Aallon Group -ketju

Varoitus, alla olevassa tekstissä on paljon mutuilua ja kommentteja, joissa ei ole mitään tiukkaa tilastotietoa taustalla. Vedin myös mutkia suoraksi kärjistäen, jotta sain pointit paremmin esille. :slight_smile:

Aallon Group vaikuttaa minusta kiinnostavallta pidemmällä aikavälillä.

Hämmästyttää vähän tämä aika radikaali kannattavuuden lasku ja en nyt ehkä saanut siihen ihan tyydyttävää vastausta. Toki taloudella ei pötki yleisesti mukavasti ja siten ei varmasti asiakkaillakaan, joka varmaan osaltaan heijastuu, kun volyymit ovat pienemmät eikä tule mm. extralaskutettavaa jne. Palkkamenot ovat nousseet ja alihankitakulut, niin yleisesti inflaatio muutenkin heijastunee moneen muuhunkin menoerään. Olisi kiva kuulla, että heikko kannattavuus olisi johtunut panostuksista johonkin, joka tuottaisi lisää pitkällä aikavälillä tai vaikka siitä syystä, että nähdään valoa tunnellin pässä, niin on resurssoitu positiivisiin näkymiin vedoten. Usean asian summa, mutta toistan itseäni… aika reipas lasku kannattavuudessa. Miksi hintojen korotuksissa on mahdollista liiallista ujoutta… kun ilmeisesti alalla on hyvä asiakaspysyvyys ja varsinkin tällä yhtiöllä? Uskoisi parempiin korotuksiin olevan varaa ja mahdollisuudet ilman suurempia riskejä.

Tilitoimistoala on defensiivinen ala, joka toki liikkuu suhdanteiden mukana jokseenkin (yllätys :open_mouth: ) ja siten en odottanut mitään reipasta orgaanista kasvua. Suhdanteen muuttuessa ja asiakkaiden liiketoimintojen kukoistaessa orgaanista kasvua tulee volyymien ja ehkä lisälaskutettavien hommien myötä jne.

Jotenkin ajattelen, että nyt ollaan eletty tilitoimistoalalle ikävää aikaa ja pienet ovat putoamassa pelistä pois enkä alkunkaan epäile sitä etteikö varsinkaan pienet tilitoimistot tietäisi sitä. Miksei yritysostoja tehty enemmän ja ihan tätä pohdin siksi, että tässä tilanteessa ehkä tarjoutuisi kohtuuhintaisempiin ostoihin em. seikkojen myötä.

Olen niin paljon kuullut Aallosta hyvää työnantajana ja monista muista vastaavista en. Yhtiö tarjoo mielikuvieni, lukemani ja kuulemani perusteella ihan ok palkat, mutta jotkut toimijat vielä enemmän pakosta. Kuulostaa hyvältä, jos yhtiö korkean työntekijätyytyväisyyden myötä kykenee saamaan motivoituneita osaajia maksamatta ihan niitä isompia palkkoja. Halpa työntekijä tällä toimialalla voi tulla kalliiksi (esim. ei niin tehokas ja hinta per panos saattaa olla iso), mutta liikaakaan ei voi maksaa; olen kuullut tällä alalla olevan työntekijöissä erityisen suuria osaamis- ja tehokkuuseroja, että joskus voi maksaa hieman enemmän, jos saa tuplatitehokkaaman hyvin motivoituneen kehittämisintoisen työntekijän.

Enpä aina ole näiden tilitoimistojen digitaalisista erinomaisuuksista päässyt selvyyteen, mutta olettaisin isolla toimijalla olevan tehokkaammat ja paremmat systeemit. Toivottavasti yhtiö onnistuu pieniä tilitoimistoja ostamalla saamaan paikallisessa pelissä kilpailuetua ja pienten toimistojen työntekijöiden laajan osaamisen, jotka voi yhdistää ison tilitoimiston etuihin.

Jos Aallon Group aidosti kykenee pitäämään osaajat ja saamaan heitä lisää yhdistellen ison puljun ja pienten tilitoimistojen hyvät puolet sekä kykenee taklaamaan tämän kannattavuuspudotuksen, josta itse en päässyt ihan selvyyteen. No… niin tai näin, eiköhän kohtalaisen ajan kuluessa suhdanne käänny otolliseksi tälle(kin) alalla ja toivotaan, että kaikkien ollessa vielä alamaissa yhtiö kykenee tekemää osuvia yritysostoksia edullisesti.

Hyvien osaajien kanssa ja ison yhtiön rahkeiden kanssa tie voi olla hyvä, mutta toivottavasti yhtiöstä ei tule turhan jäykkä eikä toisaalta rönsyilevä. Hallitut stepit ja olennaisiin asioihin keskittymällä tästä voi tulla ihan hienoa paketti, mutta mikäli on jokin pysyvämpi kannattavuusongelma tai jotain ongelmia taustalla (jotka myös on heikon kannattavuuden syynä), mitä emme tiedä, niin suuntaa on hyvin vaikea muuttaa tällaisessa osaajapelissä, jossa pelataan vielä runsailla pienillä yritysostoilla. Jos isoja ongelmia ei ole tai jos asioille on hyvät selkeät syyt, jotka eivät haittaa sijoittajia, niin silloin ne usein kai kerrotaan suoraan… :slight_smile:

19 tykkäystä

Aallon ostaa rovaniemeläisen osakkuusyhtiön koko osakekannan:

”Aallon Groupin ja Kasvun Kaverit Oy:n yhteistyö alkoi vuonna 2022, jolloin Aallon Groupista tuli yhtiön vähemmistöosakas. Kasvun Kaverit Oy:n edellisen 12 kuukauden liikevaihto oli 31.1.2024 päättyneellä ajanjaksolla noin 0,95 miljoonaa euroa.”

14 tykkäystä

Mainio juttu kuulla yritysjärjestelyistä vähän hiljaisemman jakson jälkeen!

Jos laskin oikein, uutta liikevaihtoa tulee n. 0,74M€ tai 2,2% Aallonin nykyiseen liikevaihtoon (33M€) verrattuna.

12 tykkäystä

Tässä olisi Aten kommentit Aallon Groupin shoppailuista. :slight_smile:

2 tykkäystä

Ystävämme Atte on tehnyt uuden yhtiöraportin Aallon Groupista uuden ostoksen innostamana. :slight_smile: :gem:

Aallon Group tiedotti maanantaina kokoluokkaansa nähden suhteellisen pienestä yritysjärjestelystä, jolla yhtiö hankki rovaniemeläisen osakkuusyhtiönsä kokonaan haltuunsa. Strategian mukainen yritysosto oli myös hetken hiljaiselon jälkeen muistutus, että yhtiö kartoittaa aktiivisesti ostettavaa yritysostorintamalla. H2-tuloksen jälkeinen näkemyksemme Aallon Groupista on ennallaan, ja osakkeen kohtuullinen arvostus tarjoaa yhdessä yritysostostrategian arvonluontipotentiaalin kanssa kiinnostavan tuotto/riski-suhteen.

2 tykkäystä

Pelkästään ostoksilla?:

6 tykkäystä

Melko iso myynti. Vähän huolestuttava signaali mielestäni yhdessä sen kanssa, että hinnoitteluvoimaa ei tuntunutkaan olevan ainakaan kuten itse olin kuvitellut. Toimitusjohtajan haastattelu ei kauheasti vakuuttanut.

Ikäviä merkkejä mielestäni yhtiön laadusta.

6 tykkäystä

Sarkola on ollut myyntipuolella jo pitkään enkä usko että sillä on hirveästi tekemistä just viimeisen vuosipuolikkaan huonojen lukujen kanssa.

3 tykkäystä

Hupsista, luin hankintana kummatkin :smiley: poistin viestin ettei aiheuta sekaannusta

2 tykkäystä

Sisäpiiri laidoilla, molempiin suuntiin:

Hallituksen jäsen/varajäsen, Miia Sarkola -30 000 osaketta, @8,4
Hallituksen jäsen/varajäsen, Tapani Aalto +3600 osaketta, @8,41
Toimitusjohtaja, Ari Kelloniemi, +21 800 osaketta, @8,4
Lähipiiriin kuuluva henkilö, Anneli Aalto, +1100 osaketta, @8,4

10 tykkäystä

Nyt kun esim. Kelloniemi ostaa, niin tarkoittaako tämä sitä että yritysostoja ei ole ihan akuutisti tapahtumassa, koska sisäpiirin tiedon hyväksikäyttö? Vai tulkitaanko tässä tapauksessa niin että kun nuo ostot ovat julkilausuttu osa strategiaa ja niitä tehdään “jatkuvasti” niin kyse ei olisikaan sisäpiirin tiedon käyttämisestä?

3 tykkäystä

Mielestäni Aallonin kohdalla on juuri näin, että koska yritysostoja tehdään jatkuvasti, niin kyseessä ei olisi sisäpiiritiedon väärinkäyttämistä.

2 tykkäystä

Jostain syystä viimeisimmät sisäpiirin kaupat, esim. Sarkolan joitain päiviä sitten tekemä luovutus, eivät näy inderesin Sisäpiirikaupat -taulukossa. Edellinen näkyvä on 8.5.2023 tapahtuma. Ping @Atte_Riikola

4 tykkäystä

Tässä on toimitusjohtaja Ari Kelloniemen katsaus yhtiöönsä. :slight_smile:

6 tykkäystä

Tässä on Almanakan ihan hyvä kirjoitus Aallon Groupista. :slight_smile:

Kulurakenne – seuraan tätä melkein kaikkien yhtiöiden osalta. Henkilökulut selkeästi isoin osa kuluja, kuten arvata saattoikin. Kokonaisuutena kulurakenne on kuitenkin skaalautunut ihan hyvin, etenkin kun yhtiön ennen vuotta 2023 tekemillä liikearvopoistoilla ei ole kassavirtavaikutusta. Olisi mielenkiintoista ymmärtää miksi materiaalien ja palveluiden osuus liikevaihdosta on kasvanut vuosien saatossa ja olisiko siellä tehostettavaa.

6 tykkäystä

Tähän kysymykseen löytyy vastaus Aallonin tilinpäätöstiedotteesta:

image

6 tykkäystä

Se on taas uusi kuukausi, joten minkäslaisia liikkeitä tilinpäätös on saanut aikaseksi?

Proprius taisi ottaa koppia Miian myynneistä muun johdon mukana

Mielenkiintosena osui silmään (oletettavasti), Inderesin ex analyytikko @Jesse_Kinnunen

Empä osannut yhdistää tätä aikaisemmin :smiley:

Muutoin jo ostetut tilitoimisto-omistajat ovat kevennelleet omistuksiansa.

9 tykkäystä

Tuli tässä tuloskauden tiimellyksessä päiviteltyä Aallon Groupin laaja raportti. Ei mitään mullistavia muutoksia vuoden takaiseen, kuten tilitoimistomarkkinan tasaisesta kehityksestä voisi jo muutenkin päätellä. On siellä silti pieniä viilailuja sekä hieman uutta grafiikkaa, joten kannattaa vilkaista läpi. Kertaus on opintojen äiti :wink:

ps. varmaan menee ensi viikkoon, kun ehtii videolle Aallonia pureskelemaan. Sen verran vyöryy nyt tässä loppuviikosta tuloksia, että yhteisötiimi natisee jo liitoksistaan videoiden ja haastattelujen kuvaamisen suhteen :sweat_smile:

12 tykkäystä

Tässä vihdoin video! =)

9 tykkäystä

Koitin tässä taannoin, kuukausi kaks sitten heittää toimarille mailia, että hallituksen suuntaan heitellä omien osakkeiden ostoista ehdotusta. Aallon tuottaa hyvää kassavirtaa, jakaa maltillisesti osinkoa, mutta yritysostoissa on aika hiljaista ollut viime aikoina. Sanoin vielä, että likviditeettiinkään ei voi vedota, kun esim Viafin;kin ostelee pörssistä, vaikka päivä vaihto voi olla luokkaa 200kpl.

Aallonin velkaisuusaste kun ei mikään hirveä ole ja pääomantuotot silti kohtalaiset. Jos ei uusia tilitoimisto ja löydy niin miksi ei silti sijoittaisi itseensä, jo omistettuihin tilitoimistoihin?

Noh, harmiksi en koskaan saanut vastausta, kun taisi mennä roskapostin :laughing:

5 tykkäystä