Admicom - Rakennusalan digitalisoinnin edelläkävijä

Kasvua vaikeassa markkinassa, jatkuva vuosilaskutus (ARR) kasvoi +10 %

Tammi-maaliskuu 2024 (Q1):

  • Jatkuva vuosilaskutus (ARR)1) kasvoi 10,0 % ja oli 33,8 miljoonaa euroa (30,7).
  • Jatkuva liikevaihto2) kasvoi 7,4 % ja oli 8,1 miljoonaa euroa (7,5).
  • Liikevaihto kasvoi 4,8 % ja oli 8,6 miljoonaa euroa (8,2).
  • Oikaistu käyttökate3) (EBITDA) oli 2,7 miljoonaa euroa (3,0), eli 30,9 % liikevaihdosta (36,7 %). Oikaisut käyttökatteeseen olivat 80 tuhatta euroa.
  • Oikaistu liikevoitto (EBIT)3) oli 1,7 miljoonaa euroa (2,3), eli 19,9 % liikevaihdosta (27,6 %).
  • Osakekohtainen tulos oli 0,21 euroa (0,32).
  • Admicom vahvisti edelläkävijyyttä rakennusalan ohjelmistoratkaisuissa hankkimalla suomalaisen kalustonhallinta- ja IoT-ohjelmistoratkaisuyhtiö Trackinno Oy:n. Trackinno on yhdistelty konsernin lukuihin hankintahetkestä 19.1.2024 eteenpäin. Ensimmäisellä neljänneksellä Trackinnon osuus on 117 tuhatta euroa konsernin liikevaihdosta ja 551 tuhatta euroa konsernin jatkuvasta vuosilaskutuksesta (ARR).
  • Helena Marjokorpi (FM) nimitettiin Admicom Oyj:n henkilöstöjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi 1.1.2024 alkaen.

Avainluvut:

Toimitusjohtaja Petri Kairinen

Jatkoimme vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä määrätietoista kasvustrategiamme toteutusta. Rakennamme nyt yhtenäisenä Admicomina rakennus- ja kiinteistöalan tuottavuutta parantavaa keskenään erinomaisesti integroituvaa tuoteperhettä. Uusimpana lisänä tuoteperheeseen liittyi tammikuun puolivälissä kalustonhallintaratkaisua tuottava Trackinno Oy, jonka moderni pilvipohjainen ratkaisu laajentaa entisestään tarjoamaamme ja markkinapotentiaalia.

Jatkuva vuosilaskutuksemme (ARR) kasvoi vuodentakaisesta 10 %, josta Trackinnon vaikutus on noin 1,7 %-yksikköä. Uusmyyntimme sujui olosuhteisiin nähden kohtuullisesti ja uusia asiakkaita saatiin reilusti yli sata, joista kasvava joukko hankki käyttöönsä useamman tuotteemme. Markkinatilanne Suomen rakennusalalla jatkui vaikeana. Vaikka korkohuipun arvioidaan jo jääneen taakse, ei rakennusalalla ole vielä näkyvissä merkittävää piristymistä. Poistuma säilyi ennustetulla normaalia korkeammalla tasolla, jossa konkurssit olivat edelleen korostetusti esillä. Ilahduttavasti sopimusirtisanomisten kokonaisarvolta ensimmäinen vuosineljännes oli pienempi kuin yksikään vuoden 2023 neljänneksistä.

Tämä vuosi tulee olemaan ohjeistuksemme mukaisesti meille vaatimattoman kasvun vuosi ja erityisesti toisella vuosineljänneksellä asiakkaiden volyymiin perustuvan tasauslaskutuksen määrä tulee olemaan viime vuotta pienempi syöden osaltaan myös kannattavuutta. Koko vuoden kannattavuustasoa tulee ylläpitämään toinen ja kolmas vuosineljännes jotka ovat kausivaihtelun johdosta perinteisesti vahvoja neljänneksiä. Kannattavuutta tukee edelleen tiukka kulukuri ja henkilöstömäärän tasaantuminen. Ensimmäisen neljänneksen henkilöstölisäys on enimmäkseen seurausta Trackinno-yrityskaupasta.

Taloudellinen ohjeistus 2024

Tilinpäätösjulkistuksen yhteydessä 19.1.2024 annettu ohjeistus säilyy ennallaan. Yhtiö arvioi vuonna 2024 jatkuvan vuosilaskutuksen (ARR) kasvavan 5-10 %. Jatkuva vuosilaskutus vuonna 2023 oli 32,5 miljoonaa euroa. Kokonaisliikevaihdon arvioidaan kasvavan vuodesta 2023. Kokonaisliikevaihto vuonna 2023 oli 34,3 miljoonaa euroa. Oikaistun käyttökatteen (EBITDA) arvioidaan olevan 32-37 % liikevaihdosta.

Liikevaihtoon ja kannattavuuteen vaikuttavat asiat

Yhtiö näkee merkittäviä kasvumahdollisuuksia konsernin ohjelmistoratkaisuissa sekä nykyasiakkaille suunnatussa lisä- ja ristiinmyynnissä, mutta rakennusalan taloudellinen taantuma aiheuttaa epävarmuutta vuoden 2024 uusmyynnin kehitykseen ja pitää asiakaspoistuman koholla erityisesti konkursseista johtuen. Yhtiö jatkaa ohjelmistokehitysresurssien siirtämistä sisäiseen käyttöön, mikä myös alentaa liikevaihtoa.

Admicom Ultima-tuotteen (aiemmin Adminet) ja kirjanpitopalveluiden hinnoittelu perustuu asiakkaan liikevaihdon mukaan määräytyvään kuukausimaksuun. Laskutusta tarkastetaan asiakkaan todellisen vuosiliikevaihdon poiketessa ennustetusta. Tämä tasauslaskutuserä laskutetaan tyypillisesti viisi kuukautta asiakkaan tilikauden päättymisestä. Asiakkaiden pienentyneiden liikevaihtojen johdosta tasauslaskutus tulee arviomme mukaan olemaan vuonna 2024 noin 1,5 miljoonaa euroa (2,3 miljoonaa euroa vuonna 2023). Tämä muutos heikentää yhtiön kasvua ja suhteellista kannattavuutta.

Oikaistun käyttökatteen (EBITDA) laskennassa tehtävät oikaisut ovat olennaisia, tavanomaisesta liiketoiminnasta poikkeavia eriä esimerkiksi yrityshankintoihin tai muihin kertaluonteisiin transaktioihin liittyen.

24 tykkäystä

ARR :heart_eyes:

Ilahduttavasti sopimusirtisanomisten kokonaisarvolta ensimmäinen vuosineljännes oli pienempi kuin yksikään vuoden 2023 neljänneksistä. Tämä viittaa käänteeseen. Tulisipa dippi aamusta niin saisin ostaa.

10 tykkäystä

Saattaa hyvinkin tulla. EPS tippui noin 1/3 vertailukaudesta. Aika raju dippi…

Edit: Kuitenkin kun tiedetään että raksasektorilla on todella vaikeaa niin tuo ei ole yllättävää. Onkohan liikevaihtoa saatu laskemalla hintoja kun se kuitenkin nousi? Palkat tietysti noussut myös henkilöstöllä.

13 tykkäystä

Pikaisesti kun vaan lukaisin läpi, niin katsoin että kasvu ei juuri inflaatiota nopeampaa, tuloksessa paineita ja tekisikö koko vuodelle euron epsiä, näin ollen sopiva hinta osakkeelle voisi olla 25€.

2 tykkäystä

Aika negatiivinen raportti omasta mielestä niin nykyisen tuloksenteon kannalta, kuin kuluvan vuoden osalta. Käyttökate ohjeistus vaikuttaa kuitenkin aika hyvältä, mutta laittaa epäilemään siihen pääsemistä.

3 tykkäystä

Tää on hyvä esimerkki tuloksesta, että lukujen valossa pitäisi ihan varmasti kurssin dipata, mutta mitä markkina odottaa, ja löytyy positiivistakin. :grinning:

Jos pitäisi vetoa lyödä veikkaan että putoaa. :dotted_line_face:

5 tykkäystä

Tuossa ensipuraisut:

Operatiivisesti ihan odotusten mukaista kehitystä nähtiin alkuvuodesta. Hetken hätkähdin kun katsoin Admicomin raportoimaa oikaistua liikevoittoa, mutta se ei olekaan sama EBITA-luku, mitä yhtiö on aiemmin raportoinut. :sweat_smile: Käyttökate ja EBITA hyvin lähellä omia odotuksia.

23 tykkäystä

Tässä hyvä esimerkki miten asia nähdään eri tavoin :smiley:

Arvopaperi:

Rakennusalaa palveleva ohjelmistoyhtiö Admicom raportoi aamulla Helsingin pörssin ensimmäisenä yhtiönä ensimmäisen neljänneksen tuloksensa.

Admicomin liikevaihto kasvoi tammi–maaliskuussa 8,6 miljoonaan euroon vuodentakaisen vertailukauden 8,2 miljoonasta eurosta. Factsetin koostama neljän analyytikon konsensus oli odottanut 8,5 miljoonan euron liikevaihtoa.

Admicomin raportoitu liikevoitto heikkeni 1,6 miljoonaan euroon 2,3 miljoonasta eurosta, kun analyytikkoennuste oli 2,0 miljoonaa euroa.

Oikaistu käyttökate painui 2,7 miljoonaan euroon 3,0 miljoonasta eurosta, kun odotus oli 2,7 miljoonaa euroa.

Admicomin osakekohtainen tulos laski 0,21 euroon 0,32 eurosta, kun ennuste oli 0,31 euroa.

Jatkuva vuosilaskutus kasvoi 10 prosenttia 33,8 miljoonaan euroon. Tammikuisen Trackinno-yritysoston vaikutus on noin 1,7 prosenttiyksikköä

5 tykkäystä

Tässä vielä @Atte_Riikola kommentit videolla.

Tiivistäen tilanne on niin, että kasvurakenteet on pystyssä, nyt venaillaan että markkina lähtee elpymään ja sitten mennään. :smiley:

Mukavia kyllä nämä ensimmäiset julkistukset. Ihan jokaiselle firmalle ei lohkea samanlaista tuloskommenttivideon tuomaa huomiota, kun tuloksen rykäisee samana ruuhkapäivänä muiden kanssa huhtikuun lopussa. :smiley:

38 tykkäystä

Admicomin suositus pysyy Inderesillä LISÄÄ-tasolla, tavoitehinta nousee 48 euroon (edellinen: 45,00 €). Analyytikon aamukatsauskommentit. :point_down:

18 tykkäystä

Almanakka on taas kirjoittanut mainion tekstin Admicomista. :slight_smile:

Eli heikko kvartaali, mutta eilisestä kurssireaktiosta päätellen markkinoilla oli ehkä pahempaakin sisässä. Konsensukseen verrattuna tulos tosin näytti jääneen odotuksista, mutta yhtiötä seuraa vain muutama analyytikko, joten kovin laadukasta konsensusta ei ole saatavilla ja markkinoiden odotukset voivat hyvinkin poiketa parista analyytikosta. Jostain syystä osake kuitenkin pyrähti eilen noin 5 % ylös ja on noussut kokonaisuudessaan noin 10 % edellisen päivityksen jälkeen. Ehkä toimitusjohtaja katsauksessaan valoi sijoittajiin uskoa?

12 tykkäystä

Nordea julkaisi päivitetyn Admicom-analyysinsä Q1-tuloksen jäljiltä. Suositus (PIDÄ) ja Fair value (41,00 €) pysyvät ennallaan.

10 tykkäystä

Laitetaas myös eilinen webcast tänne

9 tykkäystä

Danske Bank julkaisi päivitetyn Admicom-näkemuksensä. Suositus pysyy OSTA-tasolla, tavoitehinta nousee 50,00 euroon (edellinen: 48,00 €). :point_down:

15 tykkäystä

Sillä aikaa kun Admicomissa haistellaan omia pallejaan, niin kilpailijat ottavat Eurooppalaista ekosysteemiä aidosti haltuun.

Tämä on jo aika kliseinen ongelma suomalaisilla ‘kasvuyhtiöillä’, että kasvu rajoittuu pitkälti Suomeen ja sitten kun se alkaa näyttämään hidastumisen merkkejä niin tehdään varovainen avaus aivan liian myöhässä pelottaville kansainvälisille markkinoille (Ruotsiin). Kunnon kasvuyhtiöllä on lonkerot joka mantereella ja rahat kanavoidaan osinkojen sijaan maksimoimaan globaali markkinapenetraatio :face_with_monocle:

27 tykkäystä

Kv-laajentuminen on aina pienille ja keskisuurille yhtiöille hankalaa ja kallista, ja en ainakaan itse näkisi hyvänä vaihtoehtona lähtä laajentumaan kovin monelle markkinalle samaan aikaan. Smartcraftinkin osalta tuota kv-laajentumisen onnistumista päästään kunnolla tarkastelemaan useiden vuosien päästä, mutta ainakin omaan silmään hieman jopa yllättävä veto tässä kohtaa tarinaa lähteä Pohjoismaista täysin uudelle markkinalle. Pohjoismaissakin yhtiön omien esityskalvojen perusteella markkinaa on vielä erittäin paljon voitettavaksi.

Itse olen ainakin ihan tyytyväinen, että Admicomilla nyt tarkkaan harkitaan ennen kuin lähdetään hutkimaan kv-markkinoille. Yhtiön suunnalta viesti on selkeä, että sekä ostokohteen että markkinan pitää olla sopivat ennen kuin ostonappia painetaan. Historiasta sen verran esimerkkejä riittää Helsingin pörssistäkin, missä agressiivisen kansainvälistymisstrategian seurauksena lopulta ei tehty muuta kuin tuhottu omistaja-arvoa.

41 tykkäystä

Mut ei tässä Atte ole kyse mistään Kamuxista tai Oriolasta joka yrittää murtautua täyteen kilpailulle markkinalle ohuilla katteilla. Rakennusteknologiamarkkina on aidosti ihan alkutekijöissään, asiakkaita riittää huonommillekin yrityksille ja skaalaavalla 30+% EBIT-tuotteilla nyt on vaan ihan oikeasti hirveän vaikea kämmätä vaikka ulkomailla tulisikin odottamattomia kasvukipuja. Ainoa realistinen tapa miten häviät tämän kilpailun missä kaikki osallistujat palkitaan on että jätät kokonaan osallistumatta.

Olisko Nokian kannattanu varjella omistaja-arvoa keskittymällä puhelimien osalta eksklusiivisesti kotimaan markkinoille ja jättämällä loput Euroopasta suosiolla Ericssonille? Tämä on oikeasti se asenne mitä meidän TEKNOLOGIAKASVUYHTIÖT, kuten Admicom, nykyään liian herkästi ottavat. Mennään herramentaliteetin sijaan orjamentaliteetilla ajatellen että ei kannata edes yrittää ylivertaisella tuotteella ulkomailla, kun ei siitä mitään kuitenkaan tule. Amerikassa on hassu ilmaus ‘snatching defeat from the jaws of victory’, joka kuvaa mielestäni erinomaisesti tätä toimintaa. Koko maailman rakennusmarkkinat suorastaan huutavat digitalisaatiota ja täällä jäädään nysväämään kotimaan taantuvien rakennusmarkkinoiden armoille :man_shrugging:

65 tykkäystä

Mielestäni Eka puhuu ihan asiaa kyllä, mutta sinänsä ymmärrän Admicomin ‘varovaisuuden’ ja nykytilan ylipäätänsä, kun on seurannut yhtiön koko pörssihistoriaa aina iposta lähtien (ja ollut tietenkin mukana kyydissä iposta saakka). Kun yhtiö listautui, jossain luolassa vuosikausia kehitetty tuote oli melko tuore ja kaikki näytti ihan kohtuu hyvältä kun sitä myytiin Suomessa kuin häkää. Siinä oli sitten muistaakseni tarkoituksena/tai jotain puhetta hieman jopa hajauttaa asiakasportfoliota rakennussektorilta muuallekin, ja kai siinä itse kukin alkoi vähän ekstrapolosoida potentiaalista TAMia kun mietittiin, mihin kaikialle tuo Adminet voisi taipua, emt. Yhtä kaikki, lopulta kävikin niin että suuri osa alkuperäisistä johtoryhmäläisistä teki exitit kun yhtiö saatiin pääomamarkkinoille ja toimarikin otti hatkat. Yhtiö jatkoi melko pitkäänkin ilman että kukaan oli varsinaisesti viemässä yhtiötä eteenpäin, paitsi tietenkin sama pääomistaja nyt ollut koko ajan olemassa.

Sitten kun Kairinen lopulta saatiin ruoriin, alkoi tapahtua. Yhtiön fokus selkeytettiin kertalaakista, strategiat vedettiin uusiksi ja todettiin, että parempi olla erinomainen väkevästi yhdellä alalla (rakennus), kuin olla keskinkertainen siellä täällä ja tarjota kaikille kaikkea, koska eihän siitä tulisi kai mitään. Samalla tehtiin selkeä polku jatkaa kannattavaa kasvua keskittymällä kasvupohjan rakentamiselle nyt hiljaisempana aikana notta voidaan pistää talla pohjaan, kun sykli kääntyy. Tämä kuulostaa mielestäni loogiselta. Tämä kaikki yllä oleva, uudet strategiat, toimarin vaihdos, strategiaa tukevat yritysostot (jotka itsessään ovat jo pirun raskaita prosesseja) jne, on tapahtunut loppupeleissä melko lyhyessä ajassa, joten on ihan järkevän kuuloista lähteä kokeilemaan ihan rauhassa uuden strategian toteuttamista ja sen toimivuutta, kun yhtiö on kuitenkin käytännössä aivan eri yhtiö kuin esim ipo-aikana. Tämä on tärkeää muistaa.

Voidaan siis aivan törkeästi typistää, että yhtiö on aloittanut kaiken aivan alusta, no ei nyt ihan mutta melkein, näin ainakin itse koen.

37 tykkäystä

Jokainen itseään “kovan kasvun teknologiayhtiöksi” itseään kutsuva putka joka maksaa samalla osinkoja on pretender. Jos ollaan oikeasti kovan kasvun firma niin sitten kaikki paukut laitetaan kasvuun eikä jaeta osinkoja.

45 tykkäystä

Admicomin taustahan on LVI-alan toiminnanohjausjärjestelmässä yhdistettynä kirjanpitoon, joka oli windows-pohjainen C/S-järjestelmä. Tästä on sitten lähdetty laajentamaan web-pohjaisuuteen ja kohti rakennusalaa yritysostoin.

Itselle on ainakin täysin hämärää se, miten tämä taipuu kansainväliseen toimintaan ylipäätään - kuinka hyvin se on otettu huomioon ohjelmiston arkkitehtuurista. Olen joskus aina täällä siitä kysellyt ja aika avoimeksi on jäänyt. Mikäli ajatuksena on laajentua yritysostoin, se ei ole paras mahdollinen tapa ohjelmistoarkkitehtuurin näkökulmasta, koska kokonaisuuden integroiminen on usein tosi hankalaa.
Erilaisia kustannuslaskimia, projektinhallinta yms. ohjelmistoja on tarjolla pilvinpimein ja yksittäisten ohjelmapalikoiden varassa kansainvälistyminen on tuhon tie.

29 tykkäystä