Osakesijoittaminen

Ajatushautomo - mitkä pohjoismaalaiset yhtiöt hyötyvät koronasta

Ajattelin perustaa tällaisen ketjun, kun ilmeisesti tällaista ei vielä ole?

Itselle ihan ensimmäisenä tulee luonnollisesti terveystuotteita ja lääkkeitä valmistavat yhtiöt mieleen, kuten Orion. Mutta varmasti myös esimerkiksi teleoperaattorit (Telia ja Elisa) ovat vahvasti nyt ainakin sijaiskärsijöinä. Luultavasti datankäyttö ja puhelut nyt kasvavat.

Pankit ovat varmasti myös hyötyneet palkkiotuottojen osalta, kun arvopapereiden kaupankäynti on lisääntynyt. Mutta luottotappiot ja dominoefektit ainakin hiukan kummittelevat, mutta ei kai q1 -tulokset ainakaan vielä ole kärsineet vaan kenties päinvastoin. Edit: Toki pankeilla on käyvän arvon muutokset huonona eränä mukana, jos markkinat jäävät selkeästi alhaisemmille tasoille.

Mutta ennen kaikkea nyt kiinnostaa ajatukset että mitkä kotimaiset yhtiöt voisivat olla suhteellisia hyötyjiä, jos maantieteellisesti toiset kilpailijat kärsivät suluista tai muusta vastaavista toimista.

2 tykkäystä

Mitens Kemira? On toki globaali yritys mutta asiakkaina suomalaisia metsäalan yrityksiä, jotka valmistavat Suomessa pehmopapereita (ymmärrykseni mukaan) = nenäliinoja pitäisi mennä kaupaksi enemmän? Voisiko tämmöinen pehmentää Koronan aiheuttamaa haittaa muualla?

2 tykkäystä

Ensimmäisenä ajatuksena tulisi kiinteistösijoitusyhtiöt mieleen, ylärivi vakaa ja mahdollinen korkojen lasku tulossa.

2 tykkäystä

Itse olen jotenkin siinä käsityksessä että pankit ovat pikemminkin se ei-niin-turvallinen sijoitus kun on joku kriisi tms päällä. Jos osakkeet laskee kunnolla, tulee pankkien rahastojen tuottosidonnaiset palkkiot alas -> painetta tulokseen. Lisäksi sijoittajat saattavat paniikissa realisoida rahastoja, mikä niinikään vaikuttaa heti tuloskuntoon. Lisäksi taantuma tai yleinen hermoilu markkinoilla muutenkin helposti myrkkyä pankeille, hyvää se ei ainakaan tee. Hermoilu voi jäähdyttää yksityishenkilöiden ja yritysten lainojen nostoja tai bondien liikkeellelaskemisia, investointeja lykätään, jne. Kovassa taantumassa luottotappiot lisääntyy.

Näkisin kans että mikään yhtiö tuskin pystyy lyömään suoraan rahoiks koronasta (ellei joku keksi sitten rokotetta tms). Ehkä juuri se, että epäsuorasti joku yritys voi hyötyä kun kilpailijalta menee bisnekset sekasin kun ei saa toimittajilta osia tai muuten virus pistää vähän jarruja päälle.

9 tykkäystä

Suominen hyötyy varmasti.

Itse en tunne yhtiötä riittävän hyvin, pystyisitkö perustelemaan että miksi hyötyy?

Samaa mieltä pankkien osalta. :+1: Oma skenaario enemmän tilanteeseen, jos korona jäisi lyhyeksi harmiksi. Tai tilanne et talouden rattaiden annetaan pyöriä, no matter what.

1 tykkäys

https://www.suominen.fi/fi/tuotteet/ Varsinkin käsipyykeen käyttö kasvaa.

3 tykkäystä

Jep.

Toki, jos pankkien kurssit roikahtaa ja sijoittajalla on pakottava tarve omistaa pankkeja, voisi tämä luoda ostopaikan mahdollisesti (en ole seurannut miten pankit ovat nyt porskuttaneet). Mutta se, että kurssit roikahtaa ja markkoinoilla on volaa, se ei varsinaisesti kohenna pankkien tuloskuntoa, pikemminkin päinvastoin (ylläolevien syiden perusteella).

1 tykkäys
1 tykkäys

Mitä olette mieltä Sammon toiminnasta jos tulee pahaa kyykkyä taloudelle. En itse oikein osaa ohjata ajatuksiani… Sammolla laajaa sijoitustoimintaa, mistä voi tulla rankasti turskaakin, mutta entäs pitemmällä välillä kun talous ohjautuu kasvuun ja osakkeiden arvostus kasvaa taas? Vähän kaksiteräinen miekka.

Eikö tälläiset paikat nimenomaan ole Sammolle eduksi? Pääsevät ostamaan halvalla hyviä yhtiöitä. Esim jos nyt TopDanmark sattuis kyykkään oikeen pahasti… :money_mouth_face:

4 tykkäystä

Epäsuorasti (ja aika rajallisesti) voisi esim. kamux ja remedy hyötyä tai terveystalo/pihlajalinna.

Sampoa saattaisi rasittaa myös mahdolliset sairaus-/henkivakuutuksien korvaukset.

1 tykkäys

Haluaisitko avata Kamuxia? Kiinassahan uusien autojen myynti romahti 90% kun karanteenit yms alkoi?

3 tykkäystä

Uusien autojen myynti/valmistus sakkaa, niin otetaan kamuxilta 5tkm ajettu käytetty, ja tämä kamuxin hyöty siis tilanteessa ettei corona aiheuta suomessa mitään ihmeellisempiä poikkeusoloja. Mutta jos suomessa päädytään samaan tilanteeseen kuin kiinassa (laajat karanteenit) niin varmasti ottaa kamux myös isosti osumaa.

2 tykkäystä

Totta! Kyllähän se varmasti vaikuttaa, jos joudutaankin ilmoittamaan, että täytyy varautua mahdollisiin toimitus viivästyksiin :slight_smile: saattaa kengät ohjata katselemaan vähän käytettyjä vaihtoehtoja.

En usko, että rasittaisi sairasvakuutukset ym. Jos pandemiaksi yltyy -> seuranta ja hoito lähtökohtaisesti kunnallisella puolella, ei niinkään yksityisillä. Porukka myös välttelee lääkäreissä käyntiä tartuntojen pelossa, työnantajat antavat saikkua ilman todistuksia, ihmiset pitää paremmin huolta hygieniasta ja sairastuu yleisiin käyntisyihin vähemmän.

Kun huomioidaan myös huomattavasti vähentynyt matkailu, sataa se matkavakuutusten ym laariin. Autovakuutuksissakin lienee mahdollisuutta parempaan, kun työmatka-autoilu vähenee etätöiden takia jne.
Kotivakuutuksen puolella varmaan voi tulla lunta tupaan, ja tietysti valitettavasti joissain tapauksissa henkivakuutuksissa jne.

Kaiken kaikkiaan Sammolle varmaan ihan ok tilanne, kun rahaa on. Toki talouden sakkaaminen negatiivisena ajurina isoin, ja kun huomioidaan ettei korkojakaan näissä oloissa saada ylös - ei defenssiä ole siltä rintamalta odotettavissa…

Eikö IF:llä ja Mandatumilla ole isoja painoja korkojen lisäksi myös osakkeissa? Näin ollen markkinamyrsky näkyy luonnollisesti myös niiden tuloksissa. Sammon olisi pitänyt ostaa Topdanmark aikanaan kunnon tarjouksella eikä jää nuolemaan näppejään. Aika paljon pitää tapahtua, että Topdanmark laskisi Sammon haluamalle tasolle, kun kaikki tietävät, että ostotarjous on silloin tulossa.

1 tykkäys

Mitens Kesko ym päivittäistavaroiden kanssa tekemisissä olevat yritykset? Jos olettaa että tästä ei tule maailmanlaajuista pandemiaa ja kyseessä on ainakin näennäisesti lyhytaikainen häiriö. Paniikki ajaa ihmiset hamstraamaan ruokaa varastoon? Tai ehkä vielä tarkemmalla seulalla joku kotimainen/globaali säilykeruokien valmistaja?

Vaisala: https://www.talouselama.fi/uutiset/te/6c0e6333-0c20-4cae-86a1-9280a79993f7?ref=ampparit:4831

Taitaa olla kylläkin maksullista sisältöä, tosin itselläni aukeaa Talouselämän jutut Ampparien kautta.

2 tykkäystä