arvosijoittajana olen niitä harvoja jotka toivoovat koko ajan kurssien laskua🤣 nousut ahdistavat, koska kuukausittain ostamalla laskut ovat niitä parhaita. Pari isoa laskua olen kokenut ja ne ovat mahtavia paikkoja ostaa, mutta juuri tässä tulee se motivaatio, sijoitussuunnitelma ja ajallinen hajauttaminen esiin…

16 tykkäystä

Osakepoiminnasta varoittelijat usein unohtaa millainen vaikutus on, jos edes hetkellisesti pääsee indeksiä edelle poiminnalla, ja lukittautuu uudestaan indeksiin kun indeksiä parempaa ideaa ei ole. Näin olisi ikuisesti indeksi edellä, vaikka tekisi vain yhden onnistuneen poiminnan. Ei onnistuneen poimijan tarvitse koko ajan olla parempi kuin indeksi, mutta joutuu tunnustamaan milloin omat ideat ei pärjää indeksille ja toimimaan sen mukaisesti.

4 tykkäystä

Tämä on kyllä ehdottoman järkevää. Pääsee omistamisen makuun ja harjoittelemaan osakepoimintaa. Samalla voi luottaa että suurin osa pääomasta menee indeksin matkassa. Itse pyrin noin 70/30 rahastot-osakkeet suhteeseen. Jos vaikka 20 vuotta jatkan tällä mallilla, joista viimeiset kymmenen vuotta voitan indeksin, niin voi hyvällä mielellä nostaa osakepainoa. Ja toivottavasti parantuneilla taidoilla biitata indeksi siitä ikuisuuteen osakepoiminnalla.

Mutta tämä taas toimii myös toiseen suuntaan, jos alussa jäät indeksistä jälkeen, niin olet siitä ikuisesti jäljessä.:person_shrugging:

Omasta mielestä indeksi on kyllä se pääruoka, mutta osakepoiminta mauste. Nopeasti alkaisi pelkkä indeksi maistumaan puulta, eikä jaksaisi lapioida niin paljoa raha salkkuun. Mutta kyllä tärkeintä on tehdä runsaasti pohjatöitä eri yhtiöistä ja indekseistä ja sijoittaa sinne mistä voit odottaa parhaita tuottoja.

1 tykkäys

Kertoisitko, miten tuo käytännössä tehdään?

a) sijoitetaan muutaman vuoden ajan kaikki rahat 1-2 osakkeeseen, jonka jälkeen myynti ja rahat siirretään indeksiin?
b) sijoitetaan ensin vuosikausia indeksiin, jonka jälkeen myydään salkku tyhjäksi ja laitetaan koko potti 1-2 yhtiöön? Kun salkku moninkertaistuu, myydään taas kaikki ja siirretään indeksiin?

Vai miten? Molemmissa tapauksissa otetaan todella railakkaasta riskiä. Ja myös veroja menee iso siivu myydessä. Indeksit ovat sen sijaan verotehokkaita.

2 tykkäystä

Onhan noita romahduksia koettu jo niin monet (teknokupla, finanssikriisi, eurokriisi jne), ettei romahdukset mitään paniikkireaktiota saa aikaan. Eipä noita toivo, mutta niitä nyt tulee, silloin kyllä tulee enemmän ostettua (limiitillä) kuin myytyä. Joskus onnistuu, joskus ei. Yleensä kriiseissä jokin ala muuttuu pysyvästi, noita ei tietysti tiedä etukäteen.

Pidän kyllä siitä kun muut sijoittaa indekseihin - vaikka en itse koske niihin. Suurissa laskuissa tippuu silloin kaikki osakkeet, kun osuuksia lunastetaan kilpaa…

4 tykkäystä

Indeksisijoittajat eivät ostoilla tai myynneillään juurikaan vaikuta osakkeiden hintoihin, sillä niiden osuus kaikista trendeistä on tyyliin 5%. Osakepoimijat asettavat treideillään osakkeille reilut (fair) hinnat ja indeksisijoittajat surffaavat lähes ilmaiseksi siivellä saaden samat tuotot kuin kaikki osakepoimijat joukkona (mutta yleensä paljon alhaisemmilla kuluilla). Eli indeksisijoittaja ulkoistaa työn (price discovery) osakepoimijoille ja täten saa paremmat tuotot tekemättä itse lainkaan töitä. Tai ehkäpä holdaaminen lasketaan myös työksi.

1 tykkäys

Äijä jaksaa jauhaa näitä samoja jarinoita tuolla sadan tonnin salkut keskustelussa. Olet jo jakanut siellä kaksikin tarinaa vaurastumisesta, joten jos annetaan välillä muiden ihmisten jakaa siellä omia kertomuksiaan.

7 tykkäystä