Satojen tuhansien salkut - Mistä rahat?

Hän keräsi siis 30k salkun tekemällä lyhennettyä päivää 2k nettopalkalla. Hyvä esimerkki miten grindaaminen on kaikille mahdollista ja kannattaa :clap::+1: Kaikilla on näköjään tasapuolinen mahdollisuus vaurastua

3 tykkäystä

No tuon ensimmäiset 30ke sai kasaan tyyliin noin kuuden vuoden aikana. Osa niistä oli 100% työajalla tehtyjä vuosia. Mikä tässä on niin kummallista? Itselläni oli viime vuonna kulutus 1300€/kk ja minulla on vaimo ja yksi lapsi. Kun elää säästeliäästi eli kituuttaa, parinkin tonnin palkasta jää sijoitettavaa (viittaus lyhennettyyn työaikaan).

Mielestäni 2000€ nettopalkalla voi elää ihan hyvää elämää. Sen sijaan jos kituuttaa 1300€/kk nettopalkalla kovinkin pitkään, on se todella iso uhraus. Elämä typistyy kovin pieneksi. Siksi se ei ole kestävä ratkaisu useimmille. Ja jotta mediaanipalkkainen saavuttaisi esim 500 000€ salkun, pitää hänen elää 1300€ kuukausikulutuksella 20 vuoden ajan (oletuksena erinomainen 4,5% reaalituotto salkulle). Tuokaan 500 000€ ei useimmilla riitä fireen, ellei sitten halua jatkaa erittäin tiukkaa kituutusta firelläkin.

Ikää 36v ja nettovarallisuus noin 385k€. Tämä laskettu verot maksettuna, jos kaikki laittaisi lihoiksi tältä istumalta. Tyhjästä lähdetty 24-vuotiaana ensimmäisistä palkoista liikkeelle.

Töitä jo nyt vähentänyt ja ainakaan näillä näkymin normi työaikaan en ole palaamassa. Tästä voin poiketa, mikäli tulee riittävän mielenkiintoinen case vastaan.

39 tykkäystä

Ei firettäminen ole sijoittamisen ainoa tavoite. Pienempikin salkku tekee jo mukavaa lisätienestiä vaikkapa osinkojen muodossa. Voisi kuvitella että jos palkka on 2k olisi ko. henkilö hyvinkin tyytyväinen vaikka viiden sadan euron lisätienestiin osinkojen muodossa.

1 tykkäys

Omaan korvaani tämä ajatus särähtää kovasti, eli kun jo useamman kerran olet viitannut kituuttamiseen. Itselleni ainakaan tämä säästeliäs elämäntapa ei ole kituuttamista, se on vain elämää. Omat harrastukset ja mielenkiinnon kohteet eivät vaadi mahdottomia rahakasoja, ja tämä mediaanipalkasta noin 10v säteellä kerätty 100k+ salkku on kuitenkin mahdollistanut myös matkustelua, talon hankintaa, harrastelua ym sijoittamisen ohessa. Enkä koe jättäväni elämää elämättä jotta säästäisin. Ymmärrän että ihmisillä on erilaisia mielenkiinnon kohteita, kalliimpia harrastuksia, ja joku tarvitsee hienoimmat merkkivaatteet nauttiakseen elämästä. Jos kokee sijoitussalkun kasaamisen sellaiseksi että elämästä tulee taloudellisesti “kituuttamista”, niin on varmasti hyvä miettiä että onko elämänlaadun kannalta parempi vähentää säästöastetta ja lisätä kulutusta. Tai miettiä keinoja miten tuloja saisi lisää.

Oikeastaan kun tätä ajattelee niin kyllähän sijoittaminen on itselleni selkeästi myös harrastus, ja taloudellisen turvan lisäksi salkun kasvattamisesta saan myös mielihyvää. Ehkä se on myös osa sitä miksi säästäminen on itselleni helppoa eikä mikään pakollinen paha.

25 tykkäystä

Tällä palstalla on puhuttu jonkin verran kateudesta ja katkeruudesta. Siitäkin, että kaikilla on samanlainen mahdollisuus vaurastua. Suomi lienee maailman parhaita paikkoja kasvaa aikuiseksi ja kouluttautua, nimenomaan keskiarvoilla mitattuna. Samalta viivalta ei kuitenkaan täälläkään usein ponnisteta.

Kerroin toisessa ketjussa omasta taustastani, jossa AIVAN KAIKEN olen itse hankkinut:
•Telkkari (vielä vanhemmilla asuessani)
•Futiskengät (aina synttärirahoilla ostin)
•Maksoin vanhemmilleni vuokraa töissäollessani ja vanhemmilla asuessani
•Lukiokirjat (opintolainalla)
•Skootteri
•Ajokortti
•Huonekalut, keittiötarvikkeet, takuuvuokrat, vuokrat ym.
•Puh.liittymä, vakuutukset ym. heti kun täytin 18v.

Itselläni on useita kavereita ja tuttuja, jotka puhuvat varallisuudestaan, niinkuin se olisi täysin itse hankittua ja ansaittua. Joillakin se todella on. Joillakin se ei ole alkuunkaan; on saatu huimia rahalahjoja, perintöjä jne. Useimpien kohdalla jotain em. väliltä, jota ei hlö itsekään ihan osaa mieltää avuksi, “jota ei ole itse hankittu/ansaittu”. Suurimmalla osalla kuitenkin vanhemmat ovat kustantaneet ajokortin, lukiokirjat, ekaan omaan kämppään verhot ja leivänpaahtimen tms., maksellut takuuvuokria ym. Jos ei näitä, niin ainakin jeesannut lapsensa tutulle tai tutun tutulle kesäduuniin. Tällaisista “piiloavustuksista” kertyy aikuisuuteen mennessä oikeasti jopa kymmenien tuhansien € ero. Monilla vanhemmat avustavat reiluhkosti jopa aikuisia lapsiaan.

32 tykkäystä

Lainasin tähän väliin ketjun aloitusviestin.

Täällä ovat monet erinomaisesti kertoneet tarinansa, miten ovat keränneet mukavan varallisuutensa. Selvästi suurin osa on selvästi suurimman osan kerryttänyt itsenäisesti.

Lainaan Suppista:

"Miten juuri sinä teit kymppitonnien, tai miljoonan salkun? Aloitiko nollasta? Otitko sijoituslainan? Pelasitko perinnöllä?

KERRO TARINASI :slightly_smiling_face:"

11 tykkäystä

Pahoittelut, täytyy hieman tarinaa tarkentaa.

Ensimmäinen 100k€ tuli täyteen kolmessa vuodessa. Tämä onnistui pääasiassa siksi, että työskentelin tuolloin keikkatyössä ulkomailla. Siirryin tämän jälkeen pelkästään Suomeen töihin, jolloin 200k€ rajapyykkiin menikin seuraavat viisi vuotta. 200k€ → nykyiseen 385k€ päästiin aikalailla koronan jälkeisillä pörssinousuilla.

Sijoitukset eivät todellakaan ole menneet optimisti, vaan SP500 indeksille ollaan vielä häviöllä kokonaisuutena. Tosin viimeiset viisi vuotta aikalailla samoihin tuottoihin, jopa vähän yli. Tämä on omasta mielestäni hyvin, ottaen huomioon, että Suomen painotus on vielä suurehko. Lapsen tulon myötä olen jonkun verran hajauttanut asuntoihin (koti+sijoitusasunto) ja hieman korkoihin (ETF).

Omat vahvuudet ovat olleet se, että olen ollut hintatietoinen ja minulla on aina ollut aika pienet menot. Mistään en kuitenkaan ole kokenut jääväni paitsi. Ennen lapsen syntymää teimme 3-5x ulkomaanmatkaa vuodessa ja tykkään ostaa laadukasta tavaraa esimerkiksi harrastuksiin liittyen. Tyhmyyksiä pyrin kuitenkin välttämään.

24 tykkäystä

Puhelinliittymästä tuli mieleen, että varhaisimpia omaan talousajatteluuni vaikuttaneita asioita oli juuri puhelinliittymä ja maksoin jokaisen puhelinlaskuni omilla rahoillani aina 14-vuotiaasta lähtien. Jaoin lähiölehteä 5 vuoden ajan perjantaisin, pitkälti pakkopullana ja pakotettuna, mutta hyvä niin. Tuo aikainen opetus tuli tarpeeseen.

En ole myöskään heti 18-vuotiaana omille muuttamisen jälkeen senttiäkään halunnut avustuksia vanhemmiltani tai muiltakaan, halusin itsenäistyä mahdollisimman nopeasti ja oppia aikuisuuden velvollisuudet ja pelisäännöt. Se nopeutti paljon itsenäistymisessä, kun uudet asiat piti itse tutkia, opetella, sisäistää ja ennen kaikkea maksaa omista vähäisistä rahoista. Pari vuotta kun alkuun eleli tukien varassa parilla eurolla per päivä, niin ei tarvitse paljoakaan älliä, että silloin eletään säästöliekillä ja viihteelle ei ole varaa.

Tulen kuusihenkisestä perheestä ja olen vanhin lapsi, sain vähävaraisemman lapsuuden, kuin sisarukseni, mutta näen sen selkeänä voimavarana jälkikäteen. Nyt olen perheestä ainut, joka budjetoi, laskelmoi, puntaroi, suunnittelee, miettii kolmesti, arvioi, järkevöi, sijoittaa, vaurastuu ja ajattelee pidemmälle tulevaisuuteen ilman, että eläisi pelkästään hetkessä ajattelematta huomista pidemmälle. Vähävaraisuus ei siis missään nimessä periydy, mutta siitä voi ja kannattaa ottaa opikseen.

35 tykkäystä

Pidempään foorumia lukenut ja tämän ketjun kertomukset aivan parhaita, sen innoittamana päädyin jakamaan omankin tarinani.

Liikkeelle n.2000 asukkaan maalaiskylästä, opiskelemaan kaupunkiin. Opintojen aikana kova yritys säästää kesätyörahoista, mutta kaikki meni vuokriin ja railakkaaseen opiskelijaelämään. Valmistuin 26-vuotiaana, pääsin töihin ja käytännössä nollasta aloin säästämään osakkeisiin ja etf-rahastoihin. Tällöin löysin myös Inderesin ja Rahapodin, joista suuri apu matkalla, myös hyvä palkkakehitys on avittanut. Nyt ikää 35 vuotta, pari pientä lasta ja nettovarallisuutta n. 425k€. Kaikki siis käytännössä säästetty palkkatuloista, hyvä tuuri osakevalinnoissa ollut myös suuri tekijä. Mitään tarkkaa tavoitetta ei ole, mutta todennäköisesti jokuseen miljoonaan tässä tullaan pääsemään ja samalla pääsen myös leppoistamaan omaa ja puolison elämää, sekä antamaan pesämunat lapsille.

42 tykkäystä

Ensimmäinen 100t€ tulee yleensä hitaammin kuin muut.

Oman polun tärkeimmät hetket säästämisen kannalta:

7 000 markan perintöosuus 12-13-v. sijoitettiin kasvuindeksiin.

Hyviä harrastuksia tuetaan puolella eli hyvin perustellut hankinnat saivat rahoitusta puolet hankintahinnasta. Yleensä perustelu vaati hinta- ja tuotevertailua sekä todellisen tarpeen. Polkupyörä luvattiin ostaa, kerran ennen täysikäistymistä. Piti harkita, milloin alkoi kyllästyttää ajella suvussa pyörineillä pyörillä, jotka ei todellakaan olleet mitään Trekkejä.

Työnteon aloittaminen 14-v., korkeapalkkainen rauhanturvahomma 20-v. ja liki kaikki rahat osakkeisiin, rahastoihin tai ASP:lle.

Erittäin edulliset asumisvalinnat aikuisiällä, kulujen minimointi ja pohdinta, miten esim. auton kulut sai katettua (perustin kimppakyytiryhmän, jolla sai aina auton täyteen pitemmille matkoille → bensat, kuluvat osat + perustason liikennevakuutuksen maksoin tällä.)

Oma excelöinti alkaa vuoden 2018 elokuusta, jolloin edellisen n. 8 vuoden varallisuuden kasvu perustui lähinnä osinkojen uudelleen sijoittamiseen ja pieniin lisäsijoituksiin. Tili alkoi ‘täyttyä.’

Tuon excelöinnin teon jälkeen varallisuuden kasvu on vauhdittunut merkittävästi, kun sijoitusvarallisuus on kasvanut ja tili tyhjentynyt.

Pelkästään tänä vuonna maltillisen arvion mukaisesti asuntolainojen lyhennykset, salkun tuotto (laskettu 6%:n brutolla sisältäen osingot) ja korkotulot (nettona) kasvattavat varallisuutta yli 20t€.

Olen nyt hyvin palkatussa työssä (kaikki yli 3t€/kk on hyvin palkattuja) ja teen lisäksi kahta muuta hommaa osa-aikaisesti, jolloin lasken pystyväni säästämään / sijoittamaan n. 2t€/kk. Tähän seuraksi aloitin tänä vuonna vivun käytön sijoituksissa. Näiden kolmen yhteisvaikutuksena sijoitusvarallisuuteni kasvaa tällä hetkellä arviolta 100t€ seuraavan kahden vuoden aikana, nettona. Bruttona vielä enemmän.

16 tykkäystä

Ei ole tarkoitus tätä vähätellä millään tapaa, mutta jos olen jotain viimeisen +12v aikana sijoittamisesta oppinut, niin mitään ei kannata pitää itsestään selvänä, varsinkaan jos velkavipua on pelissä mukana. Toki et tätä absoluuttisena totuutena esittänytkään.

3 tykkäystä

Nyt poikani salkku on lähes 8000 euroa. Edelleen samalla kaavalla mennään lapsilisät ja rahastosäästämistä. Nyt ikää on jo viisi.
100 000e ennen täysi-ikää?

66 tykkäystä

Mietitään todella rikkaita ihmisiä ja rikkaita sukuja ympäri maailman. He ovat läpi elämänsä tottuneet siihen, että heidän osansa on rahalla saada kaikessa parempaa kuin muut; paremman asunnon, paremman terveydenhuollon, paremmat yksityiskoulut, hienommat lomamatkat, pääsyn eksklusiivisille klubeille ja niin edelleen.

Yksi syy finanssisektorin paisumiseen on, että tällaisten ihmisten on mahdoton ymmärtää tai hyväksyä, että vaikka he palkkaavat kalleimmat geelitukat hoitamaan sijoituksiaan, he sitten häviävät KalleH:n 5-vuotiaalle pojalle.

Edit @Jukka7 Miljardööreillä olisi pääsy samaan maailmanindeksiin kuin viikarilla, mutta koska useimmille heistä moinen keskinkertaisuus ei sovi, suurin osa heistä päätyy häviämään indeksille.

57 tykkäystä

Se prosenttuaalinen nousu minkä tonneilla saa pelkällä hyvällä tuurilla ei miljardeilla onnistukkaan samalla tekniikalla.

Why Dumb People Earn More Than Smart People (youtube.com)

3 tykkäystä

Ote jutusta:

Juntusen seuraava merkittävä välitavoite on siirtymä seitsennumeroiseen nettovarallisuuteen. Milloin miljoonan rajapyykki menee rikki? Tavoitteena on saavuttaa se kolmen vuoden sisällä”, Juntunen linjaa

25 tykkäystä

Jutussa oli myös maininta, että parisataa kiloa olisi enemmän varallisuutta jos olisi sijoittanut indekseihin alusta asti.

Itse en ole tehnyt tarkkoja laskelmia ja oma varallisuus on pienempi, mutta veikkaan että tuo 40% mittaluokka on sama - about tuon verran olisi varmaan omakin salkku suurempi jos olisin alusta asti sijoittanut indekseihin.

Sattumoisin EUNL-etf on aloittanut toimintansa samoihin aikoihin kuin aloitin sijoittamisen vakavemmin. EUNL CAGR on n. 12,5 % alusta tähän päivään. Esimerkiksi 20 t€ (tuon olisi saanut kasaan opintolainoista ja säästöistä) sijoitettuna EUNL perustamisesta tähän hetkeen olisi kasvanut lähes 120 tuhanteen euroon. Aikamoista, paha mielihän näistä laskelmista jälkikäteen tulee :smiley: (Oma sijoitusten CAGR tuolta asti lienee arviolta 6-7%, tarkkaa dataa ei vuodesta 2009 asti ole.)

Suurten salkkujen salaisuus - indeksisijoittaminen, töiden tekeminen ja säännöllinen säästäminen + aika ?

37 tykkäystä

Indekseillä varmaan suurin osa pääsee parempaaan lopputulokseen kuin veivaamalla. Mutta sitten missaa sen mahdollisuuden, että käy hyvä munkki.

31 tykkäystä

Vuonna 2016 olin kerryttänyt parikymmentätuhatta euroa käyttötilille “pahan päivän varalle”. Arvo-osuustilillä oli muinoin ostettuja Nokian osakkeita muutaman tuhannen edestä. Sain sitten hieman perintöä ja samaan aikaan myös päivätyöstä alkoi jäädä entistä enemmän säästöä. Tunsin kovaa painetta saada pääoman tuottamaan, mutta talousmediassa puhuttiin korkeista arvostuksista, mikä sai tekemään aivan liian varovaisen sijoitussuunnitelman. Koroista ei tuolloin saanut mitään, joten ainoa vaihtoehto oli ajallinen hajauttaminen osakemarkkinoille. Lähdin sitten pikkuhiljaa ostelemaan osakkeita, mistäpä muualtakaan, kuin tutusta Helsingin pörssistä. Vielä 2020 koronakriisin puhjetessa oli runsaasti käteistä jäljellä. Dipin pohjalla en uskaltanut tehdä mitään. Kun jonkun aikaa oli noustu ja näytti ettei olekaan “kuolleen kissan pomppu”, aloin taas lappamaan rahaa osakkeisiin siten, että 2021 saavutin tavoitteena olleen sijoitusasteen 100%. Tuolloin salkun arvo oli noin 380k. Lopun sitten tiedättekin. “Kusetusmarkkinat ja kriisit” sulattivat vähittäiskauppaan ja teollisuuteen painottuneen salkun arvostusta ihan huolella.

Perkasin salkun varojen alkuperän auki vähentämällä nykyisestä arvosta kertyneet tuotot verojen jälkeen. Ja kun vielä otetaan pois perintövarallisuus, jäljelle jää palkkatulot.

Markkina-arvo: 316 327 €
Osingot - 40 214 €
Luovutusvoitot - 10 004 €
Arvonnousu - 8 893 €
Perintö - 127 540 €
Palkkatulot = 129 677 €

Salkun sisällön avasin siihen omistetussa ketjussa:

19 tykkäystä

Täytyy sanoa, että tuo luomasi taulukko todella kiteyttää, miten osakkeista saa tuottoa. Jopa kolmannes sijoitusvarallisuudestasi on syntynyt vain sijoittamalla rahat pois pankkitililtä.

4 tykkäystä