Aktia -konserni

Aktia on selvästi suomenruotsalaisten pankki, tämä kansanryhmä vaan on aika pieni. Ja varainhoidon puolella on varmaan paljon vanhoja sukuja asiakkaina. Nettipankki ja mobiili ovat ankeita koska ilmeisesti ei ole intoa investoida IT-hankkeisiin riittävästi. Se saattaa kostautua.

Olen kanssasi samaa mieltä tuosta tylsyydestä. Toisaalta viimeiset 10 vuotta ollaan menty erittäin alhaisilla koroilla, jotka ovat pehmentäneet tulosta jonkin verran. Tämän lisäks pari vuotta sitten tehty varainhoidon kasvattaminen ei ole oikein ottanut tuulta alleen, mutta AUM on kuitenkin korkea.

Teoriassa varainhoidon kautta olisi kai mahdollista saada vähän vipua tulokseen ja tätä kautta myös arvostuskertoimiin (eli arvostus lähenisi varainhoitajia eikä pankkeja), mutta en asettaisi tälle hirveästi painoa, koska siitä ei ole näyttöä.

Näyttöä on ainakin nyt, että korkojen nousu on kasvattanut merkittävästi tulosta. Siitä kuinka kauan tulos pysyy korkealla, en osaa sanoa.

Summa summarum, on tosi tylsä paperi enkä usko että tästä mitään kurssirakekttia ikinä tulee. Rahaa firma kuitenkin tuottaa ja maksaa ihan hyvää osinkoa.

Toisaalta pankkialalla tylsyys voi olla ihan hyväksi.

4 tykkäystä

Minut jotenkin herätti tuohon osakkeen paikallaan polkemiseen @Jkuusisto postaus tässä ketjussa elokuussa. Kurssikehitys on ollut ihan flättiä vuosikaudet. Ostin ensimmäiset Aktiat 2017. Ajatuksena toki olikin hyvä osinkotuotto, en mitään kurssirakettia hakenutkaan. Lisäilin positiota sitten vuosien mittaan. Sitten kun Mandatum myöhemmin viime syksyllä listautui, keksein myydä Aktiat pois, ja ostaa tilalle Mandatumia. Siinäkin ajatuksena hyvä osinkotuotto. Sitä molemmat tulevat tarjoamaan varmasti tulevaisuudessakin. Mutta kyllä myös kurssikehityksen tulisi olla sijoituskohteella jotain muuta mitä Aktia tarjosi/tarjoaa. Omat useana vuotena ostetut, suht pitkään omistetut osakkeet myin siis syksyllä +5% kurssituotolla pois. Syksyllä tilalle ostetut Mandatumit ovat tällä kellonlyömällä nousseet +22%.

1 tykkäys

Aktialta 0,70 euron osinko ja näkymät lievästi positiiviset tälle vuodelle verrattuna viime vuoteen.

10 tykkäystä

Sauli ja Kasper ovat tehneet uuden yhtiöraportin Aktiasta. :slight_smile: :gem:

Aktia julkaisi odotuksia vaisumman Q4-tuloksen. Pettymys tuli pitkälti kulupuolelta, ja kertaluonteisista eristä ja aineettomien omaisuuserien alaskirjauksista oikaistuna liikevoitto jäi vain lievästi ennusteistamme. Ennustemuutokset jäivät Q4-raportin jäljiltä maltillisiksi, ja odotamme yhä Aktian tuloksen jatkavan vahvassa vedossa lähivuosina.

Rapsasta lainattua:

Aktian tarjoama tulosohjeistus odottaa sen 2024 vertailukelpoisen liikevoiton kasvavan edellisvuodesta. Taustaoletuksina Aktia odottaa 1) korkokatteen kasvua, 2) nettopalkkiotuottojen kasvua, 3) hankivakuutustoiminnan vakaata kehitystä, 4) liiketoiminnan kulujen maltillista kasvua tai säilymistä vuoden 2023 tasolla ja luottotappioiden pientä kasvua.

image


EDIT:

Tässä olisi vielä kommentit:

5 tykkäystä

Hallituksen varapuheenjohtaja kävi eilen ostoksilla: Aktia Pankki Oyj: Johdon liiketoimet – Timo Vättö. Toivon mukaan hänellä on hyvä käsitys liiketoiminnasta. :popcorn:

11 tykkäystä

:+1:

14 tykkäystä

SalkunRakentajassa on juttua Aktiasta. Osinkonäkökulma edellä mennään, mutta mukana on myös hieman analyysiä tulosajureista ja riskeistä.

12 tykkäystä

Erikoinen välitila johdon osalta kuitenkin edelleen jatkuu. Osake voi mielestäni todella piristyä vasta kun uusi johto pitää ensimmäisen strategiapresentaationsa.

4 tykkäystä

Toimitusjohtaja Juha Hammarénin katsaus eilisestä yhtiökokouksesta! :movie_camera:

2 tykkäystä

Kassun ja Salen etkoilukommentit löytyvät tästä alta, Aktiahan julkaisee Q1-tuloksensa tiistaina. :slight_smile:

Aktia raportoi Q1-tuloksensa tiistaina noin klo 8.00. Odotamme Aktialta vahvaa tulosta vuoden ensimmäiseltä kvartaalilta. Kannattavuus saa edelleen tukea korkokatteesta, joka kasvaa vertailukauteen nähden. Muiden keskeisten tuloserien odotamme vastanneen suunnilleen vertailukauden tasoa. Tulosraportilla huomiomme kiinnittyy lukujen lisäksi luottokannan laatuun, jossa emme odota näkevämme olennaisia muutoksia.

3 tykkäystä

Tuotot ylittävät jälleen ennusteet ja kulut alittavat ennusteet. Double-digit ylitys odotuksiin viimeisellä rivillä. Ainoa asia mitä en ymmärrä on miksi kurssi tällä kertaa nousee. :grin:

7 tykkäystä

Aktian OVK:

Analyytikon kommentit:

2 tykkäystä

Kuinka hyvin varainhoito onnistui? Nettorahavirrat yms. ?

Meinas mennä kahvit väärään kurkkuun, kun Aktia yllätti positiivisesti. En ole ollenkaan tottunut tälläiseen. Kuluissa oli siis jokin kertaerä viime vuodelta, mutta muutoin kulut pysyivät samalla tasolla kuin viime vuonna - joka on minusta ihan hyvä suoritus:

Vertailukelpoiset liiketoiminnan kulut laskivat 11 prosentilla viime vuoteen verrattuna sen ansiosta, että kustannukset pysyivät hyvin hallinnassa ja vakausmaksua ei peritä vuonna 2024. Pois lukien vakausmaksun vaikutus, vertailukelpoiset liiketoiminnan kulut olivat samalla tasolla kuin edellisenä vuonna.

Näkymät päivitettin myös:

Uusi:

Aktian vuoden 2024 vertailukelpoisen liikevoiton odotetaan olevan jonkin verran korkeampi tai korkeampi kuin vuonna 2023 raportoitu 108,4 miljoonaa euroa.

Aiempi:

Aiemmat näkymät vuodelle 2024: Aktian vuoden 2024 vertailukelpoisen liikevoiton odotetaan olevan jonkin verran korkeampi kuin vuonna 2023 raportoitu 108,4 miljoonaa euroa.

6 tykkäystä

Ehkä tähän joutuu tottumaan; olihan Q3/2023 hyvin samankaltainen. :grin:

1 tykkäys

Tavoitteisiin nähden myös muuten kovat tulokset: ROE 16,7% ja vertailukelpoinen kulu/tuotto-suhde 0,53.

5 tykkäystä

Täällä näkyy olevan Aktian IR-johtaja @oscartaimitarha foorumilla. Hänelle voisi lisätä vihreän verified-merkin että muutkin noteeraavat yhtiön edustajaksi :slight_smile:

@Yu_Gong @Miikka_Laitila tai joku muu.

9 tykkäystä

Sillä välin, kun koodarikaksikko väsää kilpeä, niin voi lukea @Kasper_Mellas -miehen tekemää yhtiörapsaa. :slight_smile: :gem:

Aktia julkaisi aamulla odotuksiamme paremman Q1-tuloksen. Ennusteylitys selittyy pääosin odotuksiamme matalammilla kuluilla. Luottotappiot kasvoivat odotetusti, mutta lainakannan laadussa ei nähty heikkenemistä. Yhtiö myös päivitti kuluvan vuoden näkymiensä sanamuotoja asteen positiivisempaan suuntaan. Ennustemuutokset jäivät Q1-raportin jäljiltä varsin vaatimattomiksi, ja odotamme tuloksen kasvavan tänä vuonna korkokatteen vahvan kehityksen ansiosta.

image

5 tykkäystä

Tylsähän tämä on, ja juuri sen takia varsin hyvä salkun peruspilari. Jatkan lisäyksiä niin kauan kuin alle 10€ tarjotaan. Kurssi tuskin raketoi, mutta ei tarvitsekaan. :toolbox::mantelpiece_clock:

7 tykkäystä