Admicom - Rakennusalan digitalisoinnin edelläkävijä

En usko minäkään, enkä sitä myöskään toivo. Jos omaan liiketoimintoon pystyisi orgaanisesti investoimaan, niin se varmasti olisi fiksua. Nythän sitä tehdään jo tuloslaskelman kautta t&k-menoilla esim., mikä heikentää nykyistä kannattavuutta. Meidän on aika vaikea arvioida millaista pääoman tuottoa ulkomaille orgaanisesti investoimalla saataisiin - saatika yrityskaupoilla. Edes kuningas Walmart ei pystynyt säilyttämään pääoman tuottojaan laajentuessaan oman kotialueensa ulkopuolelle. Ja Walmart toimii aika paljon yksinkertaisemmalla alalla.

Toinen vertauskohta voisi olla Talenom. Todella kannattava Suomessa ja ulkomailla matala digitalisaatioaste. Mutta eihän se maailman valloitus ole ihan putkeen mennyt.

Tyyli ennen kaikkea. Toivottavasti itse kultakin löytyy taito herättää keskustelua ilman, että tyylistä tingitään.

10 tykkäystä

Ei kyseessä ole rahan polttelu taskun pohjalla vaan vuonna 2022 tehty strategiamuutos, josta lähtien on rakennettu valmiuksia kansainvälistyä.
En jaksa skrollata ylöspäin läpi kaikkia Kairisen viestejä, mutta taisi siellä olla maininta ”ei kuitenkaan hinnalla millä hyvänsä”

4 tykkäystä

Ehkä meillä on tässä nyt puurot ja vellit sekasin. Se että joku uusi suomalainen raksafirma ottaa admicomin tuotteet omaan käyttöön ei tosiaan firmalle kustanna välttämättä paljoa. Mutta jos tavoitteena on yrityskaupat ja maailmanvalloitus niin ainakin Petrin kuvaaman integraatiohelvetin purkaminen ja kytkennät maan X infraan kuulosti kaikelta muulta kuin halvalta puuhalta. Lisäksi voihan sitä R&D puolelle satsata kanssa.

8 tykkäystä

Eli paljonko pääomaa tarvitaan ja mitä se tuottaa tässä yhtälössä? Ei kuulosta mielstäni ollenkaan sellaiselta teemalta mihin pitäisi pää märkänä kaataa kaikki raha.

Toivon todella, että yksikään omistamani firma ei lähde keräämään rahaa osakeannilla, jos se saa rahaa 4 % korolla pankista. Karmea tuotto sijoitetulle rahalle, jos sen ainoa tuottoelementti on säästää 4 % korkokuluissa (jota se siis efektiivisesti tarkoittaa, jos saman rahan saisi 4 % korolla pankista). Saan saman tuoton sijoittamalla itse korkoihin, ja silloin tuo raha on sentään omissa näpeissä likvidinä.

Petri totesi tuossa yllä, että yksikään yritysosto ei ole jäänyt tekemättä osinkojen takia. Ongelma siis ei ole ollut raha, vaan se ettei kohteita ole ollut.

Periaatetasolla olen toki samaa mieltä etten kaipaa Admicomin kaltaiselta yhtiöltä osinkoja, mutta mielestäni tässä keskustelussa liioitellaan asian merkitystä.

23 tykkäystä

Samaa toivon itse, en nyt usko että Admicomin mahdollinen vpo kustannus olisi 4% mutta otin sen tuohon nyt suhteellisen matalana esimerkkinä. En myöskään osaa tuota mahdollista kustannusta itse arvioida.

En myöskään ole sanonut, että käteistä pitäisi hillota tätä varten. Sanoin, etten ymmärrä miksi jakaa osinkoja vuosina 1-5 ja olettaa, että mitään capex/R&D/muuta investointia yrityksessä ei voida tehdä tässä vaiheessa, joka tuottaa huonommin kuin keskiverto omistajan vaihtoehtoiset sijoituskohteet.

Maailma on harvoin mitenkään mustavalkoinen paikka, eikä myöskäämn tässäkään tilanteessa. Hyvä pointti kuitenkin mielestäni tuo osakkeiden takaisinostomahdollisuus, jonka @Seinakadun_Keisari nosti esille, yritys voisi jakaa pääomia markkinoille jos sitä haluaa, mutta myöhemmin voisi käyttää näitä osakkeita yrityskaupoissa tai johdon kompensaatiossa.

Varmaan Petrillä on parempi käsitys yrityksen nykyisistä R&D projekteista kuin itselläni, joten en osaa tähän vastata. Ehkä omalta osaltani Summa summarum tässä vaiheessa, kun keskutelu meinaa karata karikoille: pääoman allokointi on vaikea työ ja osinkojen jakaminen ei mielestäni kuulosta tässä vaiheessa mitenkään luonteva vaihtoehto millekään näistä asioista joista tässäkin ketjussa on keskusteltu viimeisen 48h aikana :person_shrugging: etenkin jos ajatuksena on myöhemmin nostaa saman verran kolikoita huomattavasti kalliimmalla velkarahalla.

6 tykkäystä

Näissä pienten puljujen osteluissa on myös sellainen kulma, että suurin arvo niissä on monesti työntekijät, jotka ovat samalla osakkaita. Jos heidät ostetaan puhtaasti rahalla, häviää heiltä mielenkiinto ponnistella firman menestyksen eteen. Siksipä ostaja usein tarjoaa maksuvälineeksi omia osakkeita, joihin sidotaan jokin vaatimus olla myymättä n vuoden aikana. Valitettavasti tällainen johtaa pieneen diluutioon, mutta kaikki varmasti ymmärtävät miksi tällaista järjestelyä käytetään kylmän käteisen sijaan. Tuossahan ei paljon säästetyt osingot lämmittäisi, jos kassaa ei kerran pala yritysostoissa.

Vaikka tämä näkökulma puoltaisi osinkojen jakamista, niin olen silti osinkoja lähtökohtaisesti vastustavassa leirissä. Microsoft aloitti osinkojen jakamisen vuonna 2003, eli heillä oli vyön alla seuraavat saavutukset ennen kassan jakamista:

  • Globaali monopoli

Jos tuota haluaa käyttää vertailuna omiin osinkosuunnitelmiin, niin hanat saa pitää vielä jonkin aikaa kiinni.

20 tykkäystä

Nordea julkaisi päivitetyn Admicom-analyysinsä. Suositus pysyy PIDÄ-tasolla, Fair value nousee 44,80 euroon (edellinen: 41,00 €).

Key downside risks: Economic uncertainty in the construction and manufacturing end markets, tightening competition, M&A integration risks, inability to recruit personnel to drive growth and risks related to cyber threats.

Key upside risks: The structural need to enhance productivity in key verticals, M&A, successful international expansion.

6 tykkäystä

Eipä tässä tviitissä ole hirveästi uutta asiaa yhtiöstä, mutta tällä X-tilillä on noin 408k seuraajaa. :slight_smile:

https://x.com/QCompounding/status/1802317364546953397

Kuva

19 tykkäystä

Ja sieltä kevyttä Juhannus- lukemista!

26 tykkäystä

Raportin lukemisen rinnalle voi ottaa myös kuunteluun tämän 31 minuuttisen videon, joka kuvailtiin tänään @Atte_Riikola kanssa. :smile: Kaikkinensa osake vaikuttaa edelleen houkuttelevasti hinnoitellulta ja tätä Atte oli hyvin myös raportin lopussa mallintanut eri skenaarioilla.

26 tykkäystä

Aten etkokommentit, kun Admicom kertoo Q2-tuloksensa tiistaina. :slight_smile:

10 tykkäystä

:clap:

37 tykkäystä

Huikeaa suorittamista! Hienoa työtä Admicomin väki :slight_smile:

Kasvuahan sieltä pahus vie tuli ja nähtävästi vielä oikein mallikkailla katteilla.

Muuta Q2 tapahtunutta merkittävää:

  • Admicom solmi sopimuksen Pohjoismaissa toimivan suuren ruotsalaisen rakennusyrityksen kanssa Admicomin projektinhallintaratkaisukokonaisuudesta koko konsernin käyttöön.

Toimitusjohtaja Petri Kairinen:

Vuoden 2024 toinen neljännes on ollut Admicomissa varovaisen optimismin ja jatkuvan strategisen toimeenpanon aikaa. Suomen rakennusala on edelleen heikko erityisesti asuntojen uudisrakentamisessa. Muilla rakentamisen sektoreilla on kuitenkin nähtävissä ensimmäisiä rohkaisevia elpymisen merkkejä. Olemme edelleen toiveikkaita sen suhteen, että tämä positiivinen vire leviää markkinalle tulevina kuukausina. Kasvustrategiamme määrätietoinen toteuttaminen ja liiketoimintamallimme kestävyys ovat mahdollistaneet tehokkaan toiminnan tässäkin ympäristössä.

Alkuvuodesta annettu ohjeistus pidettiin samana.

60 tykkäystä

Nyt on Admicomilla tehty odotusten hallintaa oikeaan suuntaan. Alkuvuodesta yhtiön kommentit Q2:n ja tasauslaskun muutoksen suhteen olleet kyllä melko varovaisia ja siksi odotuksissa oli liikevaihdon osalta selkeää laskua. No siellähän näyttää pinnan alla myynti vetäneen tässäkin markkinassa kohtuullisen hyvin ja samalla asiakaspoistuma ja tuotteiden käytönvähenemä pienentyneen, niin ei tasauslaskun muutoksetkaan niin paljoa haittaa :slight_smile: Kyllä tämän suorituksen perusteella yhtiö näyttäisi etenevän strategian viitoittamalla tiellä, jolloin kasvua päästään ensi vuonna kiihdyttelemään :+1:

55 tykkäystä

Käytiin tulosta läpi @Atte_Riikola :n kanssa videolla :movie_camera:

Admicom käynnisti Q2-tuloskauden selvästi odotuksiamme paremmalla tuloksella. Tasauslaskun muutoksesta huolimatta yhtiön liikevaihto pysytteli niukasti kasvussa ja samalla kulupuolella ei nähty yllätyksiä. Myyntirintamalla Q2:n kohokohta oli suuren pohjoismaisen rakennusyhtiön voittaminen asiakkaaksi projektinhallintaratkaisuissa. Analyytikko Atte Riikola kommentoi tulosta haastattelussa.

Aiheet:
00:00 Aloitus
00:23 Q2-tulos pähkinänkuoressa
02:53 Syyt hyvän suorituksen takana
03:47 Suuri pohjoismainen rakennusyhtiö asiakkaaksi
06:30 Ohjeistus
08:30 Muita kommentteja tuloksesta
09:59 Ennusteet

31 tykkäystä

Tässä on Almanakan tuoreita ajatuksia Admicomista. :slight_smile:

Asiakaspoistuma ilman konkursseja parantuu tällä hetkellä. Konkurssit ovat edelleen kuitenkin neljänneksen asiakaspoistumasta, mikä pitää kokonaispoistuman korkealla. Tämä pinnan alla oleva trendi on ihan positiivinen ja hyvä nosto johdolta tähän puheluun.

18 tykkäystä

Atte kirjoitellut tuloksesta pitkän tarinan, jonka tärkein anti tietenkin 55e ja Lisää. :wink:

Oli siellä toki muutakin.

Ennusteillamme Admicomin vuoden 2024 oikaistu EV/EBIT-kerroin (19x) on pelkästään kuluvan vuoden vaisuun kasvuun ja heikentyvään kannattavuuteen peilattuna korkeahko. Arviomme mukaan vuosi 2024 tulee kuitenkin jäämään tuloksen osalta pohjavuodeksi, ja odotamme Admicomin kasvun kiihtyvän keskipitkällä aikavälillä rakennussyklin elpyessä. Vuosien 2026-2027 EV/EBIT-kertoimet (15x-12x) laskevat ennusteissamme houkuttelevalle tasolle, mikä kertoo Admicomin arvonluontipotentiaalista tuloskasvun palatessa raiteilleen. Admicomin vahvan kassavirtaprofiilin ansiosta yhtiön tuloksesta konvertoituu vapaata rahavirtaa erittäin hyvällä suhteella, mikä yhdessä hyvien pitkän aikavälin kasvumahdollisuuksien valossa puoltaa mielestämme suhteellisen korkeita arvostuskertoimia.

26 tykkäystä

Danske Bank päivitti näkemyksensä Admicomista. Suositus pysyy OSTA-tasolla, tavoitehinta nousee 59,00 euroon (edellinen: 57,00 €). :point_down:

17 tykkäystä