Satojen tuhansien salkut - Mistä rahat?

Otsikon mukaista kysymystä olen pohtinut ja nyt rohkenin avata aiheesta ketjun.

Olen lueskellut paljon foorumin ketjuja ja ihmetellyt. Monella on euromääräisesti mahottoman suuret salkut. Kymmenistä aina satoihin tuhansiin. Hieno juttu sinänsä ja onnea teille!

Se mitä ihmettelen on se, että mistä olette alkupääomanne saaneet? Tarinoita on varmasti monenlaista. Joku on laittanut palkastaan sivuun vuosien, vuosikymmenten ajan. Joku laittanut varmaan perintörahat poikimaan? Onko täällä ketään, joka on onnistunut kasvattamaan salkkunsa kymmeniintuhansiin vaikkapa kuukausisäästäjänä rahastoihin? Vai onko käynyt niin satumainen tuuri (taito), että tonnin sijoitus onkin raketoinut kymppitonniksi.

Oma salkkuni on 8kk:ssa kasvanut nollasta pariin tonniin. Eli jos jatkan samaan malliin olisi mullakin 3-5v:n kuluttua kymppitonni salkku, JOS hommat menee edes sinnepäin. Silti ihmettelen esim. Ostin/myin ketjun postauksia, joissa porukat kertovat ostaneensa ja myyneensä tonneilla. Toki nettiin voi jokainen kirjoitella mitä sattuu. -Ostin Nokiaa 5000kpl. En tosin usko, että monikaan jaksaa huviksensa höpistä, vaan eiköhän nuo pääsääntöisesti totta ole.

Ite pelaan kympeillä ja satasilla. Niillä, mitä saan palkasta laitettua sivuun.

Älkää ymmärtäkö väärin. En ole sillä tavoin kateellinen, tai koe että asiat ovat jotenkin väärin, epäreilua tms. Ei. Tästä ei ole kyse. Kyse on aidosta uteliaisuudesta ja ihmettelystä.

Miten juuri sinä teit kymppitonnien, tai miljoonan salkun? Aloitiko nollasta? Otitko sijoituslainan? Pelasitko perinnöllä?

KERRO TARINASI🙂

80 tykkäystä

Aloitin sijoittamisen 1998. Taisi tulla 100k eur ehkä 2003-4 ja miljoona pari vuotta sitten kasaan. Kovat tulot ja pienet menot pääosin. Kaksi pientä listautumis yms voittoa ja monta hukkaan mennyttä riskisijoitusta hyvin laiskan pörssisijoittelun lisäksi. ( alle kymmenen kauppaa per vuosi tosin osa isoja )

Salkku tuottanut n 12% vuodessa kun viimeksi laskin. Voi olla että korona on laskenut sitä kun en ole katsonut pariin vuoteen.

Vuositasolla rahan laitto sisään vaihdellut villisti - aloitin sijoittamisen ollessani opiskelija ja opiskelin toisen tutkinnon myös tuossa jossain välissä ja muutenkin jos olen keksinyt parempaa käyttöä rahalle en ole jumiutunut korkeaan säästöasteeseen ( mediaani lienee joku 50% nettotuloista ). Pääosa salkustani myös meni n 2005 kun halusin maksaa asuntolainan pois kun aloitin toisen tutkinnon luvun ( todella huono veto toim huom ).

51 tykkäystä

Ihan “grindaamalla” säästöön rahaa. Hävyttömän monta vuotta makasivat pankkitilillä, yleensä vuoden tai kahden määräaikaistalletuksena jolle sai jotain “hehheh”-tason korkoa. Jossain kohtaa kypsyin kun korko oli täysi vitsi ja siitä se sitten lähti. Onneksi oli reilusti viisinumeroinen “pesämuna” jolla lähteä, se helpotti vauhtiin pääsyä mukavasti.

Mutta siis vuosikausia pieni määrä joka liksasta sivuun “vararahastoon”.

Voi kun olisin ollut fiksu ja pitänyt sen vararahaston osakkeissa tai edes indeksirahastossa alusta alkaen, vaikka summat olivatkin pieniä. Olisi paljon parempi tilanne… mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan.

29 tykkäystä

Kotoa vain etumatkaa. Säästelemällä vuosien/kymmenten aikana jotain kuukausituloista. Siihen kyllästyneenä huomasin, että asunto on maksettu - sijoituslaina asunto vakuutena tappiin ja ”varmoihin” rahastoihin 6-8% vuosituotolla. Siihen kyllästyneenä sopivan hypen aikana multibäggereihin. Ja nyt taas kyllästyttää.

25 tykkäystä

Ihan säästämällä palkasta, aloitin vuosituhannen loppupuolella. Ei mitään hurjaa ylituottoa indekseihin nähden. Nyt 500-600k€.

26 tykkäystä

Palkasta säästämällä. Jos tulot on edes suomalaisten mediaaniansioiden tasolla eikä elämäntyyli ole kovin tuhlailevainen, jää helposti jopa tonni kuussa sijoituksiin. Arvonnousu päälle ja alle kymmenessä vuodessa on yli 100k salkku. :sweat_smile:

30 tykkäystä

Aloittajan kanssa samassa tilanteessa. Pelataan kympeillä ja satasilla mitä palkasta saa sivuun, nyt lähestytään reippaan vuoden jälk 10t€ salkkua. Onneksi omasta yrityksestä nostanut nyt viimeiset 3v 15t-30t€ osinkona. Josko tästä vuodesta eteenpäin sais siis laitettua isomman siivun sijoituksiin. Ajatus olis 15v päästä olla 150t€ huitteilla, tätä tavoitetta helpottanee myös 2025 loppuun maksettu talo jolloin jäänee enempi laittaa sijoituksiin.

18 tykkäystä

Monesta eri lähteestä. Aikoinaan kauan sitten ekan vuoden kokopäivätöissä asuin kotona mistä jäi säästöön normaalia enemmän. Pieniä summia tuli sukulaisilta ja kuukausittaiset menot ovat/olivat melko maltilliset, törsääminen joka suuntaan ei ole ikinä tuottanut mielihyvää itselle. Alkupyrähdystä kiihdytin sijoituslainalla, sittemmin en ole lainarahalla osakkeita ostanut kuin hyvin hetkellisesti.

Elän edelleen vaatimattomammin kuin palkka antaisi myöten ja sijoitusuran alussa oli tuuriakin mukana osakevalinnoissa. Tuntuu paljon pienemmältä salkulta kuin voisi luulla.

Kohtuupalkkaiseen ammattiin kouluttautuminen ei ainakaan haitannut asiaa.

17 tykkäystä

2016-2022 opiskelua ja kesätöitä, koko opintolaina ja ekstra hilut osakkeisiin ja ASP tilille + 5k€ perintö. Maksimi lainahyvitys opintojen jälkeen. ROE paljon (en ole laskenut) kun nettopääoma negatiivinen opiskelijana.

Tänä vuonna muutto Ruotsiin duunin perässä ja otin juuri 15 k sijoituslainan (kaikki OSTiin) jonka vakuutena ASP tili kun sitä ei tule käytettyä vielä. Salkut nyt 53k€ + 1/6 (7k €) osa sijoitusyhtiösta joka perustettiin kavereiden kesken opiskeluaikana. Nykyään nettopääoma plussan puolella (noin 42k€). Korkoa korolle ja niin edes päin. Salkun tuotto kolmessa vuodessa 150 % on myös jeesannu, toivotaan vaan että niitä tuottoja tulee myös jatkossa. Palkasta menee nykyään 500 - 1000 €/kk osakkeisiin ja eletään avopuolison kanssa DINK elämää :laughing:

15 tykkäystä

50 000 tuli palkasta säästeltyä sisältäen jonkunlaista velkavipua. Arvonnousulla 2008 alkaen tultiin nykypäivän lukemiin. Koko tarinan käänteet löytyvät netin syövereistä, paperilehdestä ja Yle Areenasta.

25 tykkäystä

Palkkatöistä lähestulkoon kaikki :slight_smile: Ensimmäiset vuodet perusturvallisia Nordea-Fortum-CapMan -akselin juttuja, ja osingoilla lisää. Sitten tuli 2020 ja ostin bumtsibumeja ja vähän REITejä. Sitten sainkin jonkinlaisen suunnitelman kasaan, ja nyt laitan joka kuukausi n. 20 % nettopalkasta + sen kuukauden osingot ennalta päättämääni jakaumaan per paperi. Eli siis joka vuosi kaavalla:

(koko vuoden sijoitukset + osinkoarvio paperin A koko vuoden osingoista) * paperin A paino-% = euroa paperiin A

Noita sitten ostelen keskimäärin yksi paperi per kk. Joskus kahta, jos painot pienempiä.

Sitten jos tulee lisätuloja, vaikkapa bonuksia tai lahjoja, niin sitten osa niistä johonkin sillä hetkellä sopivalta tuntuvaan.

Tätä kun toistaa tarpeeksi kauan, alkaa tulla nollia salkun arvoon - muistakin kuin bumtsibumeista :smiley:

14 tykkäystä

Vaikka avauspostauksessani sanoin etten ole kateellinen, niin perun puheeni😁 Mutta toisaalta kiva nähdä kommenteista, että ilman poppakonsteja, palkasta sivuun laittamalla, on mahdollista saada vuosien kuluessa mukavaan pottiin.

Valittelen sitä samaa, mitä varmaan aika moni muukin: Voi kun olisin aloittanut aiemmin, mielellään pari vuosikymmentä sitten. Hyvä, että edes nyt, 46 vuotiaana.

Mutta jotain hyvääkin. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Eli oma innostukseni siirtyi myös poikiimme. Nuoremmalla kymppien ja isommalla satasien salkku. Siitä se lähtee ja aika tekee tehtävänsä. Valtava etu, verrattuna isäänsä ja hyvä näin!

Pitäisi varmaan hommata joku sivutyö ja laittaa kaikki lappuihin. Lähärin palkasta ei yksinkertaisesti irtoa kovinkaan kummoista siivua kuukausittain. Ruoka ja elämä maksaa. Ehkä muutaman vuoden päästä, kun kämppä on makseltu.

55 tykkäystä

Enimmäkseen vähän yli suomalaisen keskipalkasta säästelty alle 10 vuodessa muutaman sadan kilon salkku surkealla tuotolla. :laughing:

Ei kyllä mitään mielikuvia ensimmäisistä tuhansista tai kymppituhansista, eikä oikeastaan sadastakaan. Jotenkin aika huomaamattomasti ja kivuttomasti tulivat vissiin.

12 tykkäystä

Vuoteen 2010 saakka tuli laitettua palkka- ja pokeritulot haisemaan. Nettipokerista oli tullut omien averageskillsien ansiosta enää breakeven-touhua ja jotain muuta piti alkaa kehittelemään tilalle.

2009-2010 Vuosi hoitovapaalla livepoksua, ensimmäiselle illalle nostettu 200€ kasvoi ~25€ keskituntiansioilla → 6000€ vuoden 2010 loppuun mennessä.

2011-2013 urheiluvedonlyöntisaiteilta “löysät pois” 6000€ → ~30k€.

2014-2019 Äärimmäisen konservatiivista sijoittamista tyyliin Kemira, Technopolis, Fortum 30k€ → 50k€.

2020-2021 Koronamonttuun 50% käteispainolla (koska kaikki kallista, kai) ja loputkin osakkeet käteiseksi vain -10% dippauksella. Takaisin markkinoille lievästi vivutettuna 1/3 ennen pohjia, 1/3 pohjiin ja 1/3 nouseviin vuonna 2020. Sampoa, Harviaa, Fortumia, Kamuxia jne. 50k€->130k€. Bumtsi-bum- Harvian paino loppuvuodesta ~60% Onnistuin kuitenkin myymään kiukaat 50€ keskihintaan.

2022-2023 Melkoista ripulointia. Alkuvuodesta tulevaan inflaatioon varautumista ja sodan syttymisestä seuraavana päivänä all-in sotateollisuuteen ja energiaan - öljy isossa painossa. Noin 20% nopea nousu suli parissa päivässä nolliin joskus keväällä. Taikinakädet ja salkku käteiseksi. Siitä vuoden loppuun varjojen mailla. 130k€ ->95k€.

Hieman olen matkan varrella säästellyt keskituloisen liksasta. Huonoina hetkinä ajatellut aina että 200€ → 130k€ suht’ järkevällä riskienhallinnalla reilussa 10 vuodessa kuitenkin ihan ok.

31 tykkäystä

Kaikki säästöt ovat tulleet itse tienatuilla rahoilla. Vanhemmilta sain kuitenkin kasvatuksen, että ahkeruus palkitaan ja työnantajaa pitää kunnioittaa, työstä ei saa ikinä kieltäytyä ja työpaikalle mennään tekemään tulosta. Nuo opit on myöhemmin elämässä olleet hyvin arvokkaita.

Elämäntyylini on ollut, noh, aika tuhlailevaa sorttia. Tajusinkin jo hyvin nuorena, että minun ei kannata keskittyä menojen minimointiin vaan tulojen maksimointiin. Nuorena töihin ja kun korkeakoulututkintoa suoritin, niin siinä sivussa työskentelinkin jo sivuhommissa lähes täydet tunnit. Valmistuttua ammattiin tein vielä viikonloppuisin sivubisneksiä.

Alkuun rahoja ASP-tilille huimalla 1 + 3 % tuotto-odotuksella, sen jälkeen rahastoihin ja kun rohkeus oli kasvanut niin suoraan osakkeisiin ja myöhemmin metsä- ja asuntosijoituksiin.

Olen pitänyt kirjanpitoa joka kuukausi rahavaroistani aina tuolta valmistumisen alkuajoilta alkaen. Toki alkuunhan se oli sitä, että palkasta jäi satanen tai pari ylimääräistä tuhlailevan elämäntyylin jälkeen ja pitkään salkku junnasi siinä tuhansissa tai kymmenissä tuhansissa euroissa. Mutta sitten kun hommaa pyörittää sen +10 vuotta niin kyllä se salkku hiljalleen siinä paisuu koko ajan.

16 tykkäystä

Firmaan sijoitettu 60k makseltu osingoilla pois 4 vuodessa ja siihen päälle myynti josta käteen n.130k. Palkka juossut siinä sivussa. Joilla uusi asunto maksettu kokonaan. Nyt kun tietäs minne ne 130k vaan laittais, eli kaikki tilillä :sweat_smile:

9 tykkäystä

Aloitin 2 vuotta sitten ja nyt 20000€

12 tykkäystä

Ilmiönä tuo rahan kertyminen muistuttaa raketin laukaisua. Ensimmäisinä vuosina homma vaatii erittäin paljon energiaa (kantoraketit), mutta kun pääomaa on kertynyt jo jonkun verran (ollaan poistuttu ilmakehästä), sen edelleen kerryttäminen muuttuu helpommaksi. Otetaan esimerkkihenkilö, jolta jää palkasta käteen verojen jälkeen 2000 € kuukaudessa. Rahoitusvarallisuutta ei kerry ellei menot ole pienemmät kuin tulot. Oletetaan että henkilömme saa nipistettyä menojaan 1900 euroon kuukaudessa. Menoiksi kannattaa laskea myös kaikki laskennallinen kuluminen (TV:t, tietokoneet, kännykät, pakastimet…) joita ostetaan harvoin, mutta jotka ovat iso kassavirrallinen menoerä ostohetkellä. Näitä kannattaa mallintaa taulukkolaskennassa. Käytännössä käteen pitäisi jäädä siis enemmän kuin 100 € kuukausittain. Sijoitettavaksi tarkoitettu raha on 100 € kuussa, mikä tekee 1200 € vuodessa.

Kun tämän summan sijoittaa ja kävisi niin hyvin että sijoituksen tuotto olisi 7 %, se tekisi 84 € vuodessa. Säästö toisena vuonna on sitten 1200 € + 84 € = 1284 €. Sijoitetaan tämä 1284 € säästö ja jos jälleen saataisiin 7 % tuotto, se tekisi 90 €.

Toisen vuoden jälkeen tuotot ovat alkuperäisen sijoituksen tuotto 84 € ja toisen vuoden tuotto 90 €, yhteensä 174 €. Jälleen jää säästöön 1200 € ja sen lisäksi sijoitetaan nämä 174 € tuotot. Syntyy lumipalloefekti, joka jatkuessaan vuosikymmeniä johtaa suuriin tuloihin ja varallisuuteen.

Tässä laskussa ei ole otettu huomioon inflaatiota ja se on yksinkertaistettu esimerkki, joka ei huomioi myöskään sijoittamiseen liittyviä riskejä. Se kuvaa kuitenkin varallisuuden kertymisen mekanismia. Sijoittaminen osakkeita poimimalla vaatii ymmärrystä taloudesta, jonkun verran matemaattisia taitoja (lukiomatikalla pärjää), erittäin paljon kärsivällisyyttä sekä päättäväisyyttä. Impulsiivisia luonteenpiirteitä omaavat ihmiset eivät pärjää osakemarkkinoilla ja pääoman hukkaaminen johtaa siihen, että homma pitäisi aloittaa alusta.


Tarkennuksena: esimerkki kuvaa tilannetta jossa henkilö olisi saanut sijoituksen tuotot osinkona verojen jälkeen ja sijoittaisi ne uudelleen. Voi olla myös niin että firma osingonjaon sijaan tai sen lisäksi investoi omaan liiketoimintaansa ja tämä voi johtaa tuloksen kasvuun tulevaisuudessa. Idea on kuitenkin sama.

11 tykkäystä

Sain aikoinaan papaltani rippilahjaksi noin 1000€ edestä Kemiran osakkeita. Ne oli unohduksissa oikeastaan kymmenisen vuotta, kunnes uuden työni pohjalta aloin innostua sijoittamisesta. Myin kaikki Kemirat pois ja laitoin ne rahat siihen mennessä palkasta kertyneiden tilivarojen kanssa (~15te) pankin yhdistelmärahastoon. Jaksoin katsoa tuota yhdistelmärahastoa pari viikkoa ja myin kaikki pois, koska se oli niin tylsää seurattavaa. Olisi nyt edes laskenut rajusti niin olisi jotain jännitettävää.

Jossain toisessa keskustelussa kirjoitinkin joskus, että oma sijoittaminen on aika impulsiivista ja edelleen mennään melko mututuntumalla. Tuosta sitten lähdin riskillä laittamaan koko pottia aina johonkin hyväksi katsomaani osakkeeseen kiinni ja hyvin pian olikin kasassa reilu 30te. Pari huonompaa sijoitusta väliin ja potti olikin kokonaisuudessaan 5te. Tuosta sitten parin vuoden aikana osui tuuri parin multibäggerin kanssa ja oltiin taas takaisin 30-40te tuntumassa.

Tässä vaiheessa mukaan tuli ehkä pisimpään salkussani viihtynyt firma eli Incap. Laitoin siihen kiinni oikeastaan kaikki rahani ja jonkin verran myös vakuudettomana kulutusluottona ottamaani lainaa. Muutaman sadan prosentin nousun jälkeen kevensin suurimman osan pois ja aloin rakentamaan salkkua uudestaan, tavoitteena noin puolet rahoista varmempiin papereihin ja puolella sitten pelailua.

Tämän jälkeen on tehty monta typerää ja monta hyvää ratkaisua ja nykyisin pyöritään siellä sadan tonnin tuntumassa.

Uutta rahaa en ole laittanut salkkuun pariin vuoteen, aikaisemminkin lähinnä vain paria sataa kuussa. Palkka menee lähinnä elämiseen ja muihin hankintoihin ja salkun rahat elävät omaa elämäänsä.

Lyhyesti sanottuna salkkua on kasvatettu siis lähinnä tuurilla. Mikäli minulla olisi ollut alusta saakka selkeä strategia sijoittamisessa niin salkku olisi todennäköisesti nykyisin huomattavasti suurempi.

15 tykkäystä

Olen jonkin verran alle nelkyt.

Olin ekan kerran kesätöissä 12-vuotiaana ja en ole käyttänyt koskaan hirveästi rahojani. Olen aina ollut todella säästeliäs ja mitä enemmän olen tienannut, niin sitä säästeliäämpi olen ollut.

Heti kun sain ensimmäisen vakipaikkani kauan sitten, niin otin asuntolainan ja maksoin kovaa tahtia sitä pois. Sitten päivitin asuntoni parempaan ja tässä nyt asustelen rakkaassa kodissani, joka on lähes velaton.

Sijoittamisen aloitin noin viisi vuotta sitten ja sijoitusvarallisuuteni alkaa olemaan noin 100 000 euron luokkaa. Sitten taas koko velaton varallisuuteni alkaa hiljalleen olemaan noin 400 000 euroa ja suurin osa rahoista on kiinni kämpässä.

Erään sosiologin mukaan “larppaan köyhää”. :smiley: Elän todella pienesti, mutta nautin elämästäni tällä tavalla ja on kiva tietää, että on turvaa ja jos oikeasti haluan jotain, niin sen saan. Suurin osa elämän nautinnoista tulee muusta kuin rahasta ja materiasta, mutta en suosittele oikeastaan juurikaan kellekään tällaista elämäntapaa, vaikka itselleni tämä tuntuu tosi hyvälle.

Olen huono sijoittaja, mutta mulla on todella korkea säästöaste ja suurin osa varallisuudestani on asunnossani, jonka arvo on noussut melkoisesti vuosien mittaan. Täytyy myös muistaa, että olen pienestä lähtien saanut taskurahoja kesätöistä + muista hommista, joita en silloinkaan tuhlaillut.

Kysyit salkusta ja puhuin enemmän varallisuudesta, mutta ehkä sait jotain vastauksestani irti. :slight_smile:

66 tykkäystä