Aiforia - Lääketieteen kuva-analyysiohjelmistoja

Aiforian bisneksen (AI teknologiaa ja ratkaisuja patologian wholeslide-kuvien analysointiin) kannalta suurin haaste taitaa edelleen olla, että koko digitaalinen patologia on edelleen kehitys- ja kasvuvaiheessa monelta osin. Laitteet, data, työkalut, työnkulut, standardit jne ovat kaikki vielä maturiteetiltaan hyvin kaukana esimerkiksi radiologiasta, jossa nämä asiat ovat standardisoituneet jo 15-20 vuotta sitten. Pelikenttä ei ole siis vielä täysin auki, mutta rakentuu kokoajan.

5 tykkäystä

Okei. Sitten voit tosiaan kategorisoida Teslan FSD:t ja monet muut ML/DL ratkaisut ohjelmistopohjaisiksi ei-tekoälyratkaisuiksi.

1 tykkäys

Itse tutkimuksia tilaavana lääkärinä olen eri mieltä. Nykyisellään patologin lausunnoissa on eroa, jokaisella on oma käsiala, joka ei omasta mielestä ole aina hyvä asia.

Ja näyttöön perustuvan lääketieteen periaatteiden mukaan: jos osoitetaan tekoälyn olevan ihmistä tarkempi, tulisi parempi hoito / diagnostiikkamuoto ottaa käyttöön.

Tässä lainsäädäntö mielestäni suurin este, mutta taloudellisen hyödyn vuoksi tuo lainsäädäntömuutos mielestäni tulee - joskus

Näin varmasti ensiksi tapahtuu, tekoäly tulee tuliälyksi. Ne radiologit ja patologit jotka osaavat ohjelmistojen sujuvan käytön, saavat kilpailuetua ja voittavat kilpailutukset halvemmalla hinnalla ilman omasta katteesta tinkimistä.
Näin tehottomat yritykset poistuvat markkinalta ja tekoäly yleistyy.

7 tykkäystä

Pohjimmiltaan kysymys on “kuka vastaa?”.

AI ei voi vastata mistään, ainakaan nykylainsäädännöllä.

Ohjelmistofirmat yleensä eivät halua vastata mistään. Myyntipuheet, ominaisuuslistat ja demot ovat kovia, disclaimerit pitkiä kuin nälkävuosi. Lääketieteellisissä sovelluksissa onneksi regulaatio pistää tähän vähän suitsia, mutta edelleen, ihan sama mitä on työkalupakissa, lopulta jossain on oltava ihminen joka vastaa hommasta. Jos firma ulkoistaa vastuunsa tuottaa jotain dataa tai lausuntoja ohjelmistolla ja pistää ulos virheellistä tavaraa, tämä on tilaus tulla kynityksi oikeudessa. Jos lääkäri automatisoi asiat laitaan asti ja ei kiinnosta mitä automaattisen systeemin automaattinen analyysi sanoi ja onko se kenties oikeassa vai väärässä, tämä on myös tilaus eeppisiin oikeusjuttuihin kun homma menee puihin.

AI ja softa yleisesti, hyvä renki, huono isäntä.

4 tykkäystä

Uhka vai mahdollisuus. Kallistun mahiksiin, CEO totesi, että valittu ratkaisu yleensä on pysyvä ratkaisu. Jos kenttää vasta rakennetaan ja Aiforia on näinkin pitkällä, näyttää hyvältä, siis htenä osana tuota näytteen kuvanta-käsittelyprosessia. Kiirehän ei meillä ole.

1 tykkäys

Helmikuun NHS-puitesopimuksella tehtiin nyt ensimmäisen NHS-sairaalan kanssa sopimus :point_down: ilmeisesti ihan tarpeeseen tehtiin tuo puittari, kun sitä jo 2kk myöhemmin ollaan hyödyntämässä.

Tässä näkee myös CE-IVD -mallien roolin: hyllystä löytyville ja jo hyväksytyille malleille löytyy myös kysyntää, vaikka niillä katetaankin vasta hyvin rajallinen osa laboratorioiden työvirroista.

13 tykkäystä

Onko seurannan aloitusraportin jälkeen tehty mitään julkisia yritysostoja tällä sektorilla? Lainaukset kesäkuu 2022.

“Aiforia olisi nähdäksemme mielenkiintoinen lisä
digitaalisen patologian isojen pelurien, kuten
Sectran tai Philipsin, tarjontaan. Yhtiö onkin
mahdollinen yritysostokohde ja arvio mahdollisen
yritysoston arvostuksesta on yksi näkökulma
perusteltavaan arvostukseen. Huomautamme
tämän kuitenkin olevan spekulatiivinen näkökulma,
johon ei mielestämme tulisi liiaksi nojata.”

“Digitaalisessa patologiassa ei ole toistaiseksi tehty
juurikaan yrityskauppoja, joissa valuaatio olisi
julkinen.”

1 tykkäys

Aiforialle merkittävä lainarahoitus Business Finlandilta tuotekehityksen tueksi:

Aiforia has received a funding decision from Business Finland to accelerate the development of AI-assisted software solutions for clinical pathology and drug development - Aiforia Technologies Oyj

2 tykkäystä

Kiitos linkkauksesta @Nortti ! Tässä aiempi kommenttimme uutiseen, tämä jäikin viime viikolla laittamatta foorumille :point_down:

3 tykkäystä

Lisää hyviä uutisia :ok_hand:

Aiforialle sopimus suuren lääkeyhtiön kanssa - saavuttaa lyhyen aikavälin liiketoimintatavoitteensa hankkia kymmenen suurta lääketeollisuuden asiakkuutta

Aiforia Technologies Oyj, Lehdistötiedote, 3.5.2023 klo 14.00 EEST. Aiforia on allekirjoittanut sopimuksen yhden maailman johtavimman lääkeyhtiön kanssa liittyen tekoälyavusteiseen kuva-analytiikkaan.

Yhteistyön tavoitteena on kehittää syväoppivia tekoälymalleja kudosnäytteiden analysointiin. Sopimuksen myötä Aiforia saavuttaa lyhyen aikavälin liiketoimintatavoitteensa hankkia kymmenen suurta lääketeollisuuden asiakasta vuoden 2023 loppuun mennessä. Aiforian lyhyen ja keskipitkän aikavälin liiketoimintatavoitteet asetettiin pörssilistautumisen yhteydessä vuonna 2021.

“Tämä on jälleen yksi osoitus siitä, että Aiforian tekoälyratkaisut voivat tehostaa lääkeyhtiöiden tutkimus- ja lääkekehitystyötä”, sanoo Aiforian toimitusjohtaja Jukka Tapaninen. "Yhteistyö lääketeollisuuden kanssa on olennainen osa kasvustrategiaamme. Olen iloinen siitä, että saavutimme tämän tavoitteen näin hyvissä ajoin. Liiketoimintamme kehittyy suunnitelmien mukaisesti.”

12 tykkäystä

Joku haluaa luopua osakkeistaan ja myy inssinä :grinning: … toivotaan lisää kiinnostusta ja joillekin yhtiö voi täydentää tuotevalikoimaan. Kuitenkin tekoäly on kasvussa kaikissa terveysteknologian aloilla…glaukoomaa, syöpää jne.

4 tykkäystä

Täältä pystyy seurata omistajamuutoksia :point_down: top 10 listalla on kevennelty omistusta jonkin verran ainakin huhtikuussa
https://investors.aiforia.com/fi/osakkeenomistajat

6 tykkäystä

Reveniolta tekoälyn hyödyntämistä:

https://www.inderes.fi/fi/tiedotteet/revenio-group-oyj-icare-ja-evolucare-kaynnistavat-jakelijayhteistyon-ai-ratkaisuissa

2 tykkäystä
6 tykkäystä

Tässä vielä kommentti aiheeseen :point_down: hyvä nähdä kliinisen segmentin voittojen edelleen jatkuvan :+1:

10 tykkäystä

hyvä sopimus kliinisen puolen asiakkaita tarvitaan. Lähinnä se kysymys mikä mulla nousi esiin. Jos muistan oikein alkuvaiheen esittäistä ansaitsemis malleissa käytettiin näyte kohtaista hinnointtelua. onkohan tästä luovuttu vai onko sopimuksen kokonais arvo minimi tms. Osaatko esitää valistuneen arvauksen @Antti_Luiro Ja jos siitä on luovuttu mikä on sun näkemys onko hyvä vai ei ja miten vaikuttaa hinnoitteluvoima.

1 tykkäys

Tulkitsin tiedotteesta tuon 200t näytteen olevan koko sopimusjaksolle, eli >1,2 MEUR sopimuksen kokonaisarvolla väh. 6e/näyte olisi tässä hintana :+1: tämä näytekohtainen hinta on käsittääkseni edelleen perusajatus hinnoittelussa. Aiforian omat skenaariot näytekohtaiselle hinnoittelulle olivat IPO:n yhteydessä 5-10e, meillä ennusteet mukailevat tuota alalaitaa.

11 tykkäystä

Kiitoksia vastauksesta. Omassa riskiskenaariossa tuo hinnoittelu voiman puuttumine on ollut yksi iso riskitekijä. Ainakin omissa analyysissä tämä pienentää riskiä hinnoittelu voiman puuttumisesta. Hyvä että myös sinun näkemyksesi on se että hinnoittelussa noudatetaan IPO:n Mallia.

1 tykkäys

Aiforia and Orion have agreed to collaborate on developing AI-based image analysis solutions for preclinical research and product development.

Through this collaboration, Aiforia will gain valuable insight from Orion into the needs of its preclinical customer base and will be better able to address these needs with its product portfolio.

In spring 2023, Orion launched a Business Finland-funded project that aims to shorten the development time of new innovative medicines by using data and artificial intelligence. The partnership with Orion supports Aiforia’s strategy to rapidly bring internationally unique AI solutions to the market that can enhance both preclinical research and clinical diagnostics.

11 tykkäystä

Liikevaihto jäi ainakin kauas ennusteista, mikä taisi olla raportin merkittävin anti.

1 tykkäys