Mitä sinulla on salkussa?

Päivitystä salkkuun. Ostin isolla osalla käteispositiota Daqo New Energyä salkkuun.
Vuoden alusta asti tätä seuranneena uskon yhtiön pärjäävän hyvin haastavassa markkinassa. Polypii markkina on ylisaturoitumassa joka on johtanut hintojen kovaan lasketteluun viime vuoden aikana. Kysyntä kuitenkin jatkaa kasvuaan ja tasapaino löytyy varmasti tarjonta vs. kysyntä tulevaisuudessa. Daqon menestystekijät tässä vahva käteispositio n. 2,5x markkina-arvo, sekä paremman laadun N-type polypiin hinnoittelu >1usd/kg markkinaa korkeammalle ja positiivinen tulos myös hintojen laskussa. Odotan seuraavien 5v aikana eliminointia osalta toimijoista sekä positiivisena driverinä voi olla Kiinalaisvalmistajien myynnin vapautuminen Aasian ulkopuolelle. Riskeinä pysyvä red ocean, Kiina- riippuvuus sekä työolot/pakotteet toimittajaa kohtaan. Ikä ja salkun pieni koko kestävät näitä riskejä vastaan tällä hetkellä.

Tulevaisuuden helpottavana laskelmana toimii 250 000MT kapasiteetti, josta myytäessä 200 000MT vuodessa esim. 2usd/KG voitolla jää 400 milj. USD pohjariville, vaatisi n 1usd hinnan nousua nykyisestä. Ja P/E 5vuoden tähtäimellå voisi olla tuolla 3:n pinnassa.

10 tykkäystä

8 tykkäystä

Harvia 22,1%
Transmedics Group 20,5%
Aspen aerogels 19,5%
Käteinen 16,2%
Admicom 9,3%
Alarum technologies 6,3%
Talenom 6,1%

Boreon kanssa loppui kärsivällisyys, isot turskat talteen siitä. Vapautuville rahoille löytyy parempia kohteita.

Harvia ns. ikuisuuspidossa, osinkoja ja kasvulatua riittää.

Transmedics ja Aspen aerogels hieman samankaltaisissa vaiheissa, kasvutilaa riittää useaksi vuodeksi. Aspen valmistaa eristysmateriaalia mm. teollisuuteen ja sähköautojen akkuihin. Transmedics valmistaa laitteita elinsiirtoja (sydän, maksa, keuhkot) varten ja rakentaa ekosysteemiä tämän ympärille. Foorumilta löytyy yhtiölle oma lanka.

Admicom on laatuyhtiö, tilaa kasvulle löytyy Suomestakin mutta laajeneminen ulkomaille edessä. Tunnetusti ei ole ollut helppoa suomalaisille yhtiöille, mutta mukana ollaan ja seurataan tilannetta.

Alarum on suuren riskin sijoitus Israelista, löytyy jenkkien pörssistä. 2013-2019 yhtiö keskittyi yrityksille suunnattuihin tietoturvaratkaisuihin. 2019 yhtiö osti NetNutin ja keskittyy nykyään ainoastaan siihen, muut rönsyt ympäriltä on myyty tai ajettu alas. NetNut kasvaa vauhdilla ja on erittäin kannattavaa bisnestä. NetNut toimii datankeräys/IP proxy-markkinoilla.

Talenomissa Ruotsin eteneminen on se mitä seuraan. Mikäli homma ei siellä piakkoin lähde kääntymään, keksin rahoille muuta tekemistä.

Salkun koko parisen sataa alle 30k.

12 tykkäystä


image
image

Vajaa 11 kk säästämistä takana.

ETF-AOT (+25 %)
OST (+50 %)
peli-AOT (+60 %)

Minun Alepan muovikassin prosenttituotot ovat isohkoja, mutta euromäärät vielä kovin pienet.
HIMS kasvanut melkoisesti, mutta antaa kukkien kukkia.

32 tykkäystä

Omistan vain 9 osaketta nyt. Alla järjestyksessä suurimmasta pienimpään:

  1. Micron Technology
  2. Fortum
  3. Mandatum
  4. Lindex
  5. Valmet
  6. Nokian renkaat
  7. Wärtsilä
  8. Nordea
  9. Novo Nordisk

Olen keventänyt paljon Nordeaa ja mietin, mitä USA markkinoilta ostaisin. Viime aikoina olen helposti myynyt, kun osingon irtoamisdippi on suurin piirtein noussut. Salkussa on ainakin 10 vuotta ollut Lindexia (Stokkaa , tuottanut + 88 %) ja Valmet (+ 51 %), joista ei kannata vieläkään luopua. Viimeisen kolmen kuukauden kurssiraketti on Micron, joka eilisen laskupäivänkin jälkeen on plussalla 30%. Wärtsilät myin puoli vuotta sitten hyvällä voitolla, alkoi kaduttamaan ja ostin takaisin. Nyt osake on junnannut. Tämä vuosi on ollut jo nyt paras pörssivuosi pitkään aikaan.

17 tykkäystä

Puolivuotispäivitys hieman myöhässä.

ETF+Rahastot 18%
AMD 12%
Qt group 9%
BATS 9%
Tieto 6%
Qualcomm 6%
Admicom 5%
Fortum 5%
Nokia 5%
Harvia 4%
Neste 4%
Optomed 4%
Tyres 4%
Valmet 3%
Kempower 3%
Talenom 3%

Ei mitään isoja muutoksia edelliseen versioon. Kempower tullut uutena, hieman liian aikaisin ostin sitä. Optomedin paino noussut kurssinousun ja lisäysten takia. Qualcomm osto oli ihan hyvä veto vajaa vuosi sitten. Nesteen tankkailut liian aikaisin myös. Harviaa vähennetty kun Rauli antoi luvan. Kamux heivattu romuttamolle. Mandatum minipositio myyty. Ei nyt mitään isompaa masterplania ole jatkoon, aika Suomipainoitteinen salkku on, mutta on siellä noita etf+rahastoja ja AMD+Qualcomm+BATS hajautuksena pois Suomesta.

Tosiaan rahastoissa ja ETF:ssä on edelleen
-iShares Automation & Robotics
-iShares Core MSCI World
-Evli Suomi Pienyhtiöt
-iShares Core MSCI EM
-Nordnet Indexfond Sverige ESG
-Nordea Global Enhanced kasvu

18 tykkäystä

Salkku 22062024

° Nordea 4200
° Titanium 2707
° Dovre 45000
° Incap 1700
° Fortum 850
° Kesko 100
° Sampo 30
° Finnair 500

Salkun kärki on aika kapea mutta puolustuksekseni sanon että näiden kaikkien kanssa on kuljettu pitkät matkat ja ainakin kuvittelen tuntevani jotenkuten yhtiöiden uhkat ja mahdollisuudet.

Salkku on valitettavasti tai onneksi profiloitunut siten että laskevien korkojen trendi sataisi suoraan esimerkiksi Dovren ja Titanium laariin ja laukaisisi mahdollisesti merkittävän nousuputken. Eipä siitä Nordealle ja Incapillekaan varmaan haittaa olisi. Korkojen laskua ja valonsäteiden osumista tänne Helsinkiin odotellessa nostellaan noin 10 000 euroa vuodessa osinkoja ja lisätään kiertoon.

Kesko, Sampo ja Finnair on tuoreimpia hankintoja joita lähdetään nyt määrätietoisesti kasvattamaan. Nokian renkaiden ja Nesteen kanssa ollaan tiukasti tarkkailuasemissa.

22 tykkäystä

Melko tavanomainen foorumilaisen salkku, joka jakautuu kolmeen osioon: osakkeet 69,9%, osakerahastot 21,7% ja korkorahastot 8,3%. Suunnitelmana on kasvattaa rahastojen osuutta niin, että suorat osakesijoitukset mahtuvat osakesäästötilille ja ovat sellaisia, joissa on oikeasti omaa näkemystä.

Salkun tuotosta on turha kirjoittaa, koska sen näkee jo osakevalinnoista. Eli heikkoa on ollut. Luultavasti vähän Helsingin indeksinkin perässä.

Sijoitusasteen pidän aina 100%:ssa. Jos isomman käteisen tarvetta tulee, markkinatilanteesta riippuen myyn jotain sopivaa pois. Siksi salkussa on useamman sorttista korkorahastoakin.

Koska pääosa omistuksista on kaikille hyvin tuttuja, kommentoin lyhyesti niitä, joita ei ihan joka toisen salkussa ole:

Huhtamäki: Tajusin vasta piirakkaa leipoessa, kuinka suurella painolla salkussa on, koska osakkeita on sekä OST:lla, että AOT:lla. Umpitylsä yhtiö – pörssin Toyota Corolla: Vähän kasvua, puoliksi orgaanista ja yritysostoja. Vähän osinkoja. Kaikkea tasaisesti. Liiketoiminta kehittyy asiakkaidensa mukana. Ei tätä jaksa oikein seurata. Nämä varat pitäisi olla indeksirahastossa.

Nurminen Logistics: Arvosijoittajan valinta. Vahvaa kassavirtaa, jota mahdollisuus allokoida arvoa luoviin yritysostoihin. Arvostus matalalla johtuen osin kömpelöstä sidosryhmäviestinnästä. Toisaalta parempi, että tehdään enemmän kuin puhutaan. Mietityttää riskien kannalta, onko liikaa yhden miehen show.

Enento Group: Osto-ohjelma käynnissä. Yhtiössä kuluja karsittu ja tietojärjestelmiä kehitetty. Kun pohjoismaiden talous ja lainanotto virkistyy, tulos kasvaa kauniisti ja osakekurssi perästä.

TietoEVRY, Witted, Gofore: IT-palveluilla on kyllä kysyntää jatkossakin. Nyt on vaan heikompi suhdanne, mikä avaa houkuttelevan ostopaikan sijoittajalle. En osaa tehdä yhtiövalintaa, joten olen ottanut kolmea erilaista.

Osuuskunta KPY: Perintönä tullut pari vanhaa puhelinosaketta. Nykymuodossaan osuuksia toimistokiinteistöistä, tietoverkonrakennuksesta, IT-palveluista ja vähemmistösijoituksista. On tulossa ehkä ensi vuonna First North -listalle, minkä jälkeen myyn pois tai ostan lisää riippuen mille tasolle arvostus asettuu.

Evli Hannibal: Aiemmalta nimeltään Fourton Hannibal. Siirtyi Evlille tänä keväänä yrityskaupan myötä. Petter Langenskiöld on hoitanut rahastoa omintakeisella hardcore-arvotyylillään vuodesta 2007. Portfolion P/B tällä hetkellä 0,54, mikä kertoo oleellisen sisällöstä. Tuotot olleet ajoittain vahvoja. Nyt on ollut huonompi kausi. Olen ottanut salkkuuni hajautusmielessä. Strategia tuo negatiivista korrelaatiota indeksiin.

OP-Maailma indeksi, OP-Suomi indeksi: OP:n omistaja-asiakkaalle erittäin kustannustehokkaat ratkaisut indeksisijoittamiseen.

Xtrackers II EUR Corporate Bond UCITS ETF 1C: Euromääräisiä Investment Grade -yrityslainoja ETF:n kautta. Väitetään, että indeksisijoittaminen ei toimi koroissa, mutta ainakin menneitä tuottoja aktiivisten rahastojen kanssa verrattaessa tämä on mennyt ihan hyvin. Ehkäpä velkakirjojen valinta ei ole niin tarkkaa, kun luottoluokitus korkea.

19 tykkäystä

Muutamaan vuoteen ei tullut sijoitettua muualle kuin OP:n indeksirahastoihin, mutta nyt keväällä puraisi sijoituskärpänen oikein kunnolla ja päätin taas aloittaa vähän aktiivisemman näkemyksen oton ja markkinoiden seurannan. Laitan kuitenkin suurimman osan indeksiin, koska osakepoiminnalla saatan tuhota tuottoja ja pääomia, mutta indeksisijoittamalla huolehdin että en ainakaan koko pääomaani tuhoa. Kun träkkiä kertyy osakepoiminnasta, voin harkita osakkeiden osuuden kasvattamista. Elämäntilanteestani myös sen verran, että ikää on 22 ja elämisen kulut pienet, joten riskiä kestää ottaa. Toisaalta iso osa salkusta on opintolainaa (tulen myös lisäilemään tulevaisuudessa), joten kaikkea en viitsisi menettää arpalippuihin.

Invesco Nasdaq100 ETF: Historia ei ole tae tulevista tuotoista, mutta kun katselee indeksin sisältöä, niin sehän on täynnä niitä firmoja jotka tulevat olemaan todella, todella merkittävässä roolissa tulevaisuuden maailmantaloudessa. Vaikka arvostukset on kireät, ei näitä firmoja voi jättää pois salkusta.

OP-Amerikka indeksi: Helppo ja edullinen tapa lapioida pieniä hiluja amerikan osakemarkkinalle.

Xtrackers Artificial Intelligence ETF: Voi olla että tulin hypeen mukaan huipulla, mutta argumentti on sama kuin Nasdaq100:ssa. Vähän enemmän nimenomaan AI-altistusta.

LapWall: Ykkösheppa rakennusalan elpyessä. Yhtiö innovoi, investoi ja kasvaa. Toimariin luotan. 48 miljoonaa tuntuu pieneltä hinnalta tästä kioskista.

OP-Pohjoismaat indeksi: Ruotsin, Tanskan ja Norjan talouteen uskon. Iso Novo-paino estää lisäostot.

Componenta: Kannattavuuskäänne käsillä, osake ottanut jo ekan pompun. Sama kuin LapWallissa, 30 miljoonaa tuntuu pieneltä hinnalta tästä kioskista.

OP-Aasia indeksi: Pieni Aasia-altistus (tai pikemminkin Australia/Japani) ei tee kenellekään pahaa. Tämä siihen helpoin tapa.

OP-Suomi indeksi: Vanhoja peruja, nyt liikaa Suomi-painoa jo osakkeista, joten lisäostot jäissä.

Nasdaq Cybersecurity ETF: Tässäkin lisäostot jäissä, tämä on mun “vakuutus” skenaariolle, jossa kaikenmaailman koijarit valjastaa tekoälystä vuosituhannen kyberrikollisen ja kaataa pankit sekä potilastietojärjestelmät. Vuoleepahan joku silloin kultaa.

Investor AB: Mielenkiintoinen portfolio, kova träkki, ostoslistalla. Sillä aikaa tutkin lisää. Jos häviän rahaa, niin häviää Wallenbergitkin.

Tokmanni: Vihaan osinkosijoittamista, mutta kyllä minullakin on heikko kohta. Hyviin uutisiin ostelen lisää.

Volvo Car: Traders Club peesaus, pitää perehtyä enemmän. En ostele.

Kempower: Eiköhän tällä ole valoisa tulevaisuus vaikka ihan niin kovaa kasvua ei olla saatukaan mitä on odotettu. Mielenkiinnolla seuraan mitä jenkeissä käy sähköistymiselle kun Trump valitaan (tuskin mitään).

Rahastopaino 68%, Osakkeet 32% (4% Investor)
Maantieteellisesti 49% USA, 27% Suomi, 18% Pohjoismaat, 6% Aasia.

Näillä seteillä tavoitellaan vaurastumista ja markkinoista oppimista tällä hetkellä. Kyösti Kakkosen tyyliin helmasyntinä on tupakantumppien poimiminen. Salkku on tosiaan kasattu tähän muotoon nyt keväällä/kesällä ja nyt olisi tarkoitus siirtyä enemmän holdailemaan ja lisäilemään. Jännä nähdä miten oma näkemys pärjää. En voisi olla enempää innoissani!

41 tykkäystä

Koko salkku kiinni neljässä osakkeessa ja sijoitushorisontti näiden kanssa 1-5 vuotta ennen kuin alan arvioimaan myyntiä:
BAB 42,7%
AMD 40,1%
Fortum 10,2%
BIDU 7%

Seuraavaksi kerrytän rahaa sivuun ja katson josko jostain aukeaa hyvää ostopaikkaa tai vaihtoehtoisesti lisään nykyisten osakkeiden positioita.

17 tykkäystä

En jaksa nyt kummempia loruilla, mutta ehkä päivitys on paikallaan:

Joitakin pienempiäkin positioita löytyy, mm. Smart Eye ja Revenio, mutta niiden merkitys on lopulta aika pieni.

Viime aikoina olen tankannut Valmettia ja Nestettä, joiden uskon tuosta nousevan reilusti, kunhan suhdanne kääntyy. Harvian kohdalla tein ison kevennyksen ja sijoitin rahat Nokian Renkaisiin, joka on mielestäni halvemmin hinnoiteltu suhteessa odotuksiin.

29 tykkäystä

Pieni salkkupäivitys sitten viime näkemään:

  • Olvi tullut uutena OST:lle. Tykkään osingosta ja kansalaiset tykkää juoda, muita perusteluja tämän ostoon en tarvitse. :beers:

  • Indeksirahastot lähenee hyvää vauhtia 50% osuutta AOT:lla suunnitelman mukaisesti. Indekseihin menee yhteensä automaattisesti 15% joka kuukausi käteen jäävästä palkasta, eli ne pyörii väkisin, vaikka osakeostoja en tekisikään. :chart_with_upwards_trend:

  • Erityismainintana nostan esiin Nesteen, jonka %-osuus on vähentynyt OST:lla komeasti ihan itsekseen ilman myyntitoimenpiteitä. Rakkauden väriä tunnustava Neste takaa jatkossakin maittavat yöunet oma-aloitteisella %-osuuden vähentämisellä. :disguised_face::pinched_fingers:

20 tykkäystä

Puolen vuoden aikana tapahtunutta:

  • ostot: Neste, Nokian Renkaat
  • lisäykset: kk-säästöt rahastoihin, Gofore, Noho
  • myynnit: OmaSP, Harvia, Alexandria Real Estate Equities, Aallon group, Shockwave Medical (ostettiin pois pörssistä), Remedy, Tencent

Pyrkimyksenä on ollut vähentää omistusten lukumäärää. What I Learned About Investing from Darwin -kirjan innoittamana leikkuriin on päätynyt mm. velkaisia ja tappiollisia yhtiöitä.

24 tykkäystä

2024 Q2 salkkupäivitys:

Evolution gaming 10.0 %
Kamux 6.8 %
Qt 6.6 %
Talenom 5.4 %
Revenio 5.4 %
Svenska Handelsbanken 4.4 %
Gofore 4.4%
Tractor Supply 4.2 %
Puuilo 4.0 %
Tieto 4.0 %
Sampo 3.2 %
Harvia 3.0 %
Nokian Renkaat 2.8 %
eQ 2.4 %
Admicom 1.5 %
Fortum 1.4 %
Exel 1.3 %
Berkshire Hathaway 1.2 %
Fastenal 0.8 %
Sandvik 0.4 %
ADP 0.4 %
Graco 0.3 %
Nordea 0.3 %

Käteinen/korkosijoitukset 9.9%. (Käteisen osuus salkussani voisi olla ehkä pienempikin.)
Rahastoja ja ETF:iä (Seligson, Pyn Elite, Splitan, EUNL, EUNK, IUSN, Seligson & Co OMX Helsinki 25) 14.0%

Uudet yhtiöt/ETF:t salkkuun: EUNK, IUSN
Lisäykset: Nokian Renkaat, Evo, Talenom, Tieto
Myyty pois: Mandatum, Noho Partners
Kevennykset: Fortum
Osakeannit: Exel

Kvartaali meni aika odotetuissa merkeissä. Rivien harvennus salkussa edistyi odotetusti kahden yhtiön osalta: Mandatum ja Noho. Mandatumia salkkuun tuli ensin Sammon jakautumisen yhteydessä, mutta osakkeen hinta laski sen verran alas, että tein
useita lisäyksiä. Pitkään salkkuuni yhtiö mm. liian vaikeaselkoisena (ainakin minulle) sen sijaan ei ole oikein sopiva. Noho puolestaan ei liian velkaisena sovi salkkuuni.

Exel on salkussa hyvä esimerkki, miksi pyrin välttämään jatkossa entistä enemmän liian velkaisia yhtiöitä. Osallistuin toki osakeantiin. Koska osakkeen hinta on kyntänyt sen verran alhaisella tasolla tänä vuonna, en myynyt sitä ennen antia. Jäädään siis odottelemaan paranevan suhdanteen tuomaa myötätuulta yhtiölle. Yhtiö on kuitenkin edelleen exit-listallani.

Lisäyksistäni Nokian Renkaat ja Tieto eivät ole laadultaan salkkuni parhaimmistoa. Molempia olen omistanut jo vuosia, vaikka rinkulat poistuivatkin salkustani pariksi vuodeksi Ukrainan tilanteen seurauksena. “Erityisen pitkään salkkuun” kumpikaan ei laatupuutteiden takia tule jatkossa kuulumaan. Talenomia lisäilin myös jonkin verran. Yhtiöltä odotan Ruotsin osalta selkeää käännettä vuoden 2025 loppuun mennessä.
Yhtiöllä ei ole vielä Suomen lisäksi missään muualla selkeitä näyttöjä salkkuuni kelvollisesta liiketoiminnasta. Siinä mielessä 5.4 % osuus tuntuu hieman korkealta. Mutta näillä mennään toistaiseksi. Yhtiössä on kuitenkin potentiaalia.
Evo sen sijaan on näyttönsä näyttänyt hyvästä arvoa luovasta kasvusta monella markkinalla poikkeuksetta. Arvostustason pysyessä samana/laskiessa voin jopa hieman kasvattaa vielä positiota.

Fortumia kevensin kurssien noustua moneen otteeseen. Aikomukseni oli jopa myydä positio kokonaan pois, mutta kurssi ehtikin tipahtaa, joten jäädään odottamaan jatkokevennyksiä. Eräs yhtiön suurista omistajista ei oikein tunnu soutavan samassa veneessä kanssani. Se lisää intoa yhtiön myynnille.

Yhdysvaltalaisten yhtiöiden arvostustaso on edelleen haastava. Peukalo oli jo O’Reilly automotiven ostonapilla hetken aikaa kurssi dipatessa, mutta nappi ei mennyt tälläkään kertaa pohjaan. Yhtiö on kyllä laadukas, mutta rivejä salkussani on jo ennestään liikaa ja kurssi ei vielä tässä tilanteessa ollut riittävän alhaalla ensimmäiselle ostolle.

Näillä arvostustasoilla tulen ostelemaan suoria osakkeita lähinnä Suomesta/ Pohjoismaista. Pieniä Kuukausisijoituksia ulkomaisiin ETF:iin ja rahastoihin tulen jatkamaan edelleen. Tässä markkinatilanteessa tuntui perustellulta aloittaa ostot ETF:iin EUNK ja IUSN. Osakerahastojen/ETF:ien osuus salkustani on nyt 14.0 %. Tarkoitukseni on nostaa osuutta hiljalleen 20 prosenttiin.

Laitetaan vielä tänne muistiin, että Indereksen sivuilta laskettu Indereksen seuraamien yhtiöiden P/B 2024 mediaani on 1.55 (P/B 2025 mediaani 1.44), osta-suosituksia Indereksellä on 14 kpl ja myy 10 kpl. CNN:n Fear & Greed index on tällä hetkellä 45 (Neutral). Indereksen osta-suosituksien lukumäärä on laskenut kvartaalin aikana 24 → 14. Kyllä pörsistä siitä huolimatta ostettavaa varmasti löytyy. Seligson & Co OMX Helsinki 25 ETF:ää ostan ajallisesti hajautetusti näillä hinnoilla.

19 tykkäystä

Jaetaan ensimmäistä kertaa omakin salkku, niin voi ainakin itse myöhemmin ihmetellä mitä liikkeitä on tullut tehtyä.
Melkolailla huomaan että on siirrytty aika konservatiiviseen salkkuun, ja pääosin se tuntuu eniten omimmalle. Välillä salkussa käy ja on käynyt kaikenlaista muutakin kun fomo käy vastustamattomaksi, mutta itselle paras tyyli tuntuu olevan se, että hakee “peli jännistykset” vaikka vedonlyönnin kautta, ja sijoittaminen on enemmän “säästämistä”.

Uusimpana hankinta Realty Income, jonka painoa tarkotus kasvattaa. Muutenkin kiinteistöala herättelee kiinnostusta, mutta aika varovasti vielä sen suhteen yritän olla.

Yhdistettynä AOT/OST suurimmasta pienimpään:

  • iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) -14%
  • VanEck Crypto and Blockchain Innovators UCITS ETF USD A -11%
  • Investor B -10%
  • iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist) -9%
  • Evolution -8%
  • iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD Acc -8%
  • Kesko Oyj B -8%
  • Amundi Nasdaq-100 II UCITS ETF Acc -7%
  • Sampo Oyj A -7%
  • Nordea Bank Abp -7%
  • TietoEVRY Oyj -5%
  • Vincit Oyj -4%
  • Realty Income Corp -3%
15 tykkäystä
Yhtiö Osuus
Fairfax Financial 24,6 %
International Petroleum 13,5 %
Vistry Group 12,5 %
Evolution AB 8,2 %
AerCap 5,0 %
Gofore 2,8 %
Philip Morris 2,5 %
Investor B 2,3 %
- -
Käteinen 28,7 %
Yhteensä 100,0 %

YTD +8,65 %

Q2 alkaa olla taputeltu. Jos vuoden ensimmäinen neljännes meni nappiin, niin toisella tarvottiin vastatuuleen. Kvartaaliin mahtui pari epäonnistunutta swingiä, jotka selittävät suurimman osan tappioista - taas sitä tutumpaa Hadesta. :grin: Salkkuun päätyi myös pari uutta yhtiötä - yksi paluumuuttaja, toinen “uusi” tuttavuus.

Lyhyet kommentit yhtiöistä:

Fairfax: Ei toimenpiteitä. Firman intialainen kruununjalokivi Go Digit listautui vihdoin Intian pörssiin kvartaalin aikana, mikä oli odotettu askel eteenpäin, ja takaisinostoja on tehty kovaan ja kiihtyvään tahtiin. Muuten Q2 oli hyvin tylsää ja rauhallista aikaa. Hurrikaanikaudesta on tulossa ilmeisesti edellisvuotta pahempi, ja markkina taitaa hermoilla tätä. Selvästi salkun isoin, ja saa luvan sellaisena pysyä.

International Petroleum: Ei toimenpiteitä. Takaisinostot reilusti alle NAVin ja Blackrodin ylösajo jatkuvat - näiden turvin kohti omistaja-arvon luontia.

Vistry Group: Ei toimenpiteitä. FTSE 100 -indeksiin lisääminen taitaa olla merkittävin tapahtuma Q2:lla. Muuten pelkkää vaakaliitoa.

Evolution: Suurin yksittäinen laskija kvartaalilla, liittyen vaihtelevan asiallisiin huoliin niin Georgian kuin Aasian suunnilta. Pelaajamäärädata näyttää edelleen hyvältä liven puolella, RNG taas… noh, vakaalta. Ostin tätä hiukan lisääkin taas pitkästä aikaa noin tämänhetkisiltä kurssitasoilta.

AerCap: Takaisin salkkuun. Lentokonevuokraajilla pitäisi olla hyvä kiitorata edessä, kun lentomatkustamisen kysyntä on vahvaa ja uusien lentokoneiden tarjontapuoli sakkaa. Q1:n aikana AerCap hyödynsi epätasapainoa myymällä vanhempia koneitaan yli kirja-arvon, käyttäen tuotot omien osakkeiden takaisinostoihin ja mitätöinteihin. Bisneksen velkavipu ja osakkeen matala arvostus johtavat siten vahvaan arvonluontiin: on erinomainen merkki, että yhtiö on valmis kutistumaan arvonluonnin nimissä.

Lentokoneiden liisaus ei ole huikea toimiala, mutta markkinan myötätuulet ja yhtiön johdon fantastinen kyky allokoida pääomia on yhdistelmä, jota voinee pitää salkussa melko huoletta.

Gofore: Ei toimenpiteitä. Pitää pintansa heikossa markkinassa yllättävän hyvin.

Philip Morris: Uusi tulokas AOT:n puolelle. Aikanaan lupasin itselleni ostaa tätä, jos Swedish Matchin ostotarjous menisi läpi surkeilla ehdoilla - ja totta kai se meni. Nyt sitten tätä kautta ZYNin omistajana - jos regulaatio ei pilaa koko alaa, niin nikotiinipussit tekevät PMI:lle reippaasti rahaa ja pitkään. Kannattavuus on jo korkea, mutta kasvuvaraa voisi vielä olla. Maksaa epämiellyttävän paljon osinkoa, mutta kai yksi sellainenkin firma mahtuu salkun puolelle.

Ei missään nimessä tyypillinen kohde itselle, enkä tule tätä kasvattamaan isoksi positioksi, mutta olkoon ikään kuin muistutuksena siitä, että laadukas omistajapohja on elintärkeä osa hyvää sijoitusta - se kun on yksi suurimmista syistä sille, miksi tämä bisnes ei ole salkussa nimellä Swedish Match.

Investor: Ei toimenpiteitä. Tekee uusia ATH-lukemia lähes viikko toisensa jälkeen kaikessa hiljaisuudessa.


Salkun painotettu P/E tälle vuodelle konsensusennusteita käyttäen on 9,9 (pl. Investor, jonka P/E-luvulla voi heittää vesilintua). Vaikka monelle salkkuyhtiöistä on ihan turha odottaa korkeampia arvostuskertoimia, niin pidän silti arvostusta mukavan alhaisena siihen nähden, että firmojen kasvunäkymät ovat pääasiassa ennustettavat, joskaan eivät nopeimmat. Evolutionin PE 18 on salkun korkein noteeraus - tuo taitaa olla alempi kuin SP500:n keskiarvo tällä hetkellä. En valita.

Näillä eteenpäin kohti Q3:ta, silloin taas lisää kommentteja.

23 tykkäystä

Ensimmäisen vuosipuoliskon isoimmat muutokset salkussa
Myynnit / Vähennykset:

  • Intrumit osakkeet myyty alkuvuodesta ja jätetty vain pieni positio mikä on sulanut vielä entisestään.
  • Tecnotreet myyt pois
  • Apple myyty
  • Talenomia ja Fortumia höylätty pienet positiot pois

Ostot/ Lisäykset:

  • Kokonaan uutena salkkuun Kempower ja Nokian Renkaat
  • Lisätty Neste, Kesko, Nordea.
  • Lisätty myös kk-ostoina rahastoja ja ETF:ä sekä tehty muutama extralisäys “Superrahastoihin” H1 aikana.
  • Korkorahastoja hankittu myös salkkuun Evli Likvidi B ja Evli High Yield.

Salkun tuotto ollut kokonaisuudessaan hieman negatiivinen alkuvuoden osalta n. -1%.

H2 aikana tarkoituksena jatkaa kk-säästöjä ja osakepoimintoja todennäköisesti Suomen markkinalta.

12 tykkäystä

Kvartaalipäivitystä salkun sisällöstä, ei valtavia muutoksia varsin kehnoja tuloksia esittäneellä mutta hieman nousseella kvartaalilla (Q2 tulee enemmän blogiin Sijoitustietoon varmaan huomenna):

Sijoitusaste 213%

19 tykkäystä

Tässä on puolivuotiskatsaus. Salkun koko on reilut 22 tuhatta euroa. Tästä painamalla pääse suoraan loppuun.

Ostot ja myynnit puolen vuoden aikana

Lyhyesti sanottuna kevensin suoria osakkeita ja kasvatin rahastoja. Kaiken kaikkiaan raha virtasi pois salkusta.
uudetsijoitukset

Ostot:

Osakkeet:

  • Puuilo

  • NoHo Partners

  • Titanium

  • Oma Säästöpankki

Rahastot:

  • OP-Aasia indeksi

  • Phoebus

  • Tropico LatAm

  • Handelsbanken Usa Indeksi

  • Storebrand USA A Eur

  • DWS Invest Africa LC

ETF:

  • PDR Russell 2000 US Small Cap UCITS ETF

Myynnit:

Osakkeet:

  • Titanium kokonaan pois

  • Mandatum

  • Inderes kokonaan pois

  • Tokmanni

  • Oma Säästöpankki kokonaan pois

ETF:

  • Ishares Msci Taiwan Ucits ETF kokonaan pois

  • Xtrackers Ftse Vietnam Swap Ucits ETF kokonaan pois

Salkku

Salkun kehitys:

Kuvaan salkun kehitystä viikkopylväinä euroina.


Vaaleansininen on sijoituksen määrä. Kumulatiivinen tuotto näkyy vihreänä. Kun pylväs lähtee punaisena, salkku oli kokonaisuudessa tappiolla.

Strateginen tarkastelu

Osakkeiden maantieteellinen hajautus ja omaisuusluokat:
Tavoitteeni saada Pohjois-Amerikka Suomi-osakkeiden tasolle on toteutunut

Allokaatio:
Osakkeet 35 %
Rahastot
39 %
Listaamattomat yritykset
2 %
Osuuskunnat 18 %
Korot 5 %
Salkussa ei ole käteistä.


Allokaation kehitys

Salkkuni allokaation palautusarvot uusina sijoituksina:
Suojan vähennys 2367 euroa
Osakkeiden lisäys 8492 euroa

Likvidoimisprosentti 79 %
Jätän likvidoimisprosentin ulkopuolelle vaikeasti tai hitaasti likvidoitavat kohteet:
-Osuuskuntien tuotto-osuudet
-Listaamattomat yhtiöt

Osinkoa maksavat yhtiöt 68 %
Tässä on mukana listatut ja listaamattomat osakkeet, jotka maksavat osinkoa.

Suojaamattomuusarvo 7,68 %
Tämä arvo on toteutuneen salkun koon ja suojan laskentaan käytettävän tavoitearvon välinen erotus prosentteina.

Riskimatriisi:
laivanupotus
Tulipalossa olevat yhtiöt ovat salkussani miinuksella.

Osakkeet:

Ankkuriosake vaihtui:

Käytännössä Tokmanni korvautui Puuilolla. Tarkoituksena oli kyllä tasaisempi kärki, mutta Puuilo on selkeästi suurin osakeomistus. Puuilo täyttää kaikki kriteerit ankkuriosakkeeksi erinomaisella suomenkielisellä viestinnällä.

NoHo Partners:

NoHo tuli uutena salkkuuni. Olen pintapuolisesti perehtynyt Hook -ravintolaketjuun.

Hook

Hook:

NoHo nosti päämarkkinapäivässä esille selkeimmin Suomen liiketoiminnassa Hook-ketjun kasvupotentiaalin. NoHon mukaan ravintoloiden määrä voitaisiin nosta nykyisestä 11:sta 30-50 kappaleeseen. NoHo osti osake-enemmistön Hookista vuonna 2015. Yksi kilpailija Hookille on Siipiweikot, joka ei kuitenkaan ole lähtenyt kasvattamaan ravintoloiden määrää.

Tampere:

Ensimmäinen Hook-siipiravintola avattiin Tampereelle 1997. Siipiweikot on alan pioneeri avautuen jo vuonna 1993 niin ikään Tampereelle. Tamperetta pidetäänkiin Suomen siipipääkaupunkina. Hookin pääjehuna toimii Juha Vuorio, joka on todennäköisesti suurin omistaja ennen NoHolle myymistä. Hän toimii edelleen aktiivisesti Hook-ketjun parissa ja on yleisesti ottaen sen kasvot. Juha Vuorio on ollut koripalloilija SM-sarjassa 1980-luvulla ja tämä näkyykin ravintoloiden sisustuksessa. Muutenkin urheiluteema on vahvasti läsnä ravintoloiden tapahtumissa. Ravintoloissa on useita näyttöjä, mistä tulee urheilua kokoajan.

Michael Jordan Rauman Hookin vessasta

Muita osakkaita ovat Juha Vuorion vaimo Helena, ex-jääkiekkoilja ja jääkiekkovalmentaja Raimo Helminen, sekä Eppu Salminen. Luulen, että näillä osakkuuksilla on enemmän mainosarvoa kuin jotakin taloudellista merkitystä itse osakkaille.

https://www.ravintolahook.fi/hook-tampere/

Helsinki:

Helsinkiin ravintola avattiin 14.4.2016. Siipiravintola sijaitsee Kisahallin päädyssä. Uutisten mukaan ravintolalla on samat omistajat kuin Tampereen ravintolassa.

Raipe Helmisen ja Eppu Salmisen suosittu ravintola rantautui Helsinkiin

https://www.ravintolahook.fi/hook-helsinki/

Turku:

Turkuun Hook saapui vuonna 2017. Ravintola muutti viereiseen toimitilaan vuonna 2023.

https://www.turkulainen.fi/paikalliset/1597079

Kävin ruokailemassa Turun Hookissa kahdesti yhden päivän aikana kesäkuussa. Aluksi söin vain ristikkoperunat kastikkeen kera juomana pieni Pepsi, jotta jaksoin bussimatkan jälkeen katsoa elokuvan.

Kävin katsomassa siskon kanssa lentopalloanimen HAIKYU!! The Dumpster Battle. Leffan jälkeen palasin takaisin Hookiin ja seurueeseen liittyi kolmanneksi siskon poikaystävä, joka onnekseni maksoi koko ruokailun. Söimme Vegaanisetit juomana mansikkasoodat. Olen melko huono arvioimaan ruokaa ja lähinnä muistan karmeat kokemukset, joihin nousee Siipiweikkojen karmaisevan väkevä kastike, mutta en mene siihen tässä kohtaa. Hookissa saama ruoka on ollut kuumaa, joka ainakin poistaa mahdolliset basillipelot. Luotan myös siskooni, joka on mielestäni hyvin tarkka ruuastaan ja sen mausta. Annoskoot ovat suurehkoja. Siksi meillä olikin vain kaksi annosta kolmeen pekkaan. Jos jotain voi valittaa niin vegaanisten dippien vaihtoehdot olivat vähäiset. Kastike olisi voinut olla lisäksi vaihtoehtona dipin lisäksi tässä annoksessa. Finnwatch olikin huolissaan NoHosta, mutta mielestäni hyvänmakuinen vegeruoka on erinomainen tapa lisätä sen suosiota. Mansikkasooda oli myös hyvää ja virkistävää lämpimänä kesäpäivänä. Palvelu oli ystävällistä molemmilla kerroilla ja ruoka tuli nopeasti pöytää.

https://www.ravintolahook.fi/hook-turku/

Levi:

Levin ravintola avattiin 2020 helmikuussa vähän huonoon aikaan koronapandemian takia. Ravintola on kiinni kesäisin.

https://www.ravintolahook.fi/hook-levi/

Salo (Franchising):

Salon ravintolan avajaiset asettuvat 2021 keväälle. Ravintolaa pyörittää Ravintola Salon Tähkänkulma Oy.

proff.fi

https://www.ravintolahook.fi/hook-salo/

Espoo:

Espoon ravintola on avattu 2021 heinäkuussa. Mukana on osaomistajana Jere Lehtinen.

https://www.is.fi/jaakiekko/art-2000008123488.html

https://www.ravintolahook.fi/hook-espoo/

Nokia Areena (Franchising):

Nokia areenan ravintolapalveluja pyörittä NoHo ja ravintola on auki tapahtumien aikaa. Nokia Areenan avajaiset olivat joulukuussa 2021. Franchising- järjestely on tässä todennäköisesti Hookin vähemmistöosakkaiden takia.

Seinäjoki (Franchising):

Avattu toukokuun alussa 2022. Ravintolaa pyörittää Night People Group.

Ravintolat - Night People Group

https://www.ravintolahook.fi/hook-seinajoki/

Rovaniemi (Franchising):

Avattu toukokuun 20. päivä. Ravintolaa pyörittää Kalant Oy, joka omistaa kiinteistön ja vuokraa tiloja myös NoHon kilpailijalle Restelille.

https://www.businessrovaniemi.fi/news/Sijoittautumisuutisia-Ensin-Rovaniemelle-tuli-oululaislahtoinen-Pannukakkutalo-ja-nyt-ovensa-avaa-tamperelainen-siipi--ja-sporttiravintola-Hook--/bspn2iiw/84968b29-081b-40a7-bd50-493df4bd3511

https://www.ravintolahook.fi/hook-rovaniemi/

Jyväskylä:

Avajaiset olivat kesällä 2022. Koripalloilijatähti Lauri Markkanen on osaomistajana tässä ravintolassa.

Lauri Markkanen ”kivalla osuudella” mukana uudessa ravintolassa Jyväskylässä – tuotoilla tuetaan vähävaraisia koripallojunioreja | Paikalliset | Suur-Jyväskylän Lehti
https://www.ravintolahook.fi/hook-jyvaskyla/

Lahti:

Ravintola avattiin myöhään syksyllä 2022. Jari Litmanen on osaomistaja.

Jari Litmanen lähti osaomistajaksi Hook-ravintolaan
https://www.ravintolahook.fi/hook-lahti/

Rauma (Franchising):

Rauman ravintola avattiin 2023 syyskuussa. Ravintola toimii perinteisellä NoHon partnerimallilla, jossa Antti Laine on osaomistaja ja ravintolan pyörittäjä. Samassa rakennuksessa toimii myös NoHon yökerho Domino. Uskoisin, että franchising- järjestely on Hookin vähemmistöosakkaiden takia. Omistusten jako olisi vaikeaa, koska kokonaisuudessa on yökerho.

https://www.ravintolahook.fi/hook-rauma/

Ruokailin Rauman Hookissa torstaina 30. toukokuuta alkuillasta, jolloin oli hyvin hiljaista. Ravintola ei ole arkena auki keskipäivällä. Tutustuin menuun ja ilahduin erityisesti, että raumalainen perinneruoka lapskoussi löytyi listalta. Mutta koska kyseessä on siipiravintola, niin pitihän sitä tilata 12 kappaleen siipiannos mediumkastikkeella. Juomaksi Pepsi, koska olin autolla liikkeellä, enkä yleisesti edes pidä alkoholista. Positiivisena asiana voidaan pitää, että tarjoilija laittoi ison juoman pienemmän sijaan kysymättä.

Ruoka-annosta odotellessa katselin ravintolan sisustusta, jossa oli vahvasti sporttiravintolaa, mutta ihmettelin TV:n alapuolella olevaa hahmoa. Aluksi ajattelin, että kyseessä on löytöretkeilijä Mr. Jones, jonka niminen ravintola oli ennen muutosta Hookiksi. Myöhemmin toki selvitin, että ravintoloissa on myös merirosvoteema, jota hahmo edusti. Täytyy pikkasen kyseenalaistaa, että onko kaksi ristiriitaista teemaa jo liian levotonta ja riittäisikö pelkkä sporttiteema. Toisaalla merellinen tyyli sopii hyvin Raumalle. Sporttiteemasta täytyy nostaa, että on positiivista, ettei tästä ole tehty mitään Lukko-baaria. Jääkiekkoilijoiden paidat ovat NHL-tasoisia. Leijona-paitakin näyttää olevan seuraavassa kuvassa. NHL:ää näytti tulevan ruuduista, joita oli joka puolella. Kanavana oli V-Sport1.


Ruoka-annos saapui. Sisälsi myös kasviksia ja aurajuustodipin. Kanansiipien kastike ei ollut liian väkevää vaan sopi mediumtasolle toisin kuin Siipiweikkojen mediumkastike, joka oli aivan liian vahvaa. Siipien syöminen on kyllä tahrivaa, mutta onneksi paperia oli tarpeeksi pöydällä. Kädethän haisee vielä pitkään kastikkeelta ruokailun jälkeen.

Ruoka oli hyvää, mutta palvelu oli melko jäyhää. En tiedä johtuuko jäyhä palvelu siitä, että olin yksin liikkeellä ja mies vai onko tämä tyypillinen raumalainen tapa. Toki kiitokseeni olisi voitu vastata lähtiessäni ravintolasta.

Muut toimipisteet

Nettisivulla on myös muita toimipisteitä, jotka ei ole auki kuin kesäisin, mutta en huomannut näiden Facebook-sivuissa mitään päivityksiä tältä kesältä. Lisäksi on pyörillä liikkuva Hook-rekka, joka kiertää aktiivisesti K-kauppoja.

Dubai

Pakko sano, etten ole kovinkaan innostunut Juha Vuorion Dubain suunnitelmista.

Ravintolaketju pyrkii Dubaihin ensimmäisenä suomalaisena: ”Tunnemme siellä vaikutusvaltaisia ihmisiä” | Kotimaa | Yle

Mihin uusia Hook-ravintoloita avattaisiin:

Uskon, että suurimpiin kaupunkeihin mahtuu useampi Hook, mutta listaan nyt varsin viihteellisessä listassa mahdollisia uusia paikkakuntia:

:ice_hockey: Jääkiekon SM-liiga

:soccer: Jalkapallon Veikkausliiga

:basketball_man:t2: Korisliiga

  1. Vantaa (247 443)
  2. Oulu (214 633) :ice_hockey::soccer:
  3. Kuopio (124 021) :ice_hockey::soccer:
  4. Pori (83 106) :ice_hockey:
  5. Kouvola (78 880) :ice_hockey::basketball_man:t2:
  6. Joensuu (78 062) :basketball_man:t2:
  7. Lappeenranta (72 988) :ice_hockey:
  8. Vaasa (68 956) :ice_hockey::soccer:
  9. Hämeenlinna (68 319) :ice_hockey:
  10. Mikkeli (51 919) :ice_hockey:
  11. Porvoo (51 289)
  12. Kotka (50 500) :basketball_man:t2:
  13. Kokkola (48 295)
  14. Hyvinkää (46 901) Hook kesäterassi vuonna 2023
  15. Järvenpää (46 490) Nuoret pyörittivät Hook kesäravintolaa kontissa 2022 ja 2023
  16. Lohja (45 645)
  17. Nurmijärvi (44 785)
  18. Tuusula (41 338)
  19. Kirkkonummi (41 154)
  20. Nokia (35 647) :basketball_man:t2:
  21. Raasepori (27 209) :soccer:
  22. Valkeakoski (20 694) :soccer:
  23. Uusikaupunki (14 938) :basketball_man:t2:
  24. Lapua (14 024) :basketball_man:t2:
  25. Kauhajoki (12 618) :basketball_man:t2:
  26. Maarianhamina (11 812) :soccer:

Vertailuna:
Rauma (38 832) :ice_hockey:

Listassa on Raumaa suuremmat kaupungit ja liigapaikkakuntia. Pidän Maarianhaminaa mielenkiintoisempana kuin Dubaita.

Nike

En keskity tässä nyt ollenkaan Niken kurssikehitykseen. Vaan kaikkeen epämääräiseen. Syy miksi sijoitin Nikeen löytyy Netflixin elokuvasta Amateur:


Eli siis koripalloviihdeharrastus johti tähän Niken hankintaan.

Olen myös kovasti tehnyt tukiostoja, kun Nike on romahtanut salkussani:

Rahastot

USA indeksi
usa

On varsin selvää, että Yhdysvallat pitää olla salkussa ja mieluiten indeksimuodossa. Mutta pitääkö rahastoja olla näin monta, on oleellinen kysymys. LähiTapiolan USA ilmastoindeksi valikoitui vakuutusmaksujen alennuksen vuoksi. Alentuiko vakuutusmaksu tämän seurauksena - ei. Henkivakuutus oli päällekkäinen tuote rahastosijoituksen kanssa ja näin mitään olennaista hyötyä tästä rahastosijoituksesta ei ole vakuutusmaksuihin. Toki tämä lisää mahdollisuuksia vaihtaa tai lopettaa tiettyjä vakuutuksia ilman etutason laskua.

Handelsbankenin USA Indeksi ja Storebrand USA A valikoitui Nordnetin palvelusta luoton saannin vuoksi. Kuinka paljon luottoa sain tämän seurauksena - nolla euroa. Nordnet ei myöntänyt luottoa ollenkaan. Olen yrittänyt kahdesti. Toki näistä rahastoista on hyötyä, jos joskus saan luoton.

Olen hankkinut kahta USA pienyhtiö-ETF:ää, koska asiantuntijoiden mukaan nämä lähtevät räjähtävään nousuun korkojen laskiessa. Onko korkoja laskettu ja nämä lähteneet räjähtävään nousuun - ei.

Indeksisijoittaminen Yhdysvaltoihin kannattaa, mutta monien rahastojen käytöstä ei juurikaan ole hyötyä, jos nyt ei kuitenkaan mitään haittaakaan. Kaikesta huolimatta tarkoituksena on taas lisätä uusi Pohjois-Amerikka indeksituote repertuaariin.

Kehittyvät markkinat
kehittyvät

Kehittyvissä markkinoissa olen pyrkinyt kasvattamaan Latinalaisen Amerikan painoa. Myin tuotto-osuuksia maksavan Taiwan ETF:n pois. Luovuin myös Vietnam-ETF:stä. Tämä Vietnam taitaa olla viimeisiä aivottomia foorumipeesauksia. Pyn Elite on toki se tuote, millä täällä Vietnamin yleisemmin sijoitetaan. Siivosin siis tämän pois.

Tropico LatAm on ollut keskeisin rahasto, jota olen lisännyt. Tein myös pienen lisäyksen Afrikka-rahastoon.

Suunnitelmissa on Turkki-ETF:n kevennys ja jatkaa Tropico LatAm lisäyksiä, sekä IRSA-lisäys mahdollisuuksien mukaan marraskuussa.

IRSAsta vielä tarkemmin, koska on lähtökohtaisesti omituista pitää sitä rahastojen joukossa. Keskeisin syy pitää sitä täällä on, etten tästä mitään ymmärrä. Paljastui, että Argentiinalaisten kiinteistöjen lisäksi tämä omistaa jonkun pankin. Tavoitteena on selvittää seuraavan puolivuoden aikana minkä pankin. IRSA on ollut myös valtava osinkosinko. Kokoonsa nähden osinko ollut merkittävä. Minun osinkotavoite on jo ylittynyt tämän vuoden osalta.

Kuvassa on Ermest Octavien Sinkos, joka on Argentiinan Osinkopuolueen puheenjohtaja.

OP-Aasia indeksi

Olin katsomassa Haikyu!! The Dumpster Battle - lentopalloanimen. Mutta mennäänpä tähän rahastoon. Oikeastaan en ole tainnut kertoa taustoista, miksi päädyin tähän rahastoon. Syynä on muutakin kuin ostin nyt tätä, jotta saan OP-bonuksia. Toki tämäkin oli syynä. OP-Aasia indeksi on oikeasti yksi edullisimmista rahastoista sijoittaa tähän maantieteelliseen alueeseen muun muassa Japani ja Australia. Luin aiheesta myös artikkelin, jossa OP-Aasia indeksiä pidettiin erityisen mielenkiintoisena. Japani on minulla myös yleisesti mielenkiinnon kohteena, jos joku ei vielä ole tajunnut. Tästä kaikesta siis syntyi kokonaisuus, jossa tämä rahasto on varsin luonnollinen osa salkkuani.

Global Top 25 Brands

Tämä on jäänyt vähän muiden rahastojen jalkoihin. Näyttää vähän myös siltä, että indeksirahastoissa saa huippuyhtiöt paremmin haltuun kuin valikoivassa rahastossa. Tämä on kuitenkin edelleen halvin tapa itselleni saada brändejä salkkuun. Nikekin olisi kannattanut nauttia tämän kautta yksistään.

Norja-indeksi

Tämä on kieron ihmisen öljysijoitus. Tässä on myös paljon brändejä, joita käytän kuten Yara, Moi Mobiili ja Erittäin hieno suomalainen.

Phoebus

Itse uskon edelleen myös osakepoimintaan ja Phoebuksesta sitä saa lompakon paksuutta katsomatta. Minusta tämä sijoittaa vähän samanlaisesti kuin minä. Anders Oldenburg tosin sijoittaa menestyksekkäästi ja minä menettävästi.

Osuuskunnat

Metsäliitto
Olin alkuvuonna Metsäliiton 90-vuotisjuhlissa Porissa yhdessä veljen kanssa, koska kutsukin tuli metsäyhtymän kautta. Minun yksityiset pienet kaupat eivät siis oikeuttaneet kutsuun. Juhlaillallinen olikin erittäin maittava ja monipuolinen. Esitykset olivatkin melko lyhyitä tapahtumassa, joka huipentui Mikko Harjun konserttiin.

Korot


En ole aina oikeassa, mutta 95 kertaa sadasta olen.

En ole aina oikeassa, mutta 95 kertaa sadasta olen.

Otsikosta voi jo päätellä, että olen tullut hulluksi ja ei tämä mikään täysin perätön väite olekaan. Tämä otsikko löytyi Teemu Rannikon kirjasta, mutta en voi nyt sanoa kuka näin sanoi siinä kirjassa. Ainakaan Teemu Rannikkoa ei voi suoraa syyttää tämän perusteella ylimieliseksi. Tämä juttukokonaisuus taitaa kuitenkin keskittyä vääriin päätöksiin ja väärässä oloon. Nämä kirjoitukset olivat jonkun näköinen pahanolon purkautuminen. Oloni on nyt parempi ja minusta ei tarvitse olla huolissaan.

Suostuminen Alokkaan haastateltavaksi oli väärä päätös:

Tämä oli kaikkinensa suurin virhe, ja se että menetän rahaa jossain sijoituksissa on aivan pikku juttuja. Sinänsä, että minua pyydettiin ja kireällä aikataululla, kertoo siitä, että laarin pohjia kaiveltiin ja rotanpaskaahan sieltä löytyi. Sentään varoittelin laadun laskusta, mutta tuskin Alokaskaan pystyi tajuamaan, kuinka suuri fiasko ja pohjanoteeraus haastattelusta tulisi. Olisi kivaa, jos pystyisin piiloutumaan kiireen taakse, ja sillä verukkeella todeta virheen vahingoksi, mutta ei. Itselläni oli kuitenkin jonkun näköinen teoreettinen valmistuminen haastatteluun jo ollut ennen pyyntöä. Vastaus olisi pysynyt samana, vaikka olisin käyttänyt loputtomasti aikaa. Olin siis asetellut jäävuoren ja suunnittelin reitin suoraa sitä päin. Sadasta tykkäämisestä huolimatta, jos kirjoitus loukkaa yhtä, niin pidän tätä epäonnistumisena. Jos olisin kieltäytynyt haastattelusta olisi säästytty tästä mielipahasta.

Sijoitus Inderesiin ei mennyt putkeen:

Tästä tuli reippaat luovutustappiot, mutta tämä ei ole suurin ongelma. Suurin ongelma on väkinäinen pyrkiminen osaksi yhteisöä. Kyllä tällä ihmissuhdetaito-osaamistasolla pitäisi ymmärtää pysyä kaukana tapahtumista, jossa on muita ihmisiä. Siksi olikin varsin omituista, että aidosti yritin tulla yhtiökokoukseen, mutta kaikkien onneksi en saanut lomaa. Olen tullut siihen lopputulokseen, etten halua livenä tavata foorumisteja ja uskon että tämä on molemmin puolinen toive. Siksi järkevintä on olla omistamatta Inderesin osakkeita, ettei tule taas pyrkimyksiä livekohtaamisiin.

Matkaseuran ottaminen Tokmannin yhtiökokoukseen oli virhe:

Aidosti olen ymmällä, että miksi ystäväni halusi Helsinkiin. Mutta sinne hän halusi ja esitin, että yhdistetään Tokmannin yhtiökokous Helsingin matkaan siten, että yöpyminen tapahtuisi Mäntsälässä. Ystävä hyväksyi suunnitelman ja ilmoitin hänet myös avustajakseni yhtiökokoukseen.

Matka alkoi maanantaina. Bussilla saavuimme Helsinkiin puolilta päivin. Kampista menimme tunnelia myöten Forumiin. Ruokailimme Hangon Makaronitehtaalla. Ruoka oli hyvää. Söimme kakkua jälkiruuaksi. Pääkohteeksi Helsingissä paljastui kierrätyskeskus, josta ystäväni oli paljon myös tilannut paketteja. Loppujen lopuksi hän halusi Helsinkiin kierrätyskeskuksen vuoksi, mutta ei siellä kuitenkaan koko päivä vierähtänyt, siksi ehdotin Kämp Gallerian K1-tilassa olevaa valokuvanäyttelyä, koska minulla on sinne ilmainen pääsy ja kaikki museothan ovat maanantaisin kiinni. Näyttelyssä oli japanilaisen Daido Moriyaman Retrospektiivi. Se oli varmaan liian urbaani tällaisille maalaistolloille. Aikaa kuitenkin kului ja nopeasti haimme evästä K-marketista ennen lähtöä kohti Mäntsälää. Sää oli kokoajan Helsingissä tuulinen ja sateinen.

Mäntsälässä saavuimme majatalo Elsaan ja olin yhteydessä majatalon pitäjään, koska hän ei ollut antanut lupaamiaan avauskoodeja. Monen yrityksen jälkeen saimme oven auki. Majatalo oli erittäin viihtyisä ja tilava, mutta ystäväni oli väsynyt, koska oli saanut yliannostuksen helsinkiläistä töykeyttä, jota on maanantaisin vielä tuplasti enemmän tarjolla. Häneltä jäi siis kävely ja erinomainen sauna kokematta. Kävely nyt ei ollut järin mukavaa, koska oli liukasta, lunta maassa, jäätävä sade ja hyytävä tuuli, mutta olihan se kokemus huhtikuun loppupuolella. Kävin Hirvihaaran Kartanolla asti kävelyllä. Kävelyn jälkeen maittoi majatalon kertalämmitteinen sauna ja suihku. Aamulla herättyämme maahan oli satanut paksu kerros lunta.

Tokmannin yhtiökokouksen tunnelma oli ikävä. Olen tätä koettanut miettiä, miksi näin. Oliko ikävä sää tarttunut yhtiökokousvieraisiin tai olenko vain täysin kyrpiintynyt Tokmanniin sijoituskohteena. Muutenkin pessimismiin kallistuvan matkakaverin olin laahannut talviselle keskusvarastolle tylsähköön kokoukseen. Toivottavasti yllätysämpäri piristi matkakaveriani ja teki matkasta menemisen arvoisen.

Vantaa on pääkaupunkiseudun pussinperä:

Tämä tuli huomattua Puuilon yhtiökokousmatkalla. Aivan juuri ja juuri ehdin yhtiökokoukseen, kun menin vielä hortoilemaan lentoasemalle. Onneksi sentään viimein löysin linja-autolaiturit, enkä joutunut turvautumaan taksiin. Loppujen lopuksi kaikki aika meni kokouksessa ja matkassa. Enkä loppujen lopuksi muuta tehnyt koko päivänä.

Omistajuuden puolustajat ovat kadonneet:

Pitkäjänteisen osakeomistamisen puolustajat ovat kadonneet. Tilalle on tulleet kaiken maailman spekuloijat ja etenkin indeksisijoittajat. Yksittäisen yhtiön omistamista pienosakkaana pidetään lähtökohtaisesti hölmönä. Vaihtoehtona on säätäminen tai indeksisäästäminen. Pitäisi hyppiä voittajasta toiseen tai ottaa koko kori indeksin kautta. Missä ovat omistajuuden puolustajat? Missä on Mikset olisi omistaja? -blogi?

OmaSp meemiretrospektiivi

Olin hyvin positiivinen Oma Säästöpankin suhteen ja minun piti siirtää sen omistus Nordnettiin, mutta Sammon jakautuessa Mandatum tuli mielenkiintoisemmaksi, niin jouduin keventämään Oma Säästöpankkia salkusta lokakuun loppupuolella 2023.

Markkina ei luottanut Oma Säästöpankkiin ja tuntui, että 20 euron tasoa ei ylitetä pysyvästi koskaan. Tein pieniä uudelleen sijoituksia.

Oma Säästöpankki antoi tulosvaroituksen väärin myönnettyjen luottojen vuoksi. Keskustelu foorumilla alkoi.

Jännitys tiivistyi, kun hiljainen kausi oli päätymässä tulosjulkistukseen

Kaikesta huolimatta:

Keskustelu foorumilla kiihtyi:

Toimitusjohtajan pitkä putki katkesi:
8qz8nc


Niin mitkä oli ne 95 oikeassa oloa?

No ne olivat ne transaktiot, jolla ostin passivista rahastoa.


Sijoitusstrategia loppuvuodelle

Saavutin tavoitteet rahastojen kasvattamisessa yli osakepoiminnan ja Pohjois-Amerikan kasvattamisen yli Suomi-osakkeiden. Suomi-paino on kuitenkin merkittävä johtuen osuuskunnista ja listaamattomista osakkeista. Tavoitteet muotoutuivat Venäjän laajentaessa sotaansa Ukrainassa vuonna 2022. Havahduin korkeaan Suomi-painoon ja käytännöllisistä syistä indeksisijoittaminen Yhdysvaltoihin oli helpoin ja edullisin tapa lähteä korjaamaan salkun vääristymää.

Rahastoissa lopettelen sijoittamisen Nordnetin kautta kahteen USA-rahastoon, koska en saanut luottoa Nordnetistä. Keskeisin syy Nordnetin käyttöön rahastosijoittaisessa on ollut luottomahdollisuus, mutta tämä ei ole realisoitunut, niin OP nousee ohi. Alkuperäisenä ajatuksena oli jatkaa kuukausisäästöä Nordnetin kautta, mutta taloudellinen tilani aiheuttaa sen, että kuukausisäästösummaa pitää vähentää. Olen kuitenkin avoin tilanteeseen, jossa pystyn suurempia kertasijoituksia tekemällä kasvattamaan rahastot tavoitekokoon. Aloitan siis sijoittamisen pienemmällä summalla OP-Amerikka Indeksiin. Tämä sijoittaa Yhdysvaltojen lomassa myös hieman Kanadaan. Phoebus-rahasto on edelleen S-bonusten kohde. Kehittyvissä teen tarvittavia muutoksia painotusten kanssa ja pieniä uusia sijoituksia. Kuukausisäästö OP-Aasia indeksiin jatkuu ennallaan.

Osakkeissa keskityn siihen, että suurin osa sijoituksista olisi merkittävän kokoisia. Siksi huomioni kiinnittyy erityisesti pienimpiin sijoituksiin Modulightiin ja Nikeen. Tilanne, jossa molemmat ovat salkussa ensi vuonna, on sellainen, että Modulight nousee kurssinousulla ja Nike lisäsijoituksella ohi Myssyfarmin. Jos Modulight jatkaa kehnoa kulkuaan, myyn sen ja lisään Nikea. Jos Modulight ei saa luottamusta markkinoilta tai minä en luota siihen lisäsijoittamalla, se saa väistyä salkustani. Niken tilanne on hieman sama, että lisäsijoitus siihen on tarpeen, jos sitä aikoo pitää salkussa.

Titanium on tarkoitus ostaa takaisin ja tällä kertaa paikkana on osakesäästötili. Osakesäästötilini kehitys on ollut surkea koko olemassa olon ajan. Toisaalta Titanium on yksi suosikkiyhtiöistäni. Siksi pidänkin verotuksellisesti hyvänä ratkaisuna Titaniumin siirtämisen osakesäästötilille, josta nostaisin Titaniumin osinkoja verottomasti, kunnes tili menisi plussalle. Lisäksi OP:n arvo-osuustilillä on NoHo, joka on vielä lisäilyvaiheessa. Etenkin osinkoja tulen uudelleensijoittamaan NoHoon. Rahatilanteen salliessa lisäilen myös Black Friday -tarjouksesta osakkeita keskittyen Berkshire Hathawayhyn.

Muissa sijoituskohteissa on melko odottava tunnelma ja tarkoituksena ei ole tehdä mitään liikkeitä. Tradekan tuotto-osuuksia jo irtisanoin viime vuonna ja rahat tulevat vuoden vaihteessa.


Loppumeemi:

32 tykkäystä

H1 paketissa ja aika aktivoitua foorumilla lähes kahden vuoden hiljaiselon jälkeen. Salkku muodostuu yhtiöistä, jotka lähtökohtaisesti luovat jatkuvasti omistaja-arvoa, korkealla pääomantuotolla, jota suojelee vahvistuvat kilpailuedut. Toimialojensa johtavia yhtiöitä (vähintään lokaalisti), jotka kasvavat kannattavasti sekä ovat omistajaystävällisiä ja allokoivat pääomia rationaalisesti. Liiketoimintoja yhdistää kyky luoda runsaasti vapaata kassavirtaa.

Salkussa on tällä hetkellä 25 yhtiön osakkeita. Tavoitteena on alkaa asteittain keskittämään salkkua keskittyen parhaisiin ideoihin.

Muutamia kommentteja isoimmista riveistä. Tarkastelen omistuksia teemoittain, jos bisnekset ovat lähes identtiset / toistensa verrokit.

Maksunkäsittelijät: VISA ja Mastercard yht. 10,4 %

Yksinkertaistaen globaali oligopoli rahaliikenteen prosessoinnissa. Monet sijoittajat tuntuvat sivuuttavan nämä yhtiöt tylsinä tai disruptio nähdään varmana. Kilpailuedut perustuvat verkostovaikutuksille, teknologiaan sekä luottamukseen. Kasvua tukee vahvat trendit. Odotuksissa vakaata ~10 % liikevaihdon kasvua. Yhtiöiden suurin kilpailija on yhä käteinen raha. Regulaation uhka suurimpia riskejä. Yhtiöiden ja kauppiaiden välillä on käynnissä vääntö Visan ja Mastercardin veloittamista kuluista. Perjantaina Yhdysvaltojen liittovaltion tuomari hylkäsi jo neuvotellun sopimuksen. Sopimuksen ehdot tulevatkin siis todennäköisesti heikentymään V ja MA:n kannalta, mutta kovin suurta vaikutusta yhtiöiden bisnekseen on vaikea nähdä. Bisneksen dominoivaan ja yhteiskunnallisesti kriittiseen asemaan nähden hinnoittelu on yhä varsin vapaata.

Yksi iso teesi ostaessani yhtiöitä vuoden 2022 syksyllä oli liiketoimintamallin tarjoama inflaatiosuoja. Nimimerkin SamiK hyvä kirjoitus yhtiöistä: Globaalit laatuyhtiöt - #72 käyttäjältä SamiK

Marimekko 7,8 %

Noussut salkun suurimmaksi riviksi. Poikkeuksellinen suomalainen brändiyhtiö, jonka kasvu maailmalla on toivottavasti vasta alussa. Suomi alkaa kasvun osalta olla saturoitunut, mutta tahkoo hyvää kassavirtaa ja kääntyy toivottavasti pian taas maltilliseen kasvuun (Suomen rullaava 12kk liikevaihto teki huiput Q2/2022). Kasvu ei sido merkittävästi pääomaa ja on hyvin kannattavaa. Kurssi on noussut mutta EV/NOPAT 22x ei mielestäni ole ollenkaan liian kallis huomioiden yhtiön laadun ja potentiaalin. Q1 ylitti ennusteet kertaluonteisten kampanjatoimitusten ajoituksen seurauksena, joten tarjoileeko Q2 “yllättäen” pettymyksen? Tämä toki vain kohinaa, joten jatketaan kyydissä istumista.

Hissit: OTIS ja KONE yht. 7,7 %

Yhteensä 7,7 % salkusta, KONE ostettu Q1 tulokseen. Uskoakseni markkina antaa liikaa huomiota uuslaitemyynnille ja sen heikkoudelle. Tulos tehdään huollolla, joka on varsin vakaata. OTIS odottaa pystyvänsä +10 % EPS kasvuun tulevat vuodet, vaikka uuslaitemarkkina ei kasvaisi. (Omien osakkeiden ostot osittain tukevat). Yhtiöt ovat tunnetusti laadukkaita ja vakaita eikä absoluuttisesti halvalla pääse ostamaan kuin kriiseissä. Liiketoiminnan suhteellisen hyvä näkyvyys, hinnoitteluvoima ja huollon hyvä kannattavuus, pääomakevyt (negatiivinen käyttöpääoma) ja laadukas bisnes, joten neutraali arvostus voisi olla lähempänä p/e 25x. Huomioitava KONE nettovelaton (hilloaa mielestäni jopa liikaa käteistä taseessa, OTIS tehokkaampi pääomien käyttö). Toimialla vallitsee tunnetusti trendit, jotka ajavat kasvua pitkälle tulevaisuuteen. Lisäksi modernisaation tuleva aalto erityisesti Kiinassa pitäisi sataa Koneen laariin. OTIS on suoriutunut koronan jälkeen mielestäni paljon Konetta paremmin. OTIS myös omaa #1 huoltoportfolion. Käsittääkseni huollossa Kone alisuoriutuu suhteessa uusmyynnin markkinaosuuksiin. Selityksenä osittain Kiina, jossa huolloissa ollut poikkeava dynamiikka? Seurailen yhtiöiden välistä arvostusta. Jos KONEen diskontto Otikseen kaventuu, todennäköisesti vaihdan Koneen osakkeita Otikseen.

AOJ 6,2 %

Tanskan Onninen? Teknistä tukkukauppaa B2B sekä B2C. Perheyhtiö pitkällä historialla. Kärsinyt rakentamisen hiljenemisestä. Varastotasoja saatu laskettua. Aktivoitunut tänä vuonna yrityskaupoissa ja jalansijaa on haettu vahvemmin ruotsin ja norjan markkinoille. Uskon yrityksen olevan hyvissä asemissa, kun markkina jälleen piristyy. Arvostus p/e 12 tuloksen toivottavasti pohjatessa tänä vuonna. Potentiaalista piiloarvoa yhtiön itse omistamissa kiinteistöissä ja hyvillä sijainneilla olevissa tonteissa. Muutama tontti onkin myyty rakennuttajille ja siirrytty uusiin tiloihin muualle. Yritysostajan silmin Sale and leaseback -järjestely voisi vapauttaa arvoa.

13 tykkäystä