Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Asiallisten viestien liputtaminen on myös yksi trollaamisen muoto. Sillä pyritään nostamaan omien trolliviestien arvoa piilottamalla toisten viestejä. Osa näes jättää liputetut viestit lukematta ja ne jotka lukevat liputetut viestit ottavat nämä ennakoluuloisestikin yleensä vähän isomman suolan kanssa oletettuina B-luokan viesteinä.
Toki kun ajatuksella lukee niin järkevä lukija kyllä huomaa mikäli liputus on perusteeton.
Näkeekö ylläpito mikä nimimerkki on lipun laittanut?

1 tykkäys

Kuukausisäästäjälle näyttää tuo aika olevan varsin rauhallinen. Kerta sijoituksellakin olisi +84%. Harvemmin näin lyhyet aikaskaalat on kyseessä kuitenkaan jos vapaaherrana elää sijoitustuotoilla.

https://curvo.eu/backtest/portfolio/ishares-core-msci-world-ucits-etf-usd-acc--NoIglgygFghgTgUwM4AIDCB7RKCyE0CSKA6lgDYAmKAqoQCoQoCidAYjRACIoAUAggGMBAShAAaYKAJMADDIBCAFgAyAVgCaATgAcAZnEBGALomgA?config={"investmentPatterns"%3A[["recurrent"%2C1%2C1000]]%2C"withTer"%3A"true"%2C"periodStart"%3A"2007-01"%2C"periodEnd"%3A"2017-01"}

2 tykkäystä

Kyllä on apinaa taas koijattu. Olen jo pitempään katsellut JPM guide to marketsista, että onpas small cap growth valunut todella alelaariin.

Noh, tänään vilkaisin tuoreimman guiden ja näyttäisi, että hurja alennus johtui jakajassa olevasta virheestä.

Tässä noin kuukausi sitten talteen nappaamani esitys.

ja tässä uusin

Guide to the Markets | J.P. Morgan Asset Management (jpmorgan.com)

5 tykkäystä

Onko kahvihuoneessa playstation 5 omistajia jotka käyttää remote play -toimintoa?

Mikäli löytyy niin oisko heittää hyviä remote play -pelejä?

Sen verran jökistä tuo etäpelaaminen että lienee pitäisi olla jotakin rauhallista tai vuoroperustaista etenemistä. Yritin etsiskellä että oisko Heroes of might and magic -pelisarja vielä elossa ja vielä ps5:lle, mutta eipä löytynyt :frowning: tuon tyyppinen luulis ainakin toimivan remotenakin.

3 tykkäystä

Näkee, ja pitää olla 2. tason kirjoittaja että voi edes liputtaa.

3 tykkäystä

Jotta ei mene off-topiciksi laitan tänne

Mielenkiintoinen topic. Itsellä ei vielä ole reppua jolla pääsisi kertomaan omaa tarinaa, mutta jos sallitaan pieni sivutarina.

Tuttavapiireissä sekä foorumilla useasti arvostetaan niitä kellä on iso salkku. Jos siitä jaetaan natsoja on mielestäni sen alkuperä kontekstissa myös tärkeä.

Esimerkki. Tuttavapiirissäni on Teppo (nimi muutettu) joka pääsi parikymppisenä perinnön kautta merkittävää omaisuuteen kiinni. Teppo on sijoittanut (ymmärtääkseni) lähes koko tämän omaisuuden. Hyvä Teppo! Mutta, eräässä ystäväporukassa Teppoa pidetään pienenä sijoitusguruna, vain koska hänellä on ylivoimaisesti suurin salkku. Teppo antaa mielellään myös vinkkejä, mutta vinkit mitä olen kuullut ovat olleet sanoisinko hyvin tuulipukuisia. Tiedän muiden tehneen sijoituksia Tepon vinkeistä.

Pointtina vain, että jos mittarina on koko on sen alkuperä myös tärkeä, mikäli sillä mitataan sijoittajaa. Itse tienattu ja sijoittamalla kasvatettu vs. lahjaksi saatu on hyvin eri asia.

23 tykkäystä

Ei se koko, vaan miten sitä käyttää :grinning: :metal:

15 tykkäystä

Liukuvat keskiarvot vaan kehiin ja nettisivuille niin voidaan metsästään golden crosseja tältäkin tähtikartalta!

9 tykkäystä

Jos joku haastateltavani näkee tämän viestin, niin voisi vastata kysymykseeni. Kuinka kauan noin suunnilleen on mennyt vastatessa kysymyksiini? Ihan vain uteliaisuudesta kysyn. :slight_smile:

@Mauri meni todennäköisesti jonnekin viikoksi mökille yksin vastailemaan.

1 tykkäys

Olen myös havainnut vuosien varrella että rahan määrällä (melko barbaarinen mittari) ja sijoitusosaamisella ei ole mitään yhteyttä. :joy: Iso salkku on usein lähinnä merkki kovasta säästämisestä vuosikymmenien ajan tai perinnöstä. Harvoin suoraan taidosta.

Mutta raha on siinä mielessä yksinkertainen mitta että kaikki ymmärtää mikä on paljon ja assosioi sen taitoon. Sen sijaan vaatii enemmän osaamista arvioida toisen sijoitusosaamista ja onko ne perusasiat edes hallussa.

Lisäys: nämä isosalkkuiset voivat olla myös hallitusjäseniä yms. eli ei pidä ajatella sijoitusosaamisen suorastaan kukoistavan niissä piireissä.

Lisäys 2: tämä on jälleen esimerkki miten ”turvallinen” laji tämä lopulta on. Ison salkun pystyy kasaamaan aivan kujalla oleva ihminen kunhan ei käytä velkaa tai keskitä liikaa tai ole harvinaisen huono-onninen osakepoimija. Aika ja sitkeys kantaa jo pitkälle. Oikea haaste tulee siinä jos haluaa voittaa keskeiset vertailuindeksit.

46 tykkäystä

Oon tehnyt ilmoituksen työpaikkakiusaamisesta Inderesillä, ei kukaan ansaitse Pauli Lohen kohtaloa jossa seurannassa on Fifax, Valoe ja Savosolar.
Seuraavaksi varmaan sitten HK:ta ja Atriaa sinne seuraksi. :upside_down_face:

106 tykkäystä

@Pauli_Lohi otetaan huomenna heti keskustelu aiheesta! Voitas lähestyä asiaa esim siltä kannalta, että mitä yhtiöiden pitäis tehdä toisin, että tilanne olisi parempi.

31 tykkäystä

Pauli Lohen taiteilijanimi voisi olla Teuvo Turska, ystävät kutsuvat Tepiksi :heart:

28 tykkäystä

Tietenkään asiat eivät mene niin lineaarisesti kuin laskureissa monestakin syystä, mutta uskon, että itselläni voi hyvinkin olla muutamien miljoonien salkku päälle kuuskymppisenä, koska tykkään elää niukasti ja tehdä paljon töitä.

Olen kuitenkin hyvin “perustyössä” ns. hierarkian alimpana, niin moni varmaan tulevaisuudessa oikeasti luulee, että osaan sijoittaa, jos/kun mulla on joskus miljoonia, vaikka todennäköisesti häviän indeksille niin kuin suuri osa muistakin piensijoittajista. :slight_smile:

6 tykkäystä

Saakohan tuolta myöhemmin Fiskerin vegaaniautoja? :wink:

3 tykkäystä

Mauri on itse asiassa tällä hetkellä viettämässä mökkiviikkoa, mutta haastattelu-vastaukset kirjoitin suurimmaksi osaksi koronasta toipuessa sairaslomilla. Kirjoitin pieniä pätkiä niin monena päivänä, että on mahdotonta arvioida kokonaisaikaa, mutta kyllä se joka tapauksessa tuntikausia oli. Ehkä parin työpäivän verran. Ja muistan, että mietin vastauksiani paljon myös kirjoittamisen ulkopuolella; iltaisin nukkumaan mennessä ja pitkin päiviä sohvalla lorviessa.

Joten kokonaisuudessaan mökkiviikko kuvastaa varmaan aika hyvin haastatteluun käyttämääni aikaa.

28 tykkäystä

Pyysin ChatGPT:tä kirjoittaan lyriikat Inderesin teemabiisille, Den Glider Inin tyyliin:

Verse 1: Vi är här för att investera, För att se vår pengar växa, Vi söker efter bolag med potential, Och här på Inderes kan vi få en bra start

Chorus: Ränta på ränta, det är vår plan, För att växa våra pengar till en större summa, Vi letar efter bolag med bra potential, Och här på Inderes kan vi hitta dem allihop

Verse 2: Vi följer med i marknadens rörelser, Analyserar bolag i olika sektorer, Vi har en plan och vi håller oss till den, För att få ut det mesta av vår investering

Bridge: Det kan vara svårt att veta vart man ska satsa, Men här på Inderes kan vi få bra råd och analys, Vi litar på deras expertis och deras kunnande, För att hjälpa oss att nå vårt investeringsmål

Outro: Så kom och investera med oss, Och se dina pengar växa på ett smart sätt, Vi vet att ränta på ränta är vägen att gå, Och med Inderes vid vår sida, kan vi nå våra mål.

Samma på finska:

Verse 1: Täällä me olemme investoimassa, Kasvattaaksemme rahojamme, Me etsimme potentiaalisia yrityksiä, Ja täällä Inderesissä me voimme aloittaa

Chorus: Korkoa korolle, se on suunnitelmamme, Kasvattaaksemme rahojamme suuremmiksi, Me etsimme potentiaalisia yrityksiä, Ja täällä Inderesissä ne kaikki löytyvät

Verse 2: Me seuraamme markkinoiden liikkeitä, Analysoimme yrityksiä eri aloilla, Meillä on suunnitelma ja pysymme siinä, Kasvattaaksemme sijoitustamme mahdollisimman paljon

Bridge: Voi olla vaikeaa tietää, mihin sijoittaa, Mutta täällä Inderesissä me saamme hyviä neuvoja ja analyysejä, Luotamme heidän asiantuntemukseensa ja taitoonsa, Auttaakseen meitä saavuttamaan sijoitustavoitteemme

Outro: Tule ja sijoita kanssamme, Ja katso rahasi kasvavan älykkäästi, Tiedämme, että korkoa korolle on tie eteenpäin, Ja Inderesin kanssa rinnallamme, voimme saavuttaa tavoitteemme.

9 tykkäystä

Silvergate viestissä viittasin kryptolinkityksiin - XLF putoaa kuin kivi, koska “a top 30 US bank involved in crypto is down -47% today”

8 tykkäystä

Jaa, no kyllä minä pidän aikaa ja sitkeyttäkin aikamoisina haasteina.

Kun blogosfääriä lueskelee, niin kyllähän ihan merkittävä määrä nuoria on aloittanut osakesäästämisen, että on ainakin mahdollisuus vuosien kertymiseen, ja aika moni siitä porukasta vaikuttaa sitkeästi sijoittavan hyvin suuren osuuden melko pienistäkin tuloista osakkeisiin. Pisteet siitä.

Mutta jos nyt tässä omaa elämääni taaksepäin ajattelen, niin vaikka aloitinkin nuorena kasarilla laittamalla opintolainan osakkeisiin - ihan vaan siksi, etten tuhlaa rahoja, kas kun en niitä rahoja heti opintoja varten tarvinnut, kun kesätöissä tuli tienattua riittävästi - niin ei se rahojen pitäminen osakkeissa ainakaan minulta onnistunut maailman tappiin. Tuli asuntolainaa, eikä lastentekokaan ihan ilmaista ole. Tai tekeminen kyllä, mutta elättäminen ja kasvattaminen ei. Ja muutenkin nuorehkona jo ennen niitä lapsia tuli paremman puoliskon kanssa useinkin sellaisia tilanteita vastaan, että olisi kiva käyttää rahaa johonkin muuhunkin kuin vain säästämiseen. Esimerkiksi matkusteluun. Jos nyt ei mitään ökymatkoja tehtykään, niin rahaa ne halvemmatkin matkat kuluttivat.

Lopputulos sitten oli, että ruuhkavuosia oli eletty jo jonkunkinmoinen pätkä, ennen kuin taskunpohjalle alkoi jäädä sen verran ylimääräistä, että aloin taas ostamaan osakkeita. Vaan mitään en kadu. Silloin tehtyä rahankäyttöä kutsutaan elämäksi. Muutaman taloudellisen liikkeen olisin voinut tehdä paljonkin paremmin, mutta tulipahan omakohtaisesti koettua sekä ajoituksen vaikeus että markkinoiden irrationaalisuus. Joku balanssi on ihmisen hyvä löytää omaisuuden keräämisen ja muun elämän välille. Elämänkaaressa on jaksoja, jolloin omaisuuden kerääminen on helpompaa kuin toisina jaksoina. Jos sen omaisuuden onnistuu keräämään jo nuorena, niin tietysti aika hoitaa itsensä ihan itsekseen.

17 tykkäystä

Kiitos vastauksesta Mauri! :slight_smile:

Vaikka noihin kirjoittaisi lyhyesti ja yrittäisi olla nopea, niin siltikin menisi paljon aikaa. Puhumattakaan, kun te haastateltavat olette kirjoittaneet aikas pitkästi ja harkiten.

Olen ihmetellyt usein, kuinka paljon olette panostaneet. Maurinkin vastausten merkkimäärä oli aika uskomaton. :smiley:

Aikamoista panostusta haastateltavien osalta yhteisön eteen, nöyrä kiitos. :pray:

9 tykkäystä