Aktia -konserni

Aktiaa oli pitkään salkussa, mutta irtaannuin jokunen aika sitten. Isompaa ongelmaa en firmassa nähnyt, myyntipäätöksen syyt tärkeysjärjestyksessä:

  • Osakkeesta sai mielestäni vielä järkevän hinnan vs. moni Helsingin pienyhtiö eli klassinen jostain muualta saa parempaa tuottoa. No jälkikäteen on helppo sanoa, että olisi kannattanut pitää mielummin Aktiasta kiinni :grinning:
  • Aktialla iso altistus varainhoitoon, joka paineessa yleisen myllerryksen vuoksi → nyt saattaa alkaa helpottaa
  • Taalerin varainhoidon integraatio näytti olevan jatkuvasti vastatuulessa

Aikanaan yksi iso syy sijoittaa Aktiaan oli iso varainhoidon (ja vielä palkitun varainhoidon) paino, vaikka hinnoittelu oli pankkien alinta kastia. Tuntuu, että tätä ei ehditty oikein ulosmitata kunnolla missään vaiheessa pitkän nousukauden aikana.

Nostit Nordean esille niin tuli ihan vasta avattua rivi Nordeaa pitkästä aikaa. Osinkotuotto ei ole itselleni olennainen sijoituskriteeri. Nordea vakuuttaa kovalla tekemisellään, olen itse tyytyväinen asiakas ja siellä (kuten kaikilla pankeilla) hinnoittelu on todella halpa. Nordea edustaa omassa salkussa osaa “kivijalasta”. Erityisen kovaa tuottoa en sieltä hae vaan enemmänkin vakautta. Jos vertaa Aktiaan niin hinnoittelu on aika vastaava. Nordeassa varainhoidolla on pienempi paino, pankki on kokoluokaltaan ihan toinen ja kansainvälinen ja tekemisen meininki on ulospäin kohdillaan. Omaan tarpeeseen salkun kivijalkaan se sopii Aktiaa paremmin.

7 tykkäystä

Aktiasta on myös omakohtaisia kokemuksia kun olen pitkän linjan asiakas. Tarjoama ja palvelut ovat aika keskinkertaisia, verkkopankki on sellainen 10 vuotta vanha ulkoasultaan ja käytettävyydeltään. Mobiili on toimivat, mutta aika karu ja niukat ominaisuudet.

Ei löydy OST ja muutenkin vain pölHEXin osakkeita saisi ostettua. Kalliita ja vielä kalliimpia rahastoja, vaikka osa onkin kyllä hyvää tuottoa tehnyt. Pakko oli Aktiankin saada passiivirahastot portofolioon kun kaikilla muilla on, lähempi tarkastely osoittaa että ne ovatkin vain syöttörahastoja vastaaviin Storebrandin tuotteisiin (toki siitäkin välistä pikku siivu liipaistaan). Isojen poikien varainhoidosta ei ole kyllä kokemusta sattuneesta syystä.

4 tykkäystä

Täysin samaa mieltä. Pojallani, äidilläni ja minulla oli rahastoja Aktiassa mutta ei enää. Mielestäni @evilK kiteytti ongelmat edellisessä viestissä. Samoja rahastoja kuin muilla mutta hinnat ihan pöyristyttävät ja verkkopankki kuin keskiajalta. Palvelu on kyllä ihan hyvää mutta muuten pankin pitäisi kyllä tehdä valtavia muutoksia jotta se pääsisi esim. samaan vetoon kuin Nordea. Tuntuu että pankki junnaa paikallaan eikä oikeastaan mitään tapahdu.
Olen omistanut muutamaan otteeseen Aktiaa ja niitä positiivisia suosituksia joita analyytikoilta satelee. Kertaakaan ei ole tuo odotettu nousu toteutunut, enkä enää tule sijoittamaan Aktian osakkeeseen. En ainakaan ellei jotain todellista muutosta tapahdu tuossa toiminnassa.

1 tykkäys

Hyvin vähän on Aktian liiketoiminnassa näkynyt hyvää tekemistä, mutta mielestäni yksi asia on viimeisten kahden kvartaalin kulut. Viimeisten kahden kvartaalin aikana kulut nousseet vain 1 % edellisestä vuodesta. Nordealla 6-7%. En toisaalta osaa sanoa onko tämä kestävää, mutta ainakin pikaisesti näyttää hyvältä tekemiseltä.

6 tykkäystä

Aktia tippui tänään msci-small cap indeksistä, sen takia kurssi on valunut viimeiset pari viikkoa 9.40-8.74. Tänään vaihtui melkein 1.5miljoonaa lappua iltahuutarissa

7 tykkäystä

Aktia on osinkopuolueen lappu, tasaista osinkoa mutta bisneksen kasvu on olematonta ja suurta kurssinousua tuskin on odotettavissa.

Mutta mitäs jos sen bisneksen saisikin kasvamaan? Sekin kuulostaa vähän epätodennäköiseltä kun katsoo nykytilaa.

3 tykkäystä

OP:n 12kk tavoitehinta Aktialle on 13.00€

OP:n ennusteessa vuosien 24 ja 25 tuotoarviot ovat n. 10Milj.€ korkeammat kuin Inderesin arvioissa.
Lisäksi OP:n tavoitehinta perustuu analyysin mukaan 2023 ja 2024 P/E-kertoimeen 10.
Tällä hetkellähän P/E 23 on 7.4.

Voisiko P/E nousta 10:n, jos talouden epävarmuudet poistuvat ?
Vuosina 2020-2022 Aktian P/E oli korkeampi mutta myös tulos kasvoi vuosittain selkeästi

Olen luottanut, että pankki (OP) on hyvä arvioimaan pankkisektoria ja siten Aktiaa.

Teknisesti tiputtiin tukitasoon eli juuri samaan arvoon kuin 4.10.23. Jos tästä lähtee huomenna laskemaan taidan vähentää ja sijoittaa summan toiseen hevoseen

9 tykkäystä

No onpa turhan hiljainen ketju. :frowning:

Sale ja Kassu antoivat etkokommenttinsa, kun yhtiö raportoi Q4-tuloksensa

Odotamme Aktian tuloksen parantuneen selvästi vertailukaudesta. Kannattavuus saa yhä tukea vahvistuvasta korkokatteesta, ja muiden keskeisten tuloserien odotamme vastanneen suunnilleen vertailukauden tasoa. Uskomme tulosraportissa annettavien näkymien olevan pääsävyiltään kohtalaisen positiivisia emmekä yllättyisi, mikäli yhtiön kuluvan vuoden tulosohjeistus enteilisi vertailukelpoisen liikevoiton maltillista kasvua. Aktian Q4-webcastia voi seurata tulospäivänä inderesTV:stä kello 10.30 alkaen.

3 tykkäystä


Aktia on mielestäni aika tylsä paperi. Jos katsoo mitä viimeisen 10 vuoden aikana on tapahtunut niin ei oikeastaan mitään ainakaan tuossa kurssikäyrässä. Tämä on hiukan sellainen “bondi osake” niin kuin Elisan ketjussa joku sanoi Elisan osakkeesta. Jos hinta käy siellä 9€ tuntumassa niin voisin ostaa. Saa sen bauttirallaa 7% osingon OST tilille niin olisin ihan tyytyväinen ostokseeni.
Pankkina hiukan sellainen ikuinen pettäjä. Ei oikeastaan mikään parane. Kalliita rahastoja ja todella vanhahtava verkkopankki. Vähän sellainen mummojen ja pappojen pankki.
Mitäs muut sanoo?

8 tykkäystä

Aktia on selvästi suomenruotsalaisten pankki, tämä kansanryhmä vaan on aika pieni. Ja varainhoidon puolella on varmaan paljon vanhoja sukuja asiakkaina. Nettipankki ja mobiili ovat ankeita koska ilmeisesti ei ole intoa investoida IT-hankkeisiin riittävästi. Se saattaa kostautua.

Olen kanssasi samaa mieltä tuosta tylsyydestä. Toisaalta viimeiset 10 vuotta ollaan menty erittäin alhaisilla koroilla, jotka ovat pehmentäneet tulosta jonkin verran. Tämän lisäks pari vuotta sitten tehty varainhoidon kasvattaminen ei ole oikein ottanut tuulta alleen, mutta AUM on kuitenkin korkea.

Teoriassa varainhoidon kautta olisi kai mahdollista saada vähän vipua tulokseen ja tätä kautta myös arvostuskertoimiin (eli arvostus lähenisi varainhoitajia eikä pankkeja), mutta en asettaisi tälle hirveästi painoa, koska siitä ei ole näyttöä.

Näyttöä on ainakin nyt, että korkojen nousu on kasvattanut merkittävästi tulosta. Siitä kuinka kauan tulos pysyy korkealla, en osaa sanoa.

Summa summarum, on tosi tylsä paperi enkä usko että tästä mitään kurssirakekttia ikinä tulee. Rahaa firma kuitenkin tuottaa ja maksaa ihan hyvää osinkoa.

Toisaalta pankkialalla tylsyys voi olla ihan hyväksi.

4 tykkäystä

Minut jotenkin herätti tuohon osakkeen paikallaan polkemiseen @Jkuusisto postaus tässä ketjussa elokuussa. Kurssikehitys on ollut ihan flättiä vuosikaudet. Ostin ensimmäiset Aktiat 2017. Ajatuksena toki olikin hyvä osinkotuotto, en mitään kurssirakettia hakenutkaan. Lisäilin positiota sitten vuosien mittaan. Sitten kun Mandatum myöhemmin viime syksyllä listautui, keksein myydä Aktiat pois, ja ostaa tilalle Mandatumia. Siinäkin ajatuksena hyvä osinkotuotto. Sitä molemmat tulevat tarjoamaan varmasti tulevaisuudessakin. Mutta kyllä myös kurssikehityksen tulisi olla sijoituskohteella jotain muuta mitä Aktia tarjosi/tarjoaa. Omat useana vuotena ostetut, suht pitkään omistetut osakkeet myin siis syksyllä +5% kurssituotolla pois. Syksyllä tilalle ostetut Mandatumit ovat tällä kellonlyömällä nousseet +22%.

1 tykkäys

Aktialta 0,70 euron osinko ja näkymät lievästi positiiviset tälle vuodelle verrattuna viime vuoteen.

10 tykkäystä

Sauli ja Kasper ovat tehneet uuden yhtiöraportin Aktiasta. :slight_smile: :gem:

Aktia julkaisi odotuksia vaisumman Q4-tuloksen. Pettymys tuli pitkälti kulupuolelta, ja kertaluonteisista eristä ja aineettomien omaisuuserien alaskirjauksista oikaistuna liikevoitto jäi vain lievästi ennusteistamme. Ennustemuutokset jäivät Q4-raportin jäljiltä maltillisiksi, ja odotamme yhä Aktian tuloksen jatkavan vahvassa vedossa lähivuosina.

Rapsasta lainattua:

Aktian tarjoama tulosohjeistus odottaa sen 2024 vertailukelpoisen liikevoiton kasvavan edellisvuodesta. Taustaoletuksina Aktia odottaa 1) korkokatteen kasvua, 2) nettopalkkiotuottojen kasvua, 3) hankivakuutustoiminnan vakaata kehitystä, 4) liiketoiminnan kulujen maltillista kasvua tai säilymistä vuoden 2023 tasolla ja luottotappioiden pientä kasvua.

image


EDIT:

Tässä olisi vielä kommentit:

5 tykkäystä

Hallituksen varapuheenjohtaja kävi eilen ostoksilla: Aktia Pankki Oyj: Johdon liiketoimet – Timo Vättö. Toivon mukaan hänellä on hyvä käsitys liiketoiminnasta. :popcorn:

11 tykkäystä

:+1:

14 tykkäystä

SalkunRakentajassa on juttua Aktiasta. Osinkonäkökulma edellä mennään, mutta mukana on myös hieman analyysiä tulosajureista ja riskeistä.

12 tykkäystä

Erikoinen välitila johdon osalta kuitenkin edelleen jatkuu. Osake voi mielestäni todella piristyä vasta kun uusi johto pitää ensimmäisen strategiapresentaationsa.

4 tykkäystä

Toimitusjohtaja Juha Hammarénin katsaus eilisestä yhtiökokouksesta! :movie_camera:

2 tykkäystä

Kassun ja Salen etkoilukommentit löytyvät tästä alta, Aktiahan julkaisee Q1-tuloksensa tiistaina. :slight_smile:

Aktia raportoi Q1-tuloksensa tiistaina noin klo 8.00. Odotamme Aktialta vahvaa tulosta vuoden ensimmäiseltä kvartaalilta. Kannattavuus saa edelleen tukea korkokatteesta, joka kasvaa vertailukauteen nähden. Muiden keskeisten tuloserien odotamme vastanneen suunnilleen vertailukauden tasoa. Tulosraportilla huomiomme kiinnittyy lukujen lisäksi luottokannan laatuun, jossa emme odota näkevämme olennaisia muutoksia.

2 tykkäystä